SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2022 : KELESTARIAN PENDIGITALAN MENDEPANI CABARAN

04 Disember 2012

CADANGAN PENAMBAHBAIKAN PERKHIDMATAN AWAM

Utusan Malaysia
3/12/2012


SAYA sebagai seorang penjawat awam ingin mengemukakan beberapa cadangan untuk penambahbaikan kepada perkhidmatan awam demi kebaikan para penjawat awam. Saya mohon supaya cadangan ini diambil perhatian oleh Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA), JPA dan CUEPACS.Pada masa sekarang bayaran Ganjaran Wang Tunai atau Golden Hand Shake (GHS) hanya diambil kira selama 150 hari sahaja. Saya cadangkan supaya kiraan GHS tiada had sebab ramai pegawai yang mempunyai banyak cuti tetapi terpaksa dilupuskan sahaja kerana tidak boleh ambil cuti kerana kepentingan perkhidmatan. Demi keadilan saya berharap pihak-pihak berkuasa mengambil serius perkara ini.

Buat masa sekarang had tempoh perkhidmatan untuk perkiraan pencen ialah 30 tahun. Saya ingin mencadangkan supaya tempoh perkiraan pencen tiada had iaitu diambil kira tempoh PERKHIDMATAN SEBENAR. Ini kerana ada kakitangan kerajaan yang berkhidmat sehingga 35 tahun dan ada yang lebih daripada itu. Adalah tidak adil kepada kakitangan yang telah berkhidmat lama tetapi tidak diambil kira perkhidmatannya.Ramai pegawai awam yang memiliki ijazah Sarjana tetapi tidak mendapat apa-apa manfaat kerana peluang kenaikan pangkat yang terhad. Saya cadangkan supaya diberi imbuhan khas bulanan kepada mereka ini sebagai menghargai pengorbanan dan penat lelah mereka menyambung pelajaran, meninggalkan anak dan isteri, membelanjakan banyak wang ringgit sendiri dan lain-lain lagi.

Pada masa sekarang ada beberapa skim perkhidmatan yang dibayar Elaun Kritikal. Agak pelik kerana Kumpulan Sokongan diberi elaun 10 peratus daripada gaji manakala untuk Kumpulan Pengurusan & Profesional diberi 5 peratus. Ini agak kurang adil kerana pegawai Kumpulan Sokongan yang bergred 32, 36 atau 38 akan mendapat elaun yang lebih berbanding pegawai yang bergred 41, 44 dan 48 disebabkan gaji mereka sudah tinggi. Adalah tidak logik apabila ' anak buah ' mendapat elaun kritikal lebih banyak daripada ' boss '.

© Utusan Melayu (M) Bhd

Cadangan penambahbaikan perkhidmatan awam

SAYA sebagai seorang penjawat awam ingin mengemukakan beberapa cadangan untuk penambahbaikan kepada perkhidmatan awam demi kebaikan para penjawat awam. Saya mohon supaya cadangan ini diambil perhatian oleh Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA), JPA dan CUEPACS.
Pada masa sekarang bayaran Ganjaran Wang Tunai atau Golden Hand Shake (GHS) hanya diambil kira selama 150 hari sahaja. Saya cadangkan supaya kiraan GHS tiada had sebab ramai pegawai yang mempunyai banyak cuti tetapi terpaksa dilupuskan sahaja kerana tidak boleh ambil cuti kerana kepentingan perkhidmatan. Demi keadilan saya berharap pihak-pihak berkuasa mengambil serius perkara ini.
Buat masa sekarang had tempoh perkhidmatan untuk perkiraan pencen ialah 30 tahun. Saya ingin mencadangkan supaya tempoh perkiraan pencen tiada had iaitu diambil kira tempoh PERKHIDMATAN SEBENAR. Ini kerana ada kakitangan kerajaan yang berkhidmat sehingga 35 tahun dan ada yang lebih daripada itu. Adalah tidak adil kepada kakitangan yang telah berkhidmat lama tetapi tidak diambil kira perkhidmatannya.
Ramai pegawai awam yang memiliki ijazah Sarjana tetapi tidak mendapat apa-apa manfaat kerana peluang kenaikan pangkat yang terhad. Saya cadangkan supaya diberi imbuhan khas bulanan kepada mereka ini sebagai menghargai pengorbanan dan penat lelah mereka menyambung pelajaran, meninggalkan anak dan isteri, membelanjakan banyak wang ringgit sendiri dan lain-lain lagi.
Pada masa sekarang ada beberapa skim perkhidmatan yang dibayar Elaun Kritikal. Agak pelik kerana Kumpulan Sokongan diberi elaun 10 peratus daripada gaji manakala untuk Kumpulan Pengurusan & Profesional diberi 5 peratus. Ini agak kurang adil kerana pegawai Kumpulan Sokongan yang bergred 32, 36 atau 38 akan mendapat elaun yang lebih berbanding pegawai yang bergred 41, 44 dan 48 disebabkan gaji mereka sudah tinggi. Adalah tidak logik apabila ' anak buah ' mendapat elaun kritikal lebih banyak daripada ' boss '.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Forum/20121203/fo_02/Cadangan-penambahbaikan-perkhidmatan-awam#ixzz2ELSZVtIE
© Utusan Melayu (M) Bhd

68 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

aku first.jangan jeles k.

Tanpa Nama berkata...

TK JELES PN... TP KESIAN..
KALAU ORG KG KO THU INI KEJO KO... DIA ORG PN SEDIH.. HUHUU

Tanpa Nama berkata...

Hakikatnya banyak kerajaan sudah lakukan penambaikan cuma PA saja perlu tranformasi diri dan bermuhasabah keatas diri mereka untuk menghadapi zaman semakin mencabar baik pemikiran mental dan fizikal.

Tanpa Nama berkata...

TK JELES PN... TP KESIAN..
KALAU ORG KG KO THU INI KEJO KO... DIA ORG PN SEDIH.. HUHUU

-----------------------------------


jeles lettewwww

Tanpa Nama berkata...

TIDO..!! KROOKKK..!!

NA SAYANG berkata...

jimat minyak free http://bit.ly/TDsAlJ

Tanpa Nama berkata...

gred sokongan kanan tu lah yang dptkan maklumat ngan lengkapkan laporan untuk atasannya..

gred sokongan kanan tu la lama berkhidmat dan setia pada kerajaan dan kerjayanya

bukan senang gred sokongan kanan tu nak naik tau....bertahun menunggu..

aparah...itu pun nak jeles,
masing2 ada habuan atas kerjanya...
pikirlah...tak kan fresh 41 baru setahun jagung gaji nak besor gak kot...

Tanpa Nama berkata...

memang takkan dapat puaskan hati semua orang.

cuma aku setuju 1 benda sahaja:
"Ramai pegawai awam yang memiliki ijazah Sarjana tetapi tidak mendapat apa-apa manfaat kerana peluang kenaikan pangkat yang terhad. Saya cadangkan supaya diberi imbuhan khas bulanan kepada mereka ini sebagai menghargai pengorbanan dan penat lelah mereka menyambung pelajaran, meninggalkan anak dan isteri, membelanjakan banyak wang ringgit sendiri dan lain-lain lagi."

itu sahaja komen aku.

Tanpa Nama berkata...

PEGAWAI GRED 41 berkata pasal:
1) GANJARAN WANG TUNAI (GOLDEN HAND SHAKE) TIADA HAD 150 HARI
2) KIRAAN PENCEN TIADA HAD 30 TAHUN
3) GANJARAN KHAS KEPADA PEMEGANG IJAZAH SARJANA
4) ELAUN KRITIKAL TIDAK SEIMBANG DAN TIDAK ADIL

AKU PEGAWAI GRED 27/(32)kerja dah lebih 32 tahun:

Untuk Penjawat Awam Lelaki sahaja:
1) PATUT DAPAT 180 HARI yang telah diberi kepada penjawat wanita yang CUTI BERSALIN(1-5 anak) sepanjang perkhidmatannya. SEBAB Penjawat Lelaki kerja lebih berat dari Penjawat Wanita. Contoh: Kat opis ada apa-apa Majlis yang tukang angkat2/susun2/panjat2 semua Pegawai dan Kakitangan Lelaki. Yang pompuan cuma2 ambik 'tisu paper' lap meja or kerusi yang tak ada habuk pun. Ceh..!
2) KIRAAN PENCEN SEPATUTNYA Penjawat Lelaki dapat 3/4 dari gaji akhir kerja. Manakala Penjawat Wanita 2/3 dari gaji akhir.
3) Penjawat Lelaki lebih RAJIN sebab sanggup kerja lepas pejabat dan hari cuti. Penjawat Wanita ada alasan nak kemas rumah, cuci baju dan jaga anak2.
4) ELAUN KRITIKAL tak perlu diberi kepada Penjawat Wanita sebab sebenarnya yang buat kerja KRITIKAL ialah Penjawat Lelaki. Penjawat Wanita cuma cakap sahaja, arah staf bawahan dan buat cuma2 yang mudah2.

Maka JANGANLAH Penjawat Wanita nak melenting bila BACA aku punya idea gila2 ni, sebab korang yang buat kerja tak sebebenornya. Ingat tu..!

Tanpa Nama berkata...

...Mohon agar dapatlah kiranya kerajaan menaikkan jumlah elaun-elaun dalam perkhidmatan awam.. jauh sangat bezanya dengan anggota tentera kita... kita pun kerja, ada keluarga dan duduk di bandar juga....

Tanpa Nama berkata...

Org DG 41 memang pandai bercakap, konon org sokongan tak nak belajr,
cubalah fikir bukan dunia ini nak dipenuhkan org punyai DG,aja..kalaulah semua ada DG mungkin pun awak akan cuci longkang juga,ALLAH MENJADIKAN MANUSIA INI ada ketentuan rezkinya.jgn irihati bila anak buah dapat elaun lebih sikit,sebab mereka nilah yg puyai anak ramai untuk menyokong kerajaan taklah macam propesanol nak melawan kerajaan ajaa...

Tanpa Nama berkata...

PASAL AES: Puak2 dan kroni2 pulak tak sudah2 kata bagus.
PASAL LYNAS puak2 dan kroni2 pulak tak sudah2 kata bagus.
PASAL FGVH puak2 dan kroni2 pulak tak sudah2 kata bagus.
PASAL PTPTN puak2 dan kroni2 pulak tak sudah2 kata bagus.
Akhirnya PASAL APA2 PUN puak2 dan kroni2 pulak tak sudah2 kata bagus.
Tapi PASAL BILA BN kalah barulahpuak2 dan kroni2 pulak tak sudah2 kata TIDAK bagus.

penjawat awam berkata...

cadang agar skim elit cream of the cream PTD di pertingkatkan lagi jawatannya...kerana semua akui mereka adalah terbaik dari kalangan terbaik...hanya mereka layak jadi KSU waima kepada Kementerian pelajaran dan kesihatan dan kejuruteraan...mereka juga bergaya memimpin negara sejak dari zaman MCS...hingga sekarang...mereka juga adalah penyokong plg kuat BN ...cepatkan kenaikan mereka lagi...dan tambah jawatan JUSA untuk mereka

Tanpa Nama berkata...

bodoh punya kenyataan kat atas ni. memang kaki jilat lubang taik ptd.

Tanpa Nama berkata...

Teruskan perjuangan yg tak berpenghujung selagi nyawa dikandung badan. Memang dah naluri manusia yg tak ada had kepuasan.

Tanpa Nama berkata...

Baru gred 41 kerja tak sampai 10 tahun,dah ngada ngada dok pertikai gred 32 hingga 38,gred 32 hingga 38 adalah org lama yg dh naik pangkat yg dah berkhidmat lebih 15 thn,prestasi pun bagus sbb tu naik gred/pangkat.memang patut pon elaun lebih dan sapatutnta elaun rmh dgn khidmat awam pon kena tambah jika naik gred baru adil

Nur Diana Ahmad Fauzi berkata...

Salam pembaca semua, saya berasa gembira membaca respon yang bervariasi dari sahabat semua. Namun, alangkah lebih manis dan menggerunkan pihak atasan kiranya pandangan yang kita beri itu saling sokong menyokong sesama kita. Org 41 sokong 11, 17, 32, 27, dsb. manakala org sokongan sokong golongan 41 ke atas. Bukankah lebih manis dan nmpak lebih matang bahkan mungkin lebih diDENGAR oleh pihak atasan kita. Hasilnya, kita semua mendapat manfaatnya. Assalamualaikum..!

Tanpa Nama berkata...

ahh..peduli apa..yang best sekarang ni adalah cikgu..ada saja penambahbaikan yang diberi kepada golongan ni..kalau diberi pilihan dahulu..da lama aku ambil profesion cikgu nih..haha

Tanpa Nama berkata...

bodoh punya komen, di atas nie....guru bising je lebih...tapi bukan dapat apa pun...yang best polis, tentera, ptd dan doktor....depa tak bising pun kerajaan bagi itu ini.....bandingkanlah elaun rumah guru dg41 dengan tentera gred 41...mana lagi tinggi?...so perkhidmatan tentera lagi best drp guru...bodoh nak masuk perguruan...

Tanpa Nama berkata...

iklan rasuah sprm cam siallll.. mentri2 km taib mamod jusa turus ptd mkn rasuah billion nyata terang benderang x kna ape pon.. p.a dpt duit laok skit pon kna tndakan rasuah.. lanchoowww laa.. cam bagos sprm amik tindakan tanpa sbrg plih kaseh.. abess tu korang tgkla apsal x kpn yg dhormati ts musa berani sound masalah dlm pdrm.. ni smua psl ptd muda yg terus dlantik jd jusa walopon maseh muda n lgsung x taw psl keje.. tp yg slalu kna tndakan.. biasalerr staff sokongan.. dharap smasa kpd mnteri km n smua puak ptd yg tela mgambil rasuah dberi umur yg pjg n x mati2 n hidup tseksa spt hosni mobarak.. masa tu baru ko rase duit rasuah billion pon x bole nk rasuah malaikat.. hehe.. tunggu k.. amin...

Tanpa Nama berkata...

bodoh punya komen, di atas nie....guru bising je lebih...tapi bukan dapat apa pun...yang best polis, tentera, ptd dan doktor....depa tak bising pun kerajaan bagi itu ini.....bandingkanlah elaun rumah guru dg41 dengan tentera gred 41...mana lagi tinggi?...so perkhidmatan tentera lagi best drp guru...bodoh nak masuk perguruan...

..pd saya kalau gaji itu rezki mereka x jd masaalah, cuma yg rasa terkilan sgt bila k/tgn awam yg lain di beri elaun (rumah,khidmat awam & kola) yg jauh lebih rendah dpd mereka.. kes ni da lama di utarakn oleh ramai pihak namun masih tiada perubahan... ceupacs yg kita harapkan dapat membawa isu ini alih-alih mohon bagi pehak tentera yg pencen awal dan x pasal2 mereka dapat rm1000.. bukan busuk hati tapi di manakah kita sebenarnya utk menikmati pembelaan apa yg sepatutnya...

Tanpa Nama berkata...

Setuju

Tanpa Nama berkata...

Huhuhu..pasal elaun kritikal...best...biasala...gred 32..36...da keja lama..da otai...mestilah dapat lebih...41dan 44 wlupun boss kerja baru lagi...kerja pun tahap hingusan..tp keja tetap ty gred yg da otai..jadi terimalah hakikat...rezeki masing-masing..yang penting jalankan je la tanggungjawab...time interview nak masuk gov..panel pnemuduga tanya..angguk-angguk semua boleh...bila da dapat..banyak bunyi pula...kalau gov tak ambil kerja ntah-ntah kerja apa ntah..fikirlah..beapa ramai yang ada ijazah sekarang..saingan banyak..bersyukurlah..tak payah nak kait gred yang da lama berkhidmat...yang penting gaji tu Berkat..gred korang lagi cepat naik dari yang gred bawah nie...apa pun tingkatkan mutu kerja anda..

penjawat awam yang bersyukur berkata...

Terima kasih goverment...TANPA ANDA SIAPALAH KAMI PENJAWAT AWAM...KERJA ADALAH IBADAH...

Tanpa Nama berkata...

Nak besar gaji kerja swasta la..buat apa kerja goverment...bkn goverment tak bagi kenaikan tahunan pun...syukurlah...bagi paha nak betis...macam bodoh je nak kait gred yang da lama berkhidmat...

Tanpa Nama berkata...

inilah masalahnya apabila gred 41 yang masih hingusan, hingus tak habis kering, masih meleleh diberi "kuasa" untuk supervise gred 32,36,38.

jadi mangkuk-mangkuk freshies dari kalangan P&P ni tak reti bezakan apa itu erti gred junior dengan gred senior.

orang macamni macam mana la boleh terlepas masuk ke dalam perkhidmatan awam? mekanisma apa yang SPA gunakan sampai mangkuk-mangkuk mentaliti sempit macam ni terlepas masuk?

jadi jangan melenting kalau orang tuduh kau guna kabel, anak datuk itu ini, masuk guna ijazah tipu, atau masa belajar dulu kuat menipu/meniru. atau hanya pandai menulis masa exam/pac dan pandai bermain kata-kata semasa sesi temuduga. bila masuk dalam perkhidmatan, terus nampak kelemahan diri.

belajar mengenal maksud perkhidmatan awam tu dulu sebelum nak membebel pasal elaun itu ini tak sama dengan gred lain.

bodoh!

Tanpa Nama berkata...

skim ptd eloklah dimansuhkan kerana tidk nampak skim ptd ni bagus sebagaimana yang diuar2kan. ptd yang ada berlagak, sombong, dan perasan bagus tetapi semua kerja didownloadkan kepada eo & ptd dapat nama, tapi masa bagi LNPT bagi ikut suka dia je. ptd walaupun baru tetapi beri markah LNPT kepada eo senior 32/36 dah tu pulak bagi ala kadar je. aku memang anti ptd.

Tanpa Nama berkata...

mari smua htr memo pd pm n agong utk mansohkan ptd.. najib pm tgh tsepit harap sokongan rakyat msti follow pmintaan p.a yg tlah lama d dengki anaiya oleh mangkok jamban ptd sial ni.dlm memo msti dletakan jawaran atasan spt ksn kppa bkn smestinya dr dgree ptd murahan spt ijazah longkang sastra or politik longkang.korg tgk jepun punya gomen dr ketua kjaan ke pegawai biasa smua klayakan tinggi jujur amanah x spt ptd sial yg bt jab kjaan mcm bapak dorg punye.puak puak atasan jpa aliran ptd msti dmansuhkan.apsal kjaan lgsung byat x taw pd ptd ni dsebabkan mangkok ptd yg mnentukan dasar dlm jpa.slagi ptd aliran dolah badwi ni handle msia korg tgkla sampai 2019 pon msia lemau n tdo cam dolah badwi ptd mangkok.ko tgk zaman DR M.bcos drm is dr dia rawat check n bal as a dr.itula bentuk asas kjayaan dr seorg dr.yg pnting jd kan aliran atasan dr profesional yg power dr aliran sains.da tbukti.. takbirrrrr..

Tanpa Nama berkata...

hullo bos,
kita semua PA 1 Malaysia. kasi itu win-win bro.
You ptd ke eo ke, pap ke, pt ke, kita kan 1 Malaysia.
kasi itu markah LNPT bagus dan terus naik mencapai 90 ke atas bro.
- peace bro.

Tanpa Nama berkata...

Bagi saya janganlah irihati sangat dengan gred kanan yg di bawah nie... apalah adanya jika nak dibandingkan dengan gred di atas tu... elaun akan naik setiap kali naik gred tp di bwh ni tetap sama.... JADI MUHASABAH DIRILAH....

Tanpa Nama berkata...

Saya cadangkan agar kakitangan awam kump sokongan yg naik gred juga ada kenaikan elaun perumahan dan ITKA sama seperti kump pengurusan yang naik melambung dan mendadak elaun dan gajinya apabila dinaikan gred
kami kump sokongan makan kuah jee memeleh air liur tengok kump gred 41 ke atas bercerita bab kenaikan gaji / elaun..

Tanpa Nama berkata...

apalah nasib kami kum sokongan..segala rayuan dan harapan sering di pandang sepi..kerja dah kami lakanakan...itulah nasib org bawah BOSS juga yg sedap dapat nama /naik pangkat

Tanpa Nama berkata...

SEPATUTNYA UTK MENUJU NEGARA MAJU BERPENDAPATAN TINGGI DAN RAKYAT YG BERILMU & BERPENGETAHUAN TINGGI MENJELANG 2020, PERKARA YG DIKEMUKAKAN SEPERTI ELAUN PA YG BERIJAZAH PERLU DITITIK BERATKAN

Tanpa Nama berkata...

Gred 41 ni dah banyak dapat kelebihan berbanding Gred 32 ke 36 ke. Gred 41 yang belum sah dalm jawatan pun boleh dapat RM3,000 sebulan. Kenapa nak iri hati dengan Gred bawahan yang otai.

Tanpa Nama berkata...

Kamu pn sama lah.. Jgn melenting lah kalau kami kata kamu tu memang bodoh pn... Ijazah pn tkdok. Nk buat ijzah tipu kamu kata senang pn kamu tk leh buat. Meniru pn kamu tk boleh buat. Sangt bodoh la kamu ni. Nk harap kamu guna kabel lg la tk boleh sebab keluarga kamu bodoh2 belako. Banyk benda la kamu tk paham, yg kamu paham hanya dengki dan nk marah org lain je... Lepaskan geram. Org lain mintak elaun pn kamu sakit hati, mmg hati busuk. Kalau kamu nk, mintak la sm..mintak jadi bodohhhhh sekali! Hihihihihi

Tanpa Nama berkata...

Kamu pn sama lah.. Jgn melenting lah kalau kami kata kamu tu memang bodoh pn... Ijazah pn tkdok. Nk buat ijzah tipu kamu kata senang pn kamu tk leh buat. Meniru pn kamu tk boleh buat. Sangt bodoh la kamu ni. Nk harap kamu guna kabel lg la tk boleh sebab keluarga kamu bodoh2 belako. Banyk benda la kamu tk paham, yg kamu paham hanya dengki dan nk marah org lain je... Lepaskan geram. Org lain mintak elaun pn kamu sakit hati, mmg hati busuk. Kalau kamu nk, mintak la sm..mintak jadi bodohhhhh sekali! Hihihihihi.

___________________________________

SAYA SANGAT SETUJU DENGAN KOMEN YANG TERSEBUT, KEBANYAKAN YANG MENULIS DAN MNEGUTUK DISINI ADALAH GOLONGAN YANG PADA DASARNYA TIDAK PERNAH SEDAR DIRI. DARI SEKOLAH RENDAH LAGI DAH PUNYAI SIKAP YANG TAK MAHU MEMAJUKAN DIRI, SERING PONTENG, SERING GAGAL DAN SERING DAPAT NO COROT, LEPAS TU MASA SRP/PMR PUN SAMA, TAK NAK BERUBAH, MASUK TINGKATAN 4 THEN TINGKATAN 5 AMBIL SPM PUN SAMA JD SAMSENG, HISAP ROKOK, TAK SERIK2, TAKDE NAK FIKIR MASA DEPAN, DAPAT RESULT SPM CUKUP MAKAN, LEPAS TU NAK KEJE, JD KULI SANA SINI, PENAT JD KULI SWASTA, TERFIKIR NAK KAWIN SBB DAH SAMPAI SERU, TP SORU PUN TAK LEPAS, MOHON KEJE KERAJAAN SBB KONONNYA DAPAT MENJAMIN MASA DEPAN, SEBELUM TEMUDUGA, JUMPA YB, JUMPA AHLI PARLIMEN, JUMPA MENTERI MOHON SOKONGAN, MINTA SIMPATI SBB ASAL DARI KELUARGA SUSAH KONONNYA, LEPAS TU SPA PUN KESIAN, BAGI LE JAWATAN PAR/ PT(P/O)..LPS TU DA 10 TAHUN KEJE, PANGKAT TAK NAIK SBB BANGANG PTK TAK LULUS, TETIBA DAPAT BOS PTD YANG UMUR MUDA DARI DIA JD BOS, LEPAS TU NAK DENGKI SBB DIA KATA DIA SENIOR TP DIA TAK TAHU DARI SEKOLAH MMG DIA DA BODOH, TAHU NAK KOMPLAIN JE, TP BONGOK, ADA PELUANG BELAJAR DARI SEKOLAH RENDAH, DISIA-SIAKAN,

BAGI SAYA SEMUA ORG LALUI PERKARA SAMA, MASUK TADIKA, SEKOLAH RENDAH, MENENGAH, LPS TU UNIVERSITI/KOLEJ KALAU YG BELAJAR SUNGGUH2, KALAU DTTG SEKOLAH NAK JD SAMSENG, SETAKAT SPM JE LAH,

BILA DA DPT KEJE RENDAH, GAJI RENDAH, SALAH SIAPA??? KERAJAAN KE?? SEDNGKAN ORG LAIN PUN MELALUI PROSES YG SAMA, NAK CKP DARI SEGI KEUPAYAAN OTAK, OTAK MANUSIA TUHAN JADIKAN SERUPA KECUALI YG ADA MASALAH MENTAL, ITU TAKDIR UTK MEREKA LAH, TP BILA OTAK YG NORMAL, SEBENARNYA PERLU DI ASAH, PERLU BUAT LATIH TUBI SBB ORG YG JD DOKTOR PUN LAHIR2 BUKAN TERUS PANDAI, STILL MASUK SEKOLAH RENDAH DULU,

JADI DI MANA SILAPNYA?? ANDA SENDIRI BUKAN?? TAK GUNA MASA DAN PELUANG YANG DIBERIKAN, BILA DPT JWTN RENDAH, GAJI SIKIT, ANAK RAMAI, LEPAS TU MENYALAK ITU DAN INI , SEDANGKAN TAK CERMIN DIRI SENDIRI...TAK NILAI DAN TAK NAMPAK KESILAPAN DAN KELEMAHAN DIRI, ASYIK NAMPAK ORG LAIN SALAH, JPA SALAH, SPA SALAH, JPJ SALAH...DIRI SENDIRI??? APA USAHA ANDA???? KENAPA ANDA GAGAL??? DUK KUTUK PTD, CIKGU, POLIS, BUAT APA?? DAH ANDA TAK LAYAK..SY ULANG..ANDA TAK LAYAK..LAGI SEKALI..ANDA TAK LAYAK..TERIMA JE LA TAKDIR YANG ANDA CIPTA UNTUK ANDA DAN KELUARGA ANDA TU..DAN SURUH SERTA DIDIK LAH ANAK ANDA SUPAYA TAK JD MCM ANDA, BERI LAH DIA PELAJARAN DAN PENGETAHUAN SETINGGI MUNGKIN, JGN JDKAN MEREKA SAMSENG SEPERTI ANDA DULU2...FIKIRKAN LAH, SAYA PUN ASAL KELUARGA SUSAH, TAK DE KABEL, TAKDE KENAL2 ORG BESAR, TP SY INSAF PADA DIRI, MASA BELAJAR BELAJAR LE SUNGGUH2..BARU DPAT JAWATAN BAGUS, JD ENGINEER, BUKAN SETAKAT CUKUP MAKAN...

Bujang Senang berkata...

Cadangan anda cukup baik sekali saya sangat setuju dengan cadangan yang bernas ini yang memberi faedah kepada PA dan kerajaan dalam mentranformasi perkhidmatan awam.

Perkara sebegini patut PA sokong dan utarakan dalam blog ini.
Terima kasih.
Harap ianya jadi kenyataan bukan impian PA serta percakapan omong saja.

Jemain berkata...

Kerja di gred 27,32,36 ni memang leceh sikit sebab berada dalam kategori B, boss kategori A dan Lain2 kategori C dan D. Dia tersepit di tengah2 dan menjadi mangsa tohmahan anggota bawahan dan hentaman anggota atasan. Tugas hakiki kena buat di samping menggantikan tempat boss untuk tugas tugas2 boss. Kategori B ni pulak ramai yang mempunyai diploma dan berijazah di mana kelulusan sama dengan boss.
Itulah nasib kategori B ini.

Tanpa Nama berkata...

TRANSFORMASI... NAK MENUJU NEGARA MAJU..PERATUSAN RAKYAT LULUSAN IJAZAH MESTILAH TINGGI...PENDAPATAN KASAR ISI RUMAH MESTILAH TINGGI...8 TAHUN LAGI MENUJU 2020...APAKAH TINDAKAN KERAJAAN SETAKAT INI??? GAJI & ELAUN MASIH RENDAH.......

Siti berkata...

Kepada penjawat awam kalau ada masa tu boleh lah sambung belajar lebih tinggi agar dapat meningkatkan ilmu pengetahuan dan peluang untuk peningkatan kerjaya walaupun begitu sukar bagi permohonan sesuatu jawatan.
Sebab cara berfikir pegawai ada kelulusan dan KPSL ni agak berbeza, jadi pegawai KPSL ni digalakkan agar sambung belajar. Tak kira lah apa jurusan sekali pun kerana belajar di universiti memang susah bagi PA yang dah berumur ni, tak perlulah memperlekehkan ijazah seseorang tu kerana di universiti ni ada subjek wajib iaitu subjek universiti, cuma berbeza pada subjek teras jurusan saja. Walaupun sastera, sains sosial, steno, belajar tetap sukar.
Khalayak hanya tahu yang lulus saja tapi tak pula tanya yang gagal separuh jalan. Sesungguh nya tak sampai separuh yang berjaya hingga ke akhir nya.
Graduan jurusan kejuruteraan bangga kerana merasakan lebih bagus dari graduan sastera tapi mereka juga di perlekehkan oleh graduan kedoktoran perubatan sebab katanya budak jurutera boleh belajar di saat akhir, tidak seperti pelajar kedoktoran yang lagi sukar.
Kalau nak berbicara berkaitan jurusan ni sampai bila pun tak habis, apa yang penting tingkatkan ilmu pengetahuan dengan sambung belajar.
Itu pun kena kritik, cuma buat pengetahuan semua, PA yang sambung belajar ni telah menghabiskan banyak tenaga, masa dan kewangan untuk belajar. Setiap hari minggu kena pergi kelas tinggalkan anak isteri/suami selama empat tahun atau lebih, bersengkang mata untuk peperiksaan dan kos yang amat tinggi iaitu berbelas-belas ribu di mana cukup untuk besarkan rumah atau tukar kereta lebih berjenama.
Maka cubalah JPA fikirkan sedikit imbuhan buat PA berkenaan sedang kan JPA asyik meng war-war kan berkenaan pembelajaran sepanjang hayat.
Itulah serba sedikit luahan rasa PA yang masih menanti berita baik.
Sekian.

Tanpa Nama berkata...

OOOpppp...Pegawai kanan-kanan ini 32,36,38.40 sebenarnya dah lebih 25 th bekerja dan mampu bersaing dng 41, 44...malah 48.
Mereka sebenarnya bekerja dengan separuh gaji sehaja sebab jika mereka memilih pencen, dapat separuh sahaja gaji. Mereka terus bekerja untuk tampung kos hidup yang tinggi. Sebenarnya mereka bekerja dengan gaji separuh sahaja.
Cuba lihat pegawai atasan Grea A, Turus , Berapa puloh ribu gaji mereka, sebab mereka pandai buat polisi untuk kumpulan mereka.
Hai, CUEPACS, sila ambil PERHATIAN.

Tanpa Nama berkata...

Siti berkata...

Kalau nak berbicara berkaitan jurusan ni sampai bila pun tak habis, apa yang penting tingkatkan ilmu pengetahuan dengan sambung belajar.
Itu pun kena kritik, cuma buat pengetahuan semua, PA yang sambung belajar ni telah menghabiskan banyak tenaga, masa dan kewangan untuk belajar. Setiap hari minggu kena pergi kelas tinggalkan anak isteri/suami selama empat tahun atau lebih, bersengkang mata untuk peperiksaan dan kos yang amat tinggi iaitu berbelas-belas ribu di mana cukup untuk besarkan rumah atau tukar kereta lebih berjenama.
Maka cubalah JPA fikirkan sedikit imbuhan buat PA berkenaan sedang kan JPA asyik meng war-war kan berkenaan pembelajaran sepanjang hayat.
Itulah serba sedikit luahan rasa PA yang masih menanti berita baik.
Sekian.

___________________________________
UNTUK MENCARI YANG TERBAIK DAN YANG BERMANFAAT DAN YANG BERNILAI, KITA PERLUKAN PENGORBANAN YANG AMAT TINGGI, BUKAN SETAKAT MASA, TENAGA DAN WANG RINGGIT, TETAPI IANYA MENUNTUT PENGORBANAN SEGALA2 GALANYA..TETAPI SETELAH KITA BEKORBAN, ADAKAH PERLU KITA CERITAKAN DAN WAR2 KAN PERIT JERIH KITA BUAT ITU DAN INI..PERLUKAN KITA BUAT MCM TU..PERLUKAH KITA BG TAHU YANG KITA PENAT BUAT DEGREE, TGLKAN ANAK DAN ISTERI/SUAMI BERTAHUN2 DAN BERCERITA KITA KELUARKAN KOS BERIBU2 RINGGIT UTK SEGULUNG IJAZAH???? PERLUKAH KITA SEBUT MCM TU SDANGKAN ITU KEHENDAK KITA, BUKAN ORG PAKSA DAN ITU CITA2 KITA, BUKAN ORG DTG SEMBAH DAN RAYU SUPAYA BUAT DEGREE..

JPA MEWAR2 KAN PERKARA INI SEBB ITU TUGAS DIA, ITU POLISI KERJAAN SEKARANG..JD KALAU ANDA DAH ADA DEGREE TERSEBUT, ANDA BERSAINGLAH..KENAPA PERLU MINTA PENGECUALIAN..SAYA RIMAS TENGOK ORG2 MELAYU YG TAK HENTI2 MENYELAK MINTA PENGECEUALIAN SBB MEREKA DA ADA DEGREE..COME ON LAH..ORG KAT LUAR TU BERSEPAH..SY ULANG BERSEPAH YANG DA ADA DEGREE DAN ADA YANG DPAT POINTER BAGUS..KENAPA PULAK KITA MENTANG2 KEJE KERAJAAN..KITA PERLU DIBERI PENGECUALIAN???? SEBB ADA PENGALAMAN??? ITU SAHAJA?? CUKUP KE PENGALAMAN SEMATA2..KALAU NAK UNGKIT DA KEJE 25 TAHUN..BUKAN KE KERAJAAN DA BYR GAJI SETARAF DGN JAWATAN KITA..ITU JANJI KERAJAAN,,ADA KERJA, ADA GAJI..LEBIH DARI ITU,, KENA BERSAING...

ZAMAN MERITOKRASI KINI TAK KIRA TUA MUDA, JUNIOR SENIOR, NAIK PANGKAT DAN NAIK GRED DA LAMA TAK PANDANG SENIOR ATAU JUNIOR..YG PENTING KEMAHIRAN,,PENGETAHUAN, DAN KELULUSAN..ZAMAN IT INI PERLUKAN ORG YANG BIJAK DAN PUNYAI IDEA YANG BAGUS..SERTA KELULUSAN YANG BAIK..KALAU SEKADAR CUKUP MAKAN JE DEGREE TU, LEPAS TU NAK MINTA ELAUN TAMBAHAN SBB ADA DEGREE,,JPA TAKKAN PANDANG..SBB APA NILAI TAMBAH ANDA..KALAU ANDA CEMERLANG..BERSAING LAH SECARA SIHAT..BUKAN MELUKUT TEPI GANTANG MINTA PENGECUALIAN ITU DAN INI..

Siti berkata...

Satu pandangan yang baik tu, tapi harus diingat ruangan ini ialah untuk memberi pandangan. Jika pandangan diberi pun masih dihentam baik usah buat ruangan ni, kan dah kata luahan rasa PA, bukan untuk menceritakan kita terbaik, ramai yang dapat pointer baik dalam PA ni, PA hanya memohon, kenapa nak rimas sangat pulak. Kenapa nak persoalkan pasal pengorbanan, bukan untuk di warwar kan atau diceritakan pada umum, kan cuepacs ni wakil PA jadi PA ni mengadulah, kalau nak diulaskan artikel di atas sampai bila pun tak habis. PA berhak nak keluarkan pandangan, terlalu banyak kalau nak diulaskan, cuma jangan berasa diri macam bagus saja.
Mungkin anda ni PA yang dah berjaya atau nak tunjuk bagus, rasanya semua PA yang sambung belajar ingin kan sesuatu atau anda tak pernah merasakan atau tidak berada di situasi begini. Kerja Swasta jangan nak di agungkan pasal prestasi, ramai graduan diperkotak katikkan terutama bumiputera, kalau bernasib baik dapat majikan baik, tapi banyak majikan macam hampas.
Cuma buat ingatan ruangan ni adalah untuk memberi input semoga boleh mendapat output terbaik. Kalau ramai berfikiran macam ni lebih baik ditutup saja ruangan ni. Pandangan walaupun dangkal tapi ia tetap pandangan.

ujang berkata...

betul tu siti kita memohon bukan rasa cam bagos saja. Dulu saya marah yo kat cekgu, tapi cekgu tu mohon melalui kesatuan, suko hati dio lah nak memohon dongan kesatuan dio walaupun memohon cam karut2 jo....tup2 dapek..sodap tu...jadi kito mohon lah. Ni tidak raso macam bagos jo komplen orang mohon... boto tak mat gred J...janji mohon.

Tanpa Nama berkata...

Akhir zaman..tanda tanda nak kiamat..org belajar bukan lg untuk menuntut ilmu atau pengetahuan tetapi untuk hal dunia serta mengejar kekayaan.yg penting ada ijazah,,ada yg upah assigmen ada yg baca buku siang mlm dan mcm mcm cara lg untk dapatkan ijazah,,HANYA SATU TUJUAN DAPAT GAJI BESAR !! I

Man berkata...

Yang komen atas ni mesti tak pernah belajar kat universiti...
Tak pernah rasa ada ijazah tapi tak dapat peluang...
Kalau dia belajar dan tak dapat peluang takkan dia cakap macam tu...
Orang berijazah pun tahu qada dan qadar, pun belajar pasal akhir zaman.....cakap memang sedap...

Tanpa Nama berkata...

bagi sya ruangan ini adalah untuk mengeluarkan pendapat dan jgn lah menggunakan bahasa kasar yang boleh menjejaskan imej PA. ..saya menyokong usaha bagi membolehkan kakitangan awam yang mempunyai kelulusan ijazah sarjana agar mendapat elaun khas sekirnya jawatan yang disandang itu tidak menggunakan kelulusan yang mereka ada..Saya berharap agar pihak CUEPACS mendengar dan mengambil teliti perkara ini agar usaha untuk memajukan diri dapat diterapkan dalam setiap jiwa PA..

Tanpa Nama berkata...

penjawat awam.
sapa kata PTD org plg bkebolehan, plg bijak n plg berjasa???!!! klu yg ckp ni org jwtn PTD kompom naik bakul angkt sndri!!! Knp sepupu aku lg "bodo" dr aku blh jd PTD?? kmi sma2 g exam PTD n dia lulus cz Sebulan sblm exam dia dh prepare sdgkn aku 1 ari sblm exam bru tau.. mujur aku xminat jd PTD cz aku lbh minat gred DG..so sepupu aku jd PTD n aku jd DG.. menang $ n time base lg..klu nk jd JUSA anytime blh brusaha..tp aku lg minat DG, bnk lg kelebihannya..wlaupn org rmi xpandang mana pn..:)
juz nk ckp yg PTD BUKAN glng yg plg bijak cma diorg glgn yg brsungguh2 minat jd PTD..yg DG ni pn anytime klu minat jd PTD blh mohon kt SPA..bru ni ada saje2 isi PTD lps dpt surat pgln exam simpan jd kenangan surat tu..igtkn $ setara glamer nyer..rupanya x jugak..

Tanpa Nama berkata...

DG,
fakta: gaji UD , M n bdn Uniform pd gred yg sana beza lbh krg RM200 dr DG (starting), klu tgk sifir gaji, tp realitinya DG yg bru msuk biasa gaji bkn starting P1T1 (sblm ni), cm sya msuk starting P1T4, elaun DG pn ikut opsyen gk xsemua sama, pastu wlaupn keja bnk msh blh bwk blk rumah ( buat kt rumah) blh tgk ank2 smbil wt keje, time base klu sblm ni 10 thn dh jd 8 thn, kwn sya Nurse dh 13thn keje Nurse bru je thn ni naik 32, sdgkn rkn sekeje genap 10 thn trus naik 32, nk bljr plk free x mcm kwn sya Nurse smbug stdy guna duit sndri..yg tentera plk gaji tgi skit je tp duk dlm kem..wt xtvt fizikal yg truk2..juz imagine..
so DG msh menang lg..

Tanpa Nama berkata...

sistem pencen dan bersara awal perlu diubah supaya mereka yang dalam perkhidmatan boleh mohon bersara awal dan layak mendapat pencen.

rasanya ramai kumpulan sokongan yang mempunyai sarjana muda, sarjana malah phd yang nak meninggalkan perkhidmatan awam tetapi apabila mengenangkan betapa ruginya berhenti tapi takda sebarang manfaat disebabkan tidak lagi dipotong kwsp dan pencen hanya dibayar apabila cukup syarat untuk pencen, jadi ada sesetengah dari mereka yang memilih untuk kekal berkhidmat walaupun sekadar dalam kumpulan sokongan.

saya ada seorang rakan yang bekerja sebagai pt sudah hampir 10 tahun, memiliki ijazah sarjana muda 3 tahun lepas tetapi tidak pernah diberi peluang oleh pihak berkuasa melantik atas faktor yang entah apa-apa. sudahnya beliau fuck-up dengan sistem korup dan kuno spa, lalu memilih untuk meninggalkan perkhidmatan tanpa sebarang benefit, malah meninggalkan negara berhijrah ke new zealand untuk mencuba nasib. nasib beliau memang baik disebabkan di sana peluang pekerjaan lebih banyak dari calon dan mereka tidak memilih bulu, asalkan anda membuktikan kepada mereka bahawa anda mampu. beliau bekerja sebagai seorang juruanalisa sistem di sebuah syarikat kontraktor di sana dengan gaji dibayar NZD 3,000. rumah banglo di sana berharga sekitar NZD 130,000 sedangkan di malaysia kita dapat gaji RM 3,000 dengan rumah berharga RM 130,000 dapatlah sebuah rumah berkotak-kotak yang tergantung antara langit dan bumi dimana anda berkongsi bumbung, lantai dan dinding dengan orang lain.

sistem di malaysia sudah terlalu korup. bagi anda yang mempunyai kelulusan tinggi, ingin perubahan dalam hidup, berhijrahlah. nabi juga berhijrah untuk memulakan hidup baru.

pepatah lapuk "hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri" sudah tidak relevan dan sudah tidak boleh dipakai. realitinya, hujan emas itu yang bagus, kalau kena kepala sampai benjol pun, emas boleh digunakan untuk menyembuhkan benjol, walhal hujan batu menimpa kepala anda menyebabkan anda berdarah dan anda langsung tak dapat apa manfaat dari batu tersebut.

sedarlah pemuda/pemudi yang berkelulusan tinggi yang masih duduk dalam kumpulan sokongan, anda boleh maju, tetapi tidak akan maju sekiranya anda masih kekal dalam perkhidmatan awam yang sudah korup, malah tidak salah dikatakan anda tidak akan maju jika masih kekal dalam sebuah negara yang sudah korup.

Tok Aji berkata...

Baik karangan di atas ni, cuma satu yang saya tak setuju berkaitan tafsiran beliau mengenai pepatah "hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri" begitu tersasar dari maksud sebenar.
Maksud pepatah tu ialah tidak berkaitan pasal emas atau batu, yang mana lebih baik, cuma ia berkisar pada walau bagaimana baik pun tempat orang ianya tetap tempat orang dan bukan tempat sendiri,walaupun teruk pun tempat itu ianya tetap tempat sendiri, manusia tetap rindu kat kampung halaman nya...huhu
Itu saja, lain2 ok.

Tanpa Nama berkata...

jagan nak sama kan elaun kritikal bos gan staf sokongan,10% staf sokongan tak dapat nak kejar gaji awak tuu..5%tu kalau ikut gaji awk dah berlebih2 lagi kerja mengarah ajer yg buat nya staf sokongan jugak itu pun nak berkira kerr pirahhhh

Tanpa Nama berkata...

Perjuangan teteap d teruskan j17 ke j27/29.....

Tanpa Nama berkata...

Marah nampak org dibawah tu...hahaha..kena batang idung ke mesti masa kau u dulu suka copy and paste
Dunia akhir zaman,,,

Tanpa Nama berkata...

cikgu DG 16 TAHUN BARU DAPAT NAIK 48..

PTD 6 TAHUN DAH NAIK 48...SO PA YANG BIJAKSANA...
MANA SATU LEBIH GLAMER?

CIKGU KENA DUDUK DUIT SEMPIT..PTD 48 DUDUK BILIK BESAR...DUIT TAMBAHAN ....HEHE...TENDER, PEMBELIAN TERUS ....MSYUK TU BEB.HAHA
PTD semua skim boleh masuk..ramai gak calon terdiri dari cikgu, tentera, doktor, jurutera, peguam..yg penting ada degree beb!

Tanpa Nama berkata...

Bila Cuepacs akan buat pengumuman penambahbaikan Penjawat Awam terutamanya tentang gaji, kenaikan pangkat. Gaji dan kenaikan pangkat diketahui sememangnya bersifat tidak kekal. Namun Allh sendiri tidak pernah melarang manusia bekerja dan mencari rezeki demi cita2 diri. Hakikatnya gred gaji orang bawahan perit. Walaupun memiliki ijazah. Kita tidak boleh menafikan bahawa ganjaran gaji yang baik membantu penjawat awam memiliki motivasi dan daya usaha kerja yang cemerlang demi menjayakan hasrat kerajaan dalam mentransformasikan perkhidmatan awam. Sekian

Tanpa Nama berkata...

Kepala BUTOHlu!!!!Pegawai gred 41 dapat kritikal yg gred sokongan HABUKpun Xdapat ade lu kira???PUKIMAK PUNYA ORG!!!!

Tanpa Nama berkata...

ada 1 syarikat swasta.. memberi kenaikan gaji kepada pekerja yg munasabah apabila mencapai tempoh berkhidmat selama 15 tahun.. sbgai contoh, jika pekerja itu gajinya RM1500 dan telah berkhidmat selama 15 tahun, syarikat akan bagi kenaikan (RM100 x 15tahun = RM1500)bermakna gaji pekerja tersebut menjadi RM3000.. itu syarikat swasta.. mungkin kerajaan boleh ambil pendekatan / kaedah ini untuk memberi kenaikan kepada penjawat awam yg telah mencapai tempoh berkhidmatan 15tahun.. mungkin untuk gred pelaksana 2 (RM120 x 15 tahun), gred pelaksana 1 (RM100 x 15 tahun), gred pengurusan profesional (RM90 x 15 tahun)

Tanpa Nama berkata...

Bengong betullah sapa punya pendapat ni.
Cukup2lah orang atasan dah dapat wang ganjaran yg melebihi kuderat titik peluh PA . Elaun keraian dah dapat lebih , elaun rumah pun dah banyak , gaji sistem time base & pelbagai keistimewaan lagi kump P&P .
Sudah2lah tu bersyukur dgn apa yg diberi , jgn meminta-minta , keberkatan dgn setimpal pekerjaan anda .
Jgn ada sikap menyombong & rasa , "Aku ni pangkat besar , mengapa org bawahan dpt lebih daripada aku" ?

Tanpa Nama berkata...

sepatutnya elaun kritikal tu diberi kepada sesuatu jawatan yang benar2 layak..itu yang harus dibincangkan. bukannya nak kaji tengok sapa besar sapa kecik. nak bagi tu bagi je flat rate macam loan bank rakyat.semua sama besar.. kire ok lah.. yang sepatutnya jadi isu ni siapa yang patut dapat dan siapa yang tak patut dapat...musykil...

Tanpa Nama berkata...

Dunia ini penuh persaingan, kakitangan sokongan tak perlu berasa iri hati dengan kelebihan yang diperoleh golongan DG, sebab yang membezakan dalam bidang pekerjaan banyak ditentukan oleh kelayakan akademik. Kalau tidak, kelayakan SPM pun boleh jadi pengarah Bahagian, tapi adakah wajar? Adakah dengan kelayakan macam tu berani pikul tanggungjawab yang diberi? Kalau tidak puas hati, boleh berusaha sambung belajar, lanjutkan pelajaran ke peringkat diploma, degree, master... peluang belajar untuk maju diri sentiasa ada.Gaji yang dibayar harus selaras dengan kelayakan akademik, bidang tugas dan tanggungjawab yang dipikul.

Tanpa Nama berkata...

terasa CUEPACS lebih utama perjuangan nasib golongan penjawat awam sokongan...

Tanpa Nama berkata...

Kenapale penat2pegi belajo. Aku kerani je,dah 30thn dapat n22.spm pangkat 1. Rumah 1,bini1,keteta1,anak 3 dah habis keluar u,jadi guru,doktor dan akauntan. Keje gomen semua. Gaji sikit,jimat banyak. Jangan gaji banyak,dok perabih. Dok kat kl,ulu kelang,beli rumah kos murah. Bilik dua je,anak2tau bapanye miskin.tak payah sambung belajor. Anak2lagi penting. La ni da nak pencen. Tunggu gratuiti dan pencen. Terima kasih banyak pada gomen. Ada masa pi cari ilmu kat mesjid. Alhamdulillah.

Tanpa Nama berkata...

Betul ramai yg ada Dip n Ijazah dok kerja gred 17, last2 pakai SPM...coz susah nak dapat kerja....bukan nak menyalahkan sapa2...tapi x salah minta in the end semua org rasa....klu dapat lah

Tanpa Nama berkata...

Salam.
Tambahbaik perk.Awam:
1.Jangan pilih kasih buat kerja
2.Kerja seperti dirancang bukan banyak ubah2 sebab kita dah banyak buang masa merancang jadi laksanakan.
3. tambahkan produktiviti kerja dengan melakukan kerja dengan cepat, berkualiti dan mengikut peraturan.
Kumpulan banyak buat kerja ialah kump. sokongan, jadi beri lebih keistimewaan segi tahap gaji apatah lagi mereka yang berpendidikan tinggi yang ada diploma, ijazah.
Beri ruang gaji meksima yang setanding dengan JUSA kerana mereka yang berada di kump. sokongan tertinggi 36, 38, 40 adalah meraka yang mahir dan otai yang boleh menyeseaikan banyak masaalah yang kump. 41, 44, 48 tak dapat selesaikan. Cuma mereka kurang buang masa buat lapuran .
4. Selaraskan gred Gaji seperti 32,34,36,38,40 ke satu gaji iaitu GRED 40 dan gred 1 - 26 ke gred 27, dan gred 27 keatas diberi ruang KUP 32 dan seterusnya.
Yang penting jgn bazir masa muda dan kerja dengan penuh semangat tanpa mengira jawatan.

Tanpa Nama berkata...

dah sampai maso org gov walaupun jawatan baru gred 17 ada degree baru negara boleh maju selepas 5 tahun special exam kompetan kalau lulus baru naik 41 sbb ada 70,000 graduan setiap tahun

Tanpa Nama berkata...

kerja dengan apek la ... gaji busat ...kerja pun senang ... lagi rajin lagi byk gaji .. tapi ..mati copat...syukurlah ..ukur la baju

Tanpa Nama berkata...

takde elemen membina mahu pun kreatif waima bernas aka relevan..apabila..alias tatkala..terbaca bicara..ker keluh kesah..puak ni kali lah..dah rebah..madah berubah..
laen kali laaah..