SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

06 November 2009

SIMPLY VOICING CALL OF MEMBERSHIP

Malay Mail
G. Prakash
Friday, November 6th, 2009 04:50:00




Cuepacs presiden Omar Osman not doing it for popularity


Congress of Union of Employees in the Public and Civil Services (Cuepacs) president Omar Osman wants to make it clear that his earlier call for a two-month bonus was simply the demand expressed by their 1.2 million strong membership.
“I just want to say that gaining popularity is not what I’m seeking,” he told Malay Mail. “I am just speaking out on behalf of our congress and asking for what the civil servants have demanded.
”He was responding to the comment by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak on Wednesday that it was morally wrong for the Cuepacs president to ask for bonus during the global economic crisis.
Najib also noted that, while it was a popular move for the Cuepacs president to continue to pressure the Government for a two-month bonus for the civil servants, it was not the right time to make such a demand.
“I’m of course also disappointed that the Prime Minister had said this,” said Omar. However, he refused to speculate whether Cuepacs will still pursue the bonus issue.
“This will be only decided tomorrow as we will be having an emergency meeting to discuss this matter. It will be attended by all 145 of our congress leaders and members at our Cuepacs headquarters.”
Omar also said that Cuepacs is seeking to have a meeting with the Prime Minister to discuss ways to improve the service performances of civil servants.
“Chief Secretary to the Government, Tan Sri Mohd Sidek Hassan, has confirmed that the Prime Minister had agreed to meet us, but a date was not been confirmed.”
While the Government gave a one-month bonus with a minimum payment of RM1,000 in the last Budget, the latest didn’t have any such bonus for civil servants.
Najib, who is also Finance Minister, announced that the Government had decided to introduce a reward system for civil servants instead to motivate those who performed well.

14 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

tak pa tuan haji... usaha mu untuk menaikkan imej penjawat amat di sajungi... bukan mcm KSN tu...asyik malu memanjang... PM pula yg tak kenang budi pejawat awam yg selama dok sokong bagi Bn menang tiap kali pilihan raya...tak pe kita tgk PRU yang akan datang ni....

Tanpa Nama berkata...

Presiden kalau BSN, KWSP dan lain-lain badan berkanun boleh dapat bonus 1 bulan mengapa tidak kita? Adakah PA tidak bermoral untuk dapatkan sekurang-kurangnya 1 bulan? Ini bukan caranya PA dilayan. Teruskan perjuangan presiden. kami 1.2 Juta di belakang presiden.

Angkasa berkata...

I heard the PM statement about the government officers asking for 2 month bonuses. PM state the 'it was morally wrong to ask for bonuses during this hard time'. The translation to malay is wrongly translate. It was translate to 'it was seems that government officers do not have morals for asking 2 month bonuses during this hard time' (perkhidmatan awam dirasakan tidak bermoral dengan meminta bonus untuk 2 bulan dimasa kegawatan ekonomi).

I hope the translation must be equal to the meaning the PM want to say. Pm does not want to call public servant no moral at all. He was telling that it was morally wrong/unethically to ask for bonus. This i think the BEST meaning. I hope all can understand the real meaning behind the statement.

I think it was a wrong move by PM to speak like that. Now he must do something to repair his credibility..... i hope

Tanpa Nama berkata...

AMBOI......Pandainya angkasa ye...jadi min ta angkasa translate dalam bahasa melayu apa yang najib maksudkan.....nak tahu gak bunyi dia macam mana

Tanpa Nama berkata...

najib tak maksudkan PA tak bermoral la....yang sebetulnya najib maksud macam ni :-

MINTA BONUS MASA SEKARANG=TAK BERMORAL SEBAB EKONOMI

PA MINTA BONUS

MAKA NAJIB KATA PA TAK BERMORAL SEBAB MINTA BONUS


CISSSSSSSSSSS.......

john berkata...

aku tgk muka najib naik menyampah dah.camana org mcm dia nie leh kata mcm 2..mahathir pun tak kan cakap mcm nie.tapi najib nie punya tak der berlapik..sejarah nie.dapat RM500 ajer.bukan tak syukur.tapi nak menyekolah kn anak lagi, camana ler..bukan mintak tiap2 bulan pun..setahun sekali ajer..jika tak mampu bg banyak pun, bagi ler naik COLA ker rm 500 ker..ok gak...

Tanpa Nama berkata...

Takper inilah dugaan sebenarnya...kita PA jangan cepat melenting dalam apa keadaan sekali pun..bersyukur pada apa yang ada setakat hari ini....mungkin hari ini kita tak dapat bonus...tapi lambat laun akan dapat `bonus' yang lain pula...kalu ada rezeki tak kemana...yang penting kita sama-sama berdoa dan bekerja lebih baik...Insyaallah kalu ada rezki tak ke mana...Untuk Presiden Cuepacs teruskan kerja anda untuk kami semua...kalu ikhlas berjuang pasti ada ganjarannya...

Anjing Kurap berkata...

WE CIVIL SERVANTS ARE LOUDLY SHOUTING FOR BONUS.. BUT I THINK IT IS LIKE DOG BARKING TO THE MOUNTAIN. THE MOUNTAIN WILL NOT COLLAPSE.. hee..hheee.. who are you barking to me haa?

YAB Datuk Seri Najib Tun Razak berkata...

Saya YAB Datuk Seri Najib Tun Razak selaku Perdana Menteri 1Malaysia mengumumkan bonus 3 bulan atau minima RM 3ribu akan di bayar kepada seluruh anggota awam secara sekaligus bayaran pada bulan November.Saya juga dengan ini menarik balik kata-kata saya dan mohon maaf kepada seluruh anggota awam berkaitan perkataan kurang moral.sekian.

Tanpa Nama berkata...

amboi bukan main sedap bercakap ,kalau hal kami bukan main lagi menghentam..tapi kalau orang2 besar punya angkara suara pun tak keluar.. inilah yg dikatakan ayam jantan takda telor ekor bergelumang dgn taik.. smeua kaki ampu..poraaahh.

Tanpa Nama berkata...

john berkata...

aku tgk muka najib naik menyampah dah.camana org mcm dia nie leh kata mcm 2..mahathir pun tak kan cakap mcm nie.tapi najib nie punya tak der berlapik..sejarah nie.dapat RM500 ajer.bukan tak syukur.tapi nak menyekolah kn anak lagi, camana ler..bukan mintak tiap2 bulan pun..setahun sekali ajer..jika tak mampu bg banyak pun, bagi ler naik COLA ker rm 500 ker..ok gak...


ko tu yang tak pandai nak berjimat.ada duit pegi sure heboh,buat loan sana sini,masuk bio aura la,haio la dan lain2 lagi.aku tengok banyak orang gomen nie hidup dikelilingi hutang je.hidup bergelumang dengan hutang tak habis2.ala kalau dapat bonus pun bukan korang reti nak bersyukur.dah naik lemak dah.orang kat luar sana selain dari korang yang koje gomen banyak yang nak makan pun susah tau!!!nak beli itu nak beli ini pun tak boleh.korang masih lagi boleh buat bisnes hai-o.jual penapis air bio-arwah.aku bukan dengki sebab aku tak dapat koje gomen.memang aku tak hingin pun nak koje gomen.koje tak mancabar pun.pegi minum pun 5 kali sehari.koje ke tu???

Tanpa Nama berkata...

baru ni di temerloh omar btau J17 jd J27 mulai 15 hb ni. bgmne nasib N22 yg dlantik dn di posting jauh2 dn mrupakn pyelia di pejabat. alih2same dgn N22 KUP. Cube La fikir , logik ke atleast N22 Hakiki naik la gred ke N27 atau yg ade diploma byr la ikut gj diploma. biar smua skim rasa.

Tanpa Nama berkata...

TN HJ SAYA NAK TANYA ADAKAH PEMERINTAHAN NAJIB INI ADIL KEPADA RAKYAT GRED 1-17 ? GRED NI HANYA DI BERI 80 ITU HANYA TEKAAN SAYA LAH, TAPI GRED LAIN NAIK RATUSAN RINGGIT>>> KALAU MACAM NI LAH NAMPAKBENAR MENIPU RAKYAT...SIAPA YG NAK BELA NASIB KAMI ORG GRED BAWAHAN

Tanpa Nama berkata...

naikan gred w17 -kewangan dan akauntan ke rd 27/29..hargaila jasa kami dan sijil kami....