SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA TONGGAK KEMAKMURAN NEGARA

01 Ogos 2013

GESA SELARAS BONUS PENJAWAT AWAM

Berita Harian
26/7/2013



Kuala Lumpur: CUEPACS menyarankan kerajaan negeri menyelaraskan pemberian bonus antara penjawat awam negeri dan Persekutuan yang bertugas di negeri berkenaan bagi mengelak ketidakadilan berlaku dalam pentadbiran di peringkat negeri.

Presidennya, Datuk Omar Osman, menyifatkan tindakan kerajaan negeri memberi bonus lebih tinggi atau bonus tambahan kepada penjawat awam negeri berbanding kadar bonus diumumkan Kerajaan Persekutuan sebagai tidak harmoni serta pilih kasih.
Katanya, bayaran bonus yang menggunakan wang rakyat termasuk wang pembayar cukai perlu diagihkan berdasarkan konsep kesamarataan antara penjawat awam negeri dan Persekutuan.

CUEPACS tidak membantah jika ada kerajaan negeri yang berhasrat memberi bonus lebih tinggi berdasarkan peningkatan hasil negeri kerana ia mampu menjadi motivasi kepada penjawat awam, tetapi pemberian itu seharusnya tidak dilakukan secara pilih kasih antara penjawat awam negeri dan Persekutuan,” Datuk Omar Osman, Presiden CUEPACS

“Kerajaan negeri seharusnya menghargai dan mengiktiraf peranan penjawat awam persekutuan di peringkat negeri,” katanya kepada BH.

Kelmarin, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan Bayaran Bantuan Khas Kewangan RM500 untuk persiapan Aidilfitri kepada penjawat awam bagi Gred 1 hingga Gred 54.

Perdana Menteri turut mengumumkan Bayaran Bantuan Khas Kewangan RM250 kepada 660,000 pesara kerajaan bagi menghargai jasa bakti mereka dan bantuan itu akan dibayar pada 31 Julai ini membabitkan peruntukan kewangan RM835 juta.

Sementara itu, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, mengumumkan bonus sebulan gaji kepada 21,776 penjawat awam negeri itu sempena Aidilfitri tahun ini.
Selangor peruntuk RM30j

Kerajaan Selangor memperuntukkan RM30 juta dan bonus akan dibayar selewat-lewatnya hujung bulan ini.

Omar berkata, tindakan membeza-bezakan penjawat awam negeri dan Persekutuan akan memberi kesan negatif terhadap pembangunan negeri, sekali gus mewujudkan suasana tidak sihat dalam pentadbiran kerajaan di peringkat negeri.

Jangan pilih kasih

“CUEPACS tidak membantah jika ada kerajaan negeri yang berhasrat memberi bonus lebih tinggi berdasarkan peningkatan hasil negeri kerana ia mampu menjadi motivasi kepada penjawat awam, tetapi pemberian itu seharusnya tidak dilakukan secara pilih kasih antara penjawat awam negeri dan Persekutuan,” katanya.

Sementara itu, Omar berkata, CUEPACS yakin kerajaan akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap empat tuntutan yang diputuskan dalam Majlis Kongres bulan lalu, termasuk tuntutan bonus dua bulan setengah yang dikemukakan kepada Perdana Menteri, 9 Julai lalu.

201 ulasan:

1 – 200 daripada 201   Terbaru›   Baru»
Tanpa Nama berkata...

hahaha

Tanpa Nama berkata...

halo first,,ko g mana..ini ari aku dulu...hahaha..ok le tu dapat gak bonusss..terbaikkkk.

Tanpa Nama berkata...

no 3 daa,,nanti buka sekolah dapat 500 lg,ok le tu..

Tanpa Nama berkata...

Biarkan negeri yang pandai mentadbir wang bebas memberikan ganjaran kepada rakyat negerinya. Jika Singapura beri rakyatnya bonus tak kan kita nak kata tak adil. Terimalah kenyataan.

Tanpa Nama berkata...

Minyak diesel habis di utara Kedah ?

Pikup aku masalah broooo ?

Tanpa Nama berkata...

patutnye kerajaan pusat ikut mcm selangor..bg bunus sebulan gaji jugak.. negeri lain pn tentu akan ikut kerj pusat jugak...

Tanpa Nama berkata...

knpa ah en.omar nk bising-bising plak psl bonus ni...spatutnya krjn prsekutuan ikut mcm ngri slgor..mghargi sumbngan pjwt awam, klu stakat rm 500 baju raya utk satu klurga pun x lps...

Tanpa Nama berkata...

sepatutnya CUEpacs mengesa kerajaan pusat memberi 1 bulan bonus juga.......baru betul heeheheh

Tanpa Nama berkata...

Ikut suka Kerajaan Selangor la nak bagi berapa bulan pun BONUS..pak Omar apapasal sibuk?..Ari ni kejaan Pulau Pinang pulak bagi setengah bulan gaji BONUS..ha tengok sapa yang pandai urus kewangan negeri...yg keja ngan kejaan pusat terima saja la...tahniah pada kejaan SELANGOR n PULAU PINANG...Hidup Pakatan Rakyat..

Tanpa Nama berkata...

Time dapat 500 je, kerajaan negeri bagi satu bulan, nak mintak selaras....apa lahhhhhh. cap ayam punya idea

Tanpa Nama berkata...

Lu cakap apa ni omar..you sudah gagal utk dapatkan dua bulan lebih bonus utk penjawat awam tu...diam je la ..itu kerajaan negeri dia punya pasalla..kena muhasabah diri la...anggaplah itu satu tamparan hebat...

Tanpa Nama berkata...


Prime Minister Datuk Seri Najib Razak at a briefing session with Bank Negara Board of Directors. With him are Chief Secretary to the Government Datuk Seri Dr Ali Hamsa (left), Bank Negara Malaysia governor Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz (second right) and Second Finance Minister Datuk Seri Ahmad.

========================
Question: any good news for PA? Loan tenure will go back to 20 years again, rather than 10 years?

Tanpa Nama berkata...

Itu tandanya minyak nk naik ler lepas raya ni. Heheeeeee

Tanpa Nama berkata...

Namaku Pak Haji Kordi...mengapa aku pecat Secretary ku yg seksi???Minggu lalu, besday ku yang ke-40 tahun!Aku turun sarapan dgn harapan isteriku ingat & mengucapkan dgn penuh mesra “Selamat HariJadi ya Suamiku Sayang".Waktu berlalu, isteriku sama sekali tidak mengucapkan sesuatu! Ya, itulah isteriku!Mungkin anak2ku ingat, Besday papanya.Tp x seorang pun anak2 ku dtg ke meja utk sarapan, mrk pun x mengucap satu katapun kpd ku.Akhirnya aku pegi kerja dgn rasa Sedih!Aku msk ke bilik ku,Secretary ku, TJ menyapaku“Morning Boss , Selamat Harijadi“Aku merasa sedikit terubat, sebab secretary ku mengingati harijadi ku.Time lunch, TJ mengetuk pintu bilik ku “Apakah Boss x sedar bahawa sudah masuk waktu lunch, hari ini kan besday Boss, mari kita pergi lunch"“Wow, itu Idea yg baik! Ok, mari kita pergi lunch“ jwb ku..Kami pun pergi lunch berdua.Setelah Lunch, TJ berkata “Hari ini indah kan Boss, kita tak payahla ke opis lg kan Boss?“ Kita pegi berseronok sajalaa..Saya mengangguk!Lalu TJ mengajak saya pegi ke apartment nya.Setiba di apartment nya, dia berkata “Boss, maaf tunggu sekejap ya, saya mahu ke bilik tidur utk menukar pakaian, agak panas ari ni..“."Tentu saja" sahutku dgn gembira!!pikiranku negativvvvvve dan akupun telah membuka pakaianku siap2 (standbyyyyy heheeee)

TJ masuk kebilik tidurnya. Kira-kira 10 minit kemudian...TJ keluar membawa KEK besday, diiringi Isteri n anak2ku serta bersama rakan kerjaku sambil menyanyi Happy Besday To U..Aku duduk TERPAKU di atas sofa, dgn telanjang bulat tanpa sehelai benangpun... !!!

Tanpa Nama berkata...

Pak omar datang bulan kembali..dh mula mereng..patut kau saund kerajaan pusat sbb xmampu ikut corak pentadbiran cekap kerajaan negri jajahan pembangkang..wakaka

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

"....Omar berkata, tindakan membeza-bezakan penjawat awam negeri dan Persekutuan akan memberi kesan negatif terhadap pembangunan negeri, sekali gus mewujudkan suasana tidak sihat dalam pentadbiran kerajaan di peringkat negeri...." HANG SAPA TOK MAN NAK HABAK CAM TU...LANTAK DEPA LA NAK WAT CAM MANO PUN...KRJAAN SLGOR TERLUS PADA RAKYAT TU DEPA MANTAP...KRJAAN PERSEKUTUAN TAK TERLUS...TU YG DPT RM 500 GATUS TU.....APA DAAA TOK MAN...TIMBANG TELUK PAK JIB AJOOO YANG HANG BOLEHHHHH.....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

"....Omar berkata, tindakan membeza-bezakan penjawat awam negeri dan Persekutuan akan memberi kesan negatif terhadap pembangunan negeri, sekali gus mewujudkan suasana tidak sihat dalam pentadbiran kerajaan di peringkat negeri...." HANG SAPA TOK MAN NAK HABAK CAM TU...LANTAK DEPA LA NAK WAT CAM MANO PUN...KRJAAN SLGOR TERLUS PADA RAKYAT TU DEPA MANTAP...KRJAAN PERSEKUTUAN TAK TERLUS...TU YG DPT RM 500 GATUS TU.....APA DAAA TOK MAN...TIMBANG TELUK PAK JIB AJOOO YANG HANG BOLEHHHHH.....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

"....Omar berkata, tindakan membeza-bezakan penjawat awam negeri dan Persekutuan akan memberi kesan negatif terhadap pembangunan negeri, sekali gus mewujudkan suasana tidak sihat dalam pentadbiran kerajaan di peringkat negeri...." HANG SAPA TOK MAN NAK HABAK CAM TU...LANTAK DEPA LA NAK WAT CAM MANO PUN...KRJAAN SLGOR TERLUS PADA RAKYAT TU DEPA MANTAP...KRJAAN PERSEKUTUAN TAK TERLUS...TU YG DPT RM 500 GATUS TU.....APA DAAA TOK MAN...TIMBANG TELUK PAK JIB AJOOO YANG HANG BOLEHHHHH.....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

"....Omar berkata, tindakan membeza-bezakan penjawat awam negeri dan Persekutuan akan memberi kesan negatif terhadap pembangunan negeri, sekali gus mewujudkan suasana tidak sihat dalam pentadbiran kerajaan di peringkat negeri...." HANG SAPA TOK MAN NAK HABAK CAM TU...LANTAK DEPA LA NAK WAT CAM MANO PUN...KRJAAN SLGOR TERLUS PADA RAKYAT TU DEPA MANTAP...KRJAAN PERSEKUTUAN TAK TERLUS...TU YG DPT RM 500 GATUS TU.....APA DAAA TOK MAN...TIMBANG TELUK PAK JIB AJOOO YANG HANG BOLEHHHHH.....

Tanpa Nama berkata...

diam2..,jgn bising...najib bsma en ahmad sdg meting dgn bnk negara pasal loan...

Tanpa Nama berkata...

"....Saya berharap Ahmad Shukeri faham apa yang saya maksudkan. Bonus yang dibayar hanyalah sedikit ganjaran di atas khidmat setia yang diberi oleh kakitangan kerajaan sehingga Malaysia mampu hidup mewah seperti hari ini. Tanpa kakitangan kerajaan siapalah Malaysia...." SOKONG LAHHHH...TANPA KAKITANGAN KERAJAAN SIAPALAH MALAYSIA....1000x

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

"....Saya berharap Ahmad Shukeri faham apa yang saya maksudkan. Bonus yang dibayar hanyalah sedikit ganjaran di atas khidmat setia yang diberi oleh kakitangan kerajaan sehingga Malaysia mampu hidup mewah seperti hari ini. Tanpa kakitangan kerajaan siapalah Malaysia...." SOKONG LAHHHH...TANPA KAKITANGAN KERAJAAN SIAPALAH MALAYSIA....1000x

Tanpa Nama berkata...

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, mengumumkan bonus setengah bulan gaji kepada penjawat awam negeri itu sempena Aidilfitri tahun ini. Bagaimanapun CUEPACS tidak boleh mempertikai pemberian tersebut oleh kerajaan negeri Selangor dan Pulau Pinang kerana perbelanjaan tersebut adalah dari duit kerajaan negeri itu sendiri.

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

SOKONGGGGG.....Khamis, Ogos 01, 2013 1:16:00 PTG

Tanpa Nama berkata...

KUALA LUMPUR: Semua kakitangan awam Pulau Pinang akan menerima bonus setengah bulan gaji dengan jumlah minimum RM600 sempena menyambut Hari Raya Puasa.

Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, kerajaan negeri membelanjakan RM3,734,908.81 untuk 3,841 penjawat awam di negeri berkenaan, menurut blog faqar.

Tanpa Nama berkata...

punggahhhhhh!!..
allow broo..lu ape citer??..

" aku ibarat tentera semut dalam sebuah klonial yg sanggup mempertaruhkan nyawa utk mempertahankan permaisuriku "..

Tanpa Nama berkata...

pegawai kerajaan apa tau.kerja minta naik gaji bonus saja.
tak cukup ke dengan duit kopi sedia ada.

sebab tu you all tak berkat dan tak cukup kerana rasuah.

Tanpa Nama berkata...

Awak tu pegawai kerajaan juga...sedar le diri

Tanpa Nama berkata...

bonus juga perlu had maksimum contohnya 3k

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

hahahah....Punggahhhhh bro Khamis, Ogos 01, 2013 1:36:00 PTG....tu tag line kawe tu broooo Khamis, Ogos 01, 2013 1:36:00 PTG....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

hahahah....Punggahhhhh bro Khamis, Ogos 01, 2013 1:36:00 PTG....tu tag line kawe tu broooo Khamis, Ogos 01, 2013 1:36:00 PTG....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

hahahah....Punggahhhhh bro Khamis, Ogos 01, 2013 1:36:00 PTG....tu tag line kawe tu broooo Khamis, Ogos 01, 2013 1:36:00 PTG....

Tanpa Nama berkata...

Jika Pak omar dapat sebulan gaji dan pegawai negeri dapat RM500...
Adakah Pak Omar akan bersuara?

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

".....Sementara itu, Omar berkata, CUEPACS yakin kerajaan akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap empat tuntutan yang diputuskan dalam Majlis Kongres bulan lalu, termasuk tuntutan bonus dua bulan setengah yang dikemukakan kepada Perdana Menteri, 9 Julai lalu....." UMPAMA MIMPI DALAM MIMPI BOHHHHH....PAK OMAR TIMBANG TELUK PAK JIB MCM MANO NAK BAGI BONUS TU BOHHHHH.....ANGAN MAT JENIN PANJAT POKOK KELAPA BROOOOO.....PUNGGAHHHHHHH

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

".....Sementara itu, Omar berkata, CUEPACS yakin kerajaan akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap empat tuntutan yang diputuskan dalam Majlis Kongres bulan lalu, termasuk tuntutan bonus dua bulan setengah yang dikemukakan kepada Perdana Menteri, 9 Julai lalu....." UMPAMA MIMPI DALAM MIMPI BOHHHHH....PAK OMAR TIMBANG TELUK PAK JIB MCM MANO NAK BAGI BONUS TU BOHHHHH.....ANGAN MAT JENIN PANJAT POKOK KELAPA BROOOOO.....PUNGGAHHHHHHH

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

".....Sementara itu, Omar berkata, CUEPACS yakin kerajaan akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap empat tuntutan yang diputuskan dalam Majlis Kongres bulan lalu, termasuk tuntutan bonus dua bulan setengah yang dikemukakan kepada Perdana Menteri, 9 Julai lalu....." UMPAMA MIMPI DALAM MIMPI BOHHHHH....PAK OMAR TIMBANG TELUK PAK JIB MCM MANO NAK BAGI BONUS TU BOHHHHH.....ANGAN MAT JENIN PANJAT POKOK KELAPA BROOOOO.....PUNGGAHHHHHHH

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

".....Sementara itu, Omar berkata, CUEPACS yakin kerajaan akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap empat tuntutan yang diputuskan dalam Majlis Kongres bulan lalu, termasuk tuntutan bonus dua bulan setengah yang dikemukakan kepada Perdana Menteri, 9 Julai lalu....." UMPAMA MIMPI DALAM MIMPI BOHHHHH....PAK OMAR TIMBANG TELUK PAK JIB MCM MANO NAK BAGI BONUS TU BOHHHHH.....ANGAN MAT JENIN PANJAT POKOK KELAPA BROOOOO.....PUNGGAHHHHHHH

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

".....Sementara itu, Omar berkata, CUEPACS yakin kerajaan akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap empat tuntutan yang diputuskan dalam Majlis Kongres bulan lalu, termasuk tuntutan bonus dua bulan setengah yang dikemukakan kepada Perdana Menteri, 9 Julai lalu....." UMPAMA MIMPI DALAM MIMPI BOHHHHH....PAK OMAR TIMBANG TELUK PAK JIB MCM MANO NAK BAGI BONUS TU BOHHHHH.....ANGAN MAT JENIN PANJAT POKOK KELAPA BROOOOO.....PUNGGAHHHHHHH

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

".....Sementara itu, Omar berkata, CUEPACS yakin kerajaan akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap empat tuntutan yang diputuskan dalam Majlis Kongres bulan lalu, termasuk tuntutan bonus dua bulan setengah yang dikemukakan kepada Perdana Menteri, 9 Julai lalu....." UMPAMA MIMPI DALAM MIMPI BOHHHHH....PAK OMAR TIMBANG TELUK PAK JIB MCM MANO NAK BAGI BONUS TU BOHHHHH.....ANGAN MAT JENIN PANJAT POKOK KELAPA BROOOOO.....PUNGGAHHHHHHH

Tanpa Nama berkata...

omar...hang memang nyanyuk la...biarlah kerajaan PR nak bagi bape pun...hang tu gang kerajaan...kerajaan memang tolong rakyat...tolonng barang naik...semua naik......seronok ingat zaman DUNHILL 7 70 sen..... duit susah tapi nilai besar....

Tanpa Nama berkata...

Patutnye si omar ni sound kerajaan pusat pasal ape kerajaan negeri boleh bagi lebih, kerajaan pusat tak boleh. Ni dah terbalik. Dah tau dah si omar ni belah yang mana.

Tanpa Nama berkata...

memang BIAS betulla omar ni. cukup2 la tu omar. STEP DOWN la cepat! bagi pengganti yang benar2 boleh memajukan pemikiran penjawat awam untuk naik.

ni balik2 idea jumud jua yang dikeutarakan. lepastu kenyataan semua melalut2. biarlah kerajaan negeri lain nak bagi berapa pun, tak seragam pun. negeri ada hasil masing2.

Tanpa Nama berkata...

Sudahlah pak omar, org semua dah tahu lakonan kau, konon minta bonus 21/2 gaji, dah dekat pemilihan dan pertandingan presiden cuepacs, buat-buatlah mintak bonus, ciit..!!! kaki belit punya org, kau ingat najib nak bagi permintaan cuepacs, ari tue pun cuma dapat RM 500 jea.. tak ke mana pun duit tue, kerja bayar cukai jea, cukai pintu, cukai tanah, cukai jalan dan cukai harta, terus habis, duit tue, yg untung kerajaan, duit di bagi tue dapat balik.. yg melopong rakyat juga akhirnya...

Tanpa Nama berkata...

Pkir baik2
Kerajaan pusat beri rm 500= 1.4 juta PA
Kerajaan negeri beri 1bln gaji=21000 org PA je
Kerajaan pusat kene pgg budget negara n agih2kn ke semua jabatan utk mcm2 pembelian
kalo keje kt hospital bape byk budget nk beli ubat..alat2..semua mahal2..harga juta2..pkhidmatan byr 1rggt je stiap sorang..mane kementerian pelajaran nak kasi plak budget bdk2 sekola..jalanraya nk repair..tu belum kementerian lain lg..n byk negeri lg..cube kaji..jgn ptikai bape PM nk kasi..jd PM pening kepala nk urus budget..jgn ingat hasil je nk agih..bdget belian pn byk nk urus..so..thanks for PM sbb da beri ape y tmampu..Alhamdulillah..smg Allah sentiasa mberi rezki utk sume y byawa ddunia ni..

Tanpa Nama berkata...

Di dalam organisasi anda berapa ramaikah yg berpendapatan tinggi bermaksud gaji melebihi RM 7,000, itulah yg dikatakan berpendapatan tinggi, adakah rakyat akan dpt mencapai berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020, kenaikan harga barangan kini telah membebankan seluruh rakyat malaysia kecuali mereka yg berpendapatan tinggi seta berpendapatan serderhana tinggi. Kenaikan harga barang kini naik sehari demi sehari, barangan keperluan spt beras, gula, susu tin, susu bayi, bawang besar dan kecil, ikan, daging, telur, susu tepung, tepung gandum, serbuk kopi-teh, majerin, gas dapur, minyak masak, dan paling teruk kenaikan harga ayam, ini adalah keperluan rutin harian yg diperlukan oleh seisi keluarga untuk keseimbangan kesihatan, kalau sesiapa nak boikot, dia boikotlah seorang diri , tak masuk akal, tak payah isi gula minum kopi-teh, tak payah isi santan masak rendang raya nie.. itu belum lagi keperluan harian untuk berkerja spt minyak kereta-motor, tol, bayaran parking kereta, keperluan pakaian dsbnya.. Bagi perjawatan Turus, Jusa, Gred 41-54, PM, TPM, YB, Menteri, bagi mereka tiada masalah kerana mereka tergolong di dalam yg berpendapatan tinggi, bagaimana pula mereka yg gred R3-32, berpendapatan rendah serta rakyat jelata yg bertungkus-lumus menampung keluarga yg sekian hari harga barangan keperluan semakin naik, tiada turunya, jadi fikir-fikirkanlah.. inilah natijahnya jikalau urus tadbir negara, negeri tidak di urus dengan cara yang berlandaskan Al-Quran dan sunnah Rasulullah SAW..

Tanpa Nama berkata...

Bro2 semua..belajarlah bersyukur..sdh trg lg bersuluh pembangkang buat muka baik..kan itu cuma insentif kewangan bkn bonus..insyallah budjet bln oktober dptlah 2 bln gaji..kita tengok wsktu tu pembangkang nak bg 3 bln gajikah..fikirkanlah..jgn mudah terpedaya kang nanti kita org melayu menumpang dinegeru sendiri..diumpan sedikit dah kata kerajaan zalim lah,tak teluslah dll..

Tanpa Nama berkata...

Makin hari makin tak cerdik aku tengok Pak Osman kita ni. Biaq pi la kjaan negeri nk bg bonus berapa byk pun. Awat... Yg kt atas tu soh hang menyalak ka? Patutnya hang kena suruh dia bg sebulan bonus. Setakat 500 nk buat apa? Mmg jenis manusia yg pentingkan diri sendiri & kroni. Keringat kami semua PA langsung x endah! Kami setiap hari berdoa sempena bulan Ramadhan ni agar PM cepat2 DIGANTI dgn org lain yg lebih layak & berperikemanusiaan...bukan peri kebinatangan mcm PM yg ada lani!!!

Tanpa Nama berkata...

Aku yang masih Melayu Islam...Insyallah

Melayu sekarang mudah mengadai maruah dan harga diri demi bonus dan pemberian wang.........tolonglah muhasabah diri..semua tu ayat ja..kalau nak banding nilai pemberian bonus pun agak2 la.........jagan terpedaya dengan janji manis pembangkang oii..kelak jadi Pak Kaduk..Ramai Melayu lupa diri dan agama...asyik ingat wang!wang!wang!.Nak masuk kubur pun kafan dengan wang kea bro ??? Ingat ekonomi kita sapa pegang..........so depa boleh buat apa saja sogok pemikiran kita dengan wang yang berjuta pun akan habis sehari weii.Nak ka kau org gadai/jual Malaysia dengan berjuta2 wang........kita dapat wanag..negara hakmilik orang.PLs la mana semangat patriotik engkorang ..sengal ja baca komen2 manusia "buta" di atas.........

Tanpa Nama berkata...

betulllllllllllllllllllll
Sekarang semangat patriotik warga Malaysia tahap ZEROOOOOOOOOOO.
Kalau sesapa serang kita........pasti pemimpin yang disalahkan.....bukannya nak jihad..aku pasti bro....macam kes Lahad Datu....pemikiran kita dah berjayan dimanipulasi oleh musuh negara yang remote melalui pembangkang....haha....tengoklah kalau kita diserang...........
Cuba kaji kenapa Islam kalah dalam perang UHud..........kenapa bro...sebab harta dunia............diulang HARTA........nie..kita asyik dengan bonus bagai.........fikir2kan

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

lu jgn sembang maaa bro Jumaat, Ogos 02, 2013 7:33:00 PG...jadi lah insan yang bukan hipokrit..berpijak di bumi yg nyata brooo....jgn main wayang cino banyak sgt...org benci brooo....JADI LAH ZERO TO HERO jgn jadi HERO TO ZERO.....punggahhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

he Red BURET said :

lu jgn sembang maaa bro Jumaat, Ogos 02, 2013 7:33:00 PG...jadi lah insan yang bukan hipokrit..berpijak di bumi yg nyata brooo....jgn main wayang cino banyak sgt...org benci brooo....JADI LAH ZERO TO HERO jgn jadi HERO TO ZERO.....punggahhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

he Red BURET said :

lu jgn sembang maaa bro Jumaat, Ogos 02, 2013 7:33:00 PG...jadi lah insan yang bukan hipokrit..berpijak di bumi yg nyata brooo....jgn main wayang cino banyak sgt...org benci brooo....JADI LAH ZERO TO HERO jgn jadi HERO TO ZERO.....punggahhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

lu jgn sembang maaa bro Jumaat, Ogos 02, 2013 7:33:00 PG...jadi lah insan yang bukan hipokrit..berpijak di bumi yg nyata brooo....jgn main wayang cino banyak sgt...org benci brooo....JADI LAH ZERO TO HERO jgn jadi HERO TO ZERO.....punggahhhhhhh...

Tanpa Nama berkata...

Dato' Hj. Omar Osman jgn terlalu cakap byk sangat dan beri org keyakinan sangat ...ada kala jgn war2kan dah pasti baru cerita..4 tuntutan tu hanya 1 shaja yg akan diikut iaitu elaun perumahan,itu pun hanya sejumlah yg kecil dan mungkin tidak diselaraskan tapi dinaikan dari 150 ke 200 ..itu yang saya dengarlah dari kawan yg bekerja di putrajaya...Jadi yg tiga tuntutan termasuk pekerja kontrak,selarasan gaji dan lain2 tu...Mereka tak akan ikut kerana itu adalah hakikatnya,jadi jgnlah beri harapan,tapi beri pandangan boleh ...sekian

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

setujuuuu bro Jumaat, Ogos 02, 2013 8:02:00 PG...lu tak hipokrit broo...lu punye boleh kenyataan boleh bikin batu cincin daaaa broo Jumaat, Ogos 02, 2013 8:02:00 PG....punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

setujuuuu bro Jumaat, Ogos 02, 2013 8:02:00 PG...lu tak hipokrit broo...lu punye kenyataan tu boleh bikin batu cincin daaaa broo Jumaat, Ogos 02, 2013 8:02:00 PG....punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

setujuuuu bro Jumaat, Ogos 02, 2013 8:02:00 PG...lu tak hipokrit broo...lu punye kenyataan tu boleh bikin batu cincin daaaa broo Jumaat, Ogos 02, 2013 8:02:00 PG....punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

setujuuuu bro Jumaat, Ogos 02, 2013 8:02:00 PG...lu tak hipokrit broo...lu punye kenyataan tu boleh bikin batu cincin daaaa broo Jumaat, Ogos 02, 2013 8:02:00 PG....punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

saya rasa isunya. cuepacs berusehe memastikan nasib penjawat awam federal yang bekerja kat selangor mendapat bonus yang sama dengan kakitangan negeri, memandangkan negeri itu dah umumkan sebulan gaji. itu je... pepun saya berterima kasih dengan cuepacs kerana sentiasa berusehe mendapatkan hak kakitangan awam..

Tanpa Nama berkata...

Takpa buat masa ni kerajaan pusat bagi rm 500 dulu tapi hujung tahun depa bagi lagi 11/2 bulan gaji dan kerajaan selangor dan p penang bagi jubur je....apa macam fair square.

Tanpa Nama berkata...

Sendiri bg pandangan... Sendiri setuju! Wakakaka mmg lu bangkai la bai... Jenis lu ni mmg spesis keturunan gelandangan! Lepak tepi jln dan bwh jambatan.

Tanpa Nama berkata...

Memandai aje luuuuu ni kata ujung tahun ni kerajaan pusat bg 1 1/2 bulan bonus. Belanjawan ujung bulan okt 2013 ni kerajaan akan bg 1/2bulan bonus aje.....

Alasannya....
Sbb kerajaan dah bg elaun rumah rm450...
Cola diselaras semua dpt rm350...
Elaun mileage n elaun overtime di naikkan...
Elaun Lojing n sewa hotel di naikkan....
Tangga gaji di tambahkan n penambahan gaji naik setiap tahun tanpa ada gaji mati...
Semua ini akan di umum pd belanjawan ujung oktober nanti n di kuatkuasa 1 januari 2014...

Ini semua adalah mengikut skim gaji SST yg akan di umumkan pd belanjawan okt 2013 nnti utk belanjawan 2014 n kerajaan akan menambahkan lg rm2 billion utk semua ini kpd gaji PA utk mencapai tahap negara maju yg akan dpercepatkan kpd 2018...

Sekian......

Drp... janda anak satu....

Tanpa Nama berkata...

ape pun cannot.....

Khairul Muzzamir bin Alias berkata...

Pertama kali dipanjat syukur ke hadrat Illahi kerana telah membuka rezeki untuk saya. Terima kasih juga kepada pihak Cuepacs yang banyak memperjuangkan tentang penjawat awam di Malaysia. Saya bersyukur menjadi sebahagian daripada anggota penjawat awam. Saya sangat gembira. Terima kasih juga pada cuepacs dan PM.

Tanpa Nama berkata...

monyet pnye cuepacs..ptt minte ngan federal la bonus utk kita sume staff federal

Tanpa Nama berkata...

Harga barangan kering semakin naik dari tahun ke tahun iaitu : tepung gandum, gula pasir, tepung sagu, tepung kastat, gula merah, bawang besar, bawang kecil, lada besar, sebuk kari, serbuk lada, kopi, teh, serbuk lada hitam, tauhu kering, lada kering, udang kering, asam jawa, asam keping dsbnya.
Harga barangan basah semakin naik dari tahun ke tahun iaitu : segala jenis ikan, spt ikan aya, ikan tamban, ikan selar dsbnya, sotong, segala jenis udang spt udang harimau, udang belacan dsbnya, segala jenis sayuran spt sayur sawi, kailan, kobis, kacang bendir, kacang panjang dsbnya, segala jenis daging, samada daging fresh lembu-kambing dan daging import lembu-kambing dan paling mahal daging ayam, harga boleh mencecah RM9.50 sekilo.
Harga barangan keperluan dapur yang semakin naik iaitu : gas memasak dan minyak makan pelbagai jenama.

Tanpa Nama berkata...

Perjuangan Omar semakin tersasar dan berunsur politik dan mengampu.Jangan hiri ati dengan kerajaan negeri Selangaor kerana memberi bonus kepada PA negeri.Kerajaan negeri yang pandai menguruskan wang pembayar cukai dan rakyat memang kakitangan awam negeri layak mendapat ganjaran.Kenapa PA persekutuan di selangor perlu mendapat bonus yang sama seperti PA kerjaan Negeri?Pendapatan Persekutuan di Negeri Selangor juga tidak di bagi dengan kerajaan negeri.

Tanpa Nama berkata...

Saya hampir nak muntah bila nampak apa yang omar cakap. Dia bercakap ada guna otak?kenapa tin kosong boleh jadi pengerusi. Berapa yang kerajaan negeri beri bergantung kepada kemampuan negeri, kalau kerajaan negeri untung banyak dan dia bagi banyak bermaksud kerajaan itu cerdik dan prihatin. Tak macam kerajaan pusat yang pandai memancing undi dekat pilihan raya. Hampir nak pengsan bila dia suruh kerajann negeri membayar bonus untuk kakitangan pusat....otak cacat. Apa ulasan yang dia bagi jelas nampak dia hanya berpihak kepada BN.

Tanpa Nama berkata...

ada swasta tahun lepas dapat bonus 8 bulan tak ada kecoh pun...500 pun rezeki semua nak lebih tapi apa kan daya...sabo je la....nie pulak org penting kerajaan dapat kereta baru honda lagi dari jepun plak tu...yg gred rendah dapat kereta second je la....gaji ciput,sewa rumah pun mcm kandang lembu...tak mampu..tapi kakitangan awan bersyukur...nak minta tolong dgn siapa kalau bukan kerajaan....

Tanpa Nama berkata...

Datuk Omar pengerusi cuepas tidak tegas dan kerajaan tak dengar apa yg pengerusi cuepas minta jom ubah Pengerusi yg baru yg lantang bersuara.

Tanpa Nama berkata...

Bersabarlah semua PA yg gred 17 ke bawah.

Sy gred 41 gaji + elaun rm3500 n isteri tidak bkerja n mmpunyai anak 3org n tinggal di KL.

Sewa rumah rm800
Kereta rm850
Minyak kereta rm350
Bil api air rm200
Mkn minum sy isteri n 3org anak rm1300
Susu baby n pampers rm400

Jumlah rm3900
Negatif (- rm400)
Ini tak pinjam personal loan lg... kalau dah pinjam personal loan sy takkan ada gaji rm3500

Bayangkan.... ini sy yg gred 41... dan sy dpt bygkan bagaimana sengsaranya PA yg gred 29 ke bwh bila hidup di KL ini lebih2 lg kalau isteri tidak bekerja.

Bersabarlah......Dulu2 org selalu berkata yg PA ni golongan yg duduk di tengah2. Susahpun tidak n senangpun tidak. Iaitu hanya cukup utk hidup shj... pakaian setahun sekali baru boleh beli iaitu semasa nk raya shj...

Skrg ini.....PA bkn golongan yg duduk di tengah2... skrg ni PA gred 41 ke bawah n kalau isteri tidak bkerja n duduk di KL sudah masuk ddlm golongan org susah dah...

Jadi kalau semua PA buat pinjaman personal loan.. bkn lah dia saja2 suka2 utk nk buat pinjaman. Dia pinjam sbb nk cover baki gaji yg negatif tu lah... mcm sy negatif rm400 x 12bln dah rm4800.

Jadi kalau setiap PA yg naik KGT n setiap kali naik gaji n terpaksa buat over lap itu sudah terpaksa .... kalau tak buat over lap nk pinjam kt sapa lg?

Jadi Kerajaan bela lah semua PA naiklah gaji ke atau tambah2kanlah elaun2... kasihanilah kami semua... hidup setiap hari merintih... merayu.... menangis tak siapa yg tahu.....

hanya boleh meluahkan di ruangan ini sekadar melepaskan tekanan hidup yg amat perit bilA bkerja di KL....

Tanpa Nama berkata...

Petua jeragat dan jerawat
http://petuajeragat.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

kepada PA yang komplen kata makan sekeluarga sampai beribu-ribu tu, korang setiap hari makan kat luar ke apa? tak reti masak sendiri di rumah? tak reti bawa bekal sendiri untuk sarapan pagi mahupun bekal untuk makan tengahari?

dah tau perbelanjaan paras leher, hari2 pegi melantak kat kedai buat apa. pagi makan luar, tengahari makan luar, malam angkut 1 family makan kat kedai yang sekali makan cecah rm50.

memang benarlah ada komen kat topik 1 lagi tu, PA ni patut dihantar kursus pengurusan kewangan & perbelanjaan berhemah. selagi tak lulus kursus tu, jangan sahkan jawatan dia.

sikit2 merengek bab itu tak cukup ini tak cukup. mana taknya, gaji 2k, belanja macam gaji 3k. budak sekolah rendah pun tahu 2 - 3 = -1

Tanpa Nama berkata...

_____
| ||
|\___/|
| |
| |
| |
| |
| |
| |
____||____|____
/ | | \
/ | | | \
| | | | |
| | | | |
| | |
| | |
| /
| /
\ /
\ /
| |
| |

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

kepala bontot pak hang la bro Sabtu, Ogos 03, 2013 1:38:00 PG...lu sembang lah...lu pun sama aje dok sembang pasai org...lu pun 2 x 5 aje cuma lu ni hipo aje bro Sabtu, Ogos 03, 2013 1:38:00 PG...kepala but lahhh....punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

kepala bontot pak hang la bro Sabtu, Ogos 03, 2013 1:38:00 PG...lu sembang lah...lu pun sama aje dok sembang pasai org...lu pun 2 x 5 aje cuma lu ni hipo aje bro Sabtu, Ogos 03, 2013 1:38:00 PG...kepala but lahhh....punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

kepala bontot pak hang la bro Sabtu, Ogos 03, 2013 1:38:00 PG...lu sembang lah...lu pun sama aje dok sembang pasai org...lu pun 2 x 5 aje cuma lu ni hipo aje bro Sabtu, Ogos 03, 2013 1:38:00 PG...kepala but lahhh....punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

RUANG AND PELUANG DAH DIBERI SUPAYA TUKAR KRJAAN....LA NI TERIMA LAH BAHANA NYA WAHAI SAHABAT....JADI BERPIJAK DI BUMI YG NYATA BROOO...PUNGGAHHHH....TUNGGU GULA GULA DARI KRJAAN BN UMNONOK LA NI BOHHH.....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

RUANG AND PELUANG DAH DIBERI SUPAYA TUKAR KRJAAN....LA NI TERIMA LAH BAHANA NYA WAHAI SAHABAT....JADI BERPIJAK DI BUMI YG NYATA BROOO...PUNGGAHHHH....TUNGGU GULA GULA DARI KRJAAN BN UMNONOK LA NI BOHHH.....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

RUANG AND PELUANG DAH DIBERI SUPAYA TUKAR KRJAAN....LA NI TERIMA LAH BAHANA NYA WAHAI SAHABAT....JADI BERPIJAK DI BUMI YG NYATA BROOO...PUNGGAHHHH....TUNGGU GULA GULA DARI KRJAAN BN UMNONOK LA NI BOHHH.....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

tapi kawe percayo...DIMANA BUMI DIPIJAK DISITU LANGIT DIJUNJUNG...jadik adjust sikit bohhh...bonus 2 1/2 tu kasi lulus pada bajet 2014 ni pak jib...selagi tak lulus selagi tu la krjaan BN UMNONOK dicaci...hidup BN UMNONOK....punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

tapi kawe percayo...DIMANA BUMI DIPIJAK DISITU LANGIT DIJUNJUNG...jadik adjust sikit bohhh...bonus 2 1/2 tu kasi lulus pada bajet 2014 ni pak jib...selagi tak lulus selagi tu la krjaan BN UMNONOK dicaci...hidup BN UMNONOK....punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

tapi kawe percayo...DIMANA BUMI DIPIJAK DISITU LANGIT DIJUNJUNG...jadik adjust sikit bohhh...bonus 2 1/2 tu kasi lulus pada bajet 2014 ni pak jib...selagi tak lulus selagi tu la krjaan BN UMNONOK dicaci...hidup BN UMNONOK....punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

Setuju dgn pnpdt tuan.. Nsib baik sya tnggal kat sandakan sbh. Kos hidup masi rendah. Mknan fresh murah. Tak da tol. Cuma brngan kat supermarket da naik mndadak. Tkut nak beli byk bila nmpk hrga yg 3bln sblm ni dan naik sehingga rm1.50. Kesal dgn sikap kjaan tak mmantau hrga brg. Peniaga sesuka hti menaikkn brg. PA yg brgaji rendah akn rasa trbeban. Mcm sya

Tanpa Nama berkata...

punggah!!..TRB..kah!! kah!! kah!!..
broo, lu betul punye marah nie..

// berkata...

Ade ke takde??..atau ade dalam tiade??.. tak pun, nak main sorok2 kut??..kalau ade bagilah clue..

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

hahaha...meme kawe sgt marah ni bro ku Sabtu, Ogos 03, 2013 6:51:00 PG...tu krjaan BN UMNONOK ingat depa tua baguih sgt ka...jadah...betul la TGNA ckp depa umpama dok bagi maka dedak aje dkt rakyat ni...PA pulak dok meraung sana sini broo...tu tak cukup ni tak cukup....hakikatnya meme tak cukup bohhhh.....punggahhhhh....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

meme semua keperluan naik bro ku Sabtu, Ogos 03, 2013 6:51:00 PG...

Tanpa Nama berkata...

Berangan btul ko ni janda anak satu.. Jgn mimpila kjaan akn naikkan smua elaun2 tu trmasuk gaji. Lu kena ingat, kerjaan dah berabis duit time PRU13 tu. Berbillion2 d tabur. Jd lu ingat snang ker nak kjaan nak stabil scpt mngkin

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

untuk bro Sabtu, Ogos 03, 2013 9:22:00 PG...betul ckp lu tu tapi kalau depa krjaan BN UMNONOK tu terlus and betul pasti boleh rolling income negara tu bro...ini tak depa kasi kembung and buncit saku depa and kroni depa tu....tu yg haram jadah tu bro Sabtu, Ogos 03, 2013 9:22:00 PG....rakyat yg merana and susah...wa tak mau hipo bro Sabtu, Ogos 03, 2013 9:22:00 PG...lu jgn mare bro...WA AKAN LAWAN brooo...punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

untuk bro Sabtu, Ogos 03, 2013 9:22:00 PG...betul ckp lu tu tapi kalau depa krjaan BN UMNONOK tu terlus and betul pasti boleh rolling income negara tu bro...ini tak depa kasi kembung and buncit saku depa and kroni depa tu....tu yg haram jadah tu bro Sabtu, Ogos 03, 2013 9:22:00 PG....rakyat yg merana and susah...wa tak mau hipo bro Sabtu, Ogos 03, 2013 9:22:00 PG...lu jgn mare bro...WA AKAN LAWAN brooo...punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

untuk bro Sabtu, Ogos 03, 2013 9:22:00 PG...betul ckp lu tu tapi kalau depa krjaan BN UMNONOK tu terlus and betul pasti boleh rolling income negara tu bro...ini tak depa kasi kembung and buncit saku depa and kroni depa tu....tu yg haram jadah tu bro Sabtu, Ogos 03, 2013 9:22:00 PG....rakyat yg merana and susah...wa tak mau hipo bro Sabtu, Ogos 03, 2013 9:22:00 PG...lu jgn mare bro...WA AKAN LAWAN brooo...punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

amenda the red buret ni berulang2 copy paste ni? sampah mana la yg sesat masuk sini nihh??

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :
heheheheee...relek my bro Sabtu, Ogos 03, 2013 3:34:00 PTG....jgn mare bohhh...wa bagi berulang kali agar depa depa di luar sana kasi buntang mato tgk coretan kawe bohhhh....biak depa baco luahan dari salah sorang dari wakil 1.4 juta PA di luar sano tu bro Sabtu, Ogos 03, 2013 3:34:00 PTG....wa tak hipo and tak pandai timbang teluk boss kawe brooo...so copy and paste la bro ku Sabtu, Ogos 03, 2013 3:34:00 PTG....heheheheee....punggahhhhh bohhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

heheheheee...relek my bro Sabtu, Ogos 03, 2013 3:34:00 PTG....jgn mare bohhh...wa bagi berulang kali agar depa depa di luar sana kasi buntang mato tgk coretan kawe bohhhh....biak depa baco luahan dari salah sorang dari wakil 1.4 juta PA di luar sano tu bro Sabtu, Ogos 03, 2013 3:34:00 PTG....wa tak hipo and tak pandai timbang teluk boss kawe brooo...so copy and paste la bro ku Sabtu, Ogos 03, 2013 3:34:00 PTG....heheheheee....punggahhhhh bohhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

heheheheee...relek my bro Sabtu, Ogos 03, 2013 3:34:00 PTG....jgn mare bohhh...wa bagi berulang kali agar depa depa di luar sana kasi buntang mato tgk coretan kawe bohhhh....biak depa baco luahan dari salah sorang dari wakil 1.4 juta PA di luar sano tu bro Sabtu, Ogos 03, 2013 3:34:00 PTG....wa tak hipo and tak pandai timbang teluk boss kawe brooo...so copy and paste la bro ku Sabtu, Ogos 03, 2013 3:34:00 PTG....heheheheee....punggahhhhh bohhh

Tanpa Nama berkata...

Sory bro. Buget 2014 ko jangan mimpi lah nak dapat bonus lagi..tu jer yang boleh cakap

Tanpa Nama berkata...

Adakah kenyataan ini dikeluarkan oleh pihak cuepacs ataupun hanya kenyataan peribadi presiden cuepacs? Bolehkah negara Malaysia mencapai misi visi pada tahun 2020? Pendapatan gaji bulan atau minggu yang diguna pakai oleh kebanyakan negara maju? Apakah peranan skop tugas cuepacs untuk membawa Malaysia ke negara berstatus maju pendapatan tinggi? Salahkah ada persaingan untuk menambahbaik sistem pentadbiran dan sepatutnya berlumba-lumba untuk melakukan kebaikan? Kenapa kita selalunya semua segi jauh ketinggalan dari negara Singapura? Kenapa kita tak nak ikut kepada perkara yang boleh menjadi negara lebih baik terus langkah maju kehadapan? Adakah kita semua siap sedia untuk menjawab di hadapan Allah nanti?

Tanpa Nama berkata...

Tu korang bodoh tahap hina.. sapa suruh najib nak jadi pm kalau pening nak urus negara???? kalau tak reti nak bertanggungjawab dan amanah terhadap hasil negara, dok blanja bagi bini & kroni je mewah, masih ada anjing yg bertopengkan manusia sokong kerajaan yg tak cekap? Melayu ni dare to change! takut kepada perubahan.. sebab tu penyokong kerajaan skrg ni 3rd class mentaliti....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

peh tu dia dok mai bro Ahad, Ogos 04, 2013 6:25:00 PG...meme klasikal soalan brooo...penuh dgn maksud tersirat and tersurat...soalan bro Ahad, Ogos 04, 2013 6:25:00 PG tu bukan level pak man cuepecs ni nak jawab...dia apa tau bro dia tau timbang teluk maca'ei maca'ei BN UMNONOK aje bro...confirm pak jib and the geng pun goyang ni broo dgn soalan lu tu....TAPI KAWE CUMA BOLEH HURAIKAN HANYA SEDIKIT IAITU...KITA KENE BERSIAP SEDIA KERANA INDON AKAN MEMOTONG NILAI RINGGIT KITA...PAS NI BUKAN INDON AKAN KE MALAYSIA TAPI ORG MALAYSIAN PULAK AKAN KE SANA BRO....SKRNG RINGGIT SEMAKIN SUSUT AND MENGECIL BOHHH....NI KAJIAN MELALUI PAKAR PAKAR GELAP BOHHH...KALAU PAKAR TERANG NI (GENG PRO BN UMNONOK) MANO ADO CKP CAM NI BOHH...DEPA DOK TIMBANG TELUK PAK JIB AND THE GENG AJO...TU SEBAB SEMUA DEPA CKP OK WALAU HAKIKATNYA MALAYSIAN AKAN KO KALAU MASIH CARA SEBEGINI BROOOO....jawapan nya PUNGGAHHHHHHHHHH

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

peh tu dia dok mai bro Ahad, Ogos 04, 2013 6:25:00 PG...meme klasikal soalan brooo...penuh dgn maksud tersirat and tersurat...soalan bro Ahad, Ogos 04, 2013 6:25:00 PG tu bukan level pak man cuepecs ni nak jawab...dia apa tau bro dia tau timbang teluk maca'ei maca'ei BN UMNONOK aje bro...confirm pak jib and the geng pun goyang ni broo dgn soalan lu tu....TAPI KAWE CUMA BOLEH HURAIKAN HANYA SEDIKIT IAITU...KITA KENE BERSIAP SEDIA KERANA INDON AKAN MEMOTONG NILAI RINGGIT KITA...PAS NI BUKAN INDON AKAN KE MALAYSIA TAPI ORG MALAYSIAN PULAK AKAN KE SANA BRO....SKRNG RINGGIT SEMAKIN SUSUT AND MENGECIL BOHHH....NI KAJIAN MELALUI PAKAR PAKAR GELAP BOHHH...KALAU PAKAR TERANG NI (GENG PRO BN UMNONOK) MANO ADO CKP CAM NI BOHH...DEPA DOK TIMBANG TELUK PAK JIB AND THE GENG AJO...TU SEBAB SEMUA DEPA CKP OK WALAU HAKIKATNYA MALAYSIAN AKAN KO KALAU MASIH CARA SEBEGINI BROOOO....jawapan nya PUNGGAHHHHHHHHHH

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

peh tu dia dok mai bro Ahad, Ogos 04, 2013 6:25:00 PG...meme klasikal soalan brooo...penuh dgn maksud tersirat and tersurat...soalan bro Ahad, Ogos 04, 2013 6:25:00 PG tu bukan level pak man cuepecs ni nak jawab...dia apa tau bro dia tau timbang teluk maca'ei maca'ei BN UMNONOK aje bro...confirm pak jib and the geng pun goyang ni broo dgn soalan lu tu....TAPI KAWE CUMA BOLEH HURAIKAN HANYA SEDIKIT IAITU...KITA KENE BERSIAP SEDIA KERANA INDON AKAN MEMOTONG NILAI RINGGIT KITA...PAS NI BUKAN INDON AKAN KE MALAYSIA TAPI ORG MALAYSIAN PULAK AKAN KE SANA BRO....SKRNG RINGGIT SEMAKIN SUSUT AND MENGECIL BOHHH....NI KAJIAN MELALUI PAKAR PAKAR GELAP BOHHH...KALAU PAKAR TERANG NI (GENG PRO BN UMNONOK) MANO ADO CKP CAM NI BOHH...DEPA DOK TIMBANG TELUK PAK JIB AND THE GENG AJO...TU SEBAB SEMUA DEPA CKP OK WALAU HAKIKATNYA MALAYSIAN AKAN KO KALAU MASIH CARA SEBEGINI BROOOO....jawapan nya PUNGGAHHHHHHHHHH

Tanpa Nama berkata...

Saya nak berbelanja raya ni tak cukup sebab dapat bonus RM500 je. Cubalah beri RM1000. RM500 tu cukup untuk orang bujang je. Apa lah..

Paling nazak pesara kerajaan.. Macam tak beraya je.. Kesian aku tengok..

Tanpa Nama berkata...

beza la sikit ...500 tu bkn bonus....tu bantuan...syok la najib dok sebut bonus.....

Tanpa Nama berkata...

colah gigi aje rm500 tu, bukan tak bersyukur tapi memang kenyataan sekarang ni dgn kos sara hidup yg amat tinggi,amat sedih dr sekarang ni

Tanpa Nama berkata...

aku penjawat awam yang sokong PKR rasa hampa.. sebab aku vote pakatan tapi tak dapat bonus kerajaan selangor.. kalau tak ada undi aku..ko ingat korang bleh menang ke.. walau pun aku kat kerajaan awam tapi aku undi pakatan tau tak.. ini tak adil...!!! berat sebelah!!!

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

heheheheee...relek bro Ahad, Ogos 04, 2013 2:05:00 PTG...kawe pun vote PR gak tapi tak lah mcm lu brooo....LU UMPAMA NYAMUK SEKOR PUNYA PASAL HABIS KELAMBU LU BAKAR broooo....TAKAT VOTE LU TU TAK KE MANA BOHHH....punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

Untung laaa sapa - sapa

yang mewarisi HARTA WAN @ HARTA PAK

time raya nieeee !

Tanpa Nama berkata...

apooo punyo lahabau laaa lu nie warih..dah keperluan dio 3k,, berdasarkan kos sara hidup semasa,, bukan suko2 mak abah dio nak belanjo camtu..lu paham tak keperluan..tetibe lu nak soh belanja 2k,,lu nak soh dia makan pasir ko apo??..

Tanpa Nama berkata...

Polik Bona bilo pikir orang tuduh bukan2
Takpo tunggu den dah kayo jangan cubo nadah tangan
Mintak pinjam duit apotah laie tandotangan
Time tu takdo nak berbaik
EKAU BOLEH POIE JALAN

Tanpa Nama berkata...

sape-sape nak duit raya, najib jemput g rumah terbuka beliau. Dia kata naka bagi sdikit ampau

silakannnnnnnnn

Tanpa Nama berkata...

Di dalam organisasi anda berapa ramaikah yg berpendapatan tinggi bermaksud gaji melebihi RM 7,000, itulah yg dikatakan berpendapatan tinggi, adakah rakyat akan dpt mencapai berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020, kenaikan harga barangan kini telah membebankan seluruh rakyat malaysia kecuali mereka yg berpendapatan tinggi seta berpendapatan serderhana tinggi. Kenaikan harga barang kini naik sehari demi sehari, barangan keperluan spt beras, gula, susu tin, susu bayi, bawang besar dan kecil, ikan, daging, telur, susu tepung, tepung gandum, serbuk kopi-teh, majerin, gas dapur, minyak masak, dan paling teruk kenaikan harga ayam, ini adalah keperluan rutin harian yg diperlukan oleh seisi keluarga untuk keseimbangan kesihatan, kalau sesiapa nak boikot, dia boikotlah seorang diri , tak masuk akal, tak payah isi gula minum kopi-teh, tak payah isi santan masak rendang raya nie.. itu belum lagi keperluan harian untuk berkerja spt minyak kereta-motor, tol, bayaran parking kereta, keperluan pakaian dsbnya.. Bagi perjawatan Turus, Jusa, Gred 41-54, PM, TPM, YB, Menteri, bagi mereka tiada masalah kerana mereka tergolong di dalam yg berpendapatan tinggi, bagaimana pula mereka yg gred R3-32, berpendapatan rendah serta rakyat jelata yg bertungkus-lumus menampung keluarga yg sekian hari harga barangan keperluan semakin naik, tiada turunya, jadi fikir-fikirkanlah.. inilah natijahnya jikalau urus tadbir negara, negeri tidak di urus dengan cara yang berlandaskan Al-Quran dan sunnah Rasulullah SAW..

Tanpa Nama berkata...

Itu Gred R3-32, tapi bagaimana nasib Gred R1 & N1. Adakah lebih berpendapatan tinggi?

Tanpa Nama berkata...

Mana janji kerajaan nak bagi pinjaman 1% faedah utk PA ?

Tanpa Nama berkata...

adussss..hari ni baru 5 hb.duit dah kering..gaji ciput,dapat pulak wang ihsan 500..nak raya lagi..pas ni sekolah buka pulak..bayaran semester anak lagi..adusssss

nak kerja stesen minyak la malam2

Tanpa Nama berkata...

teruk dah situasi sekarang... nape dulu sebelum PRU boleh bagi bonus banyak, sedangkan time tue nak duit diperlukan untuk PRU.....dan kini PRU dah berlalu, sepatutnya kewangan ada untuk diberikan bonus kpd PA lebih tinggi.... nie lah gula2 namanya... xkisah lah sape yang teraju kerajaan, tapi bersikap adil dan saksama lah dalam pemberian bonus...jangan bile masa tertentu sahaja yang diberi bonus tinggi......tue pun sbb nak meraih undi.... aduyai aduyai kadawaleeee

Tanpa Nama berkata...

RM500 :-

MAK RM50
BAPA RM50
PAKAIAN ANAK 2 ORANG RM100
PAKAIAN ISTERI RM 100
DUIT RAYA ANAK SEDARA RM50
KUIH RAYA RM50
MINYAK TOL RM100
UNTUK SENDIRI :--- TIADA----

Pak Meon berkata...

PERSIAPAN RAYA DENGAN JUMLAH RM500

BAJU MELAYU ANAK SULUNG RM40
SELIPAR ANAK SULUNG RM15
BAJU MELAYU ANAK KEDUA RM40
SELIPAR ANAK KEDUA RM15
BAJU KURUNG ANAK KETIGA RM50
SELIPAR ANAK KETIGA RM15
BAJU KURUNG ISTERI RM75
KUIH RAYA RM50
BAGI MAK RM30
BAGI AYAH RM30
BAGI MAK MERTUA RM25
BAGI PAK MERTUA RM25
MINYAK BALIK KAMPUNG RM60
TOL BALIK KAMPUNG RM30
AKU= TARAK....BAJU BUNDLE PUN TAK LEPAS

Tanpa Nama berkata...

apala bodoh sangat pegi senaraikan 'perbelanjaan dengan rm500' tu kat khalayak ramai. memang bangsa pengemis yang tak reti bersyukur langsung!!

duit gaji tiap bulan tu pegi ke mana? tu kira beruntung ada bantuan raya rm500. dan lagi beruntung kau tu ada kerja tetap dengan pendapatan tetap bulanan.

kalau takda kerja? kalau kena buang kerja? jangankan duduk bawah pokok, silap-silap dah lama mati kebulur.

jangan jadi pengemis, ok? dapat rm500 tu gunakan sebaiknya, dalam masa yang sama banyakkan bersedekah. zakat pendapatan tu lunaskan. selagi ko sibuk berbelanja tak ingat dunia akhirat, selagi tula kau takkan cukup dengan apa yang ada. bagi 10,000 pun tetap tak cukup

Tanpa Nama berkata...

dengan bantuan rm500 aku boleh....

beli baju anak 5 pasang sorang ,order kuih raya 14 balang..beli baju bini 4 pasang,kasut 8 pasang,beg tangan 2 bijik..langsir keliling tingkap..perabot baru,servis kereta..wahhhh..ada lagi balance rm 465 la...,

Tanpa Nama berkata...

Fuhhhhhhh... cayalahhh bro dgn rm500 tu ko boleh beli mcm2 dan masih ada balance lg rm465... tp... gua pesan sama lu cukup bulan bil kredit kad sampai jgn tak byr pulak... sbb senarai brg2 yg ko beli tu ko guna kredit kad dan hanya rm35 drp rm500 aje ko guna tunai itupun ko beli McDonald rm35 sbb kena tunai... utk anak ko... heheheeee

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

lu jgn sembang kemah bro Isnin, Ogos 05, 2013 11:10:00 PG...lu pun 2 x 5 aje cuma lu tu hipo aje....jadah betul...punggahhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

hahahahaaaaa.......setuju bro Isnin, Ogos 05, 2013 12:02:00 PTG...tapi bro dia tak menyusahkan org untuk beli keperluan tu....BAK KATO PEPATAH BIAR PAPE ASAL BERGAYEEEE....hehehehee

Tanpa Nama berkata...

apa yang tulis pasal perbelanjaan tu cuma sarcastic la..korang ni tak faham bahasa sungguh..

pi belajar lagi..

Tanpa Nama berkata...

sepatutnya cuepacs la push najib suh bg bonus lbih tggi dari kerajaan negeri.

Tanpa Nama berkata...

harga ayam dan daging naik la incik omar...

tapi takpe...

kami dapat rm500 untuk bayar saman trafik yang tetiba je ada. ari lain takde plak.

PARia N1 berkata...

aku plak rm500 xguna lg psl gaji bln 7 pun xluak lg!! gaji bln pun msih ader belen lg.

yg dok bising psl 500 xcukup tuh pi dok tepi pejalan kaki tgh banda tuh pegang tempurung kelapa!! untung2 ader org lalu lalang yg bgi sedekah! kah kah. sian tulll tgk nkorang nih!

Tanpa Nama berkata...

ehh..apasal tetiba ada masuk RM500 juta dalam akaun ni..salah key in kot nak bagi RM500 terkey in RM500 juta..kayo la aku macam ni..

another sarcastic (Tapi bagi yang tak reti bahasa akan taip je bantai...konon hebat sangat)

Tanpa Nama berkata...

BRO Isnin, Ogos 05, 2013 11:10:00 PG, LU PUN SENGKAK GAK KAN? TERIMA LAH KENYATAAN.. LU CAKAP TUE NAK SEDAPKAN TEKS DALAM NIE JER..... LU KALAU BUKAN ORG GOMEN MUNGKIN R XTAU... CER MASUK GOMEN, BARU LU TAU TUE MAKSUD PENYESALAN.......KALAU BONUS XDIBERI.. LU PUN AKAN SUMPAH SERANAH GAK

Tanpa Nama berkata...

badigol so'od tua kutok nie sapo plak. dok sebok2, kecoh2, menyemak bikin semak nie pehal? kalau lu rase, lu dah selesa, lu dah mantop, lu dah cukop sesangat dudok diam2 sudah. lg banyak lu cakap, lg bebakul org menyumpah seranah lu. biaq pi r depa....depa bukan ada jentik teloq hang pun.

Tanpa Nama berkata...

Berita Terkini.....

Raya tahun ini ditunda ke tahun depan. Sbb rata2 rakyat Malaysia yg PA mahupun Swasta tkdak duit nk beraya utk tahun ini sbb bonus dpt kurang bg yg Swasta n manakala PA kerajaan hanya dpt wang ehsan rm500 aje..

Memandangkan semua brg2 keperluan raya naik mendadak tahun ini. Mesyuarat meja bulat sebentar td oleh Majlis2 Ahli2 Cakerawala Bulan dan Bintang telah sebulat suara menunda raya tahun ini kepada tahun depan 2014. 

Sekian.....Drp janda anak satu....

Tanpa Nama berkata...

tahniah staff percetakan nasional sebab dapat duit raya rm1000...yang dapat rm500 sila dudukjauh2 taw..

Tanpa Nama berkata...

syukur.kerana kerajaan bg bonus raya.

Cik Oma Kelentooong berkata...

lepas pru 13 nih tetiba aje kisah elaun2 yang dulu kata nak naik tetiba senyap semacam aje.... lepah tu tedengar yang keja swasta pulok KWSP cadangnya tak bule lagi nak kuar skali gus....nampaknya bila aku pencen 2 tawun lagi, tak dapat la aku nak melancong kat Paris sbb bini aku yang keja swasta tak dapat kuar kwsp sekali gos...

yang cik omar bising2 pasal sangor bagi sebulan bonus raya kat kakitangan kejaan negeri tu bukan le pasai apa pon... sebenarnya cik omar jeles... duit 500 tu kalu cik omar beli spenda raya anak bini cucu pon tak cukup le beee......

yang dapat 500 tu sabor aje laaa.... kan cik omar tengah usaha dapatkan bonus 2 1/2 bulan gaji...

Tanpa Nama berkata...

pehhhhh!!!omar osman ni politik tahap cipan laaa. Tu belum masuk calon tu, kalu dpt masuk calon pru13 hari tur, garenti kipas gila babi punya laaa

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

hihihihi.....hahahahahaaaaa.......heheheheheheheee......huhuhuhuhuuuuu.....


layan demo bohhhhh....hari ni kawe takdo soon mau layan blog ni bohhhh...pas rayo kita sambung balik....yg boleh layan teruskan layan...dikesempatan ini kawe ingin mengucapkan SLMAT ARI RAYO 1434H...sekira coretan kawe ada menyingung perasaan hangpa hangpa tu harap di maafkan bohhh....kita cuma kenal di dalam blog ini sajo....jadik takdo zahir batin ok.....huhuhuhuhhhhuuuuhuuhuhuh..

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

hihihihi.....hahahahahaaaaa.......heheheheheheheee......huhuhuhuhuuuuu.....


layan demo bohhhhh....hari ni kawe takdo soon mau layan blog ni bohhhh...pas rayo kita sambung balik....yg boleh layan teruskan layan...dikesempatan ini kawe ingin mengucapkan SLMAT ARI RAYO 1434H...sekira coretan kawe ada menyingung perasaan hangpa hangpa tu harap di maafkan bohhh....kita cuma kenal di dalam blog ini sajo....jadik takdo zahir batin ok.....huhuhuhuhhhhuuuuhuuhuhuh..

Tanpa Nama berkata...

raya tahun ni mmg sakit sikit sb barang sangat mahal dah.. kenapa bleh jadi mcm ni ya..? harapkan bonus raya pn xda.. stress aku... anak2 pn nak beraya jg, tp klu keadaan mcm ni sedih tau tengok anak2.. apa dah jadi ni..?????

Tanpa Nama berkata...

saya mohon kpd en.omar agar dapat mmbantu kami pekerja awam.. saya sokong sgala usaha keras en.omar skarang ini yg sntiasa mmperjuangkan hak kakitangan awam..trima kasih..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...
tahniah staff percetakan nasional sebab dapat duit raya rm1000...yang dapat rm500 sila dudukjauh2 taw..

Isnin, Ogos 05, 2013 10:57:00 PTG

2222222222222222222222222222222222222

Pak Omar minta selaras bonus antara negeri dan faderal, tp geng percetakan dapat lebih...ape kes?

Tanpa Nama berkata...

punggahhhh!!..TRB
" samat ari raye broo "..

Tanpa Nama berkata...

burit merah dah start cuti ke?PATUT AMAN SIKIT TAKDE COPY PASTE BERKALI2

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

heheheheeee....taik kucing hang la broo Selasa, Ogos 06, 2013 3:02:00 PTG...lu jgn rosak kan nama kawe brooo...lu takat sekolah SPM lu jgn sembang pasal nama kawe brooo....kang org makan ikut mulut lu nanti makan ikut lubang bontot lu kang brooo...lu cari dulu maksud "BURET" tu baru lu boleh sembang sini....bukan "burit" ada faham brooo...tu burit hang kot brooo.....heheheheheeeee....JADAH LU.....punggahhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

heheheheeee....taik kucing hang la broo Selasa, Ogos 06, 2013 3:02:00 PTG...lu jgn rosak kan nama kawe brooo...lu takat sekolah SPM lu jgn sembang pasal nama kawe brooo....kang org makan ikut mulut lu nanti makan ikut lubang bontot lu kang brooo...lu cari dulu maksud "BURET" tu baru lu boleh sembang sini....bukan "burit" ada faham brooo...tu burit hang kot brooo.....heheheheheeeee....JADAH LU.....punggahhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

heheheheeee....taik kucing hang la broo Selasa, Ogos 06, 2013 3:02:00 PTG...lu jgn rosak kan nama kawe brooo...lu takat sekolah SPM lu jgn sembang pasal nama kawe brooo....kang org makan ikut mulut lu nanti makan ikut lubang bontot lu kang brooo...lu cari dulu maksud "BURET" tu baru lu boleh sembang sini....bukan "burit" ada faham brooo...tu burit hang kot brooo.....heheheheheeeee....JADAH LU.....punggahhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

heheheheeee....taik kucing hang la broo Selasa, Ogos 06, 2013 3:02:00 PTG...lu jgn rosak kan nama kawe brooo...lu takat sekolah SPM lu jgn sembang pasal nama kawe brooo....kang org makan ikut mulut lu nanti makan ikut lubang bontot lu kang brooo...lu cari dulu maksud "BURET" tu baru lu boleh sembang sini....bukan "burit" ada faham brooo...tu burit hang kot brooo.....heheheheheeeee....JADAH LU.....punggahhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

jangan marah dia, dia tak belajar kimia masa sekolah dulu. ni mesti PRA/PAR yang kantoi belajar takat tingkatan 3.

eh tapi masa form 1-3 pun dalam subjek sains ada juga ajar pasal radas ni.

haaa ni mesti dia selalu ponteng kelas sains.

itulah akibatnya masa sekolah dulu kuat ponteng, taknak belajar kurang2 tamat tingkatan 5. sudahnya jadi PRA/PAR. lepastu menyalak sana sini gaji tak cukup itu tak cukup ini tak cukup.

kah kah kah.

selamat hari raya!

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

haaaaa tu dia dok mai bro ku Selasa, Ogos 06, 2013 5:49:00 PTG....YES BROOO...LU MEME LAYAK SEMBANG DLM BLOG NI BROOO....TERBAIKKKKK BROOO....kawe ingat pun dia PAR @ PRA aje tuu....tu sembang kotor aje...ada ke patut BURET tu dia maksudkan BURIT brooo...tak patut tak patut....dah burit merah lagi tu....jadahh betui dia broo....wa solute sama lu broo Selasa, Ogos 06, 2013 5:49:00 PTG...kawe agak lu confirm subjek kimia lu A plus...hehehehhheeee...punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

haaaaa tu dia dok mai bro ku Selasa, Ogos 06, 2013 5:49:00 PTG....YES BROOO...LU MEME LAYAK SEMBANG DLM BLOG NI BROOO....TERBAIKKKKK BROOO....kawe ingat pun dia PAR @ PRA aje tuu....tu sembang kotor aje...ada ke patut BURET tu dia maksudkan BURIT brooo...tak patut tak patut....dah burit merah lagi tu....jadahh betui dia broo....wa solute sama lu broo Selasa, Ogos 06, 2013 5:49:00 PTG...kawe agak lu confirm subjek kimia lu A plus...hehehehhheeee...punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

haaaaa tu dia dok mai bro ku Selasa, Ogos 06, 2013 5:49:00 PTG....YES BROOO...LU MEME LAYAK SEMBANG DLM BLOG NI BROOO....TERBAIKKKKK BROOO....kawe ingat pun dia PAR @ PRA aje tuu....tu sembang kotor aje...ada ke patut BURET tu dia maksudkan BURIT brooo...tak patut tak patut....dah burit merah lagi tu....jadahh betui dia broo....wa solute sama lu broo Selasa, Ogos 06, 2013 5:49:00 PTG...kawe agak lu confirm subjek kimia lu A plus...hehehehhheeee...punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

hahaha. zaman gua mana ada A B C ni. tu semua generasi Y hingusan punya gred.

gua punya zaman pakai P1 S7 F9.

for the record, gua punya kimia SPM dapat P4.

bagi PRA/PAR malas belajar yang taktau burette tu apa, rujuk sini:

Burette

apa dia? tak tahu baca bahasa inggeris? mati bunuh diri lagi baik la derr!

selamat hari raya!

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET :

hahahahahaaaaaaa....sekali lagi wa minta maaf pada brade wa Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....sori brade wa tara perasan lu GEN X brooo....wa tabik spring sama lu brade Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....TERBAIKKKK BROOOO...apa lagi lu org yg berkenaan tu petunjuk telah diberi oleh bro wa Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....apa lagiiii...lu fikir la sendiri heheheheeeee...ada ke patut "BURET" nak di samakan dgn BURIT....pehhhhh jauh tu lari tajuk....dah dia ckp BURIT....MERAH lagi tuuuu....KI MAK dia lahhh..JADAH BETUI LA DIA TU...punggahhhhhhhhhh hancusssssss...

to brade Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG : same to me broo..SELAMAT KEMBALI PADA LU AND TEH FAMILYY....

ADIOSSSSSS....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET :

hahahahahaaaaaaa....sekali lagi wa minta maaf pada brade wa Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....sori brade wa tara perasan lu GEN X brooo....wa tabik spring sama lu brade Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....TERBAIKKKK BROOOO...apa lagi lu org yg berkenaan tu petunjuk telah diberi oleh bro wa Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....apa lagiiii...lu fikir la sendiri heheheheeeee...ada ke patut "BURET" nak di samakan dgn BURIT....pehhhhh jauh tu lari tajuk....dah dia ckp BURIT....MERAH lagi tuuuu....KI MAK dia lahhh..JADAH BETUI LA DIA TU...punggahhhhhhhhhh hancusssssss...

to brade Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG : same to me broo..SELAMAT KEMBALI PADA LU AND THE FAMILYY...HATI HATI KETIKA MEMANDU BROOOO....

ADIOSSSSSS....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET :

hahahahahaaaaaaa....sekali lagi wa minta maaf pada brade wa Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....sori brade wa tara perasan lu GEN X brooo....wa tabik spring sama lu brade Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....TERBAIKKKK BROOOO...apa lagi lu org yg berkenaan tu petunjuk telah diberi oleh bro wa Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....apa lagiiii...lu fikir la sendiri heheheheeeee...ada ke patut "BURET" nak di samakan dgn BURIT....pehhhhh jauh tu lari tajuk....dah dia ckp BURIT....MERAH lagi tuuuu....KI MAK dia lahhh..JADAH BETUI LA DIA TU...punggahhhhhhhhhh hancusssssss...

to brade Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG : same to me broo..SELAMAT KEMBALI PADA LU AND THE FAMILYY...HATI HATI KETIKA MEMANDU BROOOO....

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET :

hahahahahaaaaaaa....sekali lagi wa minta maaf pada brade wa Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....sori brade wa tara perasan lu GEN X brooo....wa tabik spring sama lu brade Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....TERBAIKKKK BROOOO...apa lagi lu org yg berkenaan tu petunjuk telah diberi oleh bro wa Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG....apa lagiiii...lu fikir la sendiri heheheheeeee...ada ke patut "BURET" nak di samakan dgn BURIT....pehhhhh jauh tu lari tajuk....dah dia ckp BURIT....MERAH lagi tuuuu....KI MAK dia lahhh..JADAH BETUI LA DIA TU...punggahhhhhhhhhh hancusssssss...

to brade Selasa, Ogos 06, 2013 11:27:00 PTG : same to me broo..SELAMAT KEMBALI PADA LU AND THE FAMILYY...HATI HATI KETIKA MEMANDU BROOOO....

Tanpa Nama berkata...

Adik jgk yg tak balik beraya.. terpaksalah adik beraya ngan baby adik yg berusia 6bulan 5hari ni dgn mkn biskut kering aje....

Dan..... adik ucapkan Slmt Hr Raya pd abg2 semua n hati2 di jln raya mahupun di lebuhraya n jgnlah jadikan lagu Ekamatra Pusara Di Lebuhraya itu menjadi kenyataan spt arwah suami adik.... huhuuuuuu...

Oleh itu hati2 yer abg2 semua n pastikan setiap kali berhenti rehat di waktu malam di R&R Lebuhraya n slps rehat n pusing keliling kereta dahulu n tengok tayar abg2 tu dulu n baru masuk ke dlm kereta.Sbb ada manusia yg bertopengkan Syaitan yg akan membuang angin tayar keta abg2 semua terutama yg disebelah kiri n syaitan ini mmbuang separuh angin shj..

bila abg2 drive n tk perasan yg tayar tak ada angin. Tp bila abg2 memecut laju n cuba memotong ataupun keluar aje dr lebuhraya nk menuju ke tol n slalunya ada corner tajam semasa kita keluar dr lebuhraya nak menuju ke tol n masa itulah keta abg2 akan terbabas tak semena2.

Dari itu hati2 yer abg2 semua n pastikan tayar keta abg2 semua ada angin slps bhenti d R&R terutama pd waktu malam.. sbb.... adik saaaayangggg abg2 semua n takecare n drive carefully..... Slmt Hr Raya Aidil Fitri...

Drp Janda anak satu....

Tanpa Nama berkata...

burit merah tak mampus atas jalan lagi ke langgar lori taik????boring la baca copy paste berulang kali macam babi je..(sama la kawan dia tu pun)

Tanpa Nama berkata...

poyosss jew.....

Tanpa Nama berkata...

en omar

kami kakitangan awam menghadapi pelbagai masalah terutamanya dari segi kewangan... sekarang BNM dah hadkan tempoh pinjaman... tolong kaji semula mengenai hal ini.. kami tiada cara lain, terpaksa cari along untuk mendapatkan pinjaman.. raya tahun nie je serama 12 orang dari pejabat saya telah mendapatkan pinjaman berlesen kerana BNM dah ketatkan syarat pinjaman... mcm mana kalau benda ini berterusan

Ngodok Kupat berkata...

ngodok kupat neng ngisor ondo,
Godonge nipah digawae atep,
Salah silapku njaluk ngapuro,
Ketemu meneh neng taun ngarep

Tanpa Nama berkata...

nyiat ngisooooon mat aji semar ngiseng

rampo ngiseeeeeng, semar tillem

doooooorrr

Tanpa Nama berkata...

wahhhhhhhhh blog cuepacs sunyi hari ni siollll... beruk2 yg rajin komen dlm nih dh blik raya tuh. kt kmpg mana ade pc & internet ek? wakakakaka


slamat ari rayer macai2 sumeeeee utk x ke-2!!! wakakakaka

Tanpa Nama berkata...

burit merah (kalau masih hidup ) kampong dia mana ada line internet...duduk hulu banat sana signal phone pun tak de...kalau tak dah penuh copy paste bodow dia tu kat sini

Tanpa Nama berkata...

Kerajaan dadh bagi RM500 dah kira bersyukur buat apa nak heboh tentang ketidakadilan pemberian bonus dalam penjawat awam antara kerajaan persekutuan atau negeri ? Saya rasa bonus yang di beri kerajaan persekutuan memang adil iaitu RM500 antara gred 1 - 54 kalau tak silap lah . Cuma dah memang rezeki kerajaan negeri nak bagi 1 bulan bonus kepeda penjawat awam tahun ni . Saya dapat RM500 pun dah kira bersyukur . Lebih baik ketidakadilan bab elaun penjawat awam di perbincangan .

Tanpa Nama berkata...

Beruk yg rajin komen dh blik raya, tinggl lagi beruk yg tk blik raya....
Beruk ni ada pc n line internet pulak tu....canggihhhh....
Pandai pulak ucap slm hr raye...hebat....kali ke 2 lak tu...baka molek ni

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

Sekadar renungan bersama…PETIKAN DIALOG FILEM NUJUM PAK BELALANG….

Sultan : beta nak dengar soalan No 4…teruskan wahai ahli nujam…
Ahli Nujum Pasai : dimanakah terletaknya kekuatan laksamana hang BURET…di kerisnya kah…atau ditenaganya kah….
Ahli Nujum Negara : kekuatan laksamana hang BURET bukan terletak dikerisnya atau ditenaganya…kekuatan beliau adalah terletak di huruf E…
Ahli Nujum Pasai : huruf E…? buktikan…..
Ahli Nujum Negara : ye huruf E...kalau lah huruf E digantikan dengan huruf I…BURIT…bunyinye apa tuan hamba…
Ahli Nujum Pasai : bunyinye BURIT…
Ahli Nujum Negara : tuan hamba kenal dengan hang BURIT….
Ahli Nujum Pasai : tak kenal…tapi BURIT MERAH tu hamba kenal lah...

heheheheheheeee....kesimpulannya dari dailog itu kawan kawanku...JGN JADI BODOH SOMBONG...DAH LAH BODOH TAK BOLEH NAK DIAJAR...SOMBONG PULAK TU MCM MCM PANDAI PANDAI....punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

Sekadar renungan bersama…PETIKAN DIALOG FILEM NUJUM PAK BELALANG….

Sultan : beta nak dengar soalan No 4…teruskan wahai ahli nujam…
Ahli Nujum Pasai : dimanakah terletaknya kekuatan laksamana hang BURET…di kerisnya kah…atau ditenaganya kah….
Ahli Nujum Negara : kekuatan laksamana hang BURET bukan terletak dikerisnya atau ditenaganya…kekuatan beliau adalah terletak di huruf E…
Ahli Nujum Pasai : huruf E…? buktikan…..
Ahli Nujum Negara : ye huruf E...kalau lah huruf E digantikan dengan huruf I…BURIT…bunyinye apa tuan hamba…
Ahli Nujum Pasai : bunyinye BURIT…
Ahli Nujum Negara : tuan hamba kenal dengan hang BURIT….
Ahli Nujum Pasai : tak kenal…tapi BURIT MERAH tu hamba kenal lah...

heheheheheheeee....kesimpulannya dari dailog itu kawan kawanku...JGN JADI BODOH SOMBONG...DAH LAH BODOH TAK BOLEH NAK DIAJAR...SOMBONG PULAK TU MCM MCM PANDAI PANDAI....punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

Sekadar renungan bersama…PETIKAN DIALOG FILEM NUJUM PAK BELALANG….

Sultan : beta nak dengar soalan No 4…teruskan wahai ahli nujam…
Ahli Nujum Pasai : dimanakah terletaknya kekuatan laksamana hang BURET…di kerisnya kah…atau ditenaganya kah….
Ahli Nujum Negara : kekuatan laksamana hang BURET bukan terletak dikerisnya atau ditenaganya…kekuatan beliau adalah terletak di huruf E…
Ahli Nujum Pasai : huruf E…? buktikan…..
Ahli Nujum Negara : ye huruf E...kalau lah huruf E digantikan dengan huruf I…BURIT…bunyinye apa tuan hamba…
Ahli Nujum Pasai : bunyinye BURIT…
Ahli Nujum Negara : tuan hamba kenal dengan hang BURIT….
Ahli Nujum Pasai : tak kenal…tapi BURIT MERAH tu hamba kenal lah...

heheheheheheeee....kesimpulannya dari dailog itu kawan kawanku...JGN JADI BODOH SOMBONG...DAH LAH BODOH TAK BOLEH NAK DIAJAR...SOMBONG PULAK TU MCM MCM PANDAI PANDAI....punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

Sekadar renungan bersama…PETIKAN DIALOG FILEM NUJUM PAK BELALANG….

Sultan : beta nak dengar soalan No 4…teruskan wahai ahli nujam…
Ahli Nujum Pasai : dimanakah terletaknya kekuatan laksamana hang BURET…di kerisnya kah…atau ditenaganya kah….
Ahli Nujum Negara : kekuatan laksamana hang BURET bukan terletak dikerisnya atau ditenaganya…kekuatan beliau adalah terletak di huruf E…
Ahli Nujum Pasai : huruf E…? buktikan…..
Ahli Nujum Negara : ye huruf E...kalau lah huruf E digantikan dengan huruf I…BURIT…bunyinye apa tuan hamba…
Ahli Nujum Pasai : bunyinye BURIT…
Ahli Nujum Negara : tuan hamba kenal dengan hang BURIT….
Ahli Nujum Pasai : tak kenal…tapi BURIT MERAH tu hamba kenal lah...

heheheheheheeee....kesimpulannya dari dailog itu kawan kawanku...JGN JADI BODOH SOMBONG...DAH LAH BODOH TAK BOLEH NAK DIAJAR...SOMBONG PULAK TU MCM MCM PANDAI PANDAI....punggahhhhhh

Tanpa Nama berkata...

hoi burit! xyah ler sampai copy paste ulasan tuh berkali2!!

semak ler nko!

Tanpa Nama berkata...

Selamat hari raya aidifitri. Anak2 tak raya tahun ni. Gaji tak mencukupi. Anak2 tolong ayahnya berjual lemang di hari raya. Ekonomi menurun. Barang semua naik. Kesian anak2 ku... Tak dapat merasa suasana hari raya.. Kerajaan sekarang ni tak dapat di harap... Pak osman pun tak dapat di harap.

Tanpa Nama berkata...

The Red PUKE said:

Sekadar renungan bersama…

PETIKAN DIALOG FILEM NUJUM PAK BELALANG KUNYIT....….

Sultan : beta nak dengar soalan No 69…teruskan wahai ahli nujum negara yg bijaksana…

Ahli Nujum Pasai ape hang tanya: dimanakah terletaknya kekuatan Puteri hang PUKE…di karipapnya kah…atau ditenaganya kah….

Ahli Nujum Negara : kekuatan Puteri hang PUKE bukan terletak dikaripapnya atau ditenaganya…kekuatan beliau adalah terletak di huruf E…

Ahli Nujum Pasai : huruf E…? buktikan…..Ahli Nujum Negara : ye huruf E...kalau lah huruf E digantikan dengan huruf I…PUKI…bunyinye apa tuan hamba…Ahli Nujum Pasai : bunyinye PUKI…

Ahli Nujum Negara : tuan hamba kenal dengan Puteri hang PUKI….

Ahli Nujum Pasai : tak kenal…tapi RED BURET tu hamba kenal lah...heheheheheheeee.... RED BURET TU suami hamba sbb hamba Puteri Hang PUKE

kesimpulannya dari dailog di atas itu kawan kawanku...JGN JADI BODOH SOMBONG...DAH LAH BODOH TAK BOLEH NAK DIAJAR...SOMBONG PULAK TU MCM MCM PANDAI PANDAI....punggahhhhhh randahhhhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Selamat hari raya aidifitri. Anak2 tak raya tahun ni. Gaji tak mencukupi. Anak2 tolong ayahnya berjual lemang di hari raya. Ekonomi menurun. Barang semua naik. Kesian anak2 ku... Tak dapat merasa suasana hari raya.. Kerajaan sekarang ni tak dapat di harap... Pak osman pun tak dapat di harap.

Sabtu, Ogos 10, 2013 7:28:00 PG


--------------------------------

yang sebenarnya kau tu yang tak boleh diharap. berkahwin nak sedap, bila dapat anak, menyusahkan anak dengan suruh dia tolong buat kerja yang sebenarnya jadi tanggungjawab kau iaitu memberi makan pakai tempat tinggal kepada keluarga.

pulak tu boleh siap salahkan kerajaan. apa kau ingat hidup kau tu mesti ditanggung 100% oleh kerajaan? kau tak reti usaha sendiri? apa kau mesti bergantung 100% dengan kerja kerajaan tanpa ada usaha lain?

kau jual lemang tu dianggap sebagai salah satu inisiatif untuk menambah pendapatan. tapi bila kau dah merungut dalam ni, pulak tu siap cerita kononnya anak-anak terbabit sama, jangan marah kalau aku keluarkan kenyataan seperti mula-mula tadi. kau ni tak reti bersyukur. kau ada kerja tetap, pulak tu masih mampu menjual lemang, tapi kau masih nak salahkan orang lain.

cuba bayangkan kalau kau sekarang berada di negara yang bergolak. adakah kau mampu jual lemang tepi jalan? adakah kau akan bekerja makan gaji dengan perkhidmatan awam sekarang ni? dan yang paling penting, adakah kau mampu menyara keluarga kau? atau lagi teruk, adakah kau pasti diri kau dan keluarga kau masih lagi hidup dan tak mati kena bunuh di tengah jalan?

benci betul aku dengan orang macam kau ni. tak bersyukur dengan nikmat. semuanya nak salahkan orang. pendapatan sedikit salahkan kerajaan, kerja ala kadar salahkan kerajaan, sekolah tak pandai salahkan kerajaan, kena jual lemang tepi jalan salahkan kerajaan, anak-anak terbabit sama membantu mak bapak cari pendapatan lebih pun masih salahkan kerajaan.

agaknya kalau kau tersepak batu tepi jalan sampai berdarah ibu jari kaki, agaknya kau tetap salahkan kerajaan kerana membiarkan batu tu di tepi jalan kot?

mati lagi bagus la orang macam kau ni. semua benda nak salahkan orang.

patut di bulan kemenangan ni kita muhasabah diri dan banyakkan bersyukur. tapi kau ni tetap dengan perangai buruk yang entah dari mana kau dapat. ubahlah perangai kau tu. nanti dah tua jangan menyesal kalau anak-anak kau pun mewarisi perangai yang sama macam kau, semua benda nak salahkan orang lain!

JJ berkata...

haha lu dok bebel pnjg kt macai penjilat kt atas tuh mmg xde hasil bro. mmg tipikal macai penjilat pembangkang, yg baek amek pastuh syp. yg xbaek, kutuk perabih. diri sendrik yg miskin, slhkn krajaan, diri sendrik yg mls blajo, mls usaha, slhkn gomen.

bagi 5 rat, amek, pastuh msh lg slhkn krajaan psl xbleh belanja mewah bagai.

pap kt opis aku nih ha yg gaji xsbrapa pun pndai wat kije xtra, jd salesman kete, keje kt kdai halfkat & meniaga kt psr ramadhan lg. snang citer pndapatan lua opis tuh berganda dr yg dia dok dpt keje dgn gomen nih. tp dia ttp bersyukur psl dia kata at least dia ade kje tetap, yg dia wat di luar tuh xtetap & skali skala jer.

org camnih yg kita ndak. dia mmg xblaja tinggi, mmg dia sendiri admit tp, tuh xbermakna dia xde kuderat utk usaha teruskan idupp.

gua mmg tabik kat pap yg kt opis aku nihh!! bkn cam sampah kt atas tuh, xbleh beli itu ini, keje jd kuli batak, kena plak jual lemang pastuh nyusahkan anak sendrik, pi slhkan gomen lg!

mmg dsr anjng kurap!!

waiman takwa berkata...

Harap dapat bonus akhir tahun ini..

Tanpa Nama berkata...

hahah mcm2 ler. klu buret tuh radas dlm makmal, puke tuh plak muntah.

mmg kreatif & inovatif tul ler penjawat awam m'sia nih. patut ler m'sia skang nih makin maju! (baca secara sarcastic)

kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

memang lawak betul la penjawat awam ni. dapat imbuhan rm500 masih merungut, pula tu dikatanya kerajaan tak boleh diharap. walhal tiap bulan gaji masuk tu, tak pernah lewat, tak pernah tertangguh. kalau ada yang tertangguh pun, selang beberapa bulan pasti dapat tunggakan.

berbeza dengan yang kerja di syarikat yang tak berapa kuat, ada yang kadangkala tak dapat gaji bulanan disebabkan syarikat tersebut mengalami masalah kewangan. apatah lagi imbuhan tahunan. mimpi la.

seharusnya kerajaan buang sahaja manusia sebegini yang tak pandai bersyukur. diberi pun masih menyalak. kalau tak diberi, lagi la hebat salakannya.

selagi kerajaan simpan penjawat awam sebegini, usah bermimpi la untuk menjadi negara maju.

bersyukurlah wahai penjawat awam. di luar sana ramai yang berkelayakan tidak dapat berkhidmat dengan perkhidmatan awam disebabkan pihak berkuasa melantik tidak tahu menilai antara emas dan kaca. yang berperangai sampah yang ada dalam perkhidmatan awam ni pula memang hidupnya pandai berpura-pura, sebab tu masa sesi temuduga mereka lepas tapisan disebabkan mereka pandai berlakon. walhal yang betul-betul berkelayakan gagal disebabkan mereka tidak pandai berlakon dan bermain wayang.

yang nyatanya, si pelakon ni apabila dah dilantik dan beberapa tahun lepas disahkan jawatan, baru kita nampak warna sebenarnya. waktu tu dah terlambat untuk dibuat apa-apa. mereka ini akhirnya menjadi duri dalam daging.

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

yuhuuuuuu....i'm back broooo.....heheheheeee....punggahhhh....mcm mcm dok mai....PUKE pulok dok timbui dohhhh....what ever la...welcome to the club mr or mrs PUKE...standy utk membantai depa broooo.....heheheheeeee.....punggahhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red PUKE said......

Cantikkkkk. ... bro The Red BURET...

Kita kasi pungggahhhhhhhhh heeheeeeeeeee

Tanpa Nama berkata...

kepada mereka yang boros berbelanja tak ingat dunia, baca suratkhabar semalam dimana ada seorang penulis yang mencadangkan kepada mereka yang kaki joli sakan ketika beraya ni supaya membuat tabungan setiap bulan sebanyak RM100 secara tetap setiap bulan. lepas hampir 11 bulan, anda akan ada RM1100. duit itu bolehlah dibuat perbelanjaan untuk "kemewahan hari raya" anda.

tapi kalau anda memang mempunyai sifat boros yang tegar, jangan harap la boleh menyimpan, ye tak?

orang yang menyimpan biasanya takkan membelanjakan duit simpanan itu semata2 untuk beraya sakan. dia akan guna apabila benar2 memerlukan saja.

pokok pangkal adalah pada diri sendiri. kalau takda sifat rajin menyimpan, bagi la sejuta sekali pun, memang takkan cukup!

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

hahahaaahaha.....terbaekkkk brooo TRP (The Red PUKE).....heheheeeheheheeee....kasi goyang same dio orggggg....org yg suka timbang teluk bos bos, suka hipo and org yg suka pakai kipas angin or air cond....kita kasi punggahhhhhhhhhhh

The Red BURET berkata...

hahahahahahaha....aku lah insan paling dungu di alam semesta ini...duit aku dah abis..sekarang ni aku rasa nak duduk kaki lima mintak sedekah dari bangla,myammar,vietnam,dan kalau tak cukup aku rela tadah punggung kat negro yang bersepah kat Malaysia ni...punggahhhhhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

The Red BURET said :

kapla but The Red BURET Isnin, Ogos 12, 2013 10:05:00 PTG...KI MAK LU JADAH....LU JGN SUKA SUKA KASI ROSAK NAME WA....JADAH LU AND KI MAK LU BERBULU.....punggahhhhhhh heheheheeeee

Tanpa Nama berkata...

ha dah meriah balik dah blog ni.


selamat kembali semula macai2 sekalian!

budakamp0ng berkata...

kasian aku nengok si The Red BURET,komen yg sama sampai 3kali setiap kali pblish..adeh ko takde keje ke bai, ko memalukan diri sendiri la bai..entry ni ada 185komen.,ko pnya komen hampir setgah dri jumlah tu...perrghhhh....

buat si penjawat awam jual lemang tu belajar-lajar la bersyukur...

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum dan Salam Semua

Alhamdulillah dan syukur kehadrat Allah SWT kerana rahmatNya selama ini.Kisah dibulam Ramadhan yang baru berlabuh dan umat islam meraikan kemenangan Aidilfitri.Benarlah rakyat Malaysia kalangan yang mendapat rahmat ruah. Boleh dikatakan dibulan Puasa setiap minggu saya berbuka di Kuala Perlis kerana tiap2 minggu terpaksa melangsaikan kerja disana.

Paling menakjudkan apabila melakukan ibadah di Masjid terampung Kuala Perlis sungguh mengasyikkan dan nikmat ibadahnya terlalu tenang. Berbalik kepada amalan berbuka puasa semua restoran dan kedai2 makanan dipenuhi penghuni kebanyakan para kakitangan awam dan pekerja bukan kerajaan. Daripada amatan nombor kenderaan kebiasaanya dari Kedah, Penang, Perak dan ada juga negeri lain dan Perlis amat kurang sekali.

Kenderaan berderetan dan sehingga terpaksa diletakkan dikiri kanan jalan. Gaya berbuka puasa rakyat Malaysia terlalu mewah bahkan banyak makanan tak terhabis. Memang diakui pada Ramadhan kali ini saya amat menghabiskan duit dan apa nak buat semuanya kerana tanggungjawab disana.

Sekali lagi saya bersama2 anak2 buah menjamu selera pada Hari Raya ke 4 di Kuala Perlis. Kerana kebiasaanya mereka kembali menyambut hari raya dari perantauan. Kali ini memang terkejut gil kerana sepanjang Sg. Baharu dipersisiran Laut ke Kuala Perlis berderetan kereta dan penuh dengan pengunjungnya dan hampir 99.9% semuanya muslim.

Amat kecewa apabila waktu maghrib menjelma kalangan kita masih bercekerama ditepi2 laut. Amat terkejut sekali deretan kereta kiri kanan jalan teramat banyak dan semuanya plat kenderaan dari Kedah, penang, Perak, Kuala Lumpur, Selngor, N9, Melaka, Pahang, Johor dan Perlis hanya kelihat 2 buah saja. Maklumlah sayapun semua kereta plat luar. Amat kecewa kerana kereta diParking double kiri dan kanan jalan dan menghalang laluan kemasjid.

Selesai solat kami mencari tempat untuk menjamu selera semuanya penuh padat dengan pengunjung dan akannya kami mengambil keputusan untuk menjamu di Luar dari kebiasaaanya ditepi pantai. Itupun semua kedai makanan tiada tempat parking dan sesak dengan pengunjung. Akhirnya kami dapat parking juga itu kebetulan sebuah kenderaan keluar.

Berpandukan diatas rakyat Malaysia hidup dalam kemewahan.Kita harus ingat Firman Allah " Padahal Allah SWT berjanji : “…la in syakartum la aziidannakum, wala in kafartum inna ‘adzaabi lasyadiid (Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih)”.
Dan janji Allah selalu benar adanya, tak pernah salah dan tak pernah lupa.
Terlalu lama tidak melayari blogger ini dan maaf jika coretan ini melukakan tuanpuan yang mulia.

Seharusnya sebagai Kakitangan Awam amat bersyukur kepada Allah SWT dan banyak berterima kasih pada kerajaan yang prihatin dan bagi yang bernafsu sahaja yang tidak pernah mencukupi nikmat Allah dan berterima kasih pada pemerintah.
Salam dari hamba Budak Pendalaman Flower.

The Red BURET berkata...

HEHEEEEEEEEEHHEEEEEEEEEEEE......punggahhhhhhhhhh

The Red BURET berkata...

tu dia dok mai....mari kita belajor forex bohhhhh.....TAK KAYO KITO KAYAP bohhhh....hahhahahhahahaaahahhaha....punggahhhhhhhhhhhhhhh

The Red BURET berkata...

"....Omar berkata, tindakan membeza-bezakan penjawat awam negeri dan Persekutuan akan memberi kesan negatif terhadap pembangunan negeri, sekali gus mewujudkan suasana tidak sihat dalam pentadbiran kerajaan di peringkat negeri...." HANG SAPA TOK MAN NAK HABAK CAM TU...LANTAK DEPA LA NAK WAT CAM MANO PUN...KRJAAN SLGOR TERLUS PADA RAKYAT TU DEPA MANTAP...KRJAAN PERSEKUTUAN TAK TERLUS...TU YG DPT RM 500 GATUS TU.....APA DAAA TOK MAN...TIMBANG TELUK PAK JIB AJOOO YANG HANG BOLEHHHHH.....

".....Sementara itu, Omar berkata, CUEPACS yakin kerajaan akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap empat tuntutan yang diputuskan dalam Majlis Kongres bulan lalu, termasuk tuntutan bonus dua bulan setengah yang dikemukakan kepada Perdana Menteri, 9 Julai lalu....." UMPAMA MIMPI DALAM MIMPI BOHHHHH....PAK OMAR TIMBANG TELUK PAK JIB MCM MANO NAK BAGI BONUS TU BOHHHHH.....ANGAN MAT JENIN PANJAT POKOK KELAPA BROOOOO.....PUNGGAHHHHHHH

RUANG AND PELUANG DAH DIBERI SUPAYA TUKAR KRJAAN....LA NI TERIMA LAH BAHANA NYA WAHAI SAHABAT....JADI BERPIJAK DI BUMI YG NYATA BROOO...PUNGGAHHHH....TUNGGU GULA GULA DARI KRJAAN BN UMNONOK LA NI BOHHH.....
tapi kawe percayo...DIMANA BUMI DIPIJAK DISITU LANGIT DIJUNJUNG...jadik adjust sikit bohhh...bonus 2 1/2 tu kasi lulus pada bajet 2014 ni pak jib...selagi tak lulus selagi tu la krjaan BN UMNONOK dicaci...hidup BN UMNONOK....punggahhhhh
TAPI KAWE CUMA BOLEH HURAIKAN HANYA SEDIKIT IAITU...KITA KENE BERSIAP SEDIA KERANA INDON AKAN MEMOTONG NILAI RINGGIT KITA...PAS NI BUKAN INDON AKAN KE MALAYSIA TAPI ORG MALAYSIAN PULAK AKAN KE SANA BRO....SKRNG RINGGIT SEMAKIN SUSUT AND MENGECIL BOHHH....NI KAJIAN MELALUI PAKAR PAKAR GELAP BOHHH...KALAU PAKAR TERANG NI (GENG PRO BN UMNONOK) MANO ADO CKP CAM NI BOHH...DEPA DOK TIMBANG TELUK PAK JIB AND THE GENG AJO...TU SEBAB SEMUA DEPA CKP OK WALAU HAKIKATNYA MALAYSIAN AKAN KO KALAU MASIH CARA SEBEGINI BROOOO....jawapan nya PUNGGAHHHHHHHHHH
dikesempatan ini kawe ingin mengucapkan SLMAT ARI RAYO 1434H...sekira coretan kawe ada menyingung perasaan hangpa hangpa tu harap di maafkan bohhh....kita cuma kenal di dalam blog ini sajo....jadik takdo zahir batin ok.....huhuhuhuhhhhuuuuhuuhuhuh..punggahhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

tanpa nama berkata macamna pula dngan gred 22 kena berulang alik sejauh 55 km pergi balik kerja setiap hari seorang ibu sedangkan ada tmpt kerja dekat wajar ker penempatan ......begini macam menyusahkan penjawat awam golongan rendah dengan gaji banyak tu nak isi minyak kereta,mkn ,nak pikir anak sekolah nak byr tambang pas tu pulak ot tak ader mana lah cukup kami nak hidup keselamatan dah lah tentu dlm bahaya setiap hari kualiti kerja tak ada penat setiap hari travel kat pejabat pulak dok ingat anak jer ok ker tak.....

Tanpa Nama berkata...

Gaya berbuka puasa rakyat Malaysia bukannya mewah, tetapi membazir..

THE RED BURET berkata...

The Red BURET berkata...
hahahahahahaha....aku lah insan paling dungu di alam semesta ini...duit aku dah abis..sekarang ni aku rasa nak duduk kaki lima mintak sedekah dari bangla,myammar,vietnam,dan kalau tak cukup aku rela tadah punggung kat negro yang bersepah kat Malaysia ni...punggahhhhhhhhhh

THE RED BURET berkata...

The Red BURET berkata...
hahahahahahaha....aku lah insan paling dungu di alam semesta ini...duit aku dah abis..sekarang ni aku rasa nak duduk kaki lima mintak sedekah dari bangla,myammar,vietnam,dan kalau tak cukup aku rela tadah punggung kat negro yang bersepah kat Malaysia ni...punggahhhhhhhhhh

THE RED BURET berkata...

The Red BURET berkata...
hahahahahahaha....aku lah insan paling dungu di alam semesta ini...duit aku dah abis..sekarang ni aku rasa nak duduk kaki lima mintak sedekah dari bangla,myammar,vietnam,dan kalau tak cukup aku rela tadah punggung kat negro yang bersepah kat Malaysia ni...punggahhhhhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

Cuepac mitak tolong tanya dengan JHEV ...bagaimana dengan Anggota Tentera yang berpencen...

Wang kami di masukkan ke tabung amanah pesara , kenapa kami tidak menerima sebarang dividen pada hujung tahun. sedangkan pencen kami tidak sama dengan kakitangan awam..

Kakitangan awam yang berpencen bulat-bulat terima pencen tanpa ada sebarang wang mereka yang diambil...

sedangkan pesara tentera semasa hendak berpencen hanya di bayar wang tabungan dan gratuiti..sedangkan wang tabungan kerajaan di masukkan ke tabung amanah pesara...

mohon menteri debat di parlimen....dan kami mohon di beri dividen tahunan....

D'Janggo berkata...

selamat hari raya pada semua PA semalaysia...moga ikhlas bekerja pada hari ini

Tanpa Nama berkata...

he Red BURET berkata...
hahahahahahaha....aku lah insan paling dungu di alam semesta ini...duit aku dah abis..sekarang ni aku rasa nak duduk kaki lima mintak sedekah dari bangla,myammar,vietnam,dan kalau tak cukup aku rela tadah punggung kat negro yang bersepah kat Malaysia ni...punggahhhhhh.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Bangang punya The Red Buret mai jumpa aku aku tutuh jubug hang biar relai sampai tak boleh beak bru hang tau.

Drpd: Malaysian NEGRO

Tanpa Nama berkata...

Red BURET berkata...
hahahahahahaha....aku lah insan paling dungu di alam semesta ini...duit aku dah abis..sekarang ni aku rasa nak duduk kaki lima mintak sedekah dari bangla,myammar,vietnam,dan kalau tak cukup aku rela tadah punggung kat negro yang bersepah kat Malaysia ni...punggahhhhhh.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Bangang punya The Red Buret mai jumpa aku aku tutuh jubug hang biar relai sampai tak boleh berak 1 bulan bru hang tau sbb jubog dah relai .msuk ICU bru hang tau sbb jubog relai.sial punya TRB(or red jubog)

Drpd: Malaysian NEGRO

The Red BURET berkata...

heheheheeeeehhh.....KAPLA BUTUH PAK HANG LAH AND KI MAK HANG LAHHH bro...Malaysian NEGRO KI MAK....hahhahahahahahahhhahahahahaaa....punggahhhhhhh heheheehehehee...

Tanpa Nama berkata...

Pada 11 ogos 1228..jgn kata kami PA pandai berlakon..dah hang yang bodo...xreti adab masuk temuduga...tu xdpt...biala kelulusan tinggi mana pun...tapi xpandai adab msk temuduga mmgla xdpt..dah hang bodo

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 201   Terbaru› Baru»