SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

07 November 2012

KENAPA PERLU TAKUT DENGAN AES

Utusan Malaysia
7/11/2012

TELAH banyak yang diperkatakan berkenaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES). Pelbagai pihak meluahkan rasa tidak senang dengan pendirian Kementerian Pengangkutan yang mahu meneruskan pengunaan sistem tersebut.
Ahli Parlimen, persatuan pekerja, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pengguna juga bersuara. Malah dalam Bisik-Bisik Awang Selamat juga membicarakan perkara sama. Hairannya kenapa penguatkuasaan AES ini harus ditentang dan dipolitikkan?
Pengunaan AES tidak harus dipertikaikan dan bagi saya ia harus diteruskan. Syabas kepada Menteri Pengangkutan kerana berkeras untuk meneruskan penggunaannya.
Kenapa harus takut kepada AES kalau kita memandu secara berhemah dan lupakah kita betapa pentingnya semua pihak menjaga keselamatan di jalan raya?
Bila angka kematian akibat kemalangan jalan raya meningkat, semua pihak menuding jari kepada pihak berkuasa kerana tidak menguatkuasakan undang-undang jalan raya.
Ironinya pihak sama juga yang menentang apabila sesuatu sistem penguatkuasaan demi menjaga keselamatan nyawa pengguna jalan raya diperkenalkan.
AES tidak perlu dipolitikkan. Ia hanya mempunyai satu matlamat dan tujuan iaitu mengurangkan kadar kemalangan jalan raya dan membawa pemandu yang angkuh dan tidak tahu undang-undang ke muka pengadilan.
Mungkin mereka yang menentang ini ialah pelaku kesalahan jalan raya tegar. Kalau tidak mengapakah mereka bersungguh-sungguh menentang atau mencari jalan agar penggunaan AES ini ditangguhkan dengan alasan kebanyakan pemandu harus diberi masa untuk menyesuaikan diri.
Apakah ini bermaksud semua pemandu di negara ini buta undang-undang atau lulus lesen pemanduan mereka secara under table? Apakah pemandu-pemandu kita tidak diajar apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan ketika berada di jalan raya?Sebenarnya apa kena mengena penguatkuasaan AES dengan ahli politik? Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman pun bersuara agar penguatkuasaan ditangguhkan bagi membolehkan kakitangan awam menyesuaikan diri dengan sistem ini.Hakikatnya orang-orang sama juga melenting dan marah apabila setiap kali angka korban akibat kemalangan meningkat.

Saya juga pemandu dan jika saya bersalah, saya tidak boleh menyalahkan sesiapa melainkan diri sendiri kerana memandu tidak mengikut peraturan dan melanggar undang-undang jalan raya. Ini adalah hakikatnya.Semua pemandu tidak harus menyalahkan pihak berkuasa jika mereka melakukan kesalahan baik di jalan raya atau dari apa segi sekalipun. Yang salah tetap salah dan harus berani menanggung akibatnya.Saya merayu kepada semua ahli politik, NGO dan persatuan-persatuan, jangan menentang sesuatu yang baik hanya kerana kita sebahagian daripada pelaku kesalahan yang ingin dibanteraskan.

Mungkin dengan penggunaan AES ini, nyawa tuan-tuan atau keluarga tuan-tuan dapat diselamatkan daripada menjadi sebahagian daripada angka korban jalan raya di negara ini. Berani kerana benar, takut kerana salah.

73 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

First...

Tanpa Nama berkata...

2nd

Tanpa Nama berkata...

J get readyyyyyy!!

Tanpa Nama berkata...

sama saja kenapa kita perlu takut dengan hukum hudud

Tanpa Nama berkata...

had laju perlu dikaji semula. bukan orang takut dengan AES.

110km/j lorong kanan lebuhraya dengan lebar setiap lorong lebih kurang 12kaki tu agak mengarut. kalau jalan kampung memang tak boleh pecut nanti susah nak membrek atau mengagak luas jalan.

tujuan lebuhraya dibina untuk laju. bukanlah sampai 220km/j, tapi kalau 140-150km/j tu kira berpatutanlah. yang nak bawak perlahan boleh ikut lorong kiri.

masalah di sini 110km/j adalah lorong kanan. jadi jangan terkejut kalau lorong kiri orang bawak macam kura-kura 50-60km/j.

beli kereta mahal-mahal, suruh bawak 110km/j di jalan yang lurus dan luas. apa kejadahnya ni? malah kereta kancil pun boleh dipandu sekitar 130km/j. kalau taknak orang bawa laju, ubahsuai transmisi setiap kenderaan di malaysia ni sebelum jual supaya ianya tidak boleh ditekan lebih dari 110km/j.

menjual kenderaan yang boleh memecut laju tapi mengenakan had laju kebangsaan dengan harapan supaya boleh kutip kompaun serupa macam membuat iklan tentang bahayanya rokok tapi tetap menjualnya malah siap kenakan cukai lagi.

negara sebenarnya memerlukan pemimpin yang mempunyai OTAK. apa yang berlaku sekarang ramai orang politik dan orang-orang besar dalam perkhidmatan awam yang ada OTAK tapi kurang akalnya.

Tanpa Nama berkata...

org yg wat undang2 di m'sia nih mmg xde otak.

di negara maju, bkn yg bwak laju jer yg disaman, yg bwk plahan pun kena.

di m'sia, sibuk psl bwk laju. yg bwk plahan nyusahkan org wat jln jam tuh xplak dikenakan apa2?????

bodo!!

Tanpa Nama berkata...

AES macam SPBA ? Sebelum dilaksana pasti telah dikajikan ? Dah tu tangguh sebab banyak kelemahan . Kelemahan tu berpunca dari 1 kumpulan yang membuat kajian tentang AES dan SBPA.Siapa kumpulan tuuuuu ?

Tanpa Nama berkata...

Mohon diberi Elaun khas untuk penjawat awam yang mempunyai diploma/ijazah yang masih memegang jawatan rendah dari akademik yang mereka perolehi.Cth. Pembantu Tadbir N.17 yang mempunyai diploma/ijazah. Kerajaan mengalak kita belajar tapi dah dapat ijazah . apa ada?

...................................

Gred 17 untuk pemegang SPM sahaja . Pemohon Gred 17 yang mempunyai IJAZAH hendaklah ditentukan berumur 35 tahun ke atas sahaja ! Sebab banyak kumpulan nie lari selepas mendapat tawaran baru dengan menggunakan IJAZAH mereka ! Merugikan MASA dan KOS untuk proses pengisian semula jawatan yang dikosongkan !

rajooo berkata...

dikesempatan ini Rajoo ingin mengucapkan selamat hari Deepavali kepada keluarga yang jauh.Disebabkan telah mengambil banyak cuti tahun masa kenduri itu hari,maka pada hujung tahun ini,cuti Raju sudah tinggal lagi 2 hari saja.

Boss kata tak boleh kasi habis terus sebab sekarang baru bulan 11.Raju tak dapat balik raya ni,harap tahun depan cuti raya Deepavali ditambah lagi jadi 2 hari...

jangan sedih,Raju berkhidmat untuk negara tercinta....

Rajoo mesti kerja rajin,sekarang susah mahu dapat kerja,kerjaan pun sudah cakap mahu naik gaji lagi 5%.

Tanpa Nama berkata...

23.8 % KEMATIAN di jalan raya bagi setiap 100,000 penduduk Malaysia.

Sumber : IRTAD Database

Tanpa Nama berkata...

sila bersihkan lopak lopak air di sekitar rumah anda untuk mengelakkan nyamuk AEDES membiak!

Tanpa Nama berkata...

oh yeaaaaaaaaah

kskm berkata...

KSKM BANGUN BANGUN TIDO JER....

Tanpa Nama berkata...


Pekeliling Perkhidmatan Bil. 9/2012

08 November 2012

Perubahan Nama Skim Perkhidmatan Tukang Masak, Atendan Kesihatan Dan Pemandu Lokomotif Sabah
PEMANSUHAN SKIM PERKHIDMATAN PENGAWAS PEMULIHAN,
PENGURUS STESEN DAN PENOLONG PEGAWAI PENAKSIR.. jpa sayanggggg.. pekeliling tukang masak da klor.. gred j17 upgred ke jusa bila nak klor pekelilinggggg

Tanpa Nama berkata...

Menurut Perlembagaan Persekutuan, Melayu di bawah Perkara 160 (2) ditakrifkan sebagai seorang yang beragama Islam, bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat istiadat Melayu.

i) Beragama Islam

ii)Bertutur Bahasa Melayu

iii)Mengamalkan adat istiadat melayu.

Tanpa Nama berkata...

Sepatutnya, warga singapura yang bawa laju di malaysia ini, kena saman harus bayor masa itu juga, jika tidak jangan beri balik negara mereka.

Kerajan rugi, banyak pasal kerajaan kita yang lembut pada mereka.



Setuju berkata...

Tanpa Nama berkata...
Sepatutnya, warga singapura yang bawa laju di malaysia ini, kena saman harus bayor masa itu juga, jika tidak jangan beri balik negara mereka.

Kerajan rugi, banyak pasal kerajaan kita yang lembut pada mereka.

Khamis, November 08, 2012 2:43:00 PTG
___________________________________

Saya setuju dgn pendapat ni

Tanpa Nama berkata...

Sepatutnya, warga singapura yang bawa laju di malaysia ini, kena saman harus bayor masa itu juga, jika tidak jangan beri balik negara mereka.

Kerajan rugi, banyak pasal kerajaan kita yang lembut pada mereka.

-------------

Aku juga setuju cam monyet dapat bunga mereka...hancur.....

Tanpa Nama berkata...

aku pernah kena buli ngan plet singapore ni laju nak mampus siap tunujk penumbuk tangan lagi,,,,,,

Tanpa Nama berkata...

lagi satu nak masuk singapura, warga malaysia kena bayar cukai 1 kepala 30 dolar singapura, lebih kurang rm50 duit malaysia, malaysia pun patut cas 1 kepala rm 50 kat warga singapura masuk malaysia. ni baru adil, barulah boleh beri kenaikan elaun rumah tu yang dah lama tak naik-naik pada kumpulan pelaksana.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

aku pernah kena buli ngan plet singapore ni laju nak mampus siap tunujk penumbuk tangan lagi,,,,,,

Khamis, November 08, 2012 3:51:00 PTG

-----------------------------

kau tu yang bangang. kau tu duduk dalam malaysia. orang asing datang sini tunjuk penumbuk, kau jadi pengecut buat apa??

Tanpa Nama berkata...

BEBERAPA FAKTA BODOH TENTANG AES:
1.HANYA DILAKSANAKAN DI BEBERAPA NEGERI SEBAGAI PERCUBAAN (JADI SAMAN DIKELUARKAN JUGA HARUSLAH PERCUBAAN)
2. MENGANAIYA PENGGUNA YANG TAK BIASA LALU JALAN TU....
3. DILETAKKAN DI KAWASAN KELAJUAN 30-60KM/J SAHAJA
4. SAMAN RM300? INGAT BAPAK KO PUNYA DUIT KE NAK BAYAR RM300
5. MENGAPA TAK SAMAN RM100 JIKA MELEBIHI HADLAJU 20KM/J, SAMAN RM200 JIKA LEBIH 30KM/J DAN SETERUSNYA...INI LEBIH 17KM/J AKU KENA SAMAN RM300...BARUAH/..
6. TAU LA KERAJAAN TAKDE DUIT NAK LAKSANA BAJET 2013...TAK YAH LAH DESPRATE CAM NIE

Tanpa Nama berkata...

sama saja kenapa kita perlu takut dengan hukum hudud

Khamis, November 08, 2012 11:00:00 Pm
UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU

Assalamualaikum Dan Salam Semua

Setuju dengan pandapat tuan bahawa sebenarnya setiap kaum muslimin dan muslimat hukum hudud sudah terlaksana dan cuma pemikiran dan mainan politik murahan yang membuat propanganda bagi kepentingan diri mereka demi mengekal kuasa dan memboloti harta atau wang.

Ini jelas apabila Hadi sendiri mengakui bahawa hukum hudud dalam islam peratusannya 0.001 peratus. Saya setuju kiranya HUDUD PAS Kelantan dijalankan keatas Mat Sabu yang ditangkap khalwat dihotel Perdana No. 121. Sedangkan ia diampuni oleh Nik Aziz. Persoalannya jika benar ikhlas dan demi kebenaran islam mengapa tak laksanakan???????????'

Biasalah pada diri manusia ada kontra dan auta/positif dan negatif. Kesalahan kita selalunya tak nampak dan kita hanya cari jalan salahkan orang lain. Manusia semuanya xkena sedangkan Hak Allah lagi dipertikai antara hujan, panas jadi keluhan.

Mengapa xjadikan ianya sebagai positif demi kebaikan kiranya banyak kebaikan daripada keburukan. Apa salahnya kiranya tuan mampu pecutlah sampai 200km pun asalkan tuan sanggup hadapi risikonya.

Kita harus bersikap positif dan rasional. Mari kita tinjau permulaan penubuhan Kereta Jenama Nasional. Ramai kawan saya selalu memberitahu bahawa harga amay murah iaitu dalam sekitar RM 17,000.00 sebuah telah membuat perasaan prejudis kepada saingannya menyebabkan golongan bangsa cina dan PARTI PAS mengambil kesempatan mempermainkan dan melakukan propaganda untuk mengagalkan. Tetapi akhirnya diaukui dan diterima pakai.

Begitu juga dengan pembinaan lebuh raya dab jambatan Pulau Pinang. Macam2 mereka label mantan Perdana Menteri hingga mengelarkan Maha Firaun, Maha zalim bahkan bagi parti politik ekstrim mengadakan sembahyang hajat untuk menghapuskannya. Malah Nik Aziz sendiri mengeluarkan lontaran agar mantan PM mengundur diri katanya sudah nyanyuk dan bermacam2 lagi dan beliau juga akan mengundur diri. Itu janji dan ikrar tetapi tinggal janji. Fikirlah siapa kianat dan siapa pendusta???

Maaf tuan, saya kata ianya xmeyusahkan saya juga kerana saya pun berkereta..... hakikatnya saya sebagai rakyat perlu akur kira ia lebih kebaikan dan keburukan.

Akibat tamakkan kuasa kita lihat kesempatan ini telah dijdikan satu modal dan mainan pihak yang sentiasa mencuburui islm untuk memecahbelahkan perpanduan dan hubungan ukhwah sesama islam agar menjadi lemah dan mudah diperkota katikkan.

Kita lihat isu kejadian digereja kotolik, salah guna masjid oleh kafir harbi, perbuatan merosakkan jalur gemilang, lagu kebangsaan bahkan lambang ketua islam dipersendakan akibaqt sokongan pihak yang mahukan kepentingan kuasa dan wang.

Bagi manusia ibarat bagi betis, mereka mahukan paha, bagi paha mereka mahukan sampai dada dan seterusnya.... begitulah musuh islam.. walaupun kita sudah buat kebaikan, beri kemudahan ianya xakan kepuasan selagi negara mereka xmonopoli dan islam dipersendakan.

Salam hormat drp BP Kampung Pendalaman.

Tanpa Nama berkata...

wahai mr rajoo yang banggang.....
kenaikan gaji 5% untuk yang sudah capai tangga maksimum (gaji mati)...bukan untuk semua kakitangan awam yang badigol macam mr rajoo nie

Tanpa Nama berkata...

AES hal lain bukan masalah kakitangan awam sebeno..yg PA sokongan yg ada ijazah patut diberi elaun khas atau dinaik pangkat tanpa byak birokrasi seperti apa yg dibuat oleh Kementerian Pelajaran Msia...

Tanpa Nama berkata...

AES hal lain bukan masalah kakitangan awam sebeno..yg PA sokongan yg ada ijazah patut diberi elaun khas atau dinaik pangkat tanpa byak birokrasi seperti apa yg dibuat oleh Kementerian Pelajaran Msia...

Hamba Hutang berkata...

Mohon Bonus 2 bulan gaji, nak bayar hutang PTPTN...

Tanpa Nama berkata...

had laju perlu dikaji semula. bukan orang takut dengan AES.

110km/j lorong kanan lebuhraya dengan lebar setiap lorong lebih kurang 12kaki tu agak mengarut. kalau jalan kampung memang tak boleh pecut nanti susah nak membrek atau mengagak luas jalan.

tujuan lebuhraya dibina untuk laju. bukanlah sampai 220km/j, tapi kalau 140-150km/j tu kira berpatutanlah. yang nak bawak perlahan boleh ikut lorong kiri.

masalah di sini 110km/j adalah lorong kanan. jadi jangan terkejut kalau lorong kiri orang bawak macam kura-kura 50-60km/j.

beli kereta mahal-mahal, suruh bawak 110km/j di jalan yang lurus dan luas. apa kejadahnya ni? malah kereta kancil pun boleh dipandu sekitar 130km/j. kalau taknak orang bawa laju, ubahsuai transmisi setiap kenderaan di malaysia ni sebelum jual supaya ianya tidak boleh ditekan lebih dari 110km/j.

menjual kenderaan yang boleh memecut laju tapi mengenakan had laju kebangsaan dengan harapan supaya boleh kutip kompaun serupa macam membuat iklan tentang bahayanya rokok tapi tetap menjualnya malah siap kenakan cukai lagi.

negara sebenarnya memerlukan pemimpin yang mempunyai OTAK. apa yang berlaku sekarang ramai orang politik dan orang-orang besar dalam perkhidmatan awam yang ada OTAK tapi kurang akalnya.
----------------------------------------

ko tu guna otak.. tempat pasang AES x perlu lah bawak laju bro.. yg x de ko balun lah sapa pecah enjin turbu ko tu..
guna otak lah.. jgn malas kaji kat mana ada AES..

Rajoo berkata...

dikesempatan ini Rajoo ingin mengucapkan selamat hari Deepavali kepada keluarga yang jauh.Disebabkan telah mengambil banyak cuti tahun masa kenduri itu hari,maka pada hujung tahun ini,cuti Raju sudah tinggal lagi 2 hari saja.

Boss kata tak boleh kasi habis terus sebab sekarang baru bulan 11.Raju tak dapat balik raya ni,harap tahun depan cuti raya Deepavali ditambah lagi jadi 2 hari...

jangan sedih,Raju berkhidmat untuk negara tercinta....

Rajoo mesti kerja rajin,sekarang susah mahu dapat kerja,kerjaan pun sudah cakap mahu naik gaji lagi 5%.

simpati dengan BP. berkata...

Salam hormat drp BP Kampung Pendalaman.....

HARAP BERI PERHATIAN DAN BACA APA YANG DITULIS OLEH BP,KESIAN DIA TULIS PANJANG BERJELA,BERBELIT BELIT NAK JELASKAN FAKTA ....SAYANG KALAU TAK ADA ORANG YANG BACA....TOLONGLAH PERCAYA APA YANG DIA TULIS TU.TOLONGLAH....

Tanpa Nama berkata...

Mohon diberi Elaun khas untuk penjawat awam yang mempunyai diploma/ijazah yang masih memegang jawatan rendah dari akademik yang mereka perolehi.Cth. Pembantu Tadbir N.17 yang mempunyai diploma/ijazah. Kerajaan mengalak kita belajar tapi dah dapat ijazah . apa ada?

...................................

Gred 17 untuk pemegang SPM sahaja . Pemohon Gred 17 yang mempunyai IJAZAH hendaklah ditentukan berumur 35 tahun ke atas sahaja ! Sebab banyak kumpulan nie lari selepas mendapat tawaran baru dengan menggunakan IJAZAH mereka ! Merugikan MASA dan KOS untuk proses pengisian semula jawatan yang dikosongkan !

Khamis, November 08, 2012 11:43:00 PG

___________________________________
Tak de keperluan pun utk pemberian elaun bg kump pelaksana yg ada ijazah..sbnrnya apa yg cikgu dpt tu adalah pengecualian temuduga bg yg ada ijazah cemerlang..for sure 3 pointer n above mmndgkn pengmbilan student guru nnti ada yg dpt 9A spm..jd mereka ni cemerlang n lyk dpt..bukan semua cikgu automatik dpt...sbb tu tpm kata htr permohonn ke spp utk dpt pengecualian temuduga...skg ni semua majikan nk cemerlang...bukan cukup makan n sekadar ada je degree..org yg ada degree da bersepah...beratus ribu..jd kumpulan sokongn yg ada degree tu..kerajaan da x hairan...klu cemerlang dgn pointer bagus..kerajaan akn pndg..sy tengok dlm ni ramai sgt yg melalak n menyalak konon mereka juga ada degree..tp pernh fikir ke degree apa yg ada tu...klu setakat managemnt...pastu pointer 2.4..baik duk diam je..cikgu ni very specific degree dia...diperlukan utk mengajar yg dipelajari...tp anda2 yg sokongn n degree cukup mkn nk bising2 tak dilantik tu cermin le diri..klau setakat pengalamn tu semua org akn ada bila keje. .n kerajaan da pun byr anda gaji dgn kerja anda...jika anda nk jd pegawai..bersainglah dgn graduan2 yg cemerlang tu...masa exam..pac..n temuduga.gunalah pngalamn anda yg konon bnyk sgt tu. ..jd le gentlemn yg bertelur..bukan merayu minta pengecualian semata2 ada pengalamn bnyk n ada degree n master...utk dilantik...klu anda hebat...buktikanlah kehebtn pengalaman anda pd budak hingusan yg anda kata tak lyk jd bos anda tu...sebenarnya..diri sendiri yg malas cari kecemerlangn...yg rajin cuma nk cari itu salah n ini salh...tp diri sendiri tak cermin...layakkah anda.

Tanpa Nama berkata...

di negara maju mereka menyeimbangkan street smart dengan book smart. di negara kita yang perasan macam maju ni, book smart yang diagung-agungkan.

hasilnya book smart ni yang banyak meranapkan sistem.

kesian...

aku pernah muda juga.... berkata...

sy tengok dlm ni ramai sgt yg melalak n menyalak konon mereka juga ada degree..tp pernh fikir ke degree apa yg ada tu...klu setakat managemnt...pastu pointer 2.4..baik duk diam je..cikgu ni very specific degree dia...diperlukan utk mengajar yg dipelajari...tp anda2 yg sokongn n degree cukup mkn nk bising2 tak dilantik tu cermin le diri..klau setakat pengalamn tu semua org akn ada bila keje.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

CUBA CERITA APA YANG SPECIFIC DEGREE TU.....RENDAH SANGAT KE MARTABAT DEGREE MANAGEMENT TU...KALAU YA PUN NAK BAGI NASIHAT JANGAN LA ANGKUH SANGAT.....SEMOGA SATU MASA NANTI ORANG YANG BERI KOMEN NI AKAN JADI LEBIH MATANG,KITA SEMUA SAMA...REZEKI DITENTUKAN TUHAN,TAPI JANGAN LA MERENDAHKAN ORANG LAIN....

TAPI BETUL JUGA KALAU PELAKSANA MERUNGUT,KENAPA PERLU ADA PERBEZAAN ANTARA GURU DAN JAWATAN LAIN....NAK DAPAT JAWATAN LAIN KENA EXAM,KENA PAC,KENA INTERVIEW,TAPI NAK JAGI GURU SIAP KECUALI TEMUDUGA LAGI...ADAKAH YANG CEMERLANG AKEDEMIK TU BETUL BETUL LAYAK DAN SESUAI JADI GURU?KENAPA ORANG YANG POINTER BAGUS TAK BOLEH DIKECUALIKAN TEMUDUGA UNTUK DILANTIK KE JAWATAN LAIN?

asayan rajooo berkata...

DEEPAVALI MAKIN HAMPIR,HATI SEMAKIN SAYU DAN PILU...

dikesempatan ini Rajoo ingin mengucapkan selamat hari Deepavali kepada keluarga yang jauh.Disebabkan telah mengambil banyak cuti tahun masa kenduri itu hari,maka pada hujung tahun ini,cuti Raju sudah tinggal lagi 2 hari saja.

Boss kata tak boleh kasi habis terus sebab sekarang baru bulan 11.Raju tak dapat balik raya ni,harap tahun depan cuti raya Deepavali ditambah lagi jadi 2 hari...Tahun lepas pun sudah tunnggu ini berita baik,ingat tahun ini boleh dapat tapi tak ada apa pun perkembangan.

jangan sedih,Raju berkhidmat untuk negara tercinta....

Rajoo mesti kerja rajin,sekarang susah mahu dapat kerja,kerjaan pun sudah cakap mahu naik gaji lagi 5%.

Tanpa Nama berkata...


HARAP BERI PERHATIAN DAN BACA APA YANG DITULIS OLEH BP,KESIAN DIA TULIS PANJANG BERJELA,BERBELIT BELIT NAK JELASKAN FAKTA ....SAYANG KALAU TAK ADA ORANG YANG BACA....TOLONGLAH PERCAYA APA YANG DIA TULIS TU.TOLONGLAH....

Khamis, November 08, 2012 9:27:00 PTG
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Assalamualikum Dan Salam Semua

Hakikat dan kenyataan rencana tuan membuktikan bahawa ada pembacanya dan bagi yang termakan cili terasa. Jangan agama dan akidah dijadikan modal untuk traqih simpayi dan dijadikan modal bahan jualan.

Hudud sebenarnya sudah terlaksana secara automatik bagi yang mengaku beragama islam. Cuma manusia yang berkepentingan yang memutar fakta dan faktanya menjual serta menjaja hukum Allah. Jika sebenar islam tidak perlu kerajaan mengadakan bermacam2 undang2 untuk keselamatan dan keaamanan.

Islam telah memimpinnya melaksanakan syariat dan tuntutan sebagai umat islam. Kini yang benar2 bodoh saja diperdodohkan oleh golongan yang mengaku islam tulen. Hakikatnya sekiranya umat islam yang menghayati dan memahami islam ianya takut untuk lakukan maksiat, kejahatan dan sentiasa tunduk dan tawaduk pada perintah Allah.

Ini jelas apabila Allah SWT mahukan makhluk bernama manusia mencari Kholidnya dengan mengenali diri sendiri. Kesimpulannya jelas Allah SWT mahu manusia melihat daripada sudut roh atau atau jiwa atau rohani manusia dan bukannya jasad.

Islam mengajar umat bersyukur atas nikmat dari Khodim pemberian sesama hadis. Kesimpulannya banyak mamat yang hanya mengaku islam tetapi menafikan nikmat dari KhodimNya dan pemberian dari hadis. Bagi putar belit dan fakta hingga ada yang boleh merosakkan akidah dan perpanduan ummah.

Tiada Hadis yang dapat memberi kepuasan dan memenuhi semuanya kehendak rakyatnya. Kita lihat Negeri yang kononya bertaraf wali selipor banyak auta dan penuh maksiat dan gejala jenayah berluluasa bahkan tembak menembak umpama negara diperintah yahudi laknatullah.

Keimanan sebenar dan kurus kunci pintu syurga. Hisailah dengan ketakwaan Iman. Isam dan Ehsan sebagai penduan dan syariat untuk menuju kejayaan didunia dan akhirat.

Salam drp BP.

Tanpa Nama berkata...

dari dulu sampai sekarangni!!!Xhabis2 guru,polis,askar je yg kamu jaga!!!apa kamu ingat mereka sahaja yg ada hak mengundi dan mempengaruhi minda rakyat/masyarakat???AWAS!!!Aku dah mula menyampah dengan wayang/politik UMNO ni lagi..

Tanpa Nama berkata...

dari dulu sampai sekarangni!!!Xhabis2 guru,polis,askar je yg kamu jaga!!!apa kamu ingat mereka sahaja yg ada hak mengundi dan mempengaruhi minda rakyat/masyarakat???AWAS!!!Aku dah mula menyampah dengan wayang/politik UMNO ni lagi..

J untuk Juara berkata...

Berita TERBAIK dan TAMBAHAN khusus untuk Skim J. Sila copy n paste ke browser anda! Syukur 21.

PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 8 TAHUN 2012: PINDAAN SKIM PERKHIDMATAN J

keraNI ada ke hehehe, jgn marah nnt kena jual dan la x laku wakakaka

https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fdocs.jpa.gov.my%2Fdocs%2Fpp%2F2012%2Fpp082012.pdf

Asayan Rajooo berkata...

DEEPAVALI MAKIN HAMPIR,HATI SEMAKIN SAYU DAN PILU...

dikesempatan ini Rajoo ingin mengucapkan selamat hari Deepavali kepada keluarga yang jauh.Disebabkan telah mengambil banyak cuti tahun masa kenduri itu hari,maka pada hujung tahun ini,cuti Raju sudah tinggal lagi 2 hari saja.

Boss kata tak boleh kasi habis terus sebab sekarang baru bulan 11.Raju tak dapat balik raya ni,harap tahun depan cuti raya Deepavali ditambah lagi jadi 2 hari...Tahun lepas pun sudah tunnggu ini berita baik,ingat tahun ini boleh dapat tapi tak ada apa pun perkembangan.

jangan sedih,Raju berkhidmat untuk negara tercinta....

Rajoo mesti kerja rajin,sekarang susah mahu dapat kerja,kerjaan pun sudah cakap mahu naik gaji lagi 5%

Tanpa Nama berkata...

Bukan takut.. Tapi x puas ati kenapa syarikat swasta yg handle.. Kalau polis sdri yg handle, rasanya isu ni tamat..

Tanpa Nama berkata...

sapo pulak komen pertikai hudud ni.....
kewajipn dlm Islm jgn duk pertikai, peratus rendh ko, tinggi ko.....
kenpa pulok dok soal nik aziz tk laksana hudud untuk mat saboooo mulut besar tu.... bukn kh hudud untuk smuo... kalau tnyo PM tk laksana hudud baru btul....
mls nk pnjg2.... ingt satu je, benda2 yg ada dlm Quran jgn pertikai, walau pn hanya satu huruf....

Tanpa Nama berkata...

Berita TERBAIK dan TAMBAHAN khusus untuk Skim J. Sila copy n paste ke browser anda! Syukur 21.

PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 8 TAHUN 2012: PINDAAN SKIM PERKHIDMATAN J

keraNI ada ke hehehe, jgn marah nnt kena jual dan la x laku wakakaka

https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fdocs.jpa.gov.my%2Fdocs%2Fpp%2F2012%2Fpp082012.pdf

............................................
Perasan betul lah.... Itu bukan untuk naik tarah J17 lah, kesian j17 mimpi di siang hari

Tanpa Nama berkata...

Saya setuju komen2 berkaitan hudud kerana tajuk diataspun tiada kaitan pun dgn PA malah utk semua.

Jelas perasit2 cuba alih perhatian seperti ular dalam semak. Inilah muka2 perjuangan ulamak mengajak kearah maksiat dan kemusnahan. Maaf pijam kata2 Hassan Ali. Perasit ini akan sokong dan bermatian pertahan gereja atau perjuangan hala tuju gereja dan kerosakan pada islam.

Tanpa Nama berkata...

Korang pandu ja laju laju kasi tekan habis minyak supaya korang ouad hati la om...tapi kalo mu kemalangan akibat pandu laju jgn menyesal yer...disitu baru mu terasa kesan negatifff samada sementara atau kekal ...itu pun kalo si pemandu tidak mati katak...so gunakan prrtimbangan semasa mrmandu di jln raya sbb ramai lagi pegguna jlnraya...

Tanpa Nama berkata...

bukan AES yang salah, tapi perlaksanaannya perlu lebih tersusun. contohnya had had diberikan plus minus 10KM/j lagi, denda ikut lebihan had laju. jika cuma 1 atau 2 km/j perlulah lgh ringin daripada yang pandu lbh 10km/j. contohnya hadlaju 90km/j tambah 10 iaitu 100km/j. kalau 101km/j baru kena saman,contohnya rm 100 tp mereka yang pandu 111 km/j kena saman rm 200. ni baru adil.kereta rakyat asing kena bayar masa itu juga dan 2 kali ganda kalau lewat.

Tanpa Nama berkata...

Berita TERBAIK dan TAMBAHAN khusus untuk Skim J. Sila copy n paste ke browser anda! Syukur 21.

PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 8 TAHUN 2012: PINDAAN SKIM PERKHIDMATAN J

keraNI ada ke hehehe, jgn marah nnt kena jual dan la x laku wakakaka

https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fdocs.jpa.gov.my%2Fdocs%2Fpp%2F2012%2Fpp082012.pdf
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Apa lagi kumpolan J mahu. Pergi lihat tapak kereta kerajaan/kereta projek. Sampai tapak projek makan tanggung, duit poket...claim elaun lebih masa.....kata kawan saya dulu kalau nak tahu perintah ikut islam lagi dasyat duit kena bagi....

Bahkan barua2 mereka kejar sampai umah minta duit...... itulah kerja islam..........

Tanpa Nama berkata...

Oleh Nomy Nozwir

KUALA LUMPUR, 9 Nov — Kerajaan Selangor tidak akan membenarkan penguatkuasaan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) yang telah dipasang di negeri ini kerana Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) gagal membuktikan AES adalah cara terbaik untuk mengatasi peningkatan kadar kemalangan jalan raya, kata menteri besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurut Abdul Khalid (gambar), setelah mendengar taklimat oleh Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan dalam mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor (MTES) semalam, kerajaan negeri bercadang melantik penilai bebas untuk mengkaji sama ada Kementerian Pengangkutan telah mengambil kira secara menyeluruh langkah-langkah sepatutnya sebelum membuat keputusan mengunapakai dan memasang sistem AES.

Dari pembentangan tersebut, Kerajaan Negeri juga mendapati Kementerian Pengangkutan telah gagal mendapatkan kebenaran untuk pembinaan struktur bagi sistem AES daripada pihak berkuasa tempatan (PBT).

“Justeru, Kerajaan Negeri mengarahkan semua PBT untuk memaklumkan kepada kementerian menyatakan bahawa pemasangan AES telah tidak mematuhi undang-undang dan tidak boleh dilaksanakan sehingga perkara ini dipatuhi,” kata Abdul Khalid dalam kenyataan media.

Abdul Khalid berkata, kerajaan negeri merasakan perjanjian di antara Putrajaya dan syarikat konsesi perlu dikaji semula sebelum sistem AES dapat dikuatkuasakan.

“Kerajaan negeri dimaklumkan bahawa syarikat konsesi akan mendapat keuntungan 17 peratus di mana kerajaan negeri berpendapat jumlah keuntungan itu tidak wajar.

“Kerajaan negeri juga mengesyorkan kutipan sama dimasukkan dalam akaun amanah berbanding akaun yang disatukan untuk membiayai program kesedaran keselamatan jalan raya.

“Dengan cara ini, rakyat yang membayar saman akan menyumbang kepada negara bukan membantu menambah kekayaan golongan peniaga,” katanya lagi.

Menerusi akaun amanah ini, menurut Abdul Khalid lagi, syarikat konsesi hanya dibenarkan mengutip keuntungan wajar bagi menampung kos pemasangan kamera AES.

Dengan cara ini juga, syarikat konsesi lebih berhati-hati untuk memasang AES dengan memilih kawasan-kawasan strategik untuk mengelak menanggung kos pemasangan yang tinggi.

“Kerajaan negeri tidak bertolak ansur sekiranya syarikat konsesi mahu mengaut keuntungan melampau hasil penswastaan saman kerana akhirnya rakyat yang terpaksa menanggung beban,” katanya. — AFP/Relaxnews

Suka Aku Baca Komen Korang berkata...

berani kerana benar. takut kerana salah. org yg x buat salah x takut dgn aes. org yg buat salah je yg takut.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum Dan Salam Semua

Kedatangan Imam Mahdi adalah benar..Jika kita berpegang pada Hadis & Al-Quran, kita xkan terlintas mempertikaikan..ingatlah pada wasiat terakhir baginda Nabi Muhammad SAW yang menyuruh kita percaya dan berpegang pada 2 perkara, Segala tetang hadis & Al-quran, nescaya kita akn selamat..Dlm hadis Nabi mmg ada disebutkan ttg kemunculan Imam Mahadi di akhir zaman..Allahuakbar

Jalan Ke Syurga
Sesungguhnya agama Islam inilah agama kamu, agama yang satu asas pokoknya, dan Akulah Tuhan kamu; maka sembahlah kamu akan Daku.Surah Al Anbiyaa' :92

Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang;dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang kusyu’;.Surah Al Baqarah :45

Dan sesungguhnya pahala akhirat lebih baik bagi orang-orang yang beriman serta mereka pula sentiasa bertakwa.Surah Yusuf :57

Dan dirikan sembahyang dan keluarkanlah zakat dan rukuklah kamu semua (berjemaah) bersama-sama orang-orang yang rukuk. Surah Al Baqarah :43

Persoalannya Apakah Pemimpin UMNO Jahat teruk dan sebagainya?

Sebelum kedatangan Aidilfitri Pemimpin UMNO mengeluarkan zakat kepada asnaz yang berhak. Tak lupa pemberian bekalan makanan untuk berbuka puasa disamping pakaian menyambut raya tak kira tuan, muda, kaya miskin, ibu tunggal, bapa tunggal, warga emas, melayu cina, siam semuanya dapat.

Sebelum kedatangan Aidiladha Pemimpin UMNO Kedah membahagi lembu korban kepada kampung2 walaupun setengahnya terpaksa kongsi.

Tak cukup lagi adakan kenduri raya. UMNO jahat sediakan surau2 ibadah, masjid umpama mahligai, sekolah umpama istana , jalan raya, kemudahan perubatan bersudsidi, Tadika, tabika, sekolah aliran pondok, universiti, perhatahan dinaikkan taraf gah kekuatannya.

Bermacam subsidi, baja, racun, bajak, insentif padi, subsidi padi, bayar pampasan bencana dan kini insuran padi.

Nak cerita terlalu gah jahatnya UMNO bantu rakyatnya. Apakah itu bukannya ibadah dan tuntutan Illahi seperti mana ayat Quran diatas untuk menuju kesyurga Allah kerana UMNO tiada ada syurga sepertimana PAS kerana pemimpin mereka menyimpan kunci pintu syurga kononnya dan bahkan seseorang dikata wali tertinggi mampu membawa kesyurga pengikutnya.

Sendiwara hudud kini menjelma kembali mengikut ajaran Nik Aziz. Mengikut fahaman ajaran islam sebenarnya hukum hudud terlaksana sebaik sahaja ianya islam dan mengucap 2x5 syahadah dan tidak perlu pihak lain menguatkuasa bagi dirinya kerana islam itu adalah undang2nya.

Islam mengajar umatnya sentiasa tunduk pada titah perintah Allah. Hakikatnya apa yang disyariatkan dalam islam secara semulajadi atau automatik terlaksa pada yang mengaku islam.

Kita lihat kebaikan KERAJAAN ISLAM PAS, DAP DAN PKR.

Bermula episod memerintah mereka dengan rakus merampas tadika kemas, mengunci dan menghalau kanak2 yang tak berdosa macam anjing kurap sedangkan islam menuntut supaya umatnya belajar. Seperti kehendak Rasulullah SAW belajar hingga kenegeri Cina. Sedangkan Negera Cina diperintah oleh pemimpin kafir.

Episod menarik, jika dahulu mereka menyatakan UMNO salah guna kuasa belagak sombong angkuh dan sebagainya. Kita lihat MB Kedah ISLAM PAS malu hendak menggunakan enderaan jenama Malaysia katanya Tak Class akhirnya beli camry dan mecerdes baru harga hampir lebihi setengah juta ringgit.

Paling trajis dahulu mmereka mengkafirkan umat Islam UMNO kerana bekerjasama dengan MCA dan MIC. Akhirnya Islam PAS bekerjasama dengan cina kafir malah diangongkan sebagai Khalifah Umar Abd. Aziz dan malah menyuruh umatnya berkawan dengan syaitan.

Tanpa Nama berkata...

Justeru itu salah seorang pengikut ajaran PAS Fahaman Nik Aziz dalam web ini bersengkokol dengan bomoh siam yang menggunakan atau bersahabat dengan syaitan dan jin.

Sedangkan fahaman ajaran islam kelolaan UMNO tidak boleh meminta pertolongan Jin, Syaitan dan hanya perlu memohon pertolongan daripada Allah yang Maha Esa dan mengtauhidkanNya.

UMNO sejati melarang umat menduakan Allah atau melakukan perkara syirik. Sepertimana yang diterapkan oleh UMNO dosa bersyirik tidak akan diampuni oleh Allah.

Kalau nak cerita terlalu banyak dan tepuklah dada dan tanya secara rasional yang mana inta dan yang mana permata. Aneh PAS melakukan sesuatu bertema islam tetapi pelaksanaan bertunjang ajaran berlawanan syariat dan tuntutan islam.

Jalan Ke Syurga
Sesungguhnya Allah tidak tersembuyi kepadaNya sesuatupun yang ada di bumi dan juga yang ada di langit.Surah Ali Imran :5

Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan).Surah Al Israa' :32

pepatah pujangga pun turut berkata... yang patah kan tumbuh penghujungnya.. tetapi hatiku tak dapat menerima.. yang datang tiada serupa...

"Esok tetap di tangan tuhan.. bukan aku yang menentukan
Perselisihan faham memang lumrahnya alam...usahlah dibiarkan ianya berpanjangan..bukan maksud hatiku menghalang perjalanan...

Berdoa kepada tuhan yang Maha Esa akan lebih menambah kekuatan iman dan taqwa dalam diri.insaf dan akan sentiasa berlapang dada dengan apa yang di kurniakan allah kepada kita. syukur.
subhanallah....alhamdulillah..¬.Allahu Akbar......ya Allah Tuhankuuu ampunkanlah dosa, dosa kedua ibapaku, seluruh keluargaku, seluruh muslimin lelaki dan perempuan......amiin.

Daripada Flower...

Tanpa Nama berkata...

Naik gred tanpa temu duga

Ifwan Tun Tuah | ifwan@bharian.com.my
2012/11/08

Guru cemerlang berijazah dilantik terus DG41 tahun depan

Seremban: Guru, guru besar dan pentadbir cemerlang yang memiliki ijazah sarjana muda akan dilantik terus ke gred DG41 tanpa temuduga mulai tahun depan.

Kumpulan itu yang memperoleh ijazah melalui pengajian separuh masa atau pengajian jarak jauh (PJJ) boleh memohon terus kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran SPP untuk dikecualikan daripada ditemuduga.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata keputusan SPP itu bertujuan menyokong usaha Kementerian Pelajaran meningkatkan latihan dalam perkhidmatan kumpulan pendidik di negara ini.

Cepat proses kenaikan pangkat


“Langkah ini dibuat bagi mempercepatkan proses kenaikan gred kerana mereka terbukti cemerlang,” katanya ketika mengumumkan perkara itu dalam ucapan perasmiannya pada Persidangan Perkhidmatan Pendidikan di sini, semalam.

Turut hadir Pengerusi SPP, Tan Sri Dr Zulkurnain Awang dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, SPP turut mengecualikan temu duga bagi pelantikan guru baru yang cemerlang dalam akademik dan ikhtisas dari Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) dan institusi pengajian tinggi (IPT).

Katanya, SPP mula mengenal pasti calon terbabit ketika pemilihan awal bakal guru.

Sehubungan itu, katanya semakan semula sistem pelajaran dan organisasi IPGM dan IPT perlu dibuat bagi melahirkan warga pendidik berkualiti dan cemerlang.

Nazira Hani berkata...

Apa punya merapu bp ni cakap pakai lutut ka.bodoh nak mampus

Tanpa Nama berkata...

Biasalah BP manusia mcm Nazira Hani cam cacing kepanasan bila kebenaran tetapi berkokok riuh bila kepalsuan.

Tanpa Nama berkata...

AES memang mencabar, kami sukakanya, dapatlah kami mengodamnya menjadi tak tentu arah nanti.. ha..!!ha..!! kami pengodam terkenal di dunia.. semua student kejuruteraan komputer adalah pengodam terbaik dunia, jadi tak ada masalaah AES kea, bapak-emak AES kea kami tak takut, kami menyukainya.. lagi satu inilah kerja JPJ,POLIS TRAFIK yg pemalas nak mampus, kerja goyang kaki, makan gaji buta, cosultant untung jutaan ringgit..

Tanpa Nama berkata...

Kesian nyerrr Flower....kalau sebanyk itu shj awk nmpak.
Atau..... Sy rasa awk hanya buat2 tk nmpak...sebab cara ulasan macam awak ni golongan bijakpandai...

Tanpa Nama berkata...

Ada juga org bodoh kat cni...ha..hs...

Tanpa Nama berkata...


Ahad, November 11, 2012 10:56:00 PG
************************************

Man berkata

Kau belum kenal dia siapa Flower dia cuma himm sikit dan kalau nak beliau boleh buat lebih baik dr itu. Xcam hang sikit2 bomoh siam dan cakap karut cam cacing kepanasan seolah serangan demam panas yang xkebah2.

Dah telan panadol dah ke.... keh..keh...keh.. kesian depa.

Tanpa Nama berkata...

http://gelombangkick.blogspot.com/2012/11/nasharuddin-sarankan-nurul-izzah.html

Apa dah jadi dengan hangpa memang benar kena serangan demam panasss.
Jelas bin nyata.

Tanpa Nama berkata...

Man berkata

Inilah kerja hasil buatan Nazira Hani dan konco2nya selamani untuk menuju alam kubur???

http://medan-info-kita.blogspot.com/2012/11/dap-mahu-hapuskan-raja-raja-mahu.html

Tanpa Nama berkata...

kenapa perlu takut AES?..eeee bodohnya TAJUK itu..bukan takut tapi kepanas!!!!! bahlul

Tanpa Nama berkata...

takut hanya kepada Allah SWT, setakat AES, sedikit pun kami tak gentar, kami akan mengempurnya..!! rakyat malaysia akan mengempurnya habis-habisan..!! termasuk PRU-13 nie.. bersedialah menghadapi tempuran tentera-tentera Allah SWT..

Suka Aku Baca Komen Korang berkata...

Kalau takut kpd Allah ikutlah undang-undang yg ditetapkan pemerintah yg bertujuan menjaga keselamatan masyarakat.

Peraturan yg dibuat oleh pemerintah yg bertujuan menjaga keselamatan masyarakat juga dikira sbg undang-undang islam. Undang-undang ni dipanggail Ta'zir. Kita takut kalau x laksana hudud sbb itu peraturan dr Allah. Tp knp x takut kalau langgar ta'zir. Itu pun peraturan dr Allah juga. Kalau takut dgn Allah, patuh la, jgn menentang.

Tanpa Nama berkata...

Ni semua nak duit untuk pilihanraya dengan nak bagi gula-gula dekat budak-budak kerja kerajaan la ni.Phuiiii..kerajaan naik gaji..swasta gaji sama.siapa lebih sakit sekarang...

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih Samsung S3,iphone 5, teknologi canggih, 1km dah dapat kesan AES, kamera yg diletakkan di lampu isyarat, di tepi jalan, tembak kelajuan had laju, itulah kelebihan teknologi masa kini, dengan sistem GPS, sensor,
bluetooth dan infra red.. melepaslah kau org yg nak curi duit rakyat malaysia.. consultant kapitalis..

Tanpa Nama berkata...

Bila ko dah ada teknologi dan dpt kesan ada AES, ko nak bw laju lagi ke? Ko nak langgar lampu merah lagi ke? Mesti ko bw kereta dgn sopan mcm budak baru dpt lesen. Kalau mcm tu kerajaan nk saman ko ke? Duit ko selamat, nyawa org lain pun selamat. Apap susah sgt konsep AES ni Aku pun x paham.

Tanpa Nama berkata...

kau tak faham konsep AES tue sebab kau bahlol..!! kepala butoh masak asam.. itu semua kepentingan diri sendiri..!!nak cari untung atas penderitaan rakyat..!!

Tanpa Nama berkata...

AES- Apa Engkau Sibuk

Tanpa Nama berkata...

Pastikan jalanraya tidak berombak-ombak ,lubang dikambus dengan tar,sediakan lampu disetiap tempat kemalangan dan insuran kemalangan meliputi gantirugi teladan disebabkan beban tol yg dibayar kpd setiap pengguna serta pemakaian tali pinggang kelendar pd kenderaan awam diwajibkan serta merta beserta pemantauan berterusan dari masa ke semasa baru AES boleh dilaksanakan tetapi bukan hukuman.

Tanpa Nama berkata...

BANYAK LAGI PENEMUAN MENGENAI KAMERA AES JPJ/MIROS:

Saya harap apa yang perkatakan oleh Menteri Besar Selangor dan Pihak Kerajaan Pusat yang meminta supaya AES ditangguh/ dibatalkan/ dipulangkan DUIT saman AES yang telah dibayar di Selangor dilaksanakan juga di negeri2 lain seluruh negara. JIka negara maju telah MEMBATALKAN penggunaan AES mengapa pulak JPJ/MIROS beria2 nak laksanakan AES yang TIDAK dapat mengurangkan KES KEMALANGAN JALANRAYA di negara kita.Ternyata SYARIKAT ATES SDN. BHD., DAN BETATEGAP SDN. BHD.,ada udang disebalik mee bila minta bayaran:

Peringkat 1: Untuk 5 juta saman pertama, RM16 setiap saman akan dikutip (RM80 juta).
Peringkat 2: RM540 juta kutipan seterusnya dikongsi 50%, iaitu RM270 juta. Kerajaan mendapat jumlah yang sama.
Peringkat 3: 7.5% akan dikutip daripada keuntungan seterusnya.

Bila masa Parlimen bahas isu ini dan Wartakan.... Sila semak semula.....Tuan punya 2 Syarikat ialah orang yang sama juga. Apa yang nampak ialah perompak terhormat AES ialah CINA dan mangsa rompakan AES ialah MELAYU. Jabatan ODIT dan SPRM bolehlah turun padang
untuk jalankan tugas.

Tanpa Nama berkata...

itu tak pe, tapi perlaksanaannya perlu diubah.Denda itu haruslah kena dgn kelajuaan yang setimpal ini baru 1-2km/j lebih dah kena haruslah kena denda yang ringgin dari yang lebih 20-30km/j.

Tanpa Nama berkata...

AES memang tak patut. Tapi kalau kita bijak, kita boleh bebas dari AES. Cara paling mudah ialah: install AES DETECTOR dari android (HP Samsung atau Nokia) atau dari IOS 5 (IPhone). Lepas tu aktifkan MEPS atau GPS kat HP kita.

Lepas tu masa nak drive kereta, on kan AES DETECTOR kat HP kita tu. AES DETECTOR akan memberi amaran dari jarak 2 km sebelum kamera AES dipasang. AES DETECTOR ini juga akan memberitahu kita tentang had laju yang dibenarkan di kawasan itu serta serta sudut kedudukan kamera dipasang kerana ia menggunakan khidmat satelit.

Yang menariknya, install dan penggunaan AES DETECTOR ini adalah PERCUMA tanpa mengeluarkan sesen pun wang kita.

Masih tak faham?? Sila tanya lebai Google tentang AES DETECTOR!!!

Tanpa Nama berkata...

AES tentang pelaksanaan yang betul, kita tal marah berapa banyak sekali pun AES ini nk pasang. Tentang kelajuan pada jalan yang nak dipasang kemera AES ini pada kawasan yang boleh pandu laju misalnya had yang ditetapkan cuma 60km/j ataupun 80km/j ataupun 90km/j harus diberikan tambahan had laju 10km/j lagi.baru boleh saman.Dan plat kereta asing kena bayar masa itu juga, dengan sebelum balik negara dia balik kena bayar saman(thailand dan singgapura). Baru kerajaan tak rugi. Had kelajuan jalan kena kaji dulu, baru letak had laju yang setimpal dengan jalan.

Tanpa Nama berkata...

janganlah kejam sangat ,dengarlah rintihan rakyat tentang AES ni