SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

02 April 2012

CADANGAN POTONGAN GAJI PENJAWAT AWAM MELALUI BANK KOMERSIAL MASIH DI PERINGKAT PERBINCANGAN

Bernama
2/4/2012



KUALA LUMPUR, 2 Mac (Bernama) -- Cadangan untuk pemberian kemudahan kod pemotongan gaji penjawat awam kepada bank-bank komersial dan institusi kewangan masih lagi dalam peringkat perbincangan, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin berkata kerajaan mengalu-alukan maklum balas dari semua pihak sebelum kaedah itu dapat dilaksanakan sepenuhnya.

"Kerajaan menimbang ke atas pihak yang terlibat, terutamanya implikasi dan kesan kewangan yang mungkin timbul sekiranya ia dilaksanakan.

"Justeru itu, pelaksanaannya akan dibuat apabila kerajaan berpuas hati ia diterima baik oleh semua pihak," katanya ketika menjawab soalan Ahmad Kasim (PKR-Kuala Kedah).

Ahmad ingin tahu mengenai dasar baru Jabatan Akauntan Negara yang mencadangkan pemberian kemudahan kod potongan gaji kakitangan kerajaan kepada bank-bank komersial dan institusi kewangan.

-- BERNAMA

143 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Jangan gatai telo nak bagi kod-kod tu...lagi mudah bank2 tu nanti nak memotong-motong je kejenya...

Tanpa Nama berkata...

HAHAHAHA.. NI KES NIAYA KEPADA PEMEGANG DIPLOMA @ DGREE YG SEDANG BEKERJA DENGAN KERAJAAN DALAM JAWATAN RENDAH SEPERTI JAWATAN SPM/PMR.

TAK BAYAR PTPTN BKN SEBAB TAKNAK BAYAR,TAPI SEBAB TAK MAMPU!!

MELALUI KAEDAH INI, PTPTN BOLEH MEMOTONG SECARA AUTOMATIK.

Tanpa Nama berkata...

Awang Adek....kau jgn nak memandai-mandai yeee.

Tanpa Nama berkata...

bagi je, tak ada apa yang nak ditakutkan, bagi yang berhutang tu, takutlah...PTPTN boleh dipotong secara auto pun bagus, tak habis duit kerajaan..bagi yang tak bayar, padanlah..

Tanpa Nama berkata...

aku salah seorang,ada diploma tetapi kerja dgn jawatan SPM dalam gov.bkn tak mohon jawatan diploma,tetapi tak dapat.takde rezeki. PTPTN dah berpuluh kali hantar surat suruh bayar.aku tak mampu bayar. buat surat rayuan untuk bayar rm50 sebulan tetapi tidak di layan.

Tanpa Nama berkata...

CADANGAN UNTUK JATUHKAN DIRI SENDIRI-BN

Tanpa Nama berkata...

yes abang Nuar.. aku ingat janji mu jika memerintah putrajaya,PTPTN dihapuskan.

Along tak suka org tak bayar hutang berkata...

Apa sajalah alasan ko.
Hutang mesti kena bayar wei, itu bukan harta mak bapak ko.

Tanpa Nama berkata...

Ape pandangan pakcik yg sering lawat anak kat jepun tu...???
kat jepun bank dia potong gaji penjawat awam tak...???? hehe

Tanpa Nama berkata...

Along tak suka org tak bayar hutang berkata...
Apa sajalah alasan ko.
Hutang mesti kena bayar wei, itu bukan harta mak bapak ko
==================
sokong, i pun hutang ptptn, i bayar juga walaupun dengan gaji spm, elaun perumahan pun i tak da..hutang tetap hutang lah bro..

Along yg real berkata...

Takpa kawan. Wa boleh tolong punya. Berapa itu PTPTN punya hutang? Wa boleh kasi lu double maa...

Tanpa Nama berkata...

gua tak kisah nak bayar hutang....tok nenek gua ajar kalau hutang RM100 wajib bayar RM100....yang lebih tu sunat jerrr.....KOS Pentadbiran tu yang bikin PANAS......

W17 berijazah berkata...

saya seorang PT(kew) yang menyambung pengajian separuh masa di ou. dah grad pun lebih dari setahun. belanja pakai duit sendiri takda pinjam sapa2. sehingga kini masih lagi belum dapat mana2 jawatan dalam P&P. bayar yuran pakai duit sendiri, kekadang tu makan pun kena ikat perut.

pokok pangkalnya, nak seribu daya. tak kira la pinjam ptptn untuk buat diploma/degree, sudahnya tak dapat jawatan ikut kelulusan yang sesuai, hutang perlu dibayar. bezanya anda dapat duit bayar yuran, lepastu bayar hutang kemudian. saya bayar yuran sebelum masuk semester berikutnya, guna gaji sendiri.

hendak seribu daya, tuan-tuan dan puan-puan sekalian.

Tanpa Nama berkata...

lain kali kalau taknak bayar, jangan pinjam. dulu gatal2 buat loan sapa suruh? tak mampu jangan buat. sama macam kes beli rumah & kereta. buat loan kemain sign agreement itu ini.

bila kena bayar + interest, bising cakap itulah inilah, haram la riba' la. awal2 dulu pegi pinjam buat apa? dah ada dalam agreement, dah agree kedua dua pihak.

bayar jela. banyak bunyik pulak! nama je ada diploma & degree, tapi bodoh bertingkat-tingkat.

Tanpa Nama berkata...

gua tak kisah nak bayar hutang....tok nenek gua ajar kalau hutang RM100 wajib bayar RM100....yang lebih tu sunat jerrr.....KOS Pentadbiran tu yang bikin PANAS......

---------------------
Yg kau bayar interest melambung masa bayar utang kereta, utang peribadi kat bank tu kau tak panas pula yee.
Masa nak bayar utang Kerajaan Malaysia....berkira sungguh kau yeee......

Tanpa Nama berkata...

cadangan bagus ... bayar hutang utk negara.
PTPTN duit rakyat ngko ambil.
Halal ke belum ?

Mau halal kasi bayar ler ... selamat hidup !

Tanpa Nama berkata...

dulu koraNG NAK hutang ptptn bukan main lag setuju semua syarat jer...
namanya hutang...kenala bayor brader..

Tanpa Nama berkata...

Amboi bila tidak dapat PTPTN, maki hamun kata tak dapat la lambat bayar la apa la....bila time bayar balik baloq liat. Masa dapat PTPTN tu siap beli henpon canggih, laptop chokia tak main...ada yang siap beli keta...belanja awek la bla bla bla ...lani amik kena bayar balik daaaa. Dah tau tak mampu, nafsu besar gaji tak seberapa dah gatai nak kawin awai, nak pakai keta besar, pakai henpon 3G la 4G la tenet 24 jam FB la .....potong bang kasi potong

Tanpa Nama berkata...

Saya nak tahu termasukkah pinjaman Along diberi kod kod potongan gaji. Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Saya nak tahu termasukkah pinjaman Along diberi kod kod potongan gaji. Terima kasih.

===========
Along tak payah nak Kod-Kod tu semua.
Kad Bank terus dah ada kat dia....

Tanpa Nama berkata...

Apa ke benda ni... kita nak bincang pasal gaji dulu lah... apa lak ni cerita pasal bank pula..apa merapu betul lah blog cupek, cuba kau oaran gcerita pasal gaji bagaimana nak setel kes kami, ada yang gumbira ada yang kucewa. ini datang-datang cerita badul pula.... dahlah kita gila oleh ssm baru...gila harta, gila nama, semuaaa oranggg gilaaa......

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Apa ke benda ni... kita nak bincang pasal gaji dulu lah... apa lak ni cerita pasal bank pula..apa merapu betul lah blog cupek, cuba kau oaran gcerita pasal gaji bagaimana nak setel kes kami, ada yang gumbira ada yang kucewa. ini datang-datang cerita badul pula.... dahlah kita gila oleh ssm baru...gila harta, gila nama, semuaaa oranggg gilaaa......

Bro, biasala bro, kasi gaji naik lepas tu kena bayar cukai pendapatan, potong PTPTNN....harga barang naik....biasak laaa. Lu ingat lu naik gaji sorang saja ka...lu sudah la ka lu kena potong itu income tax, hutang2 ptptn, htnag keta, hutang rumah, pinjaman peribadi.....apa lagi hutang along, hutang ceti....hutang court mamut...hen seng ....kad kredit....tu la lu suka sangat hutang, gaji PT(N17) RM1juta pun tarak cukup oooooo...

Tanpa Nama berkata...

gua tak kisah nak bayar hutang....tok nenek gua ajar kalau hutang RM100 wajib bayar RM100....yang lebih tu sunat jerrr.....KOS Pentadbiran tu yang bikin PANAS......

Lu sudah tau itu kos Pentadbirann bikin panas apa pasat lu pegi muntahkedarah juga loan PTPTN tu...bingai punya otak pun ada. Time nak bayar liat nak.......pastu salahkan ajaran tok nenek plak.

M 11 berkata...

berbelanja tak ukur baju kat badan sendiri.

itulah jadinya.

pinjam ptptn pandai. bila tak dapat kerja yang diidamkan, dapat kerja standard spm saja, berbelanja macam orang kerja jawatan diploma/degree.

tak sedar diri! mati esok tau la kau camana hutang tu menyebabkan roh kau tergantung kat langit.

Tanpa Nama berkata...

Saya cadangkan supaya Qpax mengambil alih urusan pemotongan gaji daripada angkasa. Setiap kali pemotongan dibuat, 1% daripadanya kita masukkan ke dalam tabung simpanan khusus yang berfungsi sama seperti skim pencen. Dengan itu, PA akan mendapat keuntungan setiap kali mereka membuat potongan gaji.

Tanpa Nama berkata...

Jgn nak memandai potong ikut suka !Kalau kerajaan bagi jugak kod tu aku gerenti pangkah PR ! Kerajaan skg tak prihatin pada PA !

Tanpa Nama berkata...

Bagi jer kod tu pada Bank Komersil, senang nak buat pinjaman peribadi, kereta, rumah. Kalau dengan bank komersil tu tak bayar komisen sesen pun. Dengan Angkasa, kena songlap % komisen diorang balun. Korang bengap tak perasan ker? Yang aku lebih suka kalo yang pinjam PTPTN tu, soh otomatik potong gaji. Pinjam je tau nak bayar balik malas. Nyusahkan kaum yang lain jer.

Tanpa Nama berkata...

pakcik baru je blik melawat anak dri jepun,x pasal2 pakcik disuruh cuci tandas lepas guna,ni apa kes der? kt malaysia lpas guna tandas pakcik chow camtu je sbb lpas guna biasanya PAP yg tlg flush bagai.

Tanpa Nama berkata...

Biasa la tu PokCik, PAP di Malaysia ni takde keja selain dari ampu bontot bos..depan bos manis mulut, belakang bos hampehh...Tanya skit kat Pokcik...kat Jepun PokCik tak jumpa Doreomon ka?

Tanpa Nama berkata...

bagi je, tak ada apa yang nak ditakutkan, bagi yang berhutang tu, takutlah...PTPTN boleh dipotong secara auto pun bagus, tak habis duit kerajaan..bagi yang tak bayar, padanlah..

- Orang yang berkata seperti ini adalah anjing . lebih hina dan tidak pernah memahami masalah orang lain. Bull Shit. u...

Tanpa Nama berkata...

Bagus jugak kalau bank buat potongan gaji secara automatik. Hanya dengan mengisi borang arahan tetap kepada bank. So, secara tidak langsung, dengan cara ini, kita boleh 'membersihkan' ruangan potongan gaji dalam pay slip. Kan bagus tu.

lok_lak84 berkata...

SALAM MENTEKEDARAH TAIK BEWAK2 AMENO SAKALAIAN (SEROPA SALAM 1MESIA JUGA)

TOLONG MELAYU KA TOLONG PELINGKUP MELAYU???

DEPA KATA TOLONG MELAYU, DEPA PON KUTIP LA MELAYU BODO SPM REJECT TAK DAPAT MASUK UNIBERSITI, SPM GRED 3, TAK PAIH SPM PI BAWAK MASUK MAKETAB..

KALO HEMPA PIKIAQ LOGIK PON, LAGU MANA CIKGU BODO NAK AJAQ ANAK MURID BAGI PANDAI??? ARTI KATA LAIN CIKGU BODO NI MAI MENTEKADARAH GAJI BUTA JA LA...

PASAI TU CINA TAK ANTAQ ANAK DEPA P SEKOLAH KEBANGSAAN...

ZAMAN MURUJIB JADI MENTERI PENDIDIKAN LAGI BEH, DIA GALAKKAN GURU BODO SPM TAK SCORE AMBIL DEGREE, OOO LAGU TU BEH LA TAK YAH USAHA BELAJAQ PANDAI2, BODO PUN MULIH BUAT DEGREE, APA BEZA ORG BODO NGAN ORG PANDAI KALAU DUA2 MULIH BUAT DEGREE,,,

SEBENAQNYA DEGREE BUKAN BAGI NAIK KUALITI TAPI NAK BAGI NAIK GAJI NAK PERABIH DUIT RAKYAT, PRODUK 5A TAK MENINGKAT PON, PEMUHONG BANYAK!!!

Ikhlas
Aku jadi guru nakselamatkan bidang pendidikan

Tanpa Nama berkata...

Kod-kod tu bulih bagi sama nooo dengan Along.Senang nak bagi pinjaman pada PA. Tak payah huloq kad bank lepas ni. Pinjaman gerenti lulus, payback 100%. Sapa mau pinjam kontek ALONG GOMEN. Boleh langsai PTPTN tu sekali guih.

Tanpa Nama berkata...

W17 berijazah berkata...
saya seorang PT(kew) yang menyambung pengajian separuh masa di ou. dah grad pun lebih dari setahun. belanja pakai duit sendiri takda pinjam sapa2. sehingga kini masih lagi belum dapat mana2 jawatan dalam P&P. bayar yuran pakai duit sendiri, kekadang tu makan pun kena ikat perut.

pokok pangkalnya, nak seribu daya. tak kira la pinjam ptptn untuk buat diploma/degree, sudahnya tak dapat jawatan ikut kelulusan yang sesuai, hutang perlu dibayar. bezanya anda dapat duit bayar yuran, lepastu bayar hutang kemudian. saya bayar yuran sebelum masuk semester berikutnya, guna gaji sendiri.

W17,,, Wa tabik sama lu...lepas ni lu jadi PTD. hehheheheheh

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Bagi jer kod tu pada Bank Komersil, senang nak buat pinjaman peribadi, kereta, rumah. Kalau dengan bank komersil tu tak bayar komisen sesen pun. Dengan Angkasa, kena songlap % komisen diorang balun. Korang bengap tak perasan ker? Yang aku lebih suka kalo yang pinjam PTPTN tu, soh otomatik potong gaji. Pinjam je tau nak bayar balik malas. Nyusahkan kaum yang lain jer.

Selasa, April 03, 2012 3:24:00 PM
==============
sokong...yang berhutang tak pandai bayar niaye lah..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
yes abang Nuar.. aku ingat janji mu jika memerintah putrajaya,PTPTN dihapuskan.

Selasa, April 03, 2012 2:06:00 PM

PTPTN lepas ni dihapuskan tapi sapa yang dulu berhutang kena langsaikan terlebih dahulu..ekekekekekekke Kecian budak PTPTN...kunun tak mau bayar hutang PTPTN la tu baguih punyai akai bingai.

Tanpa Nama berkata...

Ada 3 jenis loan yang PA biasa buat.

1. Loan Peribadi
2. Loan Kereta
3. Loan Rumah

Loan adalah satu kemudahan kepada PA agar mereka dapat menikmati hidup yang lebih selesa seperti orang lain. TAPI pada masa yang sama ianya juga adalah perangkap yang menyebabkan ramai PA dibebani hutang seumur hidup. Oleh itu, diharapkan agar satu mekanisme atau controller dapat diwujudkan supaya bilangan PA yang mendapat status bangkrap dapat dikurangkan.

Jiwa Kacau berkata...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...

Tanpa Nama berkata...

Pendedahan:

Tahukah anda selepas pekeliling perkhidmatan JPA mengenai kenaikkan gaji pada 1 Julai 2007, sebuah pekeliling khas rahsia yang tidak diumumkan kepada PA telah dikeluarkan khas untuk puak JUSA.

Puak JUSA tidak berpuas hati dengan kenaikan 7.5% yang diterima. Pekeliling itu telah memberi tambahan sebanyak anggaran 15% kenaikkan gaji. Ini bermakna jumlah kenaikkan adalah sebanyak 22.5%.

Ini merupakan peratusan kenaikkan yang lebih banyak dari kumpulan gred 41 hingga 54 yang menerima kenaikkan 15%!

Dari itu kita boleh lihat penipuan puak JUSA dan PTD telah bermula sekurang-kurangnya semenjak tahun 2007 lagi! Sebelum fiasco SBPA lagi!

Hah siapa nak jawab?

Salam hormat kepada semua PA, tidak termasuk puak PTD dan JUSA.

Tanpa Nama berkata...

Bagus jugak kalau bank buat potongan gaji secara automatik. Hanya dengan mengisi borang arahan tetap kepada bank. So, secara tidak langsung, dengan cara ini, kita boleh 'membersihkan' ruangan potongan gaji dalam pay slip. Kan bagus tu.

--------------------
Laaaaaaaaa...kau paham ke tak ni.
Nak bersih apenye pulak...bila dah bagi kod gaji...maknanya yg kita bayor selama ni kat bank, lepas ni display dlm slip gaji le pulak....tang mana yg kata bersih tu...makin menyemak slip gaji ada leeeee...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Pendedahan:

Tahukah anda selepas pekeliling perkhidmatan JPA mengenai kenaikkan gaji pada 1 Julai 2007, sebuah pekeliling khas rahsia yang tidak diumumkan kepada PA telah dikeluarkan khas untuk puak JUSA.

Puak JUSA tidak berpuas hati dengan kenaikan 7.5% yang diterima. Pekeliling itu telah memberi tambahan sebanyak anggaran 15% kenaikkan gaji. Ini bermakna jumlah kenaikkan adalah sebanyak 22.5%.

Ini merupakan peratusan kenaikkan yang lebih banyak dari kumpulan gred 41 hingga 54 yang menerima kenaikkan 15%!

Dari itu kita boleh lihat penipuan puak JUSA dan PTD telah bermula sekurang-kurangnya semenjak tahun 2007 lagi! Sebelum fiasco SBPA lagi!

Hah siapa nak jawab?

Salam hormat kepada semua PA, tidak termasuk puak PTD dan JUSA.
----------------------------
kalo xde bukti, jgn komen la. aku pon dgr staf sokongan terima kenaikan gaji 560%. so adakah ia benar? kalo nk komen biarlar ade fakta la breder.

Pembela Rakyat berkata...

SEMUA PENJAWAT AWAM DI MALAYSIA. BERSAMA KITA SEMUA BERSATU MEMBOIKOT DAN MEMBANTAH CADANGAN YANG BAKAL MEMUFLISKAN SEMUA PENJAWAT AWAM DI MALAYSIA INI OLEH PIHAK YANG BERKEPENTINGAN. CADANGAN INI ADALAH SATU PENINDASAN DAN PENGANIAYAAN BERAT KEPADA HAK ASASI SEMUA PENJAWAT AWAM SELEPAS DIPERBODOHKAN OLEH SKIM SBPA DAN SSM SIRI BARU INI. ALLAHUAKBAR..... KITA TENTANG....

Tanpa Nama berkata...

dah tahu kerja gomen gaji rendah, nape pi apply??

Tanpa Nama berkata...

CADANGAN LAHABAU APA LAK NI...TAK HABIS2 NAK MUNYUSAH PA.....ADUHHHHHHHH.........POTONG LAH GAJI PUAK2 ATASAN TU ADA GAK LOGIK SB GAJI BANYAK...LAMBAU TUL LAH

Tanpa Nama berkata...

bodonya bdk2 yg pinjam ptptn tu fikir kn?nk cakap xde pelajaran,x jgk sbb yg pinjam ptptn semua yg masuk ipt.dh namanya pinjaman,mmg la kena byr blk..hutang kereta,personal loan,hutang rumah tu boleh plk byr walaupn interest tinggi.ptptn tu duit rakyat,kalu dh pinjam byr blk la..rakyat generasi baru plk nk pinjam..

Tanpa Nama berkata...

antara manusia yg nak tukar kerajaan kerana tak puashati adalah spt berikut :-

a) hutang bank tapi tau mau bayar kononya bank yahudi kena bunga tapi yang heran masa pinjam tak nampak pun bunga tu atau tersalah anggap bunga ros kot.

b)pinjam PTPTN tapi tau mau bayar konon hak rakyak tapi yang heran masa minta dah tau yg diberi itu pinjaman nama pun pinjaman mestilah kena bayar.

tapi kena ingat kalau meminjam wajib kena bayar nanti tak boleh masuk syurga tau...

lagi satu pa ni mudah dapat pinjaman hingga 300,000.00 tanpa penjamin apa kata duit tu pinjam beli le tanah kemudian tanah sawit ke getah ke . dah dapat hasil baru le beli bapak superbike ke ferari hatta kapalterobang pun...perancangan masa depan tu penting...

Tanpa Nama berkata...

Dengan kos hidup yang semakin tinggi, adalah tidak mustahil suatu masa nanti mungkin lebih ramai lagi PA di kalangan staf sokongan yang tak layak dapat loan perumahan hanya kerana mereka telah mempunyai loan lain sebelum itu.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Biasa la tu PokCik, PAP di Malaysia ni takde keja selain dari ampu bontot bos..depan bos manis mulut, belakang bos hampehh...Tanya skit kat Pokcik...kat Jepun PokCik tak jumpa Doreomon ka?


==================================

baguh ni lawak antarabangsa niiii, peh hilang tension juga bila baca bab lawak macam ni .. macam ni baru baguis ada juga penyeri disaat kerja penuh tension... dah la markah prestasi menurun kerja tahap polis angkasa gaban...

tq tq tq

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Jgn nak memandai potong ikut suka !Kalau kerajaan bagi jugak kod tu aku gerenti pangkah PR ! Kerajaan skg tak prihatin pada PA !

Selasa, April 03, 2012 3:18:00 PM
######################################################################

ya ka tu cik abg oiii...ka ckp dlm ni berani la....kena huloq nnt...goyang teruszzz...lupa teruszz nak pangkah apa nnt....hehe...

Tanpa Nama berkata...

Pelik la Pokcik....

Tak berlaku kat Jepun mcm ni masa pokcik lawat anak dulu tu....semua org yg buat pinjaman akan bayar hutang kalau kat Jepun....tak bayar kalu, yakuza akan cari punye....heeeee takut la pokcik mcm tu....

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Pendedahan:

Tahukah anda selepas pekeliling perkhidmatan JPA mengenai kenaikkan gaji pada 1 Julai 2007, sebuah pekeliling khas rahsia yang tidak diumumkan kepada PA telah dikeluarkan khas untuk puak JUSA.

Puak JUSA tidak berpuas hati dengan kenaikan 7.5% yang diterima. Pekeliling itu telah memberi tambahan sebanyak anggaran 15% kenaikkan gaji. Ini bermakna jumlah kenaikkan adalah sebanyak 22.5%.

Ini merupakan peratusan kenaikkan yang lebih banyak dari kumpulan gred 41 hingga 54 yang menerima kenaikkan 15%!

Dari itu kita boleh lihat penipuan puak JUSA dan PTD telah bermula sekurang-kurangnya semenjak tahun 2007 lagi! Sebelum fiasco SBPA lagi!

Hah siapa nak jawab?

Salam hormat kepada semua PA, tidak termasuk puak PTD dan JUSA.

Selasa, April 03, 2012 4:37:00 PM
######################################################################

fiasco my arse!!

takat pendedahan level kedai kopi hang tu..sesapa buleh buat...sesikit nnt sebut dari sumber yg buleh dipercayai..level telus apa ni??

dedah konon..toksah dok buat la kelaku sampai menyampai ni..lepas tu jaja 1 negara!

kalau pasti sangat..nyatakan sumber..no rujukan..minitnya mana...ada berani??

kalau nak buat alasan lagi..p main jejauh..p jaja tempat lain cerita kedai kopi hang ni..

Tanpa Nama berkata...

Betul pokcik setuju....
Masa pokcik lawat anak kat jepun ari tu....jika pendedahan tanpa bukti ni....dan tak betul kena harakiri ni....

Tanpa Nama berkata...

fiasco my arse!!

takat pendedahan level kedai kopi hang tu..sesapa buleh buat...sesikit nnt sebut dari sumber yg buleh dipercayai..level telus apa ni??

dedah konon..toksah dok buat la kelaku sampai menyampai ni..lepas tu jaja 1 negara!

kalau pasti sangat..nyatakan sumber..no rujukan..minitnya mana...ada berani??

kalau nak buat alasan lagi..p main jejauh..p jaja tempat lain cerita kedai kopi hang ni..

------------
Kepada yang di atas.

Hey sial! Aku nak bagi maklumat pun kau tak mahu terima! Apa yang kau dah sumbang ha sial!!

Tanyalah kat JPA kalau kau nak tahu, sial!

Kecik-kecik laknat ni tak mahu mampus!

Tanpa Nama berkata...

Kepada PokCik Pencen yang melawat anak kat Jepun :

Gaji PA Jepun tinggi-tinggi ka? Apsai kakitangan PA Jepun sangat rajin bekerja tak macam PAP kita banyak mengular? Arigato gozaimas Pokcik pencen.

Tanpa Nama berkata...

Amboi sedapnya bahasa....itu le orang tegur sikit suruh bagi bukti dikeluarkan bahasa yang tidak enak diucapkan oleh seorang PA. Teman rasa makhluk bingai ni dia selalu sangat kena hamun dengan emak kandung dia sendiri dengan perkataan-perkataan tersebut...itu sebab dia ni menjadi anak biadap hasil dari asuhan emaknya yang tidak beradap.

Tanpa Nama berkata...

Gaji PA Jepun tinggi-tinggi ka? Apsai kakitangan PA Jepun sangat rajin bekerja tak macam PAP kita banyak mengular? Arigato gozaimas Pokcik pencen.

..........
betul tu....masa pokcik lawat anak kek Jepun ari tu kan, pokcik tengok PAP kat sana dah mcm executive stail dia...standard la PAP-PAP kat jepun nun...jeles pok cik....ni semua masa pokcik lawat anak ari tu yeeee

Tanpa Nama berkata...

Ada 3 jenis loan yang PA biasa buat.

1. Loan Peribadi
2. Loan Kereta
3. Loan Rumah

Loan adalah satu kemudahan kepada PA agar mereka dapat menikmati hidup yang lebih selesa seperti orang lain. TAPI pada masa yang sama ianya juga adalah perangkap yang menyebabkan ramai PA dibebani hutang seumur hidup. Oleh itu, diharapkan agar satu mekanisme atau controller dapat diwujudkan supaya bilangan PA yang mendapat status bangkrap dapat dikurangkan.

Selasa, April 03, 2012 4:23:00 PM
+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Assalamualaikum dan Salam Semua

Nampaknya sahabat kita tertinggal atu lagi LOAN PINJAMAN yang sangat penting yang saya selalu lihat kawan2 pinjam....

NAK TAHU LOANNYA.....iaitu LOAN KAHWIN hingga sampai dapat anak masih bayar tak habis lagi nasiblah sisteri tak masuk sebagai cagarannya.

Salam Hormat untuk keceriaan petang daripada hamba BP.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
fiasco my arse!!

takat pendedahan level kedai kopi hang tu..sesapa buleh buat...sesikit nnt sebut dari sumber yg buleh dipercayai..level telus apa ni??

dedah konon..toksah dok buat la kelaku sampai menyampai ni..lepas tu jaja 1 negara!

kalau pasti sangat..nyatakan sumber..no rujukan..minitnya mana...ada berani??

kalau nak buat alasan lagi..p main jejauh..p jaja tempat lain cerita kedai kopi hang ni..

---------------

Hey sial di atas,

Nak bukti sangat, ni bapak kau bagitau:

Kau tengok pekeliling 2007 elok-elok tang gaji JUSA C.

Kaji T5 untuk JUSA C adalah RM8247.94. Kau tengok pula mukasurat 86 dalam pekeliling 1/2012 yang dikeluarkan JPA pada 30 Mac 2012. Tanggagaji dah tukar ke RM9480.90.

Tak bertambah 15%secara senyap tu??

Lain kali jangan nak cabar akulah budak mentah!

Matematik kau lulus ke tidak dulu!??

Hah sekarang kau pulak main jauh-jauh!!

Tanpa Nama berkata...

pakcik gi jepun ni glamer la,ada FB x? huhu

Tanpa Nama berkata...

Pakcik Pencen gi Jepun tu...lain kali kirim salaam kat Doraemon yea!!

Tanpa Nama berkata...

Baguih la Bapak Kau..gaji jusa naik ...depa pun manusia jugak makan gaji dengan Kjaan. Dah rezeki depa , tugas dan tanggungjawaab depa yang berat sesuai dengan kelayakan pengalaman. Buat apa kita nak dengki atau khianat rezeki orang. Satu hari nanti kita pun akan naik JUSA jugak ....yeaahhhh!! Itu kalo ada rezeki laa. hehehehheh jangan jeles

Tanpa Nama berkata...

Bukan kah baguz kalau mentaliti PAP kita masuk sebagai PA ni bukan setakat dok berkarat jadi PAP seumoq idup sampai pencen tetapi...berfikir dan berusaha macam mana dari jawatan PAP boleh naik sampai ke jawatan JUSA.. tu baru hero. Jadi tak la dok kepo sangat pasal gaji tak cukup la, orang lain senang naik pangkat la apa apa la...kalau kita berusaha InsyaAllah dari PAP boleh jadi JUSA...itu kalau ada kemahuan sendiri la. Kalau rasa nak jadi PAP sampai ke tue ikut suka hati sendiri la..

Tanpa Nama berkata...

hahaha...betul la.
Pakcik yg pegi Jepun ni dah glamer pulak dlm blog ceupacs ni.
Bila lagi pakcik nak melawat anak kat Jepun...???
saya nak ikut pakcik pegi Jepun...lagi satu anak pakcik kat jepun tu laki ka pompuan...???
kalau pompuan, ada can la saya...saya ni tastenya japanese look pakcik...hehe

Tanpa Nama berkata...

PA-PA semua toksah la gaduh-gaduh ye pasal gaji ke, junior senior ke, sbpa-ssm ke....jgn gaduh-gaduh.
Lebih baik kita layan pokcik yg lawat anak kat Jepun tu...lagi ada pekdah, tambahkan pengetahuan ttg pengalaman dia tu.

anak saudara kepada pakcik yang pernah ke jepun berkata...

lawak "pakcik" harini make my day. ahahahahahaha...


anyway, pakcik aku dulu cakap masa dia pegi jepun dulu, dia kata kalau seseorang pegawai tu gagal dalam SATU TUGAS BESAR, dia akan berasa malu teramat, nak datang pejabat keesokan harinya pun malu. sudahnya dia letak jawatan. walhal sebelum tu banyak juga kejayaan yang dia cipta. tapi disebabkan dia gagal yang menyebabkan KESAN BESAR terhadap organisasi, dia berasa bertanggungjawab.

tak macam KSN,KPPA, JPA di malaysia. gagal buat SBPA, selamba je esok datang pejabat buat muka tak malu. siap boleh terima gaji lagi lepas tu. ahaha

Tanpa Nama berkata...

lawak "pakcik" harini make my day. ahahahahahaha...


anyway, pakcik aku dulu cakap masa dia pegi jepun dulu, dia kata kalau seseorang pegawai tu gagal dalam SATU TUGAS BESAR, dia akan berasa malu teramat, nak datang pejabat keesokan harinya pun malu. sudahnya dia letak jawatan. walhal sebelum tu banyak juga kejayaan yang dia cipta. tapi disebabkan dia gagal yang menyebabkan KESAN BESAR terhadap organisasi, dia berasa bertanggungjawab.

--------
Masa pokcik lawat anak kat Jepun ari tu...pakcik pun dengar mcm tu.
jika pegawai yg rangka sesuatu gagal...kena ikut tradisi samurai....kiokkkk.

Tanpa Nama berkata...

saya PTD, thun dpan naik M48 dh,pakcik rekemen la dgn anak pakcik yg kt jepun tu yerrrrr, nti leh pakcik cite dgn org kg yg menantu pakcik ni bos besor di putrajaya nu mahu ke der?

Tanpa Nama berkata...

Jgn nak memandai potong ikut suka !Kalau kerajaan bagi jugak kod tu aku gerenti pangkah PR ! Kerajaan skg tak prihatin pada PA !

Selasa, April 03, 2012 3:18:00 PM
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Assalamualaikum dan Salam Semua

Melihat gelagat PA yang berhutang dengan pinjaman PTPTN yang berdalih dalih tak mahu bayarnya memang melucukan. Kenapa tak mahu bayar pula? Sedangkan semuanya terkandung syarat2 persetujuannya.

Tuanpuan harus ingat, bukan saja berhutang dengan sesama manusia bahkan dengan Allah pun ditunaikan atau dijelaskan contonya tertinggal Sembahyang Fardhu, Puasa dan Haji jika bermampu. Semuanya harus dibayar iaitu dengan ganti Qadha, Firdyah serta damnya.

Bukan saja tuanpuan saya pun tak bayar sebab dah awal pengajian saya bertekad tak mahu bayarnya dan akhirnya Alhamdulillah saya dikecualikan daripada membayarnya. Kerajaan baik tuanpuan cuma tuanpuan yang tidak mahu buat baik pada diri sendiri dan suka menyusahkan diri. Maaf saya tuanpuan terkasar sedikit.

Berdosa besar bagi orang yang sengaja tidak membayar hutang. Seseorang yang suka melewat-lewatkan bayaran hutang setelah berkemampuan untuk membayar-nya, boleh mendatangkan kesan buruk dalam hidupnya bukan sahaja di dunia bahkan di akhirat antaranya :

i. Hidup akan ditimpa kehinaan dan hilang maruahnya.
ii. Hidup mereka tidak akan mendapat keredhaan dan keberkatan Allah.
iii. Perbuatan mereka itu digolongkan dalam perbuatan zalim.
iv. Amalan kebajikan mereka tidak akan diterima.

Kita lihat Sabda Nabi SAW antaranya :-

Maksudnya : “Penangguhan hutang oleh orang yang berkuasa membayarnya, adalah satu kezaliman, halal maruah dan hukuman ke atasnya (iaitu pemberi hutang boleh mengambil tindakan ke atas diri dan maruahnya)

(Riwayat Ibnu Majah)

Sabda Rasul S.A.W.
Maksudnya : “Kurangkan dirimu daripada melakukan dosa, maka akan mudahlah bagimu ketika hendak mati. Kurangkan daripada berhutang nescaya kamu akan hidup bebas”.
(Riwayat Baihaqi)

Bahkan jika tuanpuan mati syahid sekalipun jika tuanpuan berhutang maka tuanpuan perlu jelaskannya dahulu ataupun mendapat keampunan dan keizinan pemberi hutang menghalalkannya.

Salam hormat daripada hamba BP

Tanpa Nama berkata...

saya PTD, thun dpan naik M48 dh,pakcik rekemen la dgn anak pakcik yg kt jepun tu yerrrrr, nti leh pakcik cite dgn org kg yg menantu pakcik ni bos besor di putrajaya nu mahu ke der?

----------
Pokcik tak kisah menantu pokcik PTD or PAP..!!! Semua pokcik terima.
Masa pokcik lawat anak pompuan pokcik kat Jepun tu...pokcik tengok anak Pokcik dah makin lawa pulak macam Ayoko.
So...sapa berhajat kat anak pokcik kat jepun tu...tak kira PTD atau PAP...kena 10 tahun dulu buat keje cuci tandas dan longkang....sanggup...????

N17 berkata...

Tanpa Nama W17 berijazah berkata...

saya seorang PT(kew) yang menyambung pengajian separuh masa di ou. dah grad pun lebih dari setahun. belanja pakai duit sendiri takda pinjam sapa2. sehingga kini masih lagi belum dapat mana2 jawatan dalam P&P. bayar yuran pakai duit sendiri, kekadang tu makan pun kena ikat perut.

pokok pangkalnya, nak seribu daya. tak kira la pinjam ptptn untuk buat diploma/degree, sudahnya tak dapat jawatan ikut kelulusan yang sesuai, hutang perlu dibayar. bezanya anda dapat duit bayar yuran, lepastu bayar hutang kemudian. saya bayar yuran sebelum masuk semester berikutnya, guna gaji sendiri.

hendak seribu daya, tuan-tuan dan puan-puan sekalian.

Selasa, April 03, 2012 2:27:00 PM

------------------------------

you are right my friend.

i pun sama macam u. cuma i PT(P/O) je. sudah grad 2010 tapi masih belum dapat kerja sebab SPA lebih mengutamakan fresh grad dari kakitangan senang berkhidmat. senang nak tune katanya kalau ambil budak baru. ambil orang dah berkhidmat ni dia dah faham selok belok perkhidmatan susah nak kencing. :p

nasib tak baik la lepas grad, SPA bekukan pengambilan sebab kejat, lepastu bila resume balik, habis semua jawatan/skim kena melalui exam, pac serupa macam PTD

well done!

Tanpa Nama berkata...

pakcik aku plak kata masa dia pi jepun dulu tgk world cup dia kata org jepun cakap malaysia takkan jadi maju macam diorang sekiranya masih mewujudkan skim PTD & masih meletakkan ptd sebagai ketua jabatan & mengharapkan ptd membuat dasar kerajaan.


hah! orang jepun pun tahu? takkan kita nak buat tak tahu lagi?????

Tanpa Nama berkata...

Masa pokcik lawat anak kat Jepun ari tu...pakcik pun dengar mcm tu.
jika pegawai yg rangka sesuatu gagal...kena ikut tradisi samurai....kiokkkk.

Selasa, April 03, 2012 6:21:00 PM
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Assalamualaikum Dan Salam Pak Cik

Dalam islam tak suruhpun sampai bunuh diri dan memadailah ianya mengakui kesalahan dan kesesalanya dan berjanji tidak akan mengulanginya dengan sebanar-benarnya. Sedangkan islam itu indah dan tersangat cantiknya.

Kita lihat kembali peristiwa berlaku kepada Rasulullah SAW dimana seorang wanita kafir yang sentiasa menanam duri dan benda tajam dihalaman Rasulullah SAW. Tiba2 suatu hari Rasulullah SAW tidak menjumpai duri dan benda tajam dan baginda bertanya kepada sahabatnya mengani hal berkenaan dan beliau mendapat jawapan bahawa wanita itu sedang sakit lalu baginda menziarahinya dan memaafkannya.

Sabda Nabi SAW: "Dan sesiapa membunuh dirinya dengan suatu cara, maka dia akan diazab dengan cara itu pada hari qiamat". (HR Bkhari dan Muslim).

Antara dalil org yg bunuh diri di bawah kehendak ALlah, dan Dia boleh mengampunkannya, satu hadis sahih yg diriwayatkan oleh al-Tufail bin Amru al-Dausi bahawa beliau berhijrah ke Madinah bersama seorang sahabatnya. apabila sampai di madinah, sahabatnya itu tidak dapat menyesuaikan dengan cuaca di sana lalu sakit teruk. akhirnya dia membunuh dirinya dengan cara memotong tangannya shingga darah mengalir keluar. Selepas itu, al-Tufail bermimpi melihat sahabatnya itu dalam keadaan yg sangat cantik tetapi bahagian tangannya tertutup.
Tufail bertanya: "Apakah yg ALlah lakukan kepada kamu?".
sahabatnya jawab: Tuhanku berkata: "Aku ampunkan bagimu disebabkan hijrah kamu kepada NabiKu".
Tufail bertanya lagi: Kenapa tanganmu tertutup?
katanya: Dikatakan kepadaku: "Kami tidak membaiki apa yg kamu sendiri rosakkan".
Tufail kemudian menceritakan mimpinya kepada Rasulullah SAW. lalu baginda berdoa supaya diampunkan untuk tangannya.
(HR Muslim).

Harap maafkan hamba yang memang serba kekurangan ini tuanpuan terutamanya Pak Cik.

song vios berkata...

cter j naik gred camne ni omar kopek.xkanla senyap cam tu je.bln lps time road show janji pd gred j usah risau psl skim baru akan lbh baik lg.la ni da melingkop blk asal.. Bila ko nak g jumpe ksn?? Psl ko juga bt sbpa dbatalkan.. Da elok2 naik ko mnyalak nk tunjuk ko gagap teros hancor harapan den.ko pkla BN da nak pru bole bt camni kt gred j.. Da lps pru ntah2 bt x lyn je.. Ko ni bkn gagah omar.. Tp gagap n suka ckp beso.. Aku taw lps ni mu dok p jumpe ksn n kppa n mtak gred j naik JUSA... xpyh gred 27 atau 80.. Kalu naik wa undi lu election kopek nati.kalu x naik mu pgla mampuih.. Song vios

Tanpa Nama berkata...

Masa pakcik lawat anak kat Jepun ari tu...pakcik tengok kakitangan awam kat jepun ni...gred kejuruteraan dia (sini gred J) adalah gred yg tertinggi dari semua gred...kalah PTD, Jusa kalau kat Malaysia ni.
Baguh la Jepun ni...

Tanpa Nama berkata...

fuhh..ini punya tajuk penuh maki hamun..giler ahh ding dong

Tanpa Nama berkata...

yes abang Nuar.. aku ingat janji mu jika memerintah putrajaya,PTPTN dihapuskan.

Selasa, April 03, 2012 2:06:00 PM
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

Assalamualaikum dan Salam Semua

Kalau betul DS Anuar Ibrahim nak hapuskan PTPTN rasanya eloklah kota seperti apa yang dijanji iaitu HAPUSKAN YURAN UNISEL DAN KUIS DULU.

Ini kerana UNISEL dan Kolej Islam Selangor (KUIS) yang sememang dibawah kuasa eksekutif kerajaan Negeri Selangor (PKR Perintah Sekarang iaitu Anuar Ibrahim).

Baru-baru ini Menteri Besar kata, Selangor banyak duit. Kalau betul banyak duit, kalau betul sangat nak jadi juara kepada orang muda kononnya, selesaikan masalah-masalah di negeri Selangor dulu seperti masalah yuran pelajar-pelajar di Unisel dan KUIS dulu. Selesaikan, biayai 100%.

Begitu juga Biasiswa Kerajaan Negeri Kedah hapuskan 100% dan peminjam tak perlu bayar. Kotakan apa dijanji.....

Salam Hormat Drp Hamba BP

Tanpa Nama berkata...

ANAK PAKCIK KT JEPUN MESTI ARI2 MKN Sushi

Tanpa Nama berkata...

Masa lawat anak pakcik kat jepun ari tu kan....anak pakcik tak makan sushi....nak muntah katanya.
Anak pakcik suka makan pulut jepun...tu yg kulit dia halus mcm amoi jepun tu...

Tanpa Nama berkata...

DH PINJAM PTPTN @ BAYAR LH.LEN KALI X DE DUET X PAYAH LH BELAJAR.BODOH.

Tanpa Nama berkata...

NAK PAKCIK KT JEPUN MESTI ARI2 MKN Sushi

Selasa, April 03, 2012 6:47:00 PM
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Assalamualaikum Pak Cik

Nampaknya Pak Cik sangat gembira dan megahnya sekali. Nak tanya pasal kebaikan di Jepun nie. Apakah Pak Cik lakukan apa yang mereka lakukan demi kebaikannya?... Jika tidak Pak Cik pun 2x5 = dengan PA lain. Apapun saya ucapkan tahniah pada Pak Cik dan terima kasih atas kebaikan Pak Cik dalam memberi ransangan.

Kat sinipun apa kurangnya Pak Cik?? Kami pun dah buktikannya dan kini perancangan sedang berjalan dan mengeluarkan kos yang agak besar. Saya setuju dengan Pak Cik, kita tak harusnya malu demi kebaikan walaupun kita terpaksa melaksanakan kerja yang dianggap serta dipandang rendah. Sebut aya kerja gomen diawal permulaan ini hanya sekadar boleh hidup.

Kalau nak rasai kehebatan terpaksa berusaha lebih dan gigih bahkan rasanya seperti masa terlalu singkat. Kekadang kita megah bila kita sudah upah pekerja dan malu hendak sama2 kerja. Itu tidak pada kami sama-sama melaksanakan diwaktu cuti dan bukannya hari bekerja.

Hendak kaya bukan senang kan Pak Cik. Begitu juga nak bergaya kereta besar, rumah besar kerana ianya memerlukan pengorbanan yang sangat tinggi komitmennya.

Maaf Pak Cik kiranya saya buat Pak Cik Tersinggung. Salam hormat daripada saya BP.

Tanpa Nama berkata...

Ehhhhhh mana ada pakcik tersinggung punye.
Masa pakcik lawat anak kat jepun ari tu...pakcik tengok org jepun tak mudah tersinggung....tahan maki punye...pasal tu dia tukar Perdana menteri puluh kali pun takde yg tersinggung....boleh senyum lagi.

Tanpa Nama berkata...

Pakcik buat cerita pasal jepun ni bukan ape....saja nak hilangkan stress kat sini.
Daripada kutuk mengutuk, tak puas hati dsbnya.....baik pakcik cerita masa pakcik lawat anak kat jepun nun......

Tanpa Nama berkata...

buat atau laksana je terus.... Dahlah pinjam duit belajar tp xnak bayar.potong je

Tanpa Nama berkata...

anggap aje cerita pakcik kat jepun ni sebagai iklan...untuk redakan pertikaian-pertikaian yang tidak berkesudahan kat blog ceupacs ni

Tanpa Nama berkata...

Yessss

Daripada cerita:-
PA kutuk PTD
PTD kutuk PAP
PAP kutuk Bos
PA kutuk Guru
Guru kutuk PA
Kutuk ceupacs
kutuk JPA
dan berbagai kutukan lagi....lebih baik layan cerita pakcik lawat anak kat jepun....lagi best haha

Tanpa Nama berkata...

pesara berkata...
saya nak cerita pengalaman saya melawat anak di jepun.
orang jepun bila dia diterima menjawat satu jawatan, contohnya pengurus. dia tidak terus duduk dikerusi pengurus. bulan pertama bertugas, cuci tandas dan sapu pejabat. bulan kedua bertugas distor. bulan ketiga bertugas sebagai kerani. begitulah seterusnya berperingkat peringkat, hingga akhirnya barulah dia kembali ke post sebenar, iaitu jawatan yang dia pohon.
dengan bangganya, dengan bangganya, dengan bangganya, dengan bangganya, dia melakukan semua tugas tersebut, walaupun dia ada ijazah, master dan PHD.
yang hebatnya, orang bawah tidak boleh la nak auta, nak tipu dia, sebab semua kerja dia dah buat dalam jabatan tu.
nak tanya, hampa semua disini macam tu ka?
fresh graduate nak mohon jawatan gred 41, kena trainning dulu buat kerja kuli. tamat trainning baru hampa kembali ke jawatan yang hampa pohon. barulah hampa tahu apa permasalahan dari level bawah sampai atas. masa tu, kalau ada orang bawah nak auta hampa, hampa boleh jawab, saya dah buat kerja orang bawah, semua dalam kocek saya, jadi jangan nak auta saya!!!!!!!!!!!!!
fresh graduate, masuk kerja terus level 41. setakat teori, praktikal tiada. setakat faham permasalahan level bawahan tanpa dapat menjiwai. bukan apa, dikuatiri......... lingkup organisasi. hampa pikiaq la no

pokcik bukan suruh hampa tengok anak pakcik blajaq dekat mana.
mesej yg pokcik nak sampaikan, itu yang hampa kena tengok.
bila kena dekat batang hidung hampa, mula hendak mengamuk.

Tanpa Nama berkata...

mana pegi semua PA-PA Malaysia nih..??
Pakcik tak abis lagi ni nak cerita pengalaman masa pakcik lawat anak kat Jepun tu...

Besan Pakcik anaknya di Jepun berkata...

Tok nak cite pasal anak tok dulu pegi belajor kat Jerman, boleh?

Tanpa Nama berkata...

sila kan tok....lepas jepun kita dengar dan ambik iktibar di jerman pulak.
jerman barat ke timur nih...???? oppsss lupa pulak, tembok berlin dah takde yeee....silakan sila

pesara berkata...

sambungan pokcik melawat anak di jepun.


inilah. inilah. hey!!! ini lah,
inilah barisan kita, yang ikhlas berjuang, siap sedia berkorban untuk ibu pertiwi.....lalalalalalalalala. wakakaka, khe khe khe, ekekekeke.

kita nak habaq mai.
ini kebenaran, kita bukan nak memperlekehkan sesiapa dan kita bukan nak menidakkan kelayakan yang mereka miliki. pendidikan satu kemestian dan kecemerlangan bukan saja diukur dari aspek pembelajaran saje, malah kecemerlangan juge boleh terhasil jika individu atau kumpulan berjaya menghasilkan sesuatu inovasi. janganlah asyik bercakap tentang inovasi, sedangkan kita sendiri tak pernah pun menghasilkan inovasi tersebut.

kita beralih kepada skim perkhidmatan yang mempunyai elemen penyeliaan dan berada pada gred lantikan. mereka ini terdiri dari fresh graduate yang hanya ada teori saje, tanpa praktikal, ciput pengalaman, berstatus kontrak dan cop cari belum kering lagi. tetapi diberi tugas menyelia gred bawahan yang berada digred kenaikan pangkat. gred kenaikan pangkat biasanye terdiri dari mereka yang telah lama dalam perkhidmatan.

mereka kadangkala tidak jelas dengan permasalahan yang berlaku diperingkat bawahan, mungkin sekadar faham saje tanpa dapat menjiwai. itu sebabnye saya membawa contoh pengambilan jawatan yang mempunyai elemen penyeliaan di jepun. mungkin ia melucukan disini, tapi ia adalah tipikal disana.

untuk mewujudkan satu organisasi yang cemerlang, atas dulu kena gemilang kerana yang diatas adalah kepala manakala yang
bawah adalah ekor. kepala yang akan bergerak mencari arah, ekor akan menyusurinye dibelakang.

sekian, maafkan saya.

Tanpa Nama berkata...

kat malaysia gred J paling rendah tarafnya spt J17 setaraf dgn operator telefon N17....kesian...

Tanpa Nama berkata...

mana pegi semua PA-PA Malaysia nih..??
Pakcik tak abis lagi ni nak cerita pengalaman masa pakcik lawat anak kat Jepun tu...

Selasa, April 03, 2012 7:46:00 PM
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Assalamualaikum Pak Cik dan Tuanpuan yang dihormati.

APAKAH PERSEDIAAN TUAN PUAN UNTUK MENGHADAPI MATI

Sesungguhnya kehidupan di dunia ini merupakan jambatan untuk kita menuju ke negeri akhirat iaitu suatu penghidupan yang kekal abadi. Maka sudah tentu setiap diri kita akan menemui ajal. Dalam keghairahan kita melayari kehidupan ini, mencari harta, mencari rezeki untuk hidup, mengurus hal ehwal keluarga, anak-anak, hal ehwal pekerjaan dan apa jua hal-hal keduniaan kadang-kadang membuatkan kita lalai dan lupa dari mengingat mati. Fenomena ini memang tidak dapat dinafikan lagi sering terjadi kepada sebahagian orang, walaupun usia semakin meningkat, keadaan fizikalnya semakin lemah namun kepentingan dunia tetap menjadi prioriti teratas. Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam pernah menjelaskan fenomena ini melalui sabda Baginda yang maksudnya :

“Manusia itu lemah tetapi kuat terhadap dua perkara iaitu: tamak kepada harta dan tamak kepada umur.”

Hukum Mengingat Mati

Walhal mengingat mati itu juga sebahagian daripada tuntutan syara’, di mana setiap individu disunatkan mengingat mati pada setiap ketika. Ini jelas sebagaimana diterangkan di dalam hadits Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam yang diriwayatkan daripada Abdullah bin Mas’ud beliau berkata yang maksudnya :

“Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam: “Malulah kamu kepada Allah dengan sebenar-benarnya.”

Ibnu Mas’ud berkata: “Kami berkata: “Wahai Rasulullah sesungguhnya kami benar-benar malu dan segala pujian bagi Allah.”

Baginda menjawab: “Bukan itu, akan tetapi malu kepada Allah dengan sebenar-benarnya ialah kamu menjaga kepala dan apa yang ada padanya (telinga, mata dan lidah), menjaga perut dan apa yang terkandung padanya (hati dan kemaluan), dan ingat akan mati dan kesusahan. Dan sesiapa menghendaki akhirat maka dia meninggalkan kesenangan dunia. Sesiapa berbuat demikian itu (perkara yang tersebut di atas), maka dialah orang malu kepada Allah dengan sebenar-benar malu.”

(Hadits riwayat At-Tirmizi)

Salam daripada hormat dari saya BP

Tanpa Nama berkata...

Hey sial di atas,

Nak bukti sangat, ni bapak kau bagitau:

Kau tengok pekeliling 2007 elok-elok tang gaji JUSA C.

Kaji T5 untuk JUSA C adalah RM8247.94. Kau tengok pula mukasurat 86 dalam pekeliling 1/2012 yang dikeluarkan JPA pada 30 Mac 2012. Tanggagaji dah tukar ke RM9480.90.

Tak bertambah 15%secara senyap tu??

Lain kali jangan nak cabar akulah budak mentah!

Matematik kau lulus ke tidak dulu!??

Hah sekarang kau pulak main jauh-jauh!!

.........................................................................................................
Mana ade pekeliling tu? Kalau ada bg la link dia...
Mana dtg tangga gaji ni? SSM 2.0 ni mana pakai tangga gaji lagi? Yg ada cuma gaji minimum dan maksimum. Gaji dia kt t5 skrg kalikan la % kenaikan diorng. Lps tu Diorg x de KGT mcm gred 1-54. Diorg punya kenaikan 9% dr gaji semasa. Jadual gaji ke, tangga gaji ke dh x dak dah..
Lagi satu tak dak kerjenye aku nk ngirakan gaji diorang. Biarlah PT kewangan diorg yg buat. Dok sibuk kira gaji org buat ape?

Tanpa Nama berkata...

Aku x paham la maksud artikel ni? Ape bende kod gaji tu? Apa kelebihan n keburukannya kpd kita?
Ada sesiapa yg arif boleh ajar hamba yg hina ini?

Tanpa Nama berkata...

Aku x paham la maksud artikel ni? Ape bende kod gaji tu? Apa kelebihan n keburukannya kpd kita?
Ada sesiapa yg arif boleh ajar hamba yg hina ini?

------------------
Mai pokcik terangkan....masa lawat anak kat jepun hari tu pokcik ada blaja sikit.
Mcm ni...kod potongan tu ialah kod agensi atau bdn utk potongan gaji spt ASB, T.Haji, Angkasa dll yg ada kod utk potongan trus dari jab pembayar gaji kita.
Yg artikel ni menyatakan bank-bank kormersial pun nak di kod kan juga...makna selama hari ni kita bayar sendiri kreta, loan rumah dll kat bank tu...sekarang bila ada kod dia boleh potong trus dari gaji kita melalui jab pembayar gaji..keburukannya, bertambahlah item potongan kat slip tu nanti.

Tanpa Nama berkata...

PIRAH...! PAKCIK LAWAT JEPUN. SAYA TAK HERAN LA. KALAU DULU PAKCIK KENA DERA JEPUN TAHUN 1941 BARU TAU..!
ARWAH BAPAK DAN MAK SAYA DULU MERASA ZAMAN JEPUN JAJAH MALAYA. ORANG MELAYU HARI2 MAKAN UBI KAYU. MAKAN NASI (BERAS) PENDAM DALAM TANAH. MAKAN JAGONG TANAM SENDIRI JENIS JAGUNG BUTANG. BUKAN JAGUNG MANIS OR MADU OR PULUT...EXMP..SAYA HARAP PAKCIK LAWAT ANAK KAT JEPUN TU INGATLAH BAHAWA MALAYSIA (MALAYA) LAH
SATU2 NYA NEGARA YANG TIDAK MENINDAS KAUM LAIN, WALAUPUN MAJORITI KITA IALAH MUSLIM MELAYU.

Tanpa Nama berkata...

PIRAH...! PAKCIK LAWAT JEPUN. SAYA TAK HERAN LA. KALAU DULU PAKCIK KENA DERA JEPUN TAHUN 1941 BARU TAU..!

---------------------
Laaaa nak ooiiii....kau tau tak pakcik lahir tahun 1940...sblm jepun datang. Jadi pakcik dah merasa zaman tu tau tak....kau hingus pun blum kering mana tau.
Sbb itu lah pokcik suka negara jepun...pelajari semangat dan usaha dia...bukannya nak belajar utk menjajah mcm dia. Yg baik kita ambil...yg buruk kita tinggalkan.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

aku ada telefon jpa tanya berkenaan kenaikan gaji tersebut. Memang cibai jawapan yg jpa jwb. Mereka sengaja tak buat kenaikn gaji yg detail spt p1t1, p1t2 dan seterusnya dan cuma paparkn gaji max min supaya ssm baru ni nampak kelemahan & sbpa lebih baik kerana sakit hati sbpa kena batal. belum pernah mana2 skim ditentang sedemikian rupa.. mereka suruh kita sendiri. setelah dikira kgt tak seperti yg diwar-warkan..
=====================

yang kau gatai telor pegi talipon jpa pasal details gaji tu buat ape....mmg betul la jwp jpa kat kau mcm tu.
Kiraan simple mcm tu pun kau nak tanye jpa. Kau naik kan aje la 13% tu dulu dan campor je KGT kau dari taun ke setaun...dapat la detailnya...DIY la sikit.
Kat Jepun semua kira sendiri tau...tanye pokcik tu...

pesara berkata...

wakakaka, ekekeke, khe khe khe.
gelilah ketiak pokcik, cam digeletek sang kelembai lak.

Tanpa Nama berkata...

Yahooooooooo
Pokcik dapat ulasan ke 100
Kalau kat jepun...100 lagi bagus dari 1st, 2nd bagai tu.....

Tanpa Nama berkata...

ada 1 lagi. masa pakcik di jepun dulu anak pakcik kata orang malaysia patut bersyukur kerana bukan terletak di garisan gempa bumi. walaupun kekadang ada merasa ekor gempa, tapi tak sampai meruntuhkan bangunan. tapi orang malaysia buat bangunan rapuh, belum apa2 dah retak sana sini. tu belum kena gempa bumi lagi.

satu lagi orang jepun kata salah satu sebab kenapa mereka boleh bangkit tak sampai 30 tahun lepas kena bom atom, disebabkan mereka melahirkan ramai teknokrat dan jurutera berkualiti. buat bangunan canggih, naikkan industri automotif, elektronik dan sebagainya. jadi pembuat dasar terdiri dari kalangan mereka yang bergelar jurutera, bukannya pegawai tadbir, apatah lagi yang ada perkataan diplomatik. orang jepun tak perlu hantar orang dia keluar untuk perkenalkan negara sebaliknya dia buat sesuatu supaya orang luar sibuk nak kenal dengan negara.

oh ada satu lagi. anak pakcik kata orang jepun kata kalau nak maju, orang yang perasan dirinya orang atasan perlu dengar pendapat orang bawah dan hormat dengan orang yang dah lama kerja. tak kira la yang dah lama kerja tu setakat tukang kebun. sebab pengalaman lagi berharga dari pendidikan.

sebelum balik ke malaysia pakcik transit ke amerika sebab kapalterbang yang pakcik naik ni bukan terbang terus dari jepun ke malaysia. tapi dia transit. masa kapalterbang isi minyak di los angeles, pakcik terserempak dengan donald trump. dia bisik kat telinga pakcik "malaysia kalau nak maju kena amalkan mengambil pekerja dari kalangan STREET SMART, bukan semata mata bergantung dengan BOOK SMART". selagi malaysia menggunapakai kecemerlang akademik semata mata tanpa melihat kualiti orang berdasarkan pengalaman hidup, selagi tu la negara takkan maju. sebab BOOK SMART ni banyak auta je. cemerlang kat kolej pun semata mata sebab pandai menghafal atau lebih buruk lagi, pandai menipu dengan cara meniru, memplagiat, atau lebih buruk lagi mempengaruhi pensyarah.

begitulah kata donald trump. lepastu kapalterbang pakcik pun terbang semula, dan akhirnya sampai ke malaysia.

jadi pakcik mengambil peluang ni untuk menyampaikan amanat anak pakcik di jepun dan amanat donald trump di amerika untuk renungan kita bersama.

baiklah, pakcik nak tidur dulu. good night! sweet dream! muaaahh!
terima kasiiiiiiiiiih!

pesara berkata...

tahniah!! poneng lak den, sapo lak nie eak. cam awexs aku jer. ntahlah.

Tanpa Nama berkata...

Caya la pokcik
Kirim salam kat anak pokcik di jepun nun...haiiittttt
Terima Kasih Pokcik
叔父ありがとう

anak kepada pakcik berkata...

どういたしまして

Tanpa Nama berkata...

おやすみ、すべてのPAマレーシア
うまくいけば、SSM+ + +私は2012年に新たな希望を与える。
SBPAさようなら

pesara berkata...

good night. sama2 dan terima kasiiiih kembali.

Tanpa Nama berkata...

PTD ばか

Tanpa Nama berkata...

Mai pokcik terangkan....masa lawat anak kat jepun hari tu pokcik ada blaja sikit.
Mcm ni...kod potongan tu ialah kod agensi atau bdn utk potongan gaji spt ASB, T.Haji, Angkasa dll yg ada kod utk potongan trus dari jab pembayar gaji kita.
Yg artikel ni menyatakan bank-bank kormersial pun nak di kod kan juga...makna selama hari ni kita bayar sendiri kreta, loan rumah dll kat bank tu...sekarang bila ada kod dia boleh potong trus dari gaji kita melalui jab pembayar gaji..keburukannya, bertambahlah item potongan kat slip tu nanti.

......................................................................

Arikato huzaimastaaaaak....
Baru la jelas sikit . Tq pakcik jopun. Opss pakcik yg lawat anaknyo dijopun. Maksudnya kita x pyh g bayar kt bank lg la. Dia trus potong otomatik yo pakcik? Baiknyo lpas ni x do laie tertunggak bil la. Tp masalahnya time sempit kekadang saje miss kan byr keta utk bulan ni. Bukan ape, nk wt pusing duit kalau tetibe anak sakit ke, isteri 1st sakit ke isteri 2nd sakit ke. Kalau bulan tu clear je ok la, takut takut kalau isteri dua dua sakit, anak lagi domam, tu yg saje miss kan bayar keta tu. Hihihihi

Tanpa Nama berkata...

Betul sesangat tu...
Selama ni kalau kita sesak ke ape ke....buleh juga ngulat-ngulat delay-delay kan sikit bayor kreta tu hehe....tapi jika dah potong trus dalam gaji...tak dpt buat ape dah le nampaknye.
Pokcik rasa jepun lagi best la....dia tak de kod-kod hahahahaha

Tanpa Nama berkata...

saya PTD, thun dpan naik M48 dh,pakcik rekemen la dgn anak pakcik yg kt jepun tu yerrrrr, nti leh pakcik cite dgn org kg yg menantu pakcik ni bos besor di putrajaya nu mahu ke der?

----------
Pokcik tak kisah menantu pokcik PTD or PAP..!!! Semua pokcik terima.
Masa pokcik lawat anak pompuan pokcik kat Jepun tu...pokcik tengok anak Pokcik dah makin lawa pulak macam Ayoko.
So...sapa berhajat kat anak pokcik kat jepun tu...tak kira PTD atau PAP...kena 10 tahun dulu buat keje cuci tandas dan longkang....sanggup...????

================================

aik bukan ka anak pak cik kat jepun tu lelaki dah sampai sana dah tukar kee jadi pom puan?????????

pakcik jepun namanya berkata...

selamat pagi malaysia!

ni pakcik nak bagitau ni, anak pakcik sms tadi bagitau, untuk memastikan negara berdaya saing, untuk memastikan hak penjawat awam terbela:

我々はリーダーを変更する必要があります

begitulah kata sms dia. sila guna google translate ye anak anak sekalian!

gaban berkata...

Otoko na n' darou? Guzuguzu suru na yo
Mune no enjin ni hi wo tsukero
Ore wa koko da ze Hito-ashi o-saki
Hikari no hayasa de ashita e dasshu sa

Wakasa Wakasa tte nan da Furimukanai koto sa
Ai tte nan da Tamerawanai koto sa
Gaban! Abayo namida
Gaban! Yoroshiku yuuki
Uchuu Keiji Gaaaaaaabaaaaan!

tet tett tetttt tett tett tetttt tet teetttttttttt!!

Tanpa Nama berkata...

Hehehe...berkesan juga lawatan pakcik ke jepun lawat anak ari tu yee..
semua org dah ambil inisiatif blaja bahasa jepun nampaknya.
setidak-tidak pun guna google translt pun jadi lah....
selamat berbahasa jepun...moshi-moshi

Tanpa Nama berkata...

Seni kata lagu Doraemon tak ade ker der?

Tanpa Nama berkata...

seni kata lagu moero attack tak ada ke DER?

Tanpa Nama berkata...

Doraemon Lirik

konna koto ii na
dekitara ii na
anna yume konna yume ippai aru kedo

minna minna minna
kanaete kureru
fushigina POKKE de kanaete kureru
sora wo jiyuu ni tobitai na

(hai! takekoputaa!)

AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

VERSI MALAY nya.

Pada Suatu hari
Tempat tinggal Nobita
Muncul seekor Makhluk
Berwarna biru muda

Badannya bulat-bulat (Doraemonnya marah nih kalo tau dibilang bulat...)
Suka makan kuih donat (haaahhh... DONAT??)
Bila nampak tikus ia melompat (Makin marah lagi neh doraemon... )

Nobita ketawa sambil berkata:
(“aik?! takut tikus ke?”) ========> apa coba??

Ang! Ang! Ang!
Makhluk itu bernama
DORA-E-MON…

Tanpa Nama berkata...

Otoko na n' darou? Guzuguzu suru na yo
Mune no enjin ni hi wo tsukero
Ore wa koko da ze Hito-ashi o-saki
Hikari no hayasa de ashita e dasshu sa

Wakasa Wakasa tte nan da Furimukanai koto sa
Ai tte nan da Tamerawanai koto sa
Gaban! Abayo namida
Gaban! Yoroshiku yuuki
Uchuu Keiji Gaaaaaaabaaaaan!

tet tett tetttt tett tett tetttt tet teetttttttttt!!

----------------
Pening pokcik tulisan kau nih...
Masa pokcik lawat anak kat jepun ari tu....pokcik cuma blaja tulisan kanji je.....bukan ejaan rumi jepun nih....

========================

betul tu betul tuu saya yang faham tang dia sebut gabannnnnn aje .....

tq tq tq

Tanpa Nama berkata...

PAKCIK LAWAT JEPUN NI RUPA2NYA PERANGAI MACAM BUDAK2. BOLEH KATA SAYA HINGUSAN. KALAU PAKCIK LAHIR TAHUN 1940 MAKNANYA DIA SEKARANG NI DAH USIA 72 TAHUN. NAMUN SAYANG 1,000 KALI SAYANG MASIH TIDAK CINTAKAN NEGARA MALAYSIA (MALAYA) YANG TERCINTA INI. ASYIK2 JEPUN. HEBAT SANGAT KE JEPUN TU. APA DAH JADI DENGAN GEMPA DAN TSUNAMI BARU2 NI. BELUM LAGI MACAM MANA DIA ORANG TANGANI KES LOJI NUKLEAR (SISA RADIASI). APA DAH JADI. MENGAPA ANGKUH SANGAT. KALAU NAK SANGAT JADI BANGSA JEPUN (CELUP) PERGI JE MENETAP KAT SANA JADI RAKYAT JEPUN. MASA TU BARU PAKCIK TAU DIMANA BUMI DIPIJAK. MAAFLA PAKCIK PERGI JEPUN, SEBAB SAYA PUN DAH TUA 68 TAHUN DAH. 4 TAHUN JE BEZA KITA. MASA SAYA AMBIL MASTER IR KIMIA SAYA BELAJAR KAT JEPUN. SAYA TAU LAH SUASA NA KAT SANA. JANGAN NAK TEMBERANG LA KAT SINI. CERITALAH PASAL NEGARA KITA MACAM MABA NAK CAPAI WAWASAN 2020 DENGAN RAKYAT YANG HIDUPNYA BERKUALITI SELAIN BERINDENTITI DAN BERKUANTITI.... JANGAN PANDAI BANDING2 JER.....UWEK.....!

Biology berkata...

Ini la species Ali Kimia ni....
Yg kau busuk hati sgt dgn Pakcik Lawat Jepun tu ape hal haaaa..???
Dia tak usik telor kau pun kan..??

Tah ye tah tidak kau tu study kat Jepun...tah-tah auta saje heheeee...kat sini ape pun buleh di taip....PHD Kimia pun boleh haha

Tanpa Nama berkata...

Spesies Ali Kimia tu overdose thorium.

pakcik pegi jepun berkata...

soal jepun kena gempa bumi, kebocoran reaktor nuklear, tu tak jadi masalah, kerana memang negara jepun terletak di lingkaran api pasifik (sapa tak paham ni, memang sah dia ni pengetahuan am zero!)

yang kita nak tengok, bagaimana mereka bangkit lepas kena bencana. jalanraya yang ranap diorang boleh turap balik tak sampai seminggu. kita di sini nak tampal jalan berlubang pun ambil masa sebulan.

mereka boleh dirikan semula bangunan, buat lebuhraya bertingkat, buat operasi menyelamat dalam tempoh singkat. tu yang kita nak belajar. ada sebabnya tun mahathir dulu perkenalkan dasar pandang ke timur.

cuma sayangnya tun suruh tengok tang ekonomi/pembangunan tapi tun tak tekankan budaya, akhlak dan cara hidup orang jepun. mereka tu majoritinya atheis, sembah matahari dan tak percaya tuhan. tapi mereka mempunyai akhlak antara yang terbaik di dunia. kita ni mengaku islam, negara majoriti islam, tapi akhlak ntah apa apa.

ambil contoh paling senang, tengok saja akhlak majoriti dalam blogspot ni. carut sana carut sini, maki hamun sana ini.

ada hati mau tiru jepun. piiiiigiidah!

Tanpa Nama berkata...

haduhaiiiii.. lagu gaban dengan doraemon memang menghiburkan aku hari ni. wakakakakakaaka

Tanpa Nama berkata...

mesia nyer jalan/building lum aper2 dah retak sana sini. klu ade earth quake, taktau ler i camner. wakakaka waka waka

Tanpa Nama berkata...

Masa pokcik lawat anak kat jepun ari tu...dpt juga pokcik tengok dia semayang kat kuil dia...agama Shinto ke ape ke....
Tang itu jgn le kita terikut pulak kan....

Tanpa Nama berkata...

ambil contoh paling senang, tengok saja akhlak majoriti dalam blogspot ni. carut sana carut sini, maki hamun sana ini.

ada hati mau tiru jepun. piiiiigiidah!

Rabu, April 04, 2012 3:12:00 PM


Tipikal la mentaliti PA kat Malaysia ni yang suka carut sana carut sini..tengok pemimpin-pemimpin Malaysia pun dah tau..dari bawah sampai ke atas metaliti serupa....apa nak heran.

Naharudin Mahzin berkata...

POTONGAN UNTUK APA? ZAKAT KE? PINJAMAN KE? ATAU BANK SUKA2 POTONG KALAU DIA NAK DUIT DARI KAKITANGAN AWAM? SAYA MASIH TAK FAHAM TENTANG ISU..BERITA INI TERGANTUNG/TAK JELAS.

lok_lak84 berkata...

kat sini semua pencacai. takat ada degree dan diploma IPTA tu, sampah...

lagi sijil poli, setaraf PMR pun nak mintak tinngi.. macam kimak.. yg masuk maktab pun semua yg x pass SPM. yg cerdik2 biasanya masuk KUSTEM la cm aku neh.

lain la kalo diploma atau degree KUSTEM. baru layak dikata bangga dengan IPT ranking no 1 malaysia ni.

Ikhlas
KUSTM BEST
Aku jadi guru nak selamatkan bidang pendidikan

Tanpa Nama berkata...

lagi sijil poli, setaraf PMR pun nak mintak tinngi.. macam kimak.. yg masuk maktab pun semua yg x pass SPM. yg cerdik2 biasanya masuk KUSTEM la cm aku neh.
@@@@@@@@@@@@@@@
Yang bangang dan buta hati serta bangga dengan tanda salib di bumbung KUSTEM jer yang masuk KUSTEM... IPT yang sesuai utk mereka

Tanpa Nama berkata...

KUSTEM....jarang dengar pulak nama ni...mcm KETAM pun ada...
Dah jarang didengar...mcmana boleh jadi ranking no 1 nih....ranking sukan antara U pun tak dengar dia no 1...akademik lagi laaaaa

Tanpa Nama berkata...

lama tul xnampak mat kustem nih.

ader lg ker nama kustem tu? bkn dh tuka nama jd umt ker?

ABC123 berkata...

Soalan paling bodoh pernah aku baca sepanjang aku hidup. "Dah tahu tak mampu bayar balik loan PTPTN, kenapa apply?" Sumpah sangat haram jadah! Menjadi tanggungjawab kerajaan untuk provide pendidikan pada rakyat. Dan jugak hak kita untuk belajar ke peringkat yang lebih tinggi dengan harapan mendapat pekerjaan yang memberikan pulangan yang baik bagi menampung hidup dan keluarga! Pendapatan purata rakyat Malaysia adalah RM3000. Jumlah untuk pendidikan di tahap tinggi memakan kos berpuluh-puluh ribu! So kalau macam tue punya soalan pun wujud, makanya ramailah rakyat kat Malaysia nie BODOH BEBAL sebab sekolah takat SPM jer sebab tak mampu nak belajar di universiti dan bertambah-tambahlah rakyat yang miskin dan negara pun tak maju dan berada di zaman jahiliah sedang negara lain maju ke depan! Bila negara nak maju, nak buat projek itu ini, terpaksa import pakar dari luar yang membawa maksud kerajaan bagi duit kepada orang luar. Orang luar dah siap kerja balik negara diorang, kayakan negara dia. Negara padan duk habis duit dan berhutang nak sebab kena bayar pakar dari luar sebab rakyat BODOH BEBAL tak dapat masuk universiti untuk majukan negara sendiri sebabend soalan bodoh kau nielah!!

Tanpa Nama berkata...

Oit pakcik jopun. yg tang

(hai! takekoputaa!)

tu bukan ke maksudnye si doraemon tu nk kluarkan tekopter die?

tekopter= buluh terbang yg diorg letak kt kepala masa nk pegi sana sini.

Yg ngutuk pakcik tu abaikan shj sbb diorg mmg suka cakap yg x elok sj.
yg ngutuk sijil org lagi la teruk. Lebih teruk dr fliza yg dlm cite dragon ball tu.
jgn layan. org nk santai-santai pun x boleh. pegi duduk hutan la sana. x pun pegi planet Kepler-22b

Tanpa Nama berkata...

Ini la ulasan dan blog Semua PA melayu yang bodoh bercakar sesama sendiri. Tak malu... manja sangat dgn gobemen. nanti dap ambik alih memerintah baru padan muka korang kena sembelih mcm ayam. melayu ni banyak tak sedar diri...

Tanpa Nama berkata...

ABC123 berkata...
Soalan paling bodoh pernah aku baca sepanjang aku hidup. "Dah tahu tak mampu bayar balik loan PTPTN, kenapa apply?" Sumpah sangat haram jadah! Menjadi tanggungjawab kerajaan untuk provide pendidikan pada rakyat. Dan jugak hak kita untuk belajar ke peringkat yang lebih tinggi dengan harapan mendapat pekerjaan yang memberikan pulangan yang baik bagi menampung hidup dan keluarga! Pendapatan purata rakyat Malaysia adalah RM3000. Jumlah untuk pendidikan di tahap tinggi memakan kos berpuluh-puluh ribu! So kalau macam tue punya soalan pun wujud, makanya ramailah rakyat kat Malaysia nie BODOH BEBAL sebab sekolah takat SPM jer sebab tak mampu nak belajar di universiti dan bertambah-tambahlah rakyat yang miskin dan negara pun tak maju dan berada di zaman jahiliah sedang negara lain maju ke depan! Bila negara nak maju, nak buat projek itu ini, terpaksa import pakar dari luar yang membawa maksud kerajaan bagi duit kepada orang luar. Orang luar dah siap kerja balik negara diorang, kayakan negara dia. Negara padan duk habis duit dan berhutang nak sebab kena bayar pakar dari luar sebab rakyat BODOH BEBAL tak dapat masuk universiti untuk majukan negara sendiri sebabend soalan bodoh kau nielah!!
-----------------------------------
Salam,
Untuk pengetahuan, saya pn ada hutang pelajaran yang perlu dibayar. Kita perlu akui yg tiada benda yg percuma di dunia ini dan ada kos yang terlibat. Cuma cadangan agar tiada faedah dikenakan ke atas pinjaman dan pinjaman boleh ditukar kepada biasiswa jika dapat ijazah kelas pertama. Ini lebih adil, jika tidak ada pelajar yg ambil sambil lewa dalam pengajian kerana tahu pinjaman tersebut tidak perlu dibayar...

W17 berkata...

ABC123 berkata...
Soalan paling bodoh.... "Dah tahu tak mampu bayar balik loan PTPTN, kenapa apply?" Sumpah sangat haram jadah! Menjadi tanggungjawab kerajaan untuk provide pendidikan pada rakyat. Dan jugak hak kita untuk belajar ke peringkat yang lebih tinggi dengan harapan mendapat pekerjaan yang memberikan pulangan yang baik bagi menampung hidup dan keluarga! Pendapatan purata rakyat Malaysia adalah RM3000. Jumlah untuk pendidikan di tahap tinggi memakan kos berpuluh-puluh ribu! So kalau macam tue punya soalan pun wujud, makanya ramailah rakyat kat Malaysia nie BODOH BEBAL sebab sekolah takat SPM jer sebab tak mampu nak belajar di universiti dan bertambah-tambahlah rakyat yang miskin dan negara pun tak maju dan berada di zaman jahiliah sedang negara lain maju ke depan! Bila negara nak maju, nak buat projek itu ini, terpaksa import pakar dari luar yang membawa maksud kerajaan bagi duit kepada orang luar. Orang luar dah siap kerja balik negara diorang, kayakan negara dia. Negara padan duk habis duit dan berhutang nak sebab kena bayar pakar dari luar sebab rakyat BODOH BEBAL tak dapat masuk universiti untuk majukan negara sendiri sebabend soalan bodoh kau nielah!!
-----------------------------------
Salam,
Untuk pengetahuan, saya pn ada hutang pelajaran yang perlu dibayar. Kita perlu akui yg tiada benda yg percuma di dunia ini dan ada kos yang terlibat. Cuma cadangan agar tiada faedah dikenakan ke atas pinjaman dan pinjaman boleh ditukar kepada biasiswa jika dapat ijazah kelas pertama. Ini lebih adil, jika tidak ada pelajar yg ambil sambil lewa dalam pengajian kerana tahu pinjaman tersebut tidak perlu dibayar...

Rabu, April 04, 2012 11:54:00 PM

--------------------------------

kalau ko belajar bebetul dapat 3++ ke atas, pinjaman akan ditukar jadi biasiswa. malah pinjaman mara sendiri kalau dapat kelas pertama, tak perlu bayar balik. yang kelas kedua dan ke bawah saja bayar balik, itupun ada peratusannya.

jadi kenapa nak bising? aku belajar separuh masa, guna duit sendiri. dah grad pun sekarang walaupun pointer tak sampai tahap "warna terbang".

pokok pangkalnya pengurusan kewangan. dapat pinjaman, melaram sana sini, beli itu ini yang bukan KEPERLUAN, tula jadinya. bila kena bayar balik, menyalak

kawan aku pinjam PTPTN sampai 30k, dia boleh simpan 17k dari pinjaman tersebut. sebab dia hanya guna untuk bayar yuran pengajian & kos penginapan serta makanan apa yang patut.

berbelanja ikut keperluan, bukan kehendak, apatah lagi berbelanja tak ukur baju badan sendiri.

bila berbelanja ikut nafsu, tu yang jadi PTPTN nak free, kerja nak senang tapi gaji nak tinggi, nak naik gred free tak payah berusaha lebih, nak naik gaji tinggi dan sebagainya.

ukurlah baju di badan sendiri tuan-tuan dan puan-puan sekalian.

Tanpa Nama berkata...

hahaha hambikkk!

tu ler yg byk bising nih dak2 pinjam ptptn pastuh dok modified moto/keje, bwk awek jln2, check in hotel, romen2.

bila lulus cukup mkn, kena bayo full blik, bising!

Tanpa Nama berkata...

saya sokong sebab sekarang ni buat personal loan kena pakai angkasa..satu hal lak nak kena bayar wang daftar angkasa dah la angkasa potong duit rm 10 extra tiap2 bulan plus loan yang patut dibayar..rugi pakai angkasa..nak tanya la juga..duit angkasa potong rm 10 ringgit sebulan tu leh dapat balik ke..rasanya kalo sampai abeh jangka loan tu..sampai rm360 gak dia potong..baik amek loan terus potong drp pihak baik..pandangan saya

Tanpa Nama berkata...

Mansuhkan PTPTN, para penghutang juga turut menikmati pelepasan hutang. Kenapa hutang Para peminjam PTPTN tak boleh dilupuskan, sedangkan hutang Taijudin Ramli beratus juta boleh dilupuskan...!

Tanpa Nama berkata...

hahaha hambikkk!

tu ler yg byk bising nih dak2 pinjam ptptn pastuh dok modified moto/keje, bwk awek jln2, check in hotel, romen2.

bila lulus cukup mkn, kena bayo full blik, bising!

Tanpa Nama berkata...

BUDAYA KATAK BAWAH TEMPURUNG MASIH DIBELENGGU DIUSM UNTUK 3 JAWATAN UTAMA,KAMI SOKONG MENTERI PENGAJIAN TINGGI BERANI MENGAMBIL LANGKAH DEMIKIAN,KALAU TIDAK DIBUKA KEPADA ORANG LUAR,PUAK PUAK ATAS BUKAN JAGA ORANG BAWAH,MENINDAS KECUALI NC,TNC TNC BERSIFAT POSITIF YANG LAIN-LAIN DENGAR SEBELAH TELINGA.

Tanpa Nama berkata...

Aku pa yg ada hutang ptptn, aku ada dua bapak, so bapak yangi aku duduk sekarang suruh aku bayar hutang dia, apa punya bapak la berkira sedangkan aku kerja dengan dia jugak, sekarang bapak yang sorang lg nak lupus hutang aku, sebab dia sayangkan undi aku, so baik aku pergi kat bapak yang boleh lupus hutang aku rm 30 k tu bro saper nak cincai, terbaik, macam ko la, ada dua gerai, satu gerai jual keropk rm 2 , satu kedai lagi katalah bg free jer, mesti ko nak free janji kualiti sama, hahahaha, aku dulu memang tau dah ptptn memang akan hapus sebab tu aku apply, yang tak apply tu bodoh la hahahaa

kaPLa berkata...

ADALAH LEBIH BAGUS MEMANSUHKAN TERUS KOS PENTADBIRAN PINJAMAN. SETERUSNYA MEMPERTIMBANGKAN PENGURANGAN JUMLAH BAYARAN ATAU DISKAUN KEPADA PEMINJAM YANG MEMPEROLEH CGPA 3.01 DAN KE ATAS

Tanpa Nama berkata...

Ok ler tu,, potong gaji lagilah senang, mcm aku ni operator bank, tak yah lah lpas ni jadi juruhebah sepanjang masa, kalo top kat media tak pe lah jugak, ni top kat penghutang tegar,,,