SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

09 Oktober 2008

PEGAWAI CUAI KENA BAYAR SURCAJ

Oleh Norfatimah Ahmad tim@bharian.com.my

Tindakan tatatertib termasuk tanggung akibat kehilangan aset kerajaan PUTRAJAYA: Kementerian Kewangan akan menentukan kedudukan pegawai yang bertanggungjawab mengendalikan projek bermasalah seperti didedahkan Laporan Ketua Audit Negara 2007. Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang, berkata pegawai pengawal misalnya Ketua Setiausaha kementerian atau ketua jabatan perlu merujuk kepada Perbendaharaan untuk menentukan sama ada pegawai berkenaan perlu dikenakan tindakan dalaman.
"Jika didapati cuai hingga menyebabkan kerugian misalnya kehilangan aset kerajaan, pegawai terbabit boleh diarah membayar surcaj. "Selain itu, tindakan tatatertib perlu diambil terhadap pegawai berkenaan sebagai pengajaran kepada kakitangan awam lain untuk tidak mengulangi kesalahan sama," katanya ketika ditemui di sini, baru-baru ini. Ambrin berkata, tindakan mengarah pegawai terbabit membayar surcaj boleh dikenakan mengikut Akta Acara Kewangan 1957 berdasarkan jadual tertentu, termasuk menerusi potongan gaji.
Selain itu, beliau berkata, pihak berwajib juga perlu membuat laporan polis jika tindakan pegawai terbabit dalam mengendalikan program dan projek kerajaan menjurus kepada kesalahan jenayah. Mengenai pegawai yang dikesan cuai, beliau berkata, pihak berwajib juga perlu mengambil kira aspek psikologi dengan tidak mengetepikan kemungkinan individu terbabit sama ada sengaja atau tidak, membawa masalahnya ke pejabat. "Jangan anggap semua penjawat awam macam robot, ada berhadapan masalah misalnya anak sakit, masalah peribadi dan lain-lain yang menyebabkan mereka tidak dapat melaksanakan tugas dengan berkesan, hilang tumpuan atau mungkin hingga terdorong untuk menyeleweng dana awam," katanya. Mengenai tahap pematuhan kementerian, jabatan dan agensi kerajaan kepada cadangan dikemukakan pihaknya dalam Laporan Ketua Audit Negara 2006, katanya, setakat ini, 70 peratus daripadanya sudah mematuhi saranan itu.

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih, sewajarnya isu ini mendapat perhatian lebih daripada kepimpinan negara kita kerana kes ini sudah berpuluh tahun lamanya tidak diendahkan. di masa negara kita tengah dilanda krisis politik, isu ini sudah tentu disensasikan bagaimana warga borneo dalam Malaysia diberi layanan double standard dalam perkhidmatan awam. perbezaan kadar EPW hampir sekali ganda antara Borneo dan Semenanjung Malaysia menimbulkan tanda tanya dan rasa prejudis terhadap layanan ini. kalau diikutkan sekalipun kos hidup di bandar-bandar besar seperti Selangor dan KL sangat tinggi seharusnya menerima lebih daripada yang penjawat Semenanjung di Borneo kecapi tetapi situasi sekarang terbalik. Umpama bapa ada dua orang anak yang bersekolah, yang seorang bersekolah dekat dengan rumah yang seorang lagi bersekolah jauh dari rumah tetapi yang bersekolah dekat dengan rumah diberikan wang belanja lebih banyak daripada yang bersekolah jauh dari rumah, adil tak tindakan kita sebagai bapa di sini? kalau Borneo banyak pedalaman sekalipun tetapi kerajaan tidak lupa memberikan satu lagi tambahan elaun iaitu elaun luar bandar. saya sehingga kini masih hairan mengapa EPW mereka boleh mencecah RM700-RM1000 sedangkan sewa rumah sebulan pun tidaklah mencecah angka sedemikian. sedangkan penjawat borneo di lembah klang cuma diberikan RM400-RM500 mengalami defisit kerana sewa rumah melebihi angka itu sekitar RM650-RM1000. Apa rasional penetapan kadar EPW tidak siuman ini? Sememangnya warga Borneo layak marah dan akan terus marah seandainya kadar ini tidak diselaraskan semula. jangan terlalu berat sebelah memewahkan penjawat semenanjung dengan membeli Honda, Nissan dan Toyota sehingga mereka lupa dan memandang rendah kepada produk tempatan Proton dan Perodua. Bukti inipun sudah menunjukkan mereka tidak memanfaatkan elaun EPW ini untuk rumah tetapi untuk bermewah-mewahan dengan kereta luar negara. Kes terbaru penjawat awam semenanjung yang hidup di kawasan bandar besar di Borneo merungut TAMAK gaji dan elaun tidak cukup dan minta supaya turut diberikan COLA. mereka sudah lupa penjawat Borneo lagi sengsara daripada mereka hidup di bandar lagi besar di lembah Klang. Bukan gaji dan elaun tidak cukup tapi kenaikan harga minyak menyebabkan duit minyak untuk mengisi enjin kereta luar negara mereka tidak cukup. Siap mengadu dalam akhbar lagi walaupun ia melanggar etika penjawat awam. Kalau tujuan integrasi penjawat awam ini adalah untuk menyatukan rasanya tidak akan tercapai sebab rasa prejudis akan terus wujud sehingga akhirnya ada tindakan adil diambil bagi meleraikan keadaan.

Tanpa Nama berkata...

Saya suka mengikuti ruangan ini dan rasanya sudah bosan dengan rungutan tuntutan kenaikan gaji dan elaun yang sering dibangkitkan, oleh itu saya ingin bertindak sebaliknya dengan memohon pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengkaji semula kadar Elaun Perumahan Wilayah (EPW) di Sabah yang dianggap keterlaluan dan berlebih-lebihan dan wajar dikurangkan nilainya. Rasanya pemberian EPW sebanyak itu di Sabah banyak digunakan bukan untuk tujuan perumahan sebaliknya ada yang memanfaatkannya dengan membiayai kos pembelian yang tidak perlu seperti kereta luar negara penjawat awam di sana. Rasanya tidak logik EPW di Sabah diberikan sekitar RM800-RM1100 sedangkan tiada kos sewa rumah yang menjangkaui angka itu di sana kecuali rumah mewah seperti banglo. Rasanya ada lagi yang lebih memerlukan angka itu terutama yang menetap di kawasan yang berkos hidup tinggi dan mereka yang ingin memiliki rumah sendiri. Saranan ini juga sebagai langkah membantu kerajaan untuk berjimat cermat dalam perbelanjaan pentadbiran. Permintaan ini bukan disebabkan faktor cemburu tetapi mungkin sudah jenuh mendengar tuntutan kenaikan elaun yang rasanya lebih membebankan kerajaan, jadi ada baiknya saranan diberi untuk membantu kerajaan mengurangkan perbelanjaan dan mengutamakan yang lebih memerlukan. Selain itu sebagai peringatan supaya kita bersyukur kerana ada lagi lebih bermasalah dari segi gaji dan elaun ini terutama rakan-rakan kita di sektor swasta.... penjawat memahami