SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

14 Jun 2011

KENAIKAN PANGKAT PTD DENGAN PEGAWAI TEKNIKAL TIDAK SEIMBANG

Berita Harian
14/6/2011



SAYA ingin menarik perhatian Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengenai ketidakadilan kenaikan pangkat di antara Skim Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) dengan Pegawai Teknikal.

Pegawai dalam skim M (Pegawai Tadbir dan Diplomatik) didapati boleh melompat pangkat dengan begitu senang. Skim M ini terletak di bawah perkhidmatan sama dan berada terus di bawah Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA). Lazimnya pegawai PTD yang berkhidmat dalam tempoh lima hingga enam tahun sudah berada di Gred 48, sedangkan pegawai teknikal yang berkhidmat lebih 10 tahun masih di Gred 41. Kenapa boleh jadi begitu? Adakah pegawai teknikal tidak menyumbang ke arah pembangunan negara?
Jangan jadikan alasan pegawai teknikal terletak di bawah skim bukan guna-sama, maka kenaikan pangkat mereka terhad.

Alasan sedemikian sepatutnya tidak boleh dikeluarkan oleh pembuat dasar kerajaan. Apakah sistem PROSPEK yang dilaksanakan mulai 1 Julai depan akan berlaku adil kepada semua penjawat awam?

Bagi pegawai bukan guna-sama yang lulus semua ujian Penilaian Tahap Kecekapan (PTK) pada sistem sebelum ini, adakah mereka akan dinaikkan gred? Persoalan ini perlu dijawab oleh JPA.
Saya juga mengesyorkan Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) akan melihat isu ini dengan teliti. Apabila memperjuangkan hak kakitangan kerajaan, jangan tertumpu pada Gred 1 hingga 40 saja dan perlu meluaskan skop pemikiran anda.

ANTI DISKRIMINASI,
Kuala Lumpur.

88 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

kat mana mana pun gred M PTD ni memang cepat naik...kat opis aku (terpaksa rahsia )..PTD ni tak sampai 3 tahun naik pangkat jer..yang lain2 (terutama sokongan) hanya telan air liur basi je lah..

Tanpa Nama berkata...

PTD...dah dia org yang gubal..mmg la dia org yg dok naik pangkat jer....saya sokon anti diskriminasi...kakitangan Teknikal..mmg selalu tk dipandang.....

Tanpa Nama berkata...

Biasalah...KSN-PTD...KPPA-PTD... KSU-PTD, Ketua Jabatan 80%-PTD,, nak buat macam mana..dunia..

Tanpa Nama berkata...

ptd naik bukan sebab suka2 ja naik tapi sbb ada post kosong..kalau xda post kosong mmgla.

Tanpa Nama berkata...

minta kerajaan perhalusi perkara ini. makan dalam beb.

PTD Cerdik berkata...

apa la puak2 ni dok dengki dengan skim M ni? itu rezeki masing2 la beb, rilek la dulu ms sekolah puak2 yg amik sains ni mcm bagus je, aku walau amik sastera dapat jd PTD dan sekarang jgn la dengki2 kami

Tanpa Nama berkata...

kami sokong 100%.. rombak balik skim PTD.. kumpulan sokongan paling lambat naik pangkat n gaji.. ini tak adil..

Tanpa Nama berkata...

kekosongan banyak sebbkan PTD gak yang luluskan....aduhai...bukannya dengki..tapi terdapat ketidakadilan..

PTD NorSuria berkata...

kalau dah sokongan tu SRP/SPM tu tak payah la dengki dgn kami PTD yang 5 tahun sekali naik pangkat ni.
korang dok la kat gred 1-17 tu berpuluh tahun ye..

Tanpa Nama berkata...

PTD ni contoh klasik bagaimana dlm Perkhidmatan Awam, kalau anda bos anda boleh buat apa yang anda suka. Mewujudkan justifikasi kenapa naik pangkat awal bukan kerja susah dan ia memang menjadi kepakaran PTD. Kalau anda berhajatkan sesuatu, anda boleh mencipta beribu justifikasi. Asas pertikaian hal ini bukan dengki tetapi keadilan. Mana keadilan dalam Perkhidmatan Awam ??. Jadi yg terasa kononnya PA lain dengkikan mereka tak timbul langsung.

Tanpa Nama berkata...

pegi tanya POLIS dan TENTERA,diorang suke PTD masuk dalam perkhidmatan diorang tak??

Tanpa Nama berkata...

PTD yang cadang dan dia jugak yang luluskan.. kah kah kah

Tanpa Nama berkata...

Sepatutnya JPA sudah lama kaji ketidak simbangan dalam Perkhidmatan Awam ni,mcm pembantu Akauntan W17 lantikan JAN ditugaskan di Kem Pelajaran 4-5 tahun dah naik pangkat ke W22 yang kami PT(kewangan) yg mengurus kewangan Kem. Pelajaran selama ini 15 tahun baru dapat W22, dimana keadilan semua ini (apa JPA & Kem Pelajaran tak ada mata tengok) kami mengajar mereka ni mcm mana berkerja, apa itu baucar, w. peruntukan, buku vot dan sebagainya...mereka naik pangkat, kami apa yg ada masih sama w17.....JPA jangan hanya mengkaji tampa tindakan, hanya mesyuarat tampa hasil.

Tanpa Nama berkata...

Ini adalah POST yang terbaik sepanjang tempoh 50 tahun yang lalu...SYABAS ! Kerana anda berani menegakkan keseimbangan dalam perkhidmatan JPA. Selepas ini Menteri kena buka mata dan minda supaya tidak dikuasai oleh golongan PTD ini

Tanpa Nama berkata...

Ini adalah POST yang terbaik sepanjang tempoh 50 tahun yang lalu...SYABAS ! Kerana anda berani menegakkan keseimbangan dalam perkhidmatan JPA. Selepas ini Menteri kena buka mata dan minda supaya tidak dikuasai oleh golongan PTD ini

Tanpa Nama berkata...

Ini adalah POST yang terbaik sepanjang tempoh 50 tahun yang lalu...SYABAS ! Kerana anda berani menegakkan keseimbangan dalam perkhidmatan JPA. Selepas ini Menteri kena buka mata dan minda supaya tidak dikuasai oleh golongan PTD ini

Tanpa Nama berkata...

kami golongan doktor dan gred u menyokong penuh statement "KENAIKAN PANGKAT PTD DENGAN PEGAWAI TEKNIKAL TIDAK SEIMBANG".

kami golongan doktor dan gred u menyokong penuh statement "KENAIKAN PANGKAT PTD DENGAN PEGAWAI TEKNIKAL TIDAK SEIMBANG".

kami golongan doktor dan gred u menyokong penuh statement "KENAIKAN PANGKAT PTD DENGAN PEGAWAI TEKNIKAL TIDAK SEIMBANG".

Tanpa Nama berkata...

kmi pembnatu tadbir gred 17 pun nk nek pangkat gak...cm PTD,POLIS,TENTERA,keja x smpai 5 taun dh nek pangkat dh....PTD 41 JDI 44,KONSTABEL POLIS/PEREBET TENTERA NAIK L/KPL....APA NASIB KAMI NIE...PEMBANTU TADBIR GRED 17 NIE....kmi merayu kpda kerajaan klu nak bgi kenaikan gaji biarlah sama adil...klu 5 taun PTD,POLIS,TENTERA dah naik pangkat...kmi katingan awam gred 17 pun nk gak ...adil dan saksama laa....

Tanpa Nama berkata...

PTD = Pegawai Tamak Duit
PTD = Perut Tinggi Dada
PTD = Pondan Termasuk Darai
PTD = Penat Tongkat Dagu
PTD = Pandai Tapi Dajal
PTD = Panau Tepi Dubur

Tanpa Nama berkata...

Saya still tak tahu dasar perkhidmatan awam ... Jawatan Kenaikan Pangka.... kalo time base baik takyah PTK tunggu jer 5-6-8 tahun kompom naik ... kalo tengok post PROMOTION .. so mestilah terbuka kepada saper-2 layak kan .dgn kreteria,...... tu yang sebabnya banyak PnP yang naik pangkat tak pandai nak buat keputusan

suri berkata...

kalau dah sokongan tu SRP/SPM tu tak payah la dengki dgn kami PTD yang 5 tahun sekali naik pangkat ni.
korang dok la kat gred 1-17 tu berpuluh tahun ye..

to PTD Nor Surya...

Jangan lupa le kita semua memerlukan antara satu sama lain. jangan kerana sudah di atas org di bawah di rendah2kan. mungkin gred 1-17 dipandang sebelah mata tetapi ingatlah rezeki tu boleh ditarik dgn segera olehNYA jika kita tidak bersyukur dan merendah2 orang bawahan. ingat tuhan bayar cash di dunia ni... kata2 anda membuatkan ramai yg tersinggung dan doa yg dipanjatkan bagi mereka2 yang dikeji diterima tuhan. biarlah rezeki yg diberi tu berkat beb...

Tanpa Nama berkata...

PTD merasakan mereka golongan elit, kelas samurai dlm perkhidmatan awam. Merasakan mereka berhak naik cepat kerana merasakan tugas mereka adalah teras dlm menggerak jentera pentadbiran negara. Merasakan mereka lebih istimewa, dilatih untuk menjadi bos dengan hanya selepas melalui peperiksaan dan seisi temuduga secara intensif kemudian kursus. after that, back to normal. Apa yg membezakan mereka dgn PnP lain ?? nothing ! What the hell. PTD terkeluar dr golongan yang melalak memohon kenaikkan gaji kerana mereka meletakkan diri mereka diluar lingkaran kakitangan PA yg lain. sekali lagi what the hell

Tanpa Nama berkata...

kita nk buat apa...dah mmg dasar digubal mcm tu...tolak pi tolak mai depa jugak naik..kita nak naik pangkat kena mintak kat depa....walau apa pun mmg ssh nk mendapat sesuatu yang adil....kerana manusia yang melaksanakan mesti mempunyai kepentingan masing-masing..jadi tunggu la..ada nasib kita naik..kalau tak ada tunggu la...memang sudah lumrah...

Tanpa Nama berkata...

aku nak tunggu jawapan JPA je. boleh x jawapan diorang memuashatikan pegawai2 teknikal.

Tanpa Nama berkata...

aku nak tunggu jawapan JPA je. boleh x jawapan diorang memuashatikan pegawai2 teknikal.

Adakah surat ini diforwardkan kepada JPA atau hanya setakat paper sahaja ??

Tanpa Nama berkata...

anak PTD yg kayuh basikal seluruh dunia pun jadi PTD di JPA .senangnya depa dapat

Tanpa Nama berkata...

Apa yang nak dibanggakan dengan PTD. Bila buat paper, EO jugak yang buat, diorang semak jer kemudian sain. Bila meeting suruh orang bawah buat minit. Bila keluar ofis, sesuka hati, tapi kalau orang bawah buat marah pulak.Kalau bab kursus/seminar keluar negara, PTD la nombor 1.Bila balik tak ada hasil, pergi melancong jer.

Tanpa Nama berkata...

PTD NorSuria..jgn ckp mcm tu, kump.sokongan pun turut sama melaksanakn tgjwab sbgai kakitangan awam, cuma psl kenaikan pangkat jer biarlah sama di semua peringkat...kami klu naik pangkat pun brp ringgit sngat..entah2 dh nak sampai gaji mati..kami minta JPA perhalusi masalah ini...

Tanpa Nama berkata...

kalau ikutkan gaduh pun tak guna...takda sapa untung pun...semua ppenjawat awam ada kerja masing2..just buat kerja! Kat luar sana lagi ramai orang mengeluh takde kerja... bersyukurlah... siap yang baru lepas interview kerja pun belum tentu lagi dapat surat lantikan sebab tak pasti halatuju naziran perjawatan untuk perkhidmatan awam yang kejat tuh...lean mean civil service...ho ho!

Tanpa Nama berkata...

Kalau ikutkan jangan gaduh sesama sendiri sampai bila la tak berubah. Makin sedap la diaorg. Ini bukan gaduh tapi meluahkan ketidakpuas hati ketidakadilan. Minta perjelaskan kenapa PTD ada keistimewaan ini ??? adakah ada dalam pekeliling JPA ?? atau kerana PTD ada Kelab PTD ?? Kenapa tak timbul perkataan..jangan menzalimi sesama sendiri, berikan keadilan. ada ke syorkan suruh bersyukur sebab ada keje, kat luar ramai lagi takde keje. Apa jenis nasihat ni. Isu skrg bukan bandingkan yg ada keje dgn yg takde keje tp perbandingan antara 2 pihak yang sama-sama kerja tp satu pihak dapat lebih.Keadilan ini lah yg perlu diperbetulkan

docno berkata...

Ini cadangan dan pandangan saya sahaja.

Saya perasan, kalau pengambilan untuk Pegawai Teknikal biasanya SPA mengutamakan yang bergred 3 pointer and above. Kalau calon tiada 3 pointer and above, calon mesti ada pengalaman bekerja tapi untuk PTD pula minimum 2.0 pun dapat kerja as PTD . Pastu degree entah apa2..Degree in Penulisan Kreatif la, Kebudayaan la, Seni lukis la. Ada juga degree in teknikal, undang-undang dll yang profesional tapi pada saya sia-sia sahaja belajar bertahun-tahun di universiti tapi tak menggunakan ilmu yang diperolehi kerana PTD boleh diletakkan di mana-mana sahaja agensi yg ada kekosongan jawatan.

Pada saya ini tidak adil bukan sahaja kepada kerajaan tetapi juga kepada PTD itu sendiri dan ini menyebabkan "Brain Drain". Tak payah tengok jauh-jauh pasal isu " Brain Drain" ini, tengok dalam Perkhidmatan Awam sendiri sudah mencukupi. DS Najib sila ambil perhatian

Bukan la untuk merendahkan bidang-bidang ini kerana ia juga penting tapi bukan kah lebih baik sekiranya PTD dilantik dari graduate Sains Politik, Ekonomi dan Hubungan Antarabangsa?

Untuk graduate yang lain tu kita tempatkan sahaja di Kementerian/Agensi kerajaan yang tidak terlibat dengan bidang kritikal/hubungan antarabangsa dan di beri jawatan Pegawai Tadbir Biasa (Kenaikan pangkat pun cam Pegawai-pegawai lain seperti J,UD,N,W, F, DG) manakala yang ditempatkan di EPU, ICU (atau agensi berkaitan ekonomi)dan Wisma Putra kita bagi gelaran Pegawai Tadbir Diplomatik (Gred M). Kenaikan pangkat berlaku secara dalaman tanpa diketahui pihak luar.

Bagi la gaji banyak manapun, for sure takder Pegawai Teknikal jeles kerana ini sesuai dengan kelayakan mereka dan usaha mereka membuatkan ekonomi Malaysia maju, hubungan antarabangsa pun bagus.

Akhir kata, pisahkan semula Pegawai Tadbir Biasa dan Pegawai Tadbir Diplomatik seperti dahulu.

Bak kata Nabil, Lu pikir la sendiri

Lu2Gua2 berkata...

kecoh buat apa..doktor lagi cepat naik pangkat...gaji sprm lagi besar...ihdn etc semua gaji besar2 dari kita..wpun pada gred yang sama...nak gaduh dgn ptd buat apa...lu gaduh lu xdapat apa..lu tgk cikgu dulu bising2 pasal ptd...skrg tgk sapa yang cepat naik pangkat..itu semua usaha ptd di moe..KSU dia..lu jgn bising2...masing2 skim ada keuntungan dalam famili kecik pkhidmatan awam ini...kalu lu tak puas hati lu test power mintak PTD...pegi exam,PAC dan intrview..

Tanpa Nama berkata...

Kalu lu tak puas hati lu test power mintak PTD...pegi exam,PAC dan intrview..

I don't think PTD layak dicompare dgn Doktor, Peg SPRM dan LHDN. Anda pegi exam, PAC belum tentu anda boleh jadi Dr kalau anda bukan dr kalangan terbaik pelajar jurusan sains. Anda lulus exam, PAC belum tentu anda berupaya bekerja dgn risiko dan ancaman segenap penjuru macam pegawai SPRM. LHDN badan berkanun, so tak yah citer. Ni yg sama -sama dalam PA yang sama. Interview tak yah cerita semua orang pegi interview. So takde rasional yg kukuh kenapa PTD dilayan istimewa dlm PA. Kalau sbb exam dan PSD, aku syorkan JPA open exam dan PSD ni kepada semua PA. sapa lulus exam dan PSD dapat keistimewaan mcm PTD. Exam PTD aku pun lulus tp aku tak kerja PTD dan aku tak rasa power pun lulus exam PTD. Maybe aku perlu maklumkan kat JPA esok yg aku pernah lulus exam PTD

Lu2Gua2 berkata...

gua respon untuk Tuan DOCNO...

Semenjak 2 menjak ini gua rasa SPA takda panggil mereka yg pointer serendah 2.0 utk PTD...gua tidak nafikan yang version dulu...tp kita tidak boleh salahkan SPA...

SPA panggil semua 2.0, 3.0 ataupun 4.0 untuk exam...kalu dah yang 2.0 lulus exam tp yang 3.0 tak lepas nak buat cam mana..SPA tengok merit..

Bagi skim teknikal memanglah ketat CGPA nya...tapisan mula pada akademik trus...contohnya jurutera J41 xda exam...trus panggil interview..

Exam dan PTD assesment center tu salah satu tapisan bagi calon2 sebelum dipanggil interview bro..kalu yang 2.0 tu boleh lepas maknanya dia mmg layak la..jgn persoalkan...tp dun wori gua jamin...dalam 1000 mungkin xsmapai pun 1percent yang pointer dia 2.0...paling2 sengal pun 2.5 mungkin..

akhir kata...lu pikir la sendiri...

Lu2Gua2 berkata...

memang tidak dinafikan masing2 ada cabaran dalam tugas..begitu juga PTD...

Itulah kenapalah lu sudah lulus exam tidak mau terus kan usaha jadi PTD...tidak perlu lu kecoh dan tidak puas hati sekarang..

PTD perkhidmatan yang elit...dia org buat polisi dan mcm2 lagi...

lain kali kalau lu lulus ujian jangan lu lepas peluang...bnyk rugi lu xjadi ptd...

menyesal xda guna sekarang...

betul ka lu lulus...????

Tanpa Nama berkata...

memang tidak dinafikan masing2 ada cabaran dalam tugas..begitu juga PTD...

Itulah kenapalah lu sudah lulus exam tidak mau terus kan usaha jadi PTD...tidak perlu lu kecoh dan tidak puas hati sekarang..

PTD perkhidmatan yang elit...dia org buat polisi dan mcm2 lagi...

lain kali kalau lu lulus ujian jangan lu lepas peluang...bnyk rugi lu xjadi ptd...

menyesal xda guna sekarang...

betul ka lu lulus...????

No way aku menyesal. Buat apa menyesal kalau kerja sekarang kerja yang aku minat dan aku belajar utk profesion aku skrg. Anda belajar untuk jadi Dr, bila ada tawaran untuk Dr dan PTD sudah tentu Dr jadi pilihan. Nilai lulus exam PTD bukan maha tinggi dan tak perlu rasa rugi pun dan ianya tak layak jadi merit utk cepat naik pangkat, dpt keistimewaan. Buat polisi, so gaji mahal ?? jadi golongan yg pandai buat polisi dari laksana lebih byk gaji ?? Pandai cakap dari buat. Tolong buat polisi skrg minta semua jawatan PA cepat jgk naik pangkat mcm PTD. Polisi konon. Polisi isi perut sendiri.

Tanpa Nama berkata...

PTD perkhidmatan yang elit...dia org buat polisi dan mcm2 lagi..

INILAH kunci kepada segala ketidakadilan..bila diri merasa elit, rasa istimewa tanpa basis yang kukuh. Orang lain tak penting, aku je penting. Masing-masingkan buat kerja masing masing, jadi kenapa perlu berbeza. Anda buat polisi, saya buat jambatan..so what ???.

Perangai PTD tak ubah mcm bos dia (ahli poltik). Merasa diri istimewa, pangkat Dato, so projek semua aku punya. korang ambik sisa je

Tanpa Nama berkata...

education pun tak suka PTD masuk jabatan.... tak da kaitan, menyibuk je PTD tu kt situ!

Tanpa Nama berkata...

kalau dah sokongan tu SRP/SPM tu tak payah la dengki dgn kami PTD yang 5 tahun sekali naik pangkat ni.
korang dok la kat gred 1-17 tu berpuluh tahun ye..

to PTD Nor Surya...

Macam la kau tu pandai buat kerja... kerja MENGARAH boleh la... last2 yang buat 1-17 jugak! cakap biar fikir dulu. BAHASA YANG KAU GUNA TAK MENCERMINKAN KELAYAKAN SEORANG PTD! KAU NI GUNA ORANG DALAM KOT.. TU YANG DAPAT JADI PTD!!!!

Tanpa Nama berkata...

saya setuju dengnan DOCNO!!!!

Tanpa Nama berkata...

KAU NI GUNA ORANG DALAM KOT.. TU YANG DAPAT JADI PTD!!!!

Rabu, Jun 15, 2011 1:43:00 PM

ayat ni aku setuju sebab member aku sendiri bagitau,nak jadi PTD kene ada orang dalam kalau takde susah lagi-lagi orang dalam tu sedara die ke kawan die ke apatah lagi ayahnya yang duduk dalam tu,jadi aku tak heran la.ini bukan fantasi tetapi ianya adalah realiti.aku setuju juga dengan pendapat DOCNO..

Lu2Gua2 berkata...

ptd elit..jgn jeles
ptd elit..jgn jeles
ptd elit..jgn jeles

korang simpan dan faham ayat nie dlm sanubari..Insyallah korg akan bpuashati dan bsyukur mcm aku.

Tanpa Nama berkata...

Phuiii elit konon. Biarkan PTD sahaja urus negara ni nak tgk jadi ke tak ?? Hoi geng2 engineer JKR, cukup la selia pembinaan jambatan tu..biar golongan elit ni pulak masuk buat kerja. sebab rasa elit la terlepas pulau batu puteh kepada singapore

Tanpa Nama berkata...

Ala PTD nih...cucuk USB pun xreti.....teknologi hancur...

Tanpa Nama berkata...

bodoh punya PA yg kutuk PTD. korg suma perangai cam anjing dan asik x puas ati. urus Kerajaan bukan mcm urus syarikat letrik wan yg hy cukup ada technician, elektrician atau hospital bersalin razif yg hy cukup ada doktor dgn peg perubatan. urus Kerajaan adalah urus organisasi yg sgt besar maka pengurusannye pun lg komplikated. sbb tu la sykt2 Multinational dan yg besar2 ada management trainee yg career path diorg lg cerah drpd jwtn2 lain dlm sykt tu. kira mcm PTD la. so nak dengki dgn bising apahal? tp pandangan korang bukannye jauh sgt lgpun tau buat keje sendiri2 je, bodoh py PA.

PTD bangga hahaha

Tanpa Nama berkata...

sudah-sudah la dok temberang..PTD sebenarnya wujud sebagai mekanisme PM dan KSN untuk control the whole country aja .. ingat senang nak pastikan semua kementerian, agensi pusat, agensi negeri dan GLC ikut cakap PM dan KSN kalau tak ada PTD ..sebab itu bila PM kata Wawasan 2020, satu negara sebut wawasan 2020..kalau PM kata Islam Hadhari, satu negara akan cakap Islam Hadhari.. itu semua dengan cara semua peringkat atasan diletakkan PTD.. bukan sebab perform atau tidak, expert atau tidak.. tapi angguk atau geleng.. selagi mana PTD tu masih angguk, selagi itu dia perform.. so, jangan la sebut pasal cream of the cream ke.. nak muntah aku.. ni nak ulang lagi, aku boleh tunjuk la PTD yang graduate 3rd Class aja.. aku bukan tak puas hati, tapi nak minta PTD bersyukur dengan rezeki kerja yang ALlah bagi dan laksanakanlah kerja sebagai suatu amanah.. biar dikenang kerana jasa, bukan dikenang kerana jawatan

Tanpa Nama berkata...

http://kerjagomen.blogspot.com/2008/09/kemaskini-perkhidmatan-awam.html

Ada perbahasan menarik disini mengenai PTD. Atr yang dibangkitkan oleh pembela PTD ialah PA lain pun ada jgk yg tak perform tp PTD pun sama jgk, ada gak yang tak perform. Kerja balik lewat la, malam keje, hujung minggu keje.Tak menghairankan sgt sbb ramai jgk PA lain yg terpaksa keje malam, hujung minggu keje. Lagi pun bukan hari hari. Jadi kenapa gok yg anda dapat lebih dari kami ????.

Tanpa Nama berkata...

PTD adalah lulusan degree rojak. Dimana kerajaan telah menempatkan orang yang tidak betul-betul faham, mahir dengan kerja berkenaan ke jawatan berkaitan yang penuh berkuasa dan berstrategik. Ini punca sebenar kenapa bocor situ bocor sini, runtuh situ, runtuh sini. Gikgu tak puas hati, polis tak puas hati, Jurutera mengeluh, Doktor boring. Pegawai sosial malas nak berurusan. Harga tender menjadi tinggi dan pelbagai masalah lagi. Prinsip keadilan dalam perlantikan iaitu right person to the right job perlu dilaksanakan-----petikan dari blog http://kerjagomen.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

PTD Cerdik berkata...
apa la puak2 ni dok dengki dengan skim M ni? itu rezeki masing2 la beb, rilek la dulu ms sekolah puak2 yg amik sains ni mcm bagus je, aku walau amik sastera dapat jd PTD dan sekarang jgn la dengki2 kami

ptd ni bukan cerdik mana pun...sekolah pn ambik sastera saja,...kira mate pn lingkup...tu negara pn caca merba.....mate tambahan pn x penah belajar

Tanpa Nama berkata...

Lu2Gua2 berkata...
kecoh buat apa..doktor lagi cepat naik pangkat...gaji sprm lagi besar...ihdn etc semua gaji besar2 dari kita..wpun pada gred yang sama...nak gaduh dgn ptd buat apa...lu gaduh lu xdapat apa..lu tgk cikgu dulu bising2 pasal ptd...skrg tgk sapa yang cepat naik pangkat..itu semua usaha ptd di moe..KSU dia..lu jgn bising2...masing2 skim ada keuntungan dalam famili kecik pkhidmatan awam ini...kalu lu tak puas hati lu test power mintak PTD...pegi exam,PAC dan intrview..


tuiii ptd...setakat degree sastera...pemikiran pun hampeh mcm degree yg anda pegang....ptd dengan J mmg buku dan ruas...

Tanpa Nama berkata...

ptd elit..jgn jeles
ptd elit..jgn jeles
ptd elit..jgn jeles

korang simpan dan faham ayat nie dlm sanubari..Insyallah korg akan bpuashati dan bsyukur mcm aku

hahaha...elit...time aku kursus kat intan bukit kiara...ptd nak isap rokok pun curi2....nak makan nasi lemak pun x ble...selisih bahu dgn gred 48 pn x minta maaf...meloyakan tekak aku saja...setakat pakaian saja kemas...tp otak semua kena cuci...mcm keldai saja diikat...marah? p tgk junior ptd kat intan bukit kiara..

kursus dgn ptd....pemikiran mcm cetek saja bila berdepan kumpulan teknikal...haha....lawak la ptd...bab cakap no satu..tp tuii...pengerusan projek out...nak kira susut nilai pn x pandai...

Tanpa Nama berkata...

PTD disyorkan berkawan dgn ptd saja..jgn berkawan dgn Pa untuk jaga status...jd korang smua pa jgn cakap banyak....mmg aku degres sastera.....dan x pernah blajar mate tambahan...tp kat u lain..berbeza....org sastera pn hebat2....lantak korang la....janji aku m52 umur 33 ni....

Tanpa Nama berkata...

MeLantak korang la selepas dpt lebih dari orang lain, Jadi la macam monyet, walaupun dok atas pokok, ada gak dijatuhkan buah ke tanah untuk si landak. Sejuta PA lain dok sumpah PTD, lama-lama jadi berkat memang jadi celaka betul. Harap PR naik betul next PRU, dan skim PTD dihapuskan. PTD merely legal political tool oleh govt.

Tanpa Nama berkata...

sebagai penjawat awam, tak kirala walau dalam apa jua skim skalipun, hormat menghormati sesama itu yang utama... apa guna tonggak 12, kalau dah masing-masing pakat kutuk mengutuk disebabkan rasa diri terlalu tinggi dengan kedudukan yang dimiliki sementara.

Tanpa Nama berkata...

boleh blahlah ptd n gred 41 ke atas..gaji rm 3000++ ke atas masih nak kenaikan.. dahlah pangakat n gaji tak sampai 5 tahun dah naik..ape cite.. gred 1-40 nak naik gaji n pangkat payah nak mampus.. walaupun ade ijazah dan master..jgn lupa bro kite org punya ijazah lebih baik dari sesetengah ptd.. kau org jag lupa malaikat maut sentiasa tunggu masa jea..

Tanpa Nama berkata...

dahlah balik tido.. Pi Ti Do..

Tanpa Nama berkata...

ada tak sesiapa berani usul kan perkara ini kat perdana menteri???

Tanpa Nama berkata...

Huh, Engineer2 Gomen ni mmg lg laa kesian...gaji mmg xberasas langsung! Kerja n tanggungjawap sgt berat n byk...PTD yg goyang kaki kt opis, masuk meeting sana sini...blk meeting, die suruh org2 bawah die siapkan keje...yg engineer??aku laa yg kene draf surat, dispatch, kene siapkan spec. kerja/project, kene observe maintenance, buat assessment Concession lagi, Jawatankuasa teknikal...Arghh, terasa amat menyesal blk Malaysia! sgt tidak berbaloi kerja and gaji yg ciput...

Tanpa Nama berkata...

relax bro.. PRU-13 nanti..

andey berkata...

aku cadangkan semua penjawat awan jabatan teknikal (perkhidmatan tertutup kata depa) yang kerja dah 20 thn tp masih di 41 dan 44, buat satu blog/fb tau per2 yang leh kumpulkan maklumat kita bersama, jabatan mana, lama mana kerja etc, then bentukkan satu pressure grup kepada pimpinan negara dan JPA, manyalak kat sini rasanya tak der guna, yang jadi dengki berdengki ni sbb kita ketinggalan jauh, apa yang kita perlu perjuangkan adalah kesaman dan peluang time based ataupun KUP tanpa menunggu ada kekosongan. Setau akulah semua org dibawah gunasama SA ka, PTD ka semua cepat naik, cuma tertutup jer nak pencen ngan gred 44, semoga perjuangan kita menjadi sehati dan sedarah. PRU bakal menjelang tiba....moh kita bertindak...kumpulkan maklumat, then memo kepada PM dan TPM dan JPA

midun berkata...

ko buat dulu andey...jgn nyalak saja..nanti aku add fb kotu..

Tanpa Nama berkata...

DO daerah lebih power dari JD daerah..ape cite.. tapi kelulusan JD lagi power..lulusan luar negara beb..university of oxford..

Tanpa Nama berkata...

Ptd NI MEMANG CEPAT NAIK PANGKAT..
Bak kata Cikgu aku dulu SEKOLAH TINGGI TAPI BODOH BERTINGKAT>>>
Mana taknya kebnyakkan PTD NAik dgn cepat tapi kerja tak tahu nak buat.Semua harapkan PTN17 juga,,, tau tak ramai PTN17 tu dah ada digree dan memang dah masuk N17 sdh ada sijil diploma dan ijazah..
BN mana keadilan...bagilah kami N17 ni naik juga..
Sama rata BEB...

Tanpa Nama berkata...

rombak skim PTD...ganti skim lain.. pakat ramai-ramai protes..

Tanpa Nama berkata...

PTDlah punca kekalahan BN di 4 negeri.. selangor,penang,kedah n kelantan.. dia org sekat kenaikan pangkat n gaji bagi perkerja sokongan.. mana-mana PA ada ijazah dan master tak di panggil temuduga oleh SPA.. ada sampai 6-7tahun.. tiada panggilan..sape pejawat atasan kalau tak PTD..tak percaya sila siasat..

Tanpa Nama berkata...

Ape punya PTD gred 41 sikit tapi gred 44 ke atas banyak walhal gred sokongan puluh2 dalam satu bahagian tapi gred naik pangkat ade la ciput 1 atau 2. Sebab tu banyak skim gaduh2 sekarang spt pensyarah, Guru, Jurutera, Doktor dsbnya. Sudah sampai masanya semua gred 52 ke atas dipegang dengan jawatan terbuka supaya tak gaduh2 seperti sekarang yg nak sampai PRU 13 ni. Setakat 6 bulan kursus INTAN, pakai unifon askar celup, kumpulan R pun boleh lulus.

PAR & PRA berkata...

Pandangan saya ... PTD ...kalu dressing tu.....perrrhhhhhhhh memang smart gilerrrr, tali-leher sutera, matching dgn baju kemeja, pakai kot... kepit la diari atau i-pad celah ketiak. kasut kulit kilat memancar. DARI SEGI ILMU , PENGALAMAN SETAKAT HAFAL G.O JE LAAA......lain-lain hal ..Ilek poochiiii.. ( maklumlah gred 48 dalam sekelip mata ) Bandingkan dgn gred-gred lain ( J,L,Q,S,U,G - dah berkhidmat +5 hingga 15 tahun masih d gred 41, paling tinggi 44, 48 nasib baik , tu pun berebut...walaupun gred lain ni d tangga 41-44, ILMU TINGGI , PENGALAMAN LUAS BANDINGKAN DGN M48 keatas...yg kekurangan serba serbi (kenaikkan pangkat yg drastik dlm sekelip mata).

gred M atau di kenali dgn THE POLICY MAKER , IN ACCORDANCE TO THEIR NEEDS & GREEDS & COMRADES.

Tanpa Nama berkata...

JPA tak kesian ke, PA yg dah bertahun tahun langgar dingding sampai P3 maksimum, tak boleh ke kasi gaji gred baru ke. Tempat aku baru2 ni ade bagi sijil penghargaan mereka yg kidmat 30 tahun dalam satu kementerian. Kami ni yg dah kidmat 30 tahun dalam Perkidmatan Awam tak diiktiraf sebagai PA lama kidmat sedangkan kami ikut pekeliling yg mengkehendaki PA tak boleh duduk satu2 jabatan melebihi 3/5 tahun. Memang la sijil ape ade, tapi kami juga nak diiktiraf sebagai PA lama kidmat. Adalah menghairankan PA boleh duduk dalam satu2 jabatan sehingga bertahuntahun lamanya terutamanya jabatan yg melaksanakan akta iatu menguatkan kuasakan undang2. Nampaknya pekeliling yg dikeluarkan oleh PTD tu panduan je tak ikut pun tak ape. Tu sebab boleh buat KUP 15 tahun, sedangkan dulu hanya JUSA ABC je yg boleh dimana gred disandang lebih tinggi dari gred jawatan yg dipegang dan gred berkenaan memang ade tapi tak diisi kerana disandang oleh jabatan lain. Bukan macam KUP untuk golongan sokongan sekarang contoh gred 17 gaji 22 manakala waren perjawatan 17 je maknanya makan gaji buta. Minta supaya JPA buat lantik jawatan N1/N4, N17/N22 dan N27/32 atau banyakkan lagi jawatan N4,N22 dan N32. Jangan menginaya kumpulan sokongan.

Tanpa Nama berkata...

Patut le ade PA dah jadi gila2 N1/R1 dan N17 mimpi nak ke N41.

Tanpa Nama berkata...

di kementerian kesihatan apa kurangnya..Mengapa para doktor boleh melopat gred...
dari UD41 terus UD44..tidak lama UD52..54...hampir semuanya 54..sedangkan jawatan lain juga penting..adakah KKM ini kementerian doktor sahaja...aduuiiii..tak lama resignla..

Tanpa Nama berkata...

Salam..

Pada aku itu rezeki masing2..Xdinafikan akupun turut kesal,kecewa n terasa jugak dgn keadaan yg mcmni..nilah lumrah dlm khdpn yg nak Xnk kita kena lalui dgn redha,tabah n cekal..

biler citer bab budak sains,teknikal n sasterani pula,mmg betol apa yg korang citerkan kt atas..rank dh tentula tuk budak technikal n sains..sastera mmg jalan nunduk kebumila kalo time sekolah n u dolu..

tapi bila menyentuh bab rezeki nie,kita kena akur n pasrah..

walaupun bila aku comparekan spm aku dgn budak lulusan dr oversea yang balik kurang lebih sama n setengah tu result aku lebih bagus.tapi aku hanyalah pemegang dip.engineering shj..best student sekolah elit plak lagi tue..tengok member2 setempat yg hanya amik stpm jer dolu n then amek degree dah balik jd officer(PTD)..bila aku pk kan balik,apalah nasib akuni..kebijakkan dah sah2 lebih aku dr diorg,tp tang mana silap aku ni??betul kakitangan sokongan ni dip holder kebawah,tp janganla perlekehkan sangat kebijaksanaan kamini..bukak sijil tgok archeivementla..kalo setakat lepasan stpm..cett porah!!!art plak tue..(Xdinafikan menteri kitapun ramai gak yg amek art jer dolu)

Tanpa Nama berkata...

Salam..

Pada aku itu rezeki masing2..Xdinafikan akupun turut kesal,kecewa n terasa jugak dgn keadaan yg mcmni..nilah lumrah dlm khdpn yg nak Xnk kita kena lalui dgn redha,tabah n cekal..

biler citer bab budak sains,teknikal n sasterani pula,mmg betol apa yg korang citerkan kt atas..rank dh tentula tuk budak technikal n sains..sastera mmg jalan nunduk kebumila kalo time sekolah n u dolu..

tapi bila menyentuh bab rezeki nie,kita kena akur n pasrah..

walaupun bila aku comparekan spm aku dgn budak lulusan dr oversea yang balik kurang lebih sama n setengah tu result aku lebih bagus.tapi aku hanyalah pemegang dip.engineering shj..best student sekolah elit plak lagi tue..tengok member2 setempat yg hanya amik stpm jer dolu n then amek degree dah balik jd officer(PTD)..bila aku pk kan balik,apalah nasib akuni..kebijakkan dah sah2 lebih aku dr diorg,tp tang mana silap aku ni??betul kakitangan sokongan ni dip holder kebawah,tp janganla perlekehkan sangat kebijaksanaan kamini..bukak sijil tgok archeivementla..kalo setakat lepasan stpm..cett porah!!!art plak tue..(Xdinafikan menteri kitapun ramai gak yg amek art jer dolu)

Tanpa Nama berkata...

salam suma...
sy ahmad..
tak elok kita sesama manusia bergaduh disebabkn harta yg hanya sementara di dunia ni. Setiap manusia dh ditetapkn rezki masing2. jd bersyukurlah dengan apa yg ada. bg yg mendapt rezki yg lebih jgnlah bersikap angkuh kerana semua harta yg kita perolehi bukan milik kita 100%.bila2 sahaja Tuhan bleh amik.
Tidak kira la kita ni PTD ke atau mana2 JPA yg penting kita kena hormat antara satu sama lain. Bagaimana pemerintahan Rasullah dimana walupn baginda dan para sahabat memegang jawatn yg paling tinggi di zaman tersebut tetapi mereka tidak meninggalkn harta peniggalan setelah wafat.
Di sini marilah kita sama2 renungkan apakah dengan kita bermusuhan sesama jabatan disebabkn kenaikan pangkat dpt menaikan martabat kita apabila mati kelak?
Sama2lah kita menghayatinya..
Guru,jurutera,PTD,dan lain2 adlah sama.
kita manusia biasa yg sama2 mencari rezki yg halal.
Sama2 utk memajukan negara dan ummah..
buang yg keruh ambil yg jernih..
wassalam...

Tanpa Nama berkata...

Saya berpendapat dalam pentadbiran kerajaan Malaysia tidak harus ada satu skim yang khas yang dicipta untuk menjadi ketua (tuan) atau hanya dia sahaja layak untuk menjadi ketua disatu-satu jabatan atau kementerian malah KSN. Malah ketua jabatan atau kementerian malah ksn harus dibuka kepada mana-mana skim yang layak (merit). Perlu diingatkan pesanan rasulullah jika jika jawatan diberi kepada orang yang bukan ahlinya maka tunggulah saat kehancuranya masyarakatnya (lebih kurang maksudnya). Saya kuatir jika dilihat dari komen-komen dr PTD dalam ulasan ini sedikit kearah riak dan ini tidak sesuai untuk penjawat awam yang mementingkan berkhidmat untuk rakyat. Ingatlah sejarah bani israil.

PTD betul berkata...

Untuk pengetahuan semua, "PTD Cerdik" dan PTD NORsuria adalah BUKAN pegawai PTD.

mereka ini menyamar dgn tujuna untuk memburuk burukkan skim PTD itu sendiri

Veteran PTD berkata...

PTD NorSuria...
Mintak maap la aku cakap, yang hang nih adalah perosak bangsa n perosak nama PA n PTD kt Msia nih... ko sepatutnya sebagai PnP x sepatutnya keluarkan ayat yang m'hina kakitgn dibawah ko..aku tau ko anggap diri ko tuh bos tp ko kene igt..tugas ko pun lebih kurang cam diorang gak.. dok wat surat,msk meeting..tp aku berani jamin yang ayat surat ko tuh pn copy paste diorang punyer..jgn nak berlagak dgn pangkat...beza ko ngan gred 1-17 adalah sebab ko dpt follow KSU p OC... pastu amik gambo kt Paris,London... igt la, xde gred 1-17 xde nyer golongan PTD nih boleh wat kejer ngan senang.. hormat la diorang...igt aper prinsip utama PTD..jgn malukan golongan PTD...jangan disbbkan ko sorang abis sumer terpalit...

Tanpa Nama berkata...

kita semua saling memerlukan.... tiap jawatan tu ada tanggungjawab masing-masing

anti PTD berkata...

selama pengalaman aku berjumpa dgn org2 PTD ni,semua LINGKUP kan negara je sbnrnya,mmg sah la degree rojak org2 PTD ni,makan duit rasuah mebuncitkan perut sendiri je.kerja tak seberapa,uruskan negara konon.Kami tak perlukan org2 kt PTD ni nak lingkup kan negara..patut bubarkan jawatan PTD ni bg adil,org lain susah payah nak cari rezeki,ni duduk goyang kaki,tup tup naik pangkat,usaha tak seberapa,belajar pn malas nak kerja senang..

Peace no War berkata...

askm, salam 1M,
daripada 14 jun sampai 5 okt...semua hentak satu pihak aje...kenapa banding sgt siapa naik, siapa xnaik2,cepat, lambat...semua rezeki Tuhan yg beri...diakui mmg benar ada sestgh skim mudah naik...ada yg sukar sbb byk syarat tp bila dah naik teras penuhlah poket tu kan dia bagi...semua skim ada kelebihannya n ada asas mengapa kenaikan dibuat...diakui wujud kes2 yg naik pangkat xadil pada sestgh pihak...tp ketentuan Tuhan...sabar n syukur itu terasnya(yg marah2 ni dh lama sgt keje n xnaik2 ke,chek blk amalamn keje kite mcmne or nak duit lebih sbb belanja mcm CEO)...ada hikmah rezeki kita byk tu...skim teknikal jgn pndg serong pada skim M hanya kerana anda pakar dalam bidang anda...skim M ada yang menurut pandagan anda (anda pakar ikutlah kan...)...perlu diingat yg M pun ada juga degree engine,arkitek,sc.,law,business etc yg teknikal..breed skim M yg backgrnd teknikal ni pun pressure jd rujukan terutama bila peg teknikal lambat sgt respon...so jgn pukul memana...skim M pun keje sampai jumpe hantu kat ofis(xde OT yoop)...anak bini jumpe time subuh je...so pikir2 lah...
kump sokongan sy xpaham kenapa bising sgt dlm post ni...kalau skim M ni rombak pun kump sokongan nak naik skim M asas ape...skim teknikal=skim M adalah P&P, ada degree boleh jadikan asas penilaian...so u'olls tau apa perlu buat jadi P&P kan...rebut peluang amik Biasiswa Gov buat degree...back pada mesej sy just igtkan diri sy khususnya bykkan sabar n syukur dgn apa yg ada...kalau ada yg dah marah PA ni sgt, berenti je Gov bukak company sendri...yg teknikal boleh r bukak firm, jd consultant sana sini...yg sokongan try la masuk swasta,private market driven...igt blk kenapa u masuk Gov...tqvm wassalam...

Tanpa Nama berkata...

ada kawan bagitau, tak lama lagi ada gred akan dimansuhkan, cuma pelaksanaan jan 2012,,,gred apa yang dimansuhkan?? ada kawan-kawan boleh story tak??

Tanpa Nama berkata...

Salam,

Rasanya tidak wajar kiranya terlalu emosi dalam membahaskan perkara ini. Acap kali kita mendengar kepimpinan negara melaungkan proses transformasi. Akan tetapi kita sebagai penjawat awam yang berada di barisan hadapan, masih lagi kekal dengan mentaliti sebegini.

Ada kebenarannya di sebalik luahan pegawai2 teknikal ini. Kenaikan pangkat di kalangan pegawai teknikal dengan PTD adalah tidak seimbang. Berdasarkan pemerhatian saya, bagi skim pegawai undang-undang, kenaikan pangkat berkemungkinan lebih cepat mahupun setara dengan PTD. Namun bagi skim lain, berkemungkinan mengambil masa yang agak panjang untuk proses kenaikan pangkat tersebut.

Tetapi adakah kita memasuki perkhidmatan awam ini semata-mata untuk memenuhi kemahuan dan kepentingan diri? Seharusnya, sebagai penjawat awam, tidak kira berlatakbelakangkan kepakaran teknikal, mahupun pentadbiran, berusaha untuk menambahbaik sistem penyampaian perkhidmatan sedia ada. Rasanya masih ramai lagi rakyat yang susah di luar sana, mengharapkan bantuan dan perkhidmatan yang disalurkan kerajaan. Justeru tanggungjawab yang diamanahkan perlu dilaksanakan sebaik mungkin. Kenaikan pangkat dan gaji adalah rezeki masing2 yang telah ditetapkan olehNYA. InsyaAllah, kiranya kita melaksanakan tugas dengan ikhlas dan bertanggungjawab, peluang tersebut akan datang dengan sendirinya.

Tidak setuju dengan pendapat individu yang menggelarkan diri sebagai PTD yang merendah2kan skim lain dan kakitangan sokongan. Anda tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan yang bersifat provokatif. Kerana nila setitik inilah, rosak seluruh perkhidmatan PTD. Seharusnya anda lebih sensitif dan lebih menghormati orang lain kerana kita sama-sama bekerja dalam satu pasukan. Tidak kira anda PTD, pegawai teknikal, mahupun kakitangan sokongan, masing2 ada tanggungjawab dan tugasan yang perlu dilaksanakan. Adalah tidak wajar merendahkan penjawat awam lain. Walaupun tugasan tersebut hanyalah sekadar menghantar surat, ia merupakan tanggungjawab yang besar kiranya ia dapat mempercepatkan proses sekaligus memperbaiki kehidupan rakyat.

PTD merupakan skim birokrat yang telah diwujudkan sejak zaman penjajah lagi. Dikhususkan untuk golongan istana dan bangsawan, golongan birokrat ini turut melakar sejarah kerana terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam proses kemerdekaan. Dan apabila skim ini dibuka kepada rakyat biasa yang berkelayakan, maka ia telah melahirkan elit2 baru Melayu yang dahulunya dari golongan susah. Contoh terbaik adalah mantan KSN Tun Ahmad Sarji. Bapanya dahulu hanyalah seorang pemandu. Dengan usaha yang gigih, beliau telah merubah kehidupannya. Justeru, ada kebaikannya skim PTD ini terus diperjuangkan untuk melahirkan lebih ramai elit Melayu sekaligus menaikkan taraf sosioekonomi orang Melayu yang berkelayakan.

Saya sendiri merupakan seorang yang dilahirkan dalam keluarga sederhana. Saya sendiri pernah menjadi mangsa kepada kerenah birokrasi. Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada Y.Bhg. Tan Sri Sidek Hassan kerana melayan kerenah seorang insan biasa seperti saya dan membantu mengatasi masalah birokrasi tersebut. Atas dasar itu, saya berusaha memasuki perkhidmatan PTD dan menanamkan azam untuk membawa perubahan dalam sistem penyampaian perkhidmatan kerajaan.

Apa yang ingin ditekankan di sini adalah, sebagai penjawat awam kita seharusnya menumpukan perhatian untuk melaksanakan tanggungjawab dan tugasan dengan seikhlas dan sebaik mungkin. InsyaAllah, peluang kenaikan pangkat tersebut akan datang dengan sendirinya.

PTD Muda

staf Pejabat Tanah Phg berkata...

PTD nursuria dan lain-lain: PTD bukan cerdik malah ramai yg bodoh walaupun beljo masuk unibesiti. semua jenis pangkat nak dibolot tapi semua beban kerja nak dilepaskan kepada kerani cabuk. Dalam hal duit seperti tender,ap, projek-projek semua nak pau melalui persen,begitu juga hal tanah pulun besor2 ekar. beri makan anak bini. Makan di api neraka mampus nanti. from Pejabat Tanah di Pahang

StafPejTanahPhg berkata...

PTD nursuria dan lain-lain: PTD bukan cerdik malah ramai yg bodoh walaupun beljo masuk unibesiti. semua jenis pangkat nak dibolot tapi semua beban kerja nak dilepaskan kepada kerani cabuk. Dalam hal duit seperti tender,ap, projek-projek semua nak pau melalui persen,begitu juga hal tanah pulun besor2 ekar. beri makan anak bini. Makan di api neraka mampus nanti. from Pejabat Tanah di Pahang

StafPejTanahPhg berkata...

PTD nursuria dan lain-lain: PTD bukan cerdik malah ramai yg bodoh walaupun beljo masuk unibesiti. semua jenis pangkat nak dibolot tapi semua beban kerja nak dilepaskan kepada kerani cabuk. Dalam hal duit seperti tender,ap, projek-projek semua nak pau melalui persen,begitu juga hal tanah pulun besor2 ekar. beri makan anak bini. Makan di api neraka mampus nanti. from Pejabat Tanah di Pahang

PTD Young Generation berkata...

Salam.

Kenapa perlu dipersoalkan tentang kenaikan pangkat segelintir skim? Yang pandai berkata-kata tahukah yang skim DG dilayan dengan begitu mewah sekali. Kenaikan pangkat yang dipersoalkan adalah kenaikan pangkat bersama tanggungjawab yang semakin besar.

Namun, ada tak yang mempersoalkan tentang kenaikan pangkat skim DG? Naik pangkat di tempat yang sama, namun tanggungjawab tetap sama dan tidak bertambah. Adakah pihak yang mengkaji tentang perkara itu? Kenapa tiada yang mempersoalkan tentang perkara itu?

Skim J contohnya, ada tak yang mengetahui, walaupun skim ini tidak dapat kelebihan dari segi kenaikan pangkat, tangga gaji di skim J begitu tinggi hinggakan, tidak perlu dinaikkan pangkat kerana gaji yang ada, sama atau lebih kurang sahaja dengan gaji yang dinaikkan pangkat. Ada tak yang mengetahui semua ini sebelum mempersoalkan tentang hal seremeh ini?

Soalan tersebut sudah cukup untuk menunjukkan betapa ceteknya sang pencipta "soalan".

Dan untuk makluman, tiada lagi kenaikan pangkat si PTD dari gred DG41 ke gred DG48 dalam tempoh 6 tahun seperti yang dinyatakan. Sekiranya ada, sila kemukakan dengan statistik, jangan hanya pandai berkata-kata. Kenaikan pangkat skim M adalah yang paling tidak dijaga. Skim M hanya menjaga skim-skim lain, namun tidak untuk skim sendiri. Kenaikan pangkat untuk skim M adalah berdasarkan kekosongan jawatan. Dan sekiranya yang berkata-kata itu berminat, sila mohon untuk jawatan ini di laman web SPA.

PTD Muda.

Tanpa Nama berkata...

Salam, kelakar la korang semua ni.... Gaduh2 pasal jawatan... Aku ni doktor cabuk jer.... Pada aku, walau apapun jawatan, ilmu tu penting..... Pakcik aku PTD pencen, duk selalu bebel PTD muda yg naik pangkat tp taktau buat kerja. Ulasan parlimen pun salah.... Tp aku respek kat kakak aku PTD , degree human sc dari UIA, dah habis buat Master pun, kerje tiptop..... Tp tak sombong or menghina orang bawah mcm si surya tu.... Moralnya, tak semua PTD bodoh, tp... Majoriti la.... Ha ha... Kecuali kakak aku tu.... Ha ha

Tanpa Nama berkata...

Bukan soal pangkat atau naik gaji. Yang paling menyampah ttg PTD ni perangai, attitude, sahsiah diri yang tidak kena pada tempat, berlagak, bossie, sombong, bongkak, tiada perasaan hormat dll. Ia.... bukan semua TETAPI sebilangan besar.

Tho Ha berkata...

KAU NI GUNA ORANG DALAM KOT.. TU YANG DAPAT JADI PTD!!!!

Rabu, Jun 15, 2011 1:43:00 PM

ayat ni aku setuju sebab member aku sendiri bagitau,nak jadi PTD kene ada orang dalam kalau takde susah lagi-lagi orang dalam tu sedara die ke kawan die ke apatah lagi ayahnya yang duduk dalam tu,jadi aku tak heran la.ini bukan fantasi tetapi ianya adalah realiti.aku setuju juga dengan pendapat DOCNO..

Pendapat Aku :-
(1) Rakan Sekerja Aku Cakap, Pegawai Di INTAN (Skrg Dia Di Jabatan Lain) Cakap Pada Kawan Aku Lebih Kurang Begini:- Ko Kasi Lulus Je Exam PTD, 2nd dan 3rd Step Tahulah Aku Ngadunnya. Baguslah !! Boleh Tolong Kawan2 He He He.

(2) Bos Aku Yg PTD Tu (Mantan - Sbb Aku Dh Pindah Jabatan Lain)
Cakap Bapak Sedara Dia JUSA. Ada Hamba Allah Ni Bertanya "Encik Jadi PTD Ni Atas Pertolongan Bapa Saudara Yang JUSA Tu Ke??" Sampai Sekarang Soalan Itu Tidak Dijawab.
Aku Jadi Musykil ... Dia Pegi Apply PTD Tanpa Pengetahuan Bapa Saudara Dia Ke Atau Bapa Saudaranya Membiarkan Anak Saudaranya Mencapai Cita2nya Sendiri Atau Pengaruh Bapa Saudara Yang Memungkinkan Dia Menjadi PTD. Persoalan Ini Masih Lagi Tinggal Misteri.