SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

16 Mei 2009

ALLOW PARTIAL ACCESS TO GRATUTITY

The Star
16/5/2009



CUEPACS’ proposal that civil servants who have served 10 years and more be allowed to withdraw 10% of their gratuity to spur domestic consumption in hard times merits consideration.
There are around one million civil servants in the country and most of them are low wage earners. Allowing them to spend 10% of their gratuity on designated purposes will contribute towards boosting the economy.
The Government should entertain this proposal, but with a proviso.
Civil servants should only be allowed to withdraw their gratuity for such purposes as education for their children, purchase or downpayment for houses and for the purchase of unit trusts from Permodalan Nasional Bhd (PNB).
Recently, PNB launched the Amanah Saham Malaysia and Amanah Saham Wawasan 2020. Many civil servants were eager to buy the unit trusts because of the good returns, but were unable to do so for lack of money.
I believe civil servants should be given some flexibility or leeway like their counterparts who are contributors to the Employees Provident Fund.
Allowing civil servants this additional privilege will go a long way towards enhancing their quality of life.
The Prime Minister is seeking civil service reforms. Can this gratuity proposal also be included as part of the reforms?
Offering civil servants such perks will in the long run contribute towards enhancing productivity of the public sector.

JAMES GONZALES,
Kuala Lumpur
.

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Kenaikan Skim Pen. Pegawai Tanah Drpa NT17 ke NT 27... Bilakah ia akan terlaksana??? Kami berharap agar pihak Kerajaan dapat menilai dan melaksanakan permintaan kami... Laksanakan kenaikan ini dengan secepat mungkin... Sudah lebih sedekad kami menungggu...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

kepada juruteknik komputer...
Anda jangan mengamuk....
kerja anda cuma baiki n jaga komputer rosak n masalah komputer n notworking jer...
Saya rasa sume staf boleh baiki komputer....
Tapi sume staf boleh
"Menyukat Tanah Ke?"
"Boleh buat Pelan?"
"Boleh buat report?"
"Boleh buat penguatkuasaan sampai nak kena langgar dengan lori?"
"Boleh selesaikan masalah pergaduhan yang melibatkan pencerobohan tanah individu sampai nak berparang?"
Keje S.O ni sampai nyawa nak kena pertaruhkan!!!!!!!
Dah la keje x da insurans...
Tapi JURUTEKNIK x SEDAR?
Asyik duk KUTUK S.O jer....
....SO...
kita xkutuk so,cme kita kan ada bidang tugas masing2..tugas so mcm 2 terima je la..kmi ft pn leh terima dengan tugas kami mcm 2..so xleh format pc kan??so bleh scan virus komputer 3kali setiap seminggu??so bleh ke insalls driver selepas format???so bleh ke buat networking setiap komputer ke server komputer??so bleh ke xrehat semata-mata nak download driver komputer???sebagai penutup,kita ada tugas masing2..jgn pertikai tugas masing2..klu dah naik kan gred so,kne la naikkan skali gred ft..baru sm kan..harap dapat perhatian..

Tanpa Nama berkata...

kepada juruteknik komputer...
Anda jangan mengamuk....
kerja anda cuma baiki n jaga komputer rosak n masalah komputer n notworking jer...
Saya rasa sume staf boleh baiki komputer....
Tapi sume staf boleh
"Menyukat Tanah Ke?"
"Boleh buat Pelan?"
"Boleh buat report?"
"Boleh buat penguatkuasaan sampai nak kena langgar dengan lori?"
"Boleh selesaikan masalah pergaduhan yang melibatkan pencerobohan tanah individu sampai nak berparang?"
Keje S.O ni sampai nyawa nak kena pertaruhkan!!!!!!!
Dah la keje x da insurans...
Tapi JURUTEKNIK x SEDAR?
Asyik duk KUTUK S.O jer....
....SO...
kita xkutuk so,cme kita kan ada bidang tugas masing2..tugas so mcm 2 terima je la..kmi ft pn leh terima dengan tugas kami mcm 2..so xleh format pc kan??so bleh scan virus komputer 3kali setiap seminggu??so bleh ke insalls driver selepas format???so bleh ke buat networking setiap komputer ke server komputer??so bleh ke xrehat semata-mata nak download driver komputer???sebagai penutup,kita ada tugas masing2..jgn pertikai tugas masing2..klu dah naik kan gred so,kne la naikkan skali gred ft..baru sm kan..harap dapat perhatian..

ingat s.o je ker wat semua tuu...
juruteknik j17 pon wat benda yang sama wat lukisan, jaga tapak bina siang malam tnc lagi pastu wat report dan banyak lagi undilah barisan nasional bia gaji kita tahapni jerr barang semua naik tapi gaji thap tu jerrrr P.M x tau sbb die xpernah susah die anak P.M jugak...

Tanpa Nama berkata...

kepada juruteknik komputer...
Anda jangan mengamuk....
kerja anda cuma baiki n jaga komputer rosak n masalah komputer n notworking jer...
Saya rasa sume staf boleh baiki komputer....
Tapi sume staf boleh
"Menyukat Tanah Ke?"
"Boleh buat Pelan?"
"Boleh buat report?"
"Boleh buat penguatkuasaan sampai nak kena langgar dengan lori?"
"Boleh selesaikan masalah pergaduhan yang melibatkan pencerobohan tanah individu sampai nak berparang?"
Keje S.O ni sampai nyawa nak kena pertaruhkan!!!!!!!
Dah la keje x da insurans...
Tapi JURUTEKNIK x SEDAR?
Asyik duk KUTUK S.O jer....
....SO...
kita xkutuk so,cme kita kan ada bidang tugas masing2..tugas so mcm 2 terima je la..kmi ft pn leh terima dengan tugas kami mcm 2..so xleh format pc kan??so bleh scan virus komputer 3kali setiap seminggu??so bleh ke insalls driver selepas format???so bleh ke buat networking setiap komputer ke server komputer??so bleh ke xrehat semata-mata nak download driver komputer???sebagai penutup,kita ada tugas masing2..jgn pertikai tugas masing2..klu dah naik kan gred so,kne la naikkan skali gred ft..baru sm kan..harap dapat perhatian

ft bace elok2

kami warga bukan setakat format komputer jer malah kami boleh design untuk sistem ict, bilik server, tcr tau x tcr tu ape?? xtau ... sistem cabling componen scs signal tranmision korang tau x soa tu ape??? equipment dalam rack tau x??? kalu korang xcukup tangn nak format computer kami boleh tolong tapi kne bayar skitla sbb kami bukan juruteknik FT 17 kami J17 elektrik sebelom tulis pakai otak skittt poyola kooo