SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

21 November 2012

CUEPACS SETUJU KENAIAKAN PANGKAT SECARA TIME-BASED DIPERLUAS KE SELURUH SEKTOR AWAM

Bernama
21/11/2012


ALOR SETAR, 21 Nov (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menyambut baik dan bersetuju dengan cadangan kerajaan supaya kenaikan pangkat secara 'timed-based', yang kini dinikmati sektor pendidikan dan kesihatan, diperluas kepada perkhidmatan awam lain.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata langkah ini sememangnya dinantikan penjawat awam lain.

"Kalau semua kementerian menggunakan kaedah time-based, itu satu perkara yang amat ditunggu-tunggu oleh semua penjawat awam, sebab di situ nanti mereka akan dapat meningkatkan produktiviti dan prestasi kerja mereka.

"Time-based ini tak sama dengan kenaikan KUP (Khas Untuk Penyandang). Time-based mesti ada satu mekanisma supaya yang naik berdasarkan kaedah time-based hanya yang betul-betul layak sahaja. Kalau dia naik jawatan tapi tak tau nak buat kerja apa pun, baik tak payah," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Penyerahan Kad Skuad Pengguna kepada anggota Cuepacs di sini pada Rabu.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa berkaitan cadangan kerajaan berhubung perkara itu.

-- BERNAMA

30 ulasan:

sokmo kena tipu dengan tarikh post admin berkata...

admin cuepacs blog selalu menipu tarikh siaran. saya hari2 buka blog ni. berita ini dan berita sebelumnya diterbitkan di blog ini pada lewat 24/11/2012 tetapi diawalkan tarikh pada 21/11/2012. admin yang tiada integriti. admin yang hanya mahu tunjukkan kepada pengunjung blog bahawa mereka sentiada update blog ini dari hari ke hari. hakikatnya admin blog ini hanya update seminggu sekali malah kadang-kadang lebih 10 hari. modus operandi admin yang yang memualkan ini. 1. tulis dua atau tiga berita sekali gus, kemudian ubah tarikh terbitan ke belakang 3 atau 4 hari untuk tidak menjarakkan dengan tarikh terbitan yang lalu. kemudian postkan. beritanya pula hanya copy paste dari sumber lain. macam tak de idea nak tulis !
mungkin ramai yang kata saya nak timbulkan isu tarikh yang remeh ni. perlu diingat, admin telah menipu pengunjung blog. kerja post seminggu sakali tetapi tipu pengunjung blog seolah-olah post setiap masa. harap admin jangan tipu saya. saya pengunjung blog ini setiap hari, saya tahu setiap posting dalam blog ini. harap maklum.

sokmo kena tipu dengan tarikh post admin berkata...

pembetulan:
berita ini dan berita sebelumnya diterbitkan di blog ini pada lewat 23/11/2012 (bukan 24/11/2012)tetapi diawalkan tarikh pada 21/11/2012.

Tanpa Nama berkata...

admin ambil tarikh mengikut tarikh disiarkan dalam akhbar tempatan. tak payah ambil kisah sangat pasal tarikh,admin pun tentunya ada kerja lain yang perlu diselesaikan dulu. Janji paparan tidak melebihi seminggu dari disiarkan dalam berita tempatan.

Tanpa Nama berkata...

sokong agar kumpulan pelaksana dapat time base yang sama dengan guru iaitu 8 tahun perlu naik kanan tanpa temuduga.

Tanpa Nama berkata...

sokong agar semua jawatan dapat naik pangkat ikut time base sama cam cikgu n polis..ade yg keje 10 thn n interview bnyk kali tp tk dpt2 sbb da ade calon sebenar n interview sbgai dummy aje..

Tanpa Nama berkata...

TIME BASED?
5 TAHUN?
8 TAHUN?
10 TAHUN?

Tanpa Nama berkata...

setuju kenaikan pangkat mengikut time-based tapi tanpa temuduga kerana kadang-kala temuduga pun berat sebelah....siapa yang pandai mengampu maka dapat lah..pekara yang tak mengikut prosedur dari orang atasanpun..yg tak betul pun terpaksa kita ikut kerana semata-mata inginkan kenaikan...

Tanpa Nama berkata...

Bukan semua polis dapat kenaikan pangkat time based. setakat ini hanya untuk Lans Koperal ke Koperal je. Lain tak de pun... Harap kali ini utk semua peringkat. Tarikh kuatkuasa bila ?

Tanpa Nama berkata...

Tak nak time base. Nak ikut kenaikan macam ptd.

Tanpa Nama berkata...

SEPATUT NYA TIME BASE 5 TAHUN SEPERTI KENAIKAN PANGKAT DARI N/W32 KE N/W36 ATAU DARI N/W41 KE N/W44..APA TUNGGU LAMA2 NAK NAIK PANGKAT...TENGOK PTD YG DPT N48 & N52 SEMUANYA UMUR 30 AN. CUBA JPA BERSIKAP ADIL..APA ISTIMEWA NYA PTD...KEBANYAKAN SOMBONG DIRI, TAK HORMAT STAF SENIOR DAN MENGERAH STAF BUAT KEJA YG SEPATUT DIA YG BUAT

Tanpa Nama berkata...

guru pun lama nak dapat naik pangkat contoh sy dari DG41 pada 1995 dapat DG44 pada 2006 tunggu 10 tahun....

Tanpa Nama berkata...

bgus juga.. kena buat mcm ni (cadangan), kerja ;

SPM.
1-10 thn = 17 ke 22,
10 - 15 thn = 22 ke 26,

STPM.
1-10 thn = 27 ke 32,
10-15 thn = 32 ke 34/36,

DIPLOMA.
1-10 thn = 29 ke 34,
10-15 thn = 34 ke 38.

IJAZAH.
1-10 thn = 41 ke 44,
10-15 thn = 44 ke 48,
15-20 thn = 48 ke 52.

hnya cadangan n mimpi jer... :P

Tanpa Nama berkata...

sume time base biar sekate...

flee rate 5 tahun je ag bgus....

Tanpa Nama berkata...

PTD pun patut time based jugak 8 tahun. baru adil kepada semua PA skim lain. Ini tidak 3 tahun dah lompat 44.

Tanpa Nama berkata...

Tarik semula semua time based, tidak sesuai..semua sudah gred/pangkat Tinggi... So bila tiada pengambilan, orang bawah sudah tiada.. siapa nk buat keja.. Kerajaan kena belanja, bayar gaji tinggi.. orang awam dpt perkhidmatan makin teruk....Ayo yo

Tanpa Nama berkata...

Kalau kerajaan skrang ini berani buat keputusan seperti:-
1.selaraskan elaun penjawat awam(naik semua elaun yg sdah tdk sesuai dgn masa dan keadaan)
2.Gaji K/tgan awam kumpulan sokongan yg terlalu jauh jarak dgn kumpulan professional perlu diubah@naik gaji kumpulan sokongan
3.kenaikan secara time based(jgan hanya utk guru dan kesihatan) yg dilihat sbgai diskriminasi.
4.perlu dilaksanakan semua perubahan ini sbelum pru13.
Jika kjaan dpt mempertimbvangkan ini saya yakin BN akan menang besar kerana janji pembakang utk naik semua gaji,elaun dan kenaikan2 lain sudah dilaksana oleh BN...

Jika tidak,..kalau hanya janji tpi tdak dilaksana sebelum pru13...jgan harap undi 1.4 juta kali 3(anak dan isteri penjawat) akan menjadi milik BN...undi ini akan mengalir kpd pembangkang...masa dan ketika yg menentukan..

buka mata dan minda kjaan..,.terutama kjaan BN kalau mau berkuasa lagi...

Tanpa Nama berkata...

Kalau kerajaan skrang ini berani buat keputusan seperti:-
1.selaraskan elaun penjawat awam(naik semua elaun yg sdah tdk sesuai dgn masa dan keadaan)
2.Gaji K/tgan awam kumpulan sokongan yg terlalu jauh jarak dgn kumpulan professional perlu diubah@naik gaji kumpulan sokongan
3.kenaikan secara time based(jgan hanya utk guru dan kesihatan) yg dilihat sbgai diskriminasi.
4.perlu dilaksanakan semua perubahan ini sbelum pru13.
Jika kjaan dpt mempertimbvangkan ini saya yakin BN akan menang besar kerana janji pembakang utk naik semua gaji,elaun dan kenaikan2 lain sudah dilaksana oleh BN...

Jika tidak,..kalau hanya janji tpi tdak dilaksana sebelum pru13...jgan harap undi 1.4 juta kali 3(anak dan isteri penjawat) akan menjadi milik BN...undi ini akan mengalir kpd pembangkang...masa dan ketika yg menentukan..

buka mata dan minda kjaan..,.terutama kjaan BN kalau mau berkuasa lagi...

...................................

wow... 'power' betul org ini... siap ugut-ugut...

Tanpa Nama berkata...

Kita kena tipu BN. Undi sajalah pembangkang, mana tau, kot kot naik gaji... biar negara kecoh. daripada kena tipu.

Tanpa Nama berkata...

Kerajaan BN ka Pembangkang ka semua tak boleh harap dan hanya kira masuk perut sendiri je.Biar mampus pi la rakyat janji aku boleh perintah.Aku dah pangkah pembangkang dah 5 kali election haram tak menang pun.sial nye

Tanpa Nama berkata...

Kalau kerajaan skrang ini berani buat keputusan seperti:-
1.selaraskan elaun penjawat awam(naik semua elaun yg sdah tdk sesuai dgn masa dan keadaan)
2.Gaji K/tgan awam kumpulan sokongan yg terlalu jauh jarak dgn kumpulan professional perlu diubah@naik gaji kumpulan sokongan
3.kenaikan secara time based(jgan hanya utk guru dan kesihatan) yg dilihat sbgai diskriminasi.
4.perlu dilaksanakan semua perubahan ini sbelum pru13.
Jika kjaan dpt mempertimbvangkan ini saya yakin BN akan menang besar kerana janji pembakang utk naik semua gaji,elaun dan kenaikan2 lain sudah dilaksana oleh BN...

Jika tidak,..kalau hanya janji tpi tdak dilaksana sebelum pru13...jgan harap undi 1.4 juta kali 3(anak dan isteri penjawat) akan menjadi milik BN...undi ini akan mengalir kpd pembangkang...masa dan ketika yg menentukan..

buka mata dan minda kjaan..,.terutama kjaan BN kalau mau berkuasa lagi...

...................................

wow... 'power' betul org ini... siap ugut-ugut...
...................................
Hahaha...betul ler.Silap haribulan kalau kerajaan tak ambil maklum,boleh merudum lagi BN.Mmg sudah lama benar kumpulan sokongan pangkat rendah diperbudakkan ,diperlecehkan skim perkhidmtan mereka dalam hal melibatkan elaun,gaji,kenaikkan pangkat yang tidak adil oleh JPA PTD Sial malaun.Jgn salahkan PA sokongan rendah kalau ramai beralih arah sokong pembangkang...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

PTD pun patut time based jugak 8 tahun. baru adil kepada semua PA skim lain. Ini tidak 3 tahun dah lompat 44.

Isnin, November 26, 2012 1:15:00 PG


...lepas tu pulak tak sampai 1 tahun, sekitar 8 bulan, dah naik 48.

ini adalah kisah benar.

only found in malaysia...

Tanpa Nama berkata...

bukan apa org atasan ni ,kalau dah pangkat tinggi makanya elaun mereka pun tinggi juga sebab tulah apa-apa kenaikan,mereka dulu..yg buat kertas kerjapun org atasan dulu yang tapis..kalau baik untuk dia orang maka lulus lah kertas kerja tu..Contohnya elaun keraian?????? apa tujuan sebenarnya elaun tersebut di bagi pada pangkat tinggi2 ni...kalau di lihat tetamu yang datang perlu di raikan..jangan harap lah...ambil bil...lepas tu claim kat pejabat..duit sapa lagi yang diclaim..kerajaan juga..pada hal telah diberikan elaun untuk meraikan tetamu yang hadir...tak tahu lah..masing-masing dah dapat pada tangan...adakah duit yang diterima di belanjakan ke jalan yang benar...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

PTD pun patut time based jugak 8 tahun. baru adil kepada semua PA skim lain. Ini tidak 3 tahun dah lompat 44.

Isnin, November 26, 2012 1:15:00 PG

...lepas tu pulak tak sampai 1 tahun, sekitar 8 bulan, dah naik 48.

ini adalah kisah benar.

only found in malaysia...
-------------------------------
hi mr nameless,

kes di atas x berlaku lg. kitorg dh 4thn masih xnaik pangkat 44. mungkin akan ambik 3thn lg utk naik. jumlah 7 thn. mungkin batch 10thn dulu naik cpat tp batch baru2 ini mmg slow.

Tanpa Nama berkata...

tengok gred atas naik cepat ajer.. gerad pelaksana ini, dah 10 thn pun belum tentu lg.

Tanpa Nama berkata...

time base ini tetapkan cuma 5 thn ajer.. untuk semua gred pelaksanaq.

Tanpa Nama berkata...

kami dulu naik timebase pun selepas gaji maksimum (15 tahun bekerja) dngn diploma.. naik pangkat 3 tahun dah maksimum pulak ..gaji kena dinding hingga 8 tahun..tiada pun kajian dibuat.. skrg naik pangkat lagi 2kali naik kena dinding lagi.. ni 3 tahun lagi nak kerja hingga umur 55.. gila..kenapa cuepecs tak balik kpd skim lama,buat gaji sebaris.. sapa kerja dng spm, bagi gaji spm,, yg masuk stpm gaji stp, diploma gaji diploma, degree gaji degree, master gaji master, phd gaji phd... x delah nak tuntut gaji tak adil.. atau timbul hasad dengki. kami dulu yg kerja sekitar 1983 tak pernah dengar gaji tak adil.. sbb gaji ikut kelulusan.. fikir2kan

suka fakta berkata...

Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

PTD pun patut time based jugak 8 tahun. baru adil kepada semua PA skim lain. Ini tidak 3 tahun dah lompat 44.

Isnin, November 26, 2012 1:15:00 PG

...lepas tu pulak tak sampai 1 tahun, sekitar 8 bulan, dah naik 48.

ini adalah kisah benar.

only found in malaysia...
__________________________________

ini tak benar...batch 1/2006 baru dinaikkan ke gred 48 baru-baru ini, iaitu ambil masa 6 tahun setengah..bukannya 4 tahun...fakta harus dibetulkan..

Tanpa Nama berkata...

Kenaikan pangkat seharusnya berdasarkan prestasi kerja yg cemerlang bukan berasaskan jawatan atau terhad kpd pekerjaan tertentu sahaja. Kenapa guru besar hanya memerlukan masa hanya 3 thn utk dinaikkan ke gred2 seterusnya walhal tak semua guru besar ' perform'.Kenaikan pangkat guru besar secara automatik setelah genap 3 thn dlm sesuatu gred harus dipinda.Seolah2 semua guru besar maha hebat.

Tanpa Nama berkata...

masalahnya prestasi kerja pun penyelia anda yang tentukan. orang yang ikhlas dan rajin bekerja tapi tak *ngam* dengan penyelia, dapat markah prestasi yang ala kadar juga.

sebaliknya yang kuat menipu, kaki bodek penyelia, dapat markah menjulang-julang.

Tanpa Nama berkata...

betul ke staf kesihatan dpt time-based..kena semak balik artikel ini..saya dah 12thn bkrkhidmat di hospital dan klinik..tidak pernah saya lihat 'geng' kami dpt time-based