SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

22 September 2010

PENJAWAT AWAM PERLU AMAL KETERBUKAAN JAYAKAN AGENDA KERAJAAN - NAJIB

Bernama
21/9/2010
PUTRAJAYA, 21 Sept (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata setiap penjawat awam perlu mengamalkan keterbukaan minda bagi memastikan matlamat dan agenda kerajaan tercapai.

Beliau berkata sikap keterbukaan itu perlu dalam usaha kerajaan menghadapi cabaran-cabaran bagi menjayakan empat tonggak utama iaitu konsep "1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan", Program Transformasi Kerajaan (GTP), Model Baru Ekonomi (MBE) dan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10).

"Keterbukaan itu bukan sahaja menerusi Rumah Terbuka Aidilfitri tetapi daripada segi pemikiran dan kaedah yang sesuai dengan keadaan semasa," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis jamuan Hari Raya Aidilfitri Jabatan Perdana Menteri (JPM) di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini pada Selasa.

Turut hadir isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Seri Norainee Abdul Rahman serta Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

Misalnya, Najib berkata setiap agensi dan jabatan kerajaan tidak sepatutnya mementingkan pertambahan peruntukan semata-mata tetapi mengamalkan konsep pengurusan nilai supaya objektif kerajaan boleh dicapai dengan peruntukan yang kecil.

Perdana Menteri berkata mereka juga jangan melihat kepada pertambahan jawatan bagi mencapai sesuatu objektif sebaliknya menggunakan pegawai dan petugas sedia ada di samping menekankan tentang produktiviti.

"Kita tidak perlu melihat jumlah aktiviti (yang dilaksanakan) tetapi keberhasilannya. (Malah) kita tidak wajar melihat kepentingan jabatan kita sahaja tetapi keperluan keseluruhan kerajaan," katanya.

Perdana Menteri berkata dengan mengamalkan sikap keterbukaan itu akan menjadikan mereka sebagai penjawat awam yang lebih berdedikasi sekaligus dapat meningkatkan sumbangan kepada negara.

Mengulas sambutan Aidilfitri yang masih hangat diraikan, Najib berharap tradisi mengadakan Rumah Terbuka Aidilfitri yang unik itu, perlu diteruskan kerana ia menjadi wadah untuk memupuk silaturahim dan rasa persahabatan di kalangan rakyat di negara ini.

-- BERNAMA

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Smlm Idris Jala dalam pembentangan ETP telah mensasarkan 92% penyertaan swasta dalam tranformasi yang juga melibatkan GLC dalam rangka serta sasaran masing2

PM berkata sikap keterbukaan oleh penjawat awam ini perlu direalisasikan dalm berhadapan cabaran tranformasi tersebut, katanya lagi kita tidak perlu melihat jumlah aktiviti yang dilaksanakan tetapi keberhasilannya, malah kita tidak wajar melihat kepentingan jabatan sahaja tetapi keperluan keseluruhan kerajaan.

Memang benar apa yang dikatakan beliau itu kerana ada sebahagian jabatan masih bersikap sedemikian ini menyebabkan lemahnya dalam proses sistem penyampian yang lebih berkesan.

Sebagai contoh pejabat2 daerah dalam pentadbiran negeri masih bersikap kita-kita dengan hubungan pejabat persekutuan, contoh spt pejabat tanah daerah dengan proses sistem penyampaiannya banyak krenah yg perlu dihadapi oleh pejabat persekutuan sementara pejabat ukur pula telah membangunkan amalan standard yg telah digunakan seluruh m'sia sementara pejabat tanah daerah masih mengekalkan amalan yang berlawanan yg telah diujudkan sperti daftar hakmilk, pembangunan tanah dsb.
Semangat kita-kita dari pejabat2 negeri ini perlu diorentasikan kepada semangat 1 m'sia dengan amalan sistem penyampaian yang standard dan berkesan bagi menjayakan seluruh struktur pembangunan negara sekiranya tranformasi ini untuk dijayakan.