SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

17 September 2012

KSN ARAH HENTIKAN SERTAMERTA AKTIVITI LASAK LIBATKAN BAKAL PTD

Bernama
17/9/2012


KUALA LUMPUR, 16 Sept (Bernama) -- Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa mengarahkan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan Institut Tadbiran Awam Negara (Intan) menghentikan serta-merta aktiviti lasak melibatkan kursus Diploma Pengurusan Awam bagi bakal Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) serta kursus lain bagi pegawai-pegawai tidak beruniform.

Ini, katanya berikutan insiden seorang kadet PTD, Aidy Hasmi Abu Hassan, yang meninggal dunia ketika menjalani latihan wataniah di Pekan, Pahang.

Beliau juga mengarahkan JPA dan Intan supaya menyiasat serta mengemukakan laporan berhubung kejadian itu.

"Bagi pihak seluruh Perkhidmatan Awam, saya mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham. Saya berdoa semoga rohnya dicucuri rahmat oleh Allah S.W.T dan ditempatkan bersama orang yang beriman," kata Ali melalui laman Facebooknya.

Beliau bagaimanapun tidak memberi maklumat lanjut mengenai Aidy Hasmi atau apa yang berlaku terhadap Allahyarham.

-- BERNAMA

137 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Orng awam. Tak sesuai dilatih mcm badan beruniform...

Tanpa Nama berkata...

PTD sekarang makin lembik, hipokrit dan manja

dah tau takut air, surrender awal2. takdanya kau fail kalau tak pegi merentas sungai tu. DPA tu sekadar modul untuk bersuka-ria. kau dahpun dapat title PTD. yang menentukan kau lulus DPA tu final exam saja. jadi jangan hipokrit. kalau tak tahan panas, jangan berjemur, kalau tak reti berenang, jangan duduk dalam air.

yang paling utama, kalau bukan seorang yang poyo tahap dewa, jangan apply PTD. banyak jawatan lain lagi yang lebih berprestij. kah kah kah.

Tanpa Nama berkata...

Jangan la melatah,bru sekali jdi terus nak hentikan semua serta merta.

Tanpa Nama berkata...

Tak bersesuaian langsung aktiviti lasak untuk menjawat jawatan yang duduk dekat pejabat sahaja. Lain la kalau nak apply jawatan askar,polis atau bomba. Cukupla setakat ujian kecergasan dan aktif dalam penglibatan sukan kan dah memadai

TUKANG K2 R11 BERIJAZAH berkata...

setuju dengan tanpa nama #2. sebab tu PTD penuh dengan mereka yang hipokrit. bila buat exam, semua jawab jawapan menipu. ujian sahsiah dan minat, tak minat pun dikatanya minat. bila pac pula, semua berlakon baik, pijak semut tak mati punya. bila interview, macam biasala ayat ayat semua bombastik walhal dia sendiri tak paham apa dia cakap.

akhirnya apabila dia masuk kerja, orang keliling akan kenal siapa diri mereka yang sebenar dan tahu bagaimana dia lepas saringan dan tapisan sebelum masuk ke dalam perkhidmatan. termasuk jugalah yang masuk GUNA KABEL

apabila diuji menggunakan modul sebegini, mereka yang memang hipokrit tahap tinggi ni akan buat semua benda, yang ada asthma akan merahsiakan penyakit dia dan akan berlari 2.4km sampai semput. yang tak reti berenang akan terjun dalam sungai, yang kurang bertenaga akan ikut aktiviti lasak sampai mati.

bila mati, disalahkan pulak penganjur, jurulatih, kerajaan. walhal salah sendiri. prosedur keselamatan dah ada. malah penganjur pun pasti akan tanya tentang kesihatan seseorang peserta. dalam askar sendiri pun komandan akan tanya tahap kesihatan seseorang anggota sebelum memulakan aktiviti kerana dikhuatiri ada anggota yang tak sihat dan akan menjejaskannya apabila disuruh buat aktiviti lasak, berkawat dan sebagainya.

kesimpulannya, jangan hipokrit. sekiranya anda jujur, akhirnya anda tidak mendapat jawatan yang diidamkan, anda sebenarnya seorang yang berjaya, kerana tidak mengambil sesuatu yang bukan hak anda.

sekian terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

spt semua maklum ptd adalah sesuatu yg lanchowww ye.. sekian terima kasih..

Tanpa Nama berkata...

PTD adalah salah satu daripada golongan PA yang diberi keistimewaan oleh kerajaan. Kami PA gred rendah pun nakkan layanan istimewa gak.

Tanpa Nama berkata...

mcm pondan lh PTD ni. APTB

Tanpa Nama berkata...

kami sbg ptd hanyalah insan biasa.. jgn dengki pd kami.. kpd yg bkn ptd cubalah utk jadi ptd.. susah senang latihan fizikal dan mental membina semangat kami dan itulah selayaknya kami di atas sekali pd pengurusan awam

Tanpa Nama berkata...

Ni bukan masalah nak dengki kat ptd. Cuma kami nakkan kerajaan tidak menyisihkan kami. Mentang2lah gred kami ni gred rendah jer. Dengan pendapatan rendah, kami berhempas pulas meneruskan hidup walaupun kos sara hidup semakin mahal. Kami cuma nakkan pembelaan dan keprihatinan dari kerajaan. Tu jer.

Tanpa Nama berkata...

memang balasan golongan PTD mcm tu..sapa suruh terjun dlm air..kalo takut dilambung ombak,jgn berumah di tepi pantai ya PTD BANGANG......phuiittss....kami PA yg bergred rendah nak jg keistimewaan....huuhuhuii

dokpejabatgak,tak koman tak buat berkata...

dah sampai ajal...atas katil pun boleh mati....jangan dok salahkan sesapa,,,,komando buat lagi teruk,,,hidup aje..ajal belum sampai....

Tanpa Nama berkata...

memang ajal dan maut dalam kekuasaan Allah.

tapi dalam kes macam ni, PTD percubaan ini bodoh. dah tau tak reti berenang, tak sedar diri. taknak mengaku dengan urusetia. takut malu la kononnya tu. ramai sangat aku jumpa PTD yang hipokrit, konon hebat bila pegi PAC, pegi DPA. tapi bila buat latihan kebakaran di pejabat, baru turun 2-3 tingkat dah termengah-mengah. padahal turun tangga ni, bukannya naik.

dasar hipokrit. inilah dia modul PTD, melahirkan ramai hipokrit. bila buat ujian sahsiah, semua menipu kononnya banyak sikap positif dalam diri.
bila buat ASSessment, semua berlakon baik, bila buat DPA, semua mengaku cergas dan lasak.

tapi bila masuk kerja, semua poyo saja lebih.

sepatutnya KSN bukan arah hentikan aktiviti lasak untuk bakal PTD, sebaliknya HENTIKAN TERUS PENGAMBILAN PTD. sekarang ni pengambilan PTD dah nampak macam 2 kali setahun. apa kerajaan ni nak penuhkan PTD dalam perkhidmatan awam ke?

Tanpa Nama berkata...

gua keja kuli..tapi kot mana pun gua doa agar roh arwah dicucuri rahmat..

Tanpa Nama berkata...

Buto la korang yg d3engki ni. Dlm blog berani la taip mcm2. Jmp ptd dpn2 mcm semut ckp pun manis. Tp tau la ayat dengki belapik korg yg paling popular 'ptd cepat naik' padahal skim doktor, puu lg cepat naik. Cikgu pulak boleh naik pangkat ikut time based. Dok keje dlm kjaan dengki x sudah2.

Tanpa Nama berkata...

Maaf, setau saya ptd sendiri yg wujudkan gap antara pihak atasan dan pihak bawahan. Ptd selalunya bercampur-gaul sesama mereka je.

SYUKULL 21 berkata...

hipokrit ke Hippopotamus ke.. tu masalah personal broo.. sorry to say..

Tanpa Nama berkata...

ada lg si syukur ni. hehe....

PT bukan D berkata...

Tanpa Nama berkata...

Buto la korang yg d3engki ni. Dlm blog berani la taip mcm2. Jmp ptd dpn2 mcm semut ckp pun manis. Tp tau la ayat dengki belapik korg yg paling popular 'ptd cepat naik' padahal skim doktor, puu lg cepat naik. Cikgu pulak boleh naik pangkat ikut time based. Dok keje dlm kjaan dengki x sudah2.

Selasa, September 18, 2012 10:53:00 PTG


yang kat atas ni mungkin:

1. PTD, masuk guna kabel. sebab tu boleh taip "butoh" dalam ni. kah kah
2. bukan PTD, tapi kaki bodek PTD
3. mak ayah dia PTD atau bekas PTD
4. saudara mara dia PTD
5. PTD yang lepas exam, pac, dpa guna bomoh nasib.

Tanpa Nama berkata...

Maaf, setau saya ptd sendiri yg wujudkan gap antara pihak atasan dan pihak bawahan. Ptd selalunya bercampur-gaul sesama mereka je.

Selasa, September 18, 2012 11:17:00 PTG

benar kata tuan. itulah yang menyebabkan ramai orang berbulu dengan PTD ni. bukan dengki, tapi menyampah dan meluat. walhal memang tak dinafikan skim lain memang banyak yang naik cepat. doktor(UD), cikgu(DG), peguam(L) tapi mereka BERHAK, sebab mereka profesional sebenar, mempunyai sarjana muda/sarjana/phd yang berkaitan dengan bidang tugas lalu memilih kerjaya yang sesuai dengan tugas. tapi PTD adalah skim rojak yang konon mempunyai 8 BIDANG yang rojak. semua benda dia nak sapu walhal kalau ikut nama jawatan cuma ada 2 saja, TADBIR dan DIPLOMAT.

nama jawatan & bidang tugas pun tunggang langgang, apatah lagi orang yang menjawatnya.

sekian salam hormat.

Arwah Almarhum berkata...

إنا لله وإنا اليه راجعون

الفاتحة........

PTD berkata...

satu lagi akronim baru untuk PTD

Pondan Tahap Dewa

sekian terima kasih

bekas pelawak berkata...

udah la tu.....kalau hang benci macam manapun kat PTD tu jangan harap dengan kebencian dan luahan perasaan anda boleh mengurangkan walau sedikitpun keistimewaan yang dinikmati oleh PTD.Yang menguasai semua jabatan penting adalah PTD.Umpama kambing menaduk bukit,bukit tak runtuh ,tanduk yang patah...

daripada membuang masa membenci PTD baik anda semua pergi sekolah semula (pegi sambung belajar),dapat degree cuba minta ptd dan lalui semua proses pemilihan .Baru anda tahu senang ke susah nak masuk PTD.

Ha ha ha......anda semua melucukan.

Tanpa Nama berkata...

jangan dengki kat PTD atau mereka yg bertaraf pegawai. kita sume yg bergred rendah ni kena le sedor diri..kita jaga keroje kite bebaik. byk songeh sgt,kang KJ2 tendang kita keluo, byk yg nunggu kojer kita yg gred rendah ni. kwn aku dh jadi pegawai tadbir N41 pun yg asainya N1. semangat aku tengok usaha dia belajo. mmg mule dari bwh..aku baru N17. kita yg gred rendah ni, beriya nk gaji beso ni apaheinya, tapi ckp omputih dgn buat paperwork mcm dema sampai tgh2 mlm, rasanya idok..setengah dari kita ni, cukup masa dah pegang punch kad kat tgn..jadi toksah le mendengki, nk layanan sama rata mcm pegawai..kalo idok, out you go..yg penting buat koje, insyaAllah selamat.

Tanpa Nama berkata...

tgk la brape susah aktiviti lasak dpa ini sampai ada pegawai yg lemas. bukan pegawai tu xmau life jacket, tp jurulatih xbagi. arwah dah beritahu yg dia xmampu teruskan tp dipaksa jgak. akhirnya, xhenti2 tuduhan thadap ptd mcm malas, pondan, manja etc. apa yg sy lihat adalah kedengkian dr semua pengulas di blog ini. kite dah 3thn kat servis tp belum confirm lg, apatah lagi naik pangkat. so please, tolong pikir sbelum buka mulut. kalo mmg nk sgt ptd, cube apply and join dpa tanpa life jacket. ade brani? kalo tak, tutup mulut je.

Tanpa Nama berkata...

pt bukan d,
ko ni konfem la PT yang pemalas dan pendengki. skim PTD la yg paling telus dlm pemilihan sbb 1st ada exam, 2nd pac akhir baru pegi interview. maka prosesnya pjg dan mengurangkan risiko 'kabel' sbb kalo betul2 guna kabel maka dia terpaksa pasang kabel utk ketiga2 proses yg disebut di atas. bukankah ini logik? tula hang bingai sgt x boleh pikiaq. berlainan jwtn sokongan yg hy perlu pegi interview dan terpulang pd budi bicara panel utk tentukan dpt atau x jwtn tu. ptd bergaul sesama skim sendiri? lumrah la. doktor, guru, peg undang2 pun bergaul sesama skim sendiri sbb mereka 'hv something in common' iaitu bidang tugas. hatta PT pun suka bergaul sesama sendiri jd terpulang la diri masing2 nak bergaul dgn sesapa pun ini bukan zaman british peg dgn kerani x boleh bercampur. ptd urus bidang 'rojak' ko ingat kjaan msia ni kecik ke boleh diuruskan mcm urus kedai rojak pak karim? hatta multinational company pun yg ada ktgn ribu2 je pun wujudkan jwtn peg tadbir pelatih (management trainee) yg mana prospek kerjaya diorg dlm organisasi tu lebih cerah berbanding ktgn lain. dan diorg pun pegang key position dlm company tu jd perjwtn mcm ni biasa bg satu organisasi yg besar. bukan berharap pd tenaga profesional semata. tp aku ckp benda ni dgn ko sebenarnya x guna sbb kapasiti otak ko terlalu kecik nak terima maklumat. sekian harap maklum.

PT yang suka ugut PTD berkata...

aku nk lihat pt tanpa d ni masuk sektor swasta dan demand bukan2. pastu nk gaduh + ugut kat pengurusan tertinggi. mmg akan dpt hadiah dari bos2 management. hadiahnya adalah penampar serta surat termination. haha. otak kecik, xblaja, sekrang nk demand bukan2. patutlar servis awam semakin merosot. sepandai2 ptd buat dasar tapi pelaksana buat keje hampeh, mmg xde guna la in d end.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
spt semua maklum ptd adalah sesuatu yg lanchowww ye.. sekian terima kasih..

Selasa, September 18, 2012 4:13:00 PTG
.....................................
dan kechibaian..

Tanpa Nama berkata...

skrg ni nk masuk keje krjaan dan kenaikan pangkat guna KABEL..

Tanpa Nama berkata...

perlu di teruskan untuk

Tanpa Nama berkata...

PTD skim perkhidmatan yg menjalankan agenda Krjaan . Jika PTD tu sendiri Pembangkang ?
Pemansuhan latihan lasak memanjakan jati diri PTD itu sendiri ,sudah adatlah latihan itu lasak seperti Tentera. untuk menjadi General ketuanya perlu tahan lasak lebih2 lagi tahan maki .
Budak hingusan
tak guna punya PTD hang merangka dasar2/keputusan yg merugikan jugak Penjawat Awam . Hampeh , mangkuk anyun punya PTD ingat macm pandai sangat CGPA tinggi pun sebab kai bodek , korupppp . macam anjing kurap ..
BODOH PTD

Tanpa Nama berkata...

kalau dah rase semua korup..tinggalkan la perkhidmatan awam..pi masuk swasta nak bisng-bising kat belakang pun tak guna..pegi la cakap depan muke dorang yang diorang tu korup..

DG yang ada D tapi bukan PTD berkata...

Tanpa Nama berkata...

pt bukan d,
ko ni konfem la PT yang pemalas dan pendengki. skim PTD la yg paling telus dlm pemilihan sbb 1st ada exam, 2nd pac akhir baru pegi interview.....



nampaknya masih ada lagi:

1. PTD
2. kaki bodek PTD
3. mak bapak dia PTD

yang masuk forum ni dan backing&defend habis PTD. kah kah. kalau ye pun, mengeja la betul-betul. ni menaip guna shortform macam perempuan gedik twitter/facebook/sms, ada hati nak cerita pasal swasta la, pasal konon orang yang kutuk PTD tu fail exam la, sekolah tak tinggi la.

betulkan cara mengeja tu dulu. menaip guna keyboard bukannya kena bayar macam SMS pun. jadi siapa yang pemalas, pendengki dan kapasiti otak dia sempit sekarang ni??

setakat peperiksaan, PAC, seperti yang diulas sebelum ni, budak fresh graduate yang baru habis sekolah memang segar lagi kepala otak dia, skill membaca buku dan hafal fakta masih kuat lagi. sebab tu senang saja lulus peperiksaan tu. PAC lagi senang, bertukar macam sesumpah, berlakon jadi baik. pasti lulus! kena pulak ujian sahsiah dan minat, lagi senang lulus kalau anda seorang yang hipokrit yang mengaku semuanya baik dan semuanya positif. bila masuk kerja, baru tahu siapa diri mereka yang sebenar. banyak buat benda merepek. buat dasar konon. piiiiraaahh. dasar merepek-repek.

cadangan kepada KSN, modul berenang merentas sungai tu ditukar kepada BERENANG MERENTAS LAUTAN API. mereka yang kebal saja yang akan lepas lautan api tu. yang gagal akan mati hangus. kah kah kah.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Pemansuhan latihan lasak memanjakan jati diri PTD itu sendiri ,sudah adatlah latihan itu lasak seperti Tentera. untuk menjadi General ketuanya perlu tahan lasak lebih2 lagi tahan maki .
Budak hingusan

-----

huhu besakk ler tuh depa kn nk jd kapla kt kem pertahanan tuh. msti ler dilatih lebey dr askar psl nak lead kem. yg kontrol askar.

sian arwah nih. dtg dr kem pertahanan, cita2 nk jd panglima angkatan tentera, tapi mati lemas. nak wat camner, dh ajal. pngajaran di sini, klu tkut air & xde skill berenang tuh, angkat ler bendera putih awal2. paling kuat pun kna boooo jer psl awak kn dr kem pertahanan tapi takut air. tuh yg dok diam jer tuh. bila dh lemas, mkn diri, saper susah?

PAR yang dropout dari U sebab tak bodek pensyarah berkata...

exam & pac pun kalau ada kabel bleh lulus nyerr.. caya ler. yg tanda pun org spa gak. sama gak cam di univ/kolej. bodo camner pun klu rapat dgn lecturer, kasi bodek 1 kaliii yg D+ pun leh jd A- senang2 jer.

Lan Cau Pet-pet berkata...

butul tuh

Tanpa Nama berkata...

kepada PAR yang dropout dari U sebab tak bodek pensyarah,

kalo dah drop out dr Uni, jgn sibuk nk tunjuk terror kat blog. ada aku kesah ko fail kerana bodo atau xbodek pensyarah? yg penting tjk degree, kalo xde degree tolong jgn bising macam bodo.

Tanpa Nama berkata...

Hahaha Ada ke PAR yg pandai? Kalau pandai ...keja jadi PAR ke ?

Suka Aku Baca Komen Korang berkata...

Ramai benar yg kutuk PTD. Korg tau ke apa maksud PTD n bidang tugas diorg? Hahaha. Tong kosong btul la. Cuba ko tuliskan kt sini bidang tugas PTD aku nk tgok.

Pakcik Jepun bekas PAR berkata...

maaf ini xberkaitan dgn tajuk yg yg d post oleh kupeks diatas tpi minta kerajaan pertimbangkan, saya cadangkan bajet akan dtg xkira tahun (2014 keatas) bila atau kerajaan manapun bn atau pr bt sperti berikut:
1-hapuskan semua hutang personal loan penjawat awam,biar semua pa ada gaji bersih yg banyak,syarat utk loan pertama sahaja,loan selepas itu pandai2 la dia tanggung sendiri
2-utk pekerja swasta pula atau bukan pekerja kerajaan,kerjaan bagi subsidi sebnyak 100000.00 utk mereka membeli rumah,ctoh rumah harga 150000,rkyat bayar 50000 sahaja dgn bank.
3-org kg pula yg tiada pendapatan tetap,bagi wang sara hidup sebnyak 500 sebnyak 5kali setahun.

4- mana nk dapat duit tanggung semua ni? naik kan harga minyak petrol,cukai gst,cukai korporat,cukai pendapatan dan sebagainya kerana jika semua cukai naik dan harga minyak naik,orang xkan bising sbb apa? sbb gaji bersih bagi penjwat awam ada byk sbb tiada potongan angkasa dan sebagainya,gaji kasar 3000 dpt bersih 3000,klau minyak naik sape nk bising hihi, bagi swasta pula rebat rumah 100000 blh guna beli rumah dan bayaran selebihnya guna gaji sendiri,potong loan rumah d bank xbanyak,ada lebihan di tangan untuk serap cukai dan kenaikan harga minyak, org kg dpt rm500 lima kali cukup la kot nk tampung kos,klau xcukup ada kr1m,kedai ikan 1m,kedai kain 1m, klinik 1m, boleh jimat kos dah.

Tanpa Nama berkata...

Maafkan saya saudara,
PTD ni kalau ikut kategori terdiri golongan pofesional iaitu berfikiran diluar kotak dan mempunyai idea yang berpadibernas.Tpi bagi ceramah kat PA asyik ulang perkara yg sama aje dlm jelajah 1Malaysia patut ke ni....mana visi dan misi yg diwarwarkan oleh krjaan kita..Perabi beras jerr...

Tanpa Nama berkata...

PTD ni patut dijadikan badan beruniform seperti kastam, imigresen, polis, askar, bomba dan sebagainya.


mereka yang lulus ujian jadi bomba, askar, polis, jururawat, tukang kebun, diberikan badge dan pangkat pada poket dan bahu mereka. jadi kat situ kita boleh tahu apa yang mereka lulus apa yang mereka gagal.

sebagai contoh sekiranya dia takda lambang ombak air pada bahu mereka, kita tahu bahawa dia takut air dan taknak berenang. kah kah kah

loya betul aku tengok ptd nih! bluwekkkkkkkk!

Tanpa Nama berkata...

Mmg betul pun ramai PTD skrg nie ramai yg poyo. Ingat baru dpt jd PTD tu dah sombong. Itu belum lg pergi kursus DPA tu. Ambik DPA 6 bln bila balik jd tambah sombong. Siap PTD senior bg nasihat PTD junior jgn rapat dgn PA2 sokongan...perghhhh mcm ler PTD tu bagus sgt. Kerja pejabat hanya minit bg PT buat...bgus sangat la tu. Mintak KSN tolong tengok sikit PTD2 skrg...jgn dok kepoh2 sangat...

Tanpa Nama berkata...

truAskum,aku pernah jadi jurulatih pada PTD ni,pada mulanya masa diorang masuk aku tengok diorang ni pada mulanya berlagak,PTD katakan,manja semua nak kena ikut ckp PTD,bile aku sound AKU CKP KO INGAT KO PTD KO CUKUP BAGUS?KO MASUK DALAM PUSAT LATIHAN NI KO KENA IKUT ARAHAN FAHAM?!!!baru diorang ikut arahan,ada memang diorang ni aku tengok manja,kena lasak sikit x tahan lembik,memang patut dan wajar PTD ni kena lalui latihan silibus tentera,supaya PTD ni faham akan masalah tiap2 dalam jabatan,memang PTD ni buat dasar tp harus diingat kena faham akan masalah orang bawahan,jangan memikirkan diri sendiri ye PTD,fikirkan pada masalah orang bawahan,ingat kalau orang bawahan xde orang atas pening kepala nak buat kerja.Tu sebab bakal2 PTD ni kena lalui selama 6bulan silibus DPA,Kena pergi pelbagai jabatan,kalau bakal PTD ni x pi kursus DPA,PTD ni akan suka hati buat dasar yang x mmemikir jauh.

Tanpa Nama berkata...

memang benar sekali cara pengambilan ptd di malaysia hari ini melahirkan ptd-ptd yang hipokrit..

Tanpa Nama berkata...

memang loya tgk ptd hari ini.. hipokrit... poyo je lebih.. kalau ada ujian merenangi lautan masa pac & interview pun semua mereka sanggup..

Tanpa Nama berkata...

sepatutnya jawatan PTD nie tukar balik ke PTA...kalau dulu PA2 naik pangkat bermula dari bawah & melalui pengalaman..kalau PTD yg asalnya dari PTA (org lama) mmg tip top blh dipercayai...tp kalau PTD yg baru mmg harapkan dpt saja PTD dah tukar kereta, hp, makan pun sesama PTD...tak ada kelas konon kalau makan dgn staff. Nak kata tak tau tugas PTD...dia org yg tak tau akan tanggungjawab mereka...ada yg serah bulat2 kerja kepada staff tp dapat kredit atas kerja2 yg dah siap...sbb PA2 yg buat kerja tu mana blh nak masuk mesy. org2 besar (PTD jugak!), so dalam mesy. PTD ni mengaku tu semua kerja dia org ...sudahlah PTD kalau sombong, ingat bagus sangat tak payah kerja jd PTD...try la kerja swasta...Mungkin harus dipertimbangkan balik jawatan PTA untuk semua PA2 blh naik pangkat melalui pengalaman & lama bekerja. Harus jumudkan saja jawatan PTD tu...jangan ingat korang saja ada degree...ramai PA yg ada kelayakan tinggi dari korang cuma tak dapat jwtn PTD saja. Kalau korang rasa hebat...jgn jd PTD...cari kerja lain.

Tanpa Nama berkata...

Aku menyokong jawatan PTD ni dikurangkan Postnya hanya jawatan peringkat Pengarah sahaja diperkenal daripada calon2 yg begitu layak sahaja .
Jawatan PTA diperkenalkan semula kerana mereka ni mempunyai pengalaman luas yg bekerja daripada bawahan .
PTD budak2 baru Budak Hingusan .

Tanpa Nama berkata...

Budak2 hingusan macam tu lah ,Bila BODOH cari minta tolong kepada orang bawahan yg senior servisnya .
Tetapi bila dah pandai buat2 memandai belagak nak mampus tak tahu asal usul mereka tak memandang kebawah bila diatas .
Sekurang2nya berteima Kasihlah @ hormat kepada orang yg lebih tua walaupun Anda tu atas dari segi Hiraki di dunia sahaja .

BEKAS PERENANG KUAK LENTANG berkata...

kalau nak belajar memahami pepatah: lembu punya susu, sapi dapat nama, tengok saja skim PTD

minit mesyuarat biasanya disediakan oleh PT(P/O). ada sesetengah PT yang cerdik, dia akan bubuh footnote guna font paling kecik dibawah dengan namanya. yang kelakarnya ruangan tandatangan "disediakan oleh" ditandatangani oleh PTD kategori macai. lepastu akan disemak oleh PTD kanan, akhirnya disah/diluluskan oleh PTD lagi kanan dari PTD kanan iaitu pengarah/SUB/ mahupun ketua jabatan.

unbelievable? ripley believe it or not!

Tanpa Nama berkata...

PTD = Pandai Tapi Dungu

Tanpa Nama berkata...

Kalau nak hentikan xtvt tu, jumud je jawatan PTD..
cuba tgok tentera, utk mnjadi yg terbaik (KOMANDO), mereka akn melalui kursus yg teruk, jd tiada siapa yg mmpertikaikan kelayakan mereka... TIADA KABEL - TAK MENGADA - TAK ADA SEDARAMARA NAK TOLONG dan sbagainye...
Sekarang ni, ada PA yg dh jd PT N41, brcita2 nk jd PTD, impit bos PTD n pg kursus, ada kabel leh lulus, HAMPEH...
LOYA TENGOK PTD SEKARANG!!!!...

Tanpa Nama berkata...

terima kasih kerana kepekaan Datuk Dr Hamsa Ali, sepatutnya PAC bagi jawatan semua kategori di mansuhkan, begitu juga peringkat negeri spt johor,kedah dan negeri yg terlibat, sebenarnya perhabis beras jea, last-last yg dpt kerja tue, anak-anak dato', anak-anak pengarah, anak-anak PTD, anak-anak pegawai tadbir johor, anak-anak Yb, anak-anak tokoh korporat dan anak-anak menteri. yang kami dah berpuluh tahun berkerja dan ada ijazah, di bakul sampahkan saja permohonan kami, begitu juga anak-anak penoreh getah, buruh kasar, nelayan dan sebagainya di jadikan syarat jea, pegi temuduga buat wayang kau org jea.. tapi tak pa 1.4 juta PA akan menggunakan kuasa paling besar kami iaitu undian kami PRU-13 nie, kami akan membawa PR ke putrajaya..!! kami diberitahu bahawa PR akan menang besar PRU-13 nie..

Tanpa Nama berkata...

PTD ni memang lemak dan manja dari lahir sampai mati. bila masuk kerja, manja, itu tak boleh ini tak boleh. lepastu ditanamkan sifat bongkak dan riak dalam diri mereka melalui kursus DPA. bila masuk kerja, makin hari makin sombong. bila dituduh rasuah, ada siasatan kes, mahupun menunggu prosiding mahkamah/tindakan tatatertib, dibubuhnya orang tu dalam POOL. walhal kalau kakitangan pelaksana, dah tentu kena gantung kerja, tahan gaji dan sebagainya.

Tanpa Nama berkata...

disebabkan PTD bodoh yang conquer SPA & JPA, habis semua jawatan P&P & sebahagian jawatan sokongan guna diploma perlu lalu exam & pac. bodoh punya PTD. ingat PTD tu elok sangat ke sampai nak suruh semua skim ikut stail dia?

inilah dia strategi the little napoleon PTD nak mencorakkan semua skim supaya sejenis dengan PTD, penuh dengan orang yang poyo, hipokrit, hanya tau hafal fakta, hanya tahu lulus exam tapi tak reti praktik dalam pekerjaan dan sebagainya.

Tanpa Nama berkata...

sesuai dgn gred PTD = M

M = manja
M = malas
M = mati
M = mamai
M = melampau
M = masuk bakul angkat sendiri
M = melepas batuk di tangga
M = mengarah
M = mengelat

feel free to add another...

Tanpa Nama berkata...

Pakcik Jepun bekas PAR berkata...

maaf ini xberkaitan dgn tajuk yg yg d post oleh kupeks diatas tpi minta kerajaan pertimbangkan, saya cadangkan bajet akan dtg xkira tahun (2014 keatas) bila atau kerajaan manapun bn atau pr bt sperti berikut:
1-hapuskan semua hutang personal loan penjawat awam,biar semua pa ada gaji bersih yg banyak,syarat utk loan pertama sahaja,loan selepas itu pandai2 la dia tanggung sendiri
2-utk pekerja swasta pula atau bukan pekerja kerajaan,kerjaan bagi subsidi sebnyak 100000.00 utk mereka membeli rumah,ctoh rumah harga 150000,rkyat bayar 50000 sahaja dgn bank.
3-org kg pula yg tiada pendapatan tetap,bagi wang sara hidup sebnyak 500 sebnyak 5kali setahun.

4- mana nk dapat duit tanggung semua ni? naik kan harga minyak petrol,cukai gst,cukai korporat,cukai pendapatan dan sebagainya kerana jika semua cukai naik dan harga minyak naik,orang xkan bising sbb apa? sbb gaji bersih bagi penjwat awam ada byk sbb tiada potongan angkasa dan sebagainya,gaji kasar 3000 dpt bersih 3000,klau minyak naik sape nk bising hihi, bagi swasta pula rebat rumah 100000 blh guna beli rumah dan bayaran selebihnya guna gaji sendiri,potong loan rumah d bank xbanyak,ada lebihan di tangan untuk serap cukai dan kenaikan harga minyak, org kg dpt rm500 lima kali cukup la kot nk tampung kos,klau xcukup ada kr1m,kedai ikan 1m,kedai kain 1m, klinik 1m, boleh jimat kos dah.
-------------------------------------------------------------------------------
Patutlar pakcik PAR ni pencen kat level PAR je. kerana otak dan pemikiran dah lapuk.

1)hutang personal loan yg korg ambik bukan kene paksa ambik pun. dah enjoy tp time bayar balik berkelakuan mcm org bodo. dah ambik, bayar la balik. kalo xnk bayar balik, jgn ambik loan.
2)ko igt gomen byk duit sgt ke nk bg subsidi 100k sorg. tolong g ambik degree ekonomi sebelum komen. kalo pakcik jd ptd dgn pemikiran sebegini, msia akan bankrap dlm sebulan.
3) kalo xdk pendapatan, suh org kampong berniaga di bandar. rajin la sikit. jgn malas dan harapkan kjaan je. kalo ptd boleh pikir diluar kotak, tentu org2 kampong ini juga boleh pk cara untuk wat biznes.

so pakcik, tolonglar pikir sebelum bagi komen pasal ekonomi. kalo xtau jgn pandai2 letak komen. pakcik PAR, baik pakcik masuk Raja Lawak je. Kebarangkalian untuk menang lbih tinggi berbanding lulus exam ptd. hahahahaha.

Tanpa Nama berkata...

Bagus KSN. Tindakan yang amat cepat. Tahniah.

Banyak lagi prosedur lapuk masih diguna pakai.

KSN - mentransformasi pentadbiran awam

Tanpa Nama berkata...

Tuan KSN,

Saya nampak PTD2 ni pandai2 belaka tapi bab adab sopan, tahap kesombongan tinggi juga.

Tanpa Nama berkata...

dah nama pun PAR. jangan la hairan sangat. tu memang kepakaran mereka, suka merepak, perasan pandai. tak sedar diri mereka tu masuk keje guna kelulusan sampah lagi rendah.

abaikan saja!

Tanpa Nama berkata...

ptd zaman skang penuh dgn mat & minah gedik. tgk jerla derang masing2 ader acc facebook. sume benda nk citer dlm tuh. meeting dgn ksu nk update status, pi jamban nak update status, pi parlimen nak update status. pi lunch kt souq nk update status.

bodo nyer ptd!

Tanpa Nama berkata...

ptd zaman skang penuh dgn mat & minah gedik. tgk jerla derang masing2 ader acc facebook. sume benda nk citer dlm tuh. meeting dgn ksu nk update status, pi jamban nak update status, pi parlimen nak update status. pi lunch kt souq nk update status.

bodo nyer ptd!
-----------------------------------
staf sokongan zaman ini penuh dgn mentaliti nk jual MLM, tupperware dsbg. masuk office, buka gerai tupperware kat meja dan promote. pastu buka blog update koleksi fesyen baju utk jual. pukul 11.30 cabut angkat anak dan lunch smpai 2.30. balik ofis jual murukku dan kuih biskut.

ofis tempat keje atau berniaga? kalo nk berniaga letak jawatan je laaa.. ramai org tunggu je nk ganti tempat sokongan.

Tanpa Nama berkata...

ptd kea, ptido kea, lingkuplah kau org PRU-13 nie, ptdlah punca terbesar 1.4 juta PA sokong PR dan kekalahan bn terbesar tahun nie,..

Tanpa Nama berkata...

dg yg bukan g tp sebenarnya pt bodoh nak mampus,
abis kalo senang ko cuba la lalui ujian2 tu. lepas ko sukses semua peringkat, terpulangla ko nak terima ke dak. jgn belagak ckp itu ini senang kalo belum lalui lg. ko xde bragging rights ko tau x bahlol? kalo aku nak guna shortform ke, apa masalah ko x paham? kalau x paham ko pi masuk sekolah belajar ABC balik. dlm blog ni boleh la belagak sbb korang sokongan ramai. bodoh py sokongan! dah pegi buatkan aku teh haus ni.

Tanpa Nama berkata...

syukur ada kumpulan pelaksana yg bantu. walaupun hanya utk bancuh teh tarik. syukur!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Tanpa Nama berkata...

lembik la ptd skang nih. cam pondan! awwwwwwuu

Pegawai Tidur Duduk berkata...

ahahahha ade ptd gedik dah mlantun kt atas tuhhhhh. baru jer petik psl ptd yg ske update status fb, twitter, teruih counter back dgn pelaksana yg wat mlm

mcm ler ptd tak wat mlm. kat tmpt aku dulu ader yg bodo pi main swiss cash pastuh melingkup. wat mlm jual syampu. padahal gred 44 nih.

kalu dah ptd tuh, ptd gak wehhhh. depa ske msk bakul angkat sendrik. mana nk nmpk salah sendrik & kaum kerabat derang

Tanpa Nama berkata...

PTD nih elok diceraikan blik jd PTA & PD. baru ler derang fokus dgn jawatan. yg PTA leh berlonggok kt HR/admin. yg PD leh berlonggok kt wisma putra or embassy.

semak jer PTD nih kat district, wisma negeri, kementerian, jabatan teknikal, wat per?

PM pun bangang. nama jer PM tapi dok biarkan PTD ni bermaharajalela.

Tanpa Nama berkata...

oi anon 2.21 yg bodoh kat atas,
bila dah cantum, br ada sinergi. xdelah bodoh mcm ko tau fotostat kertas je. mcm2 keje boleh buat bila skop kerja diluaskan. kalau ada keadaan terdesak mana2 perjawatan yg kritikal boleh tarik ptd. ko tu yg bangang sbb tu ko tau fotostat kertas je.

Tanpa Nama berkata...

tukang fotostat..wakakaka.. oi PT/PO @ PAR, pi fotostat salinan degree dan surat pelantikan ptd aku. pastu framekan kat tempat keje ko. sila lihat salinan degree yg diframekan dan sedarla tahap ko kat mane. okkkkkk?

Tanpa Nama berkata...

wat per cerai? jumud kan jer teruih. PTD ni membazir duit kerajaan jer.

Tanpa Nama berkata...

lepasni DPA untuk PTD main masak-masak saja sudaaaaa.... baru ler sesuai dgn attitude PTD yg lembekkk!!!

Pesara berkata...

dah tau tak releven langsung, yg hangpa cerdik pandai pi komen kat ulasan dia tu buat apa?? abaikan jer la..

( pokcik yg melawat anak ke jopun )..

Tanpa Nama berkata...

Silibus PTD perlu memartabatkan Agama Islam . Jgn melahirkan PTD yg buta Agama , biar kita miskin harta tapi jgn miskin Pegangan Agama Islam .
Jgn di Ketuai oleh orang buta Agama . Biarlah PTD tu dikalangan yg berkelayakan & WAJIB Fasih Agama Islam .

Tanpa Nama berkata...

kalo camtu, ptd agame lain nk wat ape? jgn lupa kita 1malaysia, berbagai kaum dan agama. jgn nk pisahkan malaysia. ISA maneeeee?

KAKITANGAN SOKONGAN BERIJAZAH berkata...

agama islam boleh dipelajari oleh sesiapa sahaja. jangan sempitkan fikiran anda. begitu juga dengan kitab al-Quran. ianya bukan kitab orang Islam semata-mata, malah ia sebenarnya kitab untuk sekalian manusia. begitu juga dengan Nabi Muhammad S.A.W. baginda bukanlah rasul untuk umat islam, baginda adalah rasul untuk seluruh umat manusia.

jadi jangan sempitkan fikiran anda. selagi anda berfikiran bahawa ilmu agama islam hanya untuk orang islam, selagi itulah orang lain akan memandang hina islam.

untuk menggantikan modul mengarut PTD yang perlu berenang, lompat katak, menyusur bawah pagar duri, panjat pokok dan sebagainya, boleh disuruh mereka untuk masuk kelas agama. mereka ni dicanangkan untuk menjadi PEMIMPIN, jadi perlu ada sikap positif dalam jiwa mereka. perkara paling asas, mereka diajar untuk menutup aurat dengan sempurna, baik lelaki mahupun perempuan.

jika ini pun susah nak buat, jangan harap orang akan respek sama PTD. PTD di pejabat aku yang perempuan pun ada seorang dua yang bukan setakat tidak menutup aurat, malah berambut karat lagi. bagaimana pihak SPA menilai seseorang "model pemimpin"? adakah berdasarkan kecemerlangan akademik dunia semata-mata? ajaran agama tolak tepi?

Tanpa Nama berkata...

baru training dgn wataniah da sempot dn ada yg mati komando tu tk mati pn mereka pn manusia jga masalhnya kalau ada pyakit jgn menipu cba brtrus terang biar kita jujur ni menipu masuk pn gna kabel sdngkn tk layak cba jujur dn brtrus terang kt tmpt aku ni ramai pap,driver yg wataniah sihat je da tua pn makin segak

Tanpa Nama berkata...

lembik n manja mmg gitu. dulu ms di kolej/universiti dok lepak dlm hostel main game, tido siang hari. jd burung hantu malam2. kaki enjoy, malas sukan. teperuk dlm bilik jer jd mat buku. tuh yg score dlm akademik tuh. tapi fitness hancusss.

ada ati mau jd leader! porahhh chaitt!

Tanpa Nama berkata...

biasa le bro PTD tkkn tk tau dlm ofis konon2 dia le yg paling hebat kt luar dia paling reput jumudkn je jwatan ni mmbazir duit rkyt je bgi gaji brlagak je lbih apa tkziah wt keluarga mgsa

Tanpa Nama berkata...

susah sgt revise blik modul dpa nih. yg lembek2 nih bleh pilih samada nk men masak2, men jongkang jongkit, teng-teng, lompat getah, men nyorok2 & yang sesuai dgn ciri-ciri derang. pastuh yg nih bley hanto ke istana budaya.

hidup ptd!!

KELAB PENYOKONG PTD berkata...

hiburan hari ini:

dalam banyak2 sembang maut PTD di facebook mereka, aku cuma suka dengan yang ni: http://www.facebook.com/groups/231035873597981/permalink/464132456954987/ pasal ada 200++ komen berjela2.

bagi yang mudah mengalami simptom loya, angin dalam perut dinasihatkan jangan baca!
anda juga diingatkan bahawa link di atas adalah link facebook persatuan skim TERHEBAT dalam perkhidmatan awam. sila baca dengan berhati-hati!

baca sebelum persatuan poyo ni mengambil keputusan untuk menjadikan group tersebut "closed". lihat bagaimana si abang mengatakan bahawa si adik lembik! kah kah kah.

Tanpa Nama berkata...

hakikatnya ptd sudah tidak releven dengan perkhidmatan awam masa kini.. mansuhkan saja skim ptd..

Tanpa Nama berkata...

oiit!! bekas pelawak?? mak aii, pulak daaah.. bawaaak2 la bertobat cik sonah oii..suka atie korunklah..layan yolah..

Tanpa Nama berkata...

patutle pt(i)d(o) zaman sekarang ni banyak yang jambu2, gedik2. xtahan lasak rupa nyer... hehehe

Tanpa Nama berkata...

PTD Yang Unggul

Ikut suka laaa hangpa nak cakap apa pun... Kita tau kita siapa...

Alhamdulillah... :) :)

Terima kasih...

Tanpa Nama berkata...

hahah tul tuh pasnih suh kadet ptd nih men masak2 jer ah. xyah wat ujian lasak tuh.

lembik cam pondan!

Tanpa Nama berkata...

kepada pendengki PTD suma. ni satu je aku nak habaq kat hangpa. get a life loser! ko caci maki kami kat blog picisan ni x berbekas sesen pun. nak jumud jwtn ptd? hangpa ni bengap ke apa? yg pegang perjawatan tu PTD. xkan dia nak pedajal diri sendiri jumudkan jwtn dia. ada plak kakitangan sokongan yg ada ijazah (asal ko mintak jd kakitangan sokongan ha? x sempat jwb exam bertulis PTD? hehe) yg ckp knp SPA pilih PTD yg x pakai tudung. aiyoo ko tgk la across the border, geng cikgu, peg undang2, jurutera dll byk jgk yg x tutup aurat. yg laki konfem tutup aurat sbb etika pemakaian kita. apa bangang py komen. ko jela jd panel SPA pastu ko wajibkan suma pakai tudung termasuk hindu, kristian, buddha, atheist dan lain2 pegangan agama. eh lupa plak ko kan kakitangan sokongan je. teh aku mana? haus ni dr tadi aku suruh buatkan!

Tanpa Nama berkata...

Kesimpulan yang saya dapat di sini. Beradab sungguh saudara/saudari semua. Tinggi betul bahasa yang digunakan. Nantikan balasan Tuhan atas hati2 yang telah saudara/saudari singgung. Tahniah saya ucapkan.

Tanpa Nama berkata...

Modul Wataniah bagi saya hanyalah satu 'hiperbola' dalam melahirkan PTD unggul. Aktiviti fizikal boleh diteruskan tetapi bukan secara berlebih-lebihan, dan juga tidak boleh dibuat secara paksa seperti yang telah dialami oleh allahyarham Aldy Hasmi apabila disuruh menyeberangi sungai tanpa menggunakan jaket keselamatan, walhal allahyarham tidak tahu berenang.

Petikan daripada penulis "Mantan PTD"
Sumber; Utusan Malaysia

Inilah sindrom PTD yang kononnya hebat.
1. sindrom ego
2. sindrom bisu
3. sindrom angguk
4. sindrom ampu
5. Sindrom cantas
5. Sindrom hipokrit

PTD (T)UNGGUL berkata...

Tanpa Nama berkata...

Kesimpulan yang saya dapat di sini. Beradab sungguh saudara/saudari semua. Tinggi betul bahasa yang digunakan. Nantikan balasan Tuhan atas hati2 yang telah saudara/saudari singgung. Tahniah saya ucapkan.

Jumaat, September 21, 2012 3:59:00 PTG


pigiiiiidahhhhh. cakap macam innocent. habis kau tak fikir ptd ptd keparat yang perbuatan dan kata kata mereka yang menyinggung perasaan ramai orang terutama kumpulan sokongan? hah?

orang takkan kutuk ptd yang super duper bagus ni kalau mereka sememangnya bagus. ingat tu.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

kepada pendengki PTD suma. ni satu je aku nak habaq kat hangpa. get a life loser! ko caci maki kami kat blog picisan ni x berbekas sesen pun. nak jumud jwtn ptd? hangpa ni bengap ke apa? yg pegang perjawatan tu PTD. xkan dia nak pedajal diri sendiri jumudkan jwtn dia. ada plak kakitangan sokongan yg ada ijazah (asal ko mintak jd kakitangan sokongan ha? x sempat jwb exam bertulis PTD? hehe) yg ckp knp SPA pilih PTD yg x pakai tudung. aiyoo ko tgk la across the border, geng cikgu, peg undang2, jurutera dll byk jgk yg x tutup aurat...............


hehehe, tipikal akhlak PTD sekarang. inilah yang kami maksudkan...
ni mesti masa di kolej/universiti dulu kaki clubbing, beromen je keje, pastu study hard, hafal fakta, score dalam exam. kalau tak score pun, jumpa lecturer, merayu membodek bagai, settle.

bila dapat keje, inilah dia attitude dia.

hidup PTD!

Tanpa Nama berkata...

korg bising2 la kat cni. xde beza pun utk kitorg PTD.kita masih akan pegang jawatan ptd dari korg yg dengki dan gila kuasa. haha.

ade x skim lain yg kene melalui DPA? ade x skim lain yg kene melalui tapisan gile ketat utk masuk ptd? ade x skim lain yg elite spt PTD? ade tak skim lain yg ada emblem kete? ade x skim lain yg sume pegawainye pandai 1st class, tip top fizikal dan cara komunikasi ala englishman?

Tanpa Nama berkata...

anon 6.13 yg baghal lg bahlol,
sekurang2nya ptd masuk la jgk U. ko masuk U apa? U sucks? apa org yg x masuk U x pegi clubbing, romen? setau aku yg byk kes buang anak (hasil romen la tu) byk kalangan yg x belajar tinggi. maklumlah kurang pendidikan seks. hehe. bila aku tempeleng sekali terus keluar ayat2 mcm ni la akhlak PTD bla, bla, bla ko sendri boleh tgk brp byk post yg kutuk PTD. tu bukan kurang akhlak ke? atau pun ko mmg biadab cuma ko je x sedar?

Tanpa Nama berkata...

Buang jeh puak2 PTD yg kaki ampu gomen BN kalao PR memerintah lepas PRU 13, dah jalankan agenda Ideology Krjaan yg memrintah , kena tukar PTD baru yg lama tukar ke skim lain .
Mangkuk anyun PTD .
Hang tahulah nasib lepas Pilihanraya .

Tanpa Nama berkata...

Kami mahu semua PTD yg beragama Islam Fasih dalam Agama Islam cadangan penambah baikan SPA & JPA jika Pakatan Rakyat memerintah .
Lebih (tambah nilai) Topup jawatan Pengarah dipilih berkelayakan Tahfiz .

Tanpa Nama berkata...

Takziah pada PTD

staff bank berkata...

tak pernah dengar pula ada jawatan PTD dlm deparment kerajaan. kalau doktor, cikgu, pensyarah, profesor dll biasa dengar.

Tanpa Nama berkata...

biasala PTD tu sesumpah. bila masuk ke jabatan kerajaan, dia bertukar nama, jadi penolong pengarah, penolong setiausaha, penolong pegawai daerah dan sebagainya.

tu pasal PTD ni hipokrit. bila exam/pac/dpa semua berlakon baik dan pandai, bila masuk ke tempat kerja, nama jawatan pun berubah.

p/s: setakat ni belum ada jawatan tukang sedut najis dari kalangan PTD.

Tanpa Nama berkata...

tuh psl ler govt administration skang nih hancur. ptd dinilai dek merit 100% tak amek kira tang akhlak.

nak wat camner, yg jd panel interview pun sesama rosak akhlak gak. jd dia pun amek ler spesis yg sama.. hehe

Tanpa Nama berkata...

ni lah pt pt ni, skolah tahap spm je mentaliti pun tahap spm je. lagi mahu layanan istimewa. lepas tu bising2 pasal hirarki, kalau nak jawatan tinggi, belajar kena tinggi. kalau dah pt tu dok diam2 buat kerja je lah. kah kah.

pekerja awam R1 berkata...

kalau ye pun betulkan dulu ejaan hierarki tu.

Tanpa Nama berkata...

anon 11.01,
ko ni bodoh ke apa? aku tgk ada je PTD yg sokong PR spjg aku servis. dan ada jgk yg sokong BN. masing2 py hal la nak sokong sapa pun. nak sokong nenek maimun kat kuala terengganu tu pun xde hal ni kan negara demokrasi. kalo sapa naik pun ko ingat semudah tu nak hapuskan skim PTD ni? ko cermin muka huduh ko tu dulu. setakat menaip nenek maimun pun boleh!

anon 12.29,
ni lg satu bengap. eh ko dah servis baper lama ha? beza 'jawatan' dengan 'gelaran' pun x pas lg. konfem ko x penah lps PTK kan benda senang pun ko x faham. jawatan tu based on perjawatan mcm PTD, Pegawai Undang2, Pegawai Perubatan, Penerbit Rancangan dan pelbagai la. Gelaran tu boleh jd Penolong Pengarah, Penolong Setiausaha, ada jgk yg pakai Pengawal, Ketua Seksyen dan lain2 ikut kesesuaian Kem/Jbtn. tu la dah bodoh bengap pulak tu.

anon 12.32,
jgn la main tuduh org tu xde akhlak, yg ni xde akhlak. akhlak ko tu baik sgt ke? susah betul ckp dgn org yg mengaku suci ni.

pekerja awam R1 berkata...

pegawai pengawal kot!!..jangan gadoh..

Tanpa Nama berkata...

Kakitangan Sokongan Berijazah Berkata tetapi belum mendapat tempat berkata ....




Sudah Sampai masanya undang2 Islam digunakan & Peraturan Penjawat Awam yg beragama Islam diperbetulkan .
Rancang daripada sekarang , perkenalkan Modul2 & draf sistem berkenaan . Secara beransur . Insyaalah diterima pakai .
Ketua yg beragama membawa berkat , mengelakkan daripada Korupsi & kronism .
Sisitem SPA & JPA diperbetulkan barulah semua Penjawat Awam terpelihara daripada maksiat & fitnah serta dosa2 kecil.
Sistem Perundangan Islam diterapkan dalan nilai2 Penjawat Awam .
Insya Allah diberkati .

Tanpa Nama berkata...

al-fatihah juga untuk arwah.

sebenarnya kalau kita ni tak tahan lasak, mengaku saja la dengan jurulatih. jangan ego. jangan sombong dan yang paling penting, jangan hipokrit.

kalau rasa diri tu ada penyakit, lemah semangat, sawan babi dan sebagainya, sebelum latihan lasak sebegitu, isytihar awal-awal. jurulatih bukannya akan paksa seseorang itu untuk buat juga aktiviti tu. dalam askar sendiri pun tak memaksa askar untuk berjemur berkawat berjam-jam kalau badan tak fit dan tak sihat pada hari tu. lain la kalau dia tu komando memang perlu diasak sampai mati.

well, nak buat macam mana, JPA = PTD. INTAN = PTD. senang cerita nak salahkan salah satu entiti ni, kesimpulannya ianya juga salah PTD.

Tanpa Nama berkata...

Kaedah pengambilan PTD telah banyak melahirkan manusia-manusia yang ego, sombong, cakap besar dan hipokrit. Oleh sebab itulah apabila orang-orang seperti ini memegang jawatan sebagai pembuat dasar dan pembuat keputusan, banyak berlakunya kepincangan dan salah guna kuasa dalam perkhidmatan awam sehingga menimbulkan banyak kontroversi dan rasa tidak puas hati dalam kalangan penjawat awam dari skim lain bahkan juga dalam kalangan masyarakat. Kerajaan = JPA = INTAN = PTD perlu sedar dan perlu lebih menekankan aspek kejujuran dan keikhlasan serta sifat rendah diri dalam pemilihan calon-calon PTD.

Tanpa Nama berkata...

Setuju dengan pendapat di atas. Sebab itu PTD penuh dengan mereka yang hipokrit. Bila buat exam, semua jawab jawapan menipu. Ujian sahsiah dan minat, tak minat pun dikatanya minat. Bila pac pula, semua berlakon baik, pijak semut pun tak mati punya. Bila interview, macam biasala ayat ayat semua bombastik dan fantastik walhal dia sendiri tak paham apa dia cakap.

Akhirnya apabila dia masuk kerja, orang sekeliling akan kenal siapa diri mereka yang sebenar dan tahu bagaimana dia lepas saringan dan tapisan sebelum masuk ke dalam perkhidmatan, termasuk jugalah yang masuk GUNA KABEL.

Apabila diuji menggunakan modul sebegini, mereka yang memang hipokrit tahap tinggi ini akan buat semua benda, yang ada asthma akan merahsiakan penyakit dia dan akan berlari 2.4km sampai semput. yang tak reti berenang akan terjun dalam sungai, yang kurang bertenaga akan ikut aktiviti lasak sampai mati.

Bila mati, disalahkan pulak penganjur, jurulatih, kerajaan, walhal salah sendiri. Prosedur keselamatan dah ada. Malah penganjur pun pasti akan tanya tentang kesihatan seseorang peserta. Dalam askar sendiri pun komandan akan tanya tahap kesihatan seseorang anggota sebelum memulakan aktiviti kerana dikhuatiri ada anggota yang tak sihat dan akan menjejaskannya apabila disuruh buat aktiviti lasak, berkawat dan sebagainya.

Kesimpulannya, jangan hipokrit. Sekiranya anda jujur, dan akhirnya anda tidak mendapat jawatan yang diidamkan, anda sebenarnya seorang yang berjaya, kerana tidak mengambil sesuatu yang bukan hak anda.

Sekian terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

cadangan aku la..- PTD hanya layak bagi mereka yg berpengalaman kerja at least 15-20 tahun dlm pentadbiran apa jua bidang.. baru boleh buat kerja..br profesional serbaserbi..kump.pNP la..
ni amik budak hingusan br kerja je pon(xlayak lgsg) ..ade tu hanya nak kelebihan pangkat tinggi semata, gaji besar..kedudukan di mata org je ..walhak kerja xberapa mahir,bijak..selesaikan masalah kecil pon mcm ungka kdg2 tu.. PTD kena sedar..tggjwb diorg.. gaji,elaun khas mcm2 special lg tu..mmg rezki, tp igt akhirat besok byk soalan kauorg nk kena jwb.. mkin besar jwtn ,mkin bnyk prhitungan dgn NYA..just igatkan je sesama islam.

Tanpa Nama berkata...

Dalam sistem pengambilan SPA perlu ditambah baik .
Tidak semestinya calon yg memohon dlm sistem SPA mempunyai Total CGPA atas 3.00 begitu hebat & cemerlang , mereka mungkin cemerlang dlm Fokus peperiksaan & ada juga sahsiah mereka yg membodek Pensyarah & baik dgn Pensyarah memberi soalan bulat2 apa yg hendak keluar & bawah 3.00 tidak pandai . Hanya mereka ini tidak mendapatkan peluang & ruang sahaja .
Semasa PAC cuba menilai dari segi kefahaman Agama Islam & kerohanian calon barulah menghasilkan Pegawai yg mempunyai Intergriti yg tinggi apabila menjawat jawatan dlm Perkhidmatan Awam .

Tanpa Nama berkata...

Anti Asorbiyah & Fahaman Syiah berkata ......



Fahamilah sekarang rata2 Rakyat Malaysia yg beragama Islam mahukan sistem berasaskan Islam dlm perkhidmatan Awam . Seperti dahulu yg menggunakan kaedah zaman Ideology pemerintahan British , lihat Pegawai Daerah dahulu , Tanah & sistem Pentadbiran berkelulusan Sekolah Inggeris & yg kaya & berada boleh menghantar anak ke Luar Negara walaupun pada dasarnya mereka ini tidaklah sehebat mana pun disebabkan Keluarganya Kelas atasan .
Sekarang tukarlah Sistem SPA & JPA berasakan Pengetahuan Agama Islam , nanti di akhirat dipersoalkan .


Tanpa Nama berkata...

"Hanya mereka ini tidak mendapatkan peluang & ruang sahaja ."

apa la nk dikecohkan sgt..topik bincg psl kematian seorang insan beragama Islam..cuba la sensitif ckt..yg dok kutuk dia mcm2 tu knp.. bila & di mana kita nak minta maaf pd dia..

mmg skim ptd ni ramai org xsuka.. tp kalau kita percaya pd qada & qadar..benda ni xkn jadi..kt malaysia ni (kerajaan) ada pelbagai skim & gred..xpernah ada halangan & semua org ada peluang sama rata.. kalau kita layak & itu rezeki kita, insyAllah akan dpt..nk jd cikgu ker, PAR, lawyer, dcotor etc..kita kene la usaha & tawakal..jgn la bila kita xdpt kita nk kata mcm2 pd org/skim tertentu.. x ke pelik tu..

mmg xdinafikan ada yg berlagak.. hipokrit & kaki ampu kata org yg bagi komen..ni xda kaitan dgn skim/gred..ni terpulang pd individu tu sendiri..kalau dh mmg spesis berlagak tu, R4 pn berlagak jg..N41 pn berlagak jg..M41 pn sama..

bila hati dh pandang serong, mula buat andian kaki ampu la, pasang kabel la, kaki disko la..pelik aku. menilai org lain & menuduh perkara keburukan tp xpernah nk cermin diri sendiri..lihat saja pd komen yg post kt sini..

kalu betul rasa "kau" terbaik..xperlu nk komen mcm tu..bg la komen & cadangan membina ckt..at least boleh juga utk tambah baik..

sekali lagi..tlg percaya pada qada & qadar..dh ajal Allah tentukan mcm tu..org pandai berenang pn mati lemas kalau Allah dh tentukan..kalau rasa benci sgt dgn ptd ni..upgrade la diri sendiri bia lebih baik dr ptd yg "xguna" ni..kalu sendiri malas nk jd lebih baik..rasa nyer baik tutup mulut jer kot..kpd ptd di luar sana, perkara baik sila ambil teladan & baiki akhlak anda..org xbercakap kalau xda pe2 berlaku..pokok xbergoyang kalau xda angin..so kene sedar juga hakikat itu..lets 2gther review ourselves 7 make it better. insyAllah..amin

Tanpa Nama berkata...

PTD tetap dicemburui..baguih2..

Tanpa Nama berkata...

ape yang dicemburui?

1) naik pangkat slow utk ptd2 muda dimana dah 5thn masih m41. xyah nk ckp pasal m44/48, tentu lebih slow.
2) gaji sama je cam skim lain. gaji skim profesional spt akauntan lebih tinggi.
3) kene g dpa dimana terdpt kebarangkalian utk mati.
4) ape2 berlaku ttg dasar kjaan, terus kene pool atau buang.
5) xde support dari persatuan. xmcm nutp dan cuepacs.

sy ulang lg skali, apa yg dicemburui?

Tanpa Nama berkata...

Wahai semua PTD-PTD yg berada dlm Perkhidmatan Awam. Anda kena berlapang dada & bermuhasabah diri Forum ini adalah saluran untuk meluahkan pendapat , jika menyalurkan dalam saluran yg betul seperti MBJ pendapat kami orang bawahan yg dipandang kuli ini tidak dipedulikan . Sekurang2nya Forum ini dapat menyedarkan betapa nadi pekerja bawahan disampaikan & menyedarkan PTD sekalian jgn sombong dgn sesama umat kerana , jika kita dalam kesusahan org yg berada disekeliling kitalah yg akan membantu & bukannya kroni kita diwaktu kita senang sahaja yg akan mendekati .

Tanpa Nama berkata...

ada pulak ptd emo sesat masuk dalam ni

kah kah kah.

PTD = emo = lembik = kuat touching = poyo

Tanpa Nama berkata...

Sebenarnya dasar pengambilan PTD ini dirangka dan digubal oleh kalangan PTD sendiri yang menguasai JPA dan INTAN.

Untuk menunjukkan bahawa PTD ini gah, hebat dan prestij maka digunakan kaedah pengambilan yang kononnya maha susah, maha rumit dan maha sukar.

Kaedah pengambilan ini digunakan untuk mencipta persepsi bahawa mereka yang melepasi tapisan tersebut adalah maha hebat dan berkebolehan dalam segenap aspek. Hal ini telah dibuktikan dalam tulisan Dr. Ainon Abdullah dalam bukunya bertajuk Psikologi Berfikir.

Tetapi hakikatnya kaedah pengambilan yang dicipta seumpama itu belum tentu dapat melahirkan PTD yang maha hebat, gah dan berprestij malah malang sekali kaedah pengambilan seumpama itu telah banyak melahirkan PTD-PTD yang pandai menipu dan berbohong dan tidak menjadi diri sendiri semasa ujian tapisan kemasukan menjadi PTD.

Dengan kata lain, kaedah pengambilan seumpama ini telah melahirkan PTD-PTD yang hipokrit dan penuh kepura-puraan. Akhirnya apabila dilantik menjadi PTD sifat sebenar diri mereka mulai terserlah. Mereka inilah yang tidak amanah, bijak memanipulasi, menindas penjawat awam lain dan merangka dasar yang hanya menguntungkan golongan mereka sahaja.

Lihat sahaja bagaimana mereka yang menguasai JPA boleh mencipta pelbagai jawatan untuk diisi oleh PTD di kementerian dan agensi kerajaan atas nama kenaikan pangkat sedangkan permintaan daripada kementerian dan jabatan itu sendiri dengan justifikasi dan pelbagai alasan yang konkrit ditolak oleh JPA atas pelbagai alasan.

Begitu juga dengan agnesi-agensi kerajaan yang melibatkan keselamatan negara, kesihatan, pengajian tinggi dan pendidikan, PTD yang menguasai JPA bijak memanipulasi dan membuat justifikasi untuk membolehkan mereka masuk dan terus memegang jawatan utama atas nama kenaikan pangkat. Sedangkan penjawat awam sedia ada di kementerian dan jabatan tersebut terus statik di jawatan yang sama dan tidak berpeluang menikmati kenaikan pangkat walaupun telah berkhidmat lebih lama, berkebolehan dan mempunyai pengetahuan yang lebih baik berkenaan tugas di kementerian dan jabatan tersebut.

Malah ada antaranya yang mempunyai kelulusan yang lebih tinggi dan mempunyai SKT melebihi 90% tetapi dinafikan peluang oleh PTD-PTD yang menguasai JPA disebabkan percaturan mereka untuk membolehkan kenaikan pangkat tersebut diisi oleh golongan PTD.

Tidak hairanlah seseorang PTD boleh naik dalam tempoh yang cepat. Dalam tempoh 5 hingga 8 tahun seseorang PTD yang baru berumur lingkungan 30 - 35 tahun dan masih cetek pengetahuan dan pengalaman boleh menjawat jawatan M48 sedangkan ramai penjawat awam sedia ada di kementerian dan jabatan tersebut (bukan PTD)yang telah berkhidmat 8 - 10 tahun,lebih berpengalaman malah mempunyai nilaian SKT 90% masih statik di jawatan gred 41 atas alasan yang diberikan JPA tiada kekosongan jawatan dan melibatkan implikasi kewangan kerajaan.

Jika diperhalusi alasan tersebut sepatutnya PTD juga tidak wajar mengisi kekosongan jawatan tersebut kerana menyebabkan implikasi kewangan kerajaan seperti yang selalu diberikan oleh pihak JPA apabila melibatkan perkhidmatan daripada skim bukan PTD.Ironinya apabila melibatkan kepentingan PTD mereka bertindak sebaliknya.

Senario juga membuktikan bahawa ramai PTD yang berprestasi rendah dan tidak kompeten dalam melaksanakan tugas sedangkan mereka kononnya menjalani tapisan yang yang dikatakan maha susah dan maha rumit.

Akhir sekali Penggubalan dasar SBPA telah membuktikan bahawa PTD yang dilantik menggunakan kaedah pengambilan sedia ada yang digubal dan dibuat kalangan PTD sendiri yang dikatakan maha susah dan maha ketat hanyalah untuk mencipta persepsi palsu bahawa mereka yang berjaya dilantik menjadi PTD adalah mereka yang maha hebat,gah dan berprestij.

Realitinya PTD hanya syok sendiri dan masuk bakul angkat sendiri menganggap mereka gah dan hebat kerana telah terbukti bahawa banyak kejadian dan kontroversi yang berlaku dalam perkhidmatan awam membuktikan bahawa mereka bukanlah hebat seperti yang mereka laung-laungkan.

Tanpa Nama berkata...

nasib baik aku tak jadik PTD ! tahun 1997 selepas lulus ujian, aku dapat temuduga di SPA Kg. Attap.
Berjaya melepasi tahap 3 tapisan sahaja .. aku gagal dilantik PTD.

sekarang alhamdulillah .. aku bahagia dgn profesyen aku !
seorang PA yang cukup bahagia.
ramai staf aku gembira. setiap tahun semua staf aku bagi markah LPPT 87 ke atas.
mereka ikhlas dan beri koop dlm setiap kerja harian yg komplikated dan AMAT SEGERA .. pun dia orang happy ..
tq PM Najib.

Tanpa Nama berkata...

Ya , Sebagai Rakyat kita boleh mengubah sistem Pentadbiran Malaysia yg menampakkan sistem yg merugikan & berlakunya penindasan . Kita boleh menggunakan Exit Polisi kpd PTD & SPA/JPA .Melalui suara pihak Politik yg sahaja yg mampu mengubahnya .

Tanpa Nama berkata...

Kami sokong , Perbetulkan Sistem SPA & JPA .

Tanpa Nama berkata...

kepada Encik Anon 3:46:00 PTG,

"Dalam tempoh 5 hingga 8 tahun seseorang PTD yang baru berumur lingkungan 30 - 35 tahun dan masih cetek pengetahuan dan pengalaman boleh menjawat jawatan M48"

Mungkin ini berlaku di pertengahan tahun 2000an tetapi ia tidak berlaku sekarang. Cuba tuan semak balik jawatan m41 batch 2007 ke atas. kebanyakanya masih di m41 walaupun dah berkhidmat selama 5 tahun. malah, ada juga ptd dari batch 2009-2010 yg telah berkhidmat 3tahun tp masih belum menghadiri DPA, apatah lagi sah dalam jawatan. Saya berharap tuan dapat membuat lebih banyak kajian jika ingin membuat sesuatu kenyataan, di blog ataupun secara rasmi mewakili skim tuan sendiri.

Jika tuan membaca surat khabar utusan minggu lepas, seorang mantan ptd telah menyatakan bahawa ptd2 muda sekarang kene melalui 3 tapisan untuk menyandang jawatan ini. selepas itu, mereka perlu melalui lagi pelbagai kursus dan seminar sebelum dpa. dengan itu, mungkin para ptd muda ini akan dapat mengubah persepsi tuan mengenai ptd. kita janganlah melihat masa silam tetapi berusaha untuk mengubah persepsi terhadap PA secara keseluruhan. Apa yang dapat saya cadangkan adalah memberi peluang kepada para ptd muda ini untuk menyerlah dan membangunkan negara. Cuba tuan berfikir, adakah bekerja selama 3tahun tanpa sah dalam jawatan pun adil kepada ptd muda? walaubagaimanapun, mereka masih bekerja tanpa merungut di blog dan persatuan utk naik pangkat/confirm jawatan dsbnye. Jika anak muda2 ini dapat bekerja tanpa membandingkan diri dgn skim lain yg lebih cepat naik pangkat, kenapa tuan hendak bandingkan skim tuan dan memecah belahkan PA?

sekian,
seorang ptd yang rendah diri.

Tanpa Nama berkata...

kepada so-called ptd rendah diri.

sekiranya anda tidak begitu, usah melenting.

ulasan panjang lebar di atas ditujukan kepada PTD yang berkaitan. bukan KESELURUHAN PTD.

anda seorang ptd yang kononnya rendah diri, baik, berhemah, lurus bendul, tidak tikam orang bla bla bla, usahlah terasan dan melantun. lagi 10-20 tahun apabila anda menjawat jawatan tinggi dan duduk di posisi tertinggi dan mengetuai sesuatu jabatan yang asalnya ada skim sendiri seperti pendaftaran, imigresen, kastam, pejabat keselamatan kerajaan, kementerian kesihatan, kewangan, kejuruteraan, diharap anda tidak bertukar menjadi seperti apa yang diperkatakan sekarang. diharap anda tetap maintain "rendah diri". boleh?

tipikal ptd yang aku jumpa semasa gred 41 memang pijak semut takkan mati punya. bila dah naik gred kanan, bukan setakat semut, pijak tanah pun, tanah tu jadi tanah gersang dan mati.

tanya diri sendiri, boleh maintain "rendah diri" sampai mati? kalau boleh, lagi 10-20 tahun apabila anda duduk di posisi pembuat keputusan di SPA/JPA, sila rombak semula organisasi jabatan kerajaan supaya jabatan yang ada skimnya sendiri tidak dihantar parasit yang berjenama PTD untuk menjadi KP/KSU/KPKK dan segala bapak jenis ketua jabatan.

orang meluat dengan PTD ni pasal dia parasit. habis semua tempat yang ada skim tersendiri nak disesahnya. lepastu taknak post yang rendah2. semua nak paling tinggi saja.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
kepada pendengki PTD suma. ni satu je aku nak habaq kat hangpa. get a life loser! ko caci maki kami kat blog picisan ni x berbekas sesen pun. nak jumud jwtn ptd? hangpa ni bengap ke apa? yg pegang perjawatan tu PTD. xkan dia nak pedajal diri sendiri jumudkan jwtn dia. ada plak kakitangan sokongan yg ada ijazah (asal ko mintak jd kakitangan sokongan ha? x sempat jwb exam bertulis PTD? hehe) yg ckp knp SPA pilih PTD yg x pakai tudung. aiyoo ko tgk la across the border, geng cikgu, peg undang2, jurutera dll byk jgk yg x tutup aurat. yg laki konfem tutup aurat sbb etika pemakaian kita. apa bangang py komen. ko jela jd panel SPA pastu ko wajibkan suma pakai tudung termasuk hindu, kristian, buddha, atheist dan lain2 pegangan agama. eh lupa plak ko kan kakitangan sokongan je. teh aku mana? haus ni dr tadi aku suruh buatkan!

Jumaat, September 21, 2012 3:56:00 PTG
*****************
weiii... ko nak air eak... jap2, aku nk bg air kencing aku n PA yg lain... klu brani ko ckp la mcm ni kat org2 bwh ko... mampus kena santau laaaa... PA kat sini luahkn prasaan n bg pndapat, mmg la ada yg brunsur makian, kamu yg bijak pandai ni kena la guna psikologi, bodoh... agknya kamu ni dpt PTD pakai kabel kot...

Tanpa Nama berkata...

jadi jangan hairan kalau ada PTD yang makin hari makin bodoh dan macam kena pukau sebab asyik aniaya kakitangan bawahan, suruh beli makanan, buatkan air, sendukkan nasi, dia tak sedar bahawa dia dah kena sumpah waktu tu juga.

jadi kepada PTD bongkak yang ada di atas, hati-hati la jangan jadi bahan sumpahan orang yang menyebabkan diri anda jadi semakin bodoh dan secara tak langsung keluarga anda juga dapat tempiasnya.

bak kata ada 1 blogger fanatik PTD yang aku baca: dia kata PTD-PTD yang mati, yang cacat, yang jadi dungu tiba-tiba tu disebabkan sumpahan dari beberapa golongan seperti guru, kumpulan sokongan dan sebagainya. konon nak buat kisah sedih la dalam situasi macam tu. walhal sepatutnya dia ambil pengajaran, bukannya nak menyalahkan orang lain.

well, nak buat camana, once PTD, always PTD.

Tanpa Nama berkata...

ahhhhhh... ptd mmg lembik. enuf said!

Tanpa Nama berkata...

PTD = Pandai Tipu Daaa'h .

Tanpa Nama berkata...

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

Tanpa Nama berkata...

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

cadangan orang bodoh yang menjadi pemimpin kumpulan bodoh bodoh kerajaan BN dan UMNGOK

Tanpa Nama berkata...

modul DPA seperti berenang kuak lentang, lari 10km, ketuk ketampi bagai semua ni patut dibuat pada mula2 pengambilan. bukannya dibuat setelah proses temuduga selesai dan mat2 minah2 ptd ni dah masuk kerja.

ianya sesuai untuk menapis dengan lebih mendalam lagi. hanya mereka yang cekal, cergas, tangkas disamping nilai tambah dengan kepandaian dalam bidang akademik saja yang diambil bekerja.

ni tak, tapis bagai nak rak guna konsep meritokrasi, tengok sapa pandai dia lepas. sudahnya bila ujian kecergasan, dpa semua tu masih ada yang kantoi. apa cerita?

nampak sangat budak2 sekarang ni harapkan pandai belajar saja, tapi lembik dan tak cergas.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum,

Tuan-tuan/Puan-puan,

Sebagai penjawat awam, tidak kira apa pun skimnya, kalau sudah diberikan tugas dan tanggungjawab yang imbalannya gaji dan lain-lain emolumen, yang anda sendiri setuju terima, maka bekerjalah sebaiknya. Itu sahaja.

Buat apa buang masa mengutuk mana-mana skim atau mahu marah-marah, masa yang ada lebih baik digunakan untuk menambahkan amal ibadat.

Kalau mahu gaji besar dan banyak kemudahan, berusahalah. Kalau mahu duduk sahaja, gaji besar, jangan kerja sebagai penjawat awam. Pergi berniaga. Cepat kaya.

Kerja kita ibadah kita. Kita semua bijak, Allah SWT beri akal dan kebolehan, gunalah sebaiknya.

Jangan kerana kebodohon kita mengejar dunia, kita jadi celaka. Mampukah kita meminta maaf dengan sesiapa pun yang kita singgung di laman blog ini? Sedarkah yang KSN itu jua asalnya PTD?

Berkhidmatlah semacam ikrar kita, mula-mula masuk servis dulu....

Akhlak dan keberkatan hidup berkait rapat... pesan ayah saya.

Tanpa Nama berkata...

sian PTD. ahahaha.

oklah hentikan aktiviti lasak. suruh mereka main masak² & lompat getah.

dijamin tidak MERBAHAYA!

sesuai!

Tanpa Nama berkata...

Sekiranya PTD itu poyo, hipokrit dan begitu hina sekali, terpujikah sikap kita yang kelihatannya gembira dengan pemergian seorang PTD.. Sebenci manapun anda kepada PTD, atas alasan apa juapun, wajarkah mereka dihina sebab musibah yang menimpa mereka? Adakah kita akan bersikap sedemikian sekiranya mereka keluarga anda sendiri? Adakah reaksi yang sama anda zahirkan kepada PTD yang ada dalam kehidupan pekerjaan anda? Jadi siapa yang hipokrit sebenarnya?

Tanpa Nama berkata...

Sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian

Tanpa Nama berkata...

Dia lah yang mengaturkan kejadian kamu; maka ada sebahagian dari kamu yang kafir dan ada sebahagian dari kamu yang beriman

Ini cuma dunia berkata...

Biar..Dia...
Mudah Terlupa setiap benda yang ada...
Takkan kekal selamaLAMAnya...
Kerna akhirnya kita kan tersingkir jua.....

PTD kereta ada lambang lah, perghh.. status tu...

Tanpa Nama berkata...

sedih aku baca komen2 ni...patot pon org2 melayu ni tak boleh nak maju..yg kat atas budget bagus kutuk org bawah...yg kat bawah, nak keistimewaan org atas..syukur lar ngan ape yg korang ade...sebab kalau korang kat SWASTA...jgn harap korang boleh dpt pelbagai keistimewaan mcm yg kerja di sektor kerajaan...mmg tak dinafikan ade PTD yang poyo, tpi skrg ade byk lagi jawatan yg terbuka...(semua yg ade degree bley apply) misalnya pegawai antidadah, pegawai pembangunan masayarakat dan juruaudit...even skrg jawatan spm pon ade yg ade degree apply...so, yg diatas...jgn rase hebat sgt...hari esok tak menjamin kite sihat selamanya...yg di bawah, usaha...pengalaman anda akan bawa anda lebih jauh...mungkin lebih baik dari pegawai...ade ribuan org nak masuk sektor kerajaan, yg korang dah kerja kat sektor kerajaan nie...nak gaduh2 lagi...aku ingtkan budak2 kat skola jer guna bahasa kesat...rupenyer pekerja ngan bos2 kat sektor kerajaan lebih handal...

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum,

Tuan-tuan/Puan-puan,

Sebagai penjawat awam, tidak kira apa pun skimnya, kalau sudah diberikan tugas dan tanggungjawab yang imbalannya gaji dan lain-lain emolumen, yang anda sendiri setuju terima, maka bekerjalah sebaiknya. Itu sahaja.

Buat apa buang masa mengutuk mana-mana skim atau mahu marah-marah, masa yang ada lebih baik digunakan untuk menambahkan amal ibadat.

Kalau mahu gaji besar dan banyak kemudahan, berusahalah. Kalau mahu duduk sahaja, gaji besar, jangan kerja sebagai penjawat awam. Pergi berniaga. Cepat kaya.

Kerja kita ibadah kita. Kita semua bijak, Allah SWT beri akal dan kebolehan, gunalah sebaiknya.

Jangan kerana kebodohon kita mengejar dunia, kita jadi celaka. Mampukah kita meminta maaf dengan sesiapa pun yang kita singgung di laman blog ini? Sedarkah yang KSN itu jua asalnya PTD?

Berkhidmatlah semacam ikrar kita, mula-mula masuk servis dulu....

Akhlak dan keberkatan hidup berkait rapat... pesan ayah saya.

--------------------------------
Saya setuju dengan kenyataan di atas. Tidak perlulah kita mengutuk semasa kita. Kita orang Melayu, gaduh-gaduh, bangsa lain suka.. Perpecahan merugikan bangsa. Kita sibuk bergaduh, bangsa lain terus mengambil peluang.

Kalo dah ditakdir bos kita PTD, reda sahajakan. Rezeki di tangan tuhan. Dia tidak menunaikan tanggungjawab itu bahagian dia akan dipertanggungjawabkan nanti. Kita laksankan tugas sepertimana yang diamanahkan.

Kalo rasa sepatutnya jadi PTD, kenapa kita tidak belajar rajin2 masa dulu. dan kalu kita telah berusaha anggapla rezeki kita ditempat lain.

Tho Ha berkata...

Tanpa Nama berkata...
Hahaha Ada ke PAR yg pandai? Kalau pandai ...keja jadi PAR ke ?

Ada PAR yang pandai. Contohnya PAR kat tempat aku kerja. Keputusan SPM Bagus Tetapi Dia tidak dapat melanjutkan pelajaran lantaran kemiskinan keluarga. Zaman skrg ada PTPTN dll tapi zaman dia dulu zaman masuk U kena gadai tanah.

Jangan menghina PAR, Jangan Menghina Tukang Sapu. Kalau Anda Kerja Berjawatan Tinggi - Bersyukur Kerana Anda Dinaikkan Di Atas Sebahagian Yang Lain.

Berbalik Kepada PAR Tadi, Anak-Anak Dia Mewarisi Kecerdikan Bapanya. UPSR Dapat 5A PMR (tahun depan xde dah) Dapat 8A. Semoga anak-anaknya itu akan mengubah tahap sosio ekonomi keluarganya.

ABC DEF berkata...

PAR yang dropout dari U sebab tak bodek pensyarah berkata... exam & pac pun kalau ada kabel bleh lulus nyerr.. caya ler. yg tanda pun org spa gak. sama gak cam di univ/kolej. bodo camner pun klu rapat dgn lecturer, kasi bodek 1 kaliii yg D+ pun leh jd A- senang2 jer. Rabu, September 19, 2012 3:09:00 PTG

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

Sy setuju dengan awak sbb telah tengok depan mata. Budak yang patut fail paper tu dpt lulus sebab Ketua Kursus jumpa dgn pensyarah suruh bagi lulus. Apa lagi naikkan carried mark walaupun dia absent QUiz .......