SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

02 Mei 2015

KERAJAAN SENTIASA JAMIN HAK PEKERJA DALAM NEGARA

Bernama
1/5/2015 
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyampaikan Anugerah Majikan 1Malaysia (Syarikat Besar) kepada Ketua Pegawai Eksekutif X- FAB Sarawak Sdn Bhd Mike Young sempena sambutan Hari Pekerja Peringkat Kebangsaan 2015 di Pusat Konvensyen Borneo hari ini. Turut hadir Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Richard Riot (kiri).
KUCHING, 1 Mei (Bernama) -- Hak-hak pekerja dalam negara terus dijamin dalam kesungguhan Malaysia menuju status negara maju di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem berkata bagi tujuan itu, kerajaan akan terus memperkenalkan pelbagai langkah baharu, antaranya Sistem Insurans Pekerjaan yang diumumkan Perdana Menteri semasa pembentangan Bajet 2015 yang lepas.

Selain ini menurutnya kerajaan juga memperkenalkan dasar khusus bagi meningkatkan taraf hidup pekerja dan meningkatkan daya saing industri seperti dasar gaji minimum dan dasar umur persaraan minimum.

"Dalam hal ini, saya menyeru warga pekerja, majikan dan pihak industri khususnya di Sarawak untuk terus menyokong hasrat kerajaan melaksanakannya supaya ia dapat berjalan dengan lancar," katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap pada Majlis sambutan Hari Pekerja Peringkat Kebangsaan 2015 yang dilancarkan Najib di Pusat Konvenysen Borneo Kuching di sini hari ini.

Sementara itu, Adenan berkata beliau mahu supaya aspek penguatkuasaan perundangan dan promosi keselamatan dan kesihatan pekerjaan di Sarawak digiatkan lagi bagi meningkatkan pematuhan dan seterusnya mengurangkan kemalangan industri dan penyakit.

"Adalah amat wajar jika aspek keselamatan dan kesihatan diletakkan sebagai salah satu daripada prosedur tadbir urus terpenting bagi sesebuah organisasi," ujarnya.

Tambahnya, Sarawak sekarang mempunyai 1.1 juta pekerja yang menyokong penuh hasrat kerajaan negeri untuk mencapai status negeri maju pada 2030.

Terdahulu Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Richard Riot Jaem dalam ucapannya berkata sambutan Hari Pekerja Peringkat Kebangsaan tahun ini mencipta sejarah dengan penyertaan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Kongres Kesatuan Sekerja Dalam perkhidmatan Awam (CUEPACs) dan Persekutan Majikan Majikan Malaysia (MEF) buat kali pertama.

-- BERNAMA

19 ulasan:

ANDY PB berkata...

Hampa harapan penjawat awam dan Cuepacs

ANDY PB berkata...

Hampa harapan penjawat awam dan Cuepacs

rasa bosan menunggu berkata...

memang najib anjing,gaji tak naik,yang kau cakap nak bagi tambah kerja lagi,oi anak anjing kau cakap guna otak ke tak,kami nak naik gaji bkn nak dgr ckp babi kau ni,azih setan letak jwatan lg bagus,kau ada ke tak sama je gampang pondan,kami u11 akan keluar ramai2 dari jadi ahli cuepacs sial nie,kau lihat nanti

Abu Bakar berkata...

Tak payah nak harap sangatlah, dah meluat dah, sekarang ni silap-silap penjawat awam pula yang akan dikurangkan secara perlahan-lahan, yang dah pencen, tapi tak diganti, kerana wang negara sedang dikumpul untuk bayar hutang 1MDB yang makin hari makin bertimbun hutangnya dan boleh menjahanamkan ekonomi negara.

Kalau keadaan ini berterusan, tak mustahil Malaysia akan jadi macam Greece, kakitangan awam dibuang separuh kerana tak mampu bayar gaji, lepas tu wang agensi awam seperti hospital pun digunakan untuk bayar hutang negara, tapi di Malaysia adalah untuk bayar hutang 1MDB yang mana hutang itu dijamin oleh kerajaan, bukan sikit, tapi RM 45 bilion.

Sekarang ni pun berhutang lagi untuk kos pengurusan 1MDB, kalau asyik berhutang, maka jangan terkejutlah negara ini akan terjerumums ke kancah krisis ekonomi seperti Greece kerana kerajaan banyak berhutang untuk tindakan populis dan untuk perkara seleweng, wang perbendaharaan negara makin kering kontang, negara lingkup.

Puaslah hati Najib dan kuncu-kuncunya.

Abu Bakar berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Abu Bakar berkata...

Negara kerugian lebih kurang RM 33 bilion apabila tanah kerajaan di TRX dan di Kem Tentera Sungai Besi yang berharga lebih kurang RM 35 bilion, tetapi dijual oleh kerajaan kepada 1MDB hanya dengan harga lebih kurang RM 2 bilion ringgit sahaja.

Tanah di TRX berkeluasan 70 ekar, sekaki persegi mengikut harga pasaran adalah RM 7,000.00 sekaki persegi, dengan keluasan 70 ekar, patutnya harga tanah itu lebih kurang RM 22 bilion. Tapi dijual dengan harga RM 60.00 sekaki persegi, harga jualan keseluruhan adalah lebih kurang lebih kurang RM 1.9 bilion sahaja. Kerajaan rugi sebanyak lebih kurang RM 20 bilion.

Tanah kerajaan di Kem Tentera Sungai Besi, keluasan 100 ekar, harga pasaran sekaki persegi adalah lebih kurang RM 3,000.00, dengan keluasan 100 ekar, patutnya harga keseluruhan tanah itu adalah RM 13 bilion, tetapi tanah berkenaan dijual dengan harga lebih kurang RM 392 juta, iaitu lebih kurang RM 90.00 sekaki persegi. Kerajaan kerugian lebih kurang RM 12 bilion lebih dalam transaksi itu.

Patutnya dengan jumlah RM 33 bilion entah berapa bulan bonus boleh diberikan kepada penjawat awam, tapi semuanya lingkup kerana pengurusan curang oleh pemimpin yang khianat.

Selama ini kita minta peralatan pejabat baharu, kerana peralatan pejabat pun dah usang ada yang dah berusia 10 tahun macam komputer, dah tak ada susut nilai lagi kerana nilai pun dah habis, kenderaan yang dah berusia lebih 20 tahun diganti baharu kerana tak ekonomi dan selalu rosak, tapi diberikan alasan tak ada peruntukkan, memang tak ada peruntukkan kalau RM 33 bilion wang kerajaan dirugikan secara seleweng oleh golongan atasan yang keparat yang menjadi perompak harta negara.

Saya mau tanya, apa dah jadi dengan USD 1.103 bilion wang yang dihutang oleh 1MDB yang mana hutang itu dijamin oleh kerajaan di mana USD 1.103 bilion itu telah tak tahu berada di mana kerana sebelum ini dikatakan berada di BSI Singapore Limited, tetapi hakikat sebenarnya tak ada pun wang tunai USD 1.103 bilion itu disimpan di BSI Singapore Limited, yang ada hanya papper asset yang berkemungkinan yang dah ada apa-apa nilai lagi, jadi mana lesapnya wang USD 1.103 bilion itu.

Perlu sedar USD 1.103 itu adalah wang hutang oleh 1MDB yang dijamin oleh kerajaan, jumlah kalau ditukarkan ke nilai RM mencecah RM 4 bilion. Ini perlu penjelasan.

Abu Bakar berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Abu Bakar berkata...

Malahan berdasarkan laporan oleh sebuah mahkamah di Britain, kerajaan Malaysia dan 1MDB sanggup dan telah mengeluarkan jaminan dan sokongan bertulis kepada Jho Low, seorang ahli perniagaan yang tak ada kena mengena dengan kerajaan untuk mendapatkan pinjaman sebanyak 1 bilion Pound Sterling bagi membeli 3 buah hotel di Britain, kalau tukar ke wang Ringgi Malaysia lebih kurang RM 5 bilion.

Kita mau tahu apakah sampai ke tahap itu kerajaan sanggup memberikan jaminan dan sokongan secara bertulis kepada Jho Low yang bukannya ada kena mengena dengan kerajaan, malahan urusan dia pun tak ada kena mengena dengan kerajaan, yang kerajaan sanggup keluarkan sokongan dan jaminan bertulis itu pasal apa?

Nasib baiklah pihak bank tidak meluluskan pinjaman itu, kalau diluluskan, dan kalau Jho Low tak mampu bayar hutang itu, maka kerajaan sebagai penjamin akan perlu membayar hutang itu, dan wangnya adalah diambil dari Perbendaharaan Negara.

Memang sangat teruk apa yang dibuat oleh golongan atasan sekarang ini, tamak tak berkesudahan, sanggup merompak harta negara.

warga kp11 berkata...

lain di minta lain yg diumum hari pkrja..xsudah2 msuk airnya.

ANDY PB berkata...

Kami hendak penjelasan dari CUEPACS. Adakah tidak berbusa seperti zaman 80an.

ANDY PB berkata...

Kami hendak penjelasan dari CUEPACS. Adakah tidak berbusa seperti zaman 80an.

Ahmad Nadzri berkata...

Tdpt 2 jenis k.tangan awam satu jenis bersuara dan satu jenis diam...matlamat utk kebajikan..so cuepacs usahakanlah semoga terhasil...jgn sampai k.tangan mengambil tindakan ikut hati yg marah...semoga allah memberi kekuatan kpd cuepacs untuk menjaga kepentingan n kebajikan k.tangan awam...usahakanlah

Ahmad Nadzri berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
ANDY PB berkata...

timbang.........................2020 pun sampai.

ANDY PB berkata...

timbang.........................2020 pun sampai.

Doksaja no berkata...

hahaha.....yang hampa marah pasai apa!!.. kat Presiden Cuepacs N36... kawan tuuu dok sodap elaun KUP (JUSA C) laa.. mana nak pandang kita semua....

ombakjahat berkata...

hempeh naik meluat aku.... poket depa penuh kita makin kurang.... nie tambah menang rompin lagi besorak sakan la... rakyat didahukan konon... penjawat awan mati kelaparan, kos hidup makin tinggi gaji makin kecil ja rasanya... bila nak buat semakan nya????? Gst kutip xcukup lagi ka? jawab2

Khairul Haizal berkata...

Asyik dok nak timbang je yang diaorang tau.. Cuba letak duit gaji orang yang dok cakap nak timbang kenaikan gaji & elaun2 PA tu dengan gaji PA yang dok di bawah ni atas penimbang confirm penimbang tu tak boleh nak tampung berat gaji orang yang pandai cakap nak timbang dan kaji kenaikan gaji PA tu dengan gaji PA yang dibawah ni yang berapa sen sgt... Berkira nak mampuih...

pak wijawa berkata...

MAAF SAYA HANYA INGIN BERBAGI CERITA KEPADA ANDA YANG PENGGILAH TOGEL KALAU , AWALNYA ITU SAYA CUMA PENJUAL KERUPUK KELILIN YANG PENDAPATANNYA TIDAK SEBERAPA., SAYA PUNYA TIGA,ANAK DAN HUTAN KAMI PUN TAMBAH MENUMPUK, ANAK JUGA BUTUH BIAYA SEKOLAH,DAN AKHIRNYA SAYA DIPERTEMUKAN DENGAN NOMOR HP MBAH SURYO , DAN MENCERITAKAN SEMUANYA,AKHIRNYA SAYA DI KASIH ANGKA GHOIB 4D, ALHAMDULILLAH ITU PUN TEMBUS,DAN DENGAN ADANYA BANTUAN DARI MBAH SURYO , SEMUA HUTANG SAHUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARANG INI SAYA SUDAH BUKA USAHA SENDIRI!!! INI KISAH NYATA DARI SAYA DAN SILAHKAN ANDA BUKTIKAN. SENDIRI,BAGI YANG BERMINAT HUB MBAH SURYO DI NOMOR INI ; 082-342-997-888
MAAF SAYA HANYA INGIN BERBAGI CERITA KEPADA ANDA YANG PENGGILAH TOGEL KALAU , AWALNYA ITU SAYA CUMA PENJUAL KERUPUK KELILIN YANG PENDAPATANNYA TIDAK SEBERAPA., SAYA PUNYA TIGA,ANAK DAN HUTAN KAMI PUN TAMBAH MENUMPUK, ANAK JUGA BUTUH BIAYA SEKOLAH,DAN AKHIRNYA SAYA DIPERTEMUKAN DENGAN NOMOR HP MBAH SURYO , DAN MENCERITAKAN SEMUANYA,AKHIRNYA SAYA DI KASIH ANGKA GHOIB 4D, ALHAMDULILLAH ITU PUN TEMBUS,DAN DENGAN ADANYA BANTUAN DARI MBAH SURYO , SEMUA HUTANG SAHUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARANG INI SAYA SUDAH BUKA USAHA SENDIRI!!! INI KISAH NYATA DARI SAYA DAN SILAHKAN ANDA BUKTIKAN. SENDIRI,BAGI YANG BERMINAT HUB MBAH SURYO DI NOMOR INI ; 082-342-997-888