SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

02 Julai 2010

CUEPACS ADVISES WORKERS AGAINST BROWSING DURING OFFICE HOURS

NST
By R.S.N. MURALI
newsdesk@thestar.com.my
1/7/2010





KUALA TERENGGANU: Gentle reminder to civil servants browsing Facebook or other online content during office hours — your heads of department are watching.
In fact, some of the bosses have complained to the Congress of Unions of Employees in the Public and Civil Services (Cuepacs) that some civil employees were spending too much time online and were distracted from work.
“We don’t want to see a circular being issued by the Chief Secretary to the Government. Therefore, I am giving pre-emptive advice to civil servant to minimise the time spent on Facebook when at work,” said Cuepacs president Omar Osman.
He added that there had also been complaints that the time spent on Facebook and other online content during office hours had escalated since the FIFA World Cup began.
Omar said some heads of department were also monitoring content posted on Facebook by their subordinates, ranging from politics to office gossip.
“This may lead to a negative perception of the said employees, and could even lead to disciplinary actions,” he said after opening the Cuepacs’s Terengganu chapter delegates triennial conference here on Tuesday night.
On another matter, Omar took to task some heads of department for punishing subordinates just to “show power.”
He said Cuepacs had received complaints from members that the heads of department had transferred them outstation without giving reasonable grounds for the action.
Other actions included piling on extreme workload on the targeted employees.
Omar said Cuepacs had received an appeal from 12 staff from the Perak Fishery Department, who claimed they had been transferred out without valid reasons.

13 ulasan:

Cleaner berkata...

Amik je tindakan pada semua ni. Takyah nk bagi peringatan. mereka yg buat tu pun bukan tak tahu ia satu kesalahan.....cuba cek kat chat box tu...hari2 muka yg sama je, time opis hour plak tu...pastu meroyan mintak naik gaji. maki sana sini. org semua salah, dia semua betul.

Tanpa Nama berkata...

Setuju...kalo post baru yang tak melibatkan gaji..komennya cyikiiit2 dan kaddang2. Tapi....kalo post bertajuk kenaikkan gaji ke, naik pangkat ke komennya begitu banyak....

Kerani Senior berkata...

I c in ofis too up people do same like this. Need more pemantau at ofis time work so gomen not open facebook and yahoo.

Thank you and nice see you all.

Tanpa Nama berkata...

Ye ke peringatan tue untuk staft je? Entah2 yang pemunya diri tue lebih2 lagi... Ada masa lak nak pantau anak buah buat apa... Cuba la ada "masa" untuk buat kerja sendiri dan fikirkan maklamat, tugasan, pencapaian dan fikirkan perkara yang bernas untuk jabatan daripada "complain" org lain terlebih dahulu.... Tak semestinya org ber"facebook" tak siap kerjanya?? Tepuk dada, tanya diri...

Tanpa Nama berkata...

aku pikir sebenornye ada orang atas tu takut kat facebook...maklumlah takut kena komen @ kutuk....pastu aku pikir....dia orang tak tahu nak berfacebook....(cam mane nak bukak facebook) atau orang atas tu memang dah tak de isu.....isu tu hanya isu terpencil bagiku...aku tengok skim N2 sampai N41 elok je wat keje..yang lebih2 yang 44 ke atas je...cakap pandai lar bila suruh buat....siap tercirit dlm seluar pun ada.....

Kamalmc Pasir Pekan berkata...

kumpulan sokongan memang bangang lagi tolol sekali. dengki betul demo ni dengan jawatan ambo. mentang2 la ambo naik M44 dalam masa 3 tahun ja. dengki sokmo. nate demo semuo nih

Cleaner berkata...

Blah la kamalmc...ko aku doa duk 44 smpi pencen...amin.

Tanpa Nama berkata...

mengingat utk lebih fokus pada kerja tu sebenarnya baik..cuma, kita perlu ingatkan bukan saja staf bawahan yg perlu diingati..tapi semua kakitangan awam, tak kira le pion ke..atau KSU ke..right..?

atau amat baik sekali jika kerajaan block semua sekali mana2 website atau apa saja yg tak boleh diakses oleh semua staf.

atau, internet tak perlu dilaksanakan utk staf kerajaan..hanya perkenalkan intranet sahaja..hal2 yg boleh berhubung antara staf dlm jabatan..

atau..internet 'dilepaskan' hanya jam 1 hingga 2 ptg saja, waktu rehat..jika perlu utk guna internet waktu lain, kena maklum pada bos dulu apa tujuan...

atau..bagi chan sajalah asalkan kerja beres...

atau..internet tak perlu sama sekali dlm sektor awam..

atau..silap tengok kot..diaorang tengok internet kat rumah kot..?

atau..'firewall' saja mana2 website yg tak dibenarkan atau diakses..tak payah heboh2 pasal staf tengok internet...

Tanpa Nama berkata...

nak alih tajuk sikek..

rtm teruk juge tak tayang piala dunia tahun ni. dah dekat nak habis baru dia nak tayang.

pelik rtm ni ye..

Laos pun buaek siaran langsung..malaysia..ish..ish...

kalau orang komplen dia kata kita pembangkang..pelik..

bukan semua orang mampu beli astro..

hai...letih...

Tanpa Nama berkata...

Salam Wahai Pengurus2 Kakitangan Kerajaan ini. Dah penat lah nk tunggu kenaikan gaji ats dsr kenaikan pangkat.Balik2 org tak byk tanggungjawab jugak yang dpt kenaikan tersebut. Contoh: PTR yg dijumud dan dinaikkan ke PT dah dpt gaji baru walhal keje mrk tak kritikal mana pun. Tp KPT yg naik Gred N26 dah jenuh menunggu. Gaji lum lg dinaikan tp kumpulan ini lah jadi sasaran kalau laporan tak dibuat. Macammana nk selesai keje kalau PTR tadi dah tak kisah sbb gaji mrk dah dinaikkan. Mohon bantuan mrk pun....buat sakit hati je. So pls lah Cuepacs......mohon dgn Jabatan yang telah naikkan gred2 ape je gred tolong berlaku adil....kalau byr gaji gred lain so byr jugak lah gaji d gred lain.

Tanpa Nama berkata...

baru tau letih cakap bab kejaan ni...
jangan tunggu sangat..nanti penat..
entah2 lepas ni ada pengumuman naik gaji untuk cikgu, polis dan askar lagi..kehkehkeh..kite...relaks...kata A R Tompel...'lain taun'...(lain tahun)..heheheee...

Saad berkata...

apa... badigol... di... atas... ni... merapek...? dh... la... kalau... tulis... mesti... ada... 3 noktah.... kt... setiap... ayat... skang... ada... plak... jengjengjeng... dulu... hehehe... dan .... kehkehkeh... je...

x... boring... ke...? mcm... bagus... je...?

.... pendapat...dan...pandangan...

jengjengjeng...hehehe...
dan...kehkehkeh

Zainuddin Haji Sulaiman berkata...

Di ofis saya, laman sosial facebook hanya dibenar buka sekali sahaja seminggu iaitu pada setiap hari Ahad. Jabatan saya ada Sektor ICT, jadi dioranglah yang mengawal perkara ini.

Sekali fikir betul juga, laman facebook ni janganlah dibuka sewenang-wenangnya pada waktu bekerja kerana waktu itu sungguh berharga. Staf hanya ada 8 jam sehari untuk menyiapkan kerja yang bertimbun-timbun.

Itulah pandangan saya yang juga seorang kakitangan awam yang cuba menjadi pekerja cemerlang walaupun diri ini tidak cemerlang pun, bak kata pepatah jauh panggang dari api nak jadi cemerlang.

Terima kasih.