SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA TONGGAK KEMAKMURAN NEGARA

18 Januari 2014

KERAJAAN LANCAR KAD PENGENALAN SERAGAM PENJAWAT AWAM

Bernama
16/1/2014

PUTRAJAYA, 16 Jan (Bernama) -- Kerajaan hari ini melancarkan kad pengenalan seragam bersekuriti tinggi untuk semua kakitangan kerajaan sebagai langkah mengelakkan penyamaran dan pemalsuan dokumen pengenalan penjawat awam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Joseph Entulu Anak Belaun semasa melancarkan kad itu di sini, berkata selain menyimpan data peribadi dan rekod penjawat awam, kad itu menggunakan teknologi ID forensik untuk mengelakkan kecurian dan pemalsuan identiti oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Beliau berkata kad yang dibangunkan secara bersama oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Awam dan S5 Systems Berhad itu dilengkapi 35 ciri keselamatan dan menggunakan teknologi NexCode, Contactless Chip dan Biometric untuk mengesan identiti individu.

Kad itu juga mempunyai potensi untuk diperluaskan penggunaannya bagi urusan perniagaan dan perbankan pada masa depan, dan juga untuk mendapatkan keistimewaan khas penjawat awam seperti potongan harga penginapan hotel, katanya.

Joseph berkata kad itu kini digunakan oleh 650 kakitangan SPA, dan akan diperluas penggunaannya kepada kakitangan kementerian dan agensi lain secara berperingkat, terpulang kepada kesediaan mereka menggunakannya.

Joseph berkata kos untuk menyiapkan kad itu adalah RM15 sekeping dan mengambil masa kurang daripada 30 minit untuk disiapkan.

Katanya kad pengenalan diri yang digunakan kakitangan kerajaan kini berbeza antara kerajaan dengan kerajaan dan agensi dengan agensi.

"Buat masa ini pengeluaran kad dan dokumen berkaitan identiti penjawat awam ini tidak dikawal dan ia dapat dicetak dengan mudah. Tiada agensi khusus yang memantau.

"Ciri-ciri keselamatan yang digunakan di kebanyakan kad atau dokumen amat rendah dan boleh ditiru dengan mudah. Ini menyebabkan berlakunya kesukaran untuk mengecam dan mengesahkan identiti seseorang penjawat awam dan boleh membawa kepada masalah pemalsuan identiti dan dokumen," katanya.

Turut hadir Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Tan Sri Mahmood Adam.

-- BERNAMA

60 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Pulok...
Lps ni kad peng. pkrja swata pulak..
Petani...
Nelayan....
PM...
Bini PM...
Menteri
Penganggur...
Ibu tunggal...
Duda...
Hiv...
Macm2....
15inggit...

Tanpa Nama berkata...

Kata nak berjimat cermat tapi tengok ada lagi cara utk nak buang duit dan menyusahkan PA. Kan kah lebih elok cara idea/cadangan yg boleh meringankn beban rakyat. Tapi ni nak susahkn rakyat pula. Hanya akan menguntngkan syarikat yg akan menyediakn pengeluaran kad tu saja dan sudah pasti ada kaitan dgn pemimpin. Gila punya idea, org kpg yg xda sekolah pun tahu muslihat disebaliknya.

Tanpa Nama berkata...

YES.... NO.3... YES NO.3 YEAH YEAH YEAH... DPT NO.3 WEI...

Tanpa Nama berkata...

1,400,000 Penjawat Awam x RM15.00 = RM21,000,000.00

Tanpa Nama berkata...

Tumbuk timbalan meteri pasai xdpt tukaq.

hempa tguk cikgu2 kita. Bukan depa pikiaq sgt pasai murid2 depa keja dok pikiaq perut ngan bwh perut depa ja.

p sabah sarawak pun pasai nak kompom. Bila dah kompom mula la cari alasan nak balik bawah celah ketiak mak / kangkang laki bini.

ni cerita btoi sorg guru di sarikei asai kedah. Gomen nak bagi bini dia tukaq ikut dia tapi dia xmaw pahtu dia dok hingaq anak nenek jaga.

Padahai kita taw dia yg jahat.

bila lagi ibubapa nak tumbuk muka cikgu pulak. Asyik minta tukaq anak2 murid tiap tahun sorg dua ja dok dpt 5A. Cikgu xdaj komitmen.

Apa kita penakut ka?

Tanpa Nama berkata...

Inilah ragam orang kita... Pentingkn diri dan xikhlas dgn tanggungjawab. Buat kerja sekadar lepaskan batok ditangga je. Masa temuduga bukan main, sanggup ditempatkn dimana2 tapi realitinya inilah jadinya. Hari dpt posting kat sarawak/sabah esok siap nak mohon pindah. KPM harus hentikn penghantaran guru2 dr semenanjung ke sarawak dan sabah sebab bukan mereka nak selesaikn masalah; menambahkn masalah adalah.

Tanpa Nama berkata...

Tumbuk timbalan meteri pasai xdpt tukaq.

hempa tguk cikgu2 kita. Bukan depa pikiaq sgt pasai murid2 depa keja dok pikiaq perut ngan bwh perut depa ja.

p sabah sarawak pun pasai nak kompom. Bila dah kompom mula la cari alasan nak balik bawah celah ketiak mak / kangkang laki bini.

ni cerita btoi sorg guru di sarikei asai kedah. Gomen nak bagi bini dia tukaq ikut dia tapi dia xmaw pahtu dia dok hingaq anak nenek jaga.

Padahai kita taw dia yg jahat.

bila lagi ibubapa nak tumbuk muka cikgu pulak. Asyik minta tukaq anak2 murid tiap tahun sorg dua ja dok dpt 5A. Cikgu xdaj komitmen.

Apa kita penakut ka?
__________________________________
yang menumbuk tu bukan cikgu...dia orang UMNO...sebab tu dia berani tumbuk paria.....beranikah orang UMNO tumbuk orang melayu?

Tanpa Nama berkata...



BOLEH TAK KAD PENGENALAN PENJAWAM AWAM NANTI LETAK NAMA JAWATAN,TARAF PENDIDIKAN...TAK KIRA APE PANGKAT...MACAM KAD BISNES.... CONTOHNYA NAMA DOT DOT DOT Penolong Pengarah Master Ekonomi(Havart School,UK)..baru cun nampak kad tu macam...huhuhuhuhu

Tanpa Nama berkata...

BOLEH TAK KAD PENGENALAN PENJAWAM AWAM NANTI LETAK NAMA JAWATAN,TARAF PENDIDIKAN...TAK KIRA APE PANGKAT...MACAM KAD BISNES.... CONTOHNYA NAMA DOT DOT DOT, Penolong Pengarah, Master Ekonomi(Havart School,UK)..baru cun nampak kad tu macam...huhuhuhuhu

Tanpa Nama berkata...

cadangan kosong macam tin kosong

By
Pelaksana yg ikhlas berkhidmat

Tanpa Nama berkata...

Letak result UPSR & SPM skali lah brp A dpt baru tahu ijazah tu dpt dgn cara betul atau tidak.. lgi cun huhuhu

Tanpa Nama berkata...

Bagus gak cdgn tu spya mana2 PA yg punyai keputusan teruk dipecat jika prestasi kerja pun sama teruk.

Tanpa Nama berkata...

inilah akibatnya ambil P&P dari kalangan graduan yg hingus masih belum kering & menteri IQ rendah yang dipilih oleh PM paling lawak dalam sejarah malaysia. idea merepek2 yang dikeluarkannya.

lepas ni apa pula? seluar dalam khas untuk penjawat awam?

Menyampah kpd yg Iri hati dkt cikgu berkata...

Pala hotak hang, hang j p duk sarawak, punya pasai org la nk mita tkq ka xmaw, bukan duk korek lubang juboq hang.

Tanpa Nama berkata...

ni apa laaa suma ni...kad atm nak bawak.. kad kawen pun nak nawak..lesen memandu pun nak bawak...memenuhkan poket dan wallet jer..ni sah x de keje lain nk menguntungkan poket kompany jer ni...

Tanpa Nama berkata...

Aku setuju kad untuk PA. Nanti kalau gred N40 ke bawah, boleh pegi kedai runcit tunjuk kad jer boleh dapat diskaun 50%. Bagi PA gred N41 ke atas diskaun 10% jer.

Tanpa Nama berkata...

XDA DEGRER; KEPANDAIAN MENIPU/CEMBURU DAN MENDESAK KERAJAAN NAIKKAN.GRED DAN GAJI ADAAAAAA.......

Tanpa Nama berkata...

Kos Kad tersebut RM0.59 je.. Mudahnya diperdaya dengan RM15.00.
itulah taraf pengetahuan pengurusan atasan PA..

Tanpa Nama berkata...

kalau dengan id kad p.a ni lebih kepada kebaikan termasuk disiplin dan amanah, Alhamdulillah baguslah...

tapi kalau disiplin dan amanah p.a masih sama dan untuk kepentingan sesuatu pihak... amat membazir... sedangkan rakyat tgh susah dengan keadaan barangan serba mahal... sedangkan di sektor awam sesenang keluarkan modal yang besar semata-mata id kad tersebut.

amatlah tidak adil jika begitu... rakyat cukup terkesan pada masa skrg ni... habis semua dikangkungnya...

jadi, mana yang dikatakan perbelanjaan berhemah... id kad itu adakah begitu penting sehingga mahal sebegitu...

Tanpa Nama berkata...

Siapa punya company S5 System Berhad tu? Dh la company Berhad dpt projek 21 juta!!!

Tanpa Nama berkata...

AGAMA DIJADIKAN BENTENG UTK TUTUP KELEMAHAN DIRI????....
BIASE LAAA....

WAWAWAWAWAWAWAWAWA!!!!....


-FENOMENA MELENDA
~DEGREE ADA, KEPANDAIAN XDA~

Tanpa Nama berkata...

Untuk kawan-kawan terdesak dengan kenaikan sara hidup duit masuk tanpa sedari dan daftar secara percuma tanpa keluar duit sila.layari sesawang di http://stayreward.com/index.php?share=23222

Tanpa Nama berkata...

Apa melenda tu? XDA DEGREE, KEPANDAIAN MENDESAK DAN MEMINTA-MINTA KERAJAAN NAIKKAN GAJI DAN GRED ADAAA...

Tanpa Nama berkata...

kalau nak guna kad untuk penjawat awam...adalah lebih baik gunakan sahaja kad pengenalan yang dah sedia ada..cuma tambah..jawatan je kad bawah tu...kan ke senang...ermmmm...kepala hotak tauu nak rembat duit je puak2 ni...pening arrrr(shuib)

Tanpa Nama berkata...

tinggi sungguh kelapa bali..
bile diatas, sombong diri..
lupe akar dibumi..
tunjang utknye terus berdiri..


{ pekerja awam R1 }

Tanpa Nama berkata...

" MELENDA " ?

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

Tanpa Nama berkata...

Kembalikan degree berasaskan kepandaian.

SPM 5A > degree dan guru
4A - 3A diploma 
2A - 1A sijil
0A buruh, pembantu rumah dan pekerja am

siapa2 yang sudah terlepas SPM & nak ambil degree kne ambil spm calon persendirian & wajibkan skor 5A, 

Dengan ini tiada lagi perebutan jawatan degree dan kurang kebergantungan kepada PATI untuk kerja buruh dan pembantu rumah. Degree juga akan kembali dihormati. Adil buat semua.

Biar bodo buat kerja bodo pandai buat kerja pandai.

Tanpa Nama berkata...

Syor dicadang agar CUEPACS dapat mainkan peranan letakkan logo CUEPACS sebagai pengesahan setiap penjawat awam itu ahli kesatuan gabungan. Sekiranya tiada jangan diberi.

Tanpa Nama berkata...

RM 15 murah tuu bro !

Bangla , myanmar , Veit kena RM 100 lebih ......

Tanpa Nama berkata...

Buang duit rakyat..

Tanpa Nama berkata...

hei.. menteri, kau ingat kita org nie bodoh mcm kau.. poorraahh..!! Satu kad RM 15 x 1.42 juta PA= 21.3 juta kau dapat.. masuk kocek kau nie.. untung syarikat kau.. skg nie PA minta kenaikan gaji, gred dan elaun bukanya buat kad bodoh kau tue.. org kalau nak tipu mcm-mcm boleh buat, setakat kad tue, kacang jea la.. ape da benggong punya menteri..

Tanpa Nama berkata...

Cuepacs mesti memikirkan pertamanya kenaikan pangkat ke atas semua penjawat awam yg memiliki ijazah dan master ke jawatan gred 41, mereka ini bukan saja memiliki memiliki kepandaian tetapi mempunyai pengalaman kerja yg hegitu lama, sayang mereka dilepaskan begitusaja, lebih-lebih lagi ke arah PR, lihat saja kejatuhan kerajaan negeri, spt selangor, penang, kelantan malah beberapa negeri yg hanyak hilang kerusi spt johor, terengganu, kedah, perak, pahang, penjawat awam yg memiliki kepandaian dan pengalaman kerja yg luas, cukup mahir selok-belok di dalam kerajaan negeri, belum di kira pengaruh mereka lagi, jadi pihak CUEPACS DAN JPA mesti mimikirkan jalan terbaik bagi mengatasinya.
Keduanya bilangan pembantu tadbir hampir mencecah 350,000 dan guru mencecah 560,000, sekiranya di kira undi mereka sedikit sebanyak akan memberi kemenangan kepada pihak PR, BN sudah tewas di dalam undi popular, banyak tuntutan persatuan pembantu tadbir (Auguges) untuk kenaikan gred N27, N32, N36, N38 masih belum ada keputusannya lagi oleh pihak JPA, Cuepacs mesti bertindak dengan lebih agresif lagi, ini akan mempengaruhi undi pada PRU-14 nanti..hasil dari kajian kami beberapa negeri akan jatuh ke tangan PR di antaranya kedah, terengganu, perak, negeri sembilan dan bertambah lagi kerusi dun dan parlimen di johor, melaka, perlis dan pahang. Pihak CUEPACS, JPA DAN KERAJAAN mestilah menyelesaikan masalah kenaikan gred, gaji, elaun dan kenaikan pangkat kumpulan perlaksana bagi kesemua penjawatan.. Pengaruh kumpulan perlaksana lebih kuat dan luas berbanding kumpulaj profesional yg hanya duduk di dalam bilik pejabat saja..mereka lebih berpengaruh di dalam masyarakat.
Ketiga- Kenaikan semua barangan telah menaikkan kemarahan yg meluap-luap bagi penjawat awam khusunya kumpulan perlaksana yg bergaji kecil, kemarahan mereka telah diluahkan kepada masyarakat sehingga masyarakat setempat amat mempercayai mereka, dengan rungutan penjawat awam menyebabkan masyarakat setempat bersetuju dengan pendapat mereka. Malah mereka keluar berdemo, sesetengah mereka melakukan "silent protes" satu proses hari demi hari akan berkembang pengaruh mereka.Sampaikan salam kami kepada group think-tank dari Razak School, cukupkah gaji RM60 RIBU SEBULAN tue,
JADI CUEPACS, KERAJAAN DAN JPA FIKIR-FIKIRKANLAH SEBELUKM TERLAMBAT..

Tanpa Nama berkata...

Aku belajar2 rajin2 buat solat hajat masa nak ambil spm last2 berjaya buat degree tapi bila grad susah dapat keja bila dikaji balik ini sebabnya, 

Kawan aku bodo, dari upsr sampai spm cabok x pernah skor, tapi dia jadi kerja dgn kerajaan, apabila dasar kerajaan berubah, kawan aku boleh ambil degree WTF??? 

Bila dapat first degree dia apply jawatan lebih tinggi, Alhamdulillah x dpt, tpi dia mula bising mempersoalkan, knp jawatan tggi diberikan kpd kami graduate??? 

Aku nak tanya, adilkah? So pru mmg ak xkan undi bn.. bye2, sbb bn lacurkan degree.

Skorer kecewa,PR kembalikan maruah degree-berasaskan kepandaian!

Tanpa Nama berkata...

Daun pisang punca naik harga

Sinar Harian

20 Januari 2014

Daun pisang Oh ! Daun pisang

KEMAMAN – Kenaikan harga daun pisang menjadi punca harga satar di Geliga dan Kuala Kemaman menjadi RM5, berbanding harga sebelum ini RM4.

Peningkatan harga sebanyak RM1 itu untuk menampung kos daun pisang yang naik mengejut dari RM15 kepada RM20 sepeket dengan berat kira-kira 5kg.

Peniaga, Zamzarinawati Mohd Ganti, 33, berkata, keadaan itu menyebabkan peniaga tiada pilihan selain terpaksa menaikkan harga satar bagi menampung kos yang semakin meningkat.

“Saya mula jual satar dengan harga RM5 untuk 10 biji pada bulan puasa tahun lalu setelah daun pisang mula naik harga. Sejak itu, harga satar masih kekal sehingga sekarang walaupun harga isi ikan naik 50 sen untuk setiap kilogram sejak musim tengkujuh melanda negeri ini.

“Dahulu harga isi ikan ialah RM7.50 sekilogram dan sekarang dah jadi RM8. Kami para peniaga masih bertimbang rasa terhadap pembeli,” katanya.

Menurutnya, bekalan daun pisang yang dibelinya datang dari Thailand, justeru harganya mengikut harga pasaran yang bergantung pada bekalan dan permintaan.

Selain satar, satu lagi makanan tradisional popular yang menjadi identiti Kemaman iaitu otak-otak turut naik harga daripada RM4 kepada RM5 untuk 10 biji.

Jelas Zamzarinawati, semasa musim hujan pada Disember lalu harga kelapa juga naik kepada RM3 sebiji namun, harga kelapa kembali turun kepada RM2 sebiji ketika ini sekali gus membolehkan peniaga menarik nafas lega kerana kelapa adalah bahan utama dalam penyediaan satar dan otak-otak.

p/s ; kita tak makan pun daun pisang kan ?


Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Aku setuju kad untuk PA. Nanti kalau gred N40 ke bawah, boleh pegi kedai runcit tunjuk kad jer boleh dapat diskaun 50%. Bagi PA gred N41 ke atas diskaun 10% jer.

...................................

Aku pun setuju , aku harap Bank Rakyat iktiraf Kad Pengenalan Penjawat Awam , tak payah buat surat pengesahan dah ..... lepas nie !

penjawat awam. berkata...

Kad pengenalan Penjawat Awam ni baik :
1. Pergi ke hospital Kerajaan senang tak perlu lagi surat pengesahan dr ketua jabatan.
2. Penginapan di hotel diberi Diskaun yg besar.
3. Pelbagai bantuan.

Tanpa Nama berkata...

aku takut satu je nanti di cagarkan kad kpd pendatang asing .IC pun boleh di tipu....

Tanpa Nama berkata...

Jgn cuma lihat kelebihannya, kerana setiap yg baik itu ada saja keburukannya. Sdgkn KP yg dikatakn bermutu tinggi itu pun dpt dipalsukn. Jika kad ini bawa banyak kelebihan maka sudah pasti akan menjadi sasaran utk dipalsukn oleh sindiket. Jgn terkejut hotel dan bank akan sentiasa bertambah ramai pelanggan pada tahap luarbiasa. Begitu juga di klinik dan hospital kerana semua nak percuma atau berjimat cermat dlm.keadaan ekonomi merudum skrg. Sekadar perkongsian andaian dan kemungkinan; jika tiada apa2 kesan negatif nanti maka bersyukurlah. Namun yg pasti syarikat/agensi yg diamanahkn utk pengeluaran kad ini akan mengaut keuntungan jutaan ringgit.

yu.z.di.5 berkata...

Aq sokong. La ni degree org x respek dah. Sejak najib jadi menteri pendidikan degree xdak rega lagi. Kalo dulu org bsusah payah belajaq nk skor spm nk ambik degree. La kelakayakan cuma masuk gomen atau nk lbh mudah masuk guru. Degree takdak arti lagi bdk2 oi x payah lah ssh belajaq.

Tanpa Nama berkata...

burppppphhh...kenyang perut ni..

Tanpa Nama berkata...

Org negatif akan sentiasa negtif :)

Tanpa Nama berkata...

Pengemis akan sentiasa mengemis. Anjing akan sentiasa menyalak. Org tamak akan sentiasa buta mata sebelah. Orang gopoh akan sentiasa lurus bendol.

Tanpa Nama berkata...

Spya mudah menambahkn hutang. Hehehe..........

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Aku belajar2 rajin2 buat solat hajat masa nak ambil spm last2 berjaya buat degree tapi bila grad susah dapat keja bila dikaji balik ini sebabnya,

Kawan aku bodo, dari upsr sampai spm cabok x pernah skor, tapi dia jadi kerja dgn kerajaan, apabila dasar kerajaan berubah, kawan aku boleh ambil degree WTF???

Bila dapat first degree dia apply jawatan lebih tinggi, Alhamdulillah x dpt, tpi dia mula bising mempersoalkan, knp jawatan tggi diberikan kpd kami graduate???

Aku nak tanya, adilkah? So pru mmg ak xkan undi bn.. bye2, sbb bn lacurkan degree.

Skorer kecewa,PR kembalikan maruah degree-berasaskan kepandaian!

Isnin, Januari 20, 2014 12:56:00 PTG

----------------------------------

itulah realiti kehidupan. sama juga ko tengok di tv orang menyanyi terliuk lintuk lepastu buat lawak bodoh dalam rajalawak, tak payah sekolah tinggi pun. boleh masuk akademi fantasia lagi menang dapat ratus ribu, kalah pun dapat jual muka. haha.

yang belajar bagai nak rak, masuk kerja jadi doktor perubatan pun gaji berapa sen sangat. malah ada juga yang belajar tak bagus tapi sebab ada kabel baeeekkkk punya, dapat juga tempat.

akhir kata, itulah dia realiti kehidupan di dunia.

Tanpa Nama berkata...

Apa yg Qpax dah buat bila penjawat awam pasangan suami isteri kena tahanan tanpa bicara di Sweden kononnya atas dakwaan mendera anak. Aku dengar ada ngo nak buat bantahan kat depan kedutaan sweden lepas solat jumaat nanti.

Tanpa Nama berkata...

BERBALIK KEPADA TAJUK ARTIKEL :

"KERAJAAN LANCAR KAD PENGENALAN SERAGAM PENJAWAT AWAM"

BAGUS KAD NI... ISI PETROL DAPAT DISKAUN... MAKAN KAT OPIS DAPAT DISKAUN... DAN MCM MCM LAGI DPT... BLEH KOLEK POINT DAN BLEH REDEEM... DAPAT MILO, PAYUNG, NESKAFE, MINYAK ENJIN DAN MCM MCM LAGI...

Tanpa Nama berkata...

Dlm kata lain beli apa sja barang pasti dpt diskaun. Kad ni memang ajaib.. Betol ke?

Tanpa Nama berkata...

BELI KANGKUNG PUN DPT DISKAUN....

Tanpa Nama berkata...

Aku nak tanya KUPEK, adakah kad yang dipromosikan ini lebih selamat dari pemalsuan melebihi KP. Kalau ye! mengapa tak upgradekan sahaja KP yang sekarang dan tambah maklumat saja, tak payah bayarpun.Jika ciri-ciri keselamatannya kurang berbanding KP, sahlah mereka ni cuma nak berniaga sahaja.

Tanpa Nama berkata...

Kelebihan jika menggunakan kad ini.

1. Pegi kedai runcit atau pasaraya boleh dapat diskaun 50%. Jimat belanja dapur.

2. Pegi isi minyak boleh dapat diskaun 50%. Jimat kos minyak.

3. Bayar tol dapat diskaun 50%. Jimat bayaran tol.

4. Makan kat kedai makan atau restoran dapat diskaun 50%.

Pendek kata jika anda menggunakan kad ini, anda gerenti dapat diskaun 50%

Telah Bebas Berhutang berkata...

Anda ingin bebas dari berhutang ? Ada jln penyelesaiannya dan telah terbukti Sila layari http:// www.Perundingliabiliti.com/PK 5062

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Aku belajar2 rajin2 buat solat hajat masa nak ambil spm last2 berjaya buat degree tapi bila grad susah dapat keja bila dikaji balik ini sebabnya,

Kawan aku bodo, dari upsr sampai spm cabok x pernah skor, tapi dia jadi kerja dgn kerajaan, apabila dasar kerajaan berubah, kawan aku boleh ambil degree WTF???

Bila dapat first degree dia apply jawatan lebih tinggi, Alhamdulillah x dpt, tpi dia mula bising mempersoalkan, knp jawatan tggi diberikan kpd kami graduate???

Aku nak tanya, adilkah? So pru mmg ak xkan undi bn.. bye2, sbb bn lacurkan degree.

Skorer kecewa,PR kembalikan maruah degree-berasaskan kepandaian!
--------------------------------

YANG TULIS NI MEMANG TAK FAHAM BIDANG DEGREE..YG DIA TAHU SEBUT "DEGREE"...

TAK KISAHLAH ZAMAN SEKARANG SEMUA MANUSIA KEJAR DUIT... KALAU ADA DEGREE TAKDE DUIT TAKDE GUNA...KALAU JAWATAN TINGGI TAPI TAK KAYA...TAK JUGA ORG HERAN...

ZAMAN SEKARANG SEMUA BENDA DIBELI DENGAN DUIT...ADA DUIT BOLEH SAMBUNG SAMPAI PHD...ZAMAN SEKARANG ADA DUIT PEREMPUAN DATANG SENDIRI.... JAWATAN TINGGI KE..ADA DEGREE KE...KALAU TAK BANYAK DUIT...TAK KE MANA...

TENGOK ORG POLITIK ...PANDAI BUAT DUIT...DUIT BUAT DUIT...DUIT BUAT DEGREE... SEMUA BOLEH BELI..... BELI RUMAH BANGLO..ANAK PAKAI KERATA MEWAH....FUH....ANAK BELAJAR LUAR NEGARA...

SO FIKIR2KAN LAH KITA NAK KE ARAH MANA...

REALITI DUNIA DEGREE BOLEH DICAPAI DENGAN PELBAGAI CARA DALAM DUNIA KINI...YANG PENTING MANUSIA TU BIJAK MENGAMBIL KESEMPATAN...BUKAN MEMPEROLOKAN KESEMPATAN

ORG ADA ILMU MENGAKU TAK ADA ILMU ITU HIPOKRIT

ORG TAK ADA ILMU MENGAKU ADA ILMU ITU NAK TUNJUK PANDAI TAPI SEBENARNYA TAK PANDAI

ORG ADA ILMU MEMPERGUNAKAN ILMU DAN TIDAK RIAK...ITU OLANG YAA MANYAK BAGUI WWOO

....

Tanpa Nama berkata...

BOLEH TAK KAD PENGENALAN PENJAWAM AWAM NANTI LETAK NAMA JAWATAN,TARAF PENDIDIKAN...TAK KIRA APE PANGKAT...MACAM KAD BISNES.... CONTOHNYA NAMA DOT DOT DOT, Penolong Pengarah, Master Ekonomi(Havart School,UK)..baru cun nampak kad tu macam...huhuhuhuhu NAMA TADIKA, PRA SEKOLAH, SEKOLAH RENDAH, SEKOLAH MENENGAH, MATRIKULASI.....

Tanpa Nama berkata...

what ever....tahu dah kantong siapa yang buncit.....

Tanpa Nama berkata...

Pakaian seragam akan diperkenalkan mengikut klasifikasi perkhidmatan kepada semua perkhidmatan awam Malaysia. Harga 1 Pasang RM 250.00. Ini bagi menampakkan imej korporat PA.

Tanpa Nama berkata...

Kepada semua penjawat awam.. mari kita fikir sama-sama. Apa lagi projek yang boleh diperkenalkan yg boleh menjanakan income kpd bos-bos kita. Kesian mereka tak cukup duit

Tanpa Nama berkata...

Kepada semua penjawat awam.. mari kita fikir sama-sama. Apa lagi projek yang boleh diperkenalkan yg boleh menjanakan income kpd bos-bos kita. Kesian mereka tak cukup duit

Tanpa Nama berkata...

PR lah paling bodoh... jilat jubur cinaaaaaa..........

Tanpa Nama berkata...

PR=PAKATAN RAPUH
-TULANG RAPUH LAKU LUMPUH
BN=BARANG NAIK
-GAJI NAIK 1%,BARANG NAIK 20%
SAMA-SAMA 2 X 5

Tanpa Nama berkata...

Ini le yang dikatakan "think out of the box".................sapa yang untung ni....bagi tau suruh berjimat.