SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

17 Oktober 2012

ORANG RAMAI KURANG BERI IDEA

Berita Harian
17/10/2012


Tun Zaki Azmi Tun Zaki Azmi
Zaki kecewa kurang cadangan penambahbaikan penyampaian perkhidmatan awam

Kuala Lumpur: Pengerusi Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA), Tun Zaki Azmi kecewa kerana orang ramai kurang memberi idea dan cadangan penambahbaikan bagi penyampaian perkhidmatan awam.
Katanya, suruhanjaya itu menerima kurang lima peratus idea dan cadangan daripada 1,200 emel, berbanding 95 peratus daripada kakitangan kerajaan yang mengadu mengenai masalah gaji, elaun serta hak mereka.

Jika kami tidak mengetahui masalah rakyat, bagaimana kami hendak mengatasi masalah mereka sekarang," - Tun Zaki Azmi, Pengerusi Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam
“Jika kami tidak mengetahui masalah rakyat, bagaimana kami hendak mengatasi masalah mereka sekarang.

Kemuka maklum balas

“Buat masa ini, orang ramai masih boleh mengemukakan maklum balas kepada kita melalui portal SKMTPA di alamat http://docs.jpa.gov.my/skmtpa sehingga akhir bulan ini, sebelum ditutup bagi menyiapkan laporan untuk dihantar Disember depan,” katanya pada sidang media selepas Sesi Dialog Transformasi Perkhidmatan Awam Bersama Ahli SKMTPA di Kompleks Kraf, di sini, semalam.

Hadir sama, lima ahli suruhanjaya itu bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Ismail Adam; bekas Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom; bekas Ketua Audit Negara, Tan Sri Dr Hadenan A Jalil; bekas Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Hussin Ismail dan Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman.
Pada dialog itu, SKMTPA mengadakan perbincangan dengan orang ramai, selain 21 badan bukan kerajaan (NGO) dan 34 agensi kerajaan untuk mendapatkan pandangan mereka bagi menambahbaik perkhidmatan awam.

Zaki juga kecewa kerana tidak banyak NGO menghadiri dialog berkenaan, walaupun suruhanjaya sudah menjemput 130 NGO untuk menyertai majlis itu.

“Jangan merungut ini tak betul, itu tak betul... datanglah beritahu kita kerana kami mengutamakan ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’ sejajar hasrat kerajaan,” katanya.

180 ulasan:

Suka Aku Baca Komen Korang berkata...

1st. Yahuuu....

Tanpa Nama berkata...

ianya sebab orang ramai tak tahu tentang kewujudan suruhanjaya ini dan orang ramai ingatkan suruhanjaya ini ditubuhkan untuk mengkaji perihal perkhidmatan awam

kakitangan kerajaan pula ingatkan suruhanjaya ni ditubuhkan untuk mengkaji semula SBPA dan membuat cadangan untuk skim saraan perkhidmatan awam yang baru

rupanya lain ceritanya

ntah mana satu yang betul taktau la. kalau motif suruhanjaya ini ditubuhkan untuk penambahbaikan penyampaian perkhidmatan awam, apa cerita pula tentang sistem saraan?

pelik sungguh

Tanpa Nama berkata...

ni semua buat syarat jer..penjawat awam pon rakyat jugak,kalau bagi naikkan elaun pon PA belanjer kat dalam malaysia gak.untuk ekonomi rakyat gak,yang gaji besar tu paham2 jer lah..

Ismail berkata...

Kenapa tak cerdik sangat suruhanjaya ni, masalah rakyat mesti lah gaji, lagi pun cadangan yang diberikan belum tentu diambil peduli berkenaan sistem penyampaian ni.

Tanpa Nama berkata...

matlamat suruhanjaya ni ditubuhkan bukan sangat nak mengkaji masalah PA semua tp hanya untuk penyampaian kepada rakyat...di harap PA jangan sangat ler dok mengharap gaji naik ler, elaun naik ler nanti yg dapat kecewa jer...hahhahaha

Tanpa Nama berkata...

Jika kami tidak mengetahui masalah rakyat, bagaimana kami hendak mengatasi masalah mereka sekarang," - Tun Zaki Azmi, Pengerusi Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam

“Jika kami tidak mengetahui masalah rakyat, bagaimana kami hendak mengatasi masalah mereka sekarang.

==================================================================================


kentut hang lah,,,,masalah juruteknik bersijil dah hapir 30 thn tak selesai..............apa hang duk buat.......puiiiiiiii

Tanpa Nama berkata...

Mmg gajilah masalah sebenarnyer..

Tanpa Nama berkata...

Kalau beri idea pun buat apa bukan suruhanjaya nak ikut sgt walaupun baik.Anggota suruhanjaya pun orang kaya semuanya tolak Dato Omar yg miskin sikit mana ada masa nak fikir peritnya hidup PA yg bergaji kecik n miskin.Apa pun keputusan Suruhanjaya nanti kalau ada untung pun kpd PA sgt sedikit je.Suruhanjaya amende ngarut je sampai berkurun-kurun mesyuarat dan nak buat keputusan penambahbaikkan perkhidmatan awam.
Last-last PM je umum ikut suka dia apa yg dia suka nak umum sapa pun tak boleh buat apa.Mesyuarat le ribu tahun pun tak ada gunanya.buang masa je itu le perangai pegawai pangkat besar terutama bangsa melayu yg dok belagak di Putrajaya.Bila nak start meeting je umum le org ni naik JUSA org ni naik 54 org ni naik TURUS.Mampus pi le kau org naik apa pun apa aku peduli.

Tanpa Nama berkata...

Nampaknya di sini rata rata gred sokongan tidak puas hati dgn CGPA 3.5 ke atas ! Mungkin kah sebab PA sokongan buat degree dgn passing mark cukup makan aje ! Pas tu desak JPA melantik mereka ke jawtan PnP terus ! Skim dan syarat sekarang bagus kerana the best gets the best job !

JPA tolong kaji situasi dimana gaji kump C dan B lebih dari gaji kump A ! Yg ni memang patut dikaji ! Harap kami gred 41 mendapat pembelaan yg sewajarnya !

Sekian terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Tu dah bagi feedback , sila kaji ye !

Tanpa Nama berkata...

MENCARI ALASAN KE NI???!!!!! DAH JD SURUHANJAYA KENA BUAT KAJIAN/SIASATAN BUKAN 100% MENGHARAP FEEDBACK DARI PENJAWAT AWAM.. PENJAWAT AWAM DAH ADA WAKIL --CUEPACS-- BINCANG JE LA DGN CUEPACS... JGN BUAT ALASAN UTK MELENGAH2KAN

Tanpa Nama berkata...

Tun kecewa? kami pun kecewa bila dengar respon daripada suruhanjaya yang mengharapkan komen daripada orang awam.

Tanpa Nama berkata...

Tun Zaki Azmi
Zaki kecewa kurang cadangan penambahbaikan penyampaian perkhidmatan awam

********************************************************************************************

PALA BANA HANGGGGGG..........MANA HANG DUK ABIK KISAH SGT HAL PA....KATA KURANG SAMBUTAN DARI PA LAK.....CIBAI TUL LAH....AYAT LEPAS DIRI NAMANYA TUU

Tanpa Nama berkata...

Nampaknya di sini rata rata gred sokongan tidak puas hati dgn CGPA 3.5 ke atas ! Mungkin kah sebab PA sokongan buat degree dgn passing mark cukup makan aje ! Pas tu desak JPA melantik mereka ke jawtan PnP terus ! Skim dan syarat sekarang bagus kerana the best gets the best job !

JPA tolong kaji situasi dimana gaji kump C dan B lebih dari gaji kump A ! Yg ni memang patut dikaji ! Harap kami gred 41 mendapat pembelaan yg sewajarnya !

saja buat syarat mcm tue, tak nak bagi PA sokongan naik pangkat terus dilantik ke PnP.. lancau..!!satu lagi kejadahnya nak kaji gaji gred 41, dah tinggi nak tinggi lagi, jgn munafik la, berbohong kata gaji kumpulan C lebih besar dari gaji kumpulan A, betul-betul kau nie kepala butoh masak asam..!! mana yg dah pencen boleh blahh..!!jgn menyibuk komen kat sini..!! sedar sikit kubur kata mari, rumah kata pergi, persiapkan amal..!! satu lagi cuepacs apa yg kau dah buat, habuk tarak, takat bonus dapat 1 1/2 bulan kecoh..!! ape cite pulak kos sara hidup semakin meningkat, rumah naik, kenderaan nasional naik dan sebagainya..apa kau org buat..!! buat bodoh..!! bebal la kau org..!!

Tanpa Nama berkata...

apa punya kepala bana suhjaya.. yg anggota bkn main lg title.. tansri tun jeneral kpn dll.. tp kajian haprak ntah ape.camnr la korang ni bt tesis n get dgree dulu ye.. mentaliti jamban punya shjaya.. kalu camnila punya anggota baik xyah bt shjaya abiskan duit rkyat je..

Tanpa Nama berkata...

ape bodoh punya alasan..yg pak Omar duk turun naik jupa hang 2 siap bwk kertas tbl2 2 bkn dr suara PA ker..nk tny org ramai wt per tny PA lah..kalo org ramai pon mesti kata mslh kos sara idup x seimbang dgn pndptn..huh hang sng lh kuar umh suma kerajaan tanggung..mnyk ada subsidi, ini blh claim sn blh claim..x logik tol knytaan hang ni pak zaki

toyotire berkata...

Sebelum Ceupacs menegluarkan kenyataan tersebut,tanya diri mereka selama ini mahukah mereka mendengar rintihan kita yang tak ditunaikan sekalipun?

Tanpa Nama berkata...

kau tun kea, tan kea, tong kea, idea kau org ini mcm kepala ikan dah busuk..!! nak penambahbaikan tanyalah 1.4 juta PA..!! yg kau org bahlol-tolol nie apa pasal..!! kalau rakyat kata gaji PA malaysia ketinggalan berbanding PA singapore, kau org kata tak relevan pulak, kalau rakyat kata PA layak memiliki rumah dgn pinjaman 1%, sama juga kau org kata..!! sebenarnya kau orglah mangkuk-hayun, memetingkan diri sendiri dan org atasan saja, kau jgn fikir kau org pandai, belum lagi bro..!! kau org punya pemikiran dah ketinggalan zaman..!! tak boleh diguna pakai..!!bak cite P.Ramlee, satu utk kau, dua utk aku..!!

Tanpa Nama berkata...

aku antar 5 surat ke SKMTPA dan Tun Azmi, cadangan utk penmbahbaikan perkhidmatan, etc. ...
hang tak baca kaaa ...
termasuk right sizing, jumudkan jawatan, jumudkan perkhidmatan, up gred jawatan, upgred prtkhidmatan, jumudkan skim, hapuskan PTD, hapuskan ..... hang baca kaaa tun azmi ..

Tanpa Nama berkata...

hahaha sama la bro, aku pun hantar 2-3 emel ke skmtpa ni & salah 1 cadangan adalah dgn menjumudkan jawatan ptd.... OK STOP, sebelum ptd ptd especially PTD MUDA melantun dalam ni, aku spesifikkan lagi. maksud aku, jumudkan jawatan PTD di tempat-tempat yang ada kelayakan dari skim mereka tersendiri untuk mengepalai sesuatu kementerian/jabatan/agensi/unit. PTD PTD yang claim diri mereka bijak pandai ni bolehlah buat kerja mereka, kecilkan skop mereka yang konon ada 8 tu kepada 2 yang sesuai dengan nama jawatan mereka iaitu mentadbir dan menjadi diplomat.

malangnya cadangan tersebut aku taktau lah samada sampai atau tidak kepada yang berkaitan. dikhuatiri ada "tangan ghaib" yang menapis cadangan-cadangan tersebut sebelum ianya sampai ke paparan desktop ahli suruhanjaya. awal-awal dulu tun zaki ni kata kononnya dia akan reply setiap emel cadangan yang dihantar. malangnya jangankan dia reply, nak send "read notification" pun tak reti kot, sebab setiap emel aku tu aku enable kan fungsi "read notification".

nak buat macam mana, tipikal orang-orang besar perkhidmatan awam.

Tanpa Nama berkata...

Suruhanjaya ni untuk tambah baik ssm. Yg pi minta pandangan org ramai sapa suruh. Dah sah pa kena tipu. Bangang betul pimpinan spa, jpa nie, memg barua n pelik betul la. Woi ptd nie kerja bodoh nak memperbodohkan kakitangan awam ni. Zalimnya kata nak tambahbaik ssm. gila betul.. Pa kena tipu kata tempoh 6 bulan start bln 3 tp ni dh bln 10... bangang betul la

Tanpa Nama berkata...

Pa dah kena main dengan jpa. Bangang betul la. Selepas pembatalan sbpa. Janji Nak tambahbaik ssm. Ni apa cerita nie. Pelik la. Lari tajuk nampak. Najib sebagai pm patut bertangungjawab isu ni sebab dia yg batalkan sbpa. Memang barua la. Sah2 kena tipu janji 6 bulan tp dah bln 10. Lepas tu dgr cite bln 12.... pulak... alih2 diam jer isu tambah baik ssm. Memg sah kena tipu . INgat pru 13 dh dekat Pm najib jgn silap langkah. Pa tak bodoh untuk menilai.

Tanpa Nama berkata...

Heran? apa peranan Tok Omar dalam suruhanjaya ni? Takkan Tok Omar tak salurkan idea-idea ahli? Nampak gaya hakim, cikgu, askar dan polis gak yang untung sebab ada wakil...

WARGA PRIHATIN berkata...

Dasar ketua penipu........tak guna smua ni....mana penambahbaikkan yang akan kerajaan bagi utk PA.Penambahbaikan Elaun perumahan pun tak di layan....bosan dah dengan perkara mcm ni....... PRU13 nanti kita bagi penambahbaikan dng penipu-penipu ni.....

Tanpa Nama berkata...

Ko jeles pehal

Tanpa Nama berkata...

TUKALLLLLLLLL TUKALLLLLLLL KARAJAAN BAARUUUU JER LA...

Tanpa Nama berkata...

kalau suruhanjaya tak terima email drp rakyat...maknanya rakyat takde aduan tentang penjawat awam lah...dan mmg tak boleh nak tambahbaik lagi keran dah yang terbaik dah nie....tu pun tun nie tak tau....

Tanpa Nama berkata...

kami tak peduli, ape nak jadi, jadilah.. kami akan bermunajat kepada Allah SWT, agar kau org yg berlaku zalim, akan dihancurkan oleh Allah SWT, di timpa penyakit yg tidak dapat diubati, walaupun kau org mempunyai segunung emas, hancurlah kau org, Tan sri, Tun, Dato Sri dan mereka yg mengetuainya, leburkan dan hancurkanlah mereka, masukkan mereka ke dalam neraka jahanam..!! Amin..!! Ya'rabana'alamin..!!

Tanpa Nama berkata...

tan sori.... apa hal ni.... awal2 lg dh mcm bg alasan nk lepskn diri je....
bentang lporn pn belum lg, dh nk salahkn pa pulak.....
pa dh bg mcm2 mklumbls. dh berthun2... mlalui kupek la..nutp le... tk cukup lg..

Tanpa Nama berkata...

Saya dah menghantar 3 e-mel dengan cadangan;

1. Skop PTD dikhususkan kepada 2 bidang pentadbiran dan diplomatik sahaja berbanding 8 bidang bagi mengelakkan ketidakcekapan dan salahguna kuasa.

2. PTD yang berjumlah lebih kurang 9000 orang terlalu ramai dan seharusnya dikurangkan kerana kebanyakan tugas-tugas mereka dilakukan oleh orang bawahan. Bilangan PTD yang terlalu ramai sedangkan tugas mereka hanyalah sebagai orang tengah merupakan satu pembaziran.

3. Bagi memastikan ketua-ketua jabatan yang mengetuai kementerian dan jabatan merupakan yang terbaik dan berkebolehan tinggi, jawatan tersebut perlu dibuka kepada semua skim perkhidmatan di negara ini agar wujud persaingan sihat.

Persoalannya adakah e-mel tersebut benar-benar sampai kepada suruhanjaya tersebut atau ada tangan-tangan ghaib di JPA yang menghalang cadangan tersebut sampai kepada suruhanjaya yang diketuai Tun Zaki.

Tanpa Nama berkata...

Saya sudah menghantar 3 e-mel dengan cadangan;

1. Skop PTD dikhususkan kepada 2 bidang pentadbiran dan diplomatik sahaja berbanding 8 bidang bagi mengelakkan ketidakcekapan dan salahguna kuasa.

2. PTD yang berjumlah lebih kurang 9000 orang terlalu ramai dan seharusnya dikurangkan kerana kebanyakan tugas-tugas mereka dilakukan oleh orang bawahan. Bilangan PTD yang terlalu ramai sedangkan tugas mereka hanyalah sebagai orang tengah merupakan satu pembaziran.

3. Bagi memastikan ketua-ketua jabatan yang mengetuai kementerian dan jabatan merupakan yang terbaik dan berkebolehan tinggi, jawatan tersebut perlu dibuka kepada semua skim perkhidmatan di negara ini agar wujud persaingan sihat.

Persoalannya adakah e-mel tersebut benar-benar sampai kepada suruhanjaya tersebut atau ada tangan-tangan ghaib di JPA yang menghalang cadangan tersebut sampai kepada suruhanjaya yang diketuai Tun Zaki?

Tanpa Nama berkata...

Saya sudah menghantar 3 e-mel dengan cadangan;

1. Skop PTD dikhususkan kepada 2 bidang pentadbiran dan diplomatik sahaja berbanding 8 bidang bagi mengelakkan ketidakcekapan dan salahguna kuasa.

2. PTD yang berjumlah lebih kurang 9000 orang terlalu ramai dan seharusnya dikurangkan kerana kebanyakan tugas-tugas mereka dilakukan oleh orang bawahan. Bilangan PTD yang terlalu ramai sedangkan tugas mereka hanyalah sebagai orang tengah merupakan satu pembaziran.

3. Bagi memastikan ketua-ketua jabatan yang mengetuai kementerian dan jabatan merupakan yang terbaik dan berkebolehan tinggi, jawatan tersebut perlu dibuka kepada semua skim perkhidmatan di negara ini agar wujud persaingan sihat.

Persoalannya adakah e-mel tersebut benar-benar sampai kepada suruhanjaya tersebut atau ada tangan-tangan ghaib di JPA yang menghalang cadangan tersebut sampai kepada suruhanjaya yang diketuai Tun Zaki.

Tanpa Nama berkata...

Saya sudah menghantar 3 e-mel dengan cadangan;

1. Skop PTD dikhususkan kepada 2 bidang pentadbiran dan diplomatik sahaja berbanding 8 bidang bagi mengelakkan ketidakcekapan dan salahguna kuasa.

2. PTD yang berjumlah lebih kurang 9000 orang terlalu ramai dan seharusnya dikurangkan kerana kebanyakan tugas-tugas mereka dilakukan oleh orang bawahan. Bilangan PTD yang terlalu ramai sedangkan tugas mereka hanyalah sebagai orang tengah merupakan satu pembaziran.

3. Bagi memastikan ketua-ketua jabatan yang mengetuai kementerian dan jabatan merupakan yang terbaik dan berkebolehan tinggi, jawatan tersebut perlu dibuka kepada semua skim perkhidmatan di negara ini agar wujud persaingan sihat.

Persoalannya adakah e-mel tersebut benar-benar sampai kepada suruhanjaya tersebut atau ada tangan-tangan ghaib di JPA yang menghalang cadangan tersebut sampai kepada suruhanjaya yang diketuai Tun Zaki?

Tanpa Nama berkata...

Saya sudah menghantar 3 e-mel dengan cadangan;

1. Skop PTD dikhususkan kepada 2 bidang pentadbiran dan diplomatik sahaja berbanding 8 bidang bagi mengelakkan ketidakcekapan dan salahguna kuasa.

2. PTD yang berjumlah lebih kurang 9000 orang terlalu ramai dan seharusnya dikurangkan kerana kebanyakan tugas-tugas mereka dilakukan oleh orang bawahan. Bilangan PTD yang terlalu ramai sedangkan tugas mereka hanyalah sebagai orang tengah merupakan satu pembaziran.

3. Bagi memastikan ketua-ketua jabatan yang mengetuai kementerian dan jabatan merupakan yang terbaik dan berkebolehan tinggi, jawatan tersebut perlu dibuka kepada semua skim perkhidmatan di negara ini agar wujud persaingan sihat.

Persoalannya adakah e-mel tersebut benar-benar sampai kepada suruhanjaya tersebut atau ada tangan-tangan ghaib di JPA yang menghalang cadangan tersebut sampai kepada suruhanjaya yang diketuai Tun Zaki?

Tanpa Nama berkata...

Oii Tun hang mai sini sat. Puak2 hangpa ni la yg pelingkup PA! Tadak sambutan kapla pak hang... kalau tak reti buat kerja xyah dok pandai2 sanggup buat. Dh pencen tu melingkup dok surau la... dulu dh jenuh kedarah duit, bila mai time PA mintak naik gaji, mau gaji minimum buat2 x nampak! Bangkai punya org... yg tau nk sumbat perut sendiri. Mcm2 kelemahan, masalah, rintihan PA dok ada boleh kata xdak sambutan? Piiiirrraaahhh.. hakkk tuiiii!

Tanpa Nama berkata...

hahaha... JPA = PTD, semua kaki putar belit. Bukan semua cadangan melalui e-mel sampai kepada suruhanjaya tersebut sebab sudah ditapis. Tambah-tambah lagi kalau cadangan menjumudkan PTD, masuk tong sampah...

Tanpa Nama berkata...

Oii Tun hang mai sini sat. Puak2 hangpa ni la yg pelingkup PA! Tadak sambutan kapla pak hang... kalau tak reti buat kerja xyah dok pandai2 sanggup buat. Dh pencen tu melingkup dok surau la... dulu dh jenuh kedarah duit, bila mai time PA mintak naik gaji, mau gaji minimum buat2 x nampak! Bangkai punya org... yg tau nk sumbat perut sendiri. Mcm2 kelemahan, masalah, rintihan PA dok ada boleh kata xdak sambutan? Piiiirrraaahhh.. hakkk tuiiii!

--------------------------------------------------------------------------------------

mmg betui kata hang tu....mmg puak2 ni mengabihkan harta rakyat je.......hapa yg dia buat dlm tempoh 6 bulan ni....apah pun tarak....bangkai tul lahhh

Tanpa Nama berkata...

Korang ni sume baca ke tidak artikel tu? Ke korg baca tajuk je. Baca kmudian fahamkan la maksudnya. Jgn main komen x tentu hala je. Jgn la tunjuk sgt kalau pun mmg korg malas nak membaca. Mcm MP Ampang kena sindir dlm perbahasan parimen sbb x baca betul-betul.

Tanpa Nama berkata...

jangan lupa tuan-tuan dan puan-puan, dalam skmtpa ada seorang ahli jawatankuasa yang terdiri dari PTD..... jeng jeng jengg!!!!!

siapa yang jadi PTD, akan kekal menjadi PTD dari tarikh lantikan sampai masuk dalam kubur.

Tanpa Nama berkata...

Penambahbaikan , baiki , baik , terbaik ....... tak baik - baik ,...... bila nak baik nie ?

Tanpa Nama berkata...

ada masa lagi. berilah cadangan kat dia. setakat komen sini buang masa ja.

suruh tak jaya berkata...

kau tengok awal2 dah cari alasan,ni nanti pasti keputusan suruhanjaya ni hampeh,kalau 809 juta emel pun kau terima kalau hati busuk susah nak naikkan gaji pa baik tak usah buat suruhanjaya yg entah apa2 ni, berabih duit rakyat

Tanpa Nama berkata...

Korang ni sume baca ke tidak artikel tu? Ke korg baca tajuk je. Baca kmudian fahamkan la maksudnya. Jgn main komen x tentu hala je. Jgn la tunjuk sgt kalau pun mmg korg malas nak membaca. Mcm MP Ampang kena sindir dlm perbahasan parimen sbb x baca betul-betul.

-----------------------------------------------------------------------------------------

tak baca pala bana kau...lu ingat tu 2 ribu muka surat ke.....mmg betul kata bro ni...kau tengok awal2 dah cari alasan,ni nanti pasti keputusan suruhanjaya ni hampeh,kalau 809 juta emel pun kau terima kalau hati busuk susah nak naikkan gaji pa baik tak usah buat suruhanjaya yg entah apa2 ni, berabih duit rakyat

Tanpa Nama berkata...

Cerita putar belit n nk melengah2kn masa...sengaja buat isu yg xmsuk akal... Nerakalah tempat korang!!

Tanpa Nama berkata...

Tukarrrt tukarrtr thukharrrrr tukallll tukalllllLllllllllllll kerajaaan penipuuuuu rasuaahhhhhh kroniiiii....

Tanpa Nama berkata...

Masuk NERAKA atau SURGA hanya Tuhan Allah saja yg tentukan...manusia akan rasa apabila MATI... manusia akan mati dlm pelbagai cara spt mati dibunuh.kemalangan ngeri...mati sakit...mati bunuh diri...dan sbg nya berdasarkan qadar dan qadar..atau hukum karma...
Perbuatan jahat keji keturunan kita di masa lampau pasti dibalas sebelum kiamattt...

Tanpa Nama berkata...

tak baca pala bana kau...lu ingat tu 2 ribu muka surat ke.....mmg betul kata bro ni...kau tengok awal2 dah cari alasan,ni nanti pasti keputusan suruhanjaya ni hampeh,kalau 809 juta emel pun kau terima kalau hati busuk susah nak naikkan gaji pa baik tak usah buat suruhanjaya yg entah apa2 ni, berabih duit rakyat

_________________________________________________________________________________________________________

Nasib baik la aku inagt pesan pak guru aku. dia ckp jgn keluarkan kata kesat kat org lain. kalau aku x ingat kt pesan dia, nak aje aku balas balik kepala bana ko jugak...

Ko baca balik. dia cakap maklum balas dr orang ramai kurang. Org ramai kt sini maksudnya org awam. Dia bgtau yg bg cadangan tu 5% je dr org awam. 95% lagi dr PA. pahamkan ayat ni:

"Katanya, suruhanjaya itu menerima kurang lima peratus idea dan cadangan daripada 1,200 emel, berbanding 95 peratus daripada kakitangan kerajaan yang mengadu mengenai masalah gaji, elaun serta hak mereka."

Kmudian dia ckp drpd 130 NGO yg dijemput menyertai dialog cuma 21 NGO je yg hadir. 34 lg ialah agensi kerajaan. Baca ayat ni:

"Pada dialog itu, SKMTPA mengadakan perbincangan dengan orang ramai, selain 21 badan bukan kerajaan (NGO) dan 34 agensi kerajaan untuk mendapatkan pandangan mereka bagi menambahbaik perkhidmatan awam. Zaki juga kecewa kerana tidak banyak NGO menghadiri dialog berkenaan, walaupun suruhanjaya sudah menjemput 130 NGO untuk menyertai majlis itu."

Yg byk bg cadangan cuma PA, mengadu tentang masalah gaji je. Suruhanjaya ni bukan nk citer pasal gaji je. Tp nk perkukuhkan lagi sistem dlm perkhidmatan awam di mata masyarakat.

Kata mudahnya maksud Tan Sri tu, dia kecewa dgn org ramai yg x nak bagi apa-apa komplen pasal mutu perkhidmatan awam di malaysia ni. Dia nk org awam komplen kt dia semua masalah yg masyarakat hadapi bila berurusan dgn Penjawat Awam.

Yg korg ni sume fikiran sempit dok ingat SKMTPA ni cuma utk kaji gaji PA je ke? Tu la, aku ckp baca dan faham. Jgn ikut sedap jari je nak taip komen yg bukan-bukan.

Tanpa Nama berkata...

Ops sorry. Gelaran dia Tun, bukan Tan Sri. Tersilap pandang la. Nak tambah sikit, cuba korg baca dan fahamkan ayat ni:


“Jangan merungut ini tak betul, itu tak betul... datanglah beritahu kita kerana kami mengutamakan ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’ sejajar hasrat kerajaan,” katanya."

Tun ni sebenarnya nak backup penjawat awam. Kalau masyarakat nak cerita masalah bila berurusan dgn PA, masa ni la kena bagitau. Masalah PA x mesra ke, PA x pandai senyum ke, PA buat kerja sambil lewa ke, PA buat kerja tak ikut prosedur ke, kaunter khidmat pelanggan selalu kosong ke, PA x de kt opis time diorg nak berurusan ke, masa ni la nak bagi tau kt suruhanjaya ni.

Jangan nanti bila laporan dh keluar, masyarakat baru sibuk nak komplen pasal mutu perkhidmatan PA ni.

Ini maksud sebenar artikel tu. Baca dan faham...

..!! berkata...

jemputan gotong royong membersihkan kawasan sekolah:-

guru besooo: pada hari minggu nie akan diadakan gotong royong membersihkan kawasan sekolah..

pak mat ( tukang kebun ): jika sampah dimasukkan ke dlm tong sampah setiap kali kite menjumpai nyer..setiap kali ada aduan tentang kebersihan, langkah2 segera dan efisyen diambil utk menambahbaik tahap kebersihan di sekolah kite secare berterusan, x perlu adakan gotong royong kut??..jangan biarkan sampah bertaburan, yang akhir nyer menjadi longgokan yang menyusahkan kite utk membersihkan nyer!!..


Tanpa Nama berkata...

patut kena tambah KOA belakang SKMTPA tu. baru lah tidak timbul salah faham

SKMTPAKOA = Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam dan Kepuasan Orang Awam

sebab orang kita ni lurus bendul. apabila nama sesuatu tu menjurus kepada mereka, yang mereka nampak adalah diri mereka sahaja. orang lain tidak penting.

Tanpa Nama berkata...

buang masa aje komen kat sini ! Dah sah kerajaan tak pandang kat PA ! Ceupacs lagilah !

Aku dah give up tentang penambahbaikan SSM ni ! Dah tu pulak pinjaman PA bg kat bank ! Memang kerajaan ni nak seksa PA yang dahlah gaji rendah dan hidup pun susah ! Semua PA dari gred 44 kebawah hidup susah ! Yg hidup mewah tu PA dari gred 48 keatas !


Whatever buat ajelah ! Aku dah malas coz JPA ke Ceupacs ke PM ke PTD ke semua tak akan dengar ckp korang !

Peace to all !

Suka Aku Baca Komen Korang berkata...

SKMTPA= Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam.

Rasanya dh cukup, x perlu tambah apa-apa lagi. Transformasi maksudnya lebih kurang 'bertukar'. Jadi kalau gaji, elaun, bidang tugas dan kemudahan dalam perkhidmatan awam ni ditukar, kualitinya juga perlu bertukar. Utk menukar mutu perkhidmatan perlu ada maklum balas dr org ramai.

Tetapi sy setuju dgn komen tuan sebelum ini:

"ianya sebab orang ramai tak tahu tentang kewujudan suruhanjaya ini dan orang ramai ingatkan suruhanjaya ini ditubuhkan untuk mengkaji perihal perkhidmatan awam
kakitangan kerajaan pula ingatkan suruhanjaya ni ditubuhkan untuk mengkaji semula SBPA dan membuat cadangan untuk skim saraan perkhidmatan awam yang baru".

Inilah punca sebenar kekeliruan yg timbul, lebih-lebih lagi kpd mereka yg tidak mahu mengkaji terlebih dahulu.

Tanpa Nama berkata...

bukan tak bagi idea, tapi muak dengan tindakan jpa sebelum ini, jpa sahaja yang betul..

Tok Seh Merah berkata...

Tanpa Nama berkata...
Nampaknya di sini rata rata gred sokongan tidak puas hati dgn CGPA 3.5 ke atas ! Mungkin kah sebab PA sokongan buat degree dgn passing mark cukup makan aje ! Pas tu desak JPA melantik mereka ke jawtan PnP terus ! Skim dan syarat sekarang bagus kerana the best gets the best job !

JPA tolong kaji situasi dimana gaji kump C dan B lebih dari gaji kump A ! Yg ni memang patut dikaji ! Harap kami gred 41 mendapat pembelaan yg sewajarnya !

Sekian terima kasih

Jumaat, Oktober 19, 2012 9:32:00 PG
-----------------------------------
Macam bodoh la pulak komen P&P 41 di atas. Kump C dan B yang gaji lebih dari Gred 41 tu sebab dia dah kerja lama dan dah naik pangkat pun.
kalau ko bodoh pun jangan la bagi orang nampak kebodohan ko tuh! hanjing!!!


Tanpa Nama berkata...

aku sokong kenyataan diatas.komen macam hanjing.kahkahkah

Tanpa Nama berkata...

Inilah mentaliti PA . Aku rasa kan PM, PTD dan JPA mesti tergelak besar tengok PA bercakaran kat sini kan . Komen di atas ni memang kurang ajar ! Menjatuhkan maruah PA aje . Tak gi sekolah ke PA yg bagi komen begitu rupa. Kalau dia nak bg komen macam tu biarlah . Itu hak dia . Kita sekarang kena perjuangkan utk mendapat gaji tinggi elaun tinggi dan pinjaman perumahan 1 %

Pasal PA beginilah PTD dok kutuk kita PA sokongan !

Mana nilai nilai murni rakyat Malaysia. Harap PA diatas akan sedar,blog Ceupecs ni penuh dgn orang yang kurang korang tahulah ape dia ye

Tanpa Nama berkata...

Blog ini sepi selepas dapat bonus 1.5 bulan . Bye .....

Tanpa Nama berkata...

Kalau beri idea pun buat apa bukan suruhanjaya nak ikut sgt walaupun baik.Anggota suruhanjaya pun orang kaya semuanya tolak Dato Omar yg miskin sikit mana ada masa nak fikir peritnya hidup PA yg bergaji kecik n miskin.Apa pun keputusan Suruhanjaya nanti kalau ada untung pun kpd PA sgt sedikit je.Suruhanjaya amende ngarut je sampai berkurun-kurun mesyuarat dan nak buat keputusan penambahbaikkan perkhidmatan awam.
Last-last PM je umum ikut suka dia apa yg dia suka nak umum sapa pun tak boleh buat apa.Mesyuarat le ribu tahun pun tak ada gunanya.buang masa je itu le perangai pegawai pangkat besar terutama bangsa melayu yg dok belagak di Putrajaya.Bila nak start meeting je umum le org ni naik JUSA org ni naik 54 org ni naik TURUS.Mampus pi le kau org naik apa pun apa aku peduli.
...................................
Puak puak ni kau org jawab ler kat akhirat nanti..dari pangkat Datuk mau pulak Datuk Sri..berlagak habis melayu siot dengan ehsan duit pembayar cukai.Income negara habis kat puak-puak ini sahaja sbb gaji & elaun tak masuk akal tingginya.Kerja tak byk mana pun.

Tanpa Nama berkata...

Zaki boleh bagi idea camne nak naik jadi ketua hakim dari seorang penyokong umno, lepas itu dari seorang hakim menjadi seorang koperat yang berjaya dapat kontrak berbillion... Jangan salah faham, diberi kontrak bukan sebab kerjanya sebagai hakim, tetapi sumbangannya dalam pelbagai kes kepada Be End...

HAMBA HUTANG berkata...

MOHON BONUS 2 BULAN GAJI, NAK BAYAR HUTANG PTPTN...

Suka Aku Baca Komen Korang berkata...

Ni apa citer ni minta bonus 2 bulan plak. Citer pasal bonus kan dah lepas.

Hahahaha. Tapi aku sokong ko. Sbb aku rasa ko punya pemikiran advance. Bonus utk tahun depan, tahun ni dah di mohon. Hahaha.


Aku pun nk minta bonus 2 bulan gak. (utk tahun 2013 la) hahaha. Kita fight awal-awal jom...

Tanpa Nama berkata...

cantik betul gambar tun zaki, kena pada tempatnya, apa lagi santau anginlah, siaplah kau tun zaki, bomoh siam, bomoh asli mari..!!! tunggu dan lihat..!!

Tanpa Nama berkata...

masalah sya sbg rakyat malaysia...kakitangan awam ni kalau naik pangkat contohnya yg banyak paku atas bahu...majoriti jadi sombong bongkak...macamna nk buat???

Tanpa Nama berkata...

TAWAR HATI... ITU JAWAPAN NNYA.....BAGI IDEA PUN NANTI AKHIRNYA pa KECEWA... BERLAKU KETIDAK ADILAN...

Tanpa Nama berkata...

INI KOMEN AKU APA APA HAL PUN HAK HAK HAK HAKL HAK TUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUI

PA Sokongan berkata...

Nampaknya di sini rata rata gred sokongan tidak puas hati dgn CGPA 3.5 ke atas ! Mungkin kah sebab PA sokongan buat degree dgn passing mark cukup makan aje ! Pas tu desak JPA melantik mereka ke jawtan PnP terus ! Skim dan syarat sekarang bagus kerana the best gets the best job !

JPA tolong kaji situasi dimana gaji kump C dan B lebih dari gaji kump A ! Yg ni memang patut dikaji ! Harap kami gred 41 mendapat pembelaan yg sewajarnya !
***********************************
Hahahahahaha.....
Hoi mmg lah PA sokongan dpt cpga cukupX2 mkn buat degree tapi kami boleh buat kerja dengan lebih baik malah memahami segalanya mengenai kerja itu dari bawah ke atas.. bukan cam korang yang taktahu apaX2.... Asyik semua kerja kamu samada PA sokongan buat atau pun pandai cari kontraktor untuk selesaikan tugas kamu...Kalu rasa hebat sangat degree kamu tu pi swasta dan tunjuk kehebatan kamu... dah gerenti kena tendang kluar..hahahaha.... hebat konon...

Tanpa Nama berkata...

PA Sokongan berkata...
Nampaknya di sini rata rata gred sokongan tidak puas hati dgn CGPA 3.5 ke atas ! Mungkin kah sebab PA sokongan buat degree dgn passing mark cukup makan aje ! Pas tu desak JPA melantik mereka ke jawtan PnP terus ! Skim dan syarat sekarang bagus kerana the best gets the best job !

beb..!! kau org nak CGPA berapa, tak kisah, naik gaji,gred,pangkat kea, peduli ape..!!boleh kasi nama kau dan ibu kau, bagi santau angin kat kau..!!cakap banyak, nak tengok juga kau muntah darah..!!


PA AWAM berkata...

Cadangan saya ialah kurangkan kebergantungan kerja kepada kontraktor supaya PA tak kira siapa akan melaksanakan tugas itu dan akan pastikan tiada penyelewengan. Seterusnya pastikan semua yang layak dinaikan pangkat apabila tiba masa bukan bagi dekat kroni. Kaji gaji PA, walaupun bukan sebanyak swasta tetapi berdekatan supaya PA tidak dibelenggu masalah kemiskinan seterusnya mengundang rasuah dan penyelewengan. Kaji skop tugas semua PA dan pastikan ianya diikut oleh semua tak kira gred, kerana sekiranya skop tugas ditetapkan oleh JPA maka PA tidak akan dapat salah guna kuasa atau mengular. Naikan pangkat PA yang mempunyai kelayakan tinggi dari gred semasa kerana mereka akan lebih memahami serta lebih bertanggungjawab atas kerjanya. Pastikan jumlah PA disesuatu jabatan adalah tepat (tidak lebih/kurang), ini akan membantu mengurangkan kos seperti gaji, kontraktor, tmp kerja, apiair dan tuntutan serta kebajikan. Pastikan PA teknikal buat kerja teknikal dan bukanya kerja pentadbiran dan sebaliknya untuk PA pentadbiran supaya tugas itu selesai tanpa sebarang masalah. Kurangkan mesyuarat bagi ketuaX2 dan suruh mereka turun padang dan lihat hasil kerja semua PA bawahan, sbb balik mesyuarat pun tiada papa tindakan selain bising disitu shj..
Harap cadang yang saya akan email kepada SKMTPA ini akan dibaca dan diteliti seterusnya diambil tindakan..
skn TRM KSH

Tanpa Nama berkata...

kepada para pa sekalian,diminta jangan menggunakan ilmu sihir didalam blog ini.perbuatan ini telah menyebabkan aura internet menjadi lembab dan bil letrik melambung tinggi.harap maklum.

KOPERAL POLIS BANTUAN berkata...

sabar laaa broo!! x kan nak ikut cam zaman " purbe wara " lagi kut..

Tanpa Nama berkata...

Berita Harian / Selasa 23 hb. Oktober 2012 / muka surat 10 / Nasional .

JPA ditegur isu gaji polis rendah

Ahli Parlimen Barisan Nasional ,pembangkang serta bebas senada menegur kelemahan Jabatan Perkhidmatan Awam nenambah baik skim gaji dan laluan kerjaya kakitangan awam,terutama anggota pasukan berpakaian seragam.

Antaranya mereka mempersoalkan kelewatan JPA menyelesaikan kajian berhubung isu gaji dan kebajikan anggota polis , walaupun perkara itu sudah diberi penekanan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

seterusnya ..........

anti JTK berkata...

dah macam2 komplein dari rakyat ttg pekerja bermasalah ni!! tapi bila pergi jabatan tu masih juga Mohamad Labusi bertugas, tak dipecat pun, penambahbaikan taik minyak ape?!!!

Tanpa Nama berkata...

Berita Harian / Selasa 23 hb. Oktober 2012 / muka surat 10 / Nasional .

JPA ditegur isu gaji polis rendah

Ahli Parlimen Barisan Nasional ,pembangkang serta bebas senada menegur kelemahan Jabatan Perkhidmatan Awam nenambah baik skim gaji dan laluan kerjaya kakitangan awam,terutama anggota pasukan berpakaian seragam.

Antaranya mereka mempersoalkan kelewatan JPA menyelesaikan kajian berhubung isu gaji dan kebajikan anggota polis , walaupun perkara itu sudah diberi penekanan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

seterusnya ..........

................................

Maklumat tak rasmi .... JPA dan SPA negeri sudah buat keputusan warga kakitangan kerajaan berumur lebih 40 tahun keatas yang mendapat ijazah selepas sambung belajar secara PJJ / Sepenuh masa dan memohon jawatan yang bersesuaian dengan kelulusan seperti diiklankan tidak akan dipanggil untuk proses temuduga ?

Tidakkah Ini menyekat PEMBANGUNAN KERJAYA atau laluan kerjaya penjawat awam ?

Tok Penghulu Mukim S27.

Tanpa Nama berkata...

Kalau betul le berita ini merupakan satu keputusan yg kurang bijak dan mrugikan kerajaan...

Tanpa Nama berkata...

Biasa lah JPA yang dikuasai PTD. Kalau bab kenaikan pangkat PTD semuanya cepat. Tapi kalau skim lain bertahun-tahun pun belum tentu dapat.. hakptuiiiiiiiii....

Executif Officer berkata...

Mengapa dalam sesebuah jabatan yang mempunyai lebih 200 staff hanya dipertanggungjawabkan kepada EO gred 27 di bahagian pentadbiran? Mengapa bukan Pegawai Tadbir (bukan ptd)? Bukankah sesuatu yang janggal jika ketua unit pentadbiran mempunyai gred yang lebih rendah dari pegawai yang diselianya yang mempunyai gred 29, 32, 37, 40? Sudah sampai masanya EO dinaikan gred ke 41.

Tanpa Nama berkata...

Nak 41 kene ada degree.

loklaq84 berkata...

minta balik elaun PPSMI guru marah

Rupanya dulu puak makan haram ni diberi elaun utk mengajar dalam BI,

tetapi puak makan haram ni tanbpa rasa bersalah ajar murid dalam BM,

duit elaun mereka kebas bagi makan anak bini,

bila minta balik mereka marah, kata mereka teraniaya,

MURID YANG TERANIAYA!!!

Bangun lah ibubapa undi keluar amenoBN, bersihkan sistem pendidikan kita daripada guru-guru bodo,

bidang pendidikan adalah bidang akademik, guru akademik hancur tak layak terlibat sama sekali, UPSR SPM cabok pun tak boleh skor nak ajar org!

pekeliling minta balik elaun PPSMI

Executif Officer berkata...

So ape masalahnya? Byk je jawatan lain yang asalnya dari spm dinaikkn ke gred diploma tnpa perlu ade diploma.. cuma pengambilan baru yang perlu kelayakan diploma.. kami pn bukannya tkde degree

Tanpa Nama berkata...

Untuk penambahbaikan perkhidmatan awam, hapuskan "tugas tugas lain yang diarahkan dari masa ke masa" dari senarai tugas dalam fail meja. Baik letak satu ke "tugas tugas yang diarahkan dari masa ke masa"

R1 berkata...

menerima arahan dari masa ke semasa.
knp x letak " yang berkaitan bidang tugas ". kalau cam tue bolehlah letak juruteknik dkat kaunter kutipan hasil, buat tugas pembantu tadbir kewangan. sekarang ni banyak berlaku pertindihan tugas antara PA, carta organisasi berterabur, gred yang tak ada elemen penyeliaan diberi kuasa menyelia dan memantau gred lain yang sama level dengannya, contohnya; PAP N1 menyelia dan memantau pekerja awam R1.

Tanpa Nama berkata...

Sila kaji kenapa sekatan had umur di bawah 40 tahun dikenakan kepada PPT yg ingin memohon jawatan PTD. Perkara ini, tidak dinyatakan secara tersurat tetapi dilakukan secara tersembunyi(hidden policy). Biasanya, selepas daripada PAC, dia tidak akan dipanggil untuk temuduga w/pun mendapat markah yg baik. Sepatutnya, kelulusan dicampur pengalaman merupakan satu kelebihan kpd seseorang itu, juga merupakan aset kpd sesebuah organisasi... Akhirnya terkubur shjlah ilmu dan pengalaman tersebut..PTD muda menguasai pentadbiran, orang lama diketepikan.. Tunggu dan akhirnya pincanglah organisasi.

Tanpa Nama berkata...

Kenapa tidak boleh? Boleh je kalo ikut "tugas tugas lain" tu. dgn alasan keadaan memerlukan

Tanpa Nama berkata...

RM20 sehari pun tak patut bayar kpd Ketua Jabatan sbb tiap hari dapat surat dari HQ dia hanya baca dan arah org lain yg pi meeting atau buat laporan."En.Ismail sila hadir dan sediakan laporan berkaitan"."Pn.Siti sila uruskan hal ini".En Ali Hamas sila beri taklimat kpd pelawat"En.Berok Mak Ye sila buat bayaran".Pekak badak pun boleh kalau nak kerja arah mcm ni .Bagi gaji RM 11.25 je sehari dah banyak tu kpd ketua jabatan.

Tanpa Nama berkata...

Kami Penjawat Awam PA menuntut spy perkara2 berikut dipenuhi pihak Kerajaan:

1) Gaji yang sama atau lebih mcm pekerja swasta tapi beban kerja x boleh lebih, kurang ok dan digalakkan. Bonus juga sekurang2nya 3 bulan spt swasta dalam masa yg sama, kekalkan pencen berdasarkan gaji terakhir diterima. Juga elaun sedia ada.

2) Cuti kami mesti ditingkatkan. 30 hari x cukup sekurang2nya 90 hari cuti setahun. Kerajaan mesti wujudkan elaun cuti spy kami dapat guna elaun tersebut tanpa mengganggu gaji kami untuk melancong ke luar negara seperti UK, US, Australia dan negara2 Eropah yang high class.

3) Jangan wujudkan exit policy. Beri kebebasan spy kami boleh dtg - balik sesuka hati. Sistem punch kad perlu dimansuhkan.

4) Merujuk perkara 3) semasa kerja sekiranya ada urusan keluarga atau peribadi, tidak boleh dihalang keluar pejabat walaupun dah jadi tabiat dan bukan sekali-sekala lagi.

5) Sebarang usaha penambahbaikan perkhidmatan awam spt KPI, NKRA, GTP dan akronim2 lain perlulah ditamatkan memandangkan taraf perkhidmatan kami memang dah terbaik di peringkat international. Kerajaan juga perlu wujudkan Akta supaya orang awam yang kritik kami disaman dan dipenjara akibat perbuatan tersebut.

6) Kenaikan pangkat tanpa mengira skim perlu diberikan dari tahun ke tahun. Tanpa mengira keupayaan kewangan Kerajaan, naik pangkat = naik gaji. Pastikan kami PA dapat bersara sekurang2nya pada tahap KSU. Kami juga boleh option bersara dan dapat pencen terus lepas 10 tahun berkhidmat.

7) Mansuhkan had kelayakan pengajian bagi menjawat perkhidmatan awam. Pastikan tiada elemen bos - pekerja bawahan dalam organisasi Kerajaan.

8) Kami selaku PA secara automatik layak untuk mendapat banglo sebiji sorang dgn keluasan tanah sekurang2nya 10 ekar. Dan banglo ini diberi secara percuma kepada Kerajaan.

9) Kami turut layak mendapat perkhidmatan perubatan yang mahal dan 1st class di hospital swasta tanpa apa2 bayaran mahupun perlu melanggan insurans.

10) Keperluan dan kehendak lain seperti kenderaan (sekurang2nya perdana sebiji), membeli barangan keperluan runcit harian dan pakaian, beg tangan,kasut, gajet dan lain2 barang pengguna layak dimiliki kami dengan hanya menunjukkan kad jabatan masing2.

Sekian

KUPEKS

antiJTK berkata...

Tanpa Nama berkata...
Kami Penjawat Awam PA menuntut spy perkara2 berikut dipenuhi pihak Kerajaan:

Rabu, Oktober 24, 2012 4:46:00 PTG
----------------------------------

TERBAEKKKKK KAKAKA kita ajar pemakan-pemakan haram ni,

undi keluar amneo biar derang merempat nnt!!

R1 berkata...

Kenapa tidak boleh? Boleh je kalo ikut "tugas tugas lain" tu. dgn alasan keadaan memerlukan

_____________________________________

bagaimana pula, kalo skim kritikal yang memerlukan kepakaran atau kemahiran? ce cite2x. keadaan tersangatlah memerlukan, letak JTK jadi pemandu, kat post guard ke. ce cuba2x.

Tanpa Nama berkata...

Weii Kupeks... tlg minta kjaan bayar bonus bln 11 dan 12! Haram jadah betui, yuran tadika dah naik. Dulu sebulan RM250, tahun depan naik jd RM350!!!! Anak 2 orang... bila lg nk laksana gaji minimum PA? Yuran tahunan budak tadika umur 2 & 4 tahun RM1200 sorang!

Tanpa Nama berkata...

Itu lah masalah sebenarnya bila tugas tugas lain dimasukan dlm senarai tugas menjadikan senarai tugas tak jelas. bercakap pasal kemahiran dan kepakaran ni boleh je skim Ptd memasuki skim yg memerlukan kepakaran. ape cite tu?

executif officer berkata...

Mengapa EO dipanggil Executive Officer bukan assistant admin officer? Sudah sampai masanya gred EO dinaikan ke gred 41. keje kami pn macam keje pegawai dan bertanggungjawab terus kepada ketua jabatan

Tanpa Nama berkata...

mengapa EO dipanggil executive officer sedangkan dalam bahasa melayu namanya jadi lain?

itu kena tanya PTD yang mencipta istilah tersebut yang bekerja di SPA. mereka ada jawapannya!

jangan lupa tanya sekali soalan:

1. mengapa ketua pengarah kastam adalah PTD?
2. mengapa ketua pengarah pendaftaran dan pengarah negeri adalah PTD?
3. mengapa ketua pengarah imigresen dan sebahagian pengarah negeri adalah PTD?
4. mengapa ketua pegawai keselamatan kerajaan adalah PTD?
5. mengapa sebahagian ketua pengarah/ketua setiausaha di jabatan-jabatan/kementerian tertentu yang ada skim tersendiri masih dibolot oleh PTD?

sekiranya mereka boleh menjawab kelima soalan tersebut, pastinya mereka boleh jawab mengapa maksud EO tidak sama dengan maksud PPT/PPTK.

sekian

Tanpa Nama berkata...

BUAT APA PUN LAH TAK AKAN SAMPAI KAT ATASAN. BELUM APA2 DAH KENA CANTAS CAMNE NAK SAMPAI KAT ATAS CAYALAH CAKAP AKU YANG DAH LAMA KERJA KERAJAAN SEJAK INTAN KAT JALAN PERDANA,PINDAH KE JALAN ELMU DAN KINI INTAN BUKIT KIARA DAN WILAYAH UTARA TIMOR DAN SELATAN. NAK APA LAGI... YANG SEBENARNYA KERAJAAN YANG ADA KENA TUKAR KEPADA KERAJAAN BARU YANG ADA GAMBAR ROKET KE BULAN DAN BULAN SABIT...HE...HE..BETULL..BETULLL..!

tah_it berkata...

executif officer berkata...
Mengapa EO dipanggil Executive Officer bukan assistant admin officer? Sudah sampai masanya gred EO dinaikan ke gred 41. keje kami pn macam keje pegawai dan bertanggungjawab terus kepada ketua jabatan

Rabu, Oktober 24, 2012 10:25:00 PTG
*/*/*/*/*/*/*//*/*/*/*/*/*/*/*/**/
kalu mau greg 41 mu keno gi ngaji biar buleh ijazah baru naik.kalu mu malah mu akn kekal di situ.

Tanpa Nama berkata...

ptd ni dengar cita dia pun teringin nak jadi bos dalam pdrm..boleh tak salah tapi kena masuk dari pangkat inspektor le tapi kalau masuk terus nak jadi bos apa cerita...

Tanpa Nama berkata...

kalu baca di fb ptd derang kata ketua jabatan mesti ptd utk 'check & balance'. klu buh skim yg kt jabatan tuh, nanti ader men cantas/bodek2/tak telus & sbgnya.


hahaha. lawak tul alasan. dlm nk 'check & balance' tuh derang senyap2 nyelit masuk & duk kt post yg pling tinggi.

mmg dasar parasit.

Tanpa Nama berkata...

CEUPACS mana pinjaman perumahan 1% kami PA ? Ape ni senyap aje ? Korang baik dptkan pinjaman perumahan 1% , kalau tak aku dan kaum kerabat aku undi yg lain tau ! Tak leh pakai Pak Omar ini ! Hangat hangat taik ayam aje

Tanpa Nama berkata...

Laaaaa ni aku tak, PTD ke Guru ke Polis ka yang naik gaji , aku nak pinjaman perumahan 1% seperti yang dijanjikan oleh Ceupacs . Cakap Janji ditepati , ni ape janji chapati ke ! Kami 1.2 juta PA ditipu oleh kerajaan dan Ceupacs , haaa apa lagi jawablah Pak Omar

executif oficer berkata...

Aku ade degree le. keje mmg keje pegawai kalo ko jd eo.. dh nama pn pegawai esekutif. kalo tk nk bagi kami naik gred ke 41 letakan sahaja pegawai tadbir (bukan diplomatik) sbg ketua bahagian pentadbiran. kami tk sanggup lagi menerima tekanan dr pihak atasan

Tanpa Nama berkata...

Kalau ada degree aply la jawatan yg memerlukan degree. Ada degree, tp aply jd pembantu pejabat. Dah tu nak gaji degree, gile ke apa?

Tanpa Nama berkata...

Masa ko aply jd EO dulu kelayakan minimum yg diperlukan utk menjawat jawatan tu degree ke diploma? Kalau kelayakannya degree, mmg patut ko pny gred 41. Tp kalau kelayakan minimumnya diploma or sijil maka patut la ko pnya gred bwh 41. Yg penting apa kelayakan minimum yg diperlukan utk ko post pd jawatan tu skrg.

executif oficer berkata...

Kami tk kisah gaji ikut kelayakan. tapi biar lah beban keje pn ikut kelayakan. mengapa biarkn kami eo dibebankn tugas yang sepatutnya di tanggung oleh pegawai tadbir? Yang sepatutnya di isi oleh pegawai tadbir jika bukan skim pegawai tadbir diplomatik diwujudkan. kembalikan jawatan pegawai tadbir atau berikan kpsl kepada kami eo

Tanpa Nama berkata...

Beban kerja berdasarkan skop tugas dan kehendak penjawatan itu sendiri. Skop tugas biasanya ada dlm fail meja. Tugas yg kita buat berdasarkan pekeliling penjawatan. Biasanya tugas kita x pernah melangkaui tugas bos kita, dan dlm masa yg sama kita perlu ikut arahan dr bos dr semasa kesemasa. Benda ni yg selalu org bawahan pertikai, bos asyik bg arahan je. Tp yg buat kerja org bawahan. Tapi ramai org lupa mmg salah satu skop tugas kita utk ikut arahan dr ketua jabatan. Dah mmg itu tugas kita. Aku rasa x perlu kita pertikai bila bos bg arahan utk kita buat sesuatu tugas sbb mmg kerja beri arahan tu kerja bos. Soal aku pekerja gred bwh 41, tp kena buat kerja org gred 41 patutnya x timbul selagi kita faham kelayakan minimum utk sesuatu penjawatan dan bidang tugas serta skop tugas penjawatan itu.

Tanpa Nama berkata...

wak dol: anak ko koje ape di kolumpo tu sonah oii??

mak cik sonah: ( dongan hidung tinggi bak KLCC, mak cik sonah menjawab ).. pegawai khidmat pelanggan!! gred N17..

wak dol: mak aii, pegawai anak ko sonah, ape menatang gred N17 tu??

mak cik sonah: ntah laaa!! aku pun x tau..

mana gelaran jawatan yang dah x sesuai tue, tukar laaa kpd gelaran yang baru..contoh nyer: operator loji R3, pengawal keselamatan dll..

Tanpa Nama berkata...

Maklumat tak rasmi .... JPA dan SPA negeri sudah buat keputusan warga kakitangan kerajaan berumur lebih 40 tahun keatas yang mendapat ijazah selepas sambung belajar secara PJJ / Sepenuh masa dan memohon jawatan yang bersesuaian dengan kelulusan seperti diiklankan tidak akan dipanggil untuk proses temuduga ?

Tidakkah Ini menyekat PEMBANGUNAN KERJAYA atau laluan kerjaya penjawat awam ?

Tok Penghulu Mukim S27.

Tau tak pa..!! itulah duduk dlm penghulu lagi..!!padah jawabnye..!! tiada perubahan bagi PA yg sambung berlajar walaupun ke tahap master dan Phd, kalau dah tau apa lagi, gunakan pengaruh anda semua bersama-sama rakyat bersama PR ke putrajaya..

Tanpa Nama berkata...

Ha'ah PR. Ada satu blog aku baca.


"Berdasarkan kajian Perbendaharaan Malaysia, bajet pembangkang tidak menyediakan peruntukan secukupnya iaitu RM6.9 bilion bagi gaji dan pencen penjawat awam"


Dlm blog tu dia ckp juga:

"Kalau kita tengok jumlah perbelanjaan yang dinyatakan dalam bajet pembangkang, jumlah wang yang diperuntukkan terlalu sedikit untuk menampung gaji penjawat awam. Kalau kita tengok bajet pembangkang tu, jika menjadi Kerajaan, Pakatan perlu membuang seramai 72,000 penjawat awam supaya bajet mereka tak terlebih belanja."

Betul ke tidak korg komen la dlm blog tu.

http://apakecoh2.blogspot.com/2012/10/agenda-rahsia-mahu-buang-72000.html

executif officer berkata...

P&P selalu je mencari alasan untuk menindas kami.. dalam pekeliling mana gred 27 kene buat keje 41 bila diarahkan? satu persoalan, masih revelan lagi kah kelayakan dan skop tugas eo buat masa ini? siapa yang merangka skop tugas dn kelayakan utk eo kalo bkn ptd kt jpa? kalo dh tk sesuai lagi utk masa sekarang elok la diperbaiki. kami tk pertikai gaji ikut kelayakan. tp bidang tugas tk sesuai utk kami yang betaraf penolong pegawai. mana pegawai tadbir utk kami tolong? kami tk menginkari arahan ketua jabatan. ini bkn persoalan arahan tp tugas hakiki

executif officer berkata...

P&P selalu je mencari alasan untuk menindas kami.. dalam pekeliling mana gred 27 kene buat keje 41 bila diarahkan? satu persoalan, masih revelan lagi kah kelayakan dan skop tugas eo buat masa ini? siapa yang merangka skop tugas dn kelayakan utk eo kalo bkn ptd kt jpa? kalo dh tk sesuai lagi utk masa sekarang elok la diperbaiki. kami tk pertikai gaji ikut kelayakan. tp bidang tugas tk sesuai utk kami yang betaraf penolong pegawai. mana pegawai tadbir utk kami tolong? kami tk menginkari arahan ketua jabatan. ini bkn persoalan arahan tp tugas hakiki

Suka Aku Baca Komen Korang berkata...

Apa skop tugas EO ni sampai semua kerja 41 diorg kena buat? Aku tgok MA yg gred U29 pun sama kena buat kerja MO gred U41. Sama juga cikgu DGA29 kena mengajar jugak mcm guru DG41. Patutnya MA dan cikgu ni pun blh bersuara jugak minta naik ke gred 41.

Kalau mcm ni aku rasa semua yg 29 ni blh mintak upgrad diorg pnya gred ke 41 la. Lpas tu IPT patut mansuhkan course utk buat diploma le. Terus buat degree je. Betul x?

executif officer berkata...

Siapa ketua bahagian pentadbiran kalo bkn eo? Kami menyelia gred 40 kebawah.. logik ke gred 27 menyelia gred 40? letak je pegawai tadbir diatas kami tp jgn letak ptd sb nanti jabatan yg mwlibatkn teknikal tk mau terima ptd pulak..

executif officer berkata...

W17 pt kewangan -> w29 penolong akauntan -> w41 akauntan

N17 pt(po) -> n27 eo -> ptd?????

nmpk tk? adakah ptd pegawai atasan kami? tentunya bukan
sedangkan kami menyelia bahagian pentadbiran dn kewangan

executif officer berkata...

Tk btl la. MA gred u29 bkn buat keje cam doktor pn. MA periksa sakit biasa je cam demam. wlpn sy sbg penjawat awam tp juga rakyat malaysia amat tidak bersetuju MA blh memeriksa pesakit. MA (medical asistant) = paramedic. tidakah pelik paramedic blh memeriksa pesakit? paramedic sepatutnya ikut ambulans je. pegi klinik MA yg periksa. hangin betul. ada nurse sebagai pembantu lak tu. pembantu sama gred?

cikgu skrg pn semua perlukan degree kelayakanya even cikgu kemas pn. yang ada diploma semua sambung degree dah.

Tanpa Nama berkata...

Masuk parlimenJPA kena bantai!!suh kaji psl anjakan gaji&elaun pa pun amek msa yg lama!!-bong moktaruddin-kinabatangan.LEMBAB!!

Tanpa Nama berkata...

Kome sumer prasan x spe ahli panel suruhanjaya tsbt?bknke sumer tu dh pencen?tolak pak omar jela.sbb dlm rmai2 tu pak omar bole dikatakan yg punyai income kcik dr yg lain..alasan tsbt dibuat utk mlnjutkan depa mkn gaji buta n claim pelbagai..

Tanpa Nama berkata...

Bukan atas N27 ada N41 ke? Aku gred 41, tp yg wt gaji aku pembantu tadbir kewangan N27. Kmudian urusan kenaikan pangkat aku dibuat oleh pembantu tadbir N17. Urusan cuti plak oleh pembantu tadbir N17. Kalau mcm ni boleh x kata yg gred bwh ni menyelia dan menguruskan aku yg kt 41 ni?

Tanpa Nama berkata...

Tk btl la. MA gred u29 bkn buat keje cam doktor pn. MA periksa sakit biasa je cam demam. wlpn sy sbg penjawat awam tp juga rakyat malaysia amat tidak bersetuju MA blh memeriksa pesakit. MA (medical asistant) = paramedic. tidakah pelik paramedic blh memeriksa pesakit? paramedic sepatutnya ikut ambulans je. pegi klinik MA yg periksa. hangin betul. ada nurse sebagai pembantu lak tu. pembantu sama gred?

++++++++++++++++++++++++++++

elok juga kalau orang yang mengadu ni ada kuasa nak ubah keadaan ni.....tapi percayalah cadangan ni tak akan diterima oleh KKM kerana jika semua paramedik tak boleh memeriksa pesakit alamatnya bertambalah kerja doktor,untuk makluman,sekiranya jumlah pesakit sesuatu pusat kesihatan adalah 250,hampir 200 akan dilihat oleh MA.Setuju sangat jika penagadu ada power boleh membuatkan ma tak lihat pesakit....tapi iangan haraplah sebab jika Ma tak tengok pesakit bertambahlah beban kerja doktor...kalaupun doktor cukup,bila mA tak tengok pesakit...tak bolehlah doktor rileks...dan dalam KKM yang menjadi pengarah atau apa apa gelaran jawatan yang top level adalah doktor...mereka tak akan buat keputusan yang akan menyusahkan diri sendiri...jadi ila pengadu aduan perkara ini....ia akan menguntungkan Ma juga....ha ha ha.....

Tanpa Nama berkata...

Sbb tu aku ckp kita kerja kena ikut arahan dr ketua. Kalau dlm pekeliling x de sebut secara khusus, mesti ada pekeliling yg sebut utk ikut perintah am. Dan dlm perintah am ada sebut supaya ikut arahan dr ketua.

Kalau ada doktor 29 yg xnk merawat pesakit sbb itu kerja doktor 41, makanya yg 29 tu nk buat kerja apa? Jadi tukang catat borang utk doktor 41 aje ke? Kalau cikgu 29 xnk mengajar sbb tu kerja cikgu 41, maka yg 29 tu nk buat kerja apa? Tolong tandakan buku student aje ke?

Kes EO ni aku terus terang x paham sgt apa kerja diorg. Tp logik akal aku sama je, kalau EO ckp kerja yg diorg buat tu kerja pegawai tadbir 41, EO nk buat kerja apa? Tolong taip surat dan fotostat dokumen utk pegawai tadbir 41 aje ke?

Tanpa Nama berkata...

Bangang punya statement...kaji masalah kakitangan la dulu...dah selesai baru orang nak bagi idea...

Tanpa Nama berkata...

Bangang punya statement...kaji masalah kakitangan la dulu...dah selesai baru orang nak bagi idea...

executif officer berkata...

Atas n27 eo tkde sesape la. kami dibiarkn terkontang kanting sesorang. ko igt ko gred 41 automatik gred 40 kebawah jadi kuli ko? kalo tk faham tugas eo blh google. ade ke gred 27/29 len tanggungjwb mcm eo?

Tanpa Nama berkata...

kesimpulannya; perkhidmatan awam mempunyai lambakan penjawatan yang ketara dalam skim pentadbiran, kewangan dan pengurusan dalam pejabat. hasilnya ianya akan menyebabkan red-tape yang semakin melebar.

Tanpa Nama berkata...

Atas EO ada ketua jabatan la kalau mcm tu. Direct terus bwh bos. Jadi kalau bos bg arahan, mmg kerja EO la kena laksanakan. Benda ni mcm yg aku ckp sebelum ni la. Oleh sbb tugas setiap skim x sama kita kena faham kehendak penjawatan itu sendiri. Kena faham kelayakan minimum dan kena faham skop serta bidang tugas. Rasanya benda ni dah patut ada dlm kepala kita bila kita terima tawaran penjawatan dr kerajaan. Polis kerjanya ini, doktor kerjanya ini, cikgu kerjanya ini, pegawai tadbir kerjanya ini. EO pun patutnya sama dah ada dlm kepala kita, kerjanya ini. Kalau x tau sebelum terima jawatan tu boleh google dulu kot. Betul x?

Tanpa Nama berkata...

Eh, bila aku 41 aku x anggap yg gred bwh aku ni kuli aku. Sikit pun tidak. Aku anggap diorg yg bwh ni buat kerja yg mmg dipertggugjawabkan dlm penjawatan dia. Aku buat kerja aku. Yg bwh ni pun sama, diorg buat kerja diorg. Mcm yg aku ckp urusan gaji, urusan kenaikan pangkat, urusan cuti dan perkhidmatan itu mg kerja diorg. Kalau aku uruskan bende tu semua utk aku, diorg nak buat kerja apa pulak?

executif officer berkata...

Ko ni kakitangan kerajaan ke ape? Doktor gred u29? lawak btl. kalo ko pg klinik yg u29 tu periksa tu bkn doktor gred u29 la. tu nm asalnya paramedic pastu tukar MA pastu tukar penolong pegawai perubatan. sejak tukar nama penolong pegawai perubatan ni dorang blh periksa pesakit ni. ade bilik sendiri ade nurse sebagai pembantu. sb asalnya kekurangan doktor. aku lnsung tk suka kalo paramedic periksa aku. tmpt sepatutnya bg paramedic ialah ikut ambulans dn bilik kecemasan.

Apa punya bodoh ko ni. Cikgu gred 29 mengajar sklh rendah cikgu 41 mengajar sklh menengah. cikgu gred 29 pn digalakn smbung degree skrg. nagnti dpt degree dorang dpt naik 41 sb nk tambah baikkn pwrkhidmatan. kalo cikgu blh kenapa eo tk blh?

Kalo tk tau ape tugas eo ko blh google. tp rasanya bkn setakat tugas eo je ko tk tau semua tugas org bwh pn ko tk tau. Keje sendiri pn tk tau kot?Maklum kah main mengarah je.

Ikut arahan ketua jabatan? Tugas hakiki? Kalo camtu tk perlu la amik pemegang degree utk 41 amik pemegang diploma ke spm ke jd 41. maklum la arahan ketua jabatan.

executif officer berkata...

Btl la ape ko ckp tu. masing2 ade tugas masing2. tp persoalanya masih sesuai lg ke pekeliling penjawatan utk eo tu? Yup atas eo mmg ketua jabatan terus. tp adalah lebih baik kalo diletakkn pegawai tadbir atas eo. utk check n balance dlm peraturan pengurusan. pegawai bkn ikut sgt peraturan pengurusan. contoh kalo melibatkn pembelian. pegawai mana nak dengar eo yg gred sokongan ni sedangkan kamu yang bertanggungjwb bila ade audit dn permasalahan nanti

Tanpa Nama berkata...

Jadi maksudnya yg gred 29 ni kena mansuhkan ke? Nak kena upgrade jadi gred 41 mcm tu? Kalau mcm tu maka betul la cadangan supaya IPT mansuhkan course utk diploma supaya semua mahasiswa yg keluar ada degree yg boleh melayakkan diorg terus ke gred 41. Betul x?

executif officer berkata...

Silap taip. bkn kamu tp kami yg bertanggungjwb

executif officer berkata...

Tk payah.. Mansuhkn ptd.. letakkn kembali pegawai tadbir atas penolong pegawai tadbir (eo)

executif officer berkata...

Kalo upgradekn eo ke gred 41 pn ape salahnya? kata nak upgradekan perkhidmatan kerajaan? 1 jabatan skrg kakitangannya bkn 20 30 org je tp ade yg lebih 200 orang. eo sorang jugak. zaman dh berubah sesuai lagi ke kelayakan minimum stpm/diploma utk eo dalam keadaan zaman mencabar ni? eo ni bkn mcm skim lain blh tambah2 eo dlm 1 jabatan. eo tetap sorang gak. kalo letak pegawai tadbir atas eo blh la letak eo 4 5 org bila beban keje bertambah

Tanpa Nama berkata...

aku eo, peg penilai 1 aku gred 54, penilai ke 2 Jusa B.

Ngko orang boleh pikir ler sendiri apakah tugas aku menyamai 41, 44, 48, 52 ?????
gaji ciput jer .. tanggongjawab besar kekadang aku buat keja 54 .. mesy sana sini , buat keputusan, cam-cam hal ...
tun zaki tlg tengok orang spt aku niii..

Tanpa Nama berkata...

Boleh gred 41 dgn syarat ada ijajah dari universiti yg diiktiraf...lihat kelayakan asas perlantikan gred 41.....tqvm...

executif officer berkata...

Dalam kepala otak aku masa apply eo dulu aku igt keje aku penolong je. tp tkde pegawai tadbir utk aku tolong? nk letak ptd atas eo ke? ape class bg dorang nk dudul bahagian pentadbiran. lgpn jabatan yg betaraf teknikal mana mau amik ptd

executif officer berkata...

Btl tu. tgk pegawai penilai pertama dan kedua pn dh tau mana letak eo. bkn bwh 41 ye. kami bertanggungjwb terus kpd ketua jabatan. tanggungjwb besar tp kuasa kecik.. gaji mmg ka kecik sb jwtn kami ni perlukn stpm je

executif officer berkata...

1 lg bro, mn ade pembantu tadbir kewangan gred 27. lawak btl. ke ko maksudkn gred w27? pn bkn pembantu tadbir kewangan atau penolong pegawai kewangan namanya. ko bkn setakat tk tau tugas skim lain nama jawatan skim lain pun ko tk tau pastu pertikai ape tugas skim n gred tu. lawak lawak

Tanpa Nama berkata...

Kalau mcm tu balik semula kpd perkara asas mcm yg bnyak kali aku bg tau la. Faham kelayakan minimum, dan faham bidang tugas dan skop tugas semasa mula-mula aply utk jadi penjawat awam. Masa mula-mula ko aply jadi EO dulu ko tau x beban tugas seorang EO serta kelayakan minimum utk jadi EO?

Kalau dr awal lagi ko dh faham dan terima benda tu, rasanya xkan jadi masalah pd masa sekarang ni. Betul x?

Tanpa Nama berkata...

Hehehe, mcm yg ko ckp jugak la, x tau bidang tugas kena google la dulu sblum aply jawatan tu. Betul x? Hehehe

Tanpa Nama berkata...

1 lg bro, mn ade pembantu tadbir kewangan gred 27. lawak btl. ke ko maksudkn gred w27? pn bkn pembantu tadbir kewangan atau penolong pegawai kewangan namanya. ko bkn setakat tk tau tugas skim lain nama jawatan skim lain pun ko tk tau pastu pertikai ape tugas skim n gred tu. lawak lawak

..........................................................................

Aku x sure la diorg pnya skim. Yg aku 100% sure gred diorg lebih rendah dr aku. Mcm yg aku tanya td persoalan utamanya boleh x kata diorg ni yg gred bwh yg selia menguruskan aku yg gred lebih tinggi? Boleh kata mcm tu x?

Tanpa Nama berkata...

Ko ni kakitangan kerajaan ke ape? Doktor gred u29? lawak btl. kalo ko pg klinik yg u29 tu periksa tu bkn doktor gred u29 la. tu nm asalnya paramedic pastu tukar MA pastu tukar penolong pegawai perubatan. sejak tukar nama penolong pegawai perubatan ni dorang blh periksa pesakit ni. ade bilik sendiri ade nurse sebagai pembantu. sb asalnya kekurangan doktor. aku lnsung tk suka kalo paramedic periksa aku. tmpt sepatutnya bg paramedic ialah ikut ambulans dn bilik kecemasan.

Apa punya bodoh ko ni. Cikgu gred 29 mengajar sklh rendah cikgu 41 mengajar sklh menengah. cikgu gred 29 pn digalakn smbung degree skrg. nagnti dpt degree dorang dpt naik 41 sb nk tambah baikkn pwrkhidmatan. kalo cikgu blh kenapa eo tk blh?

.........................................................................................................

Yang ni aku suka nk ulas. Aku x kisah la dia MA ke MO ke, yg penting core business diorg semua sama je. Check pesakit, buat diagnosis, approve preskripsi ubat. Betul x? Soalan yg belum dijawab, kalau MA U29 x nk buat kerja tu sbb diorg kata tu kerja MO U41, jadi yg U29 ni nk buat kerja apa?

Cikgu pun sama 29 ke 41 ke sama je. Masuk kelas sama. minimum 30 waktu seminggu sama. 40 minit utk satu waktu sama. Jadi guru kelas sama. Hantar budak sukan sama. Kena buat kelas tambahan sama. Kena buat program kecemerlangan sama. Kerja asasnya sama je x kira DGA 29 ke DG41. Bezanya sorg ngajar sekolah rendah, sorg ngajar sekolah menengah. Core business tetap sama. Jadi soalan sama yg belum dijawab, kalau guru DGA 29 xnk buat core business diorg sbb diorg kata itu kerja DG41, maka yg DGA 29 ni nak buat kerja apa?

executif officer berkata...

Ko asyik nk aku faham kelayakan minimum yang ntah thn bila dibuat dan disemak pn tk tau. Dah tk sesuai dgn zaman skrg elok lah disemak semula kelayakan minimum tu.

executif officer berkata...

Beban, bidang tugas dan tanggungjwb eo dh tk sama cam 10thn lepas

executif officer berkata...

Kalo tk sure dgn org lain punya skim baik ko diam. jangan berlagak pandai. org lain pun berhak menyuarakan pendapat dan menuntuk hak jugak.

executif officer berkata...

Core business ma dgn mo sama? hehe ko tk penah pg klinik ek? ko suka ma periksa ko? ape yg ma tau sgt? tmpat asal ma(paramedic) ikut ambulans atau bilik kecemasan. pembantu doktor sebenar nurse. ma dibolehkn periksa pesakit sb kekurangan doktor. Nanti doktor dh cukup dorang kene balik tmpat asal.

Cikgu pulak yg sekolah rendah perlukan diploma je dulu sb nk ajar budak2 je. core business mmg sama tp sorang ngajar bdk kecik sorang ngajar budak besar. dn sekarang sb nk jadikan bdk2 kecik lebih pandai cikgu sekolah rendah digalakkn sambung degree

Yg ko kata pt buat gaji dn cuti menyelia ko tu apahal nk banding camtu. cam bangang je. selia ke camtu? Antara tugas eo mmg menyelua gred sokongan. 40 termasuk gred sokobgan


eh nmpknya aku yang seorang eo ni lebih tau segalanya pulak dr ko seorang pegawai.

Lagi satu letak la nama jgn jd bacul guna tanpa nama. letak nama ali pn oke gak

executif officer berkata...

Sori la kalo ade MA yg terasa hati sy pertikaikan tugas MA yg check pesakit tu. sy tknk MA check sy kalo sy klinik. sy nak doktor jugak.. kt malaysia je kan MA blh check pesakit kn? Terpaksa sy pertikaikn sb nk explain kepada pegawai berlagak pandai ni.

executif officer berkata...

Kepada pegawai berlagak pandai diatas kalo nk buat perbandingan pn bagi la perbandingan yg lebih baik sket. ko tu pegawai. org kata pegawai skrg kurang cerdik dan tak tau ape ko marah pulak. tp hakikat camtu lah. ko pn byk yg tk tau. Ko dh mengaku sblm ni kan? tapi bantai orang bawah cam ko tau segalanya. ape ko ingat ape2 dalam jabatan kerajaan ni hanya untuk p&p je ke? Sokongan tk layak ape ape? pc baru pn sokongan tk layak, pc baru cuma utk p&p je. kitorang ni dapat pc buruk je lah. tp yang heran p&p selalu kata keje menaip keje pt keje buat minit keje pt. Habis p&p dapat pc baru untuk ape? check email?

Tanpa Nama berkata...

benda yang rosak jangan susah payah nak diperbaiki, sebaliknya haruslah ditukar dengan baru

begitulah perumpamaan yang boleh diberikan kepada perkhidmatan awam secara khususnya dan kerajaan secara umumnya

renung-renungkan

Tanpa Nama berkata...

SULIT

untuk makluman tuan/puan, blog cuepcs tidak dibaca oleh presiden cuepacs, Dato' Omar Osman, KSN pihak JPA dan SPA, jadi komen-komen tuan/puan tidak mendapat maklum balas dari pihak JPA dan SPA, sebab itulah tiada maklum balas penambaikan bagi SSM sehingga mengambil masa 10 bulan dari masa yg ditetapkan, berita terkini tiada kenaikan pangkat, gred, elaun dan gaji. Sesiapa PA di panggil untuk menduduki peperiksaan skim perkhidmatan awam memasuki gred 41,29,27 dan lain-lain gred adalah syarat dan penipuan semata-mata utk memenuhi syarat semata-mata.

Harap Maklum..

Tanpa Nama berkata...

nampaknya nama suruhanjaya ni patut diubah:

suruhanjaya mengkaji PERSEPSI ORANG RAMAI TERHADAP PERKHIDMATAN YANG DIBERIKAN OLEH KERAJAAN

kalau ikut nama SKMTPA sepatutnya menjurus kepada transformasi DALAM perkhidmatan awam

tapi lain pula yang jadi nya

haii nampaknya takda beza la suruhanjaya ni dengan SBPA yang telah dibakul sampah hari tu

Jumaat, Oktober 19, 2012 10:51:00 PG

}}}}}}}}}}}}}}}}}


wa stuju bro.

Tanpa Nama berkata...

Sbb x pandai kena bertanya. Dan byk soalan yg ditanya tetap x berjawab... Ok nak tambah satu lagi soalan apa bidang n beban tugas EO skrg berbanding 10 tahun dulu?

Tanpa Nama berkata...

Core business ma dgn mo sama? hehe ko tk penah pg klinik ek? ko suka ma periksa ko? ape yg ma tau sgt? tmpat asal ma(paramedic) ikut ambulans atau bilik kecemasan. pembantu doktor sebenar nurse. ma dibolehkn periksa pesakit sb kekurangan doktor. Nanti doktor dh cukup dorang kene balik tmpat asal.

Cikgu pulak yg sekolah rendah perlukan diploma je dulu sb nk ajar budak2 je. core business mmg sama tp sorang ngajar bdk kecik sorang ngajar budak besar. dn sekarang sb nk jadikan bdk2 kecik lebih pandai cikgu sekolah rendah digalakkn sambung degree

......................................................................

Hehehe, kalau MA x check pesakit dia buat apa ikut ambulans tu? Jadi kelindan ke? Hehehehe. Dlm ER MA pun x check pesakit? Diorg wt apa dlm ER tu? jdi jaga ke? Hehehe.

Cikgu pun sama la. Sekolah rendah ke menengah ke kerjanya sama. tempat dan client je lain. Hehehe.

Zaman dh berubah kan? Dulu peralatan medical lama, pengetahuan medical pun lama, penyakit pun skrg dh mcm2 penyakit baru x sama mcm dulu. Cikgu dulu jauh beza peranan dgn cikgu skrg. Aku rasa x pyh aku terang la sbb ko memang mahir ttg tugas skim lain.

Soalan aku mudah, kalau EO blh pertikai yg EO wt kerja org 41 sbb perubahan zaman, yg dua golongan kat atas ni pun patutnya boleh pertikai jugak ke, sbb diorg tetap sama buat apa yg org 41 buat, juga mengkiut peredaran zaman. Dan aku rasa semua skim yg bertaraf pembantu atau penolong yg bergred 29 ke atas boleh claim benda yg sama. Betul x?

executif officer berkata...

Bro. ko nama je pegawai tp mmg tk tau ape pn. hehe.. bro, ma=paramedic. ko blh google apa tugas paramedic. ko jgn google plak tugas penolong pegawai perubatan sb nanti kuar check pesakit. kt malaysia je ade penolong pegawai perubatan bro. dorang tk ambik diploma perubatan tp dorang ambik diploma pembantu perubatan. medical assistant. skim dorang dh lama upgrade dulu cuma sijil je.
Cuba ko pikir ni. dimana letak MA.
Medical assistant
Admin assistant

MA dulu setaraf Admin assistan je. Nama pn sama kn?

Come on la jgn dok buat perbandingqn dgn cikgu la. Nmpk sgt ko kurang cerdik. Cikgu sklh rendah ngajar bdk2 kecik so kelayakn dn skill kurang sket banding cikgu sklh menengah. subjek pn len2. sklh menengah susah sket.

Utk soala mudah ko tu bknya soalan mudah tp soalan bodoh ko sebenarnya. tk tau tugas eo ko jgn pertikaikan. eo bkn mcm skim lain. mcm MA buat keje dia tp eo bertanggungjwb 1 jabatan di bahagian pentadbiran.

Bro, jgn ulang benda sama. core tugas konon. nmpk cam ko tau tp core tugas lain2 pn ko tk tau. nmpk sgt ko bodoh. haha

Tanpa Nama berkata...

dicadangkan supaya DYMM seri paduka baginda yang dipertuan agong menitahkan angkatan tentera supaya melakukan rampasan kuasa supaya kerajaan sedia ada dan pentadbiran awam yang dikuasai oleh ptd dapat dihapuskan. pentadbiran negara diletakkan sementara di bawah pentadbiran tentera sementara suatu suruhanjaya diraja ditubuhkan bagi menggantikan suruhanjaya pilihanraya.

lepastu barulah kita akan menikmati pemerintahan dari kerajaan yang telus serta pengurusan perkhidmatan awam yang telus.

gred 29 berkata...

gelaran EO tu x layak, sbb kelayakan minima STPM je. gelaran bukan main lg, pegilah. level lagi rendah dr jururawat. tukarlah jgn panggil EO meluat aku. kalo ko kata ko duk buat tugas gred 41, mcmmna dgn N22,26 yang duk buat tugas ko tu atau gred yg seangkatan dgn ko. dia org pun boleh tuntut benda yg sama mcm ko. gred 29 pun x memekak mcm ko.

Tanpa Nama berkata...

SULIT

untuk makluman tuan/puan, blog cuepcs tidak dibaca oleh presiden cuepacs, Dato' Omar Osman, KSN pihak JPA dan SPA, jadi komen-komen tuan/puan tidak mendapat maklum balas dari pihak JPA dan SPA, sebab itulah tiada maklum balas penambaikan bagi SSM sehingga mengambil masa 10 bulan dari masa yg ditetapkan, berita terkini tiada kenaikan pangkat, gred, elaun dan gaji. Sesiapa PA di panggil untuk menduduki peperiksaan skim perkhidmatan awam memasuki gred 41,29,27 dan lain-lain gred adalah syarat dan penipuan semata-mata utk memenuhi syarat semata-mata.

Harap Maklum..


Ini masalah besar nie..!! semakin hari semakin teruk..!! PA yg berijazah di tindas JPA dan SPA, sepatutnya ditemuduga sahaja, tak perlu exam dan PAC, kami menyeru mereka yg terlibat 1.4 juta PA tukar kerajaan, sampai bila nak ditindas..!!

aku Ma,ppp, berkata...

Ha ha ha....gelak dulu.

nampaknya masalah EO ni dah jadi bertambah parah,dalam bidang perubatan,kejadian penyakit yang berlaku tiba tiba dan teruk ni dipanggil "acute".Aku pelik kenapa tiba tiba je dia aitkan dengan kerja MA.terima kasih kerana ada juga orang yang kenal MA.

Kalau EO rasa dia tak layak diperiksa oleh MA dia boleh tunggu sehingga dilihat oleh DOktor...tunggu la kat tepi dinding,tapi jangan pula bila dah lama tunggu tak puashati pula...dan padan muka E0 jika setelah dilihat oleh Dr EO juga akan dapat ubat yang sama yang dibekalkan oleh MA.

saya tak salahkan EO kalau dia bandingkan MA sama macam Admin Assistant,sebab nama MA dulupun memang mengelirukan ,sebab tu sekarang ditukar kepada PPP iaitu Penolong Pegawai Perubatan,harapnya bila jaatan tu nama penolong orang akan faham bahawa mereka berkelayakan diploma.

Saya MA memahami masalah EO,memang saya dulupun kagum dengan EO kerana dihospital saya pernah menyangka yang menjaga hal pentadbiran adalah Ptd,baik dari segi tanggungjawab dan keterampilan saya tak boleh bezakan Ptd dan EO.memang tugas EO berat dan aya pun tertanya tanya bila jawatan Pegawai Tadbir diganti PTD,kemana arah tuju EO.Memamg kebanyakan EO lebih hebat dari PTD yang muda muda..harap kerjaan dapat ambil perhatian perkara ini...beri peluang kepada kemajuan EO.

kERja MA memang ramai orang tak puas hati,ramai orang memperlekehkan oleh orang seperti EO..selalu kami jadi kambing hitam,pesakit marah doktor,tapi lepaskan kemarahan pada MA,selalu dipersalahkan bila kami tak dapat bagi Mc (MC yang diberi oleh MA sebenarnya boleh dipertikai oleh dr,MA serba salah), dan jadi eksperimen untuk buat program baru termasuk masa mula mula klinik 1M ditubuhkan.Mungkin Masalah MA dan EO hampir sama dari segi kekambingan hitam,tapi propek MA kini lebih baik bila mula ada jawatan 41 dibuka untuk MA.jadi kalau setakat direndahan oleh EO ,MA langsung tak kecil hati sebab memang begitu kerja MA...kena ludah,kena ugut,direndah rendah kan soal berapa banyak gaji MA tak akan ambil kisah dah...MA dah anggap itu sebahagian dari kerja kami...CUMA HARAP EO faham,MA menjalankan tugas yang diarahkan ,bukan berlagak bertugas sebagai doktor,kalaupun periksa pesakit itu tugas yang diarahkan oleh KKM kepada MA,tapi disebabkan menjalankan tugas itu,orang sampai tak tahu apa sebenarnya tugas MA sehinggakan EO mencadangkan MA cuma ikut Ambulan.MA memang buat kerja tu,bukan hanya tengok pesakit dalam bilik....dan disebabkan banya sangat tugas ,orang seperti EO dah tak paham tugas sebenar MA...Kerja doktor,kerja MISI,kerj atendan,kerja kerani kerja pencuci semua MA buat....tak kesah lah orang nak kata apa.kalau orang kenal MA pun kami dah syukursangat dah..

Tanpa Nama berkata...

Gaji bulan November masuk awal. Oleh itu, berjimat-cermatlah kamu sementara menantikan gaji bulan Disember.

Tanpa Nama berkata...

Bukankah suruhanjaya ini ditubuhkan selepas SBPA menjadi kecoh dan dibatalkan? Tujuannya adalah untuk mngkaji dan membuat cadangan penambahbaikan kepada sistem saraan penjawat awam. Apa hal pulak nak dijemput orang ramai, NGO dll untuk memberi maklum balas pasal sistem saraan perkhidmatan awam ni? Melucukan..

Tanpa Nama berkata...

Thehehe. Still, soalan bodoh dr org yg bodoh tetap x berjawab...

Dan aku rasa baik kita tamatkan perbualan kita ni sbb skim lain dh mula bersuara spt apa yg aku fikirkan apa yg diorg akan suarakan bila mula-mula aku tgok komen dr ko ttg tugas ko.

Tanpa Nama berkata...

Berita terbaru dan terhangat, N17 akan di upgrade ke N26 pada januari tahun 2013. Yahooooooooooo kesian kawan2 J dan G, ha ha haaaa

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
dicadangkan supaya DYMM seri paduka baginda yang dipertuan agong menitahkan angkatan tentera ....perkhidmatan awam yang telus.Ahad, Oktober 28, 2012 1:38:00 PTG

Ini tentu PPT KEMENTAH tak sedar diri. Bakar dah tolong dia masuk jawatan terbuka sehingga kena tendang pun masih tak berterima kasih. Bayangkan N terbuka yang lain lain semua kena potong fasal nak bagi naik gred kat grup KEMENTAH. Masa dulu bila jawatan naik gred dia banyak tak kasi terbuka, tamak. Sekarang dialah yg lebih pencacai. GOK..

Tanpa Nama berkata...

Habis N26 yg bersusah susah ambil periksa nak pegi mana lak. Poohdah. Bohooooooooooooooooong punya kaki.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

dicadangkan supaya DYMM seri paduka baginda yang dipertuan agong menitahkan angkatan tentera supaya melakukan rampasan kuasa supaya kerajaan sedia ada dan pentadbiran awam yang dikuasai oleh ptd dapat dihapuskan. pentadbiran negara diletakkan sementara di bawah pentadbiran tentera sementara suatu suruhanjaya diraja ditubuhkan bagi menggantikan suruhanjaya pilihanraya.

lepastu barulah kita akan menikmati pemerintahan dari kerajaan yang telus serta pengurusan perkhidmatan awam yang telus.

Ahad, Oktober 28, 2012 1:38:00 PTG

-------------------------

menarik gak idea nih. satu cara pembersihan paling baik. pasal nak undi puak 1 lagi tu, puak 1 lagi tu pun korup juga. nak menggantikan kerajaan dan pentadbir yang korup bukan memilih dari yang korup, tapi buat semula dari awal. orang putih kata written from scratch. hehe

Suka Aku Baca Komen Korang berkata...

dicadangkan supaya DYMM seri paduka baginda yang dipertuan agong menitahkan angkatan tentera supaya melakukan rampasan kuasa supaya kerajaan sedia ada dan pentadbiran awam yang dikuasai oleh ptd dapat dihapuskan. pentadbiran negara diletakkan sementara di bawah pentadbiran tentera sementara suatu suruhanjaya diraja ditubuhkan bagi menggantikan suruhanjaya pilihanraya.

lepastu barulah kita akan menikmati pemerintahan dari kerajaan yang telus serta pengurusan perkhidmatan awam yang telus.

...........................................................................

Wah haru la mcm ni. DYMM nk buat camtu kena bersidang dulu dgn Majlis Raja-Raja. Sbb Agong yg ada skrg ni adalah dilantik secara bergilir dr 9 org Sultan yg ada dkt Malysia ni melalui mesyuarat Majlis Raja-Raja. Jadi sblum Agong boleh titahkan angkatan tentera buat rampasan kuasa, baginda kena mendapatkan persetujuan sultan-sultan yg lain dulu. Kalau ada sultan yg x setuju, wah kan dah jadi haru sistem kita kt Malaysia ni? Puak yg satu lagi tu mmg suka ambil pendekatan huru hara ni. Takkan la kita nak sultan di Malaysia pun ikut huru hara sekali? Betul x?

Tanpa Nama berkata...

gred 29 berkata...

gelaran EO tu x layak, sbb kelayakan minima STPM je. gelaran bukan main lg, pegilah. level lagi rendah dr jururawat. tukarlah jgn panggil EO meluat aku. kalo ko kata ko duk buat tugas gred 41, mcmmna dgn N22,26 yang duk buat tugas ko tu atau gred yg seangkatan dgn ko. dia org pun boleh tuntut benda yg sama mcm ko. gred 29 pun x memekak mcm ko.


tuh psl dia x sebut gred, duk sebut gelaran je. maklumlah gelaran bukan main gah lg. EO lah sangat ( executive officer N27 ). mcm pegawai khidmat pelanggan, pegawai kastam, pegawai imigresen ( gred 17 ).

Tanpa Nama berkata...

n17 dpt naik 26 bestnye.. korang gred g dgn j dokla mrapu mtak naik.. hahaha..

Tanpa Nama berkata...

Berita terbaru dan terhangat, N17 akan di upgrade ke N26 pada januari tahun 2013. Yahooooooooooo kesian kawan2 J dan G, ha ha haaaa

gred lantikan duk upgred ke gred kenaikan pangkat, besar punya haram.

Tanpa Nama berkata...

terbaru lagi n17 naik terus ke n27 tak payah ada diploma cuma pengalaman kerja 5 tahun jer...info dari tanpa nama berkata

Tanpa Nama berkata...

dah2...dah pkol 5,mari kita pulang.

Tanpa Nama berkata...

suka sangat sebar khabar angin & teori konspirasi.

dah2 ler tuh berangan. naik 26 ke 27 ke, tunjuk bukti dulu ler weh, pekeliling ke per.

takat wat teori konspirasi, hidup ler ngkorang jd caam mat jenin!

Tanpa Nama berkata...

Suruhanjaya tolong kaji semula had pinjaman perumahan kali kedua. Jumlah kelayakan pinjaman yang dibenarkan sekarang ini terlalu sedikit kerana berbagai syarat.

Saya dah lebih 20 tahun berkhidmat. Rumah pertama ada masaalah dan terpaksa dijual 10 tahun yang lalu dan kini perlukan rumah baru. Buat apa bagi had kelayakan tinggi-tinggi (selepas tolak pinjaman pertama) tetapi buat syarat yang menghalang kakitangan awam dari meminjam baki selebihnya?

Pelik tapi benar

Tanpa Nama berkata...

NAK CADANGAN?

Nah ambil cadangan ni, HAPUSKAN SKIM PTD (yang 10 ribu orang tu) supaya 1.4 JUTA penjawat awam lain dapat berkhidmat dengan lebih harmoni dan berkesan!!

ADA BERANI?

Tanpa Nama berkata...

Masalah betul mentaliti korang.

Semua nak jadi boss tau mandur. Siapa nak jadi kuli?

Bingai..

Tanpa Nama berkata...

tul tuh. masalah perkhidmatan awam berpunca dari PTD. keluarkan PTD dari tempat yang sepatutnya bukan tempatnya, percayalah, perkhidmatan awam akan menjadi lebih berdaya saing.

pisahkan skim PTD jadi PTA & PD. baru mereka concentrate dengan 1 bidang dan bukannya jadi skim rojak yang sibuk nak tau semua bidang sampai ada 8 bidang pulak. baru setahun dua kerja, lompat tempat lain, buat keje lain pulak.

kalau nak jadi bos kat tempat orang, sebagai contoh nak jadi ketua pengarah imigresen, ketua pengarah pendaftaran, ketua pengarah kastam, masuk skim diorang, bukannya merampas tempat diorang. itu zalim namanya.

sedarlah PTD. anda sebenarnya suatu skim yang zalim. menganiaya hak dan peluang orang lain.

Tanpa Nama berkata...

Saya berpendapat skim ptd tidak perlu dijumudkan atau dimansuhkan. kekalkan je skim itu sbg check and balance utk skim lain. pasal kenaikan pangkat yg cepat, bende2 gitu xde lagi berlaku sekarang. dah keje hampir 5tahun masih di m41.nk naik m48 mungkin 10thn lebih.

gomen pun sekarang dah fokus kepada Subject Matter Expert dimana pegawai akan fokus kpd satu bidang je. kalo kewangan, mmg kewangan je dorg akan blajar. so ptd can be an expert ;)

Tanpa Nama berkata...

Secara ringkasnya, ada 8 bidang teras dalam PTD iaitu:

1. Pengurusan Sumber Manusia dan Pembangunan Organisasi,
2. Pengurusan Kewangan,
3. Keselamatan dan Pertahanan Negara,
4. Pengurusan Teknologi Maklumat,
5. Perancangan dan Pentadbiran Sosial/Infrastruktur,
6. Pentadbiran dan Pembangunan Wilayah/Perbandaran/Tanah/Daerah/Tempatan
7. Pengurusan Ekonomi dan
8. Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar Negeri.

- ngko buat no. 8 jer !!!!!
yang lain ngko bagi kpd PA lain yg bertanggongjawab spt Peg. tadbir, Peg. Ekonomi, Peg. Teknologi Maklumat, Peg. Kewangan, Peg. Keselamatan, etc.

orang tamak selalu rugi.
hancuss.

Tanpa Nama berkata...

Memang setuju dengan pendapat-pendapat di atas. Kecelaruan dalam perkhidmatan awam hari ini disebabkan oleh tangan-tangan PTD yang mahu cepat sampai ke puncak sehinggakan menindas skim-skim perkhidmatan lain. Bidang tugas yang kononnya sehingga 8 bidang itu hanyalah helah supaya mereka boleh lompat melompat untuk mengisi kenaikan pangkat sedangkan kompetensi mereka boleh dipertikaikan..

Tanpa Nama berkata...

ORG ATASAN CUMA PANDAI ARAH ITU..INI JER YANG BUAT KERJA N17 JER...DAPAT NAMA ORG ATAS....ADA KE PATUT N17(KEWANGAN)BUAT BAGET UNTUK JABATAN BAGI SETIAP TAHUN ORG ATASAN SAIN JER...TINDAKAN SEGERA...PENINDASAN N17

Tanpa Nama berkata...

gaji bln disember pun awal + bonus setengah bulan.

Guru Tonggak Negara berkata...

SYUKUR 21... berita TERBAIK dan BERITA TAMBAHAN KHAS untuk PA SOKONGAN terutamanya tonggak jentera kerajaan iaitu PT/PO N17 - 26!!! Sangat SYUKUR 21!!!

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2012/11/3/mstar_berita/20121103154131&sec=mstar_berita

Kerajaan Bincang Tuntutan NUTP Dalam Tempoh Terdekat
KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran akan berbincang dengan Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) berhubung sembilan tuntutan termasuk berkaitan isu sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS), kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata pihaknya akan menetapkan tarikh perjumpaan dalam masa seminggu ke dua minggu akan datang untuk pegawai-pegawai kanan kementerian berjumpa dengan wakil NUTP.

"Kita ada Ketua Setiausaha dan Ketua Pengarah Pelajaran, kita boleh letakbeberapa wakil dari kementerian. Saya hanya akan terima laporan selepas perbincangan itu selesai.

"Ini biasa kita buat. Sebelum ini pun bila ada cadangan ia akan dikemukakan oleh kesatuan, peringkat kementerian memang akan bincang," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Perhimpunan Khas Guru Malaysia anjuran NUTP di sini, Sabtu.

Muhyiddin berkata tuntutan yang sesuai dilaksanakan akan dikemukakan kepadaJabatan Perkhidmatan Awam dan sekiranya melibatkan implikasi kewangan, ia akandibawa kepada perhatian Kementerian Kewangan.

Presiden NUTP Hashim Adnan pada perhimpunan itu mengemukakan sembilan tuntutan melibatkan penambahbaikan profesion perguruan termasuk aspek pengurusan, pentadbiran, gaji dan peluang kenaikan pangkat.

Mengenai cadangan penambahbaikan PBS, Muhyiddin berkata beliau sememangnyamenjangkakan perkara itu berdasarkan maklum balas yang diterima kementerian apabila sistem itu dilaksanakan.

Katanya kementerian akan meneliti perkara itu termasuk aspek teknikal yangmenyebabkan sistem itu dianggap sebagai 'beban' kepada guru.

Melalui PBS, murid sekolah akan ditaksir guru secara berterusan dalam prosespengajaran dan pembelajaran dan tidak bergantung kepada keputusan peperiksaanawam semata-mata.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata kementerian sentiasa mengamalkan sikapterbuka dan tidak pernah mengetepikan sebarang pandangan atau tuntutan yangdibuat mana-mana pihak.

Ditanya sama ada perkara yang dibangkitkan NUTP akan ditambah ke dalam Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan 2013-2025, Muhyiddin berkata: "Kalau tidak terlewat dan boleh dibuat jika perlu."

Terdahulu, dalam amanatnya pada perhimpunan itu, Timbalan Perdana Menteri berkata beliau yakin masalah-masalah berkaitan PBS akan dapat diatasi bagi membolehkan sistem itu dilaksanakan sebaik mungkin.

"Bermakna kita dapat beralih kepada satu sistem di mana pencapaian pelajar dapat dinilai atas keupayaan mereka di peringkat sekolah dengan dipandu Lembaga Peperiksaan agar bentuk soalan yang digunakan adalah selaras.

"Saya kira ini dapat mengubah corak sistem pendidikan kita agar menumpukan kepada pencapaian daripada hanya keputusan peperiksaan awam," katanya. BERNAMA

Tanpa Nama berkata...

Tun, bila tak ramai yang beri idea maka sebarang idea yang diutarakan pohon untuk dilaksanakan.

Tanpa Nama berkata...

slow!

Mohamad Radzman berkata...

Adoi.. Kalau apply gred w29 kena hantar Kat Sabah atau Sarawak SBB bujang..