SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

17 Oktober 2017

BAJET 2018 : DUA INSENTIF BAHARU ANTARA TUNTUTAN CUEPACS


Berita Harian

KUALA LUMPUR: Dua insentif baharu antara 11 tuntutan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) untuk dipertimbangkan kerajaan dalam pengumuman Bajet 2018, hujung bulan ini.v Tuntutan itu adalah memperkenalkan elaun bandar raya dan rebat kepada pengguna pengangkutan awam, selain pemberian bonus sebulan setengah gaji kepada penjawat awam.
Presiden CUEPACS, Datuk Azih Muda, berkata pihaknya mencadangkan kerajaan memperkenalkan elaun bandar raya sebanyak RM300 sebulan kepada setiap penjawat awam berstatus miskin bandar yang tinggal di kawasan berstatus bandar raya.

Katanya, tuntutan itu adalah relevan susulan keperitan hidup dialami penjawat awam di bandar berikutan kenaikan kos sara hidup.
Selain itu, katanya, CUEPACS mencadangkan pemberian rebat kepada penjawat awam yang menggunakan pengangkutan awam menerusi kad diskaun, berkuatkuasa Januari tahun depan."Pemberian rebat ini perlu diberikan kepada semua jenis pengangkutan awam bagi menggalakkan penggunaannya untuk pergi bekerja dan sebagainya, selain membantu menyelesaikan masalah kesesakan jalan raya, mengurangkan perbelanjaan harian serta masa pergi dan balik dari tempat kerja.

"CUEPACS juga berharap pemberian bonus sebulan setengah sebagai pengiktirafan kepada perkhidmatan penjawat awam, memandangkan sudah tujuh tahun kami hanya diberikan bantuan khas kewangan RM500," katanya pada sidang media khas di Wisma CUEPACS di sini, hari ini.Azih berkata, semua tuntutan itu sudah dihantar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak awal Ogos lalu dan difahamkan, memorandum CUEPACS itu sedang diberikan pertimbangan serius oleh Pejabat Perdana Menteri.Katanya, permintaan lain termasuklah memberikan dua kenaikan gaji tahunan, memperbanyakkan pembinaan rumah pada harga RM90,000 hingga RM150,000 khusus bagi penjawat awam serta mengurangkan kadar faedah pinjaman perumahan daripada Lembaga Pinjaman Perumahan Sektor Awam (LPPSA) daripada empat peratus kepada satu peratus.

"Ramai penjawat awam tak mampu miliki rumah sendiri. 100 peratus daripada 30,000 penjawat awam baharu setiap tahun tiada rumah dan selepas lima tahun, mereka masih belum miliki rumah.Selain itu, 70 peratus penjawat awam sedia ada berusia 50 tahun ke bawah tiada rumah sendiri," katanya.

Selain itu, cadangan lain adalah kenaikan pelepasan cukai bagi beberapa kategori, antaranya individu (RM9,000 kepada RM18,000), isteri/suami (RM4,000 kepada RM9,000), anak (18 tahun kepada 21 tahun, RM2,000 kepada RM4,000), anak belum berkahwin dan masih belajar (RM8,000 kepada RM12,000) dan perubatan ibu bapa (RM5,000 kepada RM9,000).

CUEPACS turut memohon kerajaan menyemak semula elaun wilayah dan elaun perumahan wilayah bagi penjawat awam di Sabah dan Sarawak berikutan mereka terpaksa menempuhi pelbagai kesukaran berkhidmat di kawasan pedalaman.

"CUEPACS juga memohon imbuhan tetap khidmat awam bagi gred terendah dinaikkan daripada RM95 kepada RM180 memandangkan kali terakhir ia disemak adalah 15 tahun lalu."Cadangan lain adalah semua penjawat awam diberi perlindungan di bawah Pertubuhan Keselamatan Sosial.

22 ulasan:

ewe eng berkata...

Tolong kemukakan cadangan penjawat awam yang telah bertugas 35 tahun ke atas diberi pengiraan pencen 70% daripada gaji pokok mereka. Pengiraan gratuiti perlu penambahbaikan . Harap PM memberi kegembiraan kpd rakyat terutamanya penjawat awam dalam bajet .

ramli ck berkata...

Ya...Jika semua tuntutan ini berjaya ditunaikan, jangan lupa undi penjawat awam adalah untuk Barisan Nasional. I love PM....yeahhh

ramli ck berkata...

I help U.... U help Me....
yeah...

Man Mad berkata...

Sokong..

HENRIETTA FERNANDO berkata...

Halo,
Ini adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa Puan Henrietta Fernando, pemberi pinjaman pinjaman swasta telah membuka peluang kewangan kepada sesiapa yang memerlukan sebarang bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2% untuk individu, syarikat dan syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan difahami. Hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (henriettafernandoloanfirm@gmail.com)

Kyrol T berkata...

Kerajaan perlu lunaskan janji, seperti MOTO Pilihanraya janji di tepati pasti penjawat awam tidak lari...Negara Ku Malaysia.

kereta sewa kuching berkata...

Tggu dan lihat.. Jgn excited tak tentu pasal.. Last2 tangan sendiri bau taik

ramli ck berkata...

Sokong sangat....

Wan Wan18 berkata...

Kenaikan gred pembantu pembedahan pergigian u19 ke u29...bertaraf sijil kepada diploma...

Penjawat Awam berkata...

Semoga ada khabar gembira buat penjawat awam hari Jumaat ni..amin

Mohamad Yusrizalmi berkata...

naik gaji.BN menang

ramli ck berkata...

Betul tu ...

My Tube Channel berkata...

Semoga dipermudahkan segala urusan tuntutan CUEPACS untuk pertimbangan kerajaan Malaysia (Perdana Menteri) dan terima kasih kepada cuepacs kerana membantu kami Penjawat Awam dari Sabah dan Sarawak dalam mengusulkan tuntutan semakan Elaun Wilayah (EPW). Terima kasih.

Drpd,

Ahli Jawatan Kuasa Staf Sabah Sarawak UTM (JSSS UTM).

SkuterMerah berkata...

cuepacs...mohon perjuangkan utk kakitangan yang telah berada lebih 5 tahun di gred KUP terus diserap ke gred hakiki secara automatik.

Unknown berkata...

Kat Malaysia ni.. Pengalaman tidak penting.. Tiada nilai.. Kena ada sijil.. Baru laku.. Contoh nak jadi pengetua wajib ada npqel..

Najib 8888 berkata...

Tambah peluang pekerjaan dan serap pekerja sambilan harian yg bekerja lebih 2 tahun di mana mana pejabat kerajaan...confirm bn menang takbir
ALLAHHUAKBAR

ahmadalbab berkata...

Habuk pun tarak... nmpknya Presiden Cuepacs setaraf dgn Tok Batin, Ketua Kg saja... anak haram punya PM! JOM BOIKOT PRU 14....

Acun Kidung berkata...

Wan. .bersyukurla...aritu kn dah naik u19...nk 29 plak??bersyukurlaa...

Acun Kidung berkata...

Barisan nasional terbaik...awk ni kerja mana??

MOHD FAIRUZ BIN RAMLI berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
MOHD FAIRUZ BIN RAMLI berkata...

Alhamdulillah....bajet terbaik...
kami sangat satuju dengan CUEPAC
kami dari UMP

cindy yu berkata...

Ayoo bergabung bersama kami di WWW.RUBYQQ.COM

Hanya Dengan 1 USER ID anda dapat memainkan 7 GAMES !!
BandarPoker - PokerOnline - CapsaSusun - DominoQQ - BandarQ - AduQ - SAKONG ONLINE

BEST OF THE BEST POKER ONLINE!
PLAY REAL GAME GET REAL MONEY!

- Bonus Referral 10% + 10% ( Seumur Hidup )
- Bonus Turn Over 0,5% DI BAGIKAN SETIAP HARI !!
- NO ROBOT & ADMIN
- 100% Fair Play PLAYER Vs PLAYER
- Proses Deposit & Withdraw 1-2 Menit
- Minimal Deposit dan Withdraw Rp.15.000,-

*Register/Pendaftaran : https://goo.gl/Uh85wc

Untuk informasi lebih lengkap silahkan Hubungi Customer Service kami :
- BBM : 2B8938F7
- FACEBOOK : rubyqq
- SKYPE : RUBY QQ
- Livechat 24 jam : Official site rubyqq

Mari Beradu Ketangkasan, Keahlian dan Keberuntungan anda dalam Bermain melawan RIBUAN pemain lainnya.