SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

12 Jun 2009

HAK PEKERJA MALAYSIA DIPELIHARA, ILO DIBERITAHU

Utusan Malaysia
12/06/2009
PUTRAJAYA 12 Jun — Malaysia berjaya mengurangkan kesan sosial berikutan kemelesetan ekonomi global terutamanya terhadap tenaga kerjanya melalui langkah segera dan proaktif, Persidangan Buruh Antarabangsa (ILO) di Geneva, Switzerland diberitahu.
“Kita adakan mekanisme pemantauan tiga pihak tertinggi bagi memastikan impak krisis ekonomi ini tidak menjejaskan hak pekerja kita,” kata Menteri Sumber Manusia Datuk Dr S.Subramaniam pada ILO ke-98 Khamis.
Beliau berkata pakej rangsangan pertama dan kedua yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia telah meringankan impak krisis ekonomi itu.
“Pakej rangsangan itu menumpukan pengwujudan peluang pekerjaan baru untuk golongan belia dan graduan menganggur, menyediakan kemahiran semula kepada pekerja yang diberhentikan kerja dan memperkenalkan langkah-langkah untuk memendekkan waktu bekerja sementara menjalani latihan bagi pekerjaan yang disasarkan dalam mengelakkan pemberhentian kerja.
“Ia juga membantu pencari kerja dengan menyediakan maklumat mengenai corak pasaran yang ada dan kekosonagn pekerjaan,” katanya dalam ucapan pada persidangan tahunan itu. Teks ucapan beliau diperoleh di sini hari ini. - Bernama

Tiada ulasan: