SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA TONGGAK KEMAKMURAN NEGARA

30 Januari 2014

TAMBAH MESIN HEMODIALISIS

Utusan Malaysia
29/1/2014



IPOH 29 Jan. - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mencadangkan supaya bilangan mesin hemodialisis di hospital kerajaan ditambah supaya penjawat awam termasuk orang ramai tidak perlu menunggu terlalu lama untuk mendapatkan kemudahan tersebut.Presidennya, Azih Muda berkata, difahamkan hospital swasta juga tidak lagi berupaya menampung keperluan itu, malah ada mengutamakan pesakit yang hanya mempunyai insurans dan kad kredit.
"Penjawat awam tidak mampu pergi ke hospital pakar swasta. Di hospital kerajaan pula, ada yang datang pukul 6.30 pagi tetapi dapat rawatan 8.30 malam dan 1.30 pagi baru selesai. Tempoh menunggu lama yang sangat menyeksakan. "Orang sudah banyak melapor. Kasihan saya melihat. Sampai ada lama menunggu, apabila tiba masanya untuk rawatan hemodialisis, jantungnya terhenti disebabkan terlalu stres," katanya dalam sidang akhbar selepas mengadakan pertemuan bersama Gabungan Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Kerani, di sini hari ini.Sehubungan itu, Azih berkata, CUEPACS sedang dalam program turun padang ke hospital-hospital kerajaan bagi melihat sendiri permasalahan tersebut.
Malah, katanya, pihaknya turut mendapat laporan bahawa pesakit ditempatkan di koridor serta kaki lima hospital kerana kekurangan tempat.
Dalam perkembangan berkaitan, Azih berkata, CEUPACS mencadangkan supaya kerajaan mewujudkan satu laluan khas bagi semua penjawat awam termasuk para pesara untuk mendapatkan perkhidmatan pesakit luar di hospital kerajaan.Menurut beliau, langkah itu dilihat wajar berikutan penjawat awam terpaksa kembali bertugas pada masa ditetapkan setelah mendapatkan rawatan di hospital.




32 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Amat disokong diadakan laluan khas utk penjawat awam di kaunter hospital kerajaan.Ini juga mcm hak istimewa penjawat awam tak perlu beratur lama utk dpt kan pemeriksaan doktor dan juga ambil ubat.

Tanpa Nama berkata...

Di sinilah kad pengenalan PA yg bakal diperluaskn kpd semua PA harus berfungsi dgn efektif bukan sekadar kad utk menunjukkan kita adalah PA semata2; perlu ada banyak tujuan/fungsi barulah berbaloi ia diperkenapkn.

Tanpa Nama berkata...

YEAH... AKU NO.3... YEAY YEAY YEAY NO 3...

Tanpa Nama berkata...

Penduduk Baling buat unggun api panaskan badan

BALING - Cuaca sejuk yang mencecah 18 darjah celsius pada waktu malam hingga pagi kebelakangan ini menyebabkan ada penduduk di Baling berdiang di unggun api.

Tidak pernah mengalami situasi seumpama itu sebelum ini, penduduk di Kampung Weng Dalam, Mukim Siong dekat sini, membuat sekurang-kurangnya 10 unggun api untuk memanaskan badan.

Tinjauan Bernama di kampung itu mendapati kebanyakan penduduk lebih selesa berkumpul berdekatan unggun api itu pada waktu malam dan awal pagi.

Seorang penduduk, Ahmad Saad, 68, berkata pada waktu dahulu, memasang unggun api memang menjadi amalan tetapi tidak lagi sekarang dengan adanya kemudahan bekalan elektrik dan sebagainya.

"Tapi kini penduduk di sini berdiang sebelum tidur dan awal pagi sebelum keluar menoreh.

"Kami ramai-ramai duduk mengelilingi unggun api untuk memanaskan tangan dan badan selama lebih setengah jam sebelum tidur," katanya kepada Bernama. - Bernama

Tanpa Nama berkata...

Kalau bahagian ni..kurang je penjawat awam yang komen..kalau bab naik gaji..habis semua hadis, nama tuhan, nabi segala macam jenis ustaz & ustazah ekspress akan mengomen.. mata duitan betul penjawat-penjawat awam nih :)

Tanpa Nama berkata...

Kalau bahagian ni..kurang je penjawat awam yang komen..kalau bab naik gaji..habis semua hadis, nama tuhan, nabi segala macam jenis ustaz & ustazah ekspress akan mengomen.. mata duitan betul penjawat-penjawat awam nih :)

Tanpa Nama berkata...

Kalau bahagian ni..kurang je penjawat awam yang komen..kalau bab naik gaji..habis semua hadis, nama tuhan, nabi segala macam jenis ustaz & ustazah ekspress akan mengomen.. mata duitan betul penjawat-penjawat awam nih :)

Tanpa Nama berkata...

PT lah yg paling gila dan mata duitan tak abis2 buat komen terhadap pihak lain. Nama dah kerani buatlah kerja kerani dan terimalah gaji kerani bukan gaji jusa. Kalau PT nak gaji dan gred hebat memohonlah jgn cuma pandai buat komen salahkn pihak lain. PT: Pemalas Tegar bukan pembantu tadbir nama jawatan baru utk mereka dlm program.transformasi.

Tanpa Nama berkata...

PT: Pemalas Tegar... huhuhuhu.....

Tanpa Nama berkata...

Majlis dgn segala hormatnya mempersilakn PT-PT menyanyikan lagu glamour mereka berjudul 'Bangau Oh Bangau'. Dipersilakan....

Tanpa Nama berkata...

Muka PT kat tempat kerja aku monyok 24 jam. Jika stres dan gaji tak cukup letak jawatan dan mohon jawatan CEO yg besar gaji tu.

Tanpa Nama berkata...

pt plakkk dah jadi bahan serangan beruk2 nih. sbelum nih j. sabo je ler pt sume yer. org yg kna ejek/umpat/fitnah nih untung beso nnti samada ddunia mahupun dakhirat :)

Tanpa Nama berkata...

Sebab mereka dulu buat serangan terhadap sarang tebuan.

Tanpa Nama berkata...

Mula dgn membuat fitnah tapi bila dah tak larat dgn serangan.pihak lawan sebut pula akhirat. Layak kah sebut akhirat? Kenapa tak terfikir tentang akhirat sblm menghina org lain????

Tanpa Nama berkata...

tak score, tapi niat di hati nak melahirkan scorer.

Tanpa Nama berkata...

Scorer dikaki lima pejabat dan kantin berjam2 hingga pelanggan menunggu berjam2. Masuk pejabat jam 8:15 pagi dan pada pukul 3 ptg siap dah nak balik. Kena sumpah serana pelanggan tapi dgn muka tembok buat tak tau je. Senario kat semua jabatan kerajaan; berfoya2 lebih kerja tak penting tapi gaji nak sama dgn gaji jusa. PENJENAYAH TEGAR/PENGEMIS TETAP

Tanpa Nama berkata...

Beruk-beruk yg duduk di barisan depan pejabat kah? kuang...kuang....kuang

Tanpa Nama berkata...

Bersyukurlah wahai manusia ada juga manusia x score yg berusaha melahirkn scorer..teruskn usaha mu. Jgn tergugat dgn manusia x score yg perasan score yg x tahu bersyukur

Tanpa Nama berkata...

Ya tak ya juga. Anjing yg menyalak tak abis2 tu pun sentiasa tak score. Maka selagi tak score anjing tak akan berhenti menyalak. Anjing menyalak kerana tak score apa? Anjing (PT) menyalak kerana gaji yg menjadi idaman utk di score tak pernah masuk ke dlm slip gaji. Cubaan utk score tanpa henti tapi masih tak masuk ke dlm slip gaji. Mana tak terus menyalak. Sorilah amat sukar PT nak skor gaji 10k sebulan... Takut anjing bertanduk lalu tak tahu menyalak lagi.

Tanpa Nama berkata...

Beruk2 yg berusaha score gaji besar masuk ke dlm slip gaji mereka lah? Siapa lagi?

Tanpa Nama berkata...

Tapi aku tetap score masuk Pukek Tua yg sentiasa menyalak kerana gagal score masuk slip gaji. Bangau oh bangau mengapa gaji aku kecik, mcmmana gaji mu tak kecik kamu pemalas tegar..........

Tanpa Nama berkata...

mangga skang nih mahal. rm1.50 sketul. jom tnm pokok mangga.

KHAIRUL NIZAM berkata...

inilah dia mentaliti penjawat awam malaysia. macam budak-budak main kutuk mengutuk, gelar menggelar.

tak silap aku last aku main macam ni masa zaman sekolah dulu je.

inilah padahnya apabila kerajaan memanjakan sangat penjawat awam. elok buang je spesis macam ni.

kalau nak transformasi sangat, ikut budaya yang diterapkan oleh sektor swasta. tak berdaya saing, buang je. perangai macam budak-budak, buang je.

siap main ejek-ejek bagai. hahaha. kelakar la penjawat awam ni. nasib baik semuanya masuk guna anonymous, kalau ada nama siap bin bapak, mesti main ejek-ejek nama bapak macam budak sekolah rendah.

inilah dia penjawat awam di malaysia, mempunyai pemikiran kelas rendah!

nak jadi negara maju 2020 konon. berhenti la berangan kalau masih ada lagi simpan penjawat awam yang berperangai seperti dalam blog ni.

Tanpa Nama berkata...

Siapa lagi kalau bukan budak hingusan PT yg masih bogel dgn kenakalan melampau mereka disebabkan stres gaji tak cukup. Kan lebih elok mereka selesaikan tugasan perkeranian yg berlonggok di pejabat drpd membuat gangguan terhadap pihak lain. Betul2 menunjukkan betapa rendahnya mentaliti mereka; mungkin dah terlalu bosan berhadapan dgn komputer, printer, dan segala gadget pejabat kot... Semoga mereka tidak dihantar ke tanjung rambutan selepas ni.

Tanpa Nama berkata...

Harga Barangan Musim Cuti Tahun Baru Cina Meningkat !

Sotong RM 20 sekilo .

Ikan Tamban Buluh RM 12 sekilo .

Tanpa Nama berkata...

kau cuepacs fikir masalah orang awam pulak,kebajikan kami ppk u3 ni yg bekerja smpi lwt beri perkhidmatan ni ado kau ambik kisah,kau melalak mcm anjing jpa,gaji kau tk naik,keja kau tambh2 kan,apa punya sial kau ni.setakat gred takpyah la,gred pun kauowg samakn dgn owg ofis boy,sial,kami ni pembantu perawatan sial

sixpenditagila berkata...

ada yang marah tu ..

Tanpa Nama berkata...

Cadangan :

1. Beri kakitangan TABLET 1Malaysia, seperti yg diberikan oleh streamyx utk kakitangan dibawah pendapatan rm3,000

Tanpa Nama berkata...

Matikah kalau tablet tidak ada? Cadangan gila alaf baru. Segala benda diminta. Esok lusa entah seluar dlm pun nakkan kerajaan beri prcuma. Gila pun PA...

Tanpa Nama berkata...

CANTIK SGGH BAHASA ORG BERILMU NI YE..SAMPAI MNSIA DAN ANJING PN XKENAL BEZA..INILH DIKATAKAN BODOH SOMBONG..DIIKUT XBLH DIAJAR LGLH HARU JDNYA...

Tanpa Nama berkata...

Marah kerana tak diberi tablet percuma? Bangkai gila. Aku yg sekadar pekerja bawahan pun tak perlu benda2 spt itu. Elok diberi kpd saya beras dan keperluan dapur.

Tanpa Nama berkata...

Memang anjing dan beruk pun... Kuang......kuang.....kuang