SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

29 Mei 2015

JPA AKAN JUMPA PENJAWAT AWAM DI BAWAH PRESTASI SEBENAR - AHMAD JAILANI

Bernama
28/5/2015

KOTA KINABALU, 28 Mei (Bernama) -- Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dijangka mengadakan pertemuan dengan penjawat awam yang dikenal pasti mempunyai skor pencapaian di bawah 60 peratus sejak dasar pemisah diperkenal tahun lalu.

Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Operasi) Dr Ahmad Jailani Muhamed Yunus berkata pertemuan itu antara lain bertujuan mengenal pasti lebih lanjut sebab dan alasan prestasi penjawat awam terbabit tidak memberangsangkan.

Beliau berkata pertemuan itu akan diadakan setelah JPA selesai mengumpul maklumat dan mengenal pasti sama ada penjawat awam terbabit berkhidmat di peringkat persekutuan, negeri, pihak berkuasa tempatan atau badan berkanun.

"Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal akan berjumpa dengan mereka (penjawat awam terbabit) untuk melihat (mengetahui sebab) pencapaian dan prestasi mereka rendah," katanya kepada pemberita selepas program Bicara Perdana Intan (Institut Tadbiran Awam Negara) Sabah, hari ini.

Pada Sabtu, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa berkata kira-kira 5,000 daripada 1.6 juta penjawat awam dikenal pasti mempunyai skor pencapaian di bawah 60 peratus sejak dasar pemisah diperkenal.

Kesemua penjawat awam itu didapati melakukan pelbagai kesalahan antaranya tidak hadir bertugas selama 200 hari setahun dan mempunyai komitmen luar tugas.

Ahmad Jailani berkata menerusi pertemuan itu, ia akan memudahkan pihak JPA mengetahui langkah yang perlu diambil bagi memperbaiki dan mempertingkatkan prestasi penjawat awam terbabit.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Jailani mengingatkan penjawat awam supaya memperkasa dan memelihara integriti ketika bertugas dan tidak sewenang-wenang menggunakan media sosial menyalurkan maklumat sehingga mencemarkan imej jabatan.

Sebaliknya, penjawat awam yang beretika dan bertanggungjawab harus menggunakan media sosial sebagai saluran memberi penerangan berhubung dasar kerajaan secara pantas, katanya.

"Terdapat pekeliling mengenai penggunaan media sosial ini supaya (penjawat awam) tidak menggunakan (media sosial) sehingga menjatuhkan imej jabatan, jika ada (berbuat demikian), tindakan tatatertib akan diambil," katanya.

Mengenai Bicara Perdana Intan, Ahmad Jailani berkata program itu bagi memperjelas usaha transformasi dan inisiatif kerajaan dalam memperkasa sistem penyampaian perkhidmatan awam, sekali gus menggalakkan penjawat awam melakukan transformasi menjurus kepada kos rendah tetapi berimpak tinggi.

Bertajuk Transformasi Perkhidmatan Awam: Kepimpinan Kreatif dan Inovatif, program bicara perdana itu disertai lebih 300 penjawat awam pelbagai jabatan di negeri ini dan Labuan.

-- BERNAMA

10 ulasan:

zamri rahman berkata...

pihak tertentu meminta penjawat awam melakukan tranformasi,tetapi alangkah baik dan bijaknya jika pihak tertentu terlebih dulu melakukan tranformasi.

sebagai contoh..
**tingkatkan gaji seiring peningkatan kos sara hidup dan harga barangan.
**tingkatkan kadar elaun rumah kepada kadar semasa iaitu rm500 bagi flat.
**tingkatkan kadar elaun khidmat awam terutama pelaksana 1 dan 2 (turut terlibat dalam memberi penerangan positif kepada masyarakat luar)
**tingkatkan elaun sara hidup penjawat awam terutama pelaksana 1 dan 2,juga peranan penting memberi penjelasan tingkatkan keyakinan masyarakat luar kepada kerajaan.

sebenarnya pihak tertentu wajib menjaga kebajikan penjawat awam pelaksana 1 dan 2 juga jika menganggap golongan pelaksana 1 dan 2 tulang belakang kerajaan.

saya percaya,jika dinaikkan gaji dan elaun sekalipun...penjawat awam pelaksana 1 dan 2 takkan menjadi kaya dan mewah pun.Cuma dapat hidup selesa sedikit bersama keluarga masing masing.

secara tak langsung,produktiviti dan semangat untuk bertugas dan kehadiran ke pejabat akan cemerlang.

Menjadi harapan jika isu isu di atas ditingkat kadar seiring peningkatan kos barangan,bahan api,serta GST yang sedang beroperasi.

Kita sayang kerajaan pemerintah sekarang,jadi pihak kerajaan wajib putuskan kenaikkan kadar seperti di atas dengan kadar segera.

rasa bosan menunggu berkata...

gaji kami naik kan dulu sial anjing,jgn nak tambah beban kami,cakap yahudi sapa nak layan,g mati la mak bapak kau anjing,gaji kecik keja nak tambah,sial babi

prof2 berkata...

Asalam.. JPA, ksn, kppa dan ksu kena turun padang, lihat sendiri penjawat awam berkerja, rumah quarters mereka, kenderaan mereka, cara hidup mereka khususnya kumpulan perlaksana 1 & 2. Ada penjawat awam yg sehari-dua nak berpencen masih belum mempunyai rumah mampu milik, ada juga tidak dpt menghantar anak ke universiti disebabkan masalah kewangan, ada juga anak yg berhenti sekolah, ada yg berhutang disana-sini utk menyara keluarga, ada juga yg mengalami masalah kesihatan terapi tidak mampu berubat, semua masalah ini menyebabkan mereka hilang fokus dengan kerja mereka. Apa pihak cuepacs mesti lakukan bertemu face to face dengan mereka. Barulah dpt mengubah prestasi penjawat awam tersebut. Segera atasi masalah mereka bukannya membiarkan mereka begitu sahaja. Pihak cuepacs juga mestilah menggesa kerajaan agar kenaikan gaji sekarang selaras dengan kos kenaikan taraf hidup kini, begitu juga dengan kenaikan elaun yg masih ada kenaikannya, mewujudkan lebih banyak kenaikan pangkat khususnya kumpulan perlaksana, penjawat awam yg memiliki ijazah dan diploma diberi peluang menjawat jawatan yg dipohon oleh mereka dengan hanya melalui temuduga sahaja tanpa perlu menduduki perperiksaan dan program assement center kerana mereka telah mempunyai pengalaman berkerja, ada penjawat awam sehingga pencen masih tiada kenaikan pangkat, pemilikan rumah mampu milik diperbanyakkan, kemudahan pinjaman dinaikkan jumlahnya, quarters penjawat awam dinaik taraf, masa kerja yg lebih anjal, penilaian prestasi diwakili oleh seorang wakil dari MBJ, Tabung kecemasan bagi penjawat awam spt kematian dan kemalangan, gaya hidup sihat penjawat awam sebulan sekali, ini semua hendaklah dilaksanakan oleh pihak kerajaan sekiranya mahu penjawat awam yg berdaya saing, bertanggungjawab dan berfikiran kelas pertama. Pihak cuepacs juga mestilah menyelesaikan permintaan penjawat awam, sekiranya tidak presiden cuepacs dan ajknya mestilah ditunjukkan oleh 1.6 juta penjawat awam pintu jalan keluar.

zamri rahman berkata...

lebih baik berikan tumpuan dan perhatian terhadap isu yang dibangkitkan atau tuntutan yang dibuat...

tuntutan penjawat awam yg berkhidmat dalam kerajaan :
gaji
elaun rumah
elaun khidmat awam
elaun sara hidup

segala kos meningkat sekarang ni,ditambah pulak GST,petrol

lakukan dahulu yang ini...pasti produktiviti dan kualiti meningkat

zamri rahman berkata...

sepatutnya ayat tu wajib diubah kepada

JPA akan berjumpa penjawat awam yang bergaji di bawah paras kemiskinan bandar

Tanpa Nama berkata...

Ada segelintir kktgn gomen yg dh dpt APC tapi prestasi kerja merundum . Ada juga yg berjaja sebab gaji tak cukup. Hutang kiri kanan sbb nak cari modal bniaga.

IBU PUSPITA berkata...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

mohd firdaus berkata...

Hahahahahah

pak wijawa berkata...

MAAF SAYA HANYA INGIN BERBAGI CERITA KEPADA ANDA YANG PENGGILAH TOGEL KALAU , AWALNYA ITU SAYA CUMA PENJUAL KERUPUK KELILIN YANG PENDAPATANNYA TIDAK SEBERAPA., SAYA PUNYA TIGA,ANAK DAN HUTAN KAMI PUN TAMBAH MENUMPUK, ANAK JUGA BUTUH BIAYA SEKOLAH,DAN AKHIRNYA SAYA DIPERTEMUKAN DENGAN NOMOR HP MBAH SURYO , DAN MENCERITAKAN SEMUANYA,AKHIRNYA SAYA DI KASIH ANGKA GHOIB 4D, ALHAMDULILLAH ITU PUN TEMBUS,DAN DENGAN ADANYA BANTUAN DARI MBAH SURYO , SEMUA HUTANG SAHUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARANG INI SAYA SUDAH BUKA USAHA SENDIRI!!! INI KISAH NYATA DARI SAYA DAN SILAHKAN ANDA BUKTIKAN. SENDIRI,BAGI YANG BERMINAT HUB MBAH SURYO DI NOMOR INI ; 082-342-997-888
MAAF SAYA HANYA INGIN BERBAGI CERITA KEPADA ANDA YANG PENGGILAH TOGEL KALAU , AWALNYA ITU SAYA CUMA PENJUAL KERUPUK KELILIN YANG PENDAPATANNYA TIDAK SEBERAPA., SAYA PUNYA TIGA,ANAK DAN HUTAN KAMI PUN TAMBAH MENUMPUK, ANAK JUGA BUTUH BIAYA SEKOLAH,DAN AKHIRNYA SAYA DIPERTEMUKAN DENGAN NOMOR HP MBAH SURYO , DAN MENCERITAKAN SEMUANYA,AKHIRNYA SAYA DI KASIH ANGKA GHOIB 4D, ALHAMDULILLAH ITU PUN TEMBUS,DAN DENGAN ADANYA BANTUAN DARI MBAH SURYO , SEMUA HUTANG SAHUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARANG INI SAYA SUDAH BUKA USAHA SENDIRI!!! INI KISAH NYATA DARI SAYA DAN SILAHKAN ANDA BUKTIKAN. SENDIRI,BAGI YANG BERMINAT HUB MBAH SURYO DI NOMOR INI ; 082-342-997-888

PAK.JUNAIDI PETRAN berkata...


saya pak junaidih. posisi sekarang di taiwan
bekerja sebagai buruh bangunan dan
gaji saya pun cuma pas-pasan
setiap gajian selalu mengirimkan
orang tua di kampung
sebenarnya pengen pulang tapi
uang saya tidak cukup.
sempat saya putus asah dan secara kebetulan
saya buka2 internet ada seseorng berkomentar
tentang MBAH jonoseuh. katanya perna di bantu
melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
karna di taiwan ada pemasangan
jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun mau berbuat apa lagi.
saya minta angka sama MBAH jonoseuh
angka yang di berikan 4d untuk pemasangan taiawan tembus 100%
dan saya menang 250 jt terima kasih banyak MBAH jonoseuh
kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
dan rencana mau pulang ke indon untuk buka usaha
bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
jangan putus asah HUBUNGI mbah jonoseuh DI NO: 0823 4444 5588
tak ada salahnya anda coba
karna angka ritual MBAH jonoseuh tidak perna meleset
daningat kesempatan tidak akan datang untuk yang kedua kalinya..!!!