SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2023 : PEKERJA BERINTIGRITI TUNJANG NEGARA MADANI*** SAMBUTAN HARI PEKERJA 1 MEI 2023

25 September 2022

50% penjawat awam belum miliki rumah sendiri, kata Cuepacs

 FMT
25/9/2022


PETALING JAYA: Kira-kira 50% daripada 1.62 juta penjawat awam masih belum mampu memiliki rumah sendiri susulan gaji minimum sektor itu tidak relevan ketika ini, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Adnan Mat.

Beliau berkata, gaji minimum sedia ada menyukarkan kerajaan untuk mencapai sasaran pendapatan isi rumah RM10,000 sebulan dan matlamat menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi menjelang 2025 dalam Rancangan Malaysia Ke-12.


Katanya, justeru penetapan gaji minimum baharu iaitu RM1,800 penting bagi memastikan penjawat awam bukan sahaja dapat memiliki rumah sendiri, malah mampu menyediakan perbelanjaan pengangkutan, pendidikan, kesihatan serta makan dan minum untuk keluarga.

“Unjuran gaji kita menyebabkan penjawat awam tidak layak untuk membeli rumah terutamanya di bandar-bandar besar, manakala bagi mereka yang layak pula, rumah yang mereka beli ada yang terbengkalai lebih berpuluh-puluh tahun dan ada yang tinggal di bandar besar hanya mampu menyewa bilik.

“Gaji minimum kami ketika ini bagi lantikan pertama dicampur dengan imbuhan tetap, khidmat awam, imbuhan tetap perumahan dan elaun cola (sara hidup), maknanya baharu menghampiri RM1,900… jauh di bawah pendapatan garis kemiskinan,” katanya menurut Bernama ketika menghadiri Majlis Persidangan Perwakilan Tritahunan Cuepacs Melaka Sesi 2022-2025.

Adnan juga berkata, walaupun terdapat Projek Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM), namun jumlah unit yang layak dibeli berdasarkan gaji minimum sedia ada masih tidak mencukupi kerana kebanyakan harga rumah itu adalah di luar kemampuan penjawat awam.

Beliau berkata, selain itu, isu rumah terbengkalai dalam tempoh yang lama khususnya di Kelantan dan Sarawak menyebabkan penjawat awam terpaksa mengeluarkan perbelanjaan bulanan bagi membiayai pinjaman perumahan serta sewa rumah.

“Ketika ini Cuepacs mendapat banyak aduan pinjaman telah diluluskan dan dibayar sepenuhnya oleh Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA) kepada pemaju tetapi rumah tidak siap rumah dan tidak boleh diduduki… lebih teruk daripada itu, rumah berkenaan hanya ada tiang sahaja tetapi gaji penjawat awam dipotong setiap bulan.

“Justeru, kita memohon moratorium daripada LPPSA agar penjawat awam tidak dibebani dengan pembiayaan pinjaman perumahan dan sewa rumah,” katanya.

1 ulasan:

Garry yee berkata...

kalau dah basic gaji 1200 dan kgt rm 80.. laksanakan kumpulan sokongan penjawat awam gred 11 serapkan ke gred 19.. sama juga penjawat awam bahagian lain seperti PDRM YP1 dan YT1 serapkan kepada YA1 tak perlu kena ambik peperiksaan khas sebab dah berkhidmat lama.. dengan cadangan ini, boleh menyelesaikan masalah gaji kumpulan gred sokongan 11 semua.. saya berharap cadangan saya sampaikan ni dapat perhatian daripada pihak CUEPACS