SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2023 : PEKERJA BERINTIGRITI TUNJANG NEGARA MADANI*** SAMBUTAN HARI PEKERJA 1 MEI 2023

27 Ogos 2016

PENYERTAAN WANITA DALAM TENAGA BURUH DI NEGARA INI MENINGKAT

Bernama
27/8/2016

SEREMBAN, 27 Ogos (Bernama) -- Penyertaan wanita dalam tenaga buruh di negara ini telah meningkat daripada 46 peratus pada tahun 2008 kepada 54 peratus pada tahun 2015, kata isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor.
Beliau berkata bagi sektor awam, kadar pencapaian telah melebihi sasaran 57.2 peratus manakala bilangan penjawat awam wanita yang berada di dalam pengurusan tertinggi juga telah mencapai 34 peratus.

"Namun, pencapaian di dalam sektor korporat pada tahun 2015 agak ketinggalan sedikit dengan hanya 26 peratus wanita berada dalam pengurusan tertinggi bagi keseluruhan syarikat tersenarai," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Hari Wanita peringkat Negeri Sembilan 2016 di Dewan Tuanku Aishah Rohani di sini, hari ini.

Turut hadir Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan dan isterinya yang juga Yang DiPertua Pertubuhan Wanita Negeri Sembilan Raja Datin Seri Salbiah Tengku Nujumudin.

Rosmah yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) berkata 'Hays Asia Salary Guide 2015,' melaporkan di Malaysia sebanyak 34 peratus jawatan pengurusan telah diisi oleh wanita berbanding 36 peratus di China, 31 peratus di Hong Kong dan 27 peratus di Singapura.

"Yang membanggakan, peratus ini telah menjadikan Malaysia menduduki tangga kedua di rantau Asia selepas China. Jika kita lihat senario status wanita pada masa kini, saya percaya pelbagai pihak telah memainkan peranan yang cukup penting agar wanita di negara ini mengoptimumkan keupayaan mereka dalam pembangunan sosial dan ekonomi negara.

"Saya yakin peranan pihak kerajaan, badan bukan kerajaan (NGO) dan juga korporat telah bersama-sama mengintegrasikan wanita dalam semua sektor pembangunan negara," katanya.

Rosmah berkata bagi pihak kerajaan, agenda memperkasa wanita merupakan sebahagian daripada Rancangan Malaysia sejak awal 80-an dan beliau yakin agenda itu akan membantu menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020 di bawah program Transformasi Ekonomi.

Katanya usaha itu diperkemas melalui penubuhan Majlis Penasihat dan Perundingan Wanita yang memainkan peranan penting sebagai penasihat kerajaan dan badan perundingan untuk memperkasakan wanita selaras dengan Dasar Wanita Negara dan Pelan Tindakan bagi kemajuan wanita.

"Di samping itu, saya turut memuji inisiatif digerakkan kerajaan seperti Program Kembali Bekerjaya, yang memberi insentif kepada pihak majikan untuk mengekalkan wanita yang telah berhenti kerja sementara waktu. Di bawah program ini, 200 profesional wanita telah kembali kepada tenaga kerja.

"Begitu juga dengan pewujudan 'FlexWorkLife' di mana majikan telah menetapkan aturan kerja yang fleksibel kepada wanita yang mempunyai komitmen anak-anak dan keluarga," katanya.

Rosmah bagaimanapun berkata beliau berasa sedikit kecewa memandangkan kurang daripada 30 peratus syarikat di Malaysia yang menawarkan aturan kerja fleksibel.

"Dari itu, saya berharap agar para majikan dapat menyambut baik inisiatif ini agar wanita dapat terus menyumbang kepada pembangunan negara," katanya.

Katanya ini adalah bukti yang jelas bahawa Malaysia amat menitikberatkan kesaksamaan hak dan menghalang sebarang bentuk diskriminasi terhadap wanita.

Pada majlis itu, tokoh 'Gelang Kemerdekaan' Datuk Siti Rahmah Kassim, 90, dipilih sebagai penerima anugerah Tokoh Wanita Negeri Sembilan 2016.

Wanita kelahiran Batu Hampar, Rembau itu menerima cek RM15,000, selempang, plak dan sijil.

-- BERNAMA

2 ulasan:

Unknown berkata...

Perkenalkan nama saya zull fikar. Dan saya ingin mengucapkan banyak terimah kasih kepada MBAH JONOSEUH atas bantuannya selama ini dan saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sukses dan ini semua berkat bantuan MBAH JONOSEUH,selama ini, saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang2 dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya usaha Restoran sendiri,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH JONOSEUH atas bantuan nomor togel dan dana ghaibnya, dan saya yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jadi jangan ragu-ragu untuk menghubungi MBAH JONOSEUH karna beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita atau rekayasa tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH JONOSEU di 0823 4444 5588 dan ingat kesempatan tidak akan datang untuk yang ke 2 kalinya terimah kasih..

Unknown berkata...

saya atas nama BPK. SAMSUL dari MADURA ingin mengucapkan banyak terimah kasih kepada MBAH KARYO,kalau bukan karna bantuannya munkin sekaran saya sudah terlantar dan tidak pernaah terpikirkan oleh saya kalau saya sdh bisa sesukses ini dan saya tdk menyanka klau MBAH KARYO bisa sehebat ini menembuskan semua no,,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KARYO no ini 082301536999 saya yakin anda tdk akan pernah menyesal klau sudah berhubungan dgn MBAH KARYO dan jgn percaya klau ada yg menggunakan pesan ini klau bukan nama BPK. SAMSUL dan bukan nama MBAH KARYO krna itu cuma palsu.