SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

30 April 2013

NAJIB JANJI AKAN LIPAT GANDA USAHA TINGKATKAN TARAF HIDUP, KEMAHIRAN PEKERJA

Bernama
30/4/2013

KUALA LUMPUR, 30 April (Bernama) -- Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berjanji akan melipatgandakan lagi usaha untuk memastikan peningkatan taraf hidup setiap pekerja di Malaysia, jika kerajaan Barisan Nasional (BN) diberi mandat kukuh pada pilihan raya umum Ahad ini untuk memerintah negara.
Perdana Menteri berkata selain itu, kerajaan BN akan turut memastikan pekerjaan bagi setiap warga Malaysia yang berkehendakkan kerja, serta memastikan akses kepada pekerja Malaysia untuk meningkatkan kemahiran yang akan membantu meningkatkan pendapatan mereka.

"Saya dan rakan-rakan akan memastikan bahawa bakti setiap pekerja Malaysia akan dihargai dengan menyediakan persekitaran terbaik untuk mereka dan keluarga mereka untuk membina kehidupan yang bahagia di bumi tercinta ini," katanya dalam amanatnya bertemakan "Pekerja Pemangkin Transformasi Negara" sempena sambutan Hari Pekerja esok yang disiarkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) di sini Selasa malam.

Beliau berkata pekerja Malaysia yang seramai 13 juta orang juga mempunyai banyak sebab untuk bersyukur, antaranya kadar pengangguran negara yang rendah iaitu hanya 3.3 peratus pada Januari lepas berbanding negara maju seperti Sepanyol yang mencatatkan 26.2 peratus pengangguran, kawasan Euro (12 peratus), Perancis (10.7 peratus), Amerika Syarikat (7.9 peratus), dan Australia (5.4 peratus).

Perdana Menteri juga berkata kos kehidupan di negara ini juga terkawal dengan angka tunjuk inflasi untuk Januari tahun ini sebanyak 1.3 peratus, sementara kadar kemiskinan relatif menurun kepada 1.7 peratus dan pendapatan perkapita yang meningkat kepada US$9,700 pada tahun lepas.

"Semua ini ialah hasil sebuah kerajaan yang mendahulukan kepentingan serta kesejahteraan rakyat di atas segala dukungan serta sokongan lebih 13 juta tenaga pekerja Malaysia," katanya.

Beliau berkata kerajaan BN juga sedang dalam usaha ke arah memodenkan perundangan berkaitan perburuhan negara ke arah menjamin dan memantapkan jaringan keselamatan sosial warga pekerja.

Bagi membantu pekerja Malaysia mendapat manfaat daripada penciptaan peluang pekerjaan baharu, iaitu sebanyak 3.3 juta pekerjaaan yang diunjurkan di bawah pelaksanaan program transformasi ekonomi negara menjelang tahun 2020 yang majoritinya memerlukan pekerja berkemahiran tinggi, kerajaan memperuntukkan RM3.7 bilion di bawah Belanjawan 2013 bagi melatih pelajar dalam bidang teknikal dan vokasional, katanya.

Perdana Menteri berkata hak dan kebajikan warga pekerja akan terus menjadi keutamaan kepada pihak kerajaan.

Najib berkata dalam memodenkan perundangan berkaitan perburuhan negara, kerajaan telah menambah baik Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 bagi menaikkan syarat kelayakan umur Skim Pencen Ilat dari belum mencapai umur 55 tahun kepada belum mencapai umur 60 tahun supaya selaras dengan Akta Umur Persaraan Minimum 2012.

Sementara penguatkuasaan Akta Umur Persaraan Minimum 2012 bagi swasta yang akan dikuat kuasa pada 1 Julai ini akan memberi faedah segera kepada kira-kira 300,000 pekerja swasta yang mencapai umur 55 tahun mulai tarikh tersebut, katanya.

Mengenai penetapan kadar gaji minimum sektor swasta yang telah berkuat kuasa bagi majikan menggaji enam orang pekerja dan ke atas pada 1 Jan lepas, dan pada 1 Julai ini bagi majikan lima orang pekerja, Najib berkata ianya akan memanfaat seramai 3.2 juta pekerja di seluruh negara.

"Dalam tempoh jangka panjang, penetapan kadar gaji minimum ini akan memberi impak positif kepada transformasi ekonomi negara daripada berorientasikan buruh kepada berorientasikan modal serta menyumbang ke arah peningkatan jumlah pekerja berkemahiran tinggi di negara ini," katanya.

Najib berkata perlanjutan umur persaraan ini serta pelaksanaan kadar gaji minimum negara dapat membantu meningkatkan jumlah tabungan pekerja di dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja bagi memastikan kebajikan dan kelangsungan hidup mereka selepas persaraan terperlihara.

Dalam masa yang sama, katanya, kerajaan sedang menyemak semula Akta Perhubungan Perusahaan 1967 dan Akta Agensi Perkerjaan Swasta 1981, dan semua cadangan semakan semula ini dibincangkan di antara kerajaan, pihak pekerja dan majikan dalam usaha mendapatkan persetujuan bersama berasaskan semangat tripartisme, katanya.

"Apa yang telah saya dan rakan-rakan lakukan demi untuk pekerja Malaysia sepanjang empat tahun yang lalu hanyalah bayangan terhadap apa yang akan kami laksana dan usahakan untuk tempoh lima tahun akan datang.

"Peningkatan kebajikan serta kesejahteraan lebih 13 juta pekerja Malaysia akan tetap menjadi pedoman kami dalam bergerak ke hadapan," katanya.

-- BERNAMA

4 ulasan:

pak mael berkata...

PA dah malas nak komen buat masa nih !!

Tanpa Nama berkata...

sedih lah gini...cite lari pada tajuk sokmo

Tanpa Nama berkata...

Janji tak mau dah.....
Kita nak dengar dan rasa janji ditepati dah.....

Tanpa Nama berkata...

betul tu...asyik janji je......pastu ditinggalkn...itu yg jd...janji tnggl janji.....buktikn PM....nanti rakyat akan ingat terutama PA.....