SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2021 : PEKERJA TERAS, ,MENDEPANI CABARAN

29 November 2011

MILIKI DIPLOMA TATAPI GAJI DIBAYAR HANYA SETARAF LULUSAN SPM

Utusan Malaysia
29/11/2011BUKAN BODOH
Petaling Jaya, Selangor.

SAYA suka menarik perhatian mengenai kecuaian pentadbiran dan pengurusan operasi jabatan awam yang mengakibatkan pekerja harus menanggung bebannya.

Saya berkhidmat di Pejabat Pengurusan Sisa Pepejal (PPSPPA) sejak setahun yang lepas sebagai Setiausaha Pejabat bersama-sama sepuluh orang rakan yang lain.

Baru-baru ini, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah mengeluarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil 1/2010 tentang syarat lantikan, kemasukan serta opsyen kepada Setiausaha Pejabat N27 dari Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan) N17 dan ia sedang berkuat kuasa. Untuk makluman, kami dilantik dengan skim Pembantu Tadbir (Kesetiausahaan) N17 dengan tangga gaji yang sesuai dengan kelulusan diploma kami dari Universiti Teknologi MARA (UiTM).

Bagaimanapun, disebabkan kedudukan gred ketua jabatan yang rendah, kami dibayar gaji dengan skim lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sedangkan semasa dilantik ke dalam perkhidmatan kami mempunyai diploma dan gaji hendaklah dibayar mengikut kesesuaian kelayakan akademik kami. Kini kami telah diturunkan kelayakan daripada diploma kepada SPM sedangkan kami mempunyai diploma.

Selain itu, pada pelaksanaan skim opsyen tersebut, kami dibayar dengan bayaran yang setimpal dengan kelulusan dan kelayakan akademik kami (diploma). Walau bagaimanpun disebabkan kesilapan lantikan tersebut (dilantik menggunakan SPM), kami terpaksa membayar balik RM6,000 sebagai lebihan bayaran kepada jabatan kerana terlebih bayar.

Jumlah ini bukanlah kecil dibandingkan dengan gaji bulanan yang kami terima. Kerana kecuaian pihak pengurusan sumber manusia, kami yang menjadi mangsa. Lantikan kami yang seharusnya menggunakan diploma dan gaji dibayar dengan kelulusan turut ditarik balik. Gred gaji kami diturunkan kepada skala gaji yang rendah dan tidak sesuai dengan kelayakan kami.

Bukan itu sahaja, baru-baru ini kami dimaklumkan bahawa elaun Pembantu Khas turut tidak diberikan disebabkan kecuaian penilaian mereka dalam memahami opsyen tersebut. Apakah pihak pengurusan dan JPA boleh menyusahkan pegawai lain sesuka hati? Kesalahan mereka pegawai lain pula yang kena hadapi dan selesaikan.

Jika beginilah sistem perkhidmatan pengurusan sumber manusia yang digunakan, saya rasa matlamat untuk menjadi negara berpendapatan tinggi tidak kesampaian disebakan kecuaian pengurusan yang gagal menjadi ketua dan pengurus pentadbiran yang baik.

Sebagai warga pekerja di jabatan awam, kami berkehendakkan mereka yang benar-benar layak dilantik menjadi pengurus. Mereka perlu terlatih serta bijak menguruskan sistem sedia ada sesuai dengan kelayakan dan gaji yang ditawarkan.

Janganlah disebabkan kurang bijaksana mereka menguruskan sumber menjadikan kami pekerja sebagai 'mangsa' yang harus menanggung akibat itu.

Semoga kami dapat dilayan sesuai dengan kelayakan akademik serta diberikan gaji setimpal, bukannya dibuat sesuka hati.

Tiada ulasan: