SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA TONGGAK KEMAKMURAN NEGARA

05 Mac 2014

CUEPACS CADANGAN NAIK GAJI MINIMUM 30%

Utusan Malaysia
2/3/2014


KOTA BHARU 2 Mac - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mencadangkan supaya gaji minimum penjawat awam dinaikkan sebanyak 30 peratus.Presidennya, Azih Muda berkata, cadangan ini seiring dengan kenaikan harga barang yang memberi tekanan hidup kepada kakitangan awam berjawatan rendah.Beliau berkata, kenaikan tersebut adalah wajar memandangkan gaji minimum sekarang tidak mencukupi untuk menampung kehidupan.
"Kenaikan harga barang memberikan tekanan kepada rakyat terutama penjawat awam berpendapatan rendah. "Justeru, kenaikan gaji minimum kepada RM1,200 daripada RM900 sebulan membantu penjawat awam untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat," katanya. Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Seminar Penerangan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) di Dewan Dato' Ahmad Padzli, Jabatan Kastam Diraja Malaysia di sini hari ini.

Majlis perasmian disempurnakan oleh Timbalan Pengarah (Pembangunan) Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan, Yahaya Mamat. Yang turut hadir, Pengerusi CUEPACS Kelantan, Aminuddin Awang. Menurut Azih, kenaikan gaji minimum itu perlu dilakukan segera kerana mereka adalah tulang belakang kepada pentadbiran kerajaan. "Kebajikan mereka harus dibela. Jadi, saya berharap kerajaan akan membantu dan memberi keutamaan dalam isu kenaikan gaji ini," katanya.Sementara itu beliau berkata, CUEPACS turut mencadangkan supaya kerajaan menambah jumlah katil di hospital awam bagi menampung bilangan pesakit yang semakin meningkat.

"Hospital kerajaan terpaksa menampung lebih 10 peratus rakyat Malaysia tidak termasuk pekerja asing serta pesakit luar. "Keadaan tersebut menyebabkan jumlah katil di hospital tidak mampu menampung bilangan pesakit terutama kakitangan awam," katanya.

152 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Tidak adil untuk penjawat yang lama bekerja. Mintak diperjuangkan untuk semua, bukan untuk kelompok tertentu sahaja. Perjuangkan dahulu isu elaun, terutamanya elaun perumahan dan cola.

Perjuangkan untuk SEMUA! Jusa pun nak juga tempias perjuangan, dia tak dapat Brim, kena bayar cukai, potong gaji, anak tak dapat biasiswa, tanggungjawab besar, siang malam fikir kerja... sedangkan dahulu dia mula daripada bawah dan banyak pengorbanan yang dibuat sebelum dapat jawatan itu.

Kalau nak perjuangkan pastikan SEMUA merasai, baru dikatakan adil... barulah cuepacs boleh kata dia MEWAKILI seluruh PA di Malaysia. Jika tidak, jangan cakap mewakili semua PA sebaliknya cakaplah mewakili kumpulan-kumpulan tertentu atau ahli yang berdaftar sahaja.



Drp,
Bukan Jusa









Tanpa Nama berkata...

saya adalah PTD,tapi kena juga bersuara hak untuk pelaksana.

Selesaikan isu kenaikan elaun dulu...rumah,khidmat awam

Ros Zuri berkata...

Selesaikan elaun rumah,cola dan khidmat awam dulu.

SukanStar berkata...

Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29

Adakah anda salah seorang calon yang terpilih untuk menghadiri Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 pada 08 Mac 2014 ini?? Jika anda terpilih, tahniah saya ucapkan.

Pada thread kali ini, saya sediakan sedikit panduan untuk anda buat persediaan awal Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29.

Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29

Tujuan peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 adalah untuk mengukur daya pemikiran, serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman.

Calon peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 datang dari pelbagai jurusan. Justeru soalan yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan skop yang luas.

Matlamat peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 adalah untuk mengukur kematangan pemirikan calon agar sesuai dengan kualiti, serta potensi seorang Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29.

Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 melibatkan 3 kertas berasingan. Calon-calon perlu menunjukkan prestasi yang baik bagi kesemua kertas. Calon-calon dinasihatkan agar tidak fokus kepada satu-satu kertas soalan sahaja. Kerana calon perlu mendapat prestasi yang memuaskan bagi ketiga-tiga kertas peperiksaan.

Anda nak lihat Contoh Soalan Peperiksaan Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29?

Pautan Download :

http://wanhaffiz.us5.list-manage1.com/subscribe?u=1035d46d3e4e038b193dbd09b&id=169a409301

Tanpa Nama berkata...

Beberapa hari lepas ceupacs telah mencadangkan
1. gaji minimum dinaikkan drpd rm900 ke rm1200
Hari ini pula ceupacs cadang pula gaji minimum naik 30%
3. esok entah apa lagi yg ceupacs cadangkan maka elok para pemimpin ceupacs diberi anugerah 'PAKAR PENCADANG'bertaraf dato seri.
Kalau begini mudah tugas pemimpin ceupacs maka org kampung pun boleh buat. Langsung takde pendirian dan strategi brkesan yg digunapakai utk menawan hati pihak kerajaan. Mereka tampak hebat membuat kerajaan pening kepala dgn disogok pelbagai cadangan tidak pernah dipatuhi oleh krajaan 100%. Minta bonus 2 bulan tapi kerajaan hanya beri setengah bulan, minta naik elaun perumahan, cola kerajaan langsung xkisah. Mungkin kerajaan beranggapan kebudakbudakan sebab itu permintaan tak dilayan.

Tanpa Nama berkata...

Betul tu. Ini baru idea bernas dan adil drpd seorang yg pernah makan cili. Kawan yg tak pernah makan cili sentiasa buat komen negatif dan tidak adil. Haap kawan yg tak pernah makan cili faham.... hehehehehe....

Tanpa Nama berkata...

Tengok! yg kat atas ni komen drpd org yg tak pernah makan cili. Sibuk pasal ujian pula.

Tanpa Nama berkata...

bagaimana pula bagi kakitangan awam yang gaji maxima......?pihak quepacs kena kaji juga tu....minta dengan kerajaan supaya bagi kenaikan 5% setahun......kalau orang pencen kerajaan boleh bagi 2% setahun.masa untuk besara lambat lagi....gaji dah maxima.nak tunggu kenaikan gaji lambat lagi PRU 14.

Tanpa Nama berkata...

Cuepacs mesti bertegas utk penambahbaikan penjawatan awam:1. Perubahan kenaikan gaji tahunan (KGT) cth RM115 ke RM 135.2. Perubahan kenaikan gaji cth RM 980 ke RM 1200.3. Perubahan Cuti tahunan cth 20 hari ke 23 hari.4. Perubahan elaun khidmat awam cth RM 80 ke RM 110. Cola RM 150 ke RM 250.5. Perubahan selaras elaun perumahan RM 450.6. Perubahan kup semua penjawatan dari 13 tahun ke 8 tahun.7. Perubahan kenaikan pangkat diberi keutamaan bagi pemengang sijil, diploma dan ijazah menjawat jawatan baru.8. Perubahan gantian cuti dari 150 hari ke 170 hari.9. Perubahan kenaikan gred rendah dari gred 17 ke 27.10. Perubahan kenaikan gred rendah dari gred 27 ke 32 ke 36 dalam tempoh 5 tahun bagi setiap kenaikan.11. Perubahan penempatan pegawai ke tempat asal pegawai mengikut negeri kelahiran masing-masing.12. Perubahan sambung berlajar bergaji penuh bagi semua penjawatan.13. Perubahan rawatan pakar percuma seisi keluarga setahun sekali.14. Perubahan cuti tanpa rekod dari 30 hari ke 40 hari.15. Perubahan anugerah APC imbuhan RM1000 ke RM 1500, cuti 5 hari, sijil dan senaskah Al-Quran.

Tanpa Nama berkata...

Jgn lupa makan cili spya dpt keluarkan idea lebih bernas. Lupakan saja idea org yg tak pernah makan cili kerana hanya tahu keluarkan fatwa drpd idea org lain. Pandai copy & paste sajalah tu. Hehehehe......kongkongkong......

Tanpa Nama berkata...

KOTA BHARU 2 Mac - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mencadangkan supaya gaji minimum penjawat awam dinaikkan sebanyak 30 peratus.Presidennya, Azih Muda berkata, cadangan ini seiring dengan kenaikan harga barang yang memberi tekanan hidup kepada kakitangan awam berjawatan rendah.
"Justeru, kenaikan gaji minimum kepada RM1,200 daripada RM900 sebulan boleh membantu penjawat awam untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat," katanya di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE

Baca dulu betul2..komen tu biarlah menunjukkan kamu nie seorang yg bijaksana...

Tanpa Nama berkata...

Perang psikologi buat org yg tak pernah makan cili.

Tanpa Nama berkata...

cuepacs seharusnya pejuangkan supaya penjawat awam diberi insentif khas samada kenaikan pangkat laluan pantas atau setidaknya elaun tertentu bagi penjawat awam yang mempunyai kelulusan lebih tinggi dari gred lantikannya. barulah penjawat awam bersemangat untuk menyambung pengajian seterusnya menambah pengetahuan penjawat awam dalam masa yang sama menjadikan penjawat awam berpendidikan tinggi.

ini tak, idea tak habis2 nak memanjakan penjawat awam dengan naik gaji/elaun mudah tanpa berusaha, tanpa perlu menambah pengetahuan/menyambung pengajian. tau nak disuap je terus boleh dapat itu ini tak perlu ada kelulusan tinggi.

Tanpa Nama berkata...

elaun rmh dgn khidmat awam tu dulu...

Tanpa Nama berkata...

berapa banyak cadangan la kupek...wei buat la satu..satu.

Tanpa Nama berkata...

Presiden Kupek ni dah layak dapat anugerah Malaysia Book Of Record sebagai presiden paling banyak bagi cadangan dalam masa 1 bulan.

Tanpa Nama berkata...

wahai pok kupek selesai lah satu2 perkara..jangan dok berangan macam-macam.kita ni kalu terlampau banyak idea pun xde guna juga kalu xdapat melaksanakan idea tersebut..jadi bairlah terlaksana satu persatu barulah orang hormat dengan kita.

kote banggali berkata...

CUEPACS MEMANG HEBAT ...... MAJULAH KEHADAPAN DENGAN IDEA2 TERLAMPAU ANDA .

Tanpa Nama berkata...

sy penjawat awam gred N17...sy baru beli rumah dengan bayaran 1200 sebulan...gaji mmg x cukup utk menampung kos sara hidup yg makin meningkat skrg ni...byr rumah jer tinggal 20% baki duit gaji...mane nak cukup...nasib baik wife pn bekerja dpt la tolong ckit2...please perjuangkan lah kenaikan elaun rumah...please...please....please...

Tanpa Nama berkata...

baru naik jadi presiden...kenalah tonjolkan diri dengan bagi banyak idea...walaupun nampak bodoh je ideanya...terutama tentang kenaikan gaji 30% ni..nanti dapat lah gelaran datuk..

Tanpa Nama berkata...

macam mana pihak atasan boleh leka dengan kadar elaun rumah rm180 sekarang..

perjuangkan elaun rumah hingga selesai dulu

ni kemuka pulak kenaikan gaji 30%,bagus juga cadangan tu tapi perlu bersungguh la.

di mana kebajikan penjawat awam

kita buat loan pun kena bayar bulanan paling rendah rm800.

mana ada rm180....

kata nak ikut negara maju..jika negara maju beri gaji tinggi pada penjawat awam mereka kena ikut la.

Tanpa Nama berkata...

Maka muncullah malaysia sbg negara maju berpendapatan rendah. Kuang...kuang... Lain drpd yg lain maka layak dimasukkan kedlm guiness book of world record.

Tanpa Nama berkata...

Pemimpin ceupacs cuma kaya idea dan cadangan tapi sebenarnya tin kosong besar yg cuma kuat bunyi apabila diketuk sedangkan isinya tiada.

Tanpa Nama berkata...

Apabila tiba tahun 2020 Malaysia khususnya Semenanjung akan menjadi wilayah yg maju spt yg dijangka sejak 30 thn lalu. Sabah dan sarawak tetap mundur seadanya dlm kebanyakan hal. Namun kejadian pelik tapi benar tetap wujud iaitu: NEGARA MALAYSIA MAJU DGN MAJORITI RAKYATNYA BERPENDAPATAN RENDAH... YG KAYA TERUS BERTAMBAH KAYA MANAKALA YG BERKUASA TERUS MENGUKUHKAN PENGUASAAN POLITIK HINGGA CUCU CICIT. Kesian dan malang malang nasib rakyat kebiasaan yg kekal hidup tanpa kemajuan.

Tanpa Nama berkata...

Belum ada tanda2 lg kerjaan nk layan brmacm2 tuntutn cupek tu....
Krjaan duk pikir apa lg nk ambik dr rakyat, bukn nye nk beri pd pa

Tanpa Nama berkata...

emmmmmmmm....tuntutan elaun perumahan pun kerajaan tak layan .... ni pulak naikkan gaji minimun...jng harap kerajaan nak layan...Tuan Presiden Cuepacs, perjuangkan dulu tuntutan elaun yang terdahulu, sehingga kini kerajaan tak bagi respond lagi dng tuntutan-tuntutan tersebut..klau tak mampu nak perjuangkan kebajikan PA...baik letak jawatan...

Tanpa Nama berkata...

Jom hancurkan kerajaan dalam PRK KAJANG , Kita tgk siapa lebih berkuasa, wahai penjawat awam tunjukkan kepakaran dan pengalaman anda membantu Pakatan Rakyat menumbangkan BE END...PA lebih berkuasa...

Tanpa Nama berkata...

Jgn kita hanya nak hapuskn pemimpin politik sahaja. Harus tidak dilupa petualang2/pengkhianat2 yg menguasai kementerian yg berkaitan dgn urusan kenaikan gaji, pangkat dan pengambilan pekerja baru. Mereka itulah punca sistem dan dasar baik kerajaan menjadi caca marba/ haru biru skrg. Mereka banyak menyeleweng dlm menjalankan tugas.

Tanpa Nama berkata...

Malaysia negara Maju,rakyat berpendapatan renda. Slogan baru.

Tanpa Nama berkata...

Bercukurlah isteri...

Tanpa Nama berkata...

Salam...isu nak naik elaun2 ini dah cukup lama, timbul pulak nak naikkan gaji lagi...Mengapa isu yg lama tidak ditunaikan lagi. Mohon jangan cakap sahaja tapi tindakan nya tidak ada. Sebagai seorang yang waras berkedudukan tinggi dengan kelulusan yang cemerlang....jangan asyik siksa minda rakyat dengan maklumat yang tidak reti sudah dan asyik nak kaji kaji dan balik kaji lagi...sehingga ada di kalangan kakitangan yang terlalu mengharap kenaikan tersebut sudah pun meninggal dunia.....Mohon fikir2kan wahai cerdikiawan...melaksanakan amanah itu penting kalau hendak kakitangan awam bersikap amanah...sekian.

Tanpa Nama berkata...

BOLEH TAK CEUPACS PERJUANGKAN AGAR TIME BASED TIDAK DIBUAT UNTUK GURU-GURU. MEMBAZIRKAN DUIT KERAJAAN. BAYANGKAN GURU PUNYA GAJI DAH ADA MENYEKAT REZEKI PA YANG LAIN. DEGREE SAHAJA TANPA PENGALAMAN DG 41 TAMBAH ELAUN DAH RM 3500. LEPAS TU SETIAP LAPAN TAHUN GAJI DG 44 MASUK ELAUN DAH JADI RM 5000. LEPAS TU KEJE 8 TAHUN LAGI DA DPT GRED DG 48. GAJI DA DEKAT 6000 RIBU. PAS TU 3 TAHUN GAJI DG51..DEKAT 8 RIBU.. KEJE SAMA MENGAJAR BUDAK SEKOLAH. CUBA TENGOK DAH LA GURU ADA DEKAT 400 RIBU ORANG, JADI GAJI GURU SEBENARNYA BANYAK MENYEKAT KENAIKAN COLA, KENAIKAN ELAUN-ELAUN LAIN...TOLONG MINTA HAPUSKAN TIME BASED. KERAJAAN TERPAKSA BERBELANJA BESAR UNTUK TAMPUNG KEMEWAHAN GAJI GURU-GURU...HAPUSKAN TIME BASED GURU!!!!

Tanpa Nama berkata...

BOLEH TAK CEUPACS PERJUANGKAN AGAR TIME BASED TIDAK DIBUAT UNTUK GURU-GURU. MEMBAZIRKAN DUIT KERAJAAN. BAYANGKAN GURU PUNYA GAJI DAH ADA MENYEKAT REZEKI PA YANG LAIN. DEGREE SAHAJA TANPA PENGALAMAN DG 41 TAMBAH ELAUN DAH RM 3500. LEPAS TU SETIAP LAPAN TAHUN GAJI DG 44 MASUK ELAUN DAH JADI RM 5000. LEPAS TU KEJE 8 TAHUN LAGI DA DPT GRED DG 48. GAJI DA DEKAT 6000 RIBU. PAS TU 3 TAHUN GAJI DG51..DEKAT 8 RIBU.. KEJE SAMA MENGAJAR BUDAK SEKOLAH. CUBA TENGOK DAH LA GURU ADA DEKAT 400 RIBU ORANG, JADI GAJI GURU SEBENARNYA BANYAK MENYEKAT KENAIKAN COLA, KENAIKAN ELAUN-ELAUN LAIN...TOLONG MINTA HAPUSKAN TIME BASED. KERAJAAN TERPAKSA BERBELANJA BESAR UNTUK TAMPUNG KEMEWAHAN GAJI GURU-GURU...HAPUSKAN TIME BASED GURU!!!!

Tanpa Nama berkata...

Setuju sgt, lepastu jawatan atau gred sokongan spt PT, PAR mana2 yg tak perlu juga patut dihapuskn biarlah kerja2 perkeranian, mengemas pejabat, fotostat dibuat sendiri oleh prgawai masing2. Semoga dgn berbuat demikian dpt mengurangkan aduan negatif oleh pihak awam. Disamping itu perabot dlm pejabat dan ruang pejabat dpt dijimatkan.

Tanpa Nama berkata...

Aku sebagai bapa kpd beberapa org anak tidak setuju nak menyekat rezeki mana pihak khususnya guru. Jika nak buat sekatan biarlah semua merasakannya jgn pula buat tindakan yg menyebabkan masa depan anak2 kita kerugian. Sbg manusia spt anda tentu ada perasaan dan ada kelemahan maka dikhuatiri ini akan menyebabkn guru mengajar anak2 kita sambil lewa pula. Mereka akan mengutamakan kelas2 tuisyen pula utk menambah rezeki; skrg pun dah nyata. Kalau nak kurangkan guru lagi dahsyat akibatnya; mana mungkin boleh jadi sebab bilangan murid kian bertambah setiap tahun. Dan daripada 400 ribu org guru 3 per 4 adalah melayu. Takkan melayu nak menjahanamkan bangsanya. Muhasabah diri dan berfikir secara rasional. Buat sesuatu yg positif bukan meruntuhkan. Ketingalan zaman namanya.

Tanpa Nama berkata...

guru dah la amik degree, lepas tu sampai pencen, tugas hakiki sama dengan penjawat awam lain yang punyai degree..setuju hapuskan time based guru..tidak adil seolah-olah kerajaan memastikan setiap gaji guru yang mempunyai degree akan tamat pada DG 52. belum tetntu ada penjawat awam lain bersyaratkan gred 41 mempunyai keistimewaan ini...

Tanpa Nama berkata...

GURUR seperti penjawat awam lain amik degree, lepas tu sampai pencen, tugas hakiki sama dengan penjawat awam lain yang punyai degree..setuju hapuskan time based guru..tidak adil seolah-olah kerajaan memastikan setiap gaji guru yang mempunyai degree akan tamat pada DG 52. belum tentu ada penjawat awam lain bersyaratkan gred 41 mempunyai keistimewaan ini...bila pencem konfom dapat gaji RM 8000 keatas...PUI..

Tanpa Nama berkata...

GURU SEPERTI PENJAWAT AWAM LAIN AMIK DEGREE, LEPAS TU SAMPAI PENCEN, TUGAS HAKIKI SAMA DENGAN PENJAWAT AWAM LAIN YANG PUNYAI DEGREE..SETUJU HAPUSKAN TIME BASED GURU!!!..TIDAK ADIL SEOLAH-OLAH KERAJAAN MEMASTIKAN SETIAP GAJI GURU YANG MEMPUNYAI DEGREE AKAN TAMAT PADA DG 52. BELUM TENTU ADA PENJAWAT AWAM LAIN BERSYARATKAN GRED 41 MEMPUNYAI KEISTIMEWAAN INI...BILA PENCEN PASTI DAPAT GAJI RM 8000 KEATAS...PUI..

Tanpa Nama berkata...

Menjadah punya guru..mcm sial..semua nak jalan mudah..pegi mampus-jahanam keturunan guru..

Tanpa Nama berkata...

Tahniah idea anda akan dilaksanakan esok juga.

Tanpa Nama berkata...

YA CADANGAN ANDA AKAN DIPATUHI.
GAJI GURU AKAN DITURUNKAN SETARAF GAJI PAP
-DRPD PERDANA MENTERI

Tanpa Nama berkata...

KEISTIMEWAAN GURU AKAN DIAMBIL ALIH OLEH PEMBANTU TADBIR(PT)
- SUMBER KPM TERKINI

Tanpa Nama berkata...

Tahniah kerana anjing dan bangau telah menganugerahkan keturunan ko yg paling jahanam dan biadap era ini.

Tanpa Nama berkata...

Aku cemburu dgn apa yg cikgu dpt kerana didorong oleh keadaan hidup yg menekan dan gaji yg tak cukup makannnnnnnnnnnnnnnnnnnn........

Tanpa Nama berkata...

Gaji tak cukup hingga nsk beli pisau cukur pun xda. Bulu dah panjang ni....

Tanpa Nama berkata...

Bagaimana lagi aku nak turunkan gaji guru? Aku cemburu lah..... Aku nak guru berkereta besar dan rumah banglo.

Tanpa Nama berkata...

CUN.....CUN.....CUN.......NGAM......NGAM....NGAM. AKU MEMANG BIJAK MEMBUAT PILIHAN JIKA TIDAK AKU TAK JADI CIKGU. TAHUN DEPAN DAH LAYAK NAIK KE GRED DG48. SERONOK BETUL...

Tanpa Nama berkata...

Bulan depan aku nak beli kereta baru; import punye - toyota camry kerana gred dan gaji pun dah naik. Tak dah masalah pun.

Tanpa Nama berkata...

Cikgu mampu beli bayam tapi dgn gaji ku yg sikit kangkong pun ku tak mampu beli. Tu sebab sakit hati dgn cikgu ni.

Tanpa Nama berkata...

? ada ? xda

Tanpa Nama berkata...

Seronok sungguh membaca komen2 dan provokasi yg dibuat oleh pejawat awam.kump sokongan yg gaji tak cukup makan. Nampak sangat mereka cemburu dan sakit hati dgn org lain yg lebih berjaya dan maju. Buatlah sesuatu yg positif utk memajukan diri bukan cemburu. ia tak akan merubah hidup anda.

Tanpa Nama berkata...

PUKIK ADA, BUTOH KO XDA..

Tanpa Nama berkata...

? ada ? xda

Tanpa Nama berkata...

Gaji aku belum pencen dah lebih 10 ribu, belum masuk elaun lain.

Tanpa Nama berkata...

BUTOH KO ADA, PUKIK XDA

Tanpa Nama berkata...

SPT 'ANJING MENYALAK BUKIT' = ORANG YG CUBA SEDAYA UPAYA MENJEJAS ATAU MENGUGAT KEDUDUKAN ORANG LAIN YG JAUH LEBIH KUKUH DAN TEGUH KEDUDUKANNYA.
- KESIMPULANNYA: ANJING TIDAK AKAN BERJAYA MERANAPKAN BUKIT ITU DGN DALAKKANNYA.
- MAKA BEGITU JUGALAH DGN TINDAKAN KUMP PELAKSANA YG SIANG MALAM CEMBURU DGN MELONTAR KATA JAHANAM TERHADAP PIHAK YG TIDAK MENGGANGU MEREKA.

Tanpa Nama berkata...

2X5

Tanpa Nama berkata...

Awak tak ingat mati ke.cemburu je smpai keluarkan petkataan yang biadap. Awak cermin diri dulu. Klu tak tahu dalaman kerja guru mcm mn tak payah nak cakap main hentam je.

Tanpa Nama berkata...

Jawapannya 10. Berita terkini:
1. Adalah dgn ini dimaklumkkan bahawa saya yg terlalu kecewa dan cemburu mengaku telah membuat pelbagai komen jahat terhadap pihak lain selama ini. Kerana hanya dgn berbuat demikian gaji dan gred saya dapat dinaikkan... Sungguh pelik caranya namun itulah hakikatnya.
- saya sedar bahawa gaji dan gred saya rendah disebabkan kesilapan lampau saya. Disuruh belajar saya buat sambil lewa. Disuruh memohon jawatan yg bergaji tinggi saya tidak kisah; janji dpt kerja. Sekarang saya menyesali tindakan dan perbuatan bodoh saya.
-Pengakuan dibuat oleh seorang pegawai kumpulan pelaksana yg kecewa dan cemburui gaji jawatan lain yg jauh lebih tinggi.
Sekian harap maklum.

Tanpa Nama berkata...

Sibuk ngan gaji cikgu watpe?,g lah compare ngan jusa a tu...mungkin x layak compare kot tp diaorg pun guna ijazah..rasanya compare ngan gaji cikgu layak ker?...comparelah gred sama taraf nagan ko BONGOK

Tanpa Nama berkata...

Kau nie apa hal..jadah..ingat cikgu tue bagus sgt..pegi jahanam keturunan cikgu..kami peduli ape, jawatan kami lebih berkuasa dari cikgu, cikgu ada kuasa ape, ada burung dan pipit jea.. kerja hancur.. org dah tak hairan cikgu-cikgu skg nie.. pegi mamppooss..!!!

Tanpa Nama berkata...

Gaji atm dan polis yang dikatakan mengikut skim perkhidmatan awam sampai skrg pun tkde ape. Najib sendiri yg umumkan tp lenyap smpai sekarang.

Tanpa Nama berkata...

Patutlah org kata aku jahat dan bodoh. Setiap hari cemburu dan berdengki dgn cikgu tapi masuk hari persekolahan akulah ibubapa yg awal2 bangun utk menghantar anak ke sekolah utk dididik oleh cikgu spya menjadi manusia pandai dan berguna. Kenapa aku sendiri yg suka memaki hamun cikgu masih memberi kepercayaan kpd org yg aku hina. Adakah aku dah kurang ciuman skrg? Tidak....... Aku menghadapi tekanan perasaan agaknya maklumlah keadaan hidup semakin sukar skrg. Gaji yg aku terima nak beli kangkung pun tak cukup. Aku cemburu dgn gaji guru tapi kenapa aku tak cemburu dgn gaji jawatan lain yg jauh lebih hebat drpd gaji guru. Rupa2 nya aku tidak berlaku adil dlm hal ini.... Mungkin perbuatan yg salah inilah yg menyebabkan hidup ku kian pudar.... Tapi elok ku menyanyi dahulu: bangau oh bangau mengapa aku cemburu gaji cikgu, bagaimana aku tak cemburu gaji guru tinggi dari gaji aku..... tlg sambung kawan2 sekalian...

Tanpa Nama berkata...

Walaupun aku hanya pegawai kump pelaksana lulusan spm tetapi angan2 ku setinggi gunung everest. Aku nak gaji setaraf jusa spya dpt kalahkan gaji cikgu. Perancangan strategik yg berwawasan.....

Tanpa Nama berkata...

Akan menjadi kenyataan sesudah gaji PT dinaikkan.ke gred jusa. PT sebagai majikan yg membayar gaji pejawat awam mesti diselesaikan dahulu. Kalau tidak PT tertentu akan bertukar menjadi anjing dan burung bangau.

Tanpa Nama berkata...

Ko apa hal,ape hal mcm setan....elok ko tu g mampos Dengan kEturnan Ko....bangau oh bangau...bercukurlah....kami pun peduli apa ngan..menyalak macam Anjing....Sape suruh ko hairan ngan cikgu ...bodoh Betul ko ni. Selamat bercukur yer

Tanpa Nama berkata...

Kuasa apa yg ko ada? Gaji ko dah jelas tak cukup makan bagaimana nak berkuasa? Kalau ko ada kuasa tak usah ko sibuk kat blog ceupacs ni. Blog ceupacs ni bukan utk org yg ada kuasa. Ko ni dah binggung lah...... Baik lah kalau ko ada kuasa pecat lah semua cikgu.... pecat.... pecat...... ko berkuasa? Berkuasa tahi babi....

Tanpa Nama berkata...

GAJI AKU SIKIT, CIPUT, RENDAH LALU AKU SAKIT HATI, CEMBURU TENGOK GAJI ORG LAIN TINGGI DRPD GAJI AKU... CEMBURU PUNYA HAL...CEMBURU PUNYA HAL....CEMBURU PUNYA HAL.... PUNCANYA......GAJI TAK CUKUP UTK MENJADI KAYA.
- MALANG SUNGGUH NASIB SI ANJING DAN BANGAU NI.

Tanpa Nama berkata...

Niaga pasar malam jea pendapatan RM15 ribu.. nak heran ape gaji cikgu yg ciput tue.. kerja ngular ponteng kelas, rehat jea ngeteh kat luar sekolah, boleh kea... kes penceraian dikalangan cikgu semakin bertambah, baru-baru nie ada cikgu kena tangkap khawlat, muka 10 sen.. sebab tue keturunan cikgu-cikgu nie skg tak berapa menjadi, ada anak cikgu kaki hisap dadah.. sebab tue org tak hairan profesion cikgu ini sebab mcm cibai.. perangai cikgu-cikgu skg nie mcm puki-mak..

Tanpa Nama berkata...

Rm15 ribu apa? Potong sini potong itu tinggal rm1 ribu. Nak buat apa? Lagi pun bermusim dan tak semua peniaga pasar mlm akan dpt durian runtuh. Hari ini ok esok blm tentu ok mungkin ko dan gulung tikar. Bukan pendapatan tetap pun. Kerja pun siang mlm masa tidak menentu. Kena bayar itu dan ini. Lagipun peniaga bukan engkau pun untuk dibandingkn dgn cikgu. Bandingkanlah gaji kau yg ciput tu dgn cikgu dan tengok gaji siapa yg tinggi. Biar peniaga banding dgn peniaga kerana tiada kena mengena dgn ceupacs dan.pejawat awam. NAMPAK SANGAT KO YG BODOH INI KEHABISAN IDEA DAN GAJI BULAN FEBRUARI.

Tanpa Nama berkata...

Tetapi masih juga engkau dan ahli keluarga hantar anak masing2 ke sekolah utk diajar oleh guru. Kenapa tak suruh pukik mak dan butoh bapak ko ajar mereka. Lanciau cibai c lu la...

Tanpa Nama berkata...

Lagi satu cikgu-cikgu perempuan ramai yg tak dara, ada mat perang nie dah main dgn cikgu makwenya sepuas-puasnya naik lunyai dikerjakan..kena tangkap khalwat pulak tue, bila tanya berapa kali berjubur, jawabnya dah 7-8 kali berjubur..malunya profesion cikgu..jadi kau org kena tanya bini kau org yg cikgu, sebelum kahwin dgn kau org, bini kau org pernah kena main tak dgn pak we lamanya..boleh caya kea.. jgm menyesal nanti sudahlah... ha..!! ha..!! Kesian..

Tanpa Nama berkata...

TANPA NAMA Ahad, Mac 09, 2014 12:28:00 PG menulis .....
Lagi satu cikgu-cikgu perempuan ramai yg tak dara, ada mat perang nie dah main dgn cikgu makwenya sepuas-puasnya naik lunyai dikerjakan..kena tangkap khalwat pulak tue, bila tanya berapa kali berjubur, jawabnya dah 7-8 kali berjubur..malunya profesion cikgu..jadi kau org kena tanya bini kau org yg cikgu, sebelum kahwin dgn kau org, bini kau org pernah kena main tak dgn pak we lamanya..boleh caya kea.. jgm menyesal nanti sudahlah... ha..!! ha..!! Kesian..

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Ini le satu contoh PA yg gila seks. Dlm kepalanya ada kongkek n menjubor aje. Masa kecik dok mengadap mak n bapak ko mengongkek. Dah kawin dapat pulak bini dah kena tala dgn Bangla, puki dah bulih masuk tiang telepon. Tu yg jadi meroyan, ingat semua org macam ko.

Tanpa Nama berkata...

Sebab tu lah kat jabatan budak ni dilihat spt sampah. Dahlah budak pejabat dpt gaji ciput, nak beli motosikal pun semput. Mungkin lepas ni dia akan merayau2 mencari sisa makanan di luar kedai KFC kot - jadi pengemis jalanan lah tu kerana gaji dah habis. Kesian sungguh anjing ni, di zaman susah skrg sepatutnya dia berusaha mencari rezeki tambahan tapi disebabkn akhlak/moralnya yg terlampau teruk, dia sibuk pula menghina cikgu. Adakah perbuatan menghina dibenarkan dlm agama? Sanggup menghina guru semata2 kerana kesempitan hidup yg disebabkn kesilapan lampau anda menunjukkan anda benar2 layak dilabel seekor anjing atau burung bangau dgn lagunya. Salahkan nyamuk kelambu dibakar inilah realiti pegangan hidup yg anda amalkan dan tidak hairan jika keturunan atau spesis anda semua terpalit. Kesimpulannya
1. anda bodoh bagai lembu salahkan.org lain,
2. anda memilih jawatan.yg bergaji ciput salahkan org lain
3. dlm kata lain anda menganggap diri anda setaraf Allah yg amat sempurna
4. anda lihat manusia lain semua teruk dan lemah drpd anda.
- sepatutnya anda dah lama mampos kerana hidup lama pun bertambah banyaklah dosa yg anda buat.
- PUNCA SEGALA MASALAH YG ANDA HADAPI BERPUNCA DRPD SIKAP ANDA YG
- MALAS DLM SEGALA HAL KECUALI MEMAKI HAMUN ANDA MEMANG HEBAT
- PEGANGAN AGAMA YG RENDAH - TAK HORMAT ORG LAIN
- KETURUNAN ANDA YG MEMANG MENGAMALKAN NILAI2 NEGATIF DLM KEHIDUPAN.
MAKA TAK ADA NILAI BAIK DLM HIDUP ANDA

Tanpa Nama berkata...

Cikgu2 perempuan itu seagama dan sekaum dgn ko juga kan? Ketawalah kaum lain membaca ko yg menghina kaum sendiri.

Tanpa Nama berkata...

Hai kwn.... kenapa masih hantar anak2 ke sekolah utk diajar oleh cikgu2? Kalau aku dlm kedudukan anda elok anak2 diajar sendiri spya mereka hebat spt anda. Buat apa suruh org lain nanti diajar benda2 yg negatif... Botot kan kwn? Ko memang bijak dan laknak liwat dubur isteri atau suami ko.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum....islam tidak mengajar umatnya berpecah belah,hina menghina sesama islam..sy tgk ada seorang hamba Allah ni kerap menghina orang..bagus sgtkah diri kita ni..bayangkan ketika kita nk dicabut nyawa nnti org yg kita hina tu tknk memaafkan kita agak2 mcm mana kita mati nnti..sedih nabi muhammad tgk umat akhir zaman ni..jd mohon lh ampun sebelum terlambat..bersyukur lh dgn rezeki Allah Taala yg telah diaturkan untuk kita..Ingat rezeki yg kita terima tu Allah Taala pinjamkan kpd kita je..bila2 masa dia blh ambil balik..buanglah sifat2 buruk dlm diri kita ni...mari lh kita bersama-sama mengenal diri..barangsiapa mengenal diri maka ia akan kenal tuhan Nya. Bila ia kenal tuhan Nya maka binasalh dirinya..

Ros Zuri berkata...

Kalau nak komen tu kalau boleh jagalah kata-kata kita.kata-kata ni lebih tajam dari mata pedang.biarlah kita bertukar pandangan secara intektual barulah berkat,insyaALLAH.

Tanpa Nama berkata...

SY TIDAK PASTI BILA IA BERMULA (PROVOKASI)....
TELAH SY KATAKAN SEBELUM INI, SY TIDAK AKAN MENGGUNAKAN KATA-KATA KESAT DLM PENAKATA SY....
KITA KENA RASPECT SEMUA ORG WALAU SIAPA PUN DIA DAN....
KITA TIADA HAK UTK MENGHINA/MENGEJI ORG LAIN KRN BUKAN KITA YG MEMBERI REZEKI KPD MEREKA....
DLM JIWA MANUSIA ITU ADANYA SIFAT KASIH DAN INGIN DIKASIHI,
KALAU SUDAH SAMPAI KE TAHAP DGN SEWENANGNYA MENGELUARKAN KATA-KATA CACIAN/PENGHINAAN YG TIDAK ADA TARANYA, MAKA SY MENGUNDUR DIRI....
BIJAKSANALAH DLM BERKATA!!..

Tanpa Nama berkata...

SY TIDAK PASTI BILA IA BERMULA (PROVOKASI)....
TELAH SY KATAKAN SEBELUM INI, SY TIDAK AKAN MENGGUNAKAN KATA-KATA KESAT DLM PENAKATA SY....
KITA KENA RESPECT SEMUA ORG WALAU SIAPA PUN DIA DAN....
KITA TIADA HAK UTK MENGHINA/MENGEJI ORG LAIN KRN BUKAN KITA YG MEMBERI REZEKI KPD MEREKA....
DLM JIWA MANUSIA ITU ADANYA SIFAT KASIH DAN INGIN DIKASIHI,
KALAU SUDAH SAMPAI KE TAHAP DGN SEWENANGNYA MENGELUARKAN KATA-KATA CACIAN/PENGHINAAN YG TIDAK ADA TARANYA, MAKA SY MENGUNDUR DIRI....
BIJAKSANALAH DLM BERKATA!!..

Tanpa Nama berkata...

KIKIKIKIKIKIKI!!..

Tanpa Nama berkata...

Masih hidup lagi? Ingatkan dah dibaham.jerung laut cina selatan. Panjang umur ko ye? Masanya belum tiba...

Tanpa Nama berkata...

Inilah orang yg sering buat komen2 penghinaan terhadap pihak lain yg dicemburuinya. Berlakon jd budak baik konon..

Tanpa Nama berkata...

BOLEH TAK CEUPACS PERJUANGKAN AGAR TIME BASED TIDAK DIBUAT UNTUK GURU-GURU. MEMBAZIRKAN DUIT KERAJAAN. BAYANGKAN GURU PUNYA GAJI DAH ADA MENYEKAT REZEKI PA YANG LAIN. DEGREE SAHAJA TANPA PENGALAMAN DG 41 TAMBAH ELAUN DAH RM 3500. LEPAS TU SETIAP LAPAN TAHUN GAJI DG 44 MASUK ELAUN DAH JADI RM 5000. LEPAS TU KEJE 8 TAHUN LAGI DA DPT GRED DG 48. GAJI DA DEKAT 6000 RIBU. PAS TU 3 TAHUN GAJI DG51..DEKAT 8 RIBU.. KEJE SAMA MENGAJAR BUDAK SEKOLAH. CUBA TENGOK DAH LA GURU ADA DEKAT 400 RIBU ORANG, JADI GAJI GURU SEBENARNYA BANYAK MENYEKAT KENAIKAN COLA, KENAIKAN ELAUN-ELAUN LAIN...TOLONG MINTA HAPUSKAN TIME BASED. KERAJAAN TERPAKSA BERBELANJA BESAR UNTUK TAMPUNG KEMEWAHAN GAJI GURU-GURU...HAPUSKAN TIME BASED GURU!!!!



Tanpa Nama berkata...

BOLEH TAK CEUPACS PERJUANGKAN AGAR TIME BASED TIDAK DIBUAT UNTUK GURU-GURU. MEMBAZIRKAN DUIT KERAJAAN. BAYANGKAN GURU PUNYA GAJI DAH ADA MENYEKAT REZEKI PA YANG LAIN. DEGREE SAHAJA TANPA PENGALAMAN DG 41 TAMBAH ELAUN DAH RM 3500. LEPAS TU SETIAP LAPAN TAHUN GAJI DG 44 MASUK ELAUN DAH JADI RM 5000. LEPAS TU KEJE 8 TAHUN LAGI DA DPT GRED DG 48. GAJI DA DEKAT 6000 RIBU. PAS TU 3 TAHUN GAJI DG51..DEKAT 8 RIBU.. KEJE SAMA MENGAJAR BUDAK SEKOLAH. CUBA TENGOK DAH LA GURU ADA DEKAT 400 RIBU ORANG, JADI GAJI GURU SEBENARNYA BANYAK MENYEKAT KENAIKAN COLA, KENAIKAN ELAUN-ELAUN LAIN...TOLONG MINTA HAPUSKAN TIME BASED. KERAJAAN TERPAKSA BERBELANJA BESAR UNTUK TAMPUNG KEMEWAHAN GAJI GURU-GURU...HAPUSKAN TIME BASED GURU!!!!

kote banggali berkata...

betoi tu .. aku dok ofis nie , meluat tengok cikgu mengajar . dah la malas masuk kelas , sembang banyak . nak bangga , mai sekolah bawak kereta mahal2 . macam mana anak melayu nak maju ..

Tanpa Nama berkata...

Betoi tue,aku pun sama, ingatkan cikgu nie pandai sgt, rupanya naik gred sambung berlajar kat open u, ada yg berlajar mcm kangkung, kursus dalam cuti (KDC) mana tak lemah anak murid dibuatnya, lepas tue berlagak naik gred DG41, ..puuii..!! LOW CLASS PUNYA CIKGU.. mana PA lain nak naik gred kena exam, assigment center baru temuduga, barulah dipilih best of the best.. sebab tue cikgu skg nie kurang dihormati oleh masyarakat...

Tanpa Nama berkata...

terima kasih kerna anti guru dan DG41 serta keturunan2nya ...

Tanpa Nama berkata...

lihat lah kebodohan menteri pendidikan dan KSN .. guru yang x berkualiti yg ramai .. akhirnya , anak melayu merempat kat negara sendiri sebab gurunya bodoh ..

Tanpa Nama berkata...

GURU SEPERTI PENJAWAT AWAM LAIN AMIK DEGREE, LEPAS TU SAMPAI PENCEN, TUGAS HAKIKI SAMA DENGAN PENJAWAT AWAM LAIN YANG PUNYAI DEGREE..SETUJU HAPUSKAN TIME BASED GURU!!!..TIDAK ADIL SEOLAH-OLAH KERAJAAN MEMASTIKAN SETIAP GAJI GURU YANG MEMPUNYAI DEGREE AKAN TAMAT PADA DG 52. BELUM TENTU ADA PENJAWAT AWAM LAIN BERSYARATKAN GRED 41 MEMPUNYAI KEISTIMEWAAN INI...BILA PENCEN PASTI DAPAT GAJI RM 8000 KEATAS...PUI..

Tanpa Nama berkata...

cakap sebagai penyedap je,lepas tu takde ape pun hasil.
kalau benar nak perjuangkan kebajikan penjawat awam wajib la ambil perhatian.
sekadar cadangan perkara yang dah lama diperjuangkan,namun tiada hasil.
Kita tekankan kenaikan elaun rumah,khidmat awam.bagi hasil ini dulu.

Tanpa Nama berkata...

Menurut sumber: tiada kenaikan gaji, elaun, pangkat dan perubahan gred bagi semua penjawatan penjawat awam pada tahun ini. Sumber juga menyebut kenaikan bagi 100 skim tahun ini ditunda ke tahun berikutnya iaitu tahun 2015. Penjawat Awam dinasihatkan berjimat cermat di dalam menghadapi krisis ekonomi yang tidak menentu dan juga kenaikan harga barangan.

Tanpa Nama berkata...


Sebelum aku komen, aku nak ingatkan korang, REZEKI datang daripada tuhan. Kalau ko protes rezeki orang, sebenarnya ko protes kerja tuhan ko.

Bersyukurlah apa yg korang ada, aku bukan cikgu, dan tak salah cikgu dapat rezeki 'time based' bergitu juga kepada para doktor dan farmasi. Daripada ko hentam diaorg baik ko perjuangkan nasib korang sendiri, sbb yang bagi semuatu adalah kerajaan di sudut lain iaitu tuhan korang!

Rasional kenapa mereka dapat lebih? Doktor dan farmasi kerjanya berat dan tak menentu, siang malam kerja, ianya melibatkan nyawa orang dan kena ngadap benda-benda yg mengerikan setiap masa. Guru? ada ko tgk diaorg kerja? Gred 41 dan ke atas, duduknya di bilik yg takda aircond dan berkongsi, kerja kerani diaorg yang buat, hantar budak kena pakai kereta sendiri, takda driver, malam nanti kena marking kerja rumah anak korang, hujung minggu kena buat aktiviti sukan, motivasi, kelas tambahan.. semuanya utk anak korang, siang malam, ujung minggu asyik kerja... dan mereka bukan setakat buat kerja cikgu tapi kena buat kerja pengkeranian. Aku rasa sbbtu kerajaan bagi 'time-base'. Tapi aku dengar cerita... skrgni nak dapat time-based pun dah susah banding tempohari.

Sekali lagi aku bukan cikgu, mahunpun doktor dan farmasi, Aku faham kerja diaorng dan kerja korang, buat apa aku nak cemburu, sbb aku tahu ada rezeki yang aku dapat daripada tuhan aku, aku syukur dan perlu hormati sesama manusia, sbb aku percaya kalau kita hormat orang, tuhan akan balas yg mana orang akan hormat kita, aku syukur pada rezeki yang diberi, kerana aku percaya semakin aku bersyukur, tuhan akan tambahkan rezeki aku nanti. Aku tak nak cemburukan rezeki orang, sbb aku tahu kalau aku ada perasaan itu, aku sedang dapat penyakit hati, emosi aku terganggu dlm erti kata lain, hati tidak tenang dan hidup tidak bahagia. Satu lain, aku tak nak buat dosa dengan orang sbb nak mintak maaf daripada orang adalah lebih sukar daripada mintak maaf daripada tuhan!

Fikir-fikirkanlah

Drp,
Doktor celop bukan Jusa


























Tanpa Nama berkata...

Ape kau merepek syaitan ooii.. ini tak ada kena dgn cikgu, doktor or farmasi ngok..ini pasal perjuangan cuepacs dan penjawat awam..memang patut pun kau dpt penyakit dan terus mampos.. merepek tak tentu pasal..

Tanpa Nama berkata...

Dia tak merepeklah, cuba baca betol2, apa yang dia nak cakap, jgn dengki rezeki orang... aku rasa ko yg berpenyakit dan ko yg hentam cikgu agaknya... PA yg tak beradap

Tanpa Nama berkata...

Botol2 jgn dengki rezeki orang. Cuepac oh cuepac fokus pada elaunlah dulu

Tanpa Nama berkata...

Kau pun bahlul, tak berada.b konon, lancau emak lu, jadah betul kau nie, nak tunjuk lagak..jadah punya budak..

Tanpa Nama berkata...

Mental kau ni buat malu PA lol

Tanpa Nama berkata...

ADA GURU AMBIL PART-TIME AJAR TUITION KAT TUITION CENTRE..MEREKA KEJAR WANG RINGGIT TAPI ANAK MURID DI KELAS DIBIARKAN TERCICIR. DAH LAH GAJI BESAR, TIAP2 TAHUN NAIK TAPI PRESTASI MURID SAMA JE. CUBA JABATAN PELAJARAN MSIA SIASAT PERKARA INI

Tanpa Nama berkata...

APA LAMA BETUL MEMBUAT KEPUTUSAN PENAMBAHBAIKKAN 100 SKIM. JANGAN TUKAR NAMA SKIM AJE, TAPI GAJI TAK NAIK...APA LAMA BETUL, KOS SARA HIDUP MAKIN NAIK

Tanpa Nama berkata...

NAK SIASAT APA? IBUBAPA SPT KAMU YG BODOH BABI. BERLUMBA2 HANTAR ANAK KE KELAS TUISYEN, SIAPA SURUH. TAK ADA MURID TAKDA GURU.... ADA MURID ADA CIKGU. BODOH ITU PUN TAK RETI.

Tanpa Nama berkata...

Hei babi-anjing suka-suka kau bodohkan org, dpt maki aku, kalau berani bila boleh jumpa kau jadah.. nak tunjuk hero kau ya.. bagi no.phone n alamat kau ..ada berani..pelir kau termasuk ke dalam..kalau kau nie cikgu, cikgu babi tunggal, kurang ajar punya budak..

Tanpa Nama berkata...

Bila lh nak habis pertelingkahan ni...ckp belakang je tk guna..jom kita pegi jumpa direct ngn najib beramai..luahkan semua nya.. Ada pemimpin pun nk famous je..tp kebajikan orang bawah di abaikan..lumrah manusia akhir zaman

Tanpa Nama berkata...

Sumber mn wehhh......

Tanpa Nama berkata...

yg bg komen mencarut ni bknye pap atau pt atau cikgu..sbnrnye dia ni baru budak tingkatan 2...tgk gaya penulisan pun dah tau..lg satu yg suka mencarut ni selalunye bebudak..jd jgnlah semua penjawat awam berasa hati krn komen yg mcm tu..kalau org bercakap mcm beruk bkn kita pun nak ikut cara beruk..biarlah dia marah cikgu ke ape, sebab dia malas nak buat keje skolah..k,cau...

Tanpa Nama berkata...

Kpd semua PA, jgn dilayan org yg mencarut atau cakap pakai lutut ataupun yg suka menjengkelkan org lain.

Hakikatnya, org seperti ini adalah orang yg sakit mental di kalangan PA. Kemungkinan besar mereka adalah orang yang kecewa ataupun gagal di dalam hidup mereka. Ketidakpuasanhati dizahirkan melalui kata-kata yg kesat dan suka menyalahkan org lain bagi menutupi kelemahan diri yg ada. Aku malas nak huraikan maksud gagal atau kecewa sbb aku tahu korang semua boleh agak apa yg mereka hadapi skrg. Macam mana baik nasihat, ganjaran dll .. mereka tetap mental dan tidak pernah mengakui kelemahan diri dan tidak pernah terfikir akan takdir yg tuhannya berikan kepadanya.

Kepada guru, hakikatnya aku bukan guru, mintak tolong jaga maruah anda dan jgn dilayan benda-benda ini yg boleh mengakibatkan maruah anda semua menurun dan memalukan profesion anda itu sendiri. Dipanjangkan kepada yg lain juga.

Cuepacs oh cuepacs... fokus kepada elaun dulu... yg lain disusuli kemudian. Skrgni masalah besar PA tak boleh atau tidak mampu memiliki rumah, naikan elaun rumah... begitu jua naikan elaun lain sprt cola dan khidmat awam/keraian utk membantu mensejahterakan hidup PA semua...

Cuepac mintak jgn hilang fokus, jgn buat kerja lain yg kononnya nak memperlihatkan anda semua buat kerja... tapi hakikatnya tidak. Satu lagi mintak diperjuangkan untuk semua bukan untuk kelompok atau kumpulan-kumpulan yang kecil. cth kalau naikn elaun atau gaji 1000 pastikan semua lapisan dapat. Supaya semua lapisan berasa adil, golongan atas berasa adil sbb untuk capai jawatan tu memerlukan pengorbannan yang besar dan mereka patut dapat tempiasnya. Golongan bawahan juga berasa adil kerana taraf kehidupan mereka dipertingkatkan. Adil untuk semua... itulah perjuangan cuepac sepatutnya dan boleh cakap di media massa dia mewakili seluruh PA seramai 1.4juta. Kalau tidak jgn cakap mewakili seluruh PA sebaliknya cakaplah mewakili kumpulan2 tertentu ataupun ahli yang berdaftar sahaja.

All da best cuepac




















Tanpa Nama berkata...

BOLEH TAK CEUPACS PERJUANGKAN AGAR TIME BASED TIDAK DIBUAT UNTUK GURU-GURU. MEMBAZIRKAN DUIT KERAJAAN. BAYANGKAN GURU PUNYA GAJI DAH ADA MENYEKAT REZEKI PA YANG LAIN. DEGREE SAHAJA TANPA PENGALAMAN DG 41 TAMBAH ELAUN DAH RM 3500. LEPAS TU SETIAP LAPAN TAHUN GAJI DG 44 MASUK ELAUN DAH JADI RM 5000. LEPAS TU KEJE 8 TAHUN LAGI DA DPT GRED DG 48. GAJI DA DEKAT 6000 RIBU. PAS TU 3 TAHUN GAJI DG51..DEKAT 8 RIBU.. KEJE SAMA MENGAJAR BUDAK SEKOLAH. CUBA TENGOK DAH LA GURU ADA DEKAT 400 RIBU ORANG, JADI GAJI GURU SEBENARNYA BANYAK MENYEKAT KENAIKAN COLA, KENAIKAN ELAUN-ELAUN LAIN...TOLONG MINTA HAPUSKAN TIME BASED. KERAJAAN TERPAKSA BERBELANJA BESAR UNTUK TAMPUNG KEMEWAHAN GAJI GURU-GURU...HAPUSKAN TIME BASED GURU!!!!
----------------------------------
Bila lh nak habis pertelingkahan ni...ckp belakang je tk guna..jom kita pegi jumpa direct ngn najib beramai..luahkan semua nya.. Ada pemimpin pun nk famous je..tp kebajikan orang bawah di abaikan..lumrah manusia akhir zaman
----------------------------------

Setuju !!!!!!

Tanpa Nama berkata...

penyelarasan gaji ATM dan PDRM pun sampai sekarang x nampak ape.....tunaikan dulu apa yang dijanji.....orang hanya tahu menghentam sahaja padahal PDRM dan ATM x dapat pun apa yang Najib umumkan !!!

Tanpa Nama berkata...

Genap 1 tahun dah pengumuman penyelarasan gaji ATM dan PDRM...Kalau x nak bagi jangan umum la Najib ooooiiiii..

Tanpa Nama berkata...

Jurang gaji terlalu jauh antara kumpulan bawahan dan kumpulan atasan...kerja sama jer kot...semua orang buat kerja...mmg la ade perbezaan tp jgn terlalu jauh..sama2 mkn nasi maaaaaaa...pastu kerja org atas kebanyakkannye org bawah tolong buatkan..org bwh ni takot nk melawan..so buat jer la..so sape yang tertindas..

Tanpa Nama berkata...

skim saraan tranformasi mana da??????????? jgn byk buat kajian la....

Tanpa Nama berkata...

Ada org atas mesti da org bawah = Ada rokok mesti ada mancis tapi mesti ada yg dominance; dlm kes ini api hebat drpd rokok. Begitu jugalah dgn org bawahan dan atasan mesti ada beza serta jurang antaranya. Mana mungkin gaji jururawat lulusan diploma kejururawatan beza gaji cuma rm500 jika dibanding dgn gaji doktor. Begitu juga dgn gaji PT yg lulusan spm takkan beza gaji dgn lulusan diploma cuma rm100 je. Kalau nak sama elok tak payah wujud sekolah dan ipta/ipts. Baik balik ikut manusia zaman batu; siapa yg kuat dan gagah menjadi penentu utk berkuasa. Sebab itulah tiada negara ini yg menggunakan kaedah balik ke zaman purba. Siapa yg berpendidikan dan rajin berhak menikmati kedudukan yg lebih baik. Jgn lah kerana terlalu kecewa maka timbul cadangan2 yg pelik2. Andaikan anak anda seorang yg cemerlang dlm pelajaran tetapi diberi jawatan yg bergaji rendah; sedangkan ada yg cuma lulus biasa tapi dpt jawatan yg bergaji tinggi. Adakah anda berpuashati? Tetapi jika pada awal anda memang memilih jawatan bergaji rendah meskipun berpendidikan maka anda tidak patut salahkan org lain. Kita bebas memohon jawatan yg layak dan tiada paksaan. Maka apa yg anda dpt skrg harus anda hargai dan bersyukur. Cerminkan diri anda sekali sekala.

Tanpa Nama berkata...

Babi hutan luar nikah ko.....

Tanpa Nama berkata...

Kalau betul naik 30% naik kan lah..jangan bjanji saja..tahun ni pun belum naik 30%ni.

Tanpa Nama berkata...

Aku rasa org ni memang golongan atasan ni. tu yg ckp berlagak giler nak mampos. bodoh x boleh di ajar cam ni la...

Tanpa Nama berkata...

mental kau ni, bahasa kesat gila, selamat tambahkan dosa kau tu. Good luck!

Tanpa Nama berkata...

Aku memang cemburu dgn gaji cikgu... Sebenarnya kalau aku nampak cikgu beli camry aku pun nak beli juga tapi nak buat mcmna gaji ku ciput je. Meleleh leleh lah air liur ku. Tu yg buat semakin jeles ni.

Tanpa Nama berkata...

Apa nak buat..aku hanya "Wait & See" sahaja cadangan ini..Sebenarnya dah lama aku nak ketawa tapi terpaksa aku tahan dulu..

Tanpa Nama berkata...

Relax bro, org bwh mcm kt ni mmg selalu jd mangsanye, org yg dh kat atas biasa mmg belagak, dh x pandang dh org bwh.

Tanpa Nama berkata...

Rileks bro, org atas atau org bawah masing2 ada peranan, kau tak boleh cemburu ngan orang atas, kalau kau nak jadi org atas, masanilah kau usaha, takda sapa yang nak halang kau utk kau usaha ke arah itu, tapi rezeki tuhan kau kena fikir juga, kalau DIA nak bagi... DIA bagi juga dan sebaliknya... usahalah bro...


Satu lagi, ada juga org dengki rezeki org, cthnya dengki pada cikgu, apalah salah mereka yg buat kau benci sangat, rilekslah bro aku pun bukan cikgu dan aku tak heran pun diaorg dapat bendatu semua sbb aku tahu itu memang rezeki dia dan rezeki tu sesuai utk diaorg.. kalau kau tgk gred 41 ke atas di kementerian lain, macam bos bro tp kalau ko tgk cikgu macam kerani je, bukan aku nak hina kerani, maksud aku diatu cikgu dan dia juga kerani so aku tak cemburu malah aku kesian dan rela diaorg dapat time-based.


Tapi kalau kau nak juga macam dia org, aku rasa pintu KPLI,DPLI, maktab dll masih terbuka, cuba pohon. Satu lagi cara, kau bleh jadi presiden cuepac dan perjuangkan time-based kau dgn jawatan yg kau ada skrg, so bleh start kempen dan gantikan Azih Muda nanti, kalau tak nak jadi presiden... jadi AJK pun dah ok juga.


Cuba fikir bro... jgn cakap aku mengarut, kalau kau buat, memang ada jalan utk kau tingkatkan taraf hidup kau itu. Tolong jgn sakitkan hati PA yg lain, sbb mereka bukan mesin, tapi makluk tuhan yg penuh dengan kekurangan juga, aku ucapkan gud luck dan selamat berjaya.















siamang luncai berkata...

relax2 .. jangan gadoh2 . MH370 ramai yg buat solat hajat . Sekarang tiba masanya Geng2 Lanun Puak2 Samseng Jalanan antara Sokongan Lu Langsi Lu Main Lancau jom Buat Solat hajat Agar Si NajiT tu dapat hidayah untuk naikkan GAJI 30% penjawat AWAM Tahun nie .

Lu Langsi Lu tanggung SenDiri ...ha3 .

Tanpa Nama berkata...

Susah bro nak naik 30%...duit dh byk habis wat beli minyak kapal terbang ngan kapal laut...huhuhu

Tanpa Nama berkata...

Jgn cadang naik gaji MINIMUM 30% tapi cadanglah naik gaji 30% untuk semua PA.

Baru betul





Tanpa Nama berkata...

BOLEH TAK CEUPACS PERJUANGKAN AGAR TIME BASED TIDAK DIBUAT UNTUK GURU-GURU. MEMBAZIRKAN DUIT KERAJAAN. BAYANGKAN GURU PUNYA GAJI DAH ADA MENYEKAT REZEKI PA YANG LAIN. DEGREE SAHAJA TANPA PENGALAMAN DG 41 TAMBAH ELAUN DAH RM 3500. LEPAS TU SETIAP LAPAN TAHUN GAJI DG 44 MASUK ELAUN DAH JADI RM 5000. LEPAS TU KEJE 8 TAHUN LAGI DA DPT GRED DG 48. GAJI DA DEKAT 6000 RIBU. PAS TU 3 TAHUN GAJI DG51..DEKAT 8 RIBU.. KEJE SAMA MENGAJAR BUDAK SEKOLAH. CUBA TENGOK DAH LA GURU ADA DEKAT 400 RIBU ORANG, JADI GAJI GURU SEBENARNYA BANYAK MENYEKAT KENAIKAN COLA, KENAIKAN ELAUN-ELAUN LAIN...TOLONG MINTA HAPUSKAN TIME BASED. KERAJAAN TERPAKSA BERBELANJA BESAR UNTUK TAMPUNG KEMEWAHAN GAJI GURU-GURU...HAPUSKAN TIME BASED GURU!!!!
----------------------------------

guru banyak perasan seolah-olah dorang banyak kerja..memang tugas guru mengajar.. sama jugak dengan pensyarah mengajar..pegawai kastam..tentera..semua ada tugas malah lebih mencabar dari guru..cuma banyak PA tidak puas hati atas dasar apa yang melayakkan guru-guru dilapik dengan tilam manja time based.. kan mudah kalau semua jawatan penjawat awam mendapat kemudahan yang sama sedangkan skim pensyarah yang hatta lagi hebat dari guru pun tiada time based LOL !!!!

Tanpa Nama berkata...

Untungnya aku. Pandai aku buat pemilihan. Semoga terus dipermudahkan lagi rezeki. Kalau aku silap dah tentu aku turut terjebak dgn gejala negatif. Terima kasih. Tqvm....

Tanpa Nama berkata...

Seronoknya aku. Boleh tidur nyenyak......Happy......best......kebaboooo...sui ya....

Tanpa Nama berkata...

TAMBAHAN PADA CADANGAN DI ATAS:
1. KURANGKAN PEGAWAI KUMP PELAKSANA YG BUAT TUGAS BERTINDIH
2. JAWATAN PELAKSANA YG BUKAN.KRITIKAL HARUS DIHAPUSKAN SPYA ELAUN PERUMAHAN DPT DINAIKKAN
3. BIAR YG BODOH BUAT KERJA BODOH

Tanpa Nama berkata...

Org bodoh dibayar gaji sgt bodoh. ...padan muka bodoh....g wat kerja bodoh......baik letak nama ko si bodoh bin si dengki.....

Tanpa Nama berkata...

Sepatutnya dan seharusnya......

Tanpa Nama berkata...

Jurang gaji terlalu jauh antara kumpulan bawahan dan kumpulan atasan...kerja sama jer kot...semua orang buat kerja...mmg la ade perbezaan tp jgn terlalu jauh..sama2 mkn nasi maaaaaaa...pastu kerja org atas kebanyakkannye org bawah tolong buatkan..org bwh ni takot nk melawan..so buat jer la..so sape yang tertindas..

Selasa, Mac 11, 2014 3:11:00 PTG
*****************************

tang ni aku nak tergelak... kerja sama ja kot...

Tanpa Nama berkata...

Laa.... wat apa nak gaduh sesama sendiri PA ni . Bukan korang tak tahu perjuangan cuepacs tak ke mananya , berputar - putar kat situ juga . Apa yang cuepacs perjuangkan semua tu karut indah khabar dari rupa so buat apa nak bertelingkah benda yang PASTINYA TIADA...... kalau ada pun sekadar sekerat jalan aje 50%/50% lepas tu tersadai tanpa berita cam kontraktor buat rumah tak siap2 .

Tanpa Nama berkata...

Yg gred 17 pun sama buat kerja gred jusa.... komen drpd seorang kartun doraemon. Hahaha....

Tanpa Nama berkata...

Kesiannya kamu...Kupeks baru nak cadang2 minta gaji naik dah bercakaran, persepsi pubil terhadap PA pun hancur..apalah

Tanpa Nama berkata...

Ceupacs tiada fungsi langsung. Cuma buang duit rakyat saja utk bayar elaun mereka. Tiada ceupacs pun sektor awam tetap spt keadaannya skrg. Setakat ini tak pernah kerajaan ikut cadangan mereka. Cthnya: ceupacs minta 2 bln bonus kerajaan hanya beri 1 bln. Ini bermakna ceupacs hanya buang masa/busy body tak tentu pasal.

Tanpa Nama berkata...

redha dengan apa yg ALLAH bg....Alhamdullillah......

siamang luncai berkata...

nie , tangkap president cuepacs .. peluku kepala dia sorang 4 kali .. apa macam ?????

gred naik .. gaji x naik .. time based berlambak2 .. buat kerja x tau . pastu mengadu kerja banyak .. cam lahabau ja ....

Tanpa Nama berkata...

Bodoh + jawatan bodoh + gaji bodoh + cemburu + fitnah + sakit jiwa + hospital sakit jiwa = MATI
BEGITULAH BAHAYANYA SAKIT CEMBURU + SERANGAN JANTNG = MATI...

Tanpa Nama berkata...

mati kerja allah , hg dok cakap mati tu . hg tuhan ka ??

Tanpa Nama berkata...

tak lama lagi berperanglh dlm dunia ni. pergolakan sesama sendiri pun dh berlaku..tanda2 kecil dah nampak..pemimpin pun dah semakin melupakan orang bawahannya...penindasan telah pun berlaku..astaghfirullah al azim...

siamang luncai berkata...

yeaahhhh .. meh sini orang atas gaduh dengan orang bawah .. sapa berani ????

orang atas mesti kecut telok , sebab takut mati dan harta dapat kat bini . pas tu takut bini kawen lain ..ha3 ..

Tanpa Nama berkata...

Spesis ko sendiri yg banyakkan? Spesis minoriti lain xlayak jd bos besar. hiha..hiha..hiha.. kebaboooooo....

Tanpa Nama berkata...

Dah mati kahwin lg dlm mati, ramai lg awek di alam mati. Dah mati pun dpt cemburu? Hang ada pengalaman mati dan isteri baru kah? Hebat hang ni..... Boleh berguru dgn.hang ni.

Joka Maka berkata...

Penaikan elaun perumahan dan kola

Efandi Zainuddin berkata...

Selesaikan juga masalah HKG guru yang sudah lama memiliki ijazah sarjana dan PHD bukan hanya kepada guru baru sahaja.

Efandi Zainuddin berkata...

Selesaikan juga masalah HKG guru yang sudah lama memiliki ijazah sarjana dan PHD bukan hanya kepada guru baru sahaja.

Nuraisyah Amin berkata...

aku rasa bukan salah kupek, tapi kerajaan tu yg xbrapa paham masalah kite semua.

Nuraisyah Amin berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
saifulaimm berkata...

Saya dari kumpulan Gred FT, persoalannya adakah kami berbeza dengan kumpulan Gred J? Sedangkan kelayakkan kami untuk menjawat jawatan adalah SIJIL POLITEKNIK dan bukannya SPM. Oleh sebab penjumutan Gred J berlaku, kami di Gred FT ini telah terpinggir kerana dianggap kelulusan kami seperti SPM...
Disamping itu banyak perubahan dari skop gaji dan elaun terutamanya...

saifulaimm berkata...

Saya dari kumpulan Gred FT, persoalannya adakah kami berbeza dengan kumpulan Gred J? Sedangkan kelayakkan kami untuk menjawat jawatan adalah SIJIL POLITEKNIK dan bukannya SPM. Oleh sebab penjumutan Gred J berlaku, kami di Gred FT ini telah terpinggir kerana dianggap kelulusan kami seperti SPM...
Disamping itu banyak perubahan dari skop gaji dan elaun terutamanya...

saifulaimm berkata...

Saya dari kumpulan Gred FT, persoalannya adakah kami berbeza dengan kumpulan Gred J? Sedangkan kelayakkan kami untuk menjawat jawatan adalah SIJIL POLITEKNIK dan bukannya SPM. Oleh sebab penjumutan Gred J berlaku, kami di Gred FT ini telah terpinggir kerana dianggap kelulusan kami seperti SPM...
Disamping itu banyak perubahan dari skop gaji dan elaun terutamanya...

Rie Kis berkata...

Ye lah lepas guru guru naik pangkat tiap tahun. Apalah specialnya golongan ni...dah kena rasuk agaknya ilmu salah ni...

Rie Kis berkata...

Tak payah lah sombong kalu setakat jadi cikgu. Pensyarah lagi tinggi iq nya...tak sombong dan merendahkan golongan lain...