SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

11 September 2008

BAYARAN COLA DITAMATKAN PADA TAHUN 2009

posted by MKI_Melaka at
9/09/2008 04:07:00 PM

Saya kira ramai kakitangan awam tidak menyedari dalam keseronokan bakal menerima bonus sebulan gaji iaitu mulai tahun 2009, Cola RM 200 kepada kakitangan awam yang dibayar sebelum ini akan ditamatkan. CUEPACS sedang membuat tuntutan agar bayaran cola ini dikekalkan. Sekiranya keputusan kerajaan kekal,maka bonus sebulan gaji seperti yang diumumkan dalam pembentangan Belanjawan baru –baru ini tidak membawa apa –apa makna.
Keaadaan ini pasti menyukarkan terutama kakitangan kerajaan yang berpendapatan rendah dan sederhana. Ini akan menyebabkan tekanan hidup yang bertambah parah dan meruncing akan lebih dirasai berikutan kenaikan harga minyak, peningkatan kadar inflasi ( 8.5 % ) serta peningkatan kos sara hidup yang lain.
Justeru itu, kita berharap agar kerajaan yang masih berkuasa mengkaji semula langkah untuk memberhentikan pemberian cola ini . Jika kerajaan yang berkuasa tetap dengan keputusannya, besarlah harapan perubahan kerajaan yang diuar-uarkan akan memberi semula bayaran cola yang dinikmati sektor awam sebelum ini. Di samping turut mengkaji tuntutan gaji minimum RM 900 dan bayaran cola untuk pekerja sektor swasta.

1 ulasan:

Chinta Chundary berkata...

jika itu membantu kerajaan maka ia perlu dilaksanakan