SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

11 Oktober 2012

HANYA 0.5 PERATUS PENJAWAT AWAM HIDAP MASLAH MENTAL - JPA

Bernama
12/10/2012


PUTRAJAYA, 10 Okt (Bernama) -- Hanya 0.5 hingga satu peratus daripada 1.4 juta penjawat awam di negara ini menghadapi masalah psikologi dan kesihatan mental, kata Pengarah Bahagian Pengurusan Psikologi Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA), Dr Aris Kasan.

Beliau berkata angka itu adalah kecil dan masih boleh diatasi


"Dengan bantuan dan kepakaran pakar psikologi dan kaunselor untuk pembangunan semula, masalah ini boleh diatasi agar mereka dapat memberikan perkhidmatan berkesan untuk menyumbang kepada pembangunan agensi dan negara.


"Hanya bilangan kecil yang menghadapi masalah mental yang serius dan perlu mendapatkan bantuan dari pakar di hospital," katanya kepada pemberita selepas Sambutan 20 Tahun Psikologi Perkhidmatan Awam, di sini hari ini.




-- BERNAMA

12 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

O.5% Betullah untk kumpulan N yang gila dan x faham bahasa.

Tanpa Nama berkata...

Betul tu N 17 YG TAK SEDAR DIRI

Tanpa Nama berkata...

ITU STATISTIK YANG BERDAFTAR...YANG TAK BERDAFTAR LAGI BANYAK..MACAM AKU NIE.... BODOH....

Katipang berkata...

Kumpulan J mcm ne?

Tanpa Nama berkata...

masalah mental di kalangan PA...ramai rasanya..cumanya tidak berapa ketara masih di tahap yg terkawal...mungkin sudah dan sedang mendapat rawatan...huh...pelik rasanya bila org mcm niii banyak pula laluan mudah untuk naik pangkat dan naik gaji...boleh masuk dalam mesyaurat lagi untuk mempertimbangkan kenaikan pangkat org ini semata-mata ingin membantu...pendapat saya la...tak adil rasanya dibuat begini...sedang kerja dia 50% kita yang langsaikan...tak tolong maka kerja kita pun terbengkalai...ada jg la org atasan mcm ni mungkin sbb org tuu geng dia...ya Allah adil kah ini...org mati2 kerja tak jg dipandang...dah suatu hari itu cuti tak habis setahun boleh2 org opis ckp...burn...mana boleh...itu hak saya?...maksud hak saya yg saya cuba ingin utarakan ialah....mana boleh cuti kita burn sedangkan org lain sentiasa cuti menghabiskan cuti...dah la ketua susah sangat nak approved kan cuti...nak sbb kenapa bercuti? kita apply 5 dia bagi 2 ...tak ker cuti bertimbun...

Tanpa Nama berkata...

tengok saja dalam blog cuepacs ni skim mana yang banyak menyalak dan meracau pasal angan2 mat jenin nak naik gred 27.

tau kan skim mana yang meracau2 ni kan??? kah kah.

mereka inilah yang sakit mental. hari-hari datang pejabat buka komputer, launch browser, taip url cuepacs.blogspot, tengok topik, klik ruangan komen, lepastu meracau tak tentu hala pasal naik naik gred free buta je, lepastu sambung goyang kaki goyang telur bagai.

mereka inilah yang patut diberikan rawatan oleh pegawai psikiatri! bahaya simpan pekerja sakit jiwa macam skim yang aku maksudkan ini!

Mcm2 ada. berkata...

Kat pejabat saya pun terdapat seorang PTD menghadapi masalah mental, berminggu2 tak datang bertugas, lepas tu datang sekejap tak datang, sakit dan bermacam2 alasan, Pengarah buat tak tau saja, kalau kakitangan sokongan buat hal maka meloncat PTD muda yang lain....

Itu lah cerita nya.

Tanpa Nama berkata...

tipikal PTD... biasa la tu. kalau bos pun PTD dia akan cover anak buah yang PTD. kalau kumpulan sokongan N, W yang buat perangai gitu, meloncat macam anjing semua P&P yang PTD ni.

Tanpa Nama berkata...

mana tak kena masalah mental. apabila mohon tukar, terutama yang skim gunasama ni, puak-puak di JPA tu sengaja je melambat-lambatkan proses. kononnya kena beratur/que dan sebagainya. sebenarnya mereka ni seronok diampu dan seronok mendengar rayuan orang. kalau yang minta tukar ni telefon & merayu2, barulah mereka cepatkan proses tu.

bila dah mohon tukar, masih tak dapat pertukaran, tu yang boleh menyebabkan emosi terganggu dan mendapat penyakit mental. lebih lagi yang minta tukar tu sebab dah menyampah dan bosan dengan pejabat yang dia sedang bekerja tu. ramai aku tengok macam ni & aku sendiri pun nampak situasi macam tu di pejabat aku sendiri!

Tanpa Nama berkata...

Ramai PA yang mengalami masalah mental bukannya 0.5% seperti dalam laporan..kalau tak percaya buat lawatan ke Jab dan temuramah PA kat situ, gerenti akan jumpa macam-macam masalah...

Tanpa Nama berkata...

salam...

mana tak mental...suka-suka kena transfer short notis pulak tu... pak najib kan suruh rakyat bersatu...Satuuu Malaysia....korang pekak ke tak paham ker aper...abis apasal ketua jabatan keje nak menukar orang jer...kalu dah suami ke selatan isteri ke timur...anak di tengah....mana nak satunya...kalu keluarga pun tonggang langgang mana nak ujudkan satu malaysia nih...cuepacs cuba analisa mender-mende nih yekkk....satuuuu malaysia

Tanpa Nama berkata...

ketua jabatan zalim pon slh satu sbb knape ramai stf sokongn ni mental..yelh ketua jbtn PTD..muda2 lk tu.aku pelik PTD br umur awal 30an blh jd ketua jbtn..bukn per depa nih pandai ckp je.mcm2 hl dahla wat keputusn ikut darah muda.setakat pndai ckp je..sepatutnya pihk atasan ambik kira faktor umur gk.30an tk sesuai nk jd ketua jbtn...itu pasai ckit2 nk claim tatatertib kt kump sokongn.betapa ramai skunk PTD yg tk bguna jd ketua jbtn.GILA KUASA