SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

10 April 2012

CUEPACS MAHU BINCANG DENGAN PM

Utusan Malaysia
Oleh HAKIMI ISMAIL
pengarang@utusan.com.my
10/4/2012

PUTRAJAYA 10 April - Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) akan mengadakan satu pertemuan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebelum sambutan Hari Pekerja 1 Mei ini bagi membincangkan nasib kira-kira 35,000 kakitangan kontrak di agensi-agensi kerajaan.
Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, pertemuan tersebut adalah jalan terbaik bagi menyelesaikan isu membabitkan kakitangan kategori tersebut yang tidak diserap ke jawatan tetap mahupun yang telah ditamatkan perkhidmatan.
Katanya, CUEPACS menerima banyak aduan daripada kakitangan kontrak bahawa kontrak mereka tidak disambung walaupun menunjukkan mutu kerja yang baik.Pihaknya, kata beliau, telah bertemu Ketua Setiausaha Negara (KSN) dan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) berhubung isu tersebut namun, tiada sebarang kata putus diberi."CUEPACS berharap Perdana Menteri akan bersetuju mengadakan perbincangan mengenai perkara ini, jika keputusan kelak menyebelahi kakitangan kontrak, ia akan menjadi berita gembira kepada mereka menjelang Hari Pekerja 1 Mei nanti," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan kira-kira 200 pegawai tadbir dan diplomatik (PTD) berstatus kontrak di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini hari ini.Menurut Omar, ketika ini terdapat hampir 700 PTD berstatus kontrak kebanyakannya lepasan institusi pengajian tinggi awam mahupun universiti luar negara yang memperoleh tajaan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).
"Saya juga hairan mengapa pegawai PTD lepasan IPTA tempatan dan universiti luar negara yang mendapat tajaan biasiswa dan tajaan JPA tidak mendapat status pekerja tetap walaupun mereka telah berkhidmat dalam tempoh yang lama dengan agensi-agensi kerajaan."Jika alasan tiada jawatan kosong ia tidak munasabah kerana tiada pengambilan pekerja baru dibuat selepas pembekuan jawatan Jun tahun lalu, bayangkan berapa ramai penjawat awam yang berhenti dalam tempoh tersebut," katanya.
Oleh itu, katanya, CUEPACS menggesa supaya kerajaan menilai sedalam-dalamnya mengenai perkara itu selain menyerap kesemua pekerja kontrak di agensi-agensi kerajaan ke jawatan tetap."Pekerja kontrak juga adalah penjawat awam dan rata-rata telah berkhidmat lima hingga 10 tahun. Sepanjang perkhidmatan pelbagai peranan dan jasa telah dicurahkan untuk agensi tertentu, jadi tidak salah jika mereka diserap ke jawatan tetap," katanya.Menurut Omar, kebanyakan pekerja kontrak kini berada dalam dilema dan sering membuat aduan kepada CUEPACS agar nasib mereka terbela.
"Oleh itu, saya memohon jasa baik Perdana Menteri untuk memandang serius isu ini kerana ia melibatkan keadilan untuk pekerja kontrak yang telah berkhidmat sekian lama dengan kerajaan," katanya.

143 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Jawatan PTD pun bermasalah jugak ker er?

Tanpa Nama berkata...

perkara ini membuktikan presiden cupek x faham perlembagaan. x faham tujan penubuhan cupek malah x clear apa itu cupek.

Tanpa Nama berkata...

perkara ini membuktikan presiden cupek x faham perlembagaan. x faham tujan penubuhan cupek malah x clear apa itu cupek.
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak..........
tak faham-faham ker apa itu kontarak.......
omar pon kontrak jugak.

Tanpa Nama berkata...

perkara ini membuktikan presiden cupek x faham perlembagaan. x faham tujan penubuhan cupek malah x clear apa itu cupek.
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak..........
tak faham-faham ker apa itu kontarak.......
omar pon kontrak jugak.

Tanpa Nama berkata...

perkara ini membuktikan presiden cupek x faham perlembagaan. x faham tujan penubuhan cupek malah x clear apa itu cupek.
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak..........
tak faham-faham ker apa itu kontarak.......
omar pon kontrak jugak.

Tanpa Nama berkata...

perkara ini membuktikan presiden cupek x faham perlembagaan. x faham tujan penubuhan cupek malah x clear apa itu cupek.
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak..........
tak faham-faham ker apa itu kontarak.......
omar pon kontrak jugak.

Tanpa Nama berkata...

perkara ini membuktikan presiden cupek x faham perlembagaan. x faham tujan penubuhan cupek malah x clear apa itu cupek.
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak..........
tak faham-faham ker apa itu kontarak.......
omar pon kontrak jugak.

melayu rempit berkata...

perkara ini membuktikan presiden cupek x faham perlembagaan. x faham tujan penubuhan cupek malah x clear apa itu cupek.
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak..........
tak faham-faham ker apa itu kontarak.......
omar pon kontrak jugak.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....

Tanpa Nama berkata...

JURNAL / KOSMO / AHAD 25 MAC 2012

BAYAR HUTANG SAMPAI MATI . ANDA MESTI MEMPUNYAI PENDAPATAN RM12000.00 SEBULAN JIKA INGIN MEMBELI SEBUAH RUMAH TERES PADA TAHUN 2020 .

PRESIDEN PERSATUAN EKONOMI PENGGUNA DAN KELUARGA MALAYSIA ( MACFEA ) PROF DR JARIAH MASUD MERAMALKAN BAHAWA HARGA RUMAH TERES DILEMBAH KLANG BAKAL MEMCECAH RM1 JUTA DALAM TEMPOH 10 TAHUN AKAN DATANG .

" HARGA RUMAH DI NEGARA INI AKAN TERUS BERKEMBANG WALAUPUN BERLAKU KRISIS EKONOMI ," KATANYA .

TOLONG PIKIR YANG NIE !

Tanpa Nama berkata...

Presden perlu JELAS !
Satu lagi, kes PENSAMBAHBAIKAN SSM + dah bincang belum?
Jawatankuasa dah ada?
Bila bermesyuarat?
Selesai ISU pekerja dan KESATUAN yang berdaftar dgn CUPEC !!

Kalau tak daftar .. cari Presden LEMBU utk mintak dgn PM.

Tanpa Nama berkata...

ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....

Tanpa Nama berkata...

mana janji nak tubuh suruhanjaya penambahbaikan SSM.....dah ditubuhkan ke belum........kenapa dah diam.......dah ditutup ke suara cuepec dalam hal ni..........

Tanpa Nama berkata...

ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....

Khamis, April 12, 2012 10:35:00 AM
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

ini sekor lagi LEMBU !!

Tanpa Nama berkata...

Cuepacs itu maknanya Kesatuan Di Dalam Perkhidmatan Awam !

Presiden yg jaga pegawai KONTRAK siapa??

Presden Cuepacs .. kamu buat kerja kamu ler !!

Kata LEMBU .. naya kau !!

Tanpa Nama berkata...

bagus.... lagi bagus camni, daripada dok bharap x tentu pasal. lagi satu. budak2 bjawatan tetap dalam kerajaan negeri/persekutuan jangan la timbul isu x puas hati. ini rezeki orang. kang Allah sumpah korang berenti sb masalah disiplin nt naya je keluarga n masa depan. support lar... jangan provokai x puas hati smp mati. positif.... cukup2 lar bhati busuk... kontrak pun nak idup gak... sucikan hati -peace-

Tanpa Nama berkata...

PTD.. *SIGH*

Tanpa Nama berkata...

woi omar.. ko sebok hal mangkok kontrak ptd buat ape.. g settle hal gred J27 yg ko janji manis dulu.. jgn nak sebok isu lain plak.. pasal ko mnyalak sbpa batal.. sundal punya olang.. hang mampuih gagap sampai kiamat

Tanpa Nama berkata...

Kajilah kenaikan pangkat secara TIME BASE untuk semua Kakitangan Awam bukan hanya pengkhususan untuk Perguruan sahaja. Bersikap adil kepada semua . Kakitangan Awam lain mahu juga merasa dlm perkhidmatan gred dengan maksimum . Apa rasional Guru dimartabatkan & jawatan lain dipinggirkan ?

pesara. berkata...

"kerana pulut, santan binasa. kerana mulut, badan binasa"
gunakanlah bahasa yang sopan.
mungkin ini berlaku keran kegagalan kita membezakan antara kepala dengan kepala lutut. maka kita meletakkan otak kita bukan pada tempat nyer, maka ia tidak dapat berfungsi secara normal. menyebabkan peratusan daya pemikiran menurun, cuma tinggal TIGA SUKU peratus saje. ekekekekeke wakakakaka khe khe khe.

Tanpa Nama berkata...

Lembu haprak....Biarkan...Raya haji nanti kita sembelih lembu-lembu tuh hahahahahah

Tanpa Nama berkata...

ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....

Tanpa Nama berkata...

ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....

Tanpa Nama berkata...

perkara ini membuktikan presiden cupek x faham perlembagaan. x faham tujan penubuhan cupek malah x clear apa itu cupek.
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak.........
omar pon kontrak jugak..........
tak faham-faham ker apa itu kontarak.......
omar pon kontrak jugak.

Tanpa Nama berkata...

Kajilah kenaikan pangkat secara TIME BASE untuk semua Kakitangan Awam bukan hanya pengkhususan untuk Perguruan sahaja. Bersikap adil kepada semua . Kakitangan Awam lain mahu juga merasa dlm perkhidmatan gred dengan maksimum . Apa rasional Guru dimartabatkan & jawatan lain dipinggirkan ?

Tanpa Nama berkata...

woi omar,cuepacs ni utk pekerja tetap ,jgn nk sibuk bela yg kontrak,yg pekerja tetap ni pun nasib tdk terbela lagi,apa cer????????//

Tanpa Nama berkata...

Yang kontrak tu bukan PTD kot, mana ada PTD Kontrak....setahu aku semua PTD tetap dan berpencen. Elok juga kalau pakai taraf kontrak ni....kalau prestasi kerja haprak tak berdisplin tak kira PTD ka Cikgu ka, Skim apa ker...tendang keluar jer menyusahkan kaum PA jer. Gantikan dengan mereka yang nak bekerja dan tengah mencari pekerjaan.

Tanpa Nama berkata...

omar.... jangan fikir PTD saja.... skim lain bagaimana pulak.... skim lain pun perlu dibincang... jangan lupa diri omar oh omar

lok_lak84 berkata...

saya cadangkan supaya guru2 mempamerkan result UPSR dan SPM mereka di papan kenyataan sekolah untuk menaikkan semangat murid.

tak payah letak degree sebab kemungkinan degree murujib kasi, tak adil, orang lain study teruk2 nk buat degree, murujib boleh main kasi2 je degree.

Apalah nilai degree klu begitu.


Ikhlas,
Rakyat tuntut pendidikan yang lebih bermutu.

Tanpa Nama berkata...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Semalam dah diberi peringatan gegaran..... anda mau lagi kah?

Tanpa Nama berkata...

PTD Kontrak yg dilantik mulai tahun 2008 telah diberi peluang utk lulus exam PTD..tp nampaknya ramai yang kantoi...6 kali ambil pun tak lepas2...so JPA/SPA telah bg peluang dan ruang...u all yg tak berusaha bersungguh2 utk pass exam PTD tu...kepada yg tak pass lg exam PTD tu..jgn berharap utk gomen sambung kontrak tu..carilah kerja lain..ada saja peluang ...selama ini duduk dalam "Comfort Zone"...sekarang kena usaha lebih untuk hidup...Dato' Omar pun jgn menagguk di ayer yang keruh...biar dia orang berdikari...defent pada kes yang betul fakta shj...PM pun byk tugas lain..bukan nak layan ceupacs shj...Harap jgn tersinggung...Bangkitlah

Ex PTD sekarang CEO Company..

Tanpa Nama berkata...

Kajilah kenaikan pangkat secara TIME BASE untuk semua Kakitangan Awam bukan hanya pengkhususan untuk Perguruan sahaja. Bersikap adil kepada semua . Kakitangan Awam lain mahu juga merasa dlm perkhidmatan gred dengan maksimum . Apa rasional Guru dimartabatkan & jawatan lain dipinggirkan ?
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ni lagi seorang ni..awat tak minta time base tuk semua kakitangan awam kut time based doktor..keje 8tahun dah nak dapat 52..awat hang tak tulis apa rasional doktor dimartabatkan dan jawatan lain dipinggirkan..awat la asyik duk bias jer..hampeh tol..kau nak perjuangkan time based aku tak heran, malahan aku sokong tuk semua PA mesti der time based..sila perjuangkan..tapi yang aku geram tu kau nak compare dengan guru apahal..setakat compare tu takper lagi tapi ayat siap duk perleceh lagi tu yang buat aku naik hangin..nak perjuang pasal time based tuk jabatan kau sila perjuangkan, tapi jangan duk melalak compare n duk perleceh jawatan lain.

Tanpa Nama berkata...

saya cadangkan supaya guru2 mempamerkan result UPSR dan SPM mereka di papan kenyataan sekolah untuk menaikkan semangat murid.

tak payah letak degree sebab kemungkinan degree murujib kasi, tak adil, orang lain study teruk2 nk buat degree, murujib boleh main kasi2 je degree.

Apalah nilai degree klu begitu.

Ikhlas,
Rakyat tuntut pendidikan yang lebih bermutu.

++++++++++++++++++++++++++++++++++
tak sangka lak nak dapat pendidikan yang lebih bermutu kena buat macam tu..owh, lepas nie better yang der result pmr n spm flying colours jer la jadi guru, yang der ijazah tak perlu..aku sokong jer kalau nak suh papar kat board, bukan murid jer boleh tengok, parent pun boleh tengok sekali..kalau macam aku sekolah agama dulu bukan setakat ada upsr, pmr n spm jer, tapi ada gak sijil pmru n smu..nak paprkan gak ker?apa la punya pemikiran, nak dapatkan pendidikan berkualiti dengan kaedah papar..bro, sijil tu tak ada apa bro,kalau sijil tinggi menggunung gpa pun tapi kalau guru tu sendiri yang tak dapat nak manage kaedah pengajaran dan pembelajarannya apa pun tak guna..pucuk pangkal murid dan guru..ye, pendidikan ikhtisas dan akademik satu keperluan utama tapi yang paling penting niat dan usaha yang dilaksanakan..sekadar papar result kat board n nak dapatkan pendidikan berkualiti..percaya la, apa pun tarak..tapi kalau nak paprkan tuk buat murid-murid bersemangat, tu mungkin ada rasionalnya..tapi sekadar semangat jer la..hasil belum tentu..hang tak duk dalam sistem pendidikan hang tak tau..tolonglah, aku tak rasa ramai cikgu (walau segelintir ada) duk compare cakap keje lain senang la apa la..sebab kami tahu semua tugas, jawatan dan jabatan ada kepentingan masing-masing, ada susah senangnya, tapi yang duk kena tak habis-habis cikgu gak..tuhan bagi akai pikiaq la..bukan melalak ikut perasaan..sendiri mau ingat aa

Tanpa Nama berkata...

Cupecas ni jangan jadi bodoh la..... dah la gaji SBPA rejet amai yang nak kan SBPA....Pegawai kontrak akan disi sekiranya ada kekeksongan di jabatan. So cuepacs kena minta jabatan mengemukakan cadangan ReOFF jawatan. So nanti boleh la jabatan tu mengekalkan pegawai kontrak mereka jadi pegawai tetap

Tanpa Nama berkata...

bro.. kita paham perasaan saudara... tapi tak payah lah posting sampai berkali2...

bro... tak elok membahasakan lembu2 nih.. terasa ati wanita umno kang...

Tanpa Nama berkata...

Kajilah kenaikan pangkat secara TIME BASE untuk semua Kakitangan Awam bukan hanya pengkhususan untuk Perguruan sahaja. Bersikap adil kepada semua . Kakitangan Awam lain mahu juga merasa dlm perkhidmatan gred dengan maksimum . Apa rasional Guru dimartabatkan & jawatan lain dipinggirkan ?
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ni lagi seorang ni..awat tak minta time base tuk semua kakitangan awam kut time based doktor..keje 8tahun dah nak dapat 52..awat hang tak tulis apa rasional doktor dimartabatkan dan jawatan lain dipinggirkan..awat la asyik duk bias jer..hampeh tol..kau nak perjuangkan time based aku tak heran, malahan aku sokong tuk semua PA mesti der time based..sila perjuangkan..tapi yang aku geram tu kau nak compare dengan guru apahal..setakat compare tu takper lagi tapi ayat siap duk perleceh lagi tu yang buat aku naik hangin..nak perjuang pasal time based tuk jabatan kau sila perjuangkan, tapi jangan duk melalak compare n duk perleceh jawatan lain.


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


setuju... awat tak compare dengan PTD itu sendiri... atau awat tak compare sesama sendiri dalam jabatan... apa punya tipikal thinking daaa... kamon laaa... jangan lah asik nak compare dengan para guru... tahu tak korang guru2 dapat time base tu pon bukan sebab depa mengharungi pelbagai masalah... tapi sebaliknya kerap kali 'bising' sampai naik bingit telinga pak menteri kita... dan ternyata kaedah yang mereka guna menjadi...

Tanpa Nama berkata...

Jangan sambung kontrak PTD jika mereka ingin diserap sebagai PTD. Mereka berijazah lelong, nak jadi doktor, peguam, jurutera dan profesional lain tp lulusan tak lepas, jadi mereka sambar aje ijazah yang 'lelong-lelong' tu. Pulak tu mereka pula yang merencana dasar. Kalau nak serap, bagi jawatan PT sebab banyak dah PT yang berijazah dan lebih pengalaman dari bawah hinga ke atas. Di tempat kerja sama, mereka yang kontrak pun buat kerja sama macam saya yang PT ni dan saya juga sekarang ni sedang siapkan Sarjana. Nak serap ke PTD bagi saya la.

kumpulan eksekutif gred 17 berkata...

ntahnya. betul tu. bagi je gred 17 yang ada ijazah ni naik jadi gred 41. ni sibuk dengan "PTD" kontrak ni buat apa? orang "sokongan" ni dah biasa buat kerja dari bawah, bila dinaikkan ke atas, kualitinya lain daripada mereka yang dilantik saja terus buat kerja "atasan".

Tanpa Nama berkata...

Apa kejadahnya nak jaga PTD kontrak pulak? Tak cukup-cukup lagi ke budak-budak reject yang kena ambil sastera ni dibela? Mana keadilannya kalau golongan yang paling lembab dan tak berkualiti, rata-rata jadi bos dalam perkhidmatan awam. Yang sedih tu diorang sendiri yang buat keputusan tu.

Satu-satunya benda yang PTD ni bijak ialah dalam menaikkan pangkat sendiri dan 'membunuh' semangat penjawat awam dari skim lain. Aku pun rasa nak berhenti dari kerja kerajaan keran puak PTD ni. Nak bela diorang lagi???

Tanpa Nama berkata...

omar celako ko x settle lg penambahbaikan ssm ko sebok hal koperasi, ptd kontrak.. psl ko gagapla spba mansoh.. camne nak kenakan ko ni ye.. aku tgh pk nak bg ko gagap spjg hayat n tersiksa.. harap undi kopek bln 6 ni ko da mampos

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Apa kejadahnya nak jaga PTD kontrak pulak? Tak cukup-cukup lagi ke budak-budak reject yang kena ambil sastera ni dibela? Mana keadilannya kalau golongan yang paling lembab dan tak berkualiti, rata-rata jadi bos dalam perkhidmatan awam. Yang sedih tu diorang sendiri yang buat keputusan tu.

Satu-satunya benda yang PTD ni bijak ialah dalam menaikkan pangkat sendiri dan 'membunuh' semangat penjawat awam dari skim lain. Aku pun rasa nak berhenti dari kerja kerajaan keran puak PTD ni. Nak bela diorang lagi???

Khamis, April 12, 2012 6:41:00 PM

Saudara/saudari di atas dan PA sekalian,

Untuk makluman semua PA, ramai jurutera dan PA yang berjawatan berasas teknikal telah meninggalkan jawatan kerajaan kerana merasakan kenaikkan pangkat terlalu LAMBAT berbanding PTD yang mereka rasakan berpengetahuan inferior tetapi mempunyai kuasa mutlak atas kenaikkan pangkat semua PA.

Harap CUEPACS dan semua PA sama-sama pejuangkan nasib kita semua. Mesej ini perlu sampai ke PM bukan KSN atau KPPA kerana ianya ibarat menyiram air di daun keladi sahaja.
Kalau PM kita boleh undi keluar jika tak bersikap adil.

Utk makluman, saya juga telah meninggalkan jawatan saya dalam perkhidmatan awam yang saya sayangi beberapa tahun lalu.

Salam perjuangan kepada semua PA

MR HANDSOME GUY berkata...

BANYAK YG ANGIN SATU BADAN DALAM NI.
dorang ni skim perkhidmatan yg upgred dalam sbpa. bila mansuh, balik ke gred asal. sabarlah sabariah, bang kasim nak kerja main muzik, sabariah tak bagi.

Tanpa Nama berkata...

Tok Omar...perjuangkanlah juga bagi penjawat awam yang lulus PTK aras 4 pada PTK 2010 dan sebelumnya yang masih belum mendapat anjakan gaji.
Hari tu semasa SBPA nak dilaksanakan, ramai PA yg lulus aras 4 merasa kecewa kerana pada 2012, PTK telah tidak diambil kira untuk anjakan gaji.
Tetapi apabila SSM dikembalikan..masih tiada apa keputusan untuk itu..bila tanya HR katanya kena tunggu JPA buat keputusan.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Apa kejadahnya nak jaga PTD kontrak pulak? Tak cukup-cukup lagi ke budak-budak reject yang kena ambil sastera ni dibela? Mana keadilannya kalau golongan yang paling lembab dan tak berkualiti, rata-rata jadi bos dalam perkhidmatan awam. Yang sedih tu diorang sendiri yang buat keputusan tu.

Satu-satunya benda yang PTD ni bijak ialah dalam menaikkan pangkat sendiri dan 'membunuh' semangat penjawat awam dari skim lain. Aku pun rasa nak berhenti dari kerja kerajaan keran puak PTD ni. Nak bela diorang lagi???

Khamis, April 12, 2012 6:41:00 PM

Saudara/saudari di atas dan PA sekalian,

Untuk makluman semua PA, ramai jurutera dan PA yang berjawatan berasas teknikal telah meninggalkan jawatan kerajaan kerana merasakan kenaikkan pangkat terlalu LAMBAT berbanding PTD yang mereka rasakan berpengetahuan inferior tetapi mempunyai kuasa mutlak atas kenaikkan pangkat semua PA.

Harap CUEPACS dan semua PA sama-sama pejuangkan nasib kita semua. Mesej ini perlu sampai ke PM bukan KSN atau KPPA kerana ianya ibarat menyiram air di daun keladi sahaja.
Kalau PM kita boleh undi keluar jika tak bersikap adil.

Utk makluman, saya juga telah meninggalkan jawatan saya dalam perkhidmatan awam yang saya sayangi beberapa tahun lalu.

Salam perjuangan kepada semua PA

Khamis, April 12, 2012 7:08:00 PM
Tanpa Nama MR HANDSOME GUY berkata...

BANYAK YG ANGIN SATU BADAN DALAM NI.
dorang ni skim perkhidmatan yg upgred dalam sbpa. bila mansuh, balik ke gred asal. sabarlah sabariah, bang kasim nak kerja main muzik, sabariah tak bagi.

Khamis, April 12, 2012 7:13:00 PM

GGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG

klau dlu aku xmau kawin dgn kau nk bunuh diri...
skrg dlm diam da buat kire ye ..
jantan xgune , nk mampos ...
sepatutnye ko dtembak dgn senapang gajah ..
hahahahahahahaha..

Kelakar kan BP

Tanpa Nama berkata...

MR HANDSOME GUY berkata...

BANYAK YG ANGIN SATU BADAN DALAM NI.
dorang ni skim perkhidmatan yg upgred dalam sbpa. bila mansuh, balik ke gred asal. sabarlah sabariah, bang kasim nak kerja main muzik, sabariah tak bagi.

Khamis, April 12, 2012 7:13:00 PM

GGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGGG

klau dlu aku xmau kawin dgn kau nk bunuh diri...
skrg dlm diam da buat kire ye ..
jantan xgune , nk mampos ...
sepatutnye ko dtembak dgn senapang gajah ..
hahahahahahahaha..

Kelakar kan BP

Tanpa Nama berkata...

FUYOOO...! DAHSYATNYA....!
Ada Bro yang buat statement lengkap pasai PTPTN. Bagus2. Ada juga yang bantai PTD sebab naikkan pangkat sendiri, boleh pulak. (Tapi kasihan pada pegawai yang naikkan pangkat sendiri kena ISO)sebab tak ikut SOP acuan PTD. Ada pulak yang bantai CUEPACS pasal SPBA dibatalkan. Ada yang kutuk Proton/Produa sebab tak mampu beli (kata tak berkualiti konon). Ada yang kutuk parti lawan politik dan sebaliknya. Tapi bagi AKU seorang pejuang tak tak perlu dikenali, dikagumi dan diiktiraf, aku mahu 4 perkara terbela sampai bila2.Iaitu NegaraBangsaIslamRaja.
Aku TIADA kompromi. Kepada sesiapa yang cuba GUGAT 4 perkara ini, Aku rela jadi macam Dato' Maharajalela.
Sejak kecil Bapak dan Mak aku dah tanamkan semangat keperWiraan bukan kePondanan. Kalau lelaki jadilah anak Jantan kalau perempuan jadilah Serikandi. Semoga Allah melindungi kita semua.

Wahid berkata...

Salam,

Sukacitanya saya mengambil perhatian pihak CUEPACS berkenaan dengan gaji permulaan skim U32. Berikut adalah perbandingan gaji permulaan skim U32 dengan yang lain

U32 = RM2214.00
B32 = RM2733.57
C32 = RM2748.95
DGA32 = RM2730.15
DH32 = RM2730.15
DM32 = RM2789.97
E32 = RM2726.74
F32 = RM3066.85
G32 = RM2728.44
KB32 = RM3087.36
KP32 = RM2726.74
L32 = RM3061.72
N32 = RM2726.74
P32 = RM3030.55
Q32 = RM2730.15
S32 = RM2726.74
W32= RM2730.15

Gaji permulaan skim U32 sama dengan gaji permulaan N22. Harap boleh kaji semula kerana gaji permulaan SBPA skim U32 RM2735 tetapi dibatalkan...

Tanpa Nama berkata...

Kepada lok-lak84:

Dari dulu lagi komen kamu menunjukkan kebencian yang amat sangat kepada golongan guru. Apa hak kamu nak suruh guru pamer sijil? Kan lebih baik lagi suruh moyang, monyet, tok, nenek dan ibubapa kamu pamer degree mereka supaya anak cucu kamu lebih bermotivasi.
Ooops terlupa pulak, suruh mak bapak kamu pamer sijil nikah mereka (jika ada)

Tanpa Nama berkata...

SEBENARNYA orang politik ialah dari mereka2 yang separuh gila. Sebab masa dia dalam parti dot.dot.dot dia puji bela dan ajuk semacam. Tapi bila dah keluar parti (sukarela ke, kena tendang ke atau kena beli ke) lain pulak cakapnya. Kesimpulannya yang keluar dari mulutnya pasal yang buruk jer..! JADInya ahli politik dari parti jenama manapun kalau anda mahu tetap diHORMATI semua orang,janganlah sekali2 rasa kecewa anda membuat anda lupa jasa dan kebaikan parti yang pernah anda dukungi dulu.Macam orang bercerai hidup ada 3 talak sahaja. Jangan jadi GILA talak. Sebab MUHALLIL yang anda berpakat, belum tentu menepati janjinya sebab CINTA itu buta. Segalanya jadi MUNGKIN begitu atau begini.

Tanpa Nama berkata...

PM KATA JANJI DITEPATI ATAU TEPATI JANJI UNTUK RAKYAT 1 MALAYSIA,1MALAYSIA,1 MALAYSIA,1 MALAYSIA,HABUK PUN TIADA BAGI PEKERJA STATUS UNTUK DISERAP PEKERJA TETAP.

Tanpa Nama berkata...

gred J MCM MNA DATOKKK OMARRRRRRR???
TIME KT UTHM UMUMM NAIK GRED...SKANG HAPAKKKKKKKK POM XDAK...

Tanpa Nama berkata...

Assalamualikum Dan Salam Semua

Diharapkan pimpinan cuepacs dalam memperjuangkan isu kenaikan Gred biar kesumua Gred dan jangan ada double standard GRED G dan J sahaja dan semua Gred harus diambil kira. Perkara ini jangan hanya berlaku seperti pada Jabatan Tanah dan Galian iaitu Gred NT. Kerana semua PA belainan Gred juga berperanan manaikkan nama jabatan dan insitusi.

candisea ofbelyst

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum dan Salam Semua

Niat murni cuepacs harus kita sokongan walaupun luar dari perlembagaan kerana rakan2 kita juga ada tanggungjawab dan komitemen tersendiri. Tak adil kiranya mereka dinafikan menerima jawatan tetap kiranya bersesuaian dan berkemampuan.

Apapun jangan kita terlalu tamak sebagaimana terjadi kepada Kaum yahudi yang melanggar perintah Allah akibat ketamakan dan akhirnya mendapat balasan menjadi kera dan babi.

Al-Qurtubi di dlm tafsirnya mengenai ayat al-baqarah tadi, bahawa Ibn ruman menjelaskan perbuatan segolongan yahudi menangkap ikan pada hari sabtu, lalu ditegur sebahagian yang lain yg masih berpegang teguh dgn syariat nabi Dawud tetapi teguran itu tidak diamil peduli. Lalu mereka memanjat dinding yang dibina sebagai garis sempadan dgn golongan yang derhaka itu. Semua mereka yg ingkar bertukar menjadi kera dan babi. Binatang ini mengenali keturunan keluarga mereka yang berpegang teguh kepada syariat Nabi Daud A.S. Ahli keluarga mereka berkata: “Bukankah kami telah melarang kamu seblum ini dari menangkap ikan pada hari sabtu. Binatang-binatang itu mengangguk kepala.”

Maaf tuan puan jika terguris rasa dari Hamba BP

Tanpa Nama berkata...

Ha ha ha... Inilah akibatnya terlalu banyak makan daging lembu...dah la lembu tu bodoh n lembap...kau makannya...jadi bodoh n bendol pula...mcm cibai kenyataan kau nie bodoh palat...TERGUGAT konon...jgn cakap je anak haram...buat dan tunjukkan...kami berdiam dan tau bertindak n xkan menyalak mcm kau la babi...

Tanpa Nama berkata...

Ha ha ha...jawapan dari guru bodoh yg xde sijil nikah ibu ayahnya...ini lah kita panggil keluhan anak luar nikah yg jadi guru paprik

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum Tuan

"Sesungguhnya manusia itu berada dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan orang-orang yang berpesan-pesan dan menasihati orang lain kearah kebaikan dan juga orang yang berpesan-pesan dan menasihati orang lain dengan penuh kesabaran dan istiqomah."

"Dalam mengharungi kehidupan seharian ini, janganlah sesekali kita melupakan di mana tapak kita bermula. Setelah semakin tinggi kita terbang ke angkasa, janganlah kita alpa dengan daratan yang mula-mula kita jejak. Setelah sekian dalam kita selam, janganlah kita tinggalkan tempat terjun mula kita. Setelah semakin jauh kita meneroka kota, jangan kita angkuh dengan desa kita. Kelak kita jua yang akan merana, tersisih dan jatuh menjunam..."

Surah Al Hujrat ayat ke-13 : "Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu Dengan Yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang Yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan Yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha mendalam
pengetahuannya (akan keadaan dan amalan kamu)".

Selagi ada Allah dijadikan Muhammad kekasihnya dan selagi itu berkasih antara Duanya, selagi ada Rasulullah dan ulama maka ustaz penggantinya, selagi ada kasih dan sayang Tuhan yang Esa, selagi itu bertambah lagi kekuatan dan keluasan ilmuNYA. Selagi aku terpaut dan selagi turunnya rahmatNya bermulalah perjalanan prosesNya.. selagi ada Rahmat Tuhan.. selagi ada jasad dan roh selagi cinta ku bersemi. selagi ada Allah selagi ada Muhammad biar beribu batu ingin aku bertemu .. oh Allah Muhammad damai lah Engkau...aku rindukan mu dan bertaut Ya Rasulullah.

Ingatlah pada malam jumaat ini perbanyakkan amalan sunat anatara bacaan yassin.

Tanpa Nama berkata...

PTD ni dah patut dijumudkan sebab kuat merompak jawatan dan pangkat...

Tanpa Nama berkata...

Macamana dengan janji Dato nak uruskan hal Gred Juruteknik? diam je... sekarang hal ppekerja kontrak plk, yang Juruteknik belum jelas lg urus dah tambah lg, Jgn sampai hanya setakat janji aje ....

Tanpa Nama berkata...

Salam Tuan


Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya-raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa di antara kita
Cinta lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Kita kan merintih sendiri

Jangan buang waktu lagi
Majulah raih sebuah mimpi
Hapuskan sengketa
Teruskan usaha

Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di nusantara
Kita kan gagah di pentas


Salam hormat BP

Tanpa Nama berkata...

Kalau semua di naik pangkat,ape kelebihan pemegang sijil poli n ip??,still golongan ni nk berada dlm satu golongan yg pasti bkn dgn sijil spm...

Tanpa Nama berkata...

Petikan Ulasan Ini Pelik :
Ha ha ha... Inilah akibatnya terlalu banyak makan daging lembu...dah la lembu tu bodoh n lembap...kau makannya...jadi bodoh n bendol pula...mcm cibai kenyataan kau nie bodoh palat...TERGUGAT konon...jgn cakap je anak haram...buat dan tunjukkan...kami berdiam dan tau bertindak n xkan menyalak mcm kau la babi...
-------@@@@@@@@@@@@@@@@@@@---------

Entah apa yang dimarah, apa yang diulas dan apa yang dimaksudkan. Kawan kita ini patut jumpa Pakar Psikitri atau jumpalah Ustaz mintalah ubat penenang jiwa. Semaada ubat makan, atau ubat bacaan atau ubat zikir. Kesian2.

Tanpa Nama berkata...

Kesian ada jugak ptd yang haprak. Kenapa KSN+JPA+KPPA+SPA tak boleh bagi prioriti ka kpd anak2 buah mereka ni?

Gunakan kuasa kamu wahai ptd. Buat la apa saja, tak dak org yg mampu sekat kamu orang punya. Orang lain perlu sekitar 20th utk sampai gred48, tetapi ptd perlukan sekitar 10th utk sampai gred54, wow! Malaysia ini kamu yg punya, apa kamu perlu heran?!

Aku benci ptd dulu kini dan selamanya kerana tangan2 kamu bergelumang darah dan air mata org lain(pa lain)

11-11Trg

Tanpa Nama berkata...

Sebenarnya dari ulasan2 yang ada disini ternyata kita dapat mengesan memang ada PA (agaknya menyamar PA) kot, yang menghidap tekanan perasaan.Bukan kerana gaji tapi layanan dari pihak atasannya. Maka tak boleh salahkan PA yang bermasalah akibat tindak tanduk pegawai/ketuanya yang tidak rasional.Disinilah perlunya diwujud satu mekanisma untuk memperkasakan PA dari segi emosi/mental, pengetahuan, layanan dan semestinya gaji dan elaun yang sejajar dengan tugas, tanggung jawab, akibat dan beban tugas yang PA pikul.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum

Sabda Rasulullah SAW
Iman mempunyai enam puluh cabang. Cabang yang paling tinggi ialah ucapan “Laa ilaaha illallah” dan cabang yang paling rendah ialah membuang kotoran di tengah jalan.
Riw. Muslim

Yang benar telah datang dan yang batil telah lenyap. Sesungguhnya yang batil itu adalah sesuatu yang pasti lenyap.
Al-Israa, 81

Rahmatnya malam ini dengan titisan hujan yang mendamaikan dan sungguh syahdu dengan iringan bacaan ayat2 suci Al-Quran. Syahdu, pilu dan mendayu-dayu dibuatnya. Ampunkanlah hambaMu ini banyak Tuhan sesungguhnya banyak lakukan dosa. Ya Allah sesungguhnya Engkau penerima taubat.

Setahun Jagong BP

Tanpa Nama berkata...

Persoalan sekarang kenapa sibuk dengan kakitangan kontrak untuk diserapkan ke jawtan tetap?

Adakah ini Cuepac ingin menjadi jaguh dalam memperjuangkan sesuatu yang tidak realistik?

Sekiranya benar kakitangan kontrak ingin berkhidmat di Jabatan Kerajaan mohon la melalui SPA......

Mohon la dengan saluran yang betul...

Kalau benar Cuepac prihatin tentang pekerja Jabatan Kerajaan, cadangan saya bagi kakitangan bawahan yang mempunyai kelayakan bagi menjawat jawatan tinggi mereka diberi kebebasan untuk menduduki sesi interview bukannya sama macam mereka yang yang baru nak memohon jawatan di Jabtan kerajaan yang terpaksa menghadiri peperiksaan dan sebagainya.

APA GUNA KERAJAAN MENGGALAKKAN KAKITANGAN AWAM BELAJAR KALAU TIDAK DIMANFAATKAN.

Kepada Presiden Cuepac jangan cuba nak memplotikkan perkara yang tidak relevan sedang yang revelan kepada kakitangan kerajaan yang ada sekarang diabaikan.

Tanpa Nama berkata...

Mesti yg lepas 700 PTD je yg lain tu nampaknya susah sket sebab PTD yg buat keputusan macam naik pangkat jugak mesti org dia dulu yg laju. Sama jugak macam kes ni lagi pulak Omar pun menyibuk.
Patutnya PTD ni malu nak merayu tetapkan sebab sebagai golongan elit kununnya dlm PA sepatutnya redha dan pergi la ke swasta atau keje sendiri. Benih yg bsik kalau dicampakkan kat laut jadi pulau. So buktikan anda PTD Muda blh berjaya di luar sana. Agaknya tak blh nak compete kat luar sana kot..hehehe.

Tanpa Nama berkata...

Ha ha ha... Inilah akibatnya terlalu banyak makan daging lembu...dah la lembu tu bodoh n lembap...kau makannya...jadi bodoh n bendol pula...mcm cibai kenyataan kau nie bodoh palat...TERGUGAT konon...jgn cakap je anak haram...buat dan tunjukkan...kami berdiam dan tau bertindak n xkan menyalak mcm kau la babi...

______________________________________________________________________

nak kena hantar kem bina semangat nih.. tahap kritikal dah nie..
ekekekek wakakakaka khe khe khe..

man dego berkata...

Aku ni baru tukar kat Taiping. Kalau ada sesiapa nak sewa rumah dgn akau kontak 0135851217.Gaji baru naik rumah sewa kat sini pun dah naik. Aku kena carilah kawan. jimatla.

Tanda Nama berkata...

Harap CUEPACS dan semua PA sama-sama pejuangkan nasib kita semua. Mesej ini perlu sampai ke PM bukan KSN atau KPPA kerana ianya ibarat menyiram air di daun keladi sahaja.
Kalau PM kita boleh undi keluar jika tak bersikap adil.


atau lebih tepat lagi, kerana KSN atau KPPA dijadikan dari PTD. mengadu kepada KSN/KPPA berkaitan ketidakadilan PTD ibarat meminta bantuan dari penyamun besar bahawa rumah telah disamun oleh penyamun kecil.

Tanpa Nama berkata...

huh...mcmla korang baik sgt..cuba korg duduk pegang pimpinan..kompom korg kene kutuk kaw2 mcm korg ckp,,kutukan tu balik kat korg satu ari nati,,padan muke..wawawa..ingt2 kat Allah gak bila becakap..yg usaha cr kerja mmg kite,,yg bg jalan seerta rezeki tu saper???sombong...

Tanpa Nama berkata...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Ni lagi seorang ni..awat tak minta time base tuk semua kakitangan awam kut time based doktor..keje 8tahun dah nak dapat 52..awat hang tak tulis apa rasional doktor dimartabatkan dan jawatan lain dipinggirkan..awat la asyik duk bias jer..hampeh tol..kau nak perjuangkan time based aku tak heran, malahan aku sokong tuk semua PA mesti der time based..sila perjuangkan..tapi yang aku geram tu kau nak compare dengan guru apahal..setakat compare tu takper lagi tapi ayat siap duk perleceh lagi tu yang buat aku naik hangin..nak perjuang pasal time based tuk jabatan kau sila perjuangkan, tapi jangan duk melalak compare n duk perleceh jawatan lain.


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


setuju... awat tak compare dengan PTD itu sendiri... atau awat tak compare sesama sendiri dalam jabatan... apa punya tipikal thinking daaa... kamon laaa... jangan lah asik nak compare dengan para guru... tahu tak korang guru2 dapat time base tu pon bukan sebab depa mengharungi pelbagai masalah... tapi sebaliknya kerap kali 'bising' sampai naik bingit telinga pak menteri kita... dan ternyata kaedah yang mereka guna menjadi...

***********************************

NI LAGI SATU LAGI MANGKUK ANYUN PUNYA CIKGU , DOKTOR ADALAH JAWATAN PROFESIONAL & KRITIKAL MENGIKUT PERJAWATAN JPA . GURU ADA APA YNG DOK BISING SATU KAMPONG DIMARTABATKAN MENGIKUT POLITIK MURAHAN . BAHASA INGGERIS PUN BELUM MENAMPAKKAN PENGUASAAN PENUH BAGI BUMIPUTERA . guru bukan pandai pun hanya pandai main wayang cina

Tanpa Nama berkata...

cuepacs kena faham tugas mereka utk membantu kakitangan kerajaan yg betul2 memerlukan bantuan,bukan asik minta tu minta ni,kena ingatlah
tugas mereka sebagai org tengah utk kakitangan awam.Bagi saya PM tak blh layan semua kehendak cuepacs...Biarlah PM memerintah dgn aman dan
damai dah cukup bersyukur.ini isu kontrak pula.Mereka dah sain kontrak kena PAHAM.! dan baca habis2 sebelum sain?...sekarang itu inilah mcm2.Kalau hdk tlg
kena tlg semua..Yg dulu2 punya pekerja kontrak apa cerita yg dah ditamatkan selepas 6 tahun ???boleh ambil balik? jwpanya TIDAK kan.! Jadi hdk tlg 35 ribu org ni
tak perlulah layan.Mereka pandailah cari kerja lepas habis ditamatkan kontrak..Isteri saya pun selepas 3 tahun habis kontrak pun skrg dah bekerja di sektor swasta..
hdk seribu daya tak mau seribu dalih..Ini sebab bila kenaikan gaji semua hdk menyandang kerja tetap,tak perlu layanler.HENDAK LAYAN DARI AKAR UMBI kakitangan
tetap yg memerlukan bantuan dulu ...Kontrak lepas tamat rajin2lah cari kerja OK... Semuanya hebat2 ikut prosedur k.Hendak masuk kerajaan dalam jawatan tetap rajin2lah apply ok.

Tanpa Nama berkata...

pekerja kontrak nih mana de bagus keje. keja berkira. bila dah dapat status tetap, abislah lagi berkira. saya memang tak puashati langsung sebab kat tempat saya nih memang ada gitu. selalu saya perati

Tanpa Nama berkata...

kontrak PRE:
terima kasih atas keperihatinan Dato' omar..semoga PM dapat mempertimbangkan nasib kami PA yang berstatus kontrak.saya bagi pihak PA kontrak PRE(bkn PTD) sangat menghargainya..

Tanpa Nama berkata...

Sapa boleh buat perbandingan gaji Gred 41 P1T1 untuk semua skim...nak tengok sapa yang gaji banyak. Aku nak compare sebelum masuk keja gomen. Kalo gaji rendah baik aku keje swasta jer..

Tanpa Nama berkata...

BTUL EN tampa nama ini.Ini akan menjadi ketidak puasan hati pekerja ktrak yg dulu-dulu yg sudah ditamatkan perkhidmatanya.Mau tlg EN OMAR kena tlg semuanya sekali
hinggolah yg dah ditamatkan ktraknya .tarik semua yor.Sanggop ? nanti ramai yg memberontak lak.Pikirlah utamankan yg TOTAP duloo yor.

Tanpa Nama berkata...

no. 1 ..KSN SIDIK, NO. 2 ABU BAKAR KPPJPA, No. 3 ...OMAR CUEPACS... bersara awal la atas kegagalan SBPA..u all da buat menghuru hara kan semua penjawat awam la....PENCEN AWAL LA U BERTIGO...KASI TUKAL DENGAN PEGAWAI MUDA BERFIKIRAN KOMITMEN TINGGI BERKALIBER ....TUKAL KERUSI LA ...

Tanpa Nama berkata...

no. 1 ..KSN SIDIK, NO. 2 ABU BAKAR KPPJPA, No. 3 ...OMAR CUEPACS... bersara awal la atas kegagalan SBPA..u all da buat menghuru hara kan semua penjawat awam la....PENCEN AWAL LA U BERTIGO...KASI TUKAL DENGAN PEGAWAI MUDA BERFIKIRAN KOMITMEN TINGGI BERKALIBER ....TUKAL KERUSI LA ...OMAR... isu lain blm salasai mu da nok menyalak...mu manusio jenis apo nie ha...dah la..memang banar lu suta tua nyanyukk pasai tu lah patot pun u bertiga PINSIN AWAL SAJA LA....TIME TIME PRU13 DA NAK TIBA MU SUKA BUAT KECOH BUAT RAMAI PENJAWAT AWAM TAK SENANG DUDUK...TIPUUUUU JER BYK

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS tak perlu bincang dengan PM kerana jawatan kontrak adalah jawatan politik untuk mereka yang tak dapat cari kerja. Mereka sudah diberi peluang 5 hingga 10 tahun untuk mencari kerja kenapa mereka tak berbuat? Parasites? Orang tak guna?

Tanpa Nama berkata...

sokong lagi Bn .. akan dtg tak ada lagi jawatan tetap.semua kontrik yang tetap polis askar

undilah BN

cikgu DG44 berkata...

cikgu cikgu toksah layan org2 bodoh yang tak habih2 nak mengata dan dengki pada cikgu..biarkan diorang mengata cikgu..bukan luak pun..takat pompang dalam blog mcm pondan takde gunanya....hebat sangat datang ke sekolah jumpa cikgu2 dan bagitau apa yang tak puas hati sangat...takat nak tulis dlm blog sesapa pun boleh tulis...biarkan si bodoh dngan dunia dia sendiri....sebagai cikgu..alhamdulillah..hidup aman damai, tak kaya tapi cukuplah dengan rezeki kurniaan Illahi....nak mintak time based untuk semua? silakan..rezeki masing2..berjuang ikut kesatuan masing2...NUTP mmg hebat...kesatuan lain aku tak tau...nak suara kuat, kukuhkan kesatuan anda...errrr...ada kesatuan ke yang duk kuat maki hamun tu? tak layak kot nak join kesatuan kalau dah bahasa serupa budak tak sekolah...

Tanpa Nama berkata...

Nak tampal result SPM? Boleh..no hal...boleh aku tunjuk kat bebudak result pangkat satu aku tu...nak result U pun boleh...nak result maktab pun boleh...no hal...yang pompang kuat sangat tu SPM pangkat 3 je pun

cikgu nak balik awall...syok wooo berkata...

allamak..dah pukul 12...aiseh..nak kena balik laaa pulak..kerja dah abisss...petang ni boleh layan bola..syoknyeeeeeee jadi cikguuuuuuuuu

Tanpa Nama berkata...

Kakitangan kerajaan boleh dapat RM800-RM3K kalau rajin buat bisness online. Keja 30 minit setiap hari. Sejak 5 bulan aku dah boleh la dapat RM800 sebulan....aku ikut forex tapi banyak kerja...ada juga ikut COSWAY.

Tapi UP Network paling banyak bantu aku.
Join ikut alamat di bawah.
www.UntungPantas.com?id=advantray

Tanpa Nama berkata...

Tak habih-habih tak puas hati , woiiii nak Adil kena Sokong KEADILAN dgn PAS lah Bro...

Tanpa Nama berkata...

Kalau nak bagi Time Base berilah kpd semua penjawat awam tanpa mengikut ketegori baru namanya Keadilan & kesaksamaan .

Tanpa Nama berkata...

Tak setuju Time Based sebab ada jugak PA yang haprak asyik mengulau...tak buat keja..keja kasi orang lain buat ..kuat mengampu bos..suka ponteng...pastu goyang angry bird tunggu masa naik pangkat...adil pala ker der aper macam tu?

Tanpa Nama berkata...

Yg banyak menyalak ni sebab tak berpuas hatilah , tu pasal dlm Blog ni menjadi panas , geng2 Cikgu dah dapat apa yg depa mintak sbb dirasakan oleh Menteri yg bertanggungjawab patut beri atas alasan memartabatkan Profesion mereka . Bukan cikgu ni nak sokong BN pun dalam PRU13 tengoklah nanti ,
Masa dulu geng2 Guru ni menyalak lagi dasyat dah dapat diamlah depa.
Nak bersikap adil & saksama berilah peluang kepada Sallahudin Ayob menjadi TPM @ Mahfudz dah tentu krjaan selamat berkat .

Tanpa Nama berkata...

mmmmmmm

Tanpa Nama berkata...

Tukar Krjaan Tukarlah POLISInya
Jadi JOM TUKAR Krajaan

Tanpa Nama berkata...

Entah apa yang dimarah, apa yang diulas dan apa yang dimaksudkan. Kawan kita ini patut jumpa Pakar Psikitri atau jumpalah Ustaz mintalah ubat penenang jiwa. Semaada ubat makan, atau ubat bacaan atau ubat zikir. Kesian2.

Khamis, April 12, 2012 11:47:00 PM

&&&&&&&&&&&&&&&

ramai PA Malaysia yang sakit entah apa-apa selepas pengumuman SBPA, SSM + ...

Tanpa Nama berkata...

Entah apa yang dimarah, apa yang diulas dan apa yang dimaksudkan. Kawan-kawan kita ini patut jumpa Pakar Psikitri atau jumpalah Ustaz mintalah ubat penenang jiwa. Semaada ubat makan, atau ubat bacaan atau ubat zikir. Kesian2.

Khamis, April 12, 2012 11:47:00 PM

&&&&&&&&&&&&&&&

ramai PA Malaysia yang sakit entah apa-apa selepas SBPA, SSM + ...
kesian-kesian.

Tanpa Nama berkata...

SBPA HANCUR, SSM+ LAGI HANCUR......HURU HARAAAAAAAAAAAAAA

Tanpa Nama berkata...

kalo dah kontrak tu..maknanya dah pegi exam, pac, interview TAK LULUS-LULUS jugak.. tak semestinya ko terer belajar sampai kat oversea ko bagus buat keje... ntah2 ptd kontrak ni la yg telah membuat onar dlm ptd selama ni...lagaknya lebih senior keje 10 tahun..

Tanpa Nama berkata...

hahaha... kan mereka PTD ni kata mereka golongan terpilih dan hebat.. apa nak risau tamatkan je kontrak mereka dan kita lihat sejauh mana kehebatan mereka untuk compete ngan graduan lain untuk cari kerja kat luar..

Tanpa Nama berkata...

hahaha... kan mereka PTD ni kata mereka golongan terpilih dan hebat.. apa nak risau tamatkan je kontrak mereka dan kita lihat sejauh mana kehebatan mereka untuk compete ngan graduan lain untuk cari kerja kat luar..

Tanpa Nama berkata...

hahaha... kan mereka PTD ni kata mereka golongan terpilih dan hebat.. apa nak risau tamatkan je kontrak mereka dan kita lihat sejauh mana kehebatan mereka untuk compete ngan graduan lain untuk cari kerja kat luar..

Tanpa Nama berkata...

Omar ni bodo...wtla keje satu2.hL penabahbaikan tk settle lg, ko dh sbuk hal lain!ko dh sbuk2 batalkn sbpa skrang ape dh jd????bodo punye lembu!!!!!tkarla presiden.bnyak lg yg layak.cri presiden yg berpendidikn tngggi!!omar tu tah ade ke tdk spm....bckp pn tergagap2.buat ape2 tk pki otak.duk sbuk pasal gaji skrang smua org kene tanggung beban disebabkn kebodohan omar!!!!!!!!

guru nak dapat dg 48 ikut time based tahun ni berkata...

hahaha..nak kutuk cikgu ke..nak maki ke..nak hina ke..mudah je aku jawab..ada aku kisah??yang penting aku buat kerja aku, jalankan tanggungjawab aku..tak makan "GAJI BUTA" macam sesetengah yang duk melalak kutuk cikgu kat dalam ni sudah..dan gaji SSM baru ni pun lagi banyak naik dari sbpa..ALhamdulillah..sekadar nak kutk maki hina dalam nie..sikit pun tak berkudis maa..tak puas hati, datang sekolah isi form buat aduan haha..macam yang aku dah buat kat staff pejabat tanah kat johor..terus timbalan pengarah pejabat tanah call..baru ikut law and ada impaknya..setakat duk kutuk kat sini..habuk pun takdak maa..dosa bertimbun lagi ada..haha sendiri mau ingat aa

p/s : yang duk martabatkan bahasa inggeris tu kenapa?bahasa syurga ke bahasa inggeris tu?kalau kau boleh berbahasa arab aku respek la..setakat inggeris chait..boleh jalan la

Tanpa Nama berkata...

Apa lah komen ntah apa-apa ntah....langsung tak membina...macam budak x sekolah....cubala think positive...memikirkan ke arah kebaikan...dari kutuk mengutuk antara satu sama lain...cuba la fikirkan bagaimana nak naikkan mutu kerja masing-masing...macam bagus sgt...keje x bagus camner org nak pandang

Tanpa Nama berkata...

SAYA pernah melakukan dosa paling besar iaitu menggugurkan kandungan selepas terlanjur dengan teman lelaki. Akibatnya, hati saya merasa tidak aman dan tenteram kerana sentiasa dihantui dosa silam itu.

Adakah dosa saya selama ini masih ada peluang untuk diampunkan Allah?


Alhamdulillah, kini saya benar-benar bertaubat dan mahu membina kehidupan baru.

ADEK,





Pulau Pinang










ALLAH Maha Pengampun dan lagi Maha Pengasih, maka setiap keinsafan dan taubat daripada hamba-Nya pasti akan diterima Allah.

Mana ada manusia di dunia ini tidak pernah melakukan dosa kecuali di kalangan nabi yang diberi taraf maksum oleh Allah.

Dalam sebuah hadis menyatakan: “Setiap anak Adam ada melakukan kesalahan. Sebaik-baik orang yang bersalah ialah orang yang bertaubat.” (Riwayat al-Tirmizi dan Ahmad).

Maka apa saja dosa kita pernah lakukan segeralah bertaubat iaitu kembali kepada Allah dengan mematuhi ajarannya. Setiap taubat dilakukan dengan penuh ikhlas akan diterima Allah dan tidak sesekali mengulangi perbuatan pernah dilakukan.

Tanpa Nama berkata...

salam 1 malaysia. sy berharap agar cuepacs memohon kepada PM agar jawatan Pegawai Pemantau Harga (PPH)di KPDNKK yang statusnya Kontrak For Service agar diserap tetap pada tahun hadapan.

Tanpa Nama berkata...

adus..knape rmai jeles ngan ckgu ni..





cer try jd ckgu....mmg kata orang cikgu balik awl..tp tu tak tahu kje ape lagi yg diorg bwak kerumah...klu tak bwak blik umah,,siapkan kt sek..alamk kul 3..tu tak msuk lg latih bdk and antor bdak..hari koko...tugas pekeranian..smm,saphrmis,spbt dll..
tp kteorg tak kecoh...mmg amanah tanggungjawab...mkin sistem ini mahu mantapkan sis. pendidikan..
mmg tak nafikan..sbhagian cikgu stress kje2 penambahan ni,,tp nak tak nak buat..dan fikirkan mkin ini ada faedahnya...

jd..anda2 yang menjerit kata ke cikgu,,meh try sat jd ckgu...heEee...tak yah ngajar tak pe..duk dlam kelas je..hEe,..control class...jgn bg bising..anda mampu?????:D

jika mmpu anda benar2 bleh dan layak jd cikgu krana ada kesabaran luarbiasa...:)

HAMBA ALLAH... berkata...

DATO OMAR,
TOLONG SAMBUNGKAN BALIK PRE SPS 2009-2011 TU SEMUA EK... TOLONG LA... HEHEHEE....
YG LAIN2 JANGAN CEMAS... KALAU KERJA KORANG BAIK, KAMI YG PEKERJA KONTRAK X AKAN GANTI TEMPAT KORANG.. CUMA AKAN JADI SAINGAN KORANG SMP TUA LA.. WAKAKAKAKAKAK... KASIHAN....
ARAMAITIH...

Tanpa Nama berkata...

Persoalan sekarang kenapa sibuk dengan kakitangan kontrak untuk diserapkan ke jawtan tetap?

Adakah ini Cuepac ingin menjadi jaguh dalam memperjuangkan sesuatu yang tidak realistik?

Sekiranya benar kakitangan kontrak ingin berkhidmat di Jabatan Kerajaan mohon la melalui SPA......

Mohon la dengan saluran yang betul...

Kalau benar Cuepac prihatin tentang pekerja Jabatan Kerajaan, cadangan saya bagi kakitangan bawahan yang mempunyai kelayakan bagi menjawat jawatan tinggi mereka diberi kebebasan untuk menduduki sesi interview bukannya sama macam mereka yang yang baru nak memohon jawatan di Jabtan kerajaan yang terpaksa menghadiri peperiksaan dan sebagainya.

APA GUNA KERAJAAN MENGGALAKKAN KAKITANGAN AWAM BELAJAR KALAU TIDAK DIMANFAATKAN.

Kepada Presiden Cuepac jangan cuba nak memplotikkan perkara yang tidak relevan sedang yang revelan kepada kakitangan kerajaan yang ada sekarang diabaikan.

#################################################

Saya x paham la kenapa yang berstatus tetap begitu marah bila kakitangan kontrak yang sudah lama berkhidmat kalau boleh jangan diberikan peluang untuk ditetapkan...satu lagi jangan hina kami penjawat awam kontrak sebagai semuanya pemalas...saya sudah 7 tahun lantikan SPA tetapi kontrak...sapa kata isi SPA tu semua dapat tetap...sama aja dengan lain-lain jabatan pun....ni bila kontrak mohon tetap ada sahaja idea suruh mintak SPA la..jawatan lain la...ingat senang ka kalau pegawai atasan yang "tetap" lagi dengki tu nak bagi kami menjawat jawatan tetap...sudahlah kadang2 emolumen sangkut sampai 3 bulan berturut sebelum lanjutan semula...mungkin lepas ni jawatan kontrak elok diberi kepada semua kakitangan tetap...ada puas hati rasa bila bila x layak beli rumah idaman....sebab status KONTRAK...

Tanpa Nama berkata...

TUBUH LAGI SATU PEMBELA PENJAWAT AWAM SUPAYA CUEPACS ADA SAINGAN KOT...TUBUH LAGI CUEPACS1MALAYSIA..HE HE HE HE BARU LA...INI KALI LAAAA

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

Kalau benar Cuepac prihatin tentang pekerja Jabatan Kerajaan, cadangan saya bagi kakitangan bawahan yang mempunyai kelayakan bagi menjawat jawatan tinggi mereka diberi kebebasan untuk menduduki sesi interview bukannya sama macam mereka yang yang baru nak memohon jawatan di Jabtan kerajaan yang terpaksa menghadiri peperiksaan dan sebagainya.

APA GUNA KERAJAAN MENGGALAKKAN KAKITANGAN AWAM BELAJAR KALAU TIDAK DIMANFAATKAN.


it is called a brain drain. saya pernah memberi suatu perumpaan ini kepada pihak JPA dan sehingga kini mereka masih belum dapat menyelesaikannya.

kakitangan sedang berkhidmat terutamanya dalam kumpulan sokongan yang mempunyai kelulusan ijazah perlu mohon melalui SPA dengan kaedah KPSL, apabila dipanggil temuduga, akan diminta membawa pelbagai dokumen perkhidmatan dimana fresh graduate takda langsung benda tu. pulak tu mereka perlu bersaing sama dengan fresh graduate. jawatan belum tentu dapat. waktu temuduga, kemahiran bercakap dan bergaya diambil sebagai kriteria utama.

KPSL ini diibaratkan seperti sudah memasuki ke dalam bilik dalam sesebuah rumah, apabila ingin menukar bilik, perlu keluar semula dari rumah, masuk semula ikut pintu hadapan dan masuk ke bilik yang lain.

kena pulak bermula dari tahun 2012 ni, hampir semua jawatan P&P diperlukan untuk menduduki peperiksaan sebagai asas tapisan, sekiranya berjaya, lepastu kena pergi PAC dan seterusnya SEKIRANYA BERJAYA baru dapat menduduki temuduga. kakitangan sedang berkhidmat yang memohon melalui KPSL juga perlu menempuh kaedah ini.

sungguh aneh.

lok_lak84 berkata...

kesian aku dowh dgn badigol2 dalam penjawatan awam ni. semua pemalas. mcm cikgu2 juga. jika bukan kami budak2 KUSTEM, memang x maju la malaysia sampai bila2.

jangan semua dengki atau jelous sebab semua graduan KUSTEM automatik akan diterima bekerja kerana diploma dan ijazah kami adalah 1st class, x hina macam lain2 IPTA, IPTS apatah lagi sehina2nya

KUSTM best,
aku jadi guru kerana nak selamatkan sistem pendididkan

Tanpa Nama berkata...

Kami kakitangan tetap bukan menghina kakitangan kontrak. cuma kami tidak bersetuju sekiranya kakitangan kontrak diserapkan ke jawatan tetap sedangkan kelulusan semasa memegang jawatan kontrak tidak relevan dgn syarat kelayakan bagi sesetengah jawatan.

Sebagai contoh:
kakitangan kontrak memiliki kelulusan syariah sedangkan jawatan yang disandang adalah kakitangan kontrak bagi pegawai ekonomi.

Berbaloi kah diserapkan ke jawatan tetap walaupun telah berkhidmat di Jabatan tersebut hampir 5 tahun.

Tanpa Nama berkata...

menghina IPTA dan IPTS lain semata mata ingat memartabatkan institusi pendidikan sendiri.

Sungguh sedih orang yang mengelar diri mereka siswazah dari Institusi pengajian yang 1st class.

Kalau beginilah tahap pemikiran bermakna ia sama level dengan mereka yang tak memasuki institusi pengajian tinggi.

" seperti ketam mengajar anak berjalan lurus"

kalau mereka yang menjadi pengajar sebegini rupa bermakna ........anak murid sebagaimana rupa

Bak kater orang tua-tua

"Orang Jahat tak mengaku jahat"
"Orang gila tak mengaku gila"

Setiap institusi pendidikan mempunyai kelebihan masing masing.....

mungkin bidang anda 1st tapi bidang lain tidak.....

Ekonomi dipelopori oleh UM dan UPM
....

Tanpa Nama berkata...

angan semua dengki atau jelous sebab semua graduan KUSTEM automatik akan diterima bekerja kerana diploma dan ijazah kami adalah 1st class, x hina macam lain2 IPTA, IPTS apatah lagi sehina2nya

KUSTM best,
aku jadi guru kerana nak selamatkan sistem pendididkan

Ahad, April 15, 2012 10:31:00 PM

Lok Lak, kalau korang punya diploma atau ijazah 1st class kenapa jadi cikgu jer? Knapa tak jadi Pensyarah Univ ker? PTD ker? Swasta ker? nampak sangat kelentong x pakai bebudak apa nama tempat ni ...KUSTEM, amender Kutusetem ni? Pusat serenti ker? patut la tak berapa cerdik punya statement..!!

W17 berkata...

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

Kalau benar Cuepac prihatin tentang pekerja Jabatan Kerajaan..

it is called a brain drain...

sungguh aneh.

Ahad, April 15, 2012 2:08:00 PM

------------------------------

tul tuh bro. 1st of all, kepimpinan cuepacs tuh sendiri perlu diubah. amek yg sekolah tinggi, bukan skolah rendah, tak pencen2 lagi pastu dok ckp merapu2.

2nd, jpa kena study camner glc dok wat pengambilan. camner derang bagi priority pd kakitangan sedang berkhidmat. kawan i keje di tm, post TA, baru jer abeh degree, tm teruih offer utk ke level executive xyah bersaing dgn org luar. psl tuh derang ader post internal, external & internal/external. derang ader quota utk staff sendiri.

tapi jpa menganaktirikan kakitangan sedang berkhidmat. nak wat camner, jpa/spa penuh dgn ptd, full of shit. jumud pemikiran, tau pikir kroni jer. minda xberkembang.

Tanpa Nama berkata...

Haah ingat pandai sesangat le Guru ni . nak masuk UPSI pun bukannya pakai result A+ . Dah dapat TIME base heboh satu kampong , murid2 macm tu jugak takuk lama .

Tanpa Nama berkata...

Harap semua cikgu-cikgu di Malaysia ni dapat menyokong penuh Krjaan di PRU13 kerana terhutang budi dgn pemberian Time base oleh Muhyiddin .

Tanpa Nama berkata...

tak abis2 lagi komen tak puas hati bro .. Undi lah PAS

bukan racist.. berkata...

aiya.. apa kamu susah2 mau khianat sama ini pekerja kontrak aa? kalau yang sudah berjawatan tetap tu... diam2 seja la.. buat kerja.. tingkatkan prestasi. ini, bila org mau tulung.. sana la dia bising2 sibuk kait itu ini.. dia mau tulung dia punya suka la. buat apa dia jadi Dato dan presiden CEUPACS kalau dia xmau tulung. sudah tugas dia. yg kamu siyk2 p menghentam dia dengki laknatullah tu kanapa? pekerja kontrak kacau ekonomi kamu ka? kacau keluarga kamu? kacau bini kamu? apa ka masam... inda habis2 hasad dengki... keturunan ka pendengki? itu macam jadi pigi sembahyang la. rawat rohani hati yang busuk.. pahala bah tu.. siapa tidak mau? ini tidak, org mau baik sikit mau tlg.. sana la penjawat awam dengki x abis2.. kalau sudah rezeki pekerja kontrak. jangan la kacau. percaya la ba wujud tu KARMA.. inda kna kamu, kna adik2 atau anak2 kamu nt. rawat rohani kamu.. satu ni lagi, balik2 suruh isi SPA.. igt SPA tu mcm isi borang BR1M ka? isi terus dapat? bejuta2 org bsaing mau isi tu.. bukan terus2 dapat. yg layak pun x kna panggil temuduga.. ini pula cakap mcm senang2 seja itu mau isi SPA.. kalau sy cakap kamu buduh... susah juga, sb nasib baik kerja sama kerajaan.. kalau mau cakap bijak pun.. masalah juga... sb mmg ayat pun serupa org inda pegi sekolah. bulih bah kalau ko.

Tanpa Nama berkata...

omarrrrrrrrrr...tolong soung pi KEMENTERIAN PENGGUNA ...lantik pegawai pemantau harga di pasar raya sbbbbb byk da haraga bahan harian naikkkk..mu tak sedar ka DATO OMAR... atau mu da tua nyanyuk tua bangka....jgn leka dgn kumpilin kumpilin di atas

Tanpa Nama berkata...

Haah ingat pandai sesangat le Guru ni . nak masuk UPSI pun bukannya pakai result A+ . Dah dapat TIME base heboh satu kampong , murid2 macm tu jugak takuk lama .
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Bro, ko jangan lak nak duk kutuk cikgu sebab sorang dua yang tak betul..yang budak kustem tu, dari comment dia nampak sgt statement bodoh, duk main hentam jer, pastu guna nama guru, pastu semua guru kena tempias,satu lagi bro..tak semua cikgu dari upsi..nak masuk UPSI bukannya kena result A+?aku dari maktab, first batch ijazah..aku nak tau gak der tak budak2 yang masuk maktab (skrng ipg) boleh masuk kalau tak dapat 6A ke atas..tolong lah, tak tau jgn menunjukkan kejahilan tu..selidik dulu..baca dulu..

PRE berkata...

KUSTEM tu apa? nama skolah kaitu? atau pusat maritim? ada ka guru berasal dari pelabuhan?? bingung la.. sy x paham. mcmna dia boleh cakap dia dari KUSTEM tp jadi cikgu?? itu sekolah tentera ke??
tlg jwab....

Tanpa Nama berkata...

Tak payahlah geng2 Cikgu tunjuk pandai . Ingat dah jadi cikgu dah pandai semua . sama dgn Menterinya hanya retorik politik murahan.
Ada juga diantara Penjawat Awam yg berjawatan rendah tetapi mempunyai Degree & Master tetapi tiada peluang lagi untuk Diatas.
Yang kami tak berpuas hati sbb Apa rasional menteri memberi Time Base kpd Guru sahaja & tidak kpd semua jawatan itulah dinamakan Keadilan .
Sebab itu wujud kumpulan Pendesak & Pembangkang ?

Tanpa Nama berkata...

Ada degree master, pHD...bukan bermakna pandai...cuma rajin belajo. Kalau gitu jangan jadi Cikgu..pergilah ke IPTA ke IPTS ke...mintak jadi pensyarah. Rasanya budak-budak sekolah tak perlu kepada mereka yg ada master ke Phd ke...dulu cikgu yg ajar cuma SPM, STM, Diplomqa dan 1st Degree...semua jadi pandai...kalau ada Phd hanya pandai belajo tapi tak terrer tak guna juga...kalau terrer p keluar...jadi penceramah motivasai ke...jadi pensyarah IPTS/IPTA ke...

Tanpa Nama berkata...

Salam. Saya mohon agar Pegawai Pemantau Harga (PPH)di KPDNKK diserap Tetap pada tahun depan memandangkan jwtn PPH amat penting dlm memantau harga barangan berada dlm keadaan stabil dan memastikan bekalan mencukupi sepanjang masa.

Tanpa Nama berkata...

PRE SPS pun diharap dsambung juga secepat mngkin. tolong alert.
kbai..

Tanpa Nama berkata...

Bijakkah Omar...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Ada degree master, pHD...bukan bermakna pandai...cuma rajin belajo. Kalau gitu jangan jadi Cikgu..pergilah ke IPTA ke IPTS ke...mintak jadi pensyarah. Rasanya budak-budak sekolah tak perlu kepada mereka yg ada master ke Phd ke...dulu cikgu yg ajar cuma SPM, STM, Diplomqa dan 1st Degree...semua jadi pandai...kalau ada Phd hanya pandai belajo tapi tak terrer tak guna juga...kalau terrer p keluar...jadi penceramah motivasai ke...jadi pensyarah IPTS/IPTA ke...

Rabu, April 18, 2012 7:37:00 AM

Guru atau Cikgu atau Pendidik, pada pendapat aku sekurang-kurangnya perlu ada Ijazah Sarjana Muda dan Latihan Perguruan yang mencukupi. Cabaran bagi yang ada SPM/STPM/Diploma tu untuk meningkatkan kelayakan dan kecemerlangan diri supaya lebih maju di bidang akademik. Baru la boleh tunjuk contoh yang baik kepada anak murid. Coba ko bayangkan kalau Cikgu pun setakat SPM..kemudian nak suruh anak murid berjaya sampai menara gading?

Tanpa Nama berkata...

W17 berkata...
kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

Kalau benar Cuepac prihatin tentang pekerja Jabatan Kerajaan..

it is called a brain drain...

sungguh aneh.

Yang Aneh nyer, kenapa la ko yang ada Ijazah mintak keje SPM...abih tu kami yang ada SPM nak keje apa? Ko dah ada Ijazah tu mintak la keje Ijazah. Kat luar tu swasta tu napa tak pegi...gaji lagi tinggi. Tak faham aku belajar tingi-tinggi pastu nak duduk rendah sendiri tak mau usaha. Patutnya yang ada Ijazah kalau tak dapat keje, kena usaha berniaga ker buat company sendiri ke...Universiti korang ni apa la teruk sangat. Tahap Ijazah Universiti korang kalo setakat taraf SPM baik tak payah masuk Universiti?

Tanpa Nama berkata...

W17 berkata...
kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

Kalau benar Cuepac prihatin tentang pekerja Jabatan Kerajaan..

it is called a brain drain...

sungguh aneh.

Yang Aneh nyer, kenapa la ko yang ada Ijazah mintak keje SPM...abih tu kami yang ada SPM nak keje apa? Ko dah ada Ijazah tu mintak la keje Ijazah. Kat luar tu swasta tu napa tak pegi...gaji lagi tinggi. Tak faham aku belajar tingi-tinggi pastu nak duduk rendah sendiri tak mau usaha. Patutnya yang ada Ijazah kalau tak dapat keje, kena usaha berniaga ker buat company sendiri ke...Universiti korang ni apa la teruk sangat. Tahap Ijazah Universiti korang kalo setakat taraf SPM baik tak payah masuk Universiti?

Tanpa Nama berkata...

Salam,,,,ni minah nk bgtau ni,,,,ukuran prestasi mndidik bkn pd sijil ke ijazah yg mngunung,,,,sbg contoh,,,minah nk bgtau psl sorg ckgu j-qaf ni,,,,,trukkk bebenor prangainye,,,,dtg lmbat , msuk klas lmbt, suke plak mbik cuti,,,,ngajo bru 4,5 thun,,,blom kompom bkn maen lg rajin,,,klau jantan xksh sgt minah ni,,,,mmg sjak azali lg dh gitu,,,rajin bile bab mngawan jeee,,,,ni pompuan,,,,ape barang?????

apa ka masam. berkata...

sambung saja bah. kasi tetap saja. apa mau tunggu lagi. kalau Perdana Menteri kita x setuju lagi. bagi mcm2 alasan. bagus tukar. kita pegi undi PKR ka STAR ka... baru la. tukar itu perdana menteri kalau inda pandai tulung orang. apa ka masam. kumpul dosa saja banyak2. bagus kasi tukar la.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Salam. Saya mohon agar Pegawai Pemantau Harga (PPH)di KPDNKK diserap Tetap pada tahun depan memandangkan jwtn PPH amat penting dlm memantau harga barangan berada dlm keadaan stabil dan memastikan bekalan mencukupi sepanjang masa.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Salam. Saya mohon agar Pegawai Pemantau Harga (PPH)di KPDNKK diserap Tetap pada tahun depan memandangkan jwtn PPH amat penting dlm memantau harga barangan berada dlm keadaan stabil dan memastikan bekalan mencukupi sepanjang masa.

PAK KADOK berkata...

PAK OMAR IN MEMANG BAHLOL BIN TOLOL...ISU KAMI KUMPULAN TEKNIKAL DAN PERTANIAN DARI GRED 17 KE 27 PUN BELUM SELESAI DAH BUAT BENDA LAIN....PRESIDEN TOLOL...PANDAI KEJA KAH TIDA??? BUAT SAKIT HATI...PATUT LETAK JAWATAN DAN GANTI DGN ORANG YG LEBIH BIJAK PANDAI YG RAMAI DLM PERKHIDMATAN AWAM...!!!

Tanpa Nama berkata...

Jom kita TUKAR PRU13 . Kuasa ditangan Anda ! Jika tidak berpuashati dgn Sistem & Pentadbiran Awam. Kembalilah kepada Al-quran & Sunnah akan menghasilkan kualiti rakyat kpd Integriti Kakitangan Awam . Jika Anda adalah seorang Beragama Islam Kita WAJIB mengikuti Al-quran & berdosa besar jika menolak ajarannya . Fikir2kan Kita manusia hidup didunia ini hanyalah bersifat Sementara di dunia ini .

Tanpa Nama berkata...

Al Quraan & Sunnah DAP & PKR ke bang??...kena kelentong je...PAS, DAP, PKR dah terangan tak akan ikut Quraan ...rujukan adalah buku Jingga...Jangan ketinggalan bot...mari kita sokong Tok Jib...abaikan Pakatan DAP PKR PAS...gaji kita mungkin di potong...dan kakitangan awam akan dikurangkan.

Tanpa Nama berkata...

dah la omar osman. ko saja umpan nama PTD yang 700 orang iaitu hanya 2% dari keseluruhan 35000 pegawai kontrak. game ko ni mudah sangat dibaca.

prihatin sangat ngan PTD la konon. blah la lu

orang Ranau berkata...

3500 pekerja kontrak la ko kena tolong... sambung 2 atau 3 tahun lagi pun ok la.. xpayah la main cakap saja. yg PTD tu saja ko mau tolong? yg pekerja kontrak lain? adoooi... kerajaan apa ni... banyak sumber bumi mentah.. pastu masih bleh wujudkan kerja baru... modal insan dilahirkan tetapi kerana kebengapan dan taksub pemerintahan goyah dek org lain.. semua tergendala... bodoh. rakyat didahulukan la sangat.... mcm taik kara....

Tanpa Nama berkata...

Mengucap 2kalimah syahadah... Agama Islam adalah jelas mengikut Alquran kenyataan yg salah boleh menyebbkan daripada kita terpesong dari aqidah , tidak tahu soal agama lebih baik diam daripada mengeluarkan apa2 pandangan !

Tanpa Nama berkata...

Rakyat telah dimainkan oleh politik menyebbkan Kakitangan Awam beragama Islam telah menjadi Jahil & buta agama . Pentadbiran berlandaskan syariah dituntut oleh Agama Islam.- Ia adalah Jelas mengikut Alquran bukan dipolitikkan . Kita boleh berpolitik tetapi kena dgn caranya , waima UMNO parti terbesar yg memerintah mahupun PAS yg sekarang ni celaru dgn Objektifnya.
Cadangan Kakitgn Awam beragama Islam diwajibkan LULUS amalan Fardu Ain & lulus pembacaan Al-quran beserta Kecekapan ditetapkan oleh JPA utk naik pangkat.

Tanpa Nama berkata...

sokong 100% sebagai Beragama Islam. Bukannya profesion dikecualikan drpd PTK berasakan Time Base sahaja . Ktgn Awam lain berhempas pulas utk Lulus naik pangkat tetapi Guru dipermudahkan tanpa Apa2 penilaian Hanya Time Base.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....
ni mana punya lembu haprak post berulang kali nih....

Khamis, April 12, 2012 10:35:00 AM
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

ini sekor lagi LEMBU !!

__________________________________

ni pun lembu jugak

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Haah ingat pandai sesangat le Guru ni . nak masuk UPSI pun bukannya pakai result A+ . Dah dapat TIME base heboh satu kampong , murid2 macm tu jugak takuk lama .
+++++++++++++++++++++++++++++++++++
Bro, ko jangan lak nak duk kutuk cikgu sebab sorang dua yang tak betul..yang budak kustem tu, dari comment dia nampak sgt statement bodoh, duk main hentam jer, pastu guna nama guru, pastu semua guru kena tempias,satu lagi bro..tak semua cikgu dari upsi..nak masuk UPSI bukannya kena result A+?aku dari maktab, first batch ijazah..aku nak tau gak der tak budak2 yang masuk maktab (skrng ipg) boleh masuk kalau tak dapat 6A ke atas..tolong lah, tak tau jgn menunjukkan kejahilan tu..selidik dulu..baca dulu.

___________________________________

Poyo la ko ni budget nak jadi cikgu masuk ipg tu nak kena dpt 6A keatas..meh nak citer kwn aku dpt 3A jer spm leh jer pun masuk ipg batch ijazah KPLSPM tu amke ijazah sarjana muda pendidikan khas..tak nyer korang ni pandai sgt..nasib baik jer korang ni

Razali berkata...

SPA tak pandai lantik PTD. Konon penilaian 3 tahap. Yang masuk servis memang lah lawa, kacak dan bergaya tapi kerja tak tahu buat. Mengarah sahaja tahu. Ambil lagi orang pandai bercakap. Berlakon lebih. Skim tertinggi konon. Buat pelantikan yang tak berkualiti pun lembab gila. JPA yang bangang buat lantikan kontrak. Bodoh punya budak scholar. JPA tu nak lepaskan tengkuk sahaja sebab Kementerian / Jabatan kompelin tak cukup staf.

Tanpa Nama berkata...

Tuan.yang sedihnya dalam banyak pegawai kontrak ni orang kita.. bangsa kita.. bangsa lain x pa.. ace tengok dalam jobstreet.. swasta kebanyakan mandarine prefered.. cuma dia tak kata la dekat situ.. untuk bangsa aku sahaja.. ini bukan rasist tapi realiti..ada di kalangan kami yang sudah mempunyai keluaga.. bantulah pegawai kontrak.. mungkin hadiah untuk kami sempena pru ini..tq.. lain kata untuk pegawai kontrak semua, banyakkan berdoa..

Tanpa Nama berkata...

SALAM, SAYA INIGIN MERAKAMKAN JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA STATE GOV KEDAH KERANA MEMBANGUNKAN LANGKAWI. SEBAGAI PENDUDUK ASLI LANGKAWI, KAMI MENGALU-ALUKAN PEMBANGUNAN LANGKAWI UNTUK REZEKI KAMI DI LANGKAWI. CUMA SAYA INGIN MEMBAWA SATU PERKARA YANG PASTINYA RAMAI DI DATARAN BESAR ATAU DI STATE GOV OF KEDAH MAUPUN KEMENTERIAN PELANCONGAN MALAYSIA TIDAK PERNAH AMBIL TAHU MENGENAI SEORANG PENGURUS BERJANTINA WANITA DI BAHAGIAN PELANCONGAN DI LEMBAGA PEMBANGUNAN LANGKAWI (LADA) YANG DIKATAKAN PTD DI PINJAMKAN OLEH KEMENTERIAN PELANCONGAN MALAYSIA SELAMA 2 TAHUN. APA YANG DAPAT KAMI BUKTIKAN ADALAH,KEEGOHAN, KEANGKOHAN, DAN KESOMBONGAN BELIAU TERHADAP PEKERJA LADA DAN MASYARAKAT TEMPATAN. KEANGKOHAN TERHADAP LANGKAWI DISTRICT OFFICER JUGA BOLEH DIPERTIKAIKAN. BELIAU SENTIASAMENGATAKAN BELIAU PTD DAN BERPANGKAT TINGGI SERTA PERLU DILAYANI SEPERTI JUSA. RAMAI PEKERJA LADA TELAH MENGADU KEPADA KEMENTERIAN PELANCONGAN MEMINTA BELIAU DISINGKIR DARI KEMENTERIAN PELANCONGAN. KAMI RAKYAT TEMPATAN LANGKAWI BERPENDAPAT DENGAN KEDATANGAN BELIAU AMAT DIBENCI DAN DIHUJANI MAKIHAMUN DARI PENDUDUK DAN PEKERJANYA SENDIRI. DIHARAPKANKAN KEMENTERIAN PELANCONGAN DAN STAE GOV OF KEDAH DAPAT MEMBUAT SPOT CHEK TERHADAP BELIAU SEBELUM PIHAK PENDUDUK LANGKAWI SENDIRI AKAN MEBUAT KEPUTUSAN SENDIRI SEHINGGA AKAN MENIMBUKAN KECELAKAAN.LADA AKAN KEMBALI NORMAL DAN MENDAPAT KERJASAMA DARI PARAPENDUDUK SETELAH WANITA BERJIWA BERUK INI DIKELUARKAN DARI BIDANG INI. SEKIAN.