SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA TONGGAK KEMAKMURAN NEGARA

13 Januari 2014

JPA TERUS PERKUKUH HUBUNGAN BERSAMA CUEPACS

Media JPA
13/1/2014











KENYATAAN AKHBAR
PRESS RELEASE



YBhg. Tan Sri Mohamad Zabidi Zainal, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam berharap pertemuannya bersama Presiden Cuepacs dan  Ahli Majlis Tertinggi CUEPACS bagi sesi 2013-2016 dapat mengeratkan lagi hubungan yang sedia terjalin dalam memacu jentera Perkhidmatan Awam yang lebih mampan dan berdaya maju ke arah memenuhi agenda transformasi Negara.
Selain itu, pertemuan ini juga bertujuan untuk memperkukuh dan memperluas jaringan kerja dan kolaborasi strategik di antara JPA dan CUEPACS sejajar dengan matlamat  transformasi Perkhidmatan Awam ke arah berprestasi tinggi, berintegriti, dinamik dan berjiwa rakyat.
JPA sememangnya sentiasa peka dan mengambil berat mengenai isu-isu kebajikan yang dibangkitkan oleh pihak kesatuan mahupun CUEPACS. Harapan JPA  kepimpinan baharu CUEPACS akan  berkolaborasi bersama JPA  berlandaskan suasana perhubungan yang harmoni dan kondusif serta penyelesaian isu secara matang dan tenang. 
Pertemuan tersebut terdiri daripada Presiden serta 9 EXCO tertinggi CUEPACS dan semua Pengarah-pengarah JPA (termasuk Ketua Sekretariat TPA, KUAD dan PUU)


Pasukan Komunikasi
Jabatan Perkhidmatan Awam, Putrajaya
03 8885 3830/3088
13 Januari 2014

43 ulasan:

Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...

Alahai....

Tanpa Nama berkata...

dah maii dah beruk 1st. komen yang tak penah ada isi. tau taip 1st, 2nd, 3rd je. memang low classsss punya penjawat awam. elok buang je orang macam ni.

well, diharap presiden cuepacs yang baru ni dapat memanjangkan idea-idea bernas kepada pihak jpa, bukannya idea-idea mengarut seperti yang pernah dibawa oleh presiden cuepacs terdahulu. jangan ulangi kesilapan dia!

BUKAN CIKGU berkata...

http://www.sprm.gov.my/guru-besar-dituduh-minta-dan-terima-rasuah.html


hehehehe... cikgu... cikgu...

anid berkata...

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/q71/1505492_613825181999466_2056009836_n.jpg

pas nih kena request spa chairman nih utk re-interview sume calon yg gagal psl kena interview oleh panel & wakil jabatan yg ntah pape tuh. nmpk sngt ketirisan berlaku di peringkat spa psl budak tuh pi interview jumpa panel yg ahli suruhanjaya tuh asyik fail. bila dgn chairman, teruih dpt...

per citer?? mmg ader unsur2 ketirisan & men kabel ler slama nih.

nak kena kuar suratkhabr gak baru leh perform dlm interview agak nyer.

apa lg pelaksana yg ade ijazah/master????? meh request untuk re-interview by spa chairman!

no6 berkata...

aku no 6 wei... bertuahnya.. no 6 wei...

Ulasan dipadam berkata...

pehhhhh... 'pentadbir blog' dah remove beruk 1st punya post. rupanya 'pentadbir blog' monitor blog ni. ingatkan buat topik pastu blah camtu jer. wakakakaka

Tanpa Nama berkata...

Satu permulaan Yang bagus.pastikan tahun ini dapat kenaikan gaji dan. Elaun

Tanpa Nama berkata...

{Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat (memuji dan berdoa) ke atas Nabi (Muhammad s.a.w). Wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu ke atasnya serta ucapkanlah salam dengan penghormatan}. [Al-Ahzab: 56]

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ، اللَّهُمَّ بَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا بَارَكْتَ عَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ.

Jom berselawat ke atas junjungan besar kita NABI MUHAMMAD S.A.W

Tanpa Nama berkata...

DARIPADA MENGATA ORANG ITU DAN INI. ADA BAIKNYA KITA BERSELAWAT.
JANGAN DIIKUT PERANGAI JAHILIAH SEPERTI ITU. MEREKA MENGANGGAP KALAMNYA ADALAH SUCI DAN PERLU DITURUTI.

Tanpa Nama berkata...

dah maii dah beruk 1st. komen yang tak penah ada isi. tau taip 1st, 2nd, 3rd je. memang low classsss punya penjawat awam. elok buang je orang macam ni.

well, diharap presiden cuepacs yang baru ni dapat memanjangkan idea-idea bernas kepada pihak jpa, bukannya idea-idea mengarut seperti yang pernah dibawa oleh presiden cuepacs terdahulu. jangan ulangi kesilapan dia!

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

jangan suka meminta.
hendak cadang apa lg. tidak cukupkah denga apa yg ada? belajarlah bersyukur dan bercukur.

Tanpa Nama berkata...

mesti pra punya ni.....
apakah dia idea-idea bernas itu??? contohnya?
jangan hanya tahu cakap sahaja........

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama anid berkata...

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/q71/1505492_613825181999466_2056009836_n.jpg

pas nih kena request spa chairman nih utk re-interview sume calon yg gagal psl kena interview oleh panel & wakil jabatan yg ntah pape tuh. nmpk sngt ketirisan berlaku di peringkat spa psl budak tuh pi interview jumpa panel yg ahli suruhanjaya tuh asyik fail. bila dgn chairman, teruih dpt...

per citer?? mmg ader unsur2 ketirisan & men kabel ler slama nih.

nak kena kuar suratkhabr gak baru leh perform dlm interview agak nyer.

apa lg pelaksana yg ade ijazah/master????? meh request untuk re-interview by spa chairman!

Isnin, Januari 13, 2014 3:51:00 PTG

------------------------

huhuhu kena kuar paper dulu pepehal. baru ler leh dpt merasa diinterview oleh mahmood adam.

Tanpa Nama berkata...

bagai langit dan bumi..JPA dengan masters keatas..kupek dengan spm..carilah orang yang cerdik sikit untuk jadi presiden kupek...baru orang hormat...cakap orang dengar.

Tanpa Nama berkata...

HARGA SAYUR KANGKUNG DAH TURUN...

Tanpa Nama berkata...

Assalamu'alaikum...kami mahu cuepacs membela nasib kami sebagai pekerja sambilan harian(PSH).Kami ibarat ditekan/dipergunakan bekerja melebihi staff tetap tetapi kami hanya dibayar gaji sambilan sahaja langsung tidak memadai tambahan lagi dengan kenaikan kos sara hidup...

Tanpa Nama berkata...

Cuepacs mesti memikirkan pertamanya kenaikan pangkat ke atas semua penjawat awam yg memiliki ijazah dan master ke jawatan gred 41, mereka ini bukan saja memiliki memiliki kepandaian tetapi mempunyai pengalaman kerja yg hegitu lama, sayang mereka dilepaskan begitusaja, lebih-lebih lagi ke arah PR, lihat saja kejatuhan kerajaan negeri, spt selangor, penang, kelantan malah beberapa negeri yg hanyak hilang kerusi spt johor, terengganu, kedah, perak, pahang, penjawat awam yg memiliki kepandaian dan pengalaman kerja yg luas, cukup mahir selok-belok di dalam kerajaan negeri, belum di kira pengaruh mereka lagi, jadi pihak CUEPACS DAN JPA mesti mimikirkan jalan terbaik bagi mengatasinya.
Keduanya bilangan pembantu tadbir hampir mencecah 350,000 dan guru mencecah 560,000, sekiranya di kira undi mereka sedikit sebanyak akan memberi kemenangan kepada pihak PR, BN sudah tewas di dalam undi populor, banyak tuntutan persatuan pembantu tadbir (Auguges) untuk kenaikan gred N27, N32, N36, N38 masih belum ada keputusannya lagi oleh pihak JPA, Cuepacs mesti bertindak dengan lebih agresif lagi, ini akan mempengaruhi undi pada PRU-14 nanti..hasil dari kajian kami beberapa negeri akan jatuh ke tangan PR di antaranya kedah, terengganu, perak, negeri sembilan dan bertambah lagi kerusi dun dan parlimen di johor, melaka, perlis dan pahang.
Pihak CUEPACS, JPA DAN KERAJAAN mestilah menyelesaikan masalah kenaikan gred, gaji, elaun dan kenaikan pangkat kumpulan perlaksana bagi kesemua penjawatan.. Pengaruh kumpulan perlaksana lebih kuat dan luas berbanding kumpulaj profesional yg hanya duduk di dalam bilik pejabat saja..mereka lebih berpengaruh di dalaj masyarakat.
3. Kenaikan semua barangan telah menaikkan kemarahan yg meluap-luap bagi penjawat awam khusunya kumpulan perlaksana yg bergaji kecil, kemarahan mereka telah diluahkan kepada masyarakat sehingga masyarakat setempat amat mempercayai mereka, dengan rungutan penjawat awam menyebabkan masyarakat setempat bersetuju dengan pendapat mereka. Malah mereka keluar berdemo, sesetengah mereka melakukan "silent protes" satu proses hari demi hari akan berkembang pengaruh mereka.
JADI CUEPACS, KERAJAAN DAN JPA FIKIR-FIKIRKANLAH SEBELUKM TERLAMBAT..

Tanpa Nama berkata...

jangan suka meminta, memadailah dengan apa yang kita ada.
bukankah kita sudah berkerja.
anda sudah berkerja????
kalau begitu senang saja.
bandingkanlah diri anda dengan penganggur.
jika anda penganggur, bandingkan pula dengan gelandangan.
jika anda gelandangan????
itu pun mudah sahaja.
bandingkanlah dengan pelarian pula.
mudah bukan,
maka gelandangan akan berkata, "tidak mengapa jika kita menjadi gelandangan seumur hidup, daripada menjadi pelarian dan janganlah kami dihina, kerana gelandangan tidaklah sehina pelarian".
takkan ada kemajuan.
akan selamanya begitu.

Tanpa Nama berkata...

Bodohnya kau nie.. merapu tak tentu pasal.. mcm pencaicai angkat tahi babi kau nie nampaknya..

Tanpa Nama berkata...

ini bukan jawapan, ini kebodohan. inilah akibatnya jika, cuma ada degree sahaja, tapi tidak disertai dengan kepandaian

Tanpa Nama berkata...

ape kau merepek syaiten.. mesti kau nie anak luar nikah..cakap merapu..

Tanpa Nama berkata...

HARGA KANGKUNG DAH TURUN HARI NI MAI KAT RUMAH AKU MAKAN KANGKUNG GORENG BELACAN... SEDAPPP... LEPAS NIO HARI HARI MAKAN KANGKUNG....
JIMAT BELANJA DAPURRRR.....

MAKAN KANGKUNG SELAU TAK ELOK NANTI ANUKNYA SI LELAKI DAN SI PEREMPUAN TAK SETIMMMM.....

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

HARGA KANGKUNG DAH TURUN HARI NI MAI KAT RUMAH AKU MAKAN KANGKUNG GORENG BELACAN... SEDAPPP... LEPAS NIO HARI HARI MAKAN KANGKUNG....
JIMAT BELANJA DAPURRRR.....

MAKAN KANGKUNG SELAU TAK ELOK NANTI ANUKNYA SI LELAKI DAN SI PEREMPUAN TAK SETIMMMM.....

Selasa, Januari 14, 2014 2:25:00 PTG


888888888888888888888888888888

Hqa ha ha ha hah haaaa>>>>

nanti abang lari akak lari cari bangla .....hah hah hah ha

Tanpa Nama berkata...

ape kau merepek syaiten.. mesti kau nie anak luar nikah..cakap merapu..

8888888888888888888888888888888888

INI BUKAN JAWAPAN, TAPI KEBODOHAN.
INILAH AKIBATNYA JIKA, CUMA ADA DEGREE TAPI TIDAK DISERTAI DENGAN KEPANDAIAN.


-ADA DEGREE DAN ADA KEPANDAIAN-

Tanpa Nama berkata...

SAYUR... SAYUR... SAYUR... SAPA LAGI MAU SAYUR...

KUMPULAN SOKONGAN BERIJAZAH berkata...

yang merapu2 kat atas ni bukan setakat takda kepandaian, malah kelulusan takat spm atau paling malang sekali pmr/upsr. tengok gaya bahasa mereka saja dah tau.

kurang2 degree ada tapi kepandaian takda tu lagi baik daripada yang takda degree tapi berlagak pandai (macam golongan pra/par di pejabat anda)

kurang2 yang takda degree & takda kepandaian tapi tau muhasabah diri dengan mengetahui bahawa kelulusan sedia ada tu cukup setakat apa dia ada.

ni kelulusan takat upsr/pmr/spm, sembang macam pandai sangat, demand macam pandai sangat. tak sedar diri.

macam ada mamat/minat kat atas tu kata, jpa ni dikuasai oleh golongan yang paling kurang2 pun ada degree, ada yang ada masters dan ada yang ada phd (berdasarkan title dr) tapi yang nak berhujah dengannya adalah kepimpinan cuepacs yang setakat ada spm/stpm yang hanya bergantung kepada pengalaman semata2. memang kena gulai dengan jpa la jawabnya.

penjawat awam kumpulan pelaksana yang ada sarjana muda & sarjana memang tak suka bermain politik dengan bertanding jadi presiden/naib/setiausaha itu dan ini. tapi jika kepimpinan di sana mahukan buah fikiran, mintalah dengan penjawat awam yang ada kelulusan tinggi ini, bukan berlagak pandai buat keputusan @ dasar sendiri

Tanpa Nama berkata...

adakah ada perbezaan manusia yang ada UPSR, PMR, SPM berbanding Ijazah Sarjana Muda, Ijazah Sarjana dan Ijazah Doktor Falsafah.

perbezaan dalam ertikata sistem pendidikan dan sistem perjawatan dalam organisasi sahaja.

janganlah pandang rendah pada yang tidak berezeki untuk sambung belajar ke peringkat ijazah tersebut. sudah fitrah setiap hamba Allah ada pelbagai tingkatan. setiap manusia mana boleh sama.

jadi kita berlapang dada sesama kita... setiap insan perlukan satu sama lain... tak boleh stand-alone...

Tanpa Nama berkata...

kpd: kumpulan sokongan berijazah.....

tengok gaya bahasa/cara penulisan dia pun dah tau (kosong). comfirm degree sekadar ada saja (tak boleh dibawa kemana), POINTER? MENTALITI? tahap jahanam. tak ada langsung ciri graduasi. rasanya, presiden cuepacs berhujah jauh lebih hebat.
sebab itulah dia tidak layak utk ke jawatan PnP.



-ADA DEGREE DAN ADA KEPANDAIAN-

Tanpa Nama berkata...

mengapa kita suka bersikap dengan apa yang orang lain tidak suka?
jika kita tidak mahu org menyakiti kita,
sebenarnya kita terlebih dahulu jangan menyakiti org lain.



-ADA DEGREE DAN ADA KEPANDAIAN-

wakil bagi pihak kesatuan berkata...

saya sokong.....
kakitangan sokongan berijazah kena muhasabah diri......
buat sidang media dan menjadi panel jemputan untuk program televisyen pun tak pernah, berbanding dengan presiden cuepacs.....setakat forum kedai kopi, lepas tu nak tunjuk pandai di sini.....pendapat saya, balik kampung tanam jagung adalah lebih baik untuknya.....
terima kasih.......

Tanpa Nama berkata...

Naikkan gred Kp11!!! Minta tuan presiden curpacs buat kertas kerja utk naikkan gred kp11.

Tanpa Nama berkata...

SAYA TAKUT ADA SKIM YG TERCICIR TIDAK TERMASUK DLM 100 SKIM YG DITAMBAHBAIKKAN. HARAPAN SEMUA SKIM KATEGORI KEWANGAN "W" DIBERI PENAMBAIKKAN

HARAP JANGAN DILAMBATKAN PENAMBAHBAIKKAN

Tanpa Nama berkata...

MELAKA: Kira-kira 10,000 pengawal keselamatan di seluruh negara yang kini berada di gred KP11 dan KP14 dijangka dinaikkan ke gred KP17 pada tahun depan, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Omar Osman.

Beliau berkata kenaikan itu adalah wajar kerana tugas yang diamanah dan dipikul mereka dalam skop keselamatan pada masa kini amat mencabar termasuk keselamatan pada bangunan, aset, para pekerja serta pelajar.

Katanya hampir 50 peratus pengawal keselamatan kini berkhidmat di lebih 20 buah institusi pengajian tinggi awam dan selebihnya berkhidmat di enam agensi dan beberapa kementerian di Putrajaya.

“Kita telah adakan bengkel pada bulan lepas mengenai penambahbaikan gred pengawal keselamatan ini dan telah putuskan untuk dijumudkan lantikan mereka kepada KP17,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan pengawal-pengawal keselamatan Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) di Kampus UTeM di sini Rabu.

Beliau berkata Jabatan Perkhidmatan Awam sedang membuat semakan mengenai permintaan Cuepacs itu. - BERNAMA

Tanpa Nama berkata...

PT N17 TERMASUK DLM KAJIAN KE?

Tanpa Nama berkata...

penguatkuasa N17 macam mana cuepacs, naik atau tidak

Tanpa Nama berkata...

bagai langit dan bumi..JPA dengan masters keatas..kupek dengan spm..carilah orang yang cerdik sikit untuk jadi presiden kupek...baru orang hormat...cakap orang dengar.
--------------------------
tak payahlah down grade presiden cuepacs!!!!
ijazah bukan segala-galanya
presiden cuepacs walau tak ada degree keprihatinannya yang kita mahu
teruskan usaha anda presiden cuepacs

Tanpa Nama berkata...

TRANFORMASI PERKHIDMATAN AWAM..

berilah peluang dan ruang yg munasabah kpd penjawat awam dlm kumpulan pelaksana mempunyai ijazah dan berpengalaman lebih 20 tahun dlm perkhidmatan awam utk ke P&P 41..

Sektor awam dalam proses Transformasi dgn 'Merakyatkan perkhidmatan awam'...."Wise Thinking Partner'....

Kumpulan pelaksana perkhimatan sokongan dan teknikal perlukan laluan kerjaya yg munasabah dgn kelulusan semasa dan pengalaman...Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

aahhhh..taiklaa quepacs...tambah baik skim konon...xde apa yg berubah...nama jer berubah...bengong...Low klass punyer pemikiran presiden...Buatlaa keje hakiki korang tu...jgn nk berebut jawatan nak rebut title datuk...phuiii...

Tanpa Nama berkata...

Yeeeaah... KANGKUNG dah turun. Aku teringat rojak kangkong/sotong di Kuching, Sarawak. Pasti turun hargakan..

Tanpa Nama berkata...

PENJAWAT AWAM SOKONGAN YG BERIJAZAH & DAH 20 TAHUN BERTUGAS PATUT DINAIK KE P&P W41 BAGI MENGENANG JASA & PENGALAMAN MEREKA

Tanpa Nama berkata...

Naik gred dan gaji semata2 utk kenang jasa dan pengalaman?????? Satu idea paling bodoh abad ini. Kalau mcm tu elok juga dinaikkan gred dan gaji utk kenang PA yg awal dan lewat baik dr pejabat setiap hari biar pun mereka berprestasi rendah... Bahlol dah nak mampus. Prestasi kerja lebih penting oiiii. Ada degree tapi malas tak berbaloi diberi apa2... Menyusahkn jabatan adalah.

Tanpa Nama berkata...

Sbg kump pelaksana, laksanakanlah tugas yg tlh diamanahkn bukan mjd peminta sedekah saja. Ada degree xsemesti pandai dan rajin. Ada degree palsu dan ramai yang pemalas.Kerajaan harus lebih bijak menangani isu spt ini sblm ketirisan terus berlaku. Duit rakyat harus dibelanja sebaik mungkin.

Tanpa Nama berkata...

Jpa beku permohonan reorg jabatan badan berkanun persekutuan...org kontrak makin berlambak diinterviuw kerana tanggung tugas orang tetap. Perjuangkan la nasib org kontrak cuepecs.jpa malas