SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2023 : PEKERJA BERINTIGRITI TUNJANG NEGARA MADANI*** SAMBUTAN HARI PEKERJA 1 MEI 2023

21 Februari 2019

Teknologi ganti manusia: Negara tidak berkemampuan - Cuepacs


Astrowani
21/2/2019
KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) tidak menolak kemungkinan kemajuan teknologi pada masa akan datang akan menyebabkan pengurangan jumlah penjawat awam di negara ini.

Bagaimanapun, Presidennya, Datuk Azih Muda menegaskan pada hakikatnya Malaysia masih belum bersedia untuk membeli atau menggunakan pakai kecanggihgan teknologi bagi menggantikan manusia.
"Ledakan teknologi mungkin akan menyebabkan pengurangan penjawat awam di mana mereka yang bersara tidak diisi tapi mungkin digantikan dengan teknologi.

"Seperti yang disebut Perdana Menteri, kita ada teknologi, mungkin teknologi akan ambil alih tetapi pada masa ini mungkin, negara tidak berkemampuan untuk membeli perkakasan yang mahal atau logistik yang mahal umpama robot di hospital-hospital kerajaan.

"Mungkin belum bersedia lagi pada masa kini dan wujud kemungkinan teknologi maklumat boleh mengurangkan penggunaan sumber (manusia) pada masa akan datang," ujarnya ketika dihubungi Astro AWANI.

Tidak menolak kemungkinan itu, Azih berpendapat ia boleh berlaku pada masa akan datang.

2 ulasan:

Unknown berkata...

Ada benarnya kenyataan yang dikeluarkan ni sebab tabiat suka membaca di kalangan rakyat Malaysia masih rendah.Benda mudah2 pun,sikit2 nak telefon kat satu pusat panggilan kerajaan yang 0380008000 tu kan.Masing2 pakai gajet mahal2 tapi benda2 basic pun tak ambil tau.Tambahbaik jer lah kat sistem penyampaian kaunter dan tak salah back to basic pun sebelum keadaan makin parah.Bila Tun M umum nak kurangkan penjawat awam,masing2 dah melenting sedangkan baru dalam peringkat kajian.Ingat senang2 nak diswastakan ke semuanya?Perbaiki mentaliti dan sikap diri sendiri dulu.Untuk pegawai2 atasan tu,janganlah keras kepala sangat nak pertahankan projek mega bagai sedangkan peruntukan pun bukan mudah nak diluluskan zaman sekarang ni.

aditya.aulia139@gmail.com berkata...

Assalamualaikum Wr. Wb

Email:::(aditya.aulia139@gmail.com)
(iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

Nama saya Aditya Aulia saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada yang baik bisa keluar dari transaksi online tapi semua keraguan saya segera dibawa untuk beristirahat saat teman saya mengenalkan saya. untuk Ibu pada awalnya saya pikir itu masih akan menjadi permainan bore yang sama saya harus memaksa diri untuk mengikuti semua proses karena mereka sampai pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan karena permintaan oleh proses saya bisa mendapatkan pinjaman sebesar 350jt di rekening Bank Central Asia (BCA) saya saat saya waspada di telepon saya, saya tidak pernah mempercayainya, agaknya saya bergegas ke Bank untuk memastikan bahwa memang benar ibu kontak sekarang mengalami terobosan pemanasan jantung dalam kehidupan finansial Anda melalui apakah itu BBM INVITE-nya: {D8980E0B} atau apakah kamu ingin mengkonfirmasi dari saya? Anda bisa menghubungi saya melalui surat saya: {aditya.aulia139@gmail.com} dan juga Anda bisa menghubungi perusahaan ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY (ISKANDAR LENDERS) via: {mail:iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}