SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2022 : KELESTARIAN PENDIGITALAN MENDEPANI CABARAN

03 Julai 2008

CUEPACS SAMBUT BAIK KEKAL GAJI SEBULAN SEKALI

Petikan dari Utusan Malaysia
3/7/2008

KUALA LUMPUR 2 Julai - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menyambut baik langkah kerajaan mengekalkan pembayaran gaji kakitangan awam sebulan sekali kerana ia membantu mereka menguruskan kewangan dengan lebih berkesan.
Presidennya, Omar Osman berkata, ini kerana pembayaran gaji dua kali sebulan mungkin menyebabkan sebilangan kakitangan awam berbelanja secara boros sehingga menghabiskan gaji mereka lebih awal.
''Sebilangan penjawat awam berpendapat pembayaran gaji dua kali sebulan akan membawa masalah kepada mereka terutama yang berpendapatan rendah dan sederhana untuk menguruskan kehidupan.
''Justeru kami berterima kasih atas keputusan Perdana Menteri serta Ketua Setiausaha Negara yang sudi mempertimbangkan cadangan kami untuk mengekalkan pembayaran gaji sebulan sekali seperti biasa,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas pengumuman Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan hari ini tentang pembayaran gaji kakitangan awam dikekalkan sebulan sekali dan bukan dua bulan sekali seperti yang dipersetujui sebelum ini.
Menurut Mohd. Sidek, keputusan kerajaan untuk membayar gaji dua kali sebulan bertujuan memudahkan penjawat awam menguruskan perbelanjaan mereka.
Pada 11 Jun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan cadangan pembayaran gaji pegawai dan kakitangan kerajaan dalam dua ansuran sebulan mulai Ogos ini.
IKLAN@

Tiada ulasan: