SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

28 Jun 2011

OMAR: CONTROVERSY OVER HAVING TWO D-Gs IN PWD MUST BE RESOLVED

The Star
28/6/2011PETALING JAYA: Cuepacs is plan-ning to meet soon with the Chief Secretary to the Government Tan Sri Sidek Hassan to resolve the problem of the two Public Works Department director-generals.

Its president Datuk Omar Osman said he had met with several PWD-related unions and Datuk Seri Dr Judin Abdul Karim – whom Sidek said would become the new Construction Industry Development Board’s (CIDB) chief executive officer effective May 1.

Sidek, in the same letter dated April 30, stated that Datuk Mohd Noor Yaacob, who was then PWD deputy director-general II, would succeed Dr Judin on May 1 as the latter would become the new CIDB chief executive officer.

“We understand there are certain unhappiness regarding the transfer,” Omar said yesterday.

Dr Judin had not accepted the offer and still goes to work everyday.

PWD Professionals Association Malaysia president Zulkifli Ahmad claimed that certain Public Service Department procedures were not properly followed, stating that a secondment outside PWD would first require the agreement of the said officer.

Zulkifli said the perception was that Dr Judin was being demoted and suggested providing him with a better package and pay grade to resolve the problem.

Mohd Noor has been carrying out official PWD director-general duties since his May 1 appointment but there is no animosity between the two.

Former senior civil servant and ASLI Centre of Public Policy chairman Tan Sri Ramon Navaratnam said the problem should be settled quickly in a fair manner as it could effect the perception of the civil service.

Ramon said Dr Judin had a justification in feeling hurt if the transfer to CIDB appeared to be a demotion.

Pokok Sena MP Datuk Mahfuz Omar said he would lodge a report against the Chief Secretary.

Mahfuz, who is also PAS vice president, claimed that it was necessary to lodge a report against Sidek, as he had “lied to the Yang di-Pertuan Agong” over the issue because he claimed the secondment of Dr Judin to CIDB was made not according to proper procedure.

9 ulasan:

WarisanKota berkata...

Perlantikan ni macam dirancang oleh JPA aje... agar ceupacs campur tangan dalam perkara ini dan mengurangkan tekanan tuntutan pelarasan gaji PA yang dituntut oleh cuepacs. perkara ini boleh diselesaikan sendiri oleh JPA kerana kuasa melantik dan menamatkan perkhidmatan dibawah kuasa beliau. Tuan Presiden tumpukan aje kat PA yang berjumlah 1.2 juta daripada 2 PA yang dah hidup senang lenang, harapan PA golongan sokongan lebih mendesak buat masa kini...

Mohon Cuepacs Bantu berkata...

MENGAPA JPA TERLALU LAMA MENGKAJI SKIM PERKHIDMATAN YANG MENGGUNAPAKAI SIJIL POLITEKNIK KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI DALAM PERKHIDMATAN AWAM.
Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.
Berkenaaan perkara di atas saya wakil tidak rasmi kepada semua pemegang sijil Politeknik ingin memohon kepada JPA agar mempercepatkan untuk mengkaji skim yang menggunapakai Sijil Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi dalam perkhidmatan awam.
Pekeliling http://www.jpa.gov.my/pekeliling/pp02/bil04/Lampiran-B3.pdf yang telah dikeluarkan oleh JPA telah termaktub bahawa pemegang sijil Politeknik layak untuk mendapat gred 27 – 40 pada jadual 1 (Pemakaian Gred Sistem Saran Malaysia Mengikut Kelayakan Masuk) tetapi sehingga kini tiada pelaksanaan dan juga tidak dilaksanakan. 'PANDUAN PENGGREDAN SEMULA JAWATAN SELARAS DENGAN PERLAKSANAAN SKIM SARAAN MALAYSIA-Lampiran B3. JPA telah lama menyatakan akan meneliti, membuat kajian tetapi sehingga kini kajian demi kajian yang dilakukan tetapi pelaksanaan tersebut masih tiada . Kami yang memiliki Sijil Politeknik tetap di skim gred 17 dan sama dengan pemegang Sijil Pelajaran Malaysia. Mengapa ini berlaku, kenapa kami perlu menunggu bertahun-tahun hanya untuk mendapat hak yang sepatutnya? . Melalui Pekeliling tersebut, pihak Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) meletakkan kelayakan Sijil Politeknik setara STPM dan didalam Gred 27-40. Mengapa JPA perlu menunggu masa bertahun – tahun untuk mengkaji dan mengkaji sedangkan pekeliling telah ada? Mengapa sijil Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi ini tidak mendapat mendapat skim gred jawatan yang sepatutnya? Terasa ruginya bila bertahun-tahun pemegang sijil Politeknik tidak mendapat hak yang sepatutnya termasuk elaun-elaun yang ada, kenaikan gaji dan kenaikan pangkat yang lebih tinggi.
Mengapa hanya Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 16 Tahun 2009 mengenai penambahbaikan skim perkhidmatan Penolong Pegawai Tanah daripada gred NT17, NT22, NT31/32, NT36 kepada NT27, NT32, dan NT36 sahaja yang dilaksanakan tetapi tidak jawatan yang lain yang memerlukan syarat Sijil Politeknik dalam perkhidmatan Awam. Mengapa hanya 3 Jawatan yang membolehkan untuk gred 27 contohnya Penolong Pegawai Latihan Gred E27, Penolong Pegawai Meteorologi C27 dan Penolong Pegawai Tanah NT27 yang mengunapakai Sijil Politeknik. Adakah Sijil – sijil Politeknik yang lain tidak setaraf kerana ada lebih kurang 23 kursus diperingkat sijil Politeknik di dalam Kementerian Pengajian Tinggi?
Saya berharap agar pihak JPA mempercepatkan proses tanpa perlu mengkaji lagi dengan adanya dasar dan objektif kualiti JPA yang sedia ada. Kepada Jabatan lain seperti JKR, IPTA, SPA, CEUPACS, Kementerian Pengajian Tinggi dan Politeknik Kementerian Pengajian Tinggi seharusnya berganding bahu bersama kita menaiktarafkan dan transformasi Sijil politeknik ke arah yang sepatutnya memandangkan sijil politeknik telah dimansuhkan pada Jun 2010. Sepertimana pemegang Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang dikeluarkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia bagi maksud pelantikan ke perkhidmatan awam yang telah Berjaya menaiktarafkan sijil Kemahiran Malaysia tersebut ke arah yang lebih baik manakala Sijil Politeknik tetap tidak mendapat Gred yang sepatutnya.
Terima kasih.
PEMEGANG SIJIL POLITEKNIK KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI KECEWA.

Tanpa Kepala berkata...

Usahakan kepada pemegang SIJIL POLITEKNIK dan juga pemegang SIJIL KEMAHIRAN MARA!!
SIJIL KEMAHIRAN MARA langsung tidak diiktiraf oleh JPA.
Dimanakah kedudukan MARA yang sebagaimana dikatakan membela bangsa MELAYU??
Pemegang SIJIL KEAMHIRAN MARA langsung takde tempat dalam sektor kerajaan.
Aku sesekali tidak membenarkan anak cucu cicit aku belajar di institusi Pengajian MARA.
Melayu di anak tirikan oleh MARA sendiri.

M - melayu
A - akan
R - Runtuh
A - akhirnya

Tanpa Nama berkata...

birokrasi..birokrasi..birokrasi...kt mana2 semua da..tu lah yg melemahkan negara

Mangkuk-tingkat berkata...

Aku setuju dengan saranan "Mohon Cuepacs Bantu" tentang Sijil Polyteknik.

Aku dah malas tunggu dan sudah tak menaruh harapan lagi isu ini. Aku masuk keje tahun 1981 benda ni dah heboh dah sebab ada sebahagian sijil poly masa tu masuk2 PA dah dalam skim HSC/STP (Skim Gaji B11) dan yg sijil poly teknikal ni dalam Skim Gaji MCE/SPM ( Aku tak ingat Skim C7 ke C10...Datuk Omar takkan lupa kot...Datuk pun Juruteknik jugak dulu).

Sebenarnya dah 28 TAHUN dah benda ni..cuba tengok PEKELILING PERKHIDMATAN BIL. 7 TAHUN 1983...mulai 14 Januari 1983 Sijil Poly diiktiraf sama dengan STPM. Malang betuk pemegang sijil poly 28 tahun masih dalam gred 17 sama dengan kemasukan guna SPM sedangkan skim lain banyak yg dah upgrade sebagai contoh skim jurutaip yg kemasukan guna SRP/PMR pun dah sama gred dengan Sijil poly (N17)..(Minta maaf saya tak bermaksud menidak/merendahkan jurutaip).

Sebagai PERBANDINGAN untuk PA pemegang Sijil Poly yang baru2 keje...Masa tahun 1981 tu,aku selalu membandingkan gaji JURUTEKNIK dengan gaji PA yang lain. Masa tu gaji JURUTEKNIK lebih kurang sama dengan GURU (masa tu Sijil maktab perguruan). Sama dengan JURURAWAT, sama dengan SARJAN MEJAR POLIS dan sama dengan PEGAWAI WAREN II ASKAR.

Sekarang cuba bandingkan pulak gaji GURU berapa jauh dah advance. Kalau banding dengan gaji polis dan askar pulak JURUTEKNIK dah jatuh sama dengan Lans Koperal/Koperal saje....

Korang nampak tak tu????...Datuk Omar...Dr. Judin ke Nampak dak tu??? JPA oh JPA.. takkan nak kaji sampai ambil masa sampai 28 TAHUN.

Penattt...letih...lelah dah kami menunggu...

Bagi Pihak Oma Kupek berkata...

saya bagi pihak oma kupek akan mengambil maklum apa apa cadangan dan komen yang bernas dari korang semua ,tq.

ismaal berkata...

APA YANG CUEPECS BOLEH BUAT SELAIN MINTAK NAIK GAJI...ISU KAKITANGAN JKR KENA BUANG SEBAB BOS BAGI MARKAH SKT 70 DI JKR MIDVALLEY TKT 17 (BOS KATA 70 TU DAH TINGGI ) MASIH BERLELUASA LAGI...PEGAWAI TU SIAP CONFIRM 54 BARU2 NIE..SUDAHLAH CUEPECS!!

Tanpa Nama berkata...

kemarahan rakyat n PA semakin membakar.. tak dpt di tahan-tahan..

Tanpa Nama berkata...

seligi jea bos kau org.. habis cite da..