SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

27 Jun 2011

UNION WELCOME FINE AGAINST ERRANT EMPLOYERS

The Malay Mail
Hafizah Hoze Rizal
27/7/2011
Abdul Halim Mansor

PETALING JAYA: The government's intention to impose a fine of RM10,000 on any employer who fails to comply with the minimum wage requirement has received the support of workers' unions.

Security Guard Union acting secretary-general M. Gnanasegaran said the hefty fine would serve as a deterrent.

"If the government does not come down hard on such employers, the welfare of employees would be ignored," he said.

"We are also happy with the minimum wage move by the government as security guards are often accorded unfair treatment compared to other professions."

Malaysian Trades Union Congress (MTUC) secretary-general Abdul Halim Mansor (pic) said it was about time such a fine was imposed as has been done in many other countries, including Japan and South Korea.

"The fine will not be a burden to employers and will instead encourage them to take better care of their employees who are their biggest asset."

He also criticised the statement by Malaysian Employers Federation (MEF) executive director Shamsuddin Bardan that having a minimum wage would drive away foreign investments.

"Minimum wage is not the sole or main factor when foreigners are considering investing in Malaysia," said Abdul Halim.

Congress of Unions of Employees in the Public and Civil Services (Cuepacs) president Datuk Omar Osman also hailed the move to fine irresponsible employers.

"I fully support the idea of implementing a fine of RM10,000. I think it is a fair move.

"However, for big companies, RM10,000 is not very much," he said, adding that large corporations would not have a problem in forking out such a small sum.

On June 23, it was reported in a local English daily that the RM10,000 fine move was not well received by employers.

They had argued that such a fine would decrease foreign investments in Malaysia.

They also claimed that such a move would impede the efforts of turning Malaysia into a high-income nation.

READ: Minimum wage policy by year-end?

3 ulasan:

Warisan Kota berkata...

membantu sesama persatuan sekerja amatlah dialu-alukan tetapi jangan dilupa matlamat asal cuepacs membela golangan PA, kepada cuepacs ajelah harapan pihak PA. cuepacs diharap lebih gigih memperjuangkan nasib PA bak perpatah lama "belakang parang kalau diasah lama kelamaan tajam juga"

Mohon Cuepacs Bantu berkata...

MENGAPA JPA TERLALU LAMA MENGKAJI SKIM PERKHIDMATAN YANG MENGGUNAPAKAI SIJIL POLITEKNIK KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI DALAM PERKHIDMATAN AWAM.
Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.
Berkenaaan perkara di atas saya wakil tidak rasmi kepada semua pemegang sijil Politeknik ingin memohon kepada JPA agar mempercepatkan untuk mengkaji skim yang menggunapakai Sijil Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi dalam perkhidmatan awam.
Pekeliling http://www.jpa.gov.my/pekeliling/pp02/bil04/Lampiran-B3.pdf yang telah dikeluarkan oleh JPA telah termaktub bahawa pemegang sijil Politeknik layak untuk mendapat gred 27 – 40 pada jadual 1 (Pemakaian Gred Sistem Saran Malaysia Mengikut Kelayakan Masuk) tetapi sehingga kini tiada pelaksanaan dan juga tidak dilaksanakan. 'PANDUAN PENGGREDAN SEMULA JAWATAN SELARAS DENGAN PERLAKSANAAN SKIM SARAAN MALAYSIA-Lampiran B3. JPA telah lama menyatakan akan meneliti, membuat kajian tetapi sehingga kini kajian demi kajian yang dilakukan tetapi pelaksanaan tersebut masih tiada . Kami yang memiliki Sijil Politeknik tetap di skim gred 17 dan sama dengan pemegang Sijil Pelajaran Malaysia. Mengapa ini berlaku, kenapa kami perlu menunggu bertahun-tahun hanya untuk mendapat hak yang sepatutnya? . Melalui Pekeliling tersebut, pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) meletakkan kelayakan Sijil Politeknik setara STPM dan didalam Gred 27-40. Mengapa JPA perlu menunggu masa bertahun – tahun untuk mengkaji dan mengkaji sedangkan pekeliling telah ada? Mengapa sijil Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi ini tidak mendapat mendapat skim gred jawatan yang sepatutnya? Terasa ruginya bila bertahun-tahun pemegang sijil Politeknik tidak mendapat hak yang sepatutnya termasuk elaun-elaun yang ada, kenaikan gaji dan kenaikan pangkat yang lebih tinggi.
Mengapa hanya Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 16 Tahun 2009 mengenai penambahbaikan skim perkhidmatan Penolong Pegawai Tanah daripada gred NT17, NT22, NT31/32, NT36 kepada NT27, NT32, dan NT36 sahaja yang dilaksanakan tetapi tidak jawatan yang lain yang memerlukan syarat Sijil Politeknik dalam perkhidmatan Awam. Mengapa hanya 3 Jawatan yang membolehkan untuk gred 27 contohnya Penolong Pegawai Latihan Gred E27, Penolong Pegawai Meteorologi C27 dan Penolong Pegawai Tanah NT27 yang mengunapakai Sijil Politeknik. Adakah Sijil – sijil Politeknik yang lain tidak setaraf kerana ada lebih kurang 23 kursus diperingkat sijil Politeknik di dalam Kementerian Pengajian Tinggi?
Saya berharap agar pihak JPA mempercepatkan proses tanpa perlu mengkaji lagi dengan adanya dasar dan objektif kualiti JPA yang sedia ada. Kepada Jabatan lain seperti JKR, IPTA, SPA, CEUPACS, Kementerian Pengajian Tinggi dan Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi seharusnya berganding bahu bersama kita menaiktarafkan dan transformasi Sijil politeknik ke arah yang sepatutnya memandangkan sijil politeknik telah dimansuhkan pada Jun 2010. Sepertimana pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang dikeluarkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia bagi maksud pelantikan ke perkhidmatan awam yang telah Berjaya menaiktarafkan sijil Kemahiran Malaysia tersebut ke arah yang lebih baik manakala Sijil Politeknik tetap tidak mendapat Gred yang sepatutnya.
Terima kasih.
PEMEGANG SIJIL POLITEKNIK KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI KECEWA.

Tanpa Nama berkata...

ni nak masuk bulan 7 x berapa ari lagi..x kan senyap ja x da pa2..puasa pon nk dekat dh...x kan la dpt rm 500 lagi kot mana cukup!!!!!