SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

02 April 2012

PERUBAHAN TEMPAT PROGRAM TAKLIMAT KESEDARAN BERKOPERASI PADA 3.4.2012

Media CUEPACS
2/4/2012



PERHATIAN !






Y.BHG DATO’/TUAN/PUAN.
 
 
DIMAKLUMKAN PROGRAM TAKLIMAT KESEDARAN BERKOPERASI  DAN MAJLIS PENYAMPAIAN BANTUAN PEMBANGUNAN  SURUHANJAYA KOPERASI MALAYSIA  YANG AKAN DIADAKAN PADA 3 APRIL 2012 (SELASA) DI DEWAN SERBAGUNA ARAS G, KPDNKK, PUTRAJAYA DI UBAH TEMPAT KE AUDITORIUM TUN DR SITI HASMAH, TINGKAT 10, SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA, MENARA SSM@SENTRAL, NO. 7 JALAN STESEN SENTRAL 5, KUALA LUMPUR SENTRAL, 50623 KUALA LUMPUR.
 
 
ZAKARIA BIN MAT JUSOH
Ketua Penolong Pengarah
Suruhanjaya Koperasi Malaysia
Bahagian Promosi & Pengembangan
Tingkat 13, 100 Putra Place,
100 Jalan Putra,50350 Kuala Lumpur
Tel  : 03-4047 4124 ; Faks : 03-4047 4113
HP  : 013-282 1960

103 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

1st haha

Tanpa Nama berkata...

adoi terlepas 1st aku ! wakakak

Tanpa Nama berkata...

aku no brape plak???

Tanpa Nama berkata...

aku xnk no aku nk gaji aku naik 100%...

Anonymous Namanya berkata...

sapa yang sibuk taip 1st 1st setiap kali ada topik ni:


MEMANG BANGANG. DAH TAKDA KEJE APA? GAJI NAK NAIK, PERANGAI BANGANG!

NO OFFENCE!

Tanpa Nama berkata...

Anonymous Namanya berkata...
sapa yang sibuk taip 1st 1st setiap kali ada topik ni:


MEMANG BANGANG. DAH TAKDA KEJE APA? GAJI NAK NAIK, PERANGAI BANGANG!
----------------------------------
awat hang ni,gila meroyan ka apa sbb gaji hang naik sikit ka yg hang nk marah xtetu pasai ni?
without prejudice

Tanpa Nama berkata...

Anonymous Namanya berkata...
sapa yang sibuk taip 1st 1st setiap kali ada topik ni:


MEMANG BANGANG. DAH TAKDA KEJE APA? GAJI NAK NAIK, PERANGAI BANGANG!

NO OFFENCE!


___________________________________________


haha . sibuk la kau !

Tiada Nama berkata...

last! haha

-----------------------

sapa taip lepas post ni, dia memang BANGANG & tak faham bahasa sebab aku dahpun taip last

tq

Tanpa Nama berkata...

hahahah...aku nk ketawa...tp ko xdengar..tpaksa la aku taip...ko pon Bangang....hahaha......

Tanpa Nama berkata...

salam.saya PAP rasa amat kecewa kerana dlm jadual gaji baru SSM saya cuma dpt 1x kenaikan sahaja.Thn depan gaji saya dah mati balik.tetapi dlm sbpa bukan saja gred saya di naikkan kpd N11, malah gaji maksimum saya dipanjangkan kpd 4x mata gaji.dan gaji maksimum saya dlm sbpa jauh lebih tinggi dari gaji baru ssm sekarang.terlalu jauh beza gaji maksimum sbpa dan gaji maksimum SSM sekarang.nampaknya sbpa lebih menguntungkan pada PAP.sepatutnya bila gaji dikaji semula lebih menguntungkan tetapi tidak bagi kami jawatan PAP.minta JPA dan cuepacs ambil perhatian dan kaji balik gaji maksimum kami.

Tanpa Nama berkata...

salam. saya PPT(K) rasa amat kecewa kerana PAP di atas tak suluh diri depan cermin dulu sebelum berkata-kata.

dah tukar nama jawatan dari pembantu am rendah kepada pembantu am pejabat pun cukup bagus.

patut guna gelaran yang digunakan pada tahun 70an dulu: BUDAK PEJABAT.

lagi sesuai. bila ubah nama jadi pembantu, masing-masing nak menunjuk pandai.

kalau pandai, takda la jadi PAR. sedar la diri tu woi! belajar malas, kerja malas, gaji nak banyak.

mana boleh! gila ka hangpa?

J-bon berkata...

x payah nak condem org lain...semua kan PA jugak.biarlah dia nak luahkan perasaan kat cni...jgn menghina jawatan orang lain.ada faham??

Tanpa Nama berkata...

J-bon berkata...
x payah nak condem org lain...semua kan PA jugak.biarlah dia nak luahkan perasaan kat cni...jgn menghina jawatan orang lain.ada faham??

Isnin, April 02, 2012 2:11:00 PM

######################################################################

mungkin tempat kerja J-bon para PAP dia mulia belaka..wajar dilayan selayaknya mcm JUSA..atau mungkin mcm para selebriti..perlu dibelai & dimanjakan..baru adil & saksama agaknya..

par yang dapat sap masa spm berkata...

keje mcdonalds tak best, kena kemas meja yang penuh dengan sampah, kena lap lantai.

keje gomen best, ngular, tido. tak yah susah2 belajar, still leh masuk gomen! wpun gaji kecik, tapi klu pandai wat duit, leh kautim maaaaaa!!!

W 17 berkata...

Tanpa Nama berkata...

J-bon berkata...
x payah nak condem org lain...semua kan PA jugak.biarlah dia nak luahkan perasaan kat cni...jgn menghina jawatan orang lain.ada faham??

Isnin, April 02, 2012 2:11:00 PM

######################################################################

mungkin tempat kerja J-bon para PAP dia mulia belaka..wajar dilayan selayaknya mcm JUSA..atau mungkin mcm para selebriti..perlu dibelai & dimanjakan..baru adil & saksama agaknya..

Isnin, April 02, 2012 2:59:00 PM

--------------------------------

kat opis aku nih kitorag panggil PARgawai

sesuai utk derang. bila bercakap masing2 cam pandai sgt. klu pandai takkan jd par ek? kah kah kah.

Tanpa Nama berkata...

jgn laa...kecikkkk ati dorang nnt...dorang kan sensitip..;p

J29 berkata...

PAP seharusnya ditukarkan kepada PAD

PEMBANTU AM DIPLOMATIK gred M1

ini kerana mereka kurang cerdik, tapi pandai berkata kata seperti PTD.

sekian terima kasih

Tanpa Nama berkata...

koperasi bodo apa nih !
taklimat utk matair mana?

main jauh-jauh. cakap hal gaji skrg.

silap posting niih !

Tanpa Nama berkata...

arghhh...mana boleh ada ranking ni...tak buleh woo...semua kena samarata...tak kira susah payah belajar sampai dpt pHD pon..semua kena samarata!!

tak kira apa pon...kena sama2 merasa sport rim besar..nak gak pakai tepon baru..semua kena samarata!!

apsal nak arahkan org ni? apsal nak sesikit minit sana sini?
kertas kerja..sesapa pon buleh bentangkan...powerpoint pon ramai boleh buat..sesia saja belajar sampai pHD..alaa..PM pon kena samarata saja elaun & gaji..baru betul rakyat didahulukan!

baru adil...baru betul...baru semua org puas hati agaknya.. ;p

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama J29 berkata...

PAP seharusnya ditukarkan kepada PAD

PEMBANTU AM DIPLOMATIK gred M1

ini kerana mereka kurang cerdik, tapi pandai berkata kata seperti PTD.

sekian terima kasih

Isnin, April 02, 2012 3:42:00 PM

---------------
pembantu am diplomatik.
wakakakakka. comel siut nama tuh.

Tanpa Nama berkata...

Gaji SSM vs SBPA...? 2x5, dibuat dalam keadaan tergesa-gesa kerana niat asal bukan nak bagi kenaikan pun, tapi kerana pilihanraya..!!! Bagaimana pun, tak apalah...Naik dah 8% - 13%. Bagi kat PR menang, ada HABUAN lagiu, ha...ha...ha... padan muka ...!!!

Tanpa Nama berkata...

PAD vs PTD

Pem Am Diplomatik vs PTD

cantik .. cantik .. cantik .. sama padan !!! kua kua kua kua kaa.kaa

DUA Pegawai pandai bercakap .. sama-sama hebat !!!!!!

GAME START ..

Tanpa Nama berkata...

PAD vs PTD

Pem Am Diplomatik vs PTD

cantik .. cantik .. cantik .. sama padan !!! kua kua kua kua kaa.kaa

DUA Pegawai pandai bercakap .. sama-sama hebat !!!!!!

GAME START ..

Isnin, April 02, 2012 6:33:00 PM
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Salam semua

Inilah orang gagah tuan director, gagah-gagah kepala hotak kau, Ini macam orang nak jadi Hang Tuah Tuan Director, Kalau tak boleh jadi Hang Tuah pun tak apa, kasilah jadi Hang Jebat, Nak jadi Hang Jebat, Tak boleh jadi Hang Jebat pun tak apa, Jadilah saya Hang Kebun. Jadi Hang Kebun guna cangkul, cangkul pun vcangkul lah.

Salam Hormat BP

Tanpa Nama berkata...

salam. siapa pun kita rasanya kurang cerdik bila menghina jawatan dan kerja orang lain.

Tanpa Nama berkata...

salam. siapa pun kita rasanya kurang cerdik bila menghina jawatan dan kerja orang lain.

Isnin, April 02, 2012 6:58:00 PM
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Salam semua

Oh adinda ku cantik jelita, hidungmu mancung bagai seludang, rambutmu hitam jambul didepan, berbaju bunga seluar yinki berkaki ayam. Oh lihatlah muka hamba yang putih melepak. Eh apa kau bikin dialog sendiri yae. Eh iapa tu disana, Itulah perompak yang mahu merompak dinda dari kanda. Apa kau bilang aku perompak, akulah director Ahmad Nisfu. Ej kau jangan menyamar diri sebagai director, walaupun rupamu tak ku kenal, tapi lubang hidungmu tetap jadi pujaan hatikuu...

Haai Hang Jebat, lebih baik kau turun, jikalau kamu tak mahu turun, kau tunggu sana sampai aku datang, kau sudah tahu aku tunggu berapa lama dekat sini Jebat. Kau sudah tahu aku hampir buang air besar selama 7 kali. Apa kau mengigil nie setan. Angin segugut sudah datang tuann.

alam hormat BP

Tanpa Nama berkata...

Saya cadangkan :

1. Gaji Minimum RM1,500
2. Taraf Kelulusan Minimum SPM
3. Time Based 10 Tahun

Tanpa Nama berkata...

Salam sejahtera,

Sakit mata baca komen kat blog ni kan? yang skim lain kutuk PTD, PTD pun sama nak melayan..kesian dua2 spesies ni. yg 'skim lain' tu, majoritinya terdiri dari DG, 10% je yang J,F,dan sbgainya..guru2 yg majoritinya tak puas hati dgn PTD. guru2 ni taknak ada jawatan PTD di Jabatan2 Pelajaran atau Pejabat2 Pelajaran, mereka ni nak pegawai2 dilantik dr kalangan DG jer..alasannya, PTD tak tahu tanggungjawab guru.logikla jugak kalau mereka nk menentang PTD masuk pej. pelajaran kalau PTD masuk campur hal pendidikan yg mana 'DG' je 'tahu'..tapi tak logikla kalau mereka taknak PTD di ofis yg mana PTD lebih arif hal urus tadbir pejabat, sumber manusia dan kebajikan guru2 dan staf. Nampak sgt guru2 ni dah boring nk mengajar, nak masuk ofis dapat tunjuk hebat kat teman2 guru lain kat sekolah yg x dpt nak mohon masuk ofis, dpt keluar hari2 memantau ke sekolah makan free kat kantin sekolah, dpt karaoke hari2 dgn alasan berlatih untuk PSKPP, dapat berlatih main petanque dari pagi sampai petang kat belakang pejabat,dapat mengarah cik kerani senang2 tak macam kat sekolah dulu nak masuk pejabat GB atau Pengetua pun segan, dapat buli GB atau Pengetua yg x calonkan dia APC masa kt sekolah dulu...haa, sbb ape aku tau sume ni? aku pernah jadi Pegawai Tadbir Kontrak (yg gred 41 mcm gred N 0.5 sbb kerja N1 pun kitorang buat psl yg N1 asik keluar main petanque dgn guru2 pegawai ni dr pg smpai petang) kat PPD dulu, sbb tu dh masak sgt ngan perangai guru2 yg suka mengerah dn mengarah ni.mereka ni bercakap mengalahkan YB berkempen, tapi kerja nak fotostat skeping pun kena telefon kakitgn kontrak untuk fotostatkan..pagi2 masuk pukul 9, mintak si N1 yg punchkan.lps duduk skjp kat krusi,keluar minum sampai ptg...nk harapkan org lain tegur?PPD pun join skali..haha..best betul kan bila cikgu2 masuk ofis?goyang kaki dan tgn...

Tanpa Nama berkata...

Isu terbaru di JPA; KSN VS KPPA
silalah layari blog
http://kuasasebenarrakyat.blogspot.com
Panassssssssss..................

Tanpa Nama berkata...

Isu terbaru di JPA; KSN VS KPPA
silalah layari blog
http://kuasasebenarrakyat.blogspot.com
Panassssssssss..................

Tanpa Nama berkata...

Isu terbaru di JPA; KSN VS KPPA
silalah layari blog
http://kuasasebenarrakyat.blogspot.com
Panassssssssss..................

Tanpa Nama berkata...

Isu terbaru di JPA; KSN VS KPPA
silalah layari blog
http://kuasasebenarrakyat.blogspot.com
Panassssssssss..................

Tanpa Nama berkata...

Isu terbaru di JPA; KSN VS KPPA
silalah layari blog
http://kuasasebenarrakyat.blogspot.com
Panassssssssss..................

Tanpa Nama berkata...

Isu terbaru di JPA; KSN VS KPPA
silalah layari blog
http://kuasasebenarrakyat.blogspot.com
Panassssssssss..................

Tanpa Nama berkata...

Isu terbaru di JPA; KSN VS KPPA
silalah layari blog
http://kuasasebenarrakyat.blogspot.com
Panassssssssss..................

lok_lak84 berkata...

Satu hari di kelas:

Cikgu: pot pet pot pet marah pot pet pot pet marah pot pet pot pet marah

Murid: Cikgu ni cakap omputih pun tak betul camna boleh jadi cikgu ni... SPM cikgu dapat berapa? Tak yah SPM la, UPSR cikgu dapat berapa?

Kelepap!

Murid: Adeh..kena kasut daa...


Ikhlas,
Aku jadi guru nak selmatkan sistem pendidikan

Tanpa Nama berkata...

lok_lak84 berkata...

Satu hari di kelas:

Cikgu: pot pet pot pet marah pot pet pot pet marah pot pet pot pet marah

Murid: Cikgu ni cakap omputih pun tak betul camna boleh jadi cikgu ni... SPM cikgu dapat berapa? Tak yah SPM la, UPSR cikgu dapat berapa?

Kelepap!

Murid: Adeh..kena kasut daa...

Ikhlas,
Aku jadi guru nak selmatkan sistem pendidikan
#############
Hang mmg loklak la.... kalau ko jadi anak murid aku,,, tahu la ko...
Elok ko masuk kelas oendidikan khas....
Walaupun x suka pada guru... jangan aibkan prefesion guru...

Tanpa Nama berkata...

lok_lak84 berkata...

Ikhlas,
Aku jadi guru nak selmatkan sistem pendidikan
&&&&&&&&&&&&&
Tolong la buang tagline ni,,,, aku menyampah tahap gaban...
bagi statement kutuk kutuk cikgu... pastu nak berjuang dalam perguruan...
Sebelum tu ko perbetulkan dulu tanda salib kat bumbung KUSTEM ko...

Tanpa Nama berkata...

chaiiit budak kustem ni rupanya berselindung di sebalik nama loklak, aku tau sapa hang,mtk kpli 5 kali tpi xdpt, lpas tu la ni hang mkin skit hati sbb kpli/dpli dh x kluaq,tu yg hang dk marah sakan ni hahahahaha
nk jadi guru selamatkan sistem pndidikan konon kakaka ckp la sbb xdpt kerja lain hahaha by the way data hang dh di black list oleh ministry of education.padan muka.

17 berkata...

Tanpa Nama berkata...

Saya cadangkan :

1. Gaji Minimum RM1,500
2. Taraf Kelulusan Minimum SPM
3. Time Based 10 Tahun

Isnin, April 02, 2012 9:26:00 PM


setuju, tapi bukan bermakna gred2 yang guna PMR akan DINAIKKAN KE TARAF SPM, sebagaimana yang berlaku terhadap gred 11 sebelum ini.

yang gred guna PMR ke bawah tu kekal, tapi jawatan mereka dijumudkan untuk akan datang. pengambilan akan datang menggunakan SPM sahaja. barulah berkualiti perkhidmatan awam. sebab kakitangan dia paling "cikai" pun berkelulusan SPM, tamat tingkatan 5. barula pejabat kerajaan nampak lebih kompetitif, bukannya dikatakan orang sebagai tempat longgokan orang tidak berkualiti dan jumud ;-)

PAP yang bercita-cita nak jadi PTD berkata...

kepada PTD PTD hingusan di JPA nun. nak buat keputusan tu fikir tentang perihal 1.4 juta orang. bukannya fikir untuk 200,000 ribu orang sahaja. kalau fikir perut puak puak PTD & P&P saja, baik berhentikan saja semua kakitangan sokongan, biar korang saja yang mendominasi perkhidmatan awam.

lepastu mari ramai ramai tengok, berjalan ke tak pentadbiran kerajaan. ingat sikit, kumpulan sokongan ni yang menggerakkan pentadbiran awam. P&P ni setakat berkokok saja pandai.

kalau takboleh fikir pasal hak hampir 1 juta kakitangan sokongan, jangan duduk planet bumi.

pindah planet kepler-22b lagi baik. duduk la situ pastu buat keputusan sendiri. takda sapa marah.

ada paham PTD@JPA yang bijak pandai semua????

PTD Muda berkata...

kesimpulannya bro, kau nak P&P dpt gaji lebih rendah drpd sokongan? atau KGT lebih rendah dari Sokongan?

W17 yang tak ingin nak jadi PTD berkata...

kesimpulannya, bagi pakar ekonomi dan pakar kewangan buat kerja yang melibatkan kira-kira wang.

bukan bagi PTD

ada paham?

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Isu terbaru di JPA; KSN VS KPPA
silalah layari blog
http://kuasasebenarrakyat.blogspot.com
Panassssssssss..................

Isnin, April 02, 2012 11:24:00 PM

[[[[[[[[[[[]]]]]]]]]]]]]]

info yg menarik dan terkini. world view yg mencakupi isu semasa kemelut ssm, sbpa !

muga presden Cupec tidak disambung kontrak lagi slepas 1 Jun 2012 oleh KPPA.

Penjernihan perlu dilakukan di peringkat Cupec. Berilah peluang kpd Azih Muda terajui Cupec.

siapalah kita ...

PTD Muda berkata...

W17 yang tak ingin nak jadi PTD berkata...

kesimpulannya, bagi pakar ekonomi dan pakar kewangan buat kerja yang melibatkan kira-kira wang.

bukan bagi PTD

ada paham?
--------------------------------
PTD pun ade yg pakar la breder. hya kerana segelintir ptd kat JPA, ko nk merendahkan smua ptd expert lain? jgn kacau ptd yg wat keje lar.

Tanpa Nama berkata...

salam.saya PAP rasa amat kecewa kerana dlm jadual gaji baru SSM saya cuma dpt 1x kenaikan sahaja.Thn depan gaji saya dah mati balik.tetapi dlm sbpa bukan saja gred saya di naikkan kpd N11, malah gaji maksimum saya dipanjangkan kpd 4x mata gaji.dan gaji maksimum saya dlm sbpa jauh lebih tinggi dari gaji baru ssm sekarang.terlalu jauh beza gaji maksimum sbpa dan gaji maksimum SSM sekarang.nampaknya sbpa lebih menguntungkan pada PAP.sepatutnya bila gaji dikaji semula lebih menguntungkan tetapi tidak bagi kami jawatan PAP.minta JPA dan cuepacs ambil perhatian dan kaji balik gaji maksimum kami

.........................................................................................................

betulla ape yg die cakap. untuk org lama yg dh dekat dinding mgkin cuma dpt kenaikan utk tahun ni shj. bukan PAP shj, tp semua skim. Bagus la cadangan die sbb point dia memang kukuh. yg korg g kutuk PAp la, cikgu la, PTD la apekejadahnya? korg x rasa sbb korg punya PGT mungkin ada 10 ke 20 tahun lagi. Fikir samalah org lama ni sbb mereka pun ada tanggungan utk disara, bukan kita shj. Nak tggu SSM+ ni ditambah baik, ntah sempat ke ntah tidak sebelum diorg pencen. Kalau dh pencen dulu lg la rugi sbb gaji akhir yg rendah.
Aku bukan back up diorg, tp aku x mau duduk kt planet keplerr-2b oleh sebab tdk memikirkan org lain.

PTD Muda berkata...

yup..sepatutnya SSM+ ni tidak akan kurang drp SBPA. tp realitinya korg bley tgk sendiri. nvm, kite blajar dr kesilapan.

W17 berkata...


PTD Muda berkata...

PTD pun ade yg pakar la breder. hya kerana segelintir ptd kat JPA, ko nk merendahkan smua ptd expert lain? jgn kacau ptd yg wat keje lar.


adalah amat PELIK apabila pakar wujud dalam kumpulan yang PELIK.

sebagai contoh, pakar kewangan lahir dari mereka yang memang memegang jawatan yang ada bunyi kewangan.

pakar teknikal datang dari mereka yang sejak dari dulu buat kerja teknikal, sebagai contoh, kejuruteraan awam, mekanikal, elektrik, mekatronik dan sebagainya.

pakar IT juga datang dari mereka yang celik IT, bekerja dalam bidang IT dan semestinya seorang it enthusiast.

pakar bedah datang dari skim jurusan perubatan dan kedoktoran.

pakar dalam bidang keagamaan, tafsir al-Quran, hadis juga datang dari tokoh agama yang memang dari zaman mudanya terlibat secara langsung dalam bidang usuludin, feqah, tasawwur dan sebagainya.

jadi sila TUAN PTD MUDA yang bijaksana terangkan kepada saya, tang mana datangnya PAKAR KEWANGAN dari SKIM YANG BERNAMA TADBIR & DIPLOMATIK? saya tak nampak pun perkataan kewangan/ekonomi/sosial datang dari perkataan TADBIR & DIPLOMATIK? seharusnya mereka hanya layak melahirkan pakar dalam bidang TADBIR dan DIPLOMATIK sahaja, sesuai dengan nama jawatannya.

sila tuan, saya tau PTD sebuah skim yang gemar menegangkan benang yang basah dan suka menarik rambut dari dalam tepung.

sebelum berhujah diharap dapat ambil rujukan di: http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=pakar

mana tau kot saya ada tersalah pandang. maklum la saya gred 17 sahaja, kurang cerdik berbanding dengan PTD

silakan!

Tanpa Nama berkata...

jgn amek rujukan dr sini udah le:

http://www.facebook.com/groups/231035873597981/

ini group fb syiok sendri nama nyer!
waka waka waka

PTD Muda berkata...

ok bro.. biar sy sampaikan hujah ckit

1. Nama sebuah skim tidak menunjukkan kepakaran yg ada. mungkin seorang akauntan pakar dlm ekonomi, seorng ptd pakar dalam kewangan dsbg.
2. terdpt 8 bidang dalam skop kerja ptd. antaranya kewangan. kebanyakan yg subjek matter expert (SME) dlm kewangan ade ijazah/sarjana kewangan. cube google 8 bidang ptd.
3. seseorang yg mentadbir juga boleh membuat kewangan dan sebaliknya. ttp kewangan biasanya ade di dalam skop pentadbiran sesuatu organisasi. so ia berada di dalam job scope ptd.
4. skop skim w adalah kewangan SAHAJA, dimana ianya terhad. akauntan untuk perakaunan, ekonomi untuk bidang ekonomi dsbg. ttp untuk ptd, skop kite pentadbiran iaitu mentadbir organisasi atau kerajaan.
5. kite bukan mau tentukan siapa yg betul atau salah. ttp setiap skim harus jalankan tugas yg dberikan, wpun kenaikan pangkat lambat. sebelum masuk jawatan, sume beria2 time interbiu, tp bile dh masuk, mau gaduh psl promotion. wajarke tindakan sedemikian?

sy tau sy masih muda, dan sy x berhasrat utk menyinggung mane2 pihak. cube renungkan ape akan jd kalo sume skim gaduh antara 1 sama laen.

Tanpa Nama berkata...

wakakaka....wakakaka...

apa susah...ramai yg suka sistem mcm komunisme agaknya...semua hak SAMARATA..

semua mau dilayan samarata dari PAP sampai JUSA...

benang basah? tepung...banyak cerita la...hahahaha...sesia saja anak2 kita belajar sampai dapat ijazah atau pHD...tak perlu sambung belajar tak perlu ada kelulusan tinggi kalau nak kerja gomen sebab nnt bukan boleh guna pon kelulusan tu..anak2 kita yg konvo rata2 umur sekitar 25-28..PURATANYA...nanti kena kutuk keji kalau masuk gomen utk gred 41..TAK KIRA LA SKIM APA PON...

kesian mak ayah yg dah korban bnyk utk anak2 ni..lepas tu sedap mulut saja org lain nak kutuk balik...& tak setuju anak2 kita ni jadi pegawai...jadi boss....habis tu anak2 kita ni belajar sampai konvo tu utk jadi apa ya??

Tanpa Nama berkata...

wakakaka....very typical..masa interview..semua sanggup..semua boleh..semua gah ckp demi agama, bangsa & negara...

bila dah masuk kerja..dah sah jawatan..sah dlm perkhidmatan, dpt lagi taraf berpencen...lupa dah semua yg sanggup bagai masa interview tu..bnyk plak cengkadakzz...wakakakaka...

bintara muda berkata...

kesian mak ayah yg dah korban bnyk utk anak2 ni..lepas tu sedap mulut saja org lain nak kutuk balik...& tak setuju anak2 kita ni jadi pegawai...jadi boss....habis tu anak2 kita ni belajar sampai konvo tu utk jadi apa ya??

anak anak disuruh masuk universiti lepastu masuk kerja untuk diajar lagi bagaimana untuk jadi ketua. bukan dilantik lepastu memandai-mandai jadi ketua. 2 benda berbeza.

pendidikan semasa di universiti dengan pendidikan dalam alam pekerjaan tak sama. sebab tu zaman sekarang kita lihat banyak dasar dan benda merepek berlaku.

budak yang baru masuk kerja gred 41 seharusnya dilatih untuk memimpin, bukan disuruh memandai-mandai untuk memimpin.

sama kes macam gred 22 dan 32 iaitu senior dikalangan kumpulan sokongan. mereka seharusnya diselia dan dipantau oleh gred senior dari kalangan P&P iaitu gred 48/52, bukannya dipantau dan diselia serta dinilai oleh gred junior yang masih mentah dalam P&P seperti gred 41.

kena bezakan benda ni, baru perkhidmatan awam bertambah matang.

gred 17 adalah junior dalam kumpulan gred spm. gred 32/26/38 adalah senior dalam kumpulan sokongan samada guna stpm/diploma atau kpsl dari bawah.

manakala gred 41 adalah junior. gred 48/52/54 dan seterusnya adalah junior, tapi dalam kumpulan pengurusan.

dalam tentera sendiri belum ada leftenan muda supervise staf sarjan atau sarjan mejar, malah sarjan mejar sendiri yang menasihat leftenan muda dengan kaedah MASIH LAGI DALAM PROTOKOL. sebab itu wujud istilah "permission to speak freely".

bintara muda berkata...

pembetulan:

manakala gred 41 adalah junior. gred 48/52/54 dan seterusnya adalah SENIOR, tapi dalam kumpulan pengurusan.

tambahan:

apa yang saya nampak sekarang jabatan kerajaan banyak meletakkan gred junior 41 dan 44 menjadi ketua cawangan, ketua unit dimana kakitangannya banyak gred senior dikalangan sokongan seperti 22/32/36/38

banyak yang salah dalam pentadbiran awam sekarang ni. itu sebab banyak berlaku salah faham dan tentang menentang dikalangan setiap skim yang ada dalam kerajaan.

Tanpa Nama berkata...

mamat bersyukur
ramai yang tak puashati sebab gaji dah sampai dinding dan ssm2012 hanya memberikan satu anjakkan gaji kepada diorang dan thn seterusnya dah sampai dinding balik, tapi takpayah ler risau sangat ..sebab sistem gaji nie akan ditambah baik setiap 4 tahun...sekali.....mungkin akan ada penambahan mata gaji lagi pada masa akan datang...buat masa sekarang nie nikmati dulu gaji yang dapat.......

Tanpa Nama berkata...

kepada bintara muda..
kalau chain of command dlm sistem pentadbiran kita sekarang tidak betul krn gred gred lantikan (41 @ PnP) menjadi ketua kpd gred kenaikan pangkat (22/32/36 dll @ sokongan) apa cadangan tuan untuk perbetulkan?

Tanpa Nama berkata...

alahhh...alasan saja semata-mata..semua mau dipukul samarata...walhal bukan semua yg muda tu hampehh..& tak juga semua yg tua otai tu bagus belaka..

bila ada pembongkaran tertentu tau plak marah..tau plak komen "jangan aibkan profesyen xxxxx.."

memasing ada kelebihan & kekurangan..isu utama dlm blog kupax skrg...anak2 kita yg berjuta konvo & grad tu..kalau kerja gomen nak masuk takuk mana?? walhal layak & wajar utk gred 41..tapi kalau masuk kena kutuk keji plak...sesia lah susah payah belajar sampai grad!

nak bincang tu bagus..demi kebaikan tapi biarlah seimbang..jgn dok pukul rata..kesian kat keluarga yg selama ni korban utk anak2 kita belajar hempas pulas..

Tanpa Nama berkata...

Nampak sgt ko ni dengki dgn guru. Cetek ilmu ko. Nampak sgtlah ko nk apply jd guru tp x dapat. Ops, x layak pn. Ngam sgt keje N0.5 utk ko. Bebal + bongok! Tau kutuk guru je.

Tanpa Nama berkata...

this bro...i like laaaaa...wakakakakaka...copy paste semula pembongkaran dia ni:>>>>

".. Nampak sgt guru2 ni dah boring nk mengajar, nak masuk ofis dapat tunjuk hebat kat teman2 guru lain kat sekolah yg x dpt nak mohon masuk ofis, dpt keluar hari2 memantau ke sekolah makan free kat kantin sekolah, dpt karaoke hari2 dgn alasan berlatih untuk PSKPP, dapat berlatih main petanque dari pagi sampai petang kat belakang pejabat,dapat mengarah cik kerani senang2 tak macam kat sekolah dulu nak masuk pejabat GB atau Pengetua pun segan,

dapat buli GB atau Pengetua yg x calonkan dia APC masa kt sekolah dulu...haa, sbb ape aku tau sume ni? aku pernah jadi Pegawai Tadbir Kontrak (yg gred 41 mcm gred N 0.5 sbb kerja N1 pun kitorang buat psl yg N1 asik keluar main petanque dgn guru2 pegawai ni dr pg smpai petang) kat PPD dulu, sbb tu dh masak sgt ngan perangai guru2 yg suka mengerah dn mengarah ni.mereka ni bercakap mengalahkan YB berkempen, tapi kerja nak fotostat skeping pun kena telefon kakitgn kontrak untuk fotostatkan..

pagi2 masuk pukul 9, mintak si N1 yg punchkan.lps duduk skjp kat krusi,keluar minum sampai ptg...nk harapkan org lain tegur?PPD pun join skali..haha..best betul kan bila cikgu2 masuk ofis?goyang kaki dan tgn..."

Isnin, April 02, 2012 9:42:00 PM

Tanpa Nama berkata...

kutuk-mengutuk adalah saudara syaitan...macamana cikgu-cikgi...

kutuk-mengutuk adalah saudara syaitan...macamana cikgu-cikgi...

kutuk-mengutuk adalah saudara syaitan...macamana cikgu-cikgi...

Tanpa Nama berkata...

macamana urusetia program...asyik berubah tempat jer...

macamana urusetia program...asyik berubah tempat jer...

macamana urusetia program...asyik berubah tempat jer...

Tanpa Nama berkata...

hahahaha...padan muka...padan muka tersepit takleh nak buat benda2 syok sendiri..yg dah kebiasaan dibuat di opis tu...teruskan pembongkaran..itu belum campur buku rekod perkhidmatan tak reti nak update..urusan kewangan tafsir sesuka hati...hehe..lepas tu ngamuk sakan bila org lain pantau dorang...


wakakakakakaka....dengki? takde maknanya che' oiiiiiii.....

bestnya online masa cuti ni!!!!

Tanpa Nama berkata...

kenyataan kurang cerdik, nak guna perbandingan tentera kononnya...:

"..dalam tentera sendiri belum ada leftenan muda supervise staf sarjan atau sarjan mejar, malah sarjan mejar sendiri yang menasihat leftenan muda dengan kaedah MASIH LAGI DALAM PROTOKOL. sebab itu wujud istilah "permission to speak freely".

Selasa, April 03, 2012 10:31:00 AM

======================================================================

dah nama pon TENTERA...sistem jauh beza..sebab tu ada POLIS TENTERA...ada sistem mahkamah tersendiri!!..dll.. mana buleh samakan dgn AWAM..sama ka ic AWAM dgn ic TENTERA??...adoiiii....kurang cerdik la mau buat perbandingan dengan TENTERA...wakakakakaka....kalau suka sgt sistem TENTERA..awat tak p join TENTERA dari dulu??

Tanpa Nama berkata...

ADA UNTUNG KER DER? TAK PUAS HATI DENGAN SBPA? TIDAK PUAS HATI DENGAN SSM2012?...GAJI CIPUT? TAKDER PhD, MASTER ATAU DEGREE ATAU DIPLOMA? Tak layak naik gaji atau naik pangkat. Bosan dengan tempat kerja, masalah dengan Bos anda dan rakan sepejabat. Ada penyelesaian masalah....ANDA CARILAH Kerja kat tempat lain yang boleh ambil anda dan menawarkan gaji yang lumayan....Ada untung ke der? Ada berani?

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
this bro...i like laaaaa...wakakakakaka...copy paste semula pembongkaran dia ni:>>>>

".. Nampak sgt guru2 ni dah boring nk mengajar, nak masuk ofis dapat tunjuk hebat kat teman2 guru lain kat sekolah yg x dpt nak mohon masuk ofis, dpt keluar hari2 memantau ke sekolah makan free kat kantin sekolah, dpt karaoke hari2 dgn alasan berlatih untuk PSKPP, dapat berlatih main petanque dari pagi sampai petang kat belakang pejabat,dapat mengarah cik kerani senang2 tak macam kat sekolah dulu nak masuk pejabat GB atau Pengetua pun segan,

dapat buli GB atau Pengetua yg x calonkan dia APC masa kt sekolah dulu...haa, sbb ape aku tau sume ni? aku pernah jadi Pegawai Tadbir Kontrak (yg gred 41 mcm gred N 0.5 sbb kerja N1 pun kitorang buat psl yg N1 asik keluar main petanque dgn guru2 pegawai ni dr pg smpai petang) kat PPD dulu, sbb tu dh masak sgt ngan perangai guru2 yg suka mengerah dn mengarah ni.mereka ni bercakap mengalahkan YB berkempen, tapi kerja nak fotostat skeping pun kena telefon kakitgn kontrak untuk fotostatkan..

pagi2 masuk pukul 9, mintak si N1 yg punchkan.lps duduk skjp kat krusi,keluar minum sampai ptg...nk harapkan org lain tegur?PPD pun join skali..haha..best betul kan bila cikgu2 masuk ofis?goyang kaki dan tgn..."

PATUTLA CIKGU-CIKGU dan GENG PPD takmau PTD masuk sebab ada menda yang tak kena.

Akauntan berkata...

PTD Muda berkata...

ok bro.. biar sy sampaikan hujah ckit

1. Nama sebuah skim tidak menunjukkan kepakaran yg ada. mungkin seorang akauntan pakar dlm ekonomi, seorng ptd pakar dalam kewangan dsbg.
2. terdpt 8 bidang dalam skop kerja ptd. antaranya kewangan. kebanyakan yg subjek matter expert (SME) dlm kewangan ade ijazah/sarjana kewangan. cube google 8 bidang ptd.
3. seseorang yg mentadbir juga boleh membuat kewangan dan sebaliknya. ttp kewangan biasanya ade di dalam skop pentadbiran sesuatu organisasi. so ia berada di dalam job scope ptd.
4. skop skim w adalah kewangan SAHAJA, dimana ianya terhad. akauntan untuk perakaunan, ekonomi untuk bidang ekonomi dsbg. ttp untuk ptd, skop kite pentadbiran iaitu mentadbir organisasi atau kerajaan.
5. kite bukan mau tentukan siapa yg betul atau salah. ttp setiap skim harus jalankan tugas yg dberikan, wpun kenaikan pangkat lambat. sebelum masuk jawatan, sume beria2 time interbiu, tp bile dh masuk, mau gaduh psl promotion. wajarke tindakan sedemikian?

sy tau sy masih muda, dan sy x berhasrat utk menyinggung mane2 pihak. cube renungkan ape akan jd kalo sume skim gaduh antara 1 sama laen.

Selasa, April 03, 2012 10:16:00 AM

..................................

Saya ingin memperbetulkan pemahaman tuan, Sebenarnya skop tugas Akauntan & PTD hampir sama sahaja, tugasnya merangkumi kepada pengurusan, kewangan, ekonomi, sumber manusia dan IT. Kedua-dua jawatan ini boleh ditemui di pelbagai jabatan dan kementerian seluruh negara dari gred 41 ke JUSA. Kini kedua-dua jawatan juga perlu melalui proses yang sama sebelum diambil kerja dan disahkan jawatan termasuklah peperiksaan, assesment centre, temuduga etc. Cuma perbezaan nya yg jelas ialah tugas PTD merangkumi tugas Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar Negeri (Diplomatik) manakala tugas Akauntan banyak berhubung kait dengan kewangan terutama di jabatan dan kementerian yg memperolehi peruntukan belanjawan yang besar.

PTD Muda berkata...

Saya ingin memperbetulkan pemahaman tuan, Sebenarnya skop tugas Akauntan & PTD hampir sama sahaja, tugasnya merangkumi kepada pengurusan, kewangan, ekonomi, sumber manusia dan IT. Kedua-dua jawatan ini boleh ditemui di pelbagai jabatan dan kementerian seluruh negara dari gred 41 ke JUSA. Kini kedua-dua jawatan juga perlu melalui proses yang sama sebelum diambil kerja dan disahkan jawatan termasuklah peperiksaan, assesment centre, temuduga etc. Cuma perbezaan nya yg jelas ialah tugas PTD merangkumi tugas Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar Negeri (Diplomatik) manakala tugas Akauntan banyak berhubung kait dengan kewangan terutama di jabatan dan kementerian yg memperolehi peruntukan belanjawan yang besar.
--------------------------------
ok..sy phm maksud u, bro.. kat Kementerian Kewangan, kbykan post (bajet, perolehan, ekonomi antarabangsa) dipegang oleh ptd. skim w hanya pegang jawatan akauntan dan audit SAHAJA. so maybe sy x lihat job scope akauntan kat MOF. mungkin dh tibe masanye job scope skim lain diperluaskan utk membantu pengurusan organisasi. ape yg dikhuatiri berlaku ialah conflict of interest jike akauntan membuat akaun dan meluluskan perolehan sesuatu barang.

untuk makluman, ptd yg melalui exam interview etc tidak hanya diuji berdasarkan Hubungan Antarabangsa dan Hal Ehwal Luar Negeri (Diplomatik) ttp berbagai topik, antaranya kewangan negara. sy sendiri ditanya soalan berkenaan HR dan Kewangan bajet masa interview ptd. ape yg sy nk sampaikan sini ialah sume skim ade rezeki masing2. who knows, mungkin pada masa akan datang, skim guru atau polis akan jadi skim yg dibela kerajaan :)

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum dan Salam Semua

Bagi saya tak kisah. Tetapi apa dah jadi dengan nasib rakan2 KUP. Seperti dalam lampiran C menunjukkan mereka tidak dibenarkan KGT selama 2 tahun. Apakah maksud KUP tersebut atau kemungkinan KUP bagi jawatan yang dijumudkan.

Jika tiada ada berlaku kenaikan KGT selama 2 tahun, tuanpuan boleh bayangkan berapa ribu kerugian mereka ini. Mungkin tuanpuan boleh perjelaskan hal ini secara terperinci.

Maaf terpaksa gunakan waktu pejabat untuk penjelasan ini kerana banyak rakan2 yang datang bertanya.

Salam Hormat daripada Saya BP.

Tanpa Nama berkata...

byk gak gred 41 setahun jagung dlm ni yg xpuas ati dgn statement mr bintara muda.

hahahaha.

ok ler tu, ader gak yg tergigit cili nmpk nyer :p

p/s: tringt kt si bodo 41 kt opis aku yg blum sah jawatan, baru keje 2-3 thn, dah pandai citer psl "pengalaman hidup" & pengalaman keje. umo baru 26. hahaha. aku xleh byg lg 10 thn camner character si bodo nih.

silap spa gaks amek fresh grad kualiti sampah camnih. mana xnyer, dulu di univ tiru assignment org, tipu dlm exam, bodek lecturer utk dpt A. nih ler jdnyer :p

Tanpa Nama berkata...

PTD Muda berkata...

kesimpulannya bro, kau nak P&P dpt gaji lebih rendah drpd sokongan? atau KGT lebih rendah dari Sokongan?
))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

hape punye soklan lah yang die tanye?
sape pule yang minte begitu.

Melayu relaks, santai, hibur, libur berkata...

mak aih,

korang ni semuanya SALAH bila :-
i. keluar pekeliling baru
ii. batal pekeliling baru
iii. naik gaji org lain (ikut SBPA)
iv. naik gaji korang (ikut SSM+)
v. suruh buat keje hakiki
vi. markah LNPT rendah sbb x wat keje

yg BETUL bagi korang:
i. batal ptk (penilaian pengetahuan korang)
ii. kalau naik gaji korang sendiri 1000%
iii. mintak mansuhkan keje hakiki untuk wat keje2 cecupak
iv. kuar minum2, makan2, isap2 rokok, ponteng, pegi bank, EL, MC
v. markah LNPT tinggi walaupun buat semua perkara di no. iv

mmmm x tau la aku nk ckp pe...

Tanpa Nama berkata...

hairan juga bila ada kalangan masyarakat kita ni mengukur kematangan, ilmu, kemahiran & ilmu kehidupan berdasarkan UMUR semata-mata..

kononnya lagi otai lagi meningkat umur maka DIA LEBIH LAYAK utk dikategorikan sebagai matang..hanya yg berumur LAYAK cakap pasal hidup..jadi pemimpin...dll..

kalau ada org lain yg lebih junior dari segi UMUR..dianggap picisan..TAK LAYAK jadi pemimpin..TAK LAYAK bagi pandangan/nasihat..hanya sebab sebaya umur anaknya..hingusan...bersin..masih basah...dll..


kpd semua yg percaya & pegang kuat fahaman mcm ni..AWAS lah anda semua..sebab anda bakal mewarisi sifat (bukan jadi mcm ok...jadi SIFAT) si IBLIS...

si IBLIS lagi lama & awal diciptakan..pendek kata lagi OTAI laaa....maka dgn angkuhnya takmau tunduk sujud pada Adam..atas alasan lagi OTAI & MULIA!!

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
kepada bintara muda..
kalau chain of command dlm sistem pentadbiran kita sekarang tidak betul krn gred gred lantikan (41 @ PnP) menjadi ketua kpd gred kenaikan pangkat (22/32/36 dll @ sokongan) apa cadangan tuan untuk perbetulkan?

-------------------------------
Ni Bang Kassim Chain Of Command ka..???
Ohhh Bang Kassim....kau bersuara juga akhirnya.

Tanpa Nama berkata...

setuju.....
Teringin nak dengar pendapat En Kassim tentang SSM Plus ni....

MR HANDSOME GUYS berkata...

yg BETUL bagi korang:
i. batal ptk (penilaian pengetahuan korang)
ii. kalau naik gaji korang sendiri 1000%
iii. mintak mansuhkan keje hakiki untuk wat keje2 cecupak
iv. kuar minum2, makan2, isap2 rokok, ponteng, pegi bank, EL, MC
v. markah LNPT tinggi walaupun buat semua perkara di no. iv

mmmm x tau la aku nk ckp pe...

______________________________________________________________________

vi. main GOLF
vii. habiskan karipap 10 ketul n kacang cap NGAN YIN time meeting
viii. lawatan kerja luar (out station) bersekali cuti-cuti m'sia, karaoke, berkelah, shopping, jalan-jalan cari makan n warung kita.

same le kiteeeee. kui kui kui auk aukkkkkkkkkkkkkk!!!

pesara berkata...

saya nak cerita pengalaman saya melawat anak di jepun.
orang jepun bila dia diterima menjawat satu jawatan, contohnya pengurus. dia tidak terus duduk dikerusi pengurus. bulan pertama bertugas, cuci tandas dan sapu pejabat. bulan kedua bertugas distor. bulan ketiga bertugas sebagai kerani. begitulah seterusnya berperingkat peringkat, hingga akhirnya barulah dia kembali ke post sebenar, iaitu jawatan yang dia pohon.
dengan bangganya, dengan bangganya, dengan bangganya, dengan bangganya, dia melakukan semua tugas tersebut, walaupun dia ada ijazah, master dan PHD.
yang hebatnya, orang bawah tidak boleh la nak auta, nak tipu dia, sebab semua kerja dia dah buat dalam jabatan tu.
nak tanya, hampa semua disini macam tu ka?
fresh graduate nak mohon jawatan gred 41, kena trainning dulu buat kerja kuli. tamat trainning baru hampa kembali ke jawatan yang hampa pohon. barulah hampa tahu apa permasalahan dari level bawah sampai atas. masa tu, kalau ada orang bawah nak auta hampa, hampa boleh jawab, saya dah buat kerja orang bawah, semua dalam kocek saya, jadi jangan nak auta saya!!!!!!!!!!!!!
fresh graduate, masuk kerja terus level 41. setakat teori, praktikal tiada. setakat faham permasalahan level bawahan tanpa dapat menjiwai. bukan apa, dikuatiri......... lingkup organisasi. hampa pikiaq la no

pokcik bukan suruh hampa tengok anak pakcik blajaq dekat mana.
mesej yg pokcik nak sampaikan, itu yang hampa kena tengok.
bila kena dekat batang hidung hampa, mula hendak mengamuk.

Kim Jong II berkata...

saya nak cerita pengalaman saya melawat anak di jepun.
orang jepun bila dia diterima menjawat satu jawatan, contohnya pengurus. dia tidak terus duduk dikerusi pengurus. bulan pertama bertugas, cuci tandas dan sapu pejabat. bulan kedua bertugas distor. bulan ketiga bertugas sebagai kerani. begitulah seterusnya berperingkat peringkat, hingga akhirnya barulah dia kembali ke post sebenar, iaitu jawatan yang dia pohon.
dengan bangganya, dengan bangganya, dengan bangganya, dengan bangganya, dia melakukan semua tugas tersebut, walaupun dia ada ijazah, master dan PHD.
yang hebatnya, orang bawah tidak boleh la nak auta, nak tipu dia, sebab semua kerja dia dah buat dalam jabatan tu.
nak tanya, hampa semua disini macam tu ka?
fresh graduate nak mohon jawatan gred 41, kena trainning dulu buat kerja kuli. tamat trainning baru hampa kembali ke jawatan yang hampa pohon. barulah hampa tahu apa permasalahan dari level bawah sampai atas. masa tu, kalau ada orang bawah nak auta hampa, hampa boleh jawab, saya dah buat kerja orang bawah, semua dalam kocek saya, jadi jangan nak auta saya!!!!!!!!!!!!!
fresh graduate, masuk kerja terus level 41. setakat teori, praktikal tiada. setakat faham permasalahan level bawahan tanpa dapat menjiwai. bukan apa, dikuatiri......... lingkup organisasi. hampa pikiaq la no

pokcik bukan suruh hampa tengok anak pakcik blajaq dekat mana.
mesej yg pokcik nak sampaikan, itu yang hampa kena tengok.
bila kena dekat batang hidung hampa, mula hendak mengamuk.

===========================
Pakcik....bukan kat Japan aje....ari tu saya pegi Korea Utara pun sama juga....lagi best dia boleh trus keje kuli tu sampai pencen.

pesara berkata...

huhuhu

Tanpa Nama berkata...

saya bukan Bang Kassim Chain of Command tapi saya sedang menunggu jawapan/cadangan Bintara muda...

N 32 berkata...


Tanpa Nama berkata...

hairan juga bila ada kalangan masyarakat kita ni mengukur kematangan, ilmu, kemahiran & ilmu kehidupan berdasarkan UMUR semata-mata..

si IBLIS lagi lama & awal diciptakan..pendek kata lagi OTAI laaa....maka dgn angkuhnya takmau tunduk sujud pada Adam..atas alasan lagi OTAI & MULIA!!


kau ni kuat ponteng kelas agama & kuat baca komik ni. mesti masa masuk U dulu kuat buat maksiat, menipu orang, tiru assignment, ugut pensyarah. ni yang jadi macamni

iblis dilaknat kerana angkuh disebabkan asal kejadiannya berbeza dengan adam. bukan sebab muda atau tua. dia dari api sedangkan adam dari tanah. kenapa dia tak angkuh dengan malaikat lain sedangkan jibrail lagi dulu diciptakan dari iblis yang datang dari keturunan jin?

inilah dia orang muda zaman sekarang. cakap guna kepala lutut. pengalaman hidup takda, habis belajar dapat 41 berlagak macam tau semua benda & nak jadi bos kat semua orang.

sedar sikit la budak. orang putih pun ada pepatah: with ages come a certain perspective.

jadi jangan nangis kalau orang kata budak universiti hingusan. memang pun. banyak pekeliling kerajaan yang anda tidak tahu, malah skim perjawatan dalam kerajaan pun belum tentu kau kenal lagi.

macam gred 41 mentah kat pejabat aku, dengan selambanya kata "gred N 24". ramai jugak yang tergelak dengar macam tu. nak buat camana, budak mentah, tapi berlagak macam tahu semua benda.

bila ada orang kata macam ni "masa TUAN/PUAN darjah 5 dulu, saya dah start kerja dah TUAN/PUAN", emo pulak dia.. ha ha ha

Tanpa Nama berkata...

Kepada Pakcik Pencen yang melawat anak yang studi kat Jepun tu...Jepun tu ada ajar tak cara-cara nak mandi mayat, kapan & sembayang mayat. Kalau pakcik dengar macam Ustaz Azhar bagi ceramah tu, rasanya boleh la bangga kot. Lulusan Univ Jepun tapi boleh mandi, semayang mayat....tabik spring. Kalau setakat ajar cuci tandas, sapu sampah buat keje kuli walaupun dah ada degree & PhD tak de mende nye...lepas diaorang dok kat pangkat besar tu takde diorang ingat ke bawah der...

Tanpa Nama berkata...

gred 41 skang nih mmg byk yg lulusan sampah. terutama intake 2008 ke atas. tgk je le kat memana office skang nih. nak wat camner, derang nih mintak keje swasta xlaku, jd isi borang spa. tuh jer yg leh amek derang.

Tanpa Nama berkata...

Pembantu AM Diplomatik...hehehhehe angan-angan Mat Jenin. Setakat SRP tu jer jangan nak mimpi nak jadi PTD...ada yang ada degree ada Master nak masuk jadi PTD jenuh dok amik periksa, PAC la, interview la kejadah nak masuk tak dapat2 jugak...dok kutuk PTD tapi ramai yang nak masuk jadi PTD. Dalam PTD ada bekas Cikgu, bekas Inspektor Polis, bekas BPR pun ada, lulusan engineer, sains atomik, biologist pun ada, lawyer pun join jugak....heran aku...

Tanpa Nama berkata...

PAD - Pembantu Am Diplomatik?

Mungkin ni cara yg betul supaya staf sokongan dpt merasai hidup seorang ptd yg slalu kena maki tanpa sebab.

Tanpa Nama berkata...

Masa SBPA dibatalkan dulu kata nak bagi jadual gaji sebaris (JGS), tapi kenapa masih ada lagi P1, P2 & P3 dan diganti pulak dengan JGMM (Jadual Gaji Minima Maksima), sekarang dah jadi 'Jadual Gaji Metrik Metrik' pulak. Kalau macam tu sama jelah JGM dan JGMM , cuma perbezaannya tambahan 13% setiap tangga. Lagi satu kalau dah duduk dalam P1 tu sampai pencen lah P1 kerana peperiksaan PTK dah tak ada, macamana naik naik P2 atau P3. Cubalah cuepacs semak...

Tanpa Nama berkata...

"..dalam tentera sendiri belum ada leftenan muda supervise staf sarjan atau sarjan mejar, malah sarjan mejar sendiri yang menasihat leftenan muda dengan kaedah MASIH LAGI DALAM PROTOKOL. sebab itu wujud istilah "permission to speak freely".

psl police/military tau klu bg kat pegawai muda utk wat decision, memang kalah perang ler jwb nyer.

mana tak nyer. hingus pun mleleh lg. suh pegang senjata, menggigil pala lutut weh. yg nangis pun ader.

jd org camnih xmo msk army. derang masuk public service. kena lak tuh dpt ptd. teruih jd terer derang sumer. plak tuh baru dpt 41, dah ader ramai "org bwh" gred 38 ke bawah. lg besar kapla derang.

Tanpa Nama berkata...

N 32 berkata...


Tanpa Nama berkata...

hairan juga bila ada kalangan masyarakat kita ni mengukur kematangan, ilmu, kemahiran & ilmu kehidupan berdasarkan UMUR semata-mata..

si IBLIS lagi lama & awal diciptakan..pendek kata lagi OTAI laaa....maka dgn angkuhnya takmau tunduk sujud pada Adam..atas alasan lagi OTAI & MULIA!!

kau ni kuat ponteng kelas agama & kuat baca komik ni. mesti masa masuk U dulu kuat buat maksiat, menipu orang, tiru assignment, ugut pensyarah. ni yang jadi macamni

----------------------

bdk bru nak idup bro. mmg camtuh ler. nih dok pi dgr ceramah sesat, tuh yg kuar perbandingan cenggitu.

ustaz dia dulu xajar suh hormat org tua. ustaz dia ajar klu msuk keje, dpt pos pgawai, teruih jd bos jgn respek org bwh.

Tanpa Nama berkata...

hormat??

hormat pada yg layak dihormati..kalau hang kata ajaran ni salah..hang yg dok mengaji p dengar ceramah ntahapahapa..

hormat pada yg layak & berhak dihormati la derrr...kalau nama saja tua...tapi dok sembang rata..gebang sana sini..buat teladan hapraq...layakkah dihormati??

jawap ni dulu...nak buat alasan lagi?? pigidahhh....perasan la sampai akhir hayat sebagai org lama..teladan la kunun!

UD48 berkata...

yang komen kat atas ni mesti fresh grad hingus tak habis kering umur 23-25 yang dapat gred 41 ni. keh keh. tu yang MELANTUN tu.

takpa bai. lu punya perjalanan jauh lagi. nanti umur lu sudah masuk 35 and above, you will understand.

sekarang ni zaman lu tak habis berfoya foya lagi. boleh la sembang pasal "sapa layak dihormati".

and i have to admit, nowadays there are lots of rubbish fresh graduate, entering service as a 41 and have nothing. it is not same like my old days.

Tanpa Nama berkata...

kat opis aku pun ader sorg minah gred 41 fresh graduate, jd ketua cawangan lg walhal umo lum masuk 30an lg.

nak ajar org psl keberkatan hidup, tapi diri sendiri xpakai tudung, rambut karat lagiii gituuuuuuu.

well bukan silap dia 100%, silap org yg melantik dia & yg assign dia ke post tuh ;-)

Tanpa Nama berkata...

UD48 berkata...
yang komen kat atas ni mesti fresh grad hingus tak habis kering umur 23-25 yang dapat gred 41 ni. keh keh. tu yang MELANTUN tu.

takpa bai. lu punya perjalanan jauh lagi. nanti umur lu sudah masuk 35 and above, you will understand.

sekarang ni zaman lu tak habis berfoya foya lagi. boleh la sembang pasal "sapa layak dihormati".

and i have to admit, nowadays there are lots of rubbish fresh graduate, entering service as a 41 and have nothing. it is not same like my old days.

=================
Kau jgn mengutuk org gred 41 tu hingus blum kering tau.....ada yg dah berpuluh taun kerja dah...cuma baru je dpt 41 sbb sambung blaja.
Jadi hingus tu bukan ape...cuma air naik kepala aje tu, kluar ikut hidung.
Jadi jgn ingat 41 ni semua hinggus meleleh lagi tau....

Tanpa Nama berkata...

Apa la disibukkan skop tugas prg? Kita uruskan fail meja sendiri sudahlah. Skim lain nak minta gred 17 terus naik pegi 52 tu diorg punya pasal la. Diorg ada union, fight melalui union diorg. Yg kita sibuk wt ape? Bukan kita boleh mangku tugas diorg pun. Nak kondem PAP la. Gred J la. 41 la. PTD la. Ape cerite ni wei? Kita dh diberi skop tugas kita, laksanakan shj la. Dah ada manual, SOP, taklimat etc etc sebagai panduan. Harapnya gred lain jgn campur urusan gred yg lain. Hanya menggalakkan perbalahan shj sedangkan kita tiada kepentingan pun dlm perbincangan diorg

R3 berkata...

=================
Tanpa Nama berkata...
Kau jgn mengutuk org gred 41 tu hingus blum kering tau.....ada yg dah berpuluh taun kerja dah...cuma baru je dpt 41 sbb sambung blaja.
Jadi hingus tu bukan ape...cuma air naik kepala aje tu, kluar ikut hidung.
Jadi jgn ingat 41 ni semua hinggus meleleh lagi tau....

Selasa, April 03, 2012 7:12:00 PM

-------------------------------

aku rasa baik kau tengok muka di cermin dan tanya diri sendiri, berbaloi ke tak kau naik ke gred 41 sekarang ni? aku sekali baca pun aku faham, yang diorang dok kutuk gred 41 tu bukan yang BERPENGALAMAN, tapi yang masih MENTAH dan hingus tak habis kering.

kalau ko rasa hingus ko dah lama kering, kenapa perlu nak terasa?

kecoh la ko ni. emo tak pepasal! sudahnya ko ni dengan budak hingusan 41 lain tu takda bezanya.

Tanpa Nama berkata...

PTD ばか

gaban berkata...

Otoko na n' darou? Guzuguzu suru na yo
Mune no enjin ni hi wo tsukero
Ore wa koko da ze Hito-ashi o-saki
Hikari no hayasa de ashita e dasshu sa

Wakasa Wakasa tte nan da Furimukanai koto sa
Ai tte nan da Tamerawanai koto sa
Gaban! Abayo namida
Gaban! Yoroshiku yuuki
Uchuu Keiji Gaaaaaaabaaaaan!

tet tett tetttt tett tett tetttt tet teetttttttttt!!

Tanpa Nama berkata...

Relaks semua....layan Doraemon dulu..tenkiu, arigato gozaimas pada yang bagi lirik Doramemon tu utk diplagiat....

Doraemon Lirik

konna koto ii na
dekitara ii na
anna yume konna yume ippai aru kedo

minna minna minna
kanaete kureru
fushigina POKKE de kanaete kureru
sora wo jiyuu ni tobitai na

(hai! takekoputaa!)

AN AN AN
tottemo daisuki
DORAEMON

VERSI MALAY nya.

Pada Suatu hari
Tempat tinggal Nobita
Muncul seekor Makhluk
Berwarna biru muda

Badannya bulat-bulat (Doraemonnya marah nih kalo tau dibilang bulat...)
Suka makan kuih donat (haaahhh... DONAT??)
Bila nampak tikus ia melompat (Makin marah lagi neh doraemon... )

Nobita ketawa sambil berkata:
(“aik?! takut tikus ke?”) ========> apa coba??

Ang! Ang! Ang!
Makhluk itu bernama
DORA-E-MON…

Tanpa Nama berkata...

Ada yang muda-muda dah langgar dinding (gaji maksimum). sedangkan tahun berkhidmat masih ada lagi 20 atau 25 tahun ... harap2 diambil perhatian untuk PA yang menghadapi situasi ini ....

TUKANG K2 GRED R11 berkata...

Nobita ketawa sambil berkata:
(“aik?! takut tikus ke?”) ========> apa coba??


pembetulan. yang sebenarnya bukan "apa coba", tapi apa celop?

sekian harap maklum

Tanpa Nama berkata...

Ooo mcm tu, maksudnya walaupun PTD yg kerja kat MOF tu semua ada degree in economy, finance, taxation & sbgainya, diorg masih tak layak buat dasar lah ya! So kalau PTD kat Kerjaraya tu degree engineering, surveyor semua tu, tak layak buat dasar gaklah. Minta maaflah, tahun 1980 leh lah ko nak cakap PTD tu degree sastera, not anymore, ko yg ignorant jgn nak menuduh org lain tak layak.

Tanpa Nama berkata...

Memang tak cerdik pun, bodoh sombong. Itu sebab jgn syak wasangka dgn org lain. Cuba telefon bahagian Cukai MOF, tanya bckground KPSU2 yg PTD yg ko anti sgt itu, diaorg boleh bgthu degree & master degree diorg untuk dinilai ok, lepas tu ko bukak sikit otak ko yg ala2 besar otak koala bear tu!

Tanpa Nama berkata...

Cikgu2 jd cikgu sebab takde keje lain yg ada, so jgn nak berlagaklah. Cikgu2 skrg bukan cikgu2 zaman dulu, yg memang dihormati kerana itu je tempat kita nk rujuk. Skrg ni cuba tgk multilevel marketing yg dapat topspot ambik gmbr ngan kete sume cikgu2, nasib baiklah bnyk alternative kumon, tuisyen2 lain, kalau tak mmg lingkup anak2 org!!

Tanpa Nama berkata...

Masa sy msuk keje dulu, sy ada PPT yg sanggup ddk bersama sy & ajar sy tentang sistem perkhidmatan awam, protokol & tatacara prosedur kewangan sebagainya. Cuma beliau maklum sy buat kerja dasar jd dia kata yg itu tuan kena bnyk membaca & rujuk pada bos2. Sy selalu berharap ada ramai PPT seperti dia utk membantu pegawai 41 skrg tp klu masing2 rs lebih pandai sbb satu rs dia ada degree & satu lg rs dia bnyk pengalaman, perkhidmatan awam kita akan hancur. Lepaskan lah ego masing2, kita memerlukan each other utk mantapkan perkhidmatan awam

Apa2pun sy sgt tak setuju KSN sambung kontrak, cukuplah sudah..

Tanpa Nama berkata...

hak ela, yg ko kalut sgt dgn PTD tu pehal? bia la diorang, xkaco hidup ko pun bodo! nak jeles plakkk bile diorang tu PTD n ko plak xdpt jd PTD!xhabis2 aku tgk kt blog cuepacs ni asik kutuk budak2 PTD je.. kalo nak jd sgt PTD, amik la dulu exam PTD tu, layak ke?? aku blaja oversea pn xlepas2 exam tuu k!

Tanpa Nama berkata...

aku baru abis blaja kt universiti... aku pun teringin gak nk jd PTD... tp exam die susah sgt la nak lepas... tapi kenape aa aku tgk kt dlm nh org ckp PTD bodo... kalau mcm tu, aku xnak la jd PTD, nanti org cakap aku bodo plak... kalo hari2 org ckp aku bodo, boleh jd bodo jgk aku nanti... tu doa tu... aku jd kerani je, dpt jgk keje kerajaan... sbb kt sini aku xnampak pn org kutuk kerani... jd kerani senang sikit kot dr jd PTD yg hari2 kene kutuk orang...