SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

29 Julai 2011

GURU BOLEH DIPINDAH KE MANA SAJA

Berita Harian
2011/07/20
KEMENTERIAN Pelajaran ingin merujuk kepada laporan dalam ruangan ini bertarikh 3 Januari lalu bertajuk ‘penempatan guru BI mesti diselesai’.

Isu itu berkaitan penempatan semula bagi guru yang terbabit mengajar mata pelajaran Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia dalam usaha menjayakan matlamat memartabatkan Bahasa Malaysia dan memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI).
Dalam mengambil tindakan segera bagi mencapai matlamat MBMMBI dan dengan keadaan kekurangan guru opsyen Bahasa Inggeris, kementerian berpendapat penempatan semula adalah satu-satunya cara yang boleh menangani isu berkenaan.
Keperluan perkhidmatan guru Bahasa Inggeris adalah tertumpu kepada sekolah luar bandar dan pedalaman yang tahap penguasaan murid dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris sangat rendah. Justeru, kepakaran guru Bahasa Inggeris yang berpengalaman luas sangat diperlukan.

Oleh itu, soal di mana guru ditukarkan dan notis perpindahan terlalu singkat tidak timbul kerana guru juga sama dengan penjawat awam lain yang terikat dengan arahan boleh ditempatkan bila-bila masa dan di mana-mana tempat perkhidmatan.

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT,
Kementerian Pelajaran.

25 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

HARIMAU MALAYA TELAH DIBAHAM OLEH SINGTUA DLM PERCATURAN KELAYAKAN WORLD CUP MALAM TADI. MAKA ITU HARAPAN TIPIS SAMA SEKALI BUAT PENJAWAT AWAM UTK MENIKMATI DUA BULAN BONUS.

Tanpa Nama berkata...

HARIMAU MALAYA TELAH DIBAHAM OLEH SINGTUA DLM PERCATURAN KELAYAKAN WORLD CUP MALAM TADI. MAKA ITU HARAPAN TIPIS SAMA SEKALI BUAT PENJAWAT AWAM UTK MENIKMATI DUA BULAN BONUS.

Seh merah berkata...

Aduuuyaiii tak raya la anak2 aku tawon nih

guru yahya berkata...

elok la tu, kami kat sekolah kampung ni mmg xde cikgu english, suruh cikgu lain ajar english mcm mana nak suh pelajar kampung cemerlang english?

cikgu english asyik diletak di bandar, ini x adil utk sekolah kampung. kami pun mahu maju juga

Guru Setia berkata...

Ada saje yang x puas hati dgn kakitangan pendidikan.. Sikit2 cari isu ttg pendidikan.. Padahal tiap2 tahun berlumba2 calon intai peluang nak jd warga tp x dapat.. apa cerita nie..

Tanpa Nama berkata...

ni mesti kes najib takut guru-guru tak soknong kerajaan lagi. klu nak kena sokong senang je bagi bonus 2 bulan n naik gaji 30%

Pekida Setia berkata...

guru wajarnya menjadi tulang belang BN dan UMNO. Minta PA senaraikan nama guru di tempat masing2 yang enggan menyertai UMNO dan BN supaya boleh dihantar ke putrajaya untuk diambil tindakan. Salurkan juga kepada kami supaya mereka boleh dipukul utk diberi pengajaran.

Tanpa Nama berkata...

komunikasi korporat konon..!! poorraahh..!! ha..!!ha..!!

Tanpa Nama berkata...

yea…we can be transferred everywhere… i had heard about that. all teachers r qualified to be positioned to whatever place we meant for, minus those with ‘big cables’ to hold on to. well, its necessary to glue d chosen ones to their preference as thou d whole system is under their a…. let me tell u, but i’m so sure many will go chiding my bad mouth, this education department…esp DEOs r run by political impartial stuff. most of them will not tolerate different partisans regardless of prolific teachers or not….u goons u go to d jungle! yet, if u survive, n envisage that u’r a good teacher of malaysia boleh, once again u’ll be transported to elsewhere on d exact excuses….all teachers can be transferred anywhere….at anytime ….haa..haaa…
hey …times ‘ve helped develop my confidence. as far as the future is concerned, i’ve identified a need to stay on and work for my good reason, i’ve to enjoy d enthusiastic contributions to the teaching profession. there is a lot of shared honor involving everyday situations with d pupils which i can all relate to, d only they who innocently do ‘ve respectfulness.

pekida cibai berkata...

Pekida Setia berkata...
guru wajarnya menjadi tulang belang BN dan UMNO. Minta PA senaraikan nama guru di tempat masing2 yang enggan menyertai UMNO dan BN supaya boleh dihantar ke putrajaya untuk diambil tindakan. Salurkan juga kepada kami supaya mereka boleh dipukul utk diberi pengajaran.

lu abg long ka ayahanda ka ini dunia lu ingat pekida punya ka cibai

Tanpa Nama berkata...

ADE KE DUIT RAYA TAHUN NI?

Tanpa Nama berkata...

tengok je lah orang berbelanja di Sogo

Tanpa Nama berkata...

mana duit raya ni???

Tanpa Nama berkata...

Tak ada bonus, kerana negara sedang berhadapan maslah, mungkin COLA akan ditarik. Bagaimanapun kita wajib bersyukur dan terus sokong BN yang nyata para pemimpinnya sangat berhemah dan bersederhana. Keluar air mata melihat zuhudnya pemimpin UMNO mengikat perut demi rakyat

Aku CHop Dulu berkata...

MENGAPA JPA TERLALU LAMA MENGKAJI SKIM PERKHIDMATAN YANG MENGGUNAPAKAI SIJIL POLITEKNIK KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI DALAM PERKHIDMATAN AWAM.

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.

Berkenaaan perkara di atas saya wakil tidak rasmi kepada semua pemegang sijil Politeknik ingin memohon kepada JPA agar mempercepatkan untuk mengkaji skim yang menggunapakai Sijil Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi dalam perkhidmatan awam.
Pekeliling http://www.jpa.gov.my/pekeliling/pp02/bil04/Lampiran-B3.pdf yang telah dikeluarkan oleh JPA telah termaktub bahawa pemegang sijil Politeknik layak untuk mendapat gred 27 – 40 pada jadual 1 (Pemakaian Gred Sistem Saran Malaysia Mengikut Kelayakan Masuk) tetapi sehingga kini tiada pelaksanaan dan juga tidak dilaksanakan. 'PANDUAN PENGGREDAN SEMULA JAWATAN SELARAS DENGAN PERLAKSANAAN SKIM SARAAN MALAYSIA-Lampiran B3. JPA telah lama menyatakan akan meneliti, membuat kajian tetapi sehingga kini kajian demi kajian yang dilakukan tetapi pelaksanaan tersebut masih tiada . Kami yang memiliki Sijil Politeknik tetap di skim gred 17 dan sama dengan pemegang Sijil Pelajaran Malaysia. Mengapa ini berlaku, kenapa kami perlu menunggu bertahun-tahun hanya untuk mendapat hak yang sepatutnya? . Melalui Pekeliling tersebut, pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) meletakkan kelayakan Sijil Politeknik setara STPM dan didalam Gred 27-40. Mengapa JPA perlu menunggu masa bertahun – tahun untuk mengkaji dan mengkaji sedangkan pekeliling telah ada? Mengapa sijil Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi ini tidak mendapat mendapat skim gred jawatan yang sepatutnya? Terasa ruginya bila bertahun-tahun pemegang sijil Politeknik tidak mendapat hak yang sepatutnya termasuk elaun-elaun yang ada, kenaikan gaji dan kenaikan pangkat yang lebih tinggi.
Mengapa hanya Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 16 Tahun 2009 mengenai penambahbaikan skim perkhidmatan Penolong Pegawai Tanah daripada gred NT17, NT22, NT31/32, NT36 kepada NT27, NT32, dan NT36 sahaja yang dilaksanakan tetapi tidak jawatan yang lain yang memerlukan syarat Sijil Politeknik dalam perkhidmatan Awam. Mengapa hanya 3 Jawatan yang membolehkan untuk gred 27 contohnya Penolong Pegawai Latihan Gred E27, Penolong Pegawai Meteorologi C27 dan Penolong Pegawai Tanah NT27 yang mengunapakai Sijil Politeknik. Adakah Sijil – sijil Politeknik yang lain tidak setaraf kerana ada lebih kurang 23 kursus diperingkat sijil Politeknik di dalam Kementerian Pengajian Tinggi?
Saya berharap agar pihak JPA mempercepatkan proses tanpa perlu mengkaji lagi dengan adanya dasar dan objektif kualiti JPA yang sedia ada. Kepada Jabatan lain seperti JKR, IPTA, SPA, CEUPACS, Kementerian Pengajian Tinggi dan Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi seharusnya berganding bahu bersama kita menaiktarafkan dan transformasi Sijil politeknik ke arah yang sepatutnya memandangkan sijil politeknik telah dimansuhkan pada Jun 2010. Sepertimana pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang dikeluarkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia bagi maksud pelantikan ke perkhidmatan awam yang telah Berjaya menaiktarafkan sijil Kemahiran Malaysia tersebut ke arah yang lebih baik manakala Sijil Politeknik tetap tidak mendapat Gred yang sepatutnya.
Terima kasih.

PEMEGANG SIJIL POLITEKNIK KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI KECEWA.

Tanpa Nama berkata...

PEMEGANG SIJIL POLITEKNIK KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI KECEWA.

elok lah kau kecewa sbb kau mmg sial dan gampang. eloknya sijil poli x boleh masuk gomen sebab tarafnya hina, usahlah nak minta disini. Pak Omar x peduli pun.

Tanpa Nama berkata...

memang guru boleh dipindah ke mana saja.. tetapi tiadakah kewajaran untuk berbuat begitu sedangkan mereka juga manusia dan memiliki keluarga sama seperti orang lain. yang pelik, guru bujang senang saja dapat berhampiran dengan keluarga sedangkan yang berkeluarga atas alasan perkhidmatan diletakkan jauh. buat la sesuka hati... hidup x lama dan akan ada hari pembalasan yang lebih adil. saya percaya hati2 mereka yang menetapkan dasar tapi tidak berbuat adil tidak akan tenang.

Tanpa Nama berkata...

sikit2 cikgu..pergi mati lah sama cikgu..padahal cikgu byk sokong pembangkang.

oarawbre berkata...

Woi! Budak poli macam lahabau!Bukan salah poli tu yang membuatkan graduan poli tak laku..itu pun sib bek jer gomen amik ko..kalo tak keja kilang la ko..menyemak jer sikit2 merengek sijil poli tak laku..

Sebenarnya sijil poli tu laku, cuma ko orang je yang tak laku dalam kerajaan tapi laku di swasta/kilang/teknikal. So, jangan la nak mengharapkan kerajaan jer..buat la part time repair rumah orang, repair paip bocor, longkang tersumbat, pasang lampu lip lap nak dekat raya ni.

So apa kata, daripada ko merengek tak tentu pasal macam budak kecik nak susu kat setiap post blogspot ni, baik la ko bersyukur dapat keja kerajaan dan dapat buat part time repair2. Daripada simpati, orang kat sini dah naik menyampah la woi!

Kemas Terseksa, Perak berkata...

KPM ni cakap saja, nanti bila buat penempatan semula mesti akan tunduk juga kepada guru2 yang menggunakan kabel UMNO. Hidup UMNO kerana berjaya mencampuri urusan perkhidnmatan awam.

Tanpa Nama berkata...

boleh caye kea.. grenti tak telus punya..kroni beb..pooorraah..!!

Tanpa Nama berkata...

gjxfgjg

Tanpa Nama berkata...

TOLONG JANGAN PAKAI NAMA PEKIDA DALAM INI K.HORMATLAH SIKIT.ORG BKN AHLI PEKIDA PUN JAHAT JUGAK.

Tanpa Nama berkata...

BILE LA KERAJAAN NK BAGI BONUS KAW2..KEJE GOMEN PUN MCM DAH XDE PE..RM 500.00.BKN XBERSYUKUR.TPI BYK LG YANG DIEORG TELAN.SATU MASA BN MST JATUH KALU XPANDANG ORG BAWAH.GERENTI LA LU DUK TEMPAT PMBANGKANG PASNI.BKN NK SOKONG PMBANGKANG.SEBAB 2 2 PUN LBH KURANG JER.SEMUO PUN DUIT PUNYO HAL...

Tanpa Nama berkata...

erm..macamane la orang-orang kerajaan yang duk dlm anggota kump. sokongan yang duk kt KL tu,..gaji dah la cukup makan..erm..buka la mata mu wahai Dato2,Menteri2..Org kerajaan = org yamg paling banyak hutang.kaya jauh sekali.cukup2 makan je la smpi mati..nk tunggu gaji naik..tunggu la minyak naik lg 10 kali..hahahaa.