SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

20 Mac 2010

JPA SEDIA SYARAT PENGECUALIAN POTONGAN PAMPASAN PESARA

Berita Harian
2010/03/19

JABATAN Perkhidmatan Awam (JPA) merujuk surat Bakal Pesara Hampa pada 3 Mac lalu bertajuk ‘Pesara Bantah Potong Pampasan’.Persaraan pilihan ialah keistimewaan yang boleh dipertimbangkan bagi anggota sektor awam dengan mengambil kira kepentingan jabatan, perkhidmatan serta keadaan kewangan negara.
‘Pampasan’ yang dimaksudkan Bakal Pesara Hampa ialah ganjaran yang hanya dibayar 20 peratus atau RM10,000 mengikut mana yang lebih ketika bersara. Baki dibayar pada tarikh ditetapkan kerajaan, tidak melampaui tarikh anggota mencapai umur bersara wajib mengikut syarat perlantikan atau opsyen umur persaraan wajib. Peraturan ini hanya bagi persaraan pilihan yang berkuat kuasa selepas 1 Februari lalu. Namun, surat edaran JPA ‘Penangguhan Bayaran Sebahagian Ganjaran Persaraan Pilihan’ pada 25 Januari lalu jelas menyatakan ada kelonggaran atas sebab seperti:Rawatan perubatan diperlukan anggota atau keluarga. (Berasaskan surat akuan bertulis oleh penjawat perubatan kerajaan);Perbelanjaan pendidikan bagi anggota atau keluarga. (Berasaskan surat tawaran pengajian dan surat penerimaan pengajian dari institusi pendidikan); dan Memerlukan kewangan bagi mengelak tindakan kebankrapan. (Berasaskan dokumen berkaitan tindakan undang-undang).Jika bakal pesara ada sebab selain di atas, pengecualian boleh dimohon daripada Bahagian Pasca Perkhidmatan JPA dengan mengemukakan bukti bertulis untuk pertimbangan JPA.Berkenaan potongan pinjaman perumahan, ia tertakluk kepada arahan Bahagian Pinjaman Perumahan, Perbendaharaan Malaysia. Rayuan untuk mengurangkan potongan boleh diajukan kepada bahagian terbabit.

Untuk maklumat rujuk
http://www.jpapencen.gov.my

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT, JPA.

Tiada ulasan: