SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2022 : KELESTARIAN PENDIGITALAN MENDEPANI CABARAN

31 Ogos 2021

Semua penjawat awam sewajarnya ambil suntikan vaksin Covid-19-Cuepacs

 Metro Harian


Kuala Lumpur: Penjawat awam disarankan mengambil suntikan vaksin menerusi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (Pick) bagi memastikan sistem penyampaian perkhidmatan awam dapat berjalan seperti biasa kerana mereka semua adalah petugas barisan hadapan.

Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Adnan Mat berkata, pihaknya mengambil maklum isu segelintir penjawat awam yang tidak mahu menerima vaksin.

"Cuepacs berpendirian teguh semua penjawat awam sewajarnya mengambil suntikan vaksin yang disarankan oleh kerajaan melalui Pick.

"Semua penjawat awam seharusnya sedar mereka semua perlu mendapatkan suntikan vaksin sekiranya mahu memastikan sistem penyampaian perkhidmatan awam dapat berjalan seperti biasa.

"Mereka adalah barisan hadapan yang akan menjadi pemudah cara kepada rakyat dan sektor ekonomi," katanya hari ini.

Kata beliau, suntikan vaksin dapat mengelakkan seseorang yang dijangkiti dengan virus Covid-19 daripada menerima kesan yang lebih buruk selain mampu mengelakkan risiko kematian.

"Pengambilan vaksin juga mampu mewujudkan persekitaran tempat kerja yang selamat dan mengurangkan risiko jangkitan.

"Kegagalan mengambil suntikan vaksin boleh mewujudkan persekitaran tempat kerja tidak selamat selain mendedahkan bahaya kepada orang awam yang lain," katanya.

Menurut Adnan, Cuepacs juga menggesa kerajaan untuk membentuk jawatankuasa khas bagi menilai dan mengkaji berkenaan undang-undang mewajibkan pengambilan vaksin Covid-19 di Malaysia.

"Sekiranya jawatankuasa khas yang dibentuk ini memutuskan undang-undang mewajibkan vaksin ini boleh dilaksanakan, ia perlu digubal dengan segera bagi memastikan keberkesanan Pick.

"Jawatankuasa khas ini perlu memberi syor dan cadangan kepada kerajaan kerana banyak perkara perlu diteliti sebelum satu undang-undang boleh diwujudkan.

"Ini memandangkan, masih belum ada negara yang mewajibkan pengambilan vaksin termasuk WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia)," katanya.

Kata Adnan, ketika ini ramai yang memberi pelbagai pandangan mengenai peruntukan undang-undang yang boleh dikenakan bagi mengambil tindakan terhadap golongan pekerja yang tidak mahu divaksin.

Adnan berkata, perkara ini perlu ditangani segera oleh kerajaan bagi mengelakkan majikan mengambil tindakan berdasarkan andaian mereka sendiri ke atas pekerja yang tidak mahu mengambil vaksin.

"Cuepacs berpandangan, satu garis panduan perlu dikeluarkan oleh kerajaan bagi mengelakkan majikan membuat keputusan berdasarkan pandangan mereka sendiri sedangkan masih tiada undang-undang mewajibkan pengambilan vaksin.

"Garis panduan atau pekeliling yang jelas mengenai isu pengambilan vaksin dalam kalangan pekerja, termasuk penjawat awam, perlu dikeluarkan bagi memastikan mereka ini tidak ditindas kerana menolak untuk divaksin.

"Bagi perkhidmatan awam pula, kerajaan perlu mengeluarkan pekeliling khusus mengenai penjawat awam yang masih lagi tidak mengambil vaksin," katanya.

Adnan berkata, pekeliling itu perlu menyentuh dengan jelas apa tindakan dan pendekatan yang perlu dilakukan kepada penjawat awam dalam isu pengambilan vaksin.

"Tindakan terburu-buru ke atas kumpulan yang masih menolak vaksin hanya akan mendedahkan kerajaan kepada risiko tindakan undang-undang sekiranya garis panduan atau undang-undang jelas mengenai pengambilan vaksin belum dikuatkuasakan," katanya.

Adnan berkata, pada masa sama, kerajaan perlu memantau dan mengambil tindakan tegas terhadap golongan anti vaksin yang menyebarkan propaganda tidak benar di media sosial.

"Golongan anti vaksin ini boleh menjadi barah dan menggagalkan usaha kerajaan untuk keluar daripada permasalahan pandemik Covid-19.

"Justeru, golongan anti vaksin ini perlu dipantau dan diambil tindakan supaya tidak mencetuskan kebimbangan dan menyampaikan maklumat tidak tepat," katanya.

Kata Adnan, Cuepacs percaya tidak semua mereka yang menolak vaksin adalah golongan anti vaksin, sebaliknya mereka ini mungkin masih belum yakin dengan keberkesanan vaksin.

"Dalam hal ini, kerajaan perlu pergiatkan lagi usaha memberi kesedaran untuk meningkatkan keyakinan rakyat bagi mengambil vaksin," katanya.

Sementara itu, Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Alif Anas Md Noor berkata, setiap guru perlu mempunyai tanggungjawab untuk memastikan persekitaran pembelajaran di sekolah adalah selamat untuk pelajar.

"Kami risau sekiranya guru yang enggan divaksin ini tidak dibenarkan mengajar secara bersemuka, ia akan memberikan beban tugasan tambahan kepada guru lain.

"Kita perlu akui, pembelajaran secara bersemuka lebih efektif berbanding atas talian, dan kita tidak mahu bebanan tugas berganda diberikan kepada guru yang sudah divaksin serta tidak adil kepada mereka," katanya.

Alif Anas berkata, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) perlu melakukan sesi kaunseling kepada guru yang enggan menerima vaksin untuk mengetahui setiap permasalahan berlaku.

Semalam, media melaporkan, 2,500 guru yang enggan menerima vaksin Covid-19 tidak akan dibenarkan mengajar secara bersemuka di dalam kelas serta berinteraksi dengan pelajar apabila sesi persekolahan dibuka bulan hadapan.

Bagaimanapun, semua guru berkenaan tetap perlu ke sekolah melakukan tugasan lain seperti biasa.

Tiada ulasan: