SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA TONGGAK KEMAKMURAN NEGARA

21 Oktober 2013

KENAIKAN PANGKAT SECARA TIME-BASED BERASAKAN KECEMERLANGAN BAGI PEGAWAI KUMPULAN PELAKSANA YANG BERADA DI GRED LANTIKAN

Media CUEPACS
21/10/2013

Pekeliling Perkhidmatan Bil. 8/2013


Kenaikan Pangkat Secara Time-Based Berasaskan Kecemerlangan Bagi Pegawai Kumpulan Pelaksana Yang Berada Di Gred Lantikan

Muat turun: Pekeliling Perkhidmatan Bil. 8/2013

111 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Berjaya gak......first..

Tanpa Nama berkata...

wow..bestnyer...pas ni bini aku naik DG44 ler plak...pas 8 tahun DG 48..pas DG 52..

senangnya jadi GURU.....horeyyyyy

Tanpa Nama berkata...

syukur....penantian kian berakhir...
namum jangkamasa masih bo dikaji lg baik sesuai dgn bebanan semasa...

apa2pun, syukur,tahniah, terima kasih

bini saya gred 41,saya gred 27 berkata...

macam mana pula dengan pegawai kumpulan pengurusan dan profesional.....tiada time based ke?
saya mohon supaya kumpulan profesional diberi tuntutan kerja lebih masa,terutama kumpulan 41 kerana gaji mereka kecil....

Tanpa Nama berkata...

TIME-BISED ni naik bkn secara automatik mcm 41 ke 44 ke 48 ye...(berasakan kecemerlangan) sila baca pekeliling betul2....

Tanpa Nama berkata...

Pekeliling ni untuk kumpulan Pelaksana je. Tak termasuk kumpulan P&P la.

Tanpa Nama berkata...

KENAIKAN PANGKAT NI BERASASKAN KEPADA PENCAPAIAN MARKAH PRESTASI MINIMA 75% UNTUK KUMPULAN PELAKSANA SAHAJA...JIKA DI BAWAH 75% KENAIKAN PANGKATNYA AKAN DI NILAI PADA TAHUN BERIKUTNYA.

Tanpa Nama berkata...

Berasaskan kecemerlangan maksud nya... LNPT MESTI >80%.yg automatik tu pun mesti tengok mark jugak...

Tanpa Nama berkata...

13 Tahun...tak munasabah...kenapa guru 8 tahun.... Mana ada keadilan....Sepatutnya 8 tahun...

Tanpa Nama berkata...

wow..bestnyer...pas ni bini aku naik DG44 ler plak...pas 8 tahun DG 48..pas DG 52..

senangnya jadi GURU.....horeyyyyy

Isnin, Oktober 21, 2013 11:25:00 PTG
_____________________________________
WEI BANGGANG...INI UNTUK KUMPULAN PELAKSANAN LAH BADIGOL....

Tanpa Nama berkata...

13 Tahun...tak munasabah...kenapa guru 8 tahun.... Mana ada keadilan....Sepatutnya 8 tahun...
_____________________________________
kenapa ko tak nak sama macam PTD...time base 3 thn jer, nak macam cikgu yang 8 tahun pulak....memang sah kumpulan pelaksana nie...

Tanpa Nama berkata...

Yea aku tahun depan....huhuhu

Tanpa Nama berkata...

pekeliling kata untuk kumpulan pelaksana, tapi dalam contoh senarai skim perkhidmatan bersepadu masuk gred 41 sampai 54.. sapa ada maklumat ...

Tanpa Nama berkata...

MANA PEKELILING BARU UNTUK JURUTEKNIK DAN PELUKIS PELAN?????

Tanpa Nama berkata...

cikgu dah lama laa ada time based, 41 ke 44, 8 tahun automatik

Tanpa Nama berkata...

PTD lg laa lps 3 or 4 tahun dan confirm, tros 41 naik 44.. puiii

Tanpa Nama berkata...

mmg x adil kmpln pelaksana time based kena tgu 13thn...napa gred 41 d lbh2kn...sdgkn pelaksana pun buat keja lbh bnyk..

Tanpa Nama berkata...

banyak cerita betul..dh bagi pekeliling dan comfirm pun masih lagi nak bising2..nanti buat 8 tahun..nak 2 tahun je kenaikkan..aduhai..x pernah rasa nak bersyukur..complaint beriya2..macam dia saja yang betul..orang lain semua salah...

Tanpa Nama berkata...

13 tahun nak menunggu?? macam nak tak nak bagi jer.. simpan jer lah pekeliling tu.. sebelum ni PM dah umum perkara yang sama.. rini cuma keluar pekeliling yang hanya mengesah pengumuman PM itu jer.. tak lebih dari retorik semata.. indah kabar dari rupa... hakikatnya tetap sama..

Tanpa Nama berkata...

AKS nak sama dgn Guru? Skop kerja Dan kelulusan dah tak sama, jadi kemudahan pun tak sama lah. Itu pun susah faham kah? Memalukan AKS je..

Tanpa Nama berkata...

sapa kata AKS memalukan 2 lh yang biol...tnpa kami ko dpt ke smua elaun 2...gaji tiap2 bln 2 ko buat sndiri ke...srh isi borang pn trcangak2..pandai bdk tadika lg..

Tanpa Nama berkata...

mcm la trok sgt cikgu la ney... ajar pn budak pn hendak x hendak jer... xda keikhlasan langsung... kira gaji jer... bln bila aku dapat kenaikan... mcm hampehhh... xda keja sgt laney... cikgu melayuuuu... biasa la...

Rosdi Junior berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

Lu bikin gua panas... cuukup byk dah pahala... bior keturunan lu rasa balasan nye...suka fitnah ini cikgu... bodoh2 jd semuanya anak2 lu...

Tanpa Nama berkata...

Saya tak maaf awak... biar tuhan je yg balas ... fitnah

Tanpa Nama berkata...

Anak lu yg bodoh... cikgu u marah... dah mmg keturunan bangang...

Tanpa Nama berkata...

Wei.. kalu demo anok bapok mu... pi royak depan cikgu la... baru anok bapok mu sejati... tulur ado

Tanpa Nama berkata...

aku raso perjuangan Cuepacs tak cukup mantap.
Guru dpd KUP 8 tahun.
Penjawat Awam 13-15 tahun.
PTD ??

Dah sampai masanya Cuepacs BERUBAH.
Calon Presiden CUEPACS 2013-2016 Hj. Mat Shah dilihat lebih menyengat dan berbisa dpd Presiden Cuepacs sekarang (omar).
Tunggu JPA .........

Tanpa Nama berkata...

sudah sampai masanya kita tukar PRESIDEN CUEPACS. dia ni ibarat boneka/puppet je. angguk-angguk geleng-geleng.

semua idea dia ketinggalan zaman. zaman sekarang kumpulan pelaksana ramai yang dah ada kelulusan di peringkat sarjana muda, tapi presiden CUEPACS masih di takuk lama.

sila letak jawatan wahai omar. kalau rasa ada maruah la.

Tanpa Nama berkata...

Hello bro.. setiap bidang kerja mestilah ada bezanya... kalau sama.. takdelah bos.. takde kuli... u pilihlah nak jd ape.. kalau tak berjaya.. biar anak cuba...kalau dah tau bidang guru peluang cerah... suruhlah anak hg jd cikgu... nak jd doktor tak mampu kan... realistik lah sikit...

Tanpa Nama berkata...

ape kata u yg bertanding.. ckp pandai... menonjolkan lah diri... ape sumbangan u pd kami cuepacs.. buat la cuepacs 2... mai sy sokong u jd presiden..

Tanpa Nama berkata...

bagus bagi ckgu je kerja. dah keja stgh hr je time-based 8thn je

Tanpa Nama berkata...

"BAJET 2014: CUEPACS MINTA BONUS, KENAIKAN BEBERAPA ELAUN TETAP"

Pada pikiran aku yang suka pakai minyak geliga cap kapak ni..., aku pikir HARAPAN SETINGGI GUNUNG itu takkan menjadi, sebab tiap-tiap tahun bila nak bentang Bajet mestilah benda yang sama disebut2 tapi aku yang dah 38 tahun kerja gomen ini dah nak pencen pun dah ada jawapan untuk adik2 dan anak2 yang jadi penjawat awam iaitu KAMU JANGAN JADI MACAM PAKCIK INI SEMAKIN TUA SEMAKIN DIBODOHKAN oleh janji-janji yang gagal ditepati oleh mereka2 yang sebenarnya MUNAFIK. Orang MUNAFIK lebih besar DOSANYA dari orang yang KAFIR. Jadinya pikir2kanlah untuk PRK Sungai Limau dan PRU14 nanti. Huk...huk..,huk (batuk)...

Macam ni lah ye.., PRU14 akan diadakan pada 2018 masa tu pakcik dah pencen, pakcik masuk tanding parti cap kerusi. Pakcik menang dan dapat jawatan menteri nanti pakcik akan TUNAIKAN harapan kamu semua, sebab pada masa tu wawasan 2020 dah hampir dan penjawat awam berhak bergaji setanding swasta ye.., doakanlah. Amin.

Tanpa Nama berkata...

Wah sedap ko kutuk kmpl pelaksana.. ni la salah sorg pnp yg xboleh pakai..kerja kuat mengelak gaji nk besar je..

Tanpa Nama berkata...

Keje pakai otak bro..sesuaila dgn kelayakan :0)

Tanpa Nama berkata...

Ngapnye ko ni..klu keje ko kitorang buat.keje kita ko nk buat pulak ke?blh je..smbglh degree maaa.dh itu skop keje ko..buat jelah.kang suruh ngajo histeria pulak jadinye..huhh

Tanpa Nama berkata...

Xdela terok sgt bro..tpi klu nk tau lebih lanjut applylah dulu :0)

Tanpa Nama berkata...

Biar aku explain lah sikit siapa bos siapa kuli semua pun kuli lah bro.

Bila cakap jaga bahasa lebih beradap sikit gred 48 pun kuli jugak sebab atas dia ada lagi besar pangkat last sekali sampai kepada peringkat menteri.

Menteri tu pun kuli jugak akhirnya sebab yang lantik rakyat untuk pejuang hak rakyat.

Jadi semua pun kuli.

Ok bahasa jaga bro tunjukkan kau ni berpelajaran sikit.

Tak payah rasa diri tu gah sangat... Aku pun bukan gred rendah tapi respact jugak orang lain.

Kalau setakat belajar sijil berdozen kat rumah sikap macam ni baik buang aja sijil tu langsung tak professional langsung dalam menegur.

Sedar sikit sedara awal pun kuli jugak kalau awak rasa bos sangat lah kan... Cermin balik kita semua pun kuli.

Yang mulia cuma yang beriman pada Allah.
Itu mulia

Tanpa Nama berkata...

salam 1 Malaysia dan salam perpaduan.
saya berharap Datuk presiden cuecpacs mencari jalan yang terbaik kepada mahasiswa dan mahasiswi untuk mendapat pekerjaan setimpal dengan kelulusan akademik..dimana pada masa kini jawatan AKS/AKP dijawat oleh mahasiswa dan mahasiswi..macam mana cara Datuk presiden cuecpacs menyelesai keadaan sebegini...dengan kos pembelajaran dan gaji(AKS/AKP) yang diterima tidak dapat menampung pembayaran hutang PTPTN dimana kos sarah hidup negara sekarang semakin meningkat..selain itu, pendedahan dalam meningkatkan prospeks kerjaya terbantut disebabkan lebih mengutamakan kepada golongan para guru dan pegawai professional sedangkan AKS/AKP juga memiliki degree...

saya berharap Datuk Presiden Cuepacs 2013, dapat mencari jalan yang terbaik bagi menyelesaikan keadaan kepada individu yang malang kerana datuk merupakan saluran perantaraan para pekerja kepada kerajaan...

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum,

Mohon kawan-kawan tengok surat edaran dari Kementerian Pendidikan Malaysia bertarikh 17/10/2013 - urusan pemangkuan n 17 ke 22, bagi saya surat ini suatu yang tidak adil bagi kakitangan yang bertugas di ibu pejabat(putrajaya) , call tanya kenapa begini jawapanya malas nak layan kes tukar-tukar lepas dapat jawatan... mohon pencerahan dari kawan2

Tanpa Nama berkata...

mcm2 pulak syaratnya

Tanpa Nama berkata...

KELUHAN KAKITANGAN

http://khairulryezal.blogspot.com/2013/08/keluhan-kenaikan-gred-jawatan-peringkat.html

Tanpa Nama berkata...

KELUHAN KAKITANGAN

http://khairulryezal.blogspot.com/2013/08/keluhan-kenaikan-gred-jawatan-peringkat.html

Tanpa Nama berkata...

bagus bagi ckgu je kerja. dah keja stgh hr je time-based 8thn je

.................................

satu statement dengki yg paling bodoh ..klu x puas hati letak jawatan n apply jd cikgu..kita tgk keje stngh hari ke idok..

SANG ARJUNAtapa berkata...

NI SEMUA MCM JADAH.....
BAGI SIKIT.....
DEPA AMBIL PAS NI BANYAK.....
UMPAN AJE NI....
PAS NI TANGGUNG AJE BEBAN.....

SUKA SUKA PASTU DUKA LEEEE......

Tanpa Nama berkata...

Isteri saya Gred 41 saya gred 17, tiap-tiap malam saya naik gred 41, tak payah susah minta pun.

Tanpa Nama berkata...

Jgn2 langsung xpernah rasa pun. Bayangan je ade le. Hancur isteri kau krna tiap2 mlm kena hentam.

Tanpa Nama berkata...

Amboi petahnya bercakap. Cikgu lg yg jd mangsa geram kau org ye? Pernahkah kerajaan mewajibkan PT/AKS spya memiliki ijazah tapi cikgu adakan. Kalau nak sgt jd cikgu kenapa xminta awal2, skrg nasi dah jd bubur nak sakit hati dan salahkan org lain pula. Ataupun engkau ni memang xlayak langsung jd cikgu? Cukuplah jd PT kerana ramai lagi kat luar sana langsung xde kerja. Hidup di dunia xkan semua nak sama dan sempurna. Mustahil bin ajaib mun semua benda hendak disamakan.

Tanpa Nama berkata...

Wife saya seorang guru dan bila saya tgk kerjanya baru saya fikir bertapa susahnya jadi guru ini...Dgn hdk memastikan makan minum suami anak2 dan kejayaan anak murid,dgn kerja sek,dgn tanda kertas,dgn kerja keraniannya lagi yg perlu dibuat.malahan dgn sistem baru ini blh dikatakan byk kerjalah.Memang gi pagi balik jam 3 ptg,tapi kerja tetap di samb pula hingga malam ada kala wife saya tidur jam 1 pagi utk siapkan kerjanya..jadi jika u all ada yg dengki atau iri hati cubalah minta jadi guru untuk sebulan ke atau selama yg anda mampu...CUti sek memang nampak cuti ,tapi wife saya tanda kertas spm dan ada lagi yg u all tak nampak bila cuti nampak shook,tapi kerja tersorok ramai yg tak nampak...Hormatilah guru dan majikan anda.Bila anda menghormati mereka insyallah anda akan berjaya kerana tampa jasa pendidik kita tidak akan dapat peluang mcm sekarang ni,hanya membezakan gaji atau taraf adalah kerana kita sendiri yg tak mau ususa lebih semasa zaman sek2 dahulu.bila dah besar dan masuk di alam pekerjaan mcm2 tak cukup sebab semuanya adalah bermulanya dari kita sendiri...Jika hdk bawa kereta kena isi minyaknya,jika hdk bergaji besar dan cepat naik panggat kenalah USAHANYA dari akar umbinya.

Tanpa Nama berkata...

kira beruntung la keja cikgu...gaji besar....kita patutnya kena pikir utk semua org...xperlu kita kerja cikgu nk backup kita nya kerja...kitanya kerja juruteknik kita backup kerja juruteknik...tlg la paham org yg kerja gred rendah lagi susah...org gred rendah pn bayar harga yg sama untuk brg keperluan...

Penganggur berkata...

Bagi penjawat awam, dah senang dah untuk naik pangkat. Ada time based, dan dipendekkan lagi dari 15 tahun ke 13 tahun. Kenaikan pangkat sudah tidak menjadi masalah lagi bagi diorang sekarang.

Cuma sekarang bagi anak muda yang menganggur, tidak kiralah yang keluar universiti atau lepasan SPM atau lepasan PMR. bagaimana nak menangani mereka ini?

Bersara wajib telah dilanjutkan kan ke usia 60 tahun. Bayaran pencen bagi yang ingin bersara pilihan telah dinaikkan dari 50 tahun ke 55 tahun. Jadi makin lama lah penjawat awam dapat berkerja dan lambatlah mereka bersara.

Oleh itu makin ramailah anak-anak muda yang sepatutnya mendapat pekerjaan di sektor awam disebabkan persaraan penjawat awam menganggur.

jadi, kerajaan kena fikir bagaimana nak menangani pengangguran ini bukan sahaja lepasan universiti bahkan kesemua lapisan SPM, PMR dan Darjah 6.

Kerajaan sepatutnya menurunkan semula pembayaran pencen kepada yang bersara pilihan pada usia 50 tahun atau 45 tahun. Ini permintaan anak muda yang menganggur.

Tanpa Nama berkata...

Saya sokong kalau had umur persaraan ini di pendekkan kepada umur 55 atau 50 tahun untuk mengurangkan pengangguran di kalangan anak-anak muda lulusan universiti dan mempercepatkan proses kenaikan pangkat.

Tanpa Nama berkata...

polis pangkat rendah konstabel (17) 4 tahun dah naik pangkat ke lans koperal (22) 10 tahun dah naik koperal (26). kami pon nak mcm polis.

Tanpa Nama berkata...

Mana ada..polis 3 thun lans kpl,8 tahun koperal

Tanpa Nama berkata...

tunggu saja la 2 hari tak lama pun...
dapat syukur tak dapat buat keja lain..

Tanpa Nama berkata...

Bersara wajib ialah pada umur 60 tahun. Sekiranya ada masalah tertentu seperti sakit kronik, boleh memohon untuk bersara awal. JPA bahagian pencen sepatutnya juga memasukkan terma khusus berkaitan PA yang mengalami tekanan mental akibat bebanan kerja atau faktor luaran sebagai layak untuk bersara awal. Ni tidak, ramai PA yang masih meneruskan tugasan meskipun telah didiagnos dan disahkan oleh doktor sebagai pesakit mental.

Tanpa Nama berkata...

Ble u baca statement btul2...gua tak fokus pada guru saja....gua tekankan lbh kepada pendedahan dlm meningkatkan kerjaya....u ada tgk kat website kpm tak?kpm pun sendiri menawarkan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah kepada golongan aks...sblm u nak komen sediakan bahan cukup2 p wat research dahulu, bukan ikut emosi!!!!lgpun ada tak gua cakap nak jdi cikgu...u ada pelajaran tinggi gunakan ke saluran yg btl...kan kita nak mgecapi wawasan 2020 sblm tiba wawasan 2020 baik kita sediakan pelbagai pengetahuan...and u kena alert ngan pkembangan semasa kerajaan sarankan semua perkhidmatan awam harus memiliki pemikiran kreatif dan inovatif...SO PENINGKATAN KERJAYA SALAH SATU CARA TUK KITA MEREALISASIKAN IMPIAN NEGARA KITA....u jgn sombong...TLG LA BIARLA KOMEN TU MEMBINA SIKIT..

Tanpa Nama berkata...

Betul tu cakap tuan saya sokong, tp tuan pun kena sedar zaman skrg ni pun lepasan universiti pun menjawat jawatam aks/akp...dsbbkan kesukaran mendpat pekerjaan setimpal dgn klulusan akademik..oleh itu, biarlah golongan seperti ini dberi peluang pendedaham seperti mana guru dan pegawai profesional iaitu kursus dlm meningkatkan aspek kerjaya kerana kesemua penjawat tersebut terlibat secara langsung memperkasakan transformasi perkhidmatan awam dlm mrealisasikan impian wawasan 2020...ini membolehkan mereka mdpt pengalaman yg luas agar dpt peluang menjawat jawatan yg lebih tinggi dri jawatan sblmnya..

aku juga mahu gembira dihari raya.... berkata...

sayu hati ini bila deepavali makin hampir....cuti tahun dah la 20 hari saje,deepavali pula hujung tahun,cuti tahun dah hampir habis bila deepavali muncul....alangkah baik jika cuti deepavali ditambah lagi satu hari,...ini lah sebenarnya perjuangan.

sudah 3 tahun setiap kali deepavali mejelma saya selalu minta agar tiba tiba dato najib umum deepavali cuti ditambah...

deepavali lebih berseri jika cuti ditambah,sila bertimbangkan...

Tanpa Nama berkata...

Mahu menjana pendapatan lebih... Click http://www.Payzzo.com/?share=15698

Tanpa Nama berkata...

Wife saya seorang guru dan bila saya tgk kerjanya baru saya fikir bertapa susahnya jadi guru ini...Dgn hdk memastikan makan minum suami anak2 dan kejayaan anak murid,dgn kerja sek,dgn tanda kertas,dgn kerja keraniannya lagi yg perlu dibuat.malahan dgn sistem baru ini blh dikatakan byk kerjalah.Memang gi pagi balik jam 3 ptg,tapi kerja tetap di samb pula hingga malam ada kala wife saya tidur jam 1 pagi utk siapkan kerjanya..jadi jika u all ada yg dengki atau iri hati cubalah minta jadi guru untuk sebulan ke atau selama yg anda mampu...CUti sek memang nampak cuti ,tapi wife saya tanda kertas spm dan ada lagi yg u all tak nampak bila cuti nampak shook,tapi kerja tersorok ramai yg tak nampak...Hormatilah guru dan majikan anda.Bila anda menghormati mereka insyallah anda akan berjaya kerana tampa jasa pendidik kita tidak akan dapat peluang mcm sekarang ni,hanya membezakan gaji atau taraf adalah kerana kita sendiri yg tak mau ususa lebih semasa zaman sek2 dahulu.bila dah besar dan masuk di alam pekerjaan mcm2 tak cukup sebab semuanya adalah bermulanya dari kita sendiri...Jika hdk bawa kereta kena isi minyaknya,jika hdk bergaji besar dan cepat naik panggat kenalah USAHANYA dari akar umbinya.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

AKU SOKONG KENYATAAN, WIFE AKU GAK SEORANG GURU.... DAN AKU PESARA TENTERA..

GANDINGAN GURU DAN TENTERA MEMANG HEBAT...

Tanpa Nama berkata...

Time-based sebenarnya banyak create masalah terutamanya untuk terima dan beri arahan esp diri dah rasa rasa naik pangkat. So, sekarang Gred dah sama atau lebih tinggi. Betullah pekeliling sebut, pegawai KUP adalah dibawah seliaan di bawah pegawai gred hakiki.. Tapi hakikatnya manusia tidak sebegitu.. Ini terjadi di beberapa skim perkhidmatan... CELARU. kalau tak layak lebih baik tak naik pangkat jer... Kpd yg berkelayakan tu, berilah peluang kpd mereka utk memegang jawatan yg lebih tinggi...

Pelaksana buat kerja berkata...

Hello bro.. setiap bidang kerja mestilah ada bezanya... kalau sama.. takdelah bos.. takde kuli... u pilihlah nak jd ape.. kalau tak berjaya.. biar anak cuba...kalau dah tau bidang guru peluang cerah... suruhlah anak hg jd cikgu... nak jd doktor tak mampu kan... realistik lah sikit...
************************************
Hoi bodoh punya makluk mmg setiap bidang kerja ada bezanya ttp bukan gaji tu serupa bumi ngan langit..tau.. kalau nak beza sangat u buat semua sendiri dari gaji, cuti, kenaikan pangkat, keluar kursus..semua buat sendiri tak perlu par ke kerani ker driver ker...
mmglah pelaksana tak belajar tinggi, kalu macam tu baik tanggungjawab dan jumlah kerja lebih sikit dan ringan..kerana masakan orang tak pandaikan...
kan kamu sebagai orang yg berilmu tinggi boleh melakukan segalaX2nya dengan betul dan senang...bodoh

Tanpa Nama berkata...


Alhamdullilah dan tahniah kepada mereka yang layak. Namun begitu mohon pencerahan JPA/SPA dan CUEPACS berkenaan dengan surat edaran tahun 2005JPA(S)256/6 Klt.12 (66)bertarikh 12 Oktober 2005- KEUTAMAAN PELANTIKAN PEGAWAI KUMPULAN SOKONGAN YANG MEMPUNYAI IJAZAH KE JAWATAN YANG LEBIH TINGGI DALAM PERKHIDMATAN AWAM.

Dalam kes ini, telah berkhidmat 13 tahun dalam perkhidmatan awm dimana 4 tahun dalam jawatan PAR dan 9 tahun dalam PT N17. Tahun 2009 telah tamat pengajian peringkat Sarjana Muda Dengan Kepujian IPTA. Sehingga sekarang masih menunggu dan terima tawaran pelantikan ke gred lantikan yang lebih tinggi aitu Gred 41.

Setelah buah semakkan dalam status permohonan dan hubungi SPA dimaklumkan status TIDAK MEMENUHI SYARAT SEMASA YANG DITETAPKAN OLEH SURUHAJAYA kerana CGPA below 3.00. Maka jadilah mangsa keadaan kerana pegawai yang sedang berkhidmat yang bermotivasi tinggi untuk meninggkatkan kerjaya dan trasnformasi perkhidmatan awam kepada keadaan ini gara2 CGPA 3.00. Mohon CUEPACS dan SPA jawab soalan ini. Kami belajar separuh masa bukan sepenuh masa yang boleh rekod pointer CGPA 3.00 ke atas kerana setakat assigment copy dan paste.


Yang untung sekarang pegawai lantikan terdahulu kerana CGPA bawah 3.00 lepas dan skrang gred lebih tinggi ..

Tambahan lagi skrang di mana Kementerian ada jawatan PSH yang mengambil pekerja Degree dan Diploma.. So pekerja kumpulan pelaksana kurang bebanan kerja dan rugi masa kerana kerja yang PSH pun kumpulan pelaksana boleh lakukan.. Mohon kurangkan penjimatan awam bayar gaji dan multitasking PT N17 tanpa mengambil PSH Gred N27 dan PSH N41. Rugi duit pembayar cukai dan rakyat aje...

Sekara pandangan..

Tanpa Nama berkata...

Cemerlang...ini pengalaman sy..di berikan kerja yg banyak dan mengikut segala arahan pihak atasan....tetapi tidak di iktiraf sebagai pekerja cemerlang....bila di persoal pihak atasan mengatakan..bila kamu lapor di bahagian ini so tunggu kita beri ikut senioriti...walaupun pegawai tersebut tak buat kerja....tahun seterusnya kerana komited sy dlm kerja penyelia memberi markah SKT 99 peratus....tapi masih juga tidak diiktiraf sebagai pekerja cemerlang....yg peliknya staff yg tidak hadir bekerja selama berbulan2...diberi anugerah cemerlang...alasan boss ini reversesikologi..supaya dia berubah!!! adil kerr...yg buat kerja tak di Iktiraf...bila sy suarakan perkara ini...org atasan minta sy bersabar...dan Ingat Allah tahu sy buat kerja....hanya Allah shj yg tahu perasaan sy...kecewa dgn swikap Jabatan...so skrang ni sy down...n buat kerja...apa yg ada shj tanpa ada rasa bersaing atau sikap utk belajar juga dah hilang...apa bila melihat Jabatan sy...mengamal sikap kronisma...si pemalas dan kaki ampu...sering mendapat pengiktirafan....itu pasallah yg naik pangkat dungu...kerana sikap ketua2 yg suka diampu...sangat kecewa....apa lagi nak di harapkan...biarlah hanya ALLah yg tahu.

Tanpa Nama berkata...

nk bercakap bior la ade ilmu bro..jgn main terjah je...polis naik pangkat dr konstabel ke l/kpl 4 thun..l/kpl bkn n22 tapi n19..kopral n22..

Tanpa Nama berkata...

apa nak gaduh2....kenapa semua nak naik pangkat....mudah sebab nak naik gaji....

Tanpa Nama berkata...

Minta kump pelaksana pegang jawatan kanan semua jabatan spya mereka puas hati dpt gaji besar sdgkn kelayakan spm. Pas tu yg ada ijazah, sarjana, phd pegang jawatan kump pelaksana pula. Adakah negara yg buat mcm ni? Ataupun dibayar gaji samarata mulai N1 hingga 54, adakah semua akan berpuas hati? Tentu tidak... Pasal ada yg sambung belajar tapi xdpt naik gred anda harus bersyukur kerana ramai lg yg ada sarjana, phd kat luar sana masih xdpt kerja yg memuaskan hati mereka dan ada yg langsung xdpt kerja tetap pun. Sabar mungkin di akhirat nanti anda akan mendpt nasib yg lebih baik. Kapcai tu kapcai lah janji xjln kaki. Apa nak buat...

Tanpa Nama berkata...

Memang aku xde kereta, rumah mewah tapi saya happy kerana sya x perlu risau ttg cukai jln, insuran, byran ansuran bulanan. Duit gaji yg aku ada aku guna utk keperluan lain dan kalau aku x de duit pun aku masih dpt makan ikan, ayam, sayuran ; semuanya aku usaha sendiri. Inilah bestnya hidup kat kpg dan hutang pun tiada. Kerja makan gaji tapi kalau gaji besar tapi hutang sekeliling pinggang pun xberbaloi, buat stres ada la.

Tanpa Nama berkata...

Sebut saja bab naik gaji ramai yg nak tapi xkurang pula yg nakkan supaya gaji mereka saja dinaikkan dgn banyak. Teori ekonomi mana yg dipakai tu. Cuba bayangkan jika kerajaan sentiasa naikkan gaji kump pelaksana dgn peratus yg tinggi lama kelamaan jurang gaji dah xde. Adakah org lain senada dgn anda? Kalau gaji dinaikkan biarlah kump lain pun naik sama, buat apa kump yg bergaji besr tu belajar bermatian dan terpaksa pinjam duit utk yuran pengajian jika gaji madih nak disamakan dgn lulusan spm. Adoi, pakailah otak dgn betul. Jgn tunggu sampai kena batang hidung sdri baru nak sedar.

Tanpa Nama berkata...

Kamulah yg bodoh kerana asyik xsedar diri. Suka salahkan org lain. Bertindak positif dan berusaha spya murah rezeki bukan duduk dan berangan dpt gaji yg tinggi spya dpt hidup mewah dan bergaya. Semua kerja perlukan usaha, peragut, pencuri pun perlu berusaha utk dpt habuan yg banyak. Tlg jgn salah kan org lain ke? Anda pun xsempurna kan?

Tanpa Nama berkata...

boleh tak cuepacs bawa isu ke jpa supaya umur pencen dikurangkan semula ke 55 tahun. aku rase lagi efisen. teanga muda leh keje. org lama leh rehat awal tapi dengan syarat terus daapat pencen. kerajaan pun xrugi cntohnya. seorang gred 17 gaji macx rm3000. bila pencen elaun yang dia dapt berpindah pada seorang pegawai baru masuk. n bayaran pencen 75% dapat 2500. rm500 yg lebih dapat kpd pegawai baru tadi n tambah lagi rm1000 untuk seorang pegawai baru masuk keje gaji rm1500. sebenarnya kajaan just kuar 1000 n dapat tebaga baru. klu sume gini makneye kakitangan awam sentiasa meriah dan bertenaga kerana sentiasa tenaga baru masuk. sekian. pjg gak cadangan aku ek:)

Ray berkata...

hmmm...gred U dengan gred L..xde pun..senyap je ni..dimana mereka?

PROF JUSA B berkata...

Saya perlu bangkitkan tentang gaji pensyarah. Aneh dan pelik kerana sepanjang 30 tahun saya bertugas sebagai pensyarah, gaji pensyarah tidak pernah melalui penstrukturan semula berbanding gaji guru yang saya lihat begitu drastik perubahannya. Bayangkan seorang guru pakar (guru cemerlang) yang hanya berkelulusan ijazah pertama layak menerima gaji bergred DG52 (setaraf dengan gred gaji pensyarah berkelulusan PhD) atau DG48 sedangkan seorang pensyarah yang berkelulusan sarjana dan bergred DS45, mengajar pula calon-calon sarjana tetapi menerima gaji yang lebih rendah daripada itu.
Lebih malang lagi ialah, sebahagian besar pensyarah bergred DS45 ini merupakan bekas-bekas guru yang berpengalaman mengajar lebih daripada 15 tahun. Jika dibandingkan dengan rakan-rakan guru mereka yang berada di sekolah atau di Institut Pendidikan Guru (IPG) atau Kolej Matrikulasi, maka golongan pensyarah ini seperti sengaja dizalimi. Lebih memalukan lagi jika dibandingkan dengan guru-guru sekolah yang mengajar Tingkatan 6 (pra-universiti), dengan pengalaman kurang 10 tahun tetapi turut menerima gaji gred DG48/DG44.
Inilah satu kezaliman dalam kes pembayaran upah dan guna tenaga kerja kepada pensyarah. Oleh itu, saya mencadangkan supaya gred gaji pensyarah tanpa PhD perlu dinaiktarafkan kepada DS52 (atau setara dengan tingkat gaji DG48) dan pensyarah berkelulusan PhD dinaik taraf ke Gred DS54 dan begitulah seterusnya. Situasi ini akan dapat menunjukkan status dan kedudukan pensyarah di mata dunia setanding usaha memartabatkan golongan profesional.
Secara peribadi, saya melihat skim perkhidmatan pensyarah IPTA pada zaman ini adalah amat menyedihkan berbanding guru sekolah. Golongan ini terpaksa berhadapan dengan satu persaingan dunia yang jumud dan amat menekan. Pensyarah hari ini lebih teruk daripada seorang guru yang terpaksa berhadapan dengan cabaran atau kemungkinan pertembungan budaya ilmu. Tentunya pertembungan ini menuntut iltizam dan komitmen yang tinggi sebagai satu usaha persaingan yang sihat.
Kepada KPM, fikirkanlah kebajikan dan nasib para pensyarah yang akan membawa impian dan nama universiti tempatan ke mata dunia sebelum mereka berhijrah ke universiti swasta (IPTS) yang menjanjikan pulangan yang lebih baik. Tugas pensyarah sebenarnya lebih berat berbanding guru sekolah. Mereka perlu membuat penyelidikan, menyelia tesis sarjana mahupun PhD, mengajar dan mereka juga menjadi milik masyarakat.
Akhirnya, sebagai seorang profesor Gred Jusa B, saya tidak mempunyai apa-apa kepentingan terhadap gaji dan jawatan kerana saya sudah menikmati kesemuanya itu. Apa yang saya harapkan ialah belalah nasib golongan pensyarah ini kerana di tangan merekalah akan lahirnya generasi hebat negara dan generasi bermodal insan yang bakal menyambung gagasan kepimpinan negara.Seperti yang selalu saya suarakan di dalam mesyuarat dengan anggota senat-senat universiti bahawa sudah sampai masanya pihak KPM berfikir seperti mana cara orang Jepun berfikir, iaitu memastikan bangsa mereka berada di baris hadapan tanpa membunuh jati diri bangsa. Budaya menginsafi falsafah Melayu “kera di hutan disusukan; anak mati dalam pelukan” perlu difahami sebaik-baiknya.Sebagai penutup surat ini, sekali lagi saya merayu agar KPM dapat memikirkan kewajaran pandangan dan cadangan saya ini supaya kita sama-sama dapat mengangkat martabat dan memikirkan kebajikan golongan pensyarah yang tidak pernah disentuh oleh mana-mana pihak sejak 10 tahun kebelakangan ini.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa guru xde pensyarah. Jgn asyik nak cemburu dgn guru. Hormat menghormati amat perlu bukan keluhkan keadaan. Tanpa guru yg perkenal huruf nombor kpd murid xakan ada pelajar kolej, universiti. Anda faham?

PROF JUSA B berkata...

Salam saudara/saudari..ini bukan soal cemburu atau apa pun..saya cuma berikan sedikit pandangan mengenai gaji pensyarah yang tidak pernah disemak sejak 10 tahun lepas..mohon agar pihak saudara baca dahulu tulisan saya. saya cuma membuat perbandingan.cuma memohon pencerahan dan tindakan dari KPM

Tanpa Nama berkata...

Poorraahh..!! guru dan pensyarah same jea, keje nak naik gaji jea, kerja mcm cibai , cukup bulan ambik gaji, tak kira student berjaya atau tidak, tak ambik kisah langsung, cikgu tak masuk kelas, kalau kelas hujung-hujung, langsung tak di pedulikan..boleh jalanlah.. bila bajet, mulalah nak naik gaji, naik pangkat, keje mcm cibai..poorraahh..!!

Tanpa Nama berkata...

Hang yg iri hati dgn cikgu ni x keluar dari cibaikah? Hang xperlu cibaikah? Kalau xde cibai hang pun x wujud kat dunia ni. Patut hang x dpt naik gaji, naik pangkat sbb hanya pandai maki hamun dan x lihat sendiri. Hang ingat jawatan lain semua cekap dan sifar masalah kah? Kat pejabat ramai PT yg berlagak spt boss, berlengah2 layan pengunjung, asyik bergayut dgn hp. Selagi kita manusia dan rakyat malaysia cara kerja tetap sama xkira kerja apa. Cuma nak minta gaji naik tanpa kira mutu kerja. Salahkan diri kalau gaji xcukup makan. Kalau nak gaji besar kenapa x awal2 mohon jawatan yg glamour dan besar gaji?. Cemburu di atas kesilapan sendiri.

pokku berkata...

byk btl org yg makan semut..klu dh spm wat la cara spm,ni x,sijil spm tp demand gaji mcm phd..busuk hati btl la korg ni,aku ni keje pun pkai spm je tp redha je la sbb dulu2 malas nk smbg blaja..xyah la duk kata keje org ni mkn gaji buta la,ape la..mcm la korg2 tu keje ikhlas sgt,klu ikhlas xdela nk kutuk2 keje org lain kt sini..ade plak yg seolah2 ngaku yg sume keje dia kena buat,cisss..nk kencing pun agak2 la..mana2 yg dpt pgkat time based ke,naik gaji ke,tu dh rezeki dia,klu dengki sgt mntk la keje2 yg demikian..tp x,duk melalak je memanjang,ckp ckgu,polis,tentera duk asyik naik gaji,try la mntk tgk senangnya cmne..jgn duk main ckp,polis dan tentera naik pangkat pun, hg nk sama mcm diaorg naik pangkat,tp pk la sikit sbb ape dia dpt pngkat sng dr org lain..keje dulu bru tau..ade otak pk la sblm bercakap..

rahim razali berkata...

Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...
Poorraahh..!! guru dan pensyarah same jea, keje nak naik gaji jea, kerja mcm cibai , cukup bulan ambik gaji, tak kira student berjaya atau tidak, tak ambik kisah langsung, cikgu tak masuk kelas, kalau kelas hujung-hujung, langsung tak di pedulikan..boleh jalanlah.. bila bajet, mulalah nak naik gaji, naik pangkat, keje mcm cibai..poorraahh..!!

***

Ini adalah cntoh org yang minda kelas ketiga dn sakit hati dgn org..mencibaikan org..weiii tgk diri sendiri dulu..kalo ko bijak sangat x delah ko keje mcm skrg..kalau dh bodoh..bodoh jugak..ni bodoh berlagak pandai..biarlah org nak tuntut pun baik gaji..mereka thu kerje mereka cmne..dri ko kalau x tahu apa2..baik senyap...

Tanpa Nama berkata...


Kepada PROF JUSA B

Rasanya tidak betul disalurkan pandangan tuan di sini, tuan boleh salurkan pandangan melalui persatuan pensyarah di universiti tuan dan mohon mereka salurkan ke KPM dan seterusnya ke JPA. Saluran di sini tidak formal dan kebanyakannya untuk tempat luahan hati peringkat bawahan dan amat tidak sesuai untuk tuan. Bergitu juga untuk gred 41 dan ke atas adalah tidak sesuai anda melemparkan pandangan anda di sini, impaknya anda sendiri akan tahu. Kesimpulannya Gred 41 dan ke atas boleh baca sahaja dan JANGAN RESPON! di dalam blog ini. Blog ini bagus untuk dibaca untuk kita tahu apa yang peringkat bawahan ini luahkan dan mungkin boleh digunakan untuk penambahbaikan di organisasi tuan/puan.

Moga kita semua diberkaiti tuhan.

Dr Celup






































































Tanpa Nama berkata...

Kepada Dr Celup

Sokong sgt kenyataan tuan. blog ini hanya untuk dibaca oleg gred 41 ke atas..jangan sesekali komen sebab nanti akan dijadikan bahan oleh golongan gred bawahan..mereka akan merendah2kan kita..jadi biarlah kita hanya melihat senario yang ada...mereka ini adalah golongan yg kecewa...menyalahkan kerajaan walaupun tak tahu apa yang mereka salahkan. fakta hanya diperolehi daripada blog dan sumber yang boleh dipertikaikan kesahihannya..

Tanpa Nama berkata...

Dr. Celop...

Saya menyokong penuh saranan anda kepada Prof Jusa B. Kita kumpulan Profesional perlihatkan kematangan dan kredibiliti kita menyuarakan hasrat dan pandangan melalui saluran yang sewajarnya. Klu kita mampu menyediakan bahan untuk seminar..membentangkan kertas kajian sserata tempat mengapa tidak kita teruskan kepetahan berbicara kita di Persatuan Pkhidmatan kita untuk berbincang dengan NUTP, Ceupacs atau pon pihak KPM sendiri. Memadailah kita membaca komen-komen dan luahan gred 40 kebawah untuk kita menginsafi dan mensyukuri apa yang kita telah miliki dan mungkin juga pandangan dan komen mereka boleh pihak PTD @ JPA perjuangkan untuk kebaikkan organisasi perkhidmatan AWAM.

Tanpa Nama berkata...

DR CELUP

KALAU LEPAS BACA KOMEN SAUDARA
RASA PENING, LOYA DAN NAK MUNTAH DUA TIGA TEMPAYAN.......BOLEH TAK?

Tanpa Nama berkata...

jgnla nk brgaduh bgai semuanyer btul coz pndapat masing2...semua ada tggjwab msing2..jd utarakn sahaja n xperlu la nk gaduh2...bermusyawarah kn lg elok

Tanpa Nama berkata...

Tak puas hati.... guru 8 tahun.. kakitangan awam 13 thn.. 'ini tidak adil..' apa yg hebat sgt guru... cuti banyak... ngajar relax.. kelas yg mudur skit msk lewat.. tambah2 kelas terakhir.. dah hujung2.. tak ngajar laa.. yg syoknya lebih 50% drp mereka nii lah.. adalah puak2 pembangkang.. apa boleh buat... ikut tuan guru cakap.. demo bagi kawe sebatt je..

Tanpa Nama berkata...

Tahniah krana kerajaan beri keistimewaan kpd guru. jika hang ada anak atau anak buah yg sekolah jgn hantar mereka ke sekolah biar hang sendiri ajar, buat pa nak suruh cikgu yg dimaki hamun ajar anak hang. Hanglah org yg paling sesuai ajar sbb cikgu2 semua teruk pd pandangan hang. Kalau saya guru anak hang akan saya letakkan di luar kelas. Tak sanggup ajar anak org yg suka memfitnah org lain.

Tanpa Nama berkata...

APA KHABAR SEMUANYA.

Aku tulis ini lepas berita TV3 jam 8.00malam ini tadi 25.10.2013

Seperti yang dijangkakan sepertimana Bajet Kerajaan Pusat sebelumnya. Wah semua stesyen TV sebelum Bajet dibentang macam2 rupa penganalisa dan ahli kewangan muncul bercakap perkara yang sama. Konon nak cover-up lah dan menghangatkan suasana. Tapi aku dah jangka jugak akhirnya Bajet tidak perpihak kepada rakyat biasa tapi kepada rakyat kapitalism yang ada kepentingan dengan orang2 besar.Contoh mudah iaitu apa untungnya GST untuk rakyat biasa. Siapa yang untung dengan dasar GST. Tahun 2014 adalah tahun dimana semua rakyat Malaysia dikenakan cukai walaupun dia miskin papa kedana. Sebab beli sekampit beras murah pun akan dikenakan GST. GST ialah singkatan bahasa Inggeris iaitu Goods and Service Tax atau bahasa Melayu bermaksud Cukai Barangan dan Perkhidmatan dan lebih tepat pada pendapat saya sebagai Golongan Susah Tertindas.Selain Kerajaan Pusat yang menang tipis PRU13 tadi gagal tunai janji Pilihanraya PRU13
iaitu BR1M akan dinaikkan dari rm500 kepada rm1,200 tidak jadi kenyataan. Ternyata BR1M cuma berganjak kepada RM 650.00 Semuanya janji palsu. Saya harap kepada semua rakan2 da taulan yang kerja Kerajaan terutamanya di Putrajaya supaya pada PRU14 nanti jangan buat silap memilih seperti PRU13 tadi. Anda semua telah tertipu.

Tanpa Nama berkata...

"BAJET 2014: CUEPACS MINTA BONUS, KENAIKAN BEBERAPA ELAUN TETAP"

Pada pikiran aku yang suka pakai minyak geliga cap kapak ni..., aku pikir HARAPAN SETINGGI GUNUNG itu takkan menjadi, sebab tiap-tiap tahun bila nak bentang Bajet mestilah benda yang sama disebut2 tapi aku yang dah 38 tahun kerja gomen ini dah nak pencen pun dah ada jawapan untuk adik2 dan anak2 yang jadi penjawat awam iaitu KAMU JANGAN JADI MACAM PAKCIK INI SEMAKIN TUA SEMAKIN DIBODOHKAN oleh janji-janji yang gagal ditepati oleh mereka2 yang sebenarnya MUNAFIK. Orang MUNAFIK lebih besar DOSANYA dari orang yang KAFIR. Jadinya pikir2kanlah untuk PRK Sungai Limau dan PRU14 nanti. Huk...huk..,huk (batuk)...

Macam ni lah ye.., PRU14 akan diadakan pada 2018 masa tu pakcik dah pencen, pakcik masuk tanding parti cap kerusi. Pakcik menang dan dapat jawatan menteri nanti pakcik akan TUNAIKAN harapan kamu semua, sebab pada masa tu wawasan 2020 dah hampir dan penjawat awam berhak bergaji setanding swasta ye.., doakanlah. Amin.

Tanpa Nama berkata...

Semua pekerjaan yang baik2 mmg perlu diberi penghormatan, tak kesah laa cikgu ke, kerani ke, juruteknik ke bnyk lagi lah.. tapi.. ape kelebihannya golongan skim tertentu spt cikgu, ptd, doktr juga...? Ade time base tu.. ad yg 4 tahun je dah bole naik pngkat.. bnyk sangat ke kerja golongan ini, atau ade yg memganggap skim prkhdmtn lain takde kerja.. sedikit terkilan kerana perkara ini seolah2 mementingkan skim yang tertentu sahaja...

Tanpa Nama berkata...

Semua pekerjaan yang baik2 mmg perlu diberi penghormatan, tak kesah laa cikgu ke, kerani ke, juruteknik ke bnyk lagi lah.. tapi.. ape kelebihannya golongan skim tertentu spt cikgu, ptd, doktr juga...? Ade time base tu.. ad yg 4 tahun je dah bole naik pngkat.. bnyk sangat ke kerja golongan ini, atau ade yg memganggap skim prkhdmtn lain takde kerja.. sedikit terkilan kerana perkara ini seolah2 mementingkan skim yang tertentu sahaja...

Tanpa Nama berkata...

Semua pekerjaan yang baik2 mmg perlu diberi penghormatan, tak kesah laa cikgu ke, kerani ke, juruteknik ke bnyk lagi lah.. tapi.. ape kelebihannya golongan skim tertentu spt cikgu, ptd, doktr juga...? Ade time base tu.. ad yg 4 tahun je dah bole naik pngkat.. bnyk sangat ke kerja golongan ini, atau ade yg memganggap skim prkhdmtn lain takde kerja.. sedikit terkilan kerana perkara ini seolah2 mementingkan skim yang tertentu sahaja...

Tanpa Nama berkata...

KELUHAN KAKITANGAN

http://khairulryezal.blogspot.com/2013/08/keluhan-kenaikan-gred-jawatan-peringkat.html

Tanpa Nama berkata...

KELUHAN KAKITANGAN

http://khairulryezal.blogspot.com/2013/08/keluhan-kenaikan-gred-jawatan-peringkat.html

Tanpa Nama berkata...

Berbilion trima kasih kpd kerajaan kerana sekali lagi memberi peruntukan sebanyak rm54.6 bilion kpd KPM. Maka xhairan ramai yg iri hati dgn cikgu. Adakah anak2 mereka yg suka kutuk guru ini membuka sekolah keluarga mereka sendiri dimana suami isi menjadi pentadbir dan tenaga pengajarnya? Itulah yg seeloknya berlaku xguna hantar anak2 tuan/puan ke sekolah jika cikgu2 kat sekolah seolah2 semuanya teruk. Tahniah kerana kerajaan masih memperuntukkan belanjawan yg tertinggi buat kementerian pelajaran (rm54.6 bilion) meskipun guru2 sewenang2nya dikutuk sesuka hati oleh pihak2 yg dengki dan cemburu.

Tanpa Nama berkata...

Cam tak pueh hati je ni..pekate ko jadi tkg k3bun je nk?dh ada k3je sebok pulak hal org lain..applyla jdi cikgu biarlh 10thn pun mkn masa

Tanpa Nama berkata...

Bkn sesaje time based tu..cuba2lh cari kwn2 yg keje dia mcm ko ckp tu..tnya dorang dari hati ke hati..hal2 keje maybe ko akan dpt pencerahan.jgn tnya kementrian sbb dorang hanya wat dasar je..yg wat keje ni puak2 kita..ko sendri pun phm kan.bkn nak nafi keje ko skit..tapi stiap pkerjaan tu akan ada susahnya.xde org ckp pa xwat keje sbb org phm dh nama keje bukannya semua sng dibuat..byk pengorbnn tersurat dan tersirat.

Tanpa Nama berkata...

boleh dapatkan penjelasan bagi kenaikan pangkat yang telah berkhidmat di dlm kerajaan dengan kemasukan tahun 2008 dan keatas. kerana kitaorg tak boleh menduduki peperiksaan PTK.
jadi ape lah yang kita org nak buat? ke nak kena tunggu time based gak?

Tanpa Nama berkata...

Alangkah baiknya time-base dikurangkan sedikit lagi kepada 10 tahun (tidak nampak jurang dari Guru yang 8 thn yang telah lama dilaksanakan). Boleh redakan sedikit keadaan.

Terima kasih. Dato' Omar sila kaji skit...

Tanpa Nama berkata...

Malangnya bini dia dapat laki bodoh camni..Kahkahkah

Tanpa Nama berkata...

Kenapa alang2 ikutlah PTD dan doktor 3 tahun dpt naik timebased. Jgn asyik jd guru sbg sandaran dan tomahan. Jawatan lain lebih hebat dan xkurang juga kelemahannya. Kenapa jika pesakit kat hospital mati doktor xdi tomah dan dimaki hamun. Kalau guru diberi sedikit pengiktirafan dan buat kesilapan xhabis2 manusia yg bergelar PT/PAP/PAR kutuk dan fitnah. Kalau xnak jd kerani, budak pejabat salahkan diri kenapa xpilih jd cikgu jika ada kelayakan. Jgn spt anjing menyalak bukit kerana bukit tetap bukit.

Tanpa Nama berkata...

Betol tu..utuk keadilan yg sama perlu 8 thn jugak

Tanpa Nama berkata...

Selamat bercuti kepada cikgu-cikgi yang ada komen berapi-api disini.. sedap betol ek.. tak kerja dapat gaji.. beban kerja celah mana pon tak tau lah... hehehehe...

Tanpa Nama berkata...

Iniadalah maklum balas yang kami terima.

Saya dan beberapa orang lain mula bekerja sebagai seorang kerani di sektor kerajaan, pada tahun 1996. Pada tahun 2006, kami atas nama mengubah nasib diri, memohon jawatan sebagai penolong pegawai, dan sehinggalah ke hari ini. Dalam kes kami, selepas berkhidmat 10 tahun sebagai kerani dan ditambah 7 tahun sebagai Penolong Pegawai, dimanakah adil bagi kami untuk menikmati time-based 13 tahun itu. Harap pihak Cuepacs juga melihat hal ini, sama ada dalam skim perkhidmatan yang sama atau berbeza. Disebabkan kami hanya sekumpulan kecil, mohon agar pihak Cuepacs dapat memperjuangkan nasib kami. Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Yang dapat kenaikan gaji dan pangkat tentu gembira> Yang belum dapat tu ... buatlah rayuan melalui kesatuan.. moga berjaya.

Hasmania Abas berkata...

itu lah pasal kerajaan lebih suka ambik staff utk sambilan atau kontrak .....lagi senang nak kira dari yg kerja tetap .... dulu komain sebok klu lulus PTK automatik naik pengkat itupun banyak tipu muslihat ....sudahnya di mansuhkan terus sbab dah semua memberontak tak adil ....datang plakk "time based" yang tetiba melompat atas sebab "cemerlang" jadi yg tak pernah dapat cemerlang tetiba dapat "time based" ....haru-biru gamaknya dan pelik bin ajaib pun ada ....

su melaka berkata...

saya nak cadangkan supaya CUEPACS membantu mempertengahkan cadangan saya ini...berkenaan Peperiksaan Perkhidmatan Awam Bagi mohon jawatan 41 bagi Perjawat Awam yang memiliki Ijazah terus ke temuduga atau exam yang mengandungi soalan berkaitan PKPA dan sebagainya. Contohnya saya telah memiliki Ijazah pada tahun 2003. Alhamdulilah pada tahun 2004 saya telah memasuki kerja dalam perkhidmatan awam sebagai Pembantu Tadbir Kew(W17) dgn SPM. Pada Tahun 2009 syukur saya naik pangkat sebagai Penolong Pegawai Tadbir N27 sehingga kini..Banyangkan perjawat awam seperti saya untuk melalui peperiksaan Perkhidmatan Awam sekarang yang mengandungi soalan2 yang sama dengan pelajar baru keluar dari Universiti. adakah Wajar? Sila dipertimbangkan cadangan saya supaya dibezakan Peperiksaan perkhidmatan bagi gred 41 bagi orang yang berkerja sektor awam dengan orang yang baru mohon kerja? luahan pendapat Suhaila..dr melaka

irwan shah berkata...

Mohon pencerahan, adakah perlantikan Time-Based ini bila pencen nanti ikut gaji akhir lantikan KUP atau Gred asal sebelum KUP?
Terima kasih.

DrAswadi Ishak berkata...

Tanpa Nama berkata... bagus bagi ckgu je kerja. dah keja stgh hr je time-based 8thn je Selasa, Oktober 22, 2013 8:59:00 PTG


statement paling WIN

Zuldahri Hj. Tujoh berkata...

Kwang2

Zuldahri Hj. Tujoh berkata...

Kwang2