SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

09 Februari 2012

CUEPACS BENTANG HASIL KAJIAN 22 FEBRUARI

Utusan Malaysia
9/2/2012


- Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) akan membentangkan hasil kajian penambahbaikan bagi Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) pada mesyuarat kali ketiga bersama pasukan khas semakan semula skim tersebut 22 Februari ini.

Presidennya, Datuk Omar Osman berkata, bagi memastikan tiada masalah berbangkit, Jawatankuasa Bertindak CUEPACS akan bermesyuarat selewat-lewatnya 15 Februari ini supaya hasil kajian yang dibentangkan kelak menepati tuntutan yang dibuat.

Katanya, kertas kerja tersebut dibuat berdasarkan laporan yang diterima hasil jelajah CUEPACS untuk mendengar setiap permasalahan berkaitan SBPA di seluruh negara dan lima perkara yang dituntut sebelum ini.

“Bagaimanapun kita masih membuka ruang untuk mana-mana agensi yang mahu menyatakan pandangan dan pendapat memandangkan tarikh akhir untuk membuat aduan adalah 15 Februari.

“CUEPACS yakin mampu menyediakan kertas kerja yang komprehensif ke arah penambahbaikan skim SBPA demi memastikan setiap nasib penjawat awam di negara ini terus terbela,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri menyuarat kedua pasukan khas semakan skim SBPA di sini, hari ini.

Mengulas mesyuarat kedua hari ini, Omar berkata, perbincangan berkisar kepada lima perkara yang dituntut CUEPACS sebelum ini.

Lima perkara itu adalah mengkaji semula prinsip pemindahan gaji kakitangan Gred 54 ke bawah, mengekalkan status kekananan kakitangan dalam Skim Saraan Malaysia (SSM), mengkaji semula tangga gaji maksimum, menyenaraikan kakitangan yang layak memperoleh kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus dan menyemak semula penstrukturan kenaikan gaji bagi semua gred.

285 ulasan:

1 – 200 daripada 285   Terbaru›   Baru»
JC berkata...

Tunggu dan lihat. Harap2 semuanya dapat memberi kepuasan kepada semua pihak.

Tanpa Nama berkata...

Semakan disokong. Tetapi Janganlah jumlahnya kurang daripada SBPA yang lalu. Biar lebih asal janan berkurangan. Harga Barang dah naik, mungkin batu dan pasir pun dah naik harga. nak makan apa?

Yang Benar,

DG41 ke bawah.

DG$$ berkata...

Formula kenaikan 7-13 % menguntungkan pihak tertentu sahaja. cuba bayangkan dalam masa 30 tahun gaji officeboy boleh sama dengan doktor pakar.. kalau nak naik biar adil.. 10% semua sekali.

Tanpa Nama berkata...

harap situasi menang menang bagi semua pihak

Tanpa Nama berkata...

Formula kenaikan 7-13 % menguntungkan pihak tertentu sahaja. cuba bayangkan dalam masa 30 tahun gaji officeboy boleh sama dengan doktor pakar.. kalau nak naik biar adil.. 10% semua sekali.

-------------------------------------

Tolong berikan bukti bahawa gaji officeboy = gaji doktor pakar. Biarpun hingga 30 tahun akan datang sekalipun, gaji officeboy takkan sama dengan gaji doktor pakar walaupun officeboy menerima kenaikan 13%.

Tanpa Nama berkata...

kalu naik skit pn kena bersyukur jg..tp kalu gaji dh skit nk beli makan yg berkhasiat pn tak dapat..camne badan nk cergas dan otak pn cerdas..kalu bdn dh mandom nk wat keje pn takde pickup..bdn mandom pn sbb xdpt makanan berkhasiat sbb gaji ciput..kalu batu ngn pasir tu boleh makan dh lama dh beli wat stok..tp skang batu ngn pasir pn harga mcm nk beli stok makanan tuk sebulan..

Tanpa Nama berkata...

Gaji DG38 lebih tinggi daripada DG41? apa dah jadi ni CUEPECS? Baik la kami tak payah belajar tinggi2.Betul ke Cuepecs ni nak perjuangkan nasib kami? Tolong jangan anak tirikan kami DG41 ni.

guru lama berkata...

Paparkan contoh pemindahan gaji dari SSM ke SBPA ciptaan CUEPACS untuk dianalisa dan dikomen secara terbuka

Tanpa Nama berkata...

nasib kamu lah dg 41

aku juga PA berkata...

cadangan aku : Gaji 38 kebawah naik 120%, Gaji 41 naik 0.5% sebab 41 ada ijazah, sapa suruh belajar tingi-tinggi.. bagus tak cadangan aku...

pa 41 berkata...

CEUPACS tolong pamirkan kat sini jadual kenaikan yang dicadangkan.. itupun kalau CEUPACS telus..

Tanpa Nama berkata...

Formula kenaikan 7-13 % menguntungkan pihak tertentu sahaja. cuba bayangkan dalam masa 30 tahun gaji officeboy boleh sama dengan doktor pakar.. kalau nak naik biar adil.. 10% semua sekali.
---------------------------
gaji officeboy=doktor pakar
gaji kerani = gaji pengarah
gaji technician = gaji JUSA
gaji engineer = gaji PM
bestnya

Abuyaa berkata...

Korang ne semuanya pengecut!
Tanpa Nama... kesiannya....
Kalau berani bubuh lah nickname!
"Hey lu sembang kuat ah!"

Tanpa Nama berkata...

1)JPA DIHARAP SEMAK SKIM
PENOLONG PEGAWAI
PENILAIAN DAN PEMBANTU
PENILAIAN,APABILA ADA
PERUBAHAN SKIM, NAMA
JAWATAN BERUBAH,GRED
GAJI TAK BERUBAH,DULU
JAWATAN PEMBANTU
PENILAIAN DISEBUT
JURUTEKNIK PENILAIAN BILA
SSB/SSM DIUBAH KE
PEMBANTU PENILAIAN KINI
GRED GAJI MASIH KEKAL
W17(GRED BARU
W4-1),PELUKIS PELAN DULU
GRED RENDAH DARI
PEMBANTU PENILAIAN
SEKARANG J3-1,KEBANYAKAN
YANG BEKERJA DIJPPH BUKAN
ADA SIJIL KEMAHIRAN,JPA
TENGOK DARI APA?KAMI
PEMEGANG SIJIL INSPEN
KELUARAN INSTITUT
PENILAIAN NEGARA JABATAN
PENILAIAN HARTA MALAYSIA
BANGI TELAH DIIKTIRAF SIJIL
OLEH JPA,TETAPI JPA YANG
TAK NAMPAK PULA kepada
kami BAGI W3-1 kpd
PELUKIS PELAN yang tiada
sijil kemahiran.
2)Penolong Pegawai
Penilaian dulu sama dengan
Penolong Jurutera,Penolong
Pegawai Perancang,apabila
SSB dan SSM,kami jadi gred
rendah sama taraf dengan
penolong pegawai
tadbir,penolong pegawai
tanah,penghulu dan lain-
lain,sedangkan belajar di
Universiti spt Uitm,UTM
amat pecah kepala nak
mengingatkan KTN,Akta
Perancang,Akta Kerajaan
Tempatan,Akta Parit dan
jalan dan lain-lain
merupakan pembelajaran
secara teknikal,namun kini
gaji
W2-1,W2-2,W2-4.Penolong
Pegawai Perancang J2-1,J2-4
dan J2-5.Tanggungjawab
berat dijpph kerja mesti
cepat,buat masa ini tempoh
kerja disingkat,kerja
lebih,jpa tak tengok dan
pandang masalah yang
dihadapi oleh Penolong
pegawai penilaian
dijpph.Kumpulan atasan
cepat naik macam 41 untuk
ke 44,44 ke 48, 48 ke 52 dan
52 ke 54,ada kosong terus
naik.

Tanpa Nama berkata...

Formula kenaikan 7-13 % menguntungkan pihak tertentu sahaja. cuba bayangkan dalam masa 30 tahun gaji officeboy boleh sama dengan doktor pakar.. kalau nak naik biar adil.. 10% semua sekali.

______________________

ADOIII..ada gak komen camni,huhu..knapa xkira gaji doc pakar selama 30thn???sure berlipat2 kali ganda baiiii

Tanpa Nama berkata...

kebanyakan PA ni teruk dari segi memberikan komen...langsung tidak membina...

Tanpa Nama berkata...

Syabas Ceupacs, bagi terdiam semua pihak yang mempertikaikan kesungguhan Ceupacs dalam membela penjawat awam sebelum ini.

Kalau ada masalah pun, kita boleh tambah baik dari masa ke semasa, jangan hentam Ceupacs tak tentu arah kerana Ceupacs telah bertungkus lumus untuk keadilan dan kebajikan penjawat awam serta untuk menyelamatkan perkhidmatan awam dari dimusnahkan oleh KPPA dan kuncu-kuncunya melalui SBPA yang caca marba itu.

eyzan berkata...

Saya mohon or mencadangkan pt gred N17 hakiki kelayakan asalnya adalah SPM agar tidak dipinggirkan dan di harap agar dapat di upgredkan .Gred gaji yg diberi dlm SBPA sama dgn gred N11(jurutaip) yang telah dinaiktaraf ke N17 dimana gaji mereka lebih tinggi berbanding dgn pt gred N17 hakiki sedangkan kelayakan asal mereka adalah SRP begitu jgn dgn N1(tukang masak) yg telah dinaiktaraf ke N17 yg Cuma kelayakan tahun 6.Di manakah keadilan bagi pt gred N17 hakiki sekurang2nya berilah keistemewaan sedikit.Mohon pertimbangan pihak tuan....terimakasih....PA yang mengharap penambahbaikan....

Peg.Unit Gaji. berkata...

Di sini aku cadangkan tentang penetapan gaji SBPA.
1) Pindah mata gaji semasa dr P1 terus ke P3 (SSM) Contoh P1T5 ke P3T5 (Bagi yg duduk di PI), atau P2T5 ke P3T6(Bagi yg duduk di P2), atau P3T5 ke P3T7)Bagi yg duduk di P3). Alasan - bagi peg. diP2T5 Layak ke P3T6 kerana dah Lulus PTK sekali. Bagi peg diP3T5 ke P3T7 kerana dah lulus 2kali PTK. Ini bagi kes gaji 3 baris, bagi gaji 2 baris boleh juga guna formula ini.
Langkah seterusnya, ujudkan satu mata gaji sebaris berdasarkan gaji diP3 (bagi 3 baris) atau P2 (bagi gaji 2 baris) ditambah kenaikan berdasarkan 7-13% kenaikan gaji tahunan SBPA pada kenaikan gaji tahunan diP3(gaji 3 baris) atau P2 (gaji 2 baris) pada gaji SSM.
Langkah berikutnya, turunkan gaji dr SSM yang telah di selaraskan diperingkat awal ke matagaji SBPA yang baru ikut tangga yang telah dipindahkan. Jadi disini akan dapat dilihat tidak akan berlaku kehilangan kekananan dan perbezaan kenaikan gaji yang akan di terima diantara setiap pegawai dalam kumpulan tertentu adalah kecil. Kalau tak percaya cuba ambil skil gaji dan buat perkiraan. Saya rasa inilah cara pindahan yang paling praktikal dan akan diterima oleh setiap PA kelak. Sekian Wassallam.


Dr. Pegawai Unit Gaji.

Tanpa Nama berkata...

Untuk Peg. Unit Gaji.

Memang betul seperti yang anda katakan. Memang anda seorang yang boleh menggantikan saudara Omar. Kenapalah susah sangat nak tetapkan matagaji SBPA ni. Ikut saja seperti formula dr Peg. unit gaji ini. Saya dah kaji memang ada kebenarannya.

Tanpa Nama berkata...

cadangan aku : Gaji 38 kebawah naik 120%, Gaji 41 naik 0.5% sebab 41 ada ijazah, sapa suruh belajar tingi-tinggi.. bagus tak cadangan aku...

Khamis, Februari 09, 2012 8:35:00 PM
---------
orang yang keluarkan kenyataan ini memang sah2 bodoh dan bebal, lebih baik mati je lagi baik, ada otak tak boleh nak pikir.

Tanpa Nama berkata...

cadangan aku : Gaji 38 kebawah naik 120%, Gaji 41 naik 0.5% sebab 41 ada ijazah, sapa suruh belajar tingi-tinggi.. bagus tak cadangan aku...

___-----------------_________---

Bagus cadangan saudara....saya setuju. Xguna belajar tinggi2...buat habiskan beras je....

Abuyaa berkata...

Formula paling senang, tetapkan semua mata tangga gaji berapa persen naik.. cth 13%. Semua mata gaji naik 13%.
Kenaikan tahun 2007 mcm tulah. Senang kira. Habis citer.
13% Itulah maksimum yg PM bagi.
Lepas tu, pindah ke mata tangga gaji terhampir dalam SBPA. dan diberi satu kenaikan. Habis cerita! Full stop. Sebab bajet hanya 3 billion!
Untuk gred saya, saya dah buat dah. memang puashati kenaikan kalau 13%.
Apa pasai kenaikan 2007 xde orang bising2?
Yg bising pun group yg dapat % paling kecil. Tp diaorg lupa, gaji pokok diaorg besar dari kump sokongan.
Sebab tu nak puashati semua org, memang susah. Leader must strong dgn decisionnya!

Tanpa Nama berkata...

semak gaji kami yang memiliki SPM....

Tanpa Nama berkata...

Kadar peratus kenaikan yang adil

pegawai 2% je


kerani 13%


bawah kerani 7%

CC 6%

amacam korang rasa ok tak...ok kan...hati mcm mana ada rasa puas hati atau diam je lah jgn marah

Tanpa Nama berkata...

kerani x payahlah nak mintak upgred mcm j . kerani ni n1 yang srp pun boleh jadi ye , ada n1 leh jd cc ye , berjaya lg jadi sebenarnya tugas kerani ni xperlukan kelayakan akademik atau kemahiran , cuma pandai menulis(menaip) dan membaca , rajin dan komited ja . kerani sekarang ni banyak chatting kat fb ja , bg keje byk ckp kat belakang x tau dinding belakang diatupun boleh bercakap . membazir je layan kerani ni .

Tanpa Nama berkata...

betul tu kerani selalu chating FB dgn pegawai kat opis...bila kerani chating borak2 nampak kat FB tu pegawai pun siap membalas komen2..

jadi mcm mana kes mcm ni pening kepala aku..rasanya nak salahkan pegawai je lah kan..betul tak..

Tanpa Nama berkata...

hihihi jd kerani bukan kene repair enjin jet pejuangpn , bukan kene wat pendawaianpn , senang je tu yang boleh banyak mengulat tu . stakat buat surat cari je contoh surat kat internet , dok kat opis dgn aircond , pasang lagu kuat2 , main game , layan fb ,layan blog . eee.. ada hati nak gred mcm EO . x sedar diri .

Tanpa Nama berkata...

kerani sekarang pandai-pandai....buat kerja dgn baik...pegawai sign je..paling kurang pun arah2 je...enath ape yg pegawai melamun kat dalam bilik kite pun tak tahu...berangan nak kaye kot...pikir2 mana2 kontraktor aku yg baik punye.....

Tanpa Nama berkata...

pegawai sepatutnya tak yah dapat kenaikan..tapi dgn rase belas kasihan bagilah kenaikan 1% cukup lah tu..yg lain tu bagi le kerani naik 13%..adil kan..amacam ok tak...ala jgnlah tamak...fikirlah sama rata...

Tanpa Nama berkata...

setuju kerani N1 pun boleh jd , byk yg mintak naik gred tu kerani yg ada spm je , tgk n11 convert naik n17 tu yang dia busuk hati . keje PT ni just a piece of cake je everyone can be , everyone can do it . jangan malas, xde sistem dan kuat melawan je . cemerlang la kerani tu , tp skang dorang dh snang byk , x perlu taip, copy paste je . eh byk snangla . hihihi kerani nk jd EO express , pemalas amikla dip ke kpsl . trus2 ja nak lompat . ikut stepla .

Tanpa Nama berkata...

kerani banyak simpan format surat2..pegawai siap conteng surat kerani kononnya ayat salahlah..sebenarnya pegawai saje nak tunjuk tarer kot..keje kerani ni banyak bantu pegawai...pegawai sibuk metting yg tak selesai2 pagi hingga petang bertengkar sesama sendiri....kerani buat keje dgn baik je...tapi kalau akademik tu kerani mengaku lah takde lah tinggi sangat hanya ijizah (kepujian) je

Tanpa Nama berkata...

apesalh yang pegawai tu bange sangat dapat jadi pegawai kalau tak tengok kat bawah..setakat diberi peluang spa je dah bangga...alamak...segulung kertas tu je..semua majoriti kerani ade...

amacam betul aku cakap..ala betullahkan...pegawai nak naik berape %?

Tanpa Nama berkata...

Cuepacs kalau telus Bentangkan Hasil Kajian pada laman ini pada 22 februari ini. Kalu tak bentang kat laman ni SUPA SAJA GENG SBPA....

Semua PA tertipu jeeee
Kalu tak nak tipu Bentang Leee

Tanpa Nama berkata...

bagusla cuepacs merapatkan jurang gaji penjawat awam. lepas ni anda semua tak perlu berbelanja lebih hantar anak masuk universiti dah, berkat usaha tuan presiden cuepacs, jimat perbelanjaan anak sekolah da, sampai spm je perlu tanggung belajar,habis spm boleh suruh anak kerja terus gaji lebih kurang pegawai je, takde beza pun pegawai dan yang lain belajar tinggi2 pun.Hidup Omar!!

Tanpa Nama berkata...

memalukan sungguh komen2 PA di blog ni.bagi komen yg menampakkan kebodohan diri sendiri...

Tanpa Nama berkata...

Memalukan!!... macam ni komen para PA dalam blog cuepac ni.

Tak habis-habis dengki mendengki.
Sure kompom PA gred 40 ke bawah.. berangan nak gaji sama banyak dengan P&P.

Insaflah, ada kenaikan pun dah cukup.. Syukur. Ini semua mengambarkan tahap intektual PA gred 40 ke bawah yg bongok walau bukan semua. Secara rasmi tiada ijazah.

Lihat, ada komen dari P&P yang ultra dengki sesama PA walau berbeza gred.

malang sungguh kita PA begini.

Tanpa Nama berkata...

kesian kerani kan selalu dipandang rendah oleh pegawai2 yg sombong...tapi pegawai selalu lupe...tanpe kerani takde pegawai...tanpe pegawai takde jusa...tanpe juasa takde kementerian....sebab tu dari yg sekecil2 tu lah harus diambil perhatian.....khekhekhe..

Tanpa Nama berkata...

cadangan ceupacs nampaknya lebih tidak adil..sepatutnya kenaikan biarlah sama..jika 13%..semua 13%..jika benar hasil cadangan ini..maka ceupacs telah menipu sebahagian golongan dengan menipu semua golongan..

Tanpa Nama berkata...

Memalukan!!... macam ni komen para PA dalam blog cuepac ni.

Tak habis-habis dengki mendengki.
Sure kompom PA gred 40 ke bawah.. berangan nak gaji sama banyak dengan P&P.

Insaflah, ada kenaikan pun dah cukup.. Syukur. Ini semua mengambarkan tahap intektual PA gred 40 ke bawah yg bongok walau bukan semua. Secara rasmi tiada ijazah.

Lihat, ada komen dari P&P yang ultra dengki sesama PA walau berbeza gred.

malang sungguh kita PA begini.
................................
sy sangat setuju dengan pendapat tuan..ada komen2 PA yang mengambarkan pemikiran dan minda yang tidak matang...

Tanpa Nama berkata...

huh,,, komen sampah... spam

majoriti komen daripada PA yang punyai otak gila dan muflis idea.

Que sera sera. Menang sorak tergadai nikmat.

~Bersyukurlah...

Tanpa Nama berkata...

setakat simpan format surat budak belum gradpn biasa buat , kami buat sendiri je . bukan bangga tp hakikat perlu semua tahu kerja kerani ni just a piece of cake , everyone can be, everyone can do lepasan srp pun boleh jd ketua kerani . so what ? xpayahla nk citer kerani tu kejenye susah , bkn berpeluhpn mcm polis trafik / jpj . baik citer kerani selalu mengulat layan fb , blog main game n mcm2 lg . bila pegawai datang kelam kabu berlakon .

Tanpa Nama berkata...

ni semua gara2 sbpa . habis semua pekung dibuka . kalau dh terbuka tu pasti ada betul dan salah harap disiasat pasang cctv dalam opis dan vnc pada setiap pc , gunakan proxy so dapat kesan sapa yg mengulat . demi menjamin kualiti PA kerapkan audit .

Tanpa Nama berkata...

ada yg kata exit policy perlu dimansuhkan.huh..kenapa? takut ker? rasanya kalau PA bekerja dengan sungguh2 dan ikhlas..tak perlu takut dengan exit policy ini...

Tanpa Nama berkata...

kerani mane ade belakon..kerani buat keje ikut arahan...pagawai tu datang siap mcm muka robot..mane taknye org gelak kat belakang....heheheh...ooopsss terlebih sudah.....malas nak hentam dgn cara ilmiah...nanti tergangah..apapun kerani baut keje baik..pgwi suke tunjuk hebat kononya...heheh

Tanpa Nama berkata...

kat tempat aku bekerja..ada kerani yg dok melayan FB jer.kadang2 tak datang kerja sampai 3 4 hari..hurm..apa da jadi dgn PA mcm ni..

Tanpa Nama berkata...

ada yg kata exit policy perlu dimansuhkan.huh..kenapa? takut ker? rasanya kalau PA bekerja dengan sungguh2 dan ikhlas..tak perlu takut dengan exit policy ini...

Khamis, Februari 09, 2012 11:25:00 PM

=============================

Itu pasal group sokongan @ PA pemalas meroyan takut bebenor.

Takut sangat dengan Exit Policy.

JEFF berkata...

AKU HARAP AGAR KUMP PNP NIH JGN LAA EGO SNGT NGAN DEGREE KAU ORANG,STAKAT GRED PUN BAWAH 3.0 TU YANG KENE BAYAR PTPTN CUBA GRED FIRST CLASS MESTI XPAYAH BAYAR PUN. DAH KATAK..KATAK JUGAK LAA KALAU PAKAI BAJU PUN,HARAP LEPAS NIH GOMEN AMBIK KUMP PNP YANG GRED FIRST CLASS BUKAN YG CAM P.RAMLEE KATER PEG LOWWWW CLASSSSSSS BARU KUMP SOKONGAN HORMAT

Guru DG32 .. lagi 4 bulan nak pencen berkata...

Tunggu berita baik SBPA ... Cuoepacs hati-hati dan jangan terperangkap dengan tipu muslihat semasa berbincang dalam semakan semula SBPA ... Harapan 1.3 juta PA, jangan dihampakan .. Gunakan peluang yang ada untuk memperbaiki skim PA .. agar seluruh rakyat Malaysia mendapat MANFAAT ....

Tanpa Nama berkata...

KENAIKAN GAJI TAHUNAN,PERBANDINGAN ANTARA SSM DAN SBPA.

PMR RM40(ssm) -RM80(sbpa) naik 100%

SPM RM50(ssm) -RM95(sbpa) naik 90%

SPM+SIJIL RM50(ssm) - RM95(sbpa) naik 90%

SIJIL RM50(ssm) - RM145(sbpa) naik 190%

STPM/DIPLOMA RM60(ssm) - RM145(sbpa) naik 141%

IJAZAH RM90(ssm) - Rm225(sbpa) naik 150%

Tanpa Nama berkata...

semua heboh tentang kenaikan gaji....CUEPACS x tahu ke tentang ramai kakitangan jabatan kerajaan sabah yang berkerja selama 19 tahun masi lagi bergaji hari.....bila pula mereka ini akan di naikkan ke gaji bulan..

Tanpa Nama berkata...

hehehe...betul..betul..ada degree pun tak guna kalau lupa amalan pd tuhan...suke pandagan rendah..tak baik..betui tak...kite nak dihormati bukan kerana pangkat..tapi klu kite nak dihormati kerana hubungan yg baik..jgnlah senyum pun tak bila nak dekat pegawai bawahan...senyumlah sikit....baru yg bawah pun senang hati nengok...heheheheh

Tanpa Nama berkata...

Eh hangat juga blog ni.

Ulasan sy, harapan kepada group P&P janganlah terbawa-bawa dengan pemikiran non-P&P di dalam blog cuepac ni.

Jangan sesekali menyamakan tahap pemikiran tuan/puan di dalam blog ni jika membalas hujahan mereka.

Jaga adap dan sopan santun. Slmt malam.

Bersyukur .. Semenjak jadi PA berkata...

ada yg kata exit policy perlu dimansuhkan.huh..kenapa? takut ker? rasanya kalau PA bekerja dengan sungguh2 dan ikhlas..tak perlu takut dengan exit policy ini...

Khamis, Februari 09, 2012 11:25:00 PM

=============================

Itu pasal group sokongan @ PA pemalas meroyan takut bebenor.

Takut sangat dengan Exit Policy.

+++++++++++++++++++++++++++++++
Saya sokong sangat dengan "EXIT POLICY" ... Mana-mana pekerja yang mendatangkan masalah, malas bekerja, makan gaji buta perlu keluar dari PERKHIDMATAN AWAM ... Lebih-lebih lagi pekerja yang berniaga "DIRECT SELLING" .. komitmen untuk berkhidmat telah berkurangan dan keikhlasan telah hilang ...

Tanpa Nama berkata...

AKU HARAP AGAR KUMP PNP NIH JGN LAA EGO SNGT NGAN DEGREE KAU ORANG,STAKAT GRED PUN BAWAH 3.0 TU YANG KENE BAYAR PTPTN CUBA GRED FIRST CLASS MESTI XPAYAH BAYAR PUN. DAH KATAK..KATAK JUGAK LAA KALAU PAKAI BAJU PUN,HARAP LEPAS NIH GOMEN AMBIK KUMP PNP YANG GRED FIRST CLASS BUKAN YG CAM P.RAMLEE KATER PEG LOWWWW CLASSSSSSS BARU KUMP SOKONGAN HORMAT

-----------------------------------

degree 3.00 ke atas = pnp mula 41
degree 2.50 - 3.00 = sokongan 27 ke atas

degree 2.50 ke bawah = sokongan 27 ke bawah..

amacam..selain degree(kelayakan minimum) bleh keje swasta(gaji lagi banyak)..takpun keje sendiri boleh jadi bos..ok tak?

Tanpa Nama berkata...

Khamis, Februari 09, 2012 11:26:00 PM
Tanpa Nama berkata...
kat tempat aku bekerja..ada kerani yg dok melayan FB jer.kadang2 tak datang kerja sampai 3 4 hari..hurm..apa da jadi dgn PA mcm ni..

===============================

tak tahu aku nak kata ape...kalau yg bagi komen ni betul2 pegawai..memang aku gelaklah....boleh fikir sendiri lah kan..apa tugas dan peranan pegawai sampai kerani boleh jadi mcm tu..semua tu ada hubungkait peranan pegawai kat opis...

Lama dah .... berkata...

Ulasan sy, harapan kepada group P&P janganlah terbawa-bawa dengan pemikiran non-P&P di dalam blog cuepac ni.

Jangan sesekali menyamakan tahap pemikiran tuan/puan di dalam blog ni jika membalas hujahan mereka.

Jaga adap dan sopan santun. Slmt malam.

Khamis, Februari 09, 2012 11:37:00 PM
+++++++++++++++++++++++++++++++++
Terima kasih atas ingatan tersebut .. Ingat mengingat tentang perkara yang baik sangat di tuntut dalam Islam ... Apatah lagi kita semua dalam satu KUMPULAN PERKHIDMATAN AWAM

Tanpa Nama berkata...

Khamis, Februari 09, 2012 11:26:00 PM
Tanpa Nama berkata...
kat tempat aku bekerja..ada kerani yg dok melayan FB jer.kadang2 tak datang kerja sampai 3 4 hari..hurm..apa da jadi dgn PA mcm ni..

===============================

tak tahu aku nak kata ape...kalau yg bagi komen ni betul2 pegawai..memang aku gelaklah....boleh fikir sendiri lah kan..apa tugas dan peranan pegawai sampai kerani boleh jadi mcm tu..semua tu ada hubungkait peranan pegawai kat opis...

==========================

Apa teruk, block la FB tu...di firewall. atau url filtering? itukan kerja pegawai P&P.

Banyak Kali ke Tipu .. berkata...

Cuepacs kalau telus Bentangkan Hasil Kajian pada laman ini pada 22 februari ini. Kalu tak bentang kat laman ni SUPA SAJA GENG SBPA....

Semua PA tertipu jeeee
Kalu tak nak tipu Bentang Leee
####################################
Insyaallah kita tengok pada 22 FEBRUARI ni .... Kalau tak bentang .. "sure" kaki penipu, Cakap macam "PETIR DILANGIT" ... tapi habuk pun tara ... Kalau tak bentang pada tatapan umum pada 22.02.2012 ni .. pemilihan JK Cuepacs akan datang, kita "togel"kan semua sekali ....

Tanpa Nama berkata...

AKU HARAP AGAR KUMP PNP NIH JGN LAA EGO SNGT NGAN DEGREE KAU ORANG,STAKAT GRED PUN BAWAH 3.0 TU YANG KENE BAYAR PTPTN CUBA GRED FIRST CLASS MESTI XPAYAH BAYAR PUN. DAH KATAK..KATAK JUGAK LAA KALAU PAKAI BAJU PUN,HARAP LEPAS NIH GOMEN AMBIK KUMP PNP YANG GRED FIRST CLASS BUKAN YG CAM P.RAMLEE KATER PEG LOWWWW CLASSSSSSS BARU KUMP SOKONGAN HORMAT
===================================
Golongan P&P terdiri dari degree first class..golongan sokongan dari degree yang bukan first class jer..apa macam..menarik tak..?

Tanpa Nama berkata...

Khamis, Februari 09, 2012 11:51:00 PM
Tanpa Nama berkata...
AKU HARAP AGAR KUMP PNP NIH JGN LAA EGO SNGT NGAN DEGREE KAU ORANG,STAKAT GRED PUN BAWAH 3.0 TU YANG KENE BAYAR PTPTN CUBA GRED FIRST CLASS MESTI XPAYAH BAYAR PUN. DAH KATAK..KATAK JUGAK LAA KALAU PAKAI BAJU PUN,HARAP LEPAS NIH GOMEN AMBIK KUMP PNP YANG GRED FIRST CLASS BUKAN YG CAM P.RAMLEE KATER PEG LOWWWW CLASSSSSSS BARU KUMP SOKONGAN HORMAT
===================================
Golongan P&P terdiri dari degree first class..golongan sokongan dari degree yang bukan first class jer..apa macam..menarik tak..?

-----------------------------------



tak payahlah nak bangga sangat degrre first class atau tak first class...kalau first class pun tapi gaya sombong tak tengok bawah takde gunenya...kite hidup dan dihormati bukan kerana degree atau pangkat tapi kerana cara kepimpinan,cara pendekatan kita kepada insan disekeliling kita...biar kita berilmu tapi berakal dan bila kita berakal biarlah kita tengok kira bawah atas dan kanan kita...hehehehehe..betul tak...

Tanpa Nama berkata...

Terima sajalah apa yg dicadangkan tu.Janji ada kenaikan tu dah kira ok.Ikut rezeki masing-masing lah. Lagipun dulu kita udah kenyang dgn pemberian Pak Lah 25%-35% tapi PNP tak kata apapun. Betul takp Tapi yg kesiannya kes 32 dah lebih dr 41. Itu yg kena check balik

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Khamis, Februari 09, 2012 11:51:00 PM
Tanpa Nama berkata...
AKU HARAP AGAR KUMP PNP NIH JGN LAA EGO SNGT NGAN DEGREE KAU ORANG,STAKAT GRED PUN BAWAH 3.0 TU YANG KENE BAYAR PTPTN CUBA GRED FIRST CLASS MESTI XPAYAH BAYAR PUN. DAH KATAK..KATAK JUGAK LAA KALAU PAKAI BAJU PUN,HARAP LEPAS NIH GOMEN AMBIK KUMP PNP YANG GRED FIRST CLASS BUKAN YG CAM P.RAMLEE KATER PEG LOWWWW CLASSSSSSS BARU KUMP SOKONGAN HORMAT
===================================
Golongan P&P terdiri dari degree first class..golongan sokongan dari degree yang bukan first class jer..apa macam..menarik tak..?

-----------------------------------



tak payahlah nak bangga sangat degrre first class atau tak first class...kalau first class pun tapi gaya sombong tak tengok bawah takde gunenya...kite hidup dan dihormati bukan kerana degree atau pangkat tapi kerana cara kepimpinan,cara pendekatan kita kepada insan disekeliling kita...biar kita berilmu tapi berakal dan bila kita berakal biarlah kita tengok kira bawah atas dan kanan kita...hehehehehe..betul tak...
-----------------------------------
betul cume kenapa nak dipertikaikan degree seseorg..aku yakin yg pegang degree tak sombong pun kecuali yg da senior2..bukan sombong tapi jarak umo da beza konpemla camtu..yg fresh2 biase leh masuk dgn makcik2 pakcik2

Tanpa Nama berkata...

harap-harap cuepac jangan lupa agar gaji baru tu selesaikan semua masalah gaji ssm dulu.

saya antara yang naik pangkat kenaikan gaji tahunan makin kecil.

Tanpa Nama berkata...

Jumaat, Februari 10, 2012 12:04:00 AM
Tanpa Nama berkata...
Tanpa Nama berkata...

Khamis, Februari 09, 2012 11:51:00 PM
Tanpa Nama berkata...
AKU HARAP AGAR KUMP PNP NIH JGN LAA EGO SNGT NGAN DEGREE KAU ORANG,STAKAT GRED PUN BAWAH 3.0 TU YANG KENE BAYAR PTPTN CUBA GRED FIRST CLASS MESTI XPAYAH BAYAR PUN. DAH KATAK..KATAK JUGAK LAA KALAU PAKAI BAJU PUN,HARAP LEPAS NIH GOMEN AMBIK KUMP PNP YANG GRED FIRST CLASS BUKAN YG CAM P.RAMLEE KATER PEG LOWWWW CLASSSSSSS BARU KUMP SOKONGAN HORMAT
===================================
Golongan P&P terdiri dari degree first class..golongan sokongan dari degree yang bukan first class jer..apa macam..menarik tak..?

-----------------------------------



tak payahlah nak bangga sangat degrre first class atau tak first class...kalau first class pun tapi gaya sombong tak tengok bawah takde gunenya...kite hidup dan dihormati bukan kerana degree atau pangkat tapi kerana cara kepimpinan,cara pendekatan kita kepada insan disekeliling kita...biar kita berilmu tapi berakal dan bila kita berakal biarlah kita tengok kira bawah atas dan kanan kita...hehehehehe..betul tak...
-----------------------------------
betul cume kenapa nak dipertikaikan degree seseorg..aku yakin yg pegang degree tak sombong pun kecuali yg da senior2..bukan sombong tapi jarak umo da beza konpemla camtu..yg fresh2 biase leh masuk dgn makcik2 pakcik2
-----------------------------------

yang dah senior2..oohh oooh..tak tahu lah pulak....entah lah tak pernah pulak dgr kajian umur boleh menentukan tahap sombong ....hehehhe..apapun bg sy tak rasa semua pegawai sombong..cuma kalau adepun..semoga kita ni belajar dgn keinsafan dunia....

Tanpa Nama berkata...

Tapi kalau nak dikasihankan kasihanilah kami yang agak malang.Kami adalah golongan DG29 yg tidak sempat merasai nikmat menegak atau melintang semasa SSB dan gred Dg32 krn menyahut seruan kerajaan yang menggalakkan utk sambung belajar. Tp apa sudah terjadi sekarang, gaji Dg32 dan junior yg sambung belajar selepas mendapat DG32 sudah melebihi gaji kami. Sudahlah belajar separuh gaji,berhutang dgn PTPTN lagi. Itulah nasib namanya....

Tanpa Nama berkata...

kebanyakkan kerja kerani sekarang dah dibuat sendiri pegawai, lagipun sekarang dah ada teknologi canggih. Rasanya pegawai yang bagus dah tak bergantung kepada kerani lagi kerana kerja mesti disiapkan dengan cepat.

Tanpa Nama berkata...

Jumaat, Februari 10, 2012 12:19:00 AM
Tanpa Nama berkata...
kebanyakkan kerja kerani sekarang dah dibuat sendiri pegawai, lagipun sekarang dah ada teknologi canggih. Rasanya pegawai yang bagus dah tak bergantung kepada kerani lagi kerana kerja mesti disiapkan dengan cepat.
===================================

tak bijak mengatur kerja dan arahan pegawai ni....tu lah pegawai semakin beban, kerani boring tak keje..last apapun tak jadi...heheheheh

Tanpa Nama berkata...

Bodohla org yg nak gred 38 tu naik 120%..kesian, dahla blajar x tinggi nak gj tinggi!

Tanpa Nama berkata...

Jumaat, Februari 10, 2012 12:25:00 AM
Tanpa Nama berkata...
Bodohla org yg nak gred 38 tu naik 120%..kesian, dahla blajar x tinggi nak gj tinggi!
=================================

tak baik kata org bodoh...biarkanlah dia mcm tu, mungkin itu angan-angan dia kot...hehehe...memang dia dah dilahirkan mcm tu...suke angan2...heheheheh

eyzan berkata...

xbaik cakap orang macam tue… ingat semua yg keja kerani tue xde Degree ke???…. silap2 diorang lg tinggi…. cuma rezeki je xde… malu la skt….

Tanpa Nama berkata...

1 + 1 = 1+1...heheheh....sebagai manusia sentiasalah muhasabahh diri....dalam jabatan saling mehamami...kurangkan pendekatan diktator...gunakan diplomasi dan bertimbang rasa...

Tanpa Nama berkata...

apapun..pak omar wajib letak jawatan..bagi laluan kepada pemimpin baru yang belih berpemikiran matang..bukan bawak ideologi sempit dalam persatuan..persatuan tu wujud untuk membela nasib semua penjawat awam, tak kira gred..ini dia bimbing persatuan yang dilihat bersaing sesama skim dan gred..buktinya dalam blog ceupacs nih sendiri..

jebatn9 berkata...

Kenalah terima hakikat kenaikan gaji spt gred 41 yg berijazah tak bolehlah disamakan dgn gred di bawahnya...itu mmg dah ditetapkan sejak azali lagi...aku peliklah dgn para pengomen yg tak masih tak puas hati pasal kenaikan gaji ni...kalau nak adil agaknya, biarlah kenaikan peratus sama tak kira gred...sama-sama rasa,sama-sama dpt..tp,kalau masih dok bising org yg berijazah masih tinggi dr yg bawah tu..tak tahulah nak ckp apa...tu bukan spesies kat bumi ni.

Tanpa Nama berkata...

jadual gaji cuepacs lebih kurang sama jah dengan sbpa. cuma cuepacs nak tunjuk hero dekat pru 13.. tk payah nk bentang penambahbaikan kerana itu hanyalah sandiwara politik.. benda macam tu pun terpaksa tunggu hampir 6 bulan untuk dilaksanakan berbeza dengan Pak Lah yg mengambil masa seminggu untuk menyiapkan jadual gaji..

Tanpa Nama berkata...

mohon masukkan elemen yang lebih baik untuk jankamasa panjang:

1. kenaikan pangkat ikut time base kpd sume penjawat awam tanpa tunggu kosong
2. mohon skim M masuk 9 bidangnya tanpa ganggu profesion skim lain
3.Jawatan close deparment spt imegresen, JPJ,JPN,pndidikan,DLL diisi oleh skimnya tersendiri,mohon skim M beri peluang kpd skim yang ada di jabatan berkenaan isi jawatan utama atau primier bagi memberi peluang.

Tanpa Nama berkata...

SAYA SOKONG APA YANG BAIK, DAH TIBA MASANYA UNTUK FIGHT UNTUK KEMAJUAN KERJAYA SKIM MASING-MASING, GAJI TU NO 2 SEBAB KALAU NAIK GAJI DAN DAPAT BONUS SATU DUNIA TAHU DAN HARGA BARANG MULA NAIK. SO PERLU BIJAK UNTUK PERJUANGKAN NASIB PENJAWAT AWAM. JUGA PERLU PRIHATIN DENGAN KUMPULAN PENGURUSAN PROFESIONAL JUGA

Kesiankan Rakyat berkata...

Tak perlu naik gaji. Nanti barang naik. Gas pun dah naik dari RM26 ke RM31 setong. Saya pun gaji kecik. Gaji pokok baru RM1,033.XX.

Tanpa Nama berkata...

Formula kenaikan 7-13 % menguntungkan pihak tertentu sahaja. cuba bayangkan dalam masa 30 tahun gaji officeboy boleh sama dengan doktor pakar.. kalau nak naik biar adil.. 10% semua sekali.

______________________

ADOIII..ada gak komen camni,huhu..knapa xkira gaji doc pakar selama 30thn???sure berlipat2 kali ganda baiiii
............................

mcm mana kira

andaian memang ada matagaji sampai T30

5-1 KGT = RM85 x 30 = 2,550.00 + gaji asas = ?
1-6 KGT = RM320 x 30 = 9,600.00 + gaji asas = ?

RM2,550.00 = RM9,600.00 hampir sama ye doktor pakar, mcm mana boleh jadi pakar nie kiraan mudah pun tak boleh buat.

Tanpa Nama berkata...

Terima sajalah apa yg dicadangkan tu.Janji ada kenaikan tu dah kira ok.Ikut rezeki masing-masing lah. Lagipun dulu kita udah kenyang dgn pemberian Pak Lah 25%-35% tapi PNP tak kata apapun. Betul takp Tapi yg kesiannya kes 32 dah lebih dr 41. Itu yg kena check balik
..................................................

JPA patut kaji ketidakadilan di atas !

Kalau gred 38 gaji lebih ok still boleh consider lah tapi gred 32 gaji lebih dari 41 ! Mana boleh ! Belajar tak tinggi tapi gaji melebihi gred 41 yang berijazah ! La ni gred 27 3 tahun boleh naik 32 ! Contohnya di Jab Imegresen , Kastam !
Tak adillah bagi gred 41 !

JPA perlu kaji kes di atas ni !

Tanpa Nama berkata...

HARAP CUEPACS BUAT YANG TERBAIK JANGAN SAMA MACAM YANG SEBELUM INI..BUAT YANG MENYELURUH BUKAN SESUATU SKIM SAHAJA..SEMOGA BERJAYA

Tanpa Nama berkata...

Saya ada melihat di blog2 tertentu yang memaparkan formula gaji baru yang dicadangkan ceupacs. samada betul atau tidak saya tidak pasti. ini link blog tersebut http://nizar-coretanku.blogspot.com/2012/02/terkini-formula-gaji-baru-sbpa-2012.html
melihat kepada formula ini, macam tiada bezanya dengan formula asal yang digunapakai JPA sebelum ini. Apa gunanya PA bagi pelbagai idea di sini tapi akhirnya sama jer.

Tanpa Nama berkata...

Formula kenaikan 7-13 % menguntungkan pihak tertentu sahaja. cuba bayangkan dalam masa 30 tahun gaji officeboy boleh sama dengan doktor pakar.. kalau nak naik biar adil.. 10% semua sekali.

...................................

aku rasa org yg tulis ni ngok @ bongok, nk bezakan gaji officeboy yg dh 30 thn dgn doktor yg mgkin baru masuk kerja. elehh, kalau bagi komen tu biarlah realistik sikit, mcm xeducated lgsung

Tanpa Nama berkata...

tak payahlah nak bangga sangat degrre first class atau tak first class...kalau first class pun tapi gaya sombong tak tengok bawah takde gunenya...kite hidup dan dihormati bukan kerana degree atau pangkat tapi kerana cara kepimpinan,cara pendekatan kita kepada insan disekeliling kita...biar kita berilmu tapi berakal dan bila kita berakal biarlah kita tengok kira bawah atas dan kanan kita...hehehehehe..betul tak...
-----------------------------------
betul cume kenapa nak dipertikaikan degree seseorg..aku yakin yg pegang degree tak sombong pun kecuali yg da senior2..bukan sombong tapi jarak umo da beza konpemla camtu..yg fresh2 biase leh masuk dgn makcik2 pakcik2
-----------------------------------

yang dah senior2..oohh oooh..tak tahu lah pulak....entah lah tak pernah pulak dgr kajian umur boleh menentukan tahap sombong ....hehehhe..apapun bg sy tak rasa semua pegawai sombong..cuma kalau adepun..semoga kita ni belajar dgn keinsafan dunia....

_________________________
biasanya yg senior yg leh masuk dgn pelbagai lapisan,org lama katakan,kalo org br ni tgh mabukdgn jaw br tu yg berlagak,keje xtahu apa pun..

Tanpa Nama berkata...

Khamis, Februari 09, 2012 11:26:00 PM
Tanpa Nama berkata...
kat tempat aku bekerja..ada kerani yg dok melayan FB jer.kadang2 tak datang kerja sampai 3 4 hari..hurm..apa da jadi dgn PA mcm ni..

===============================

tak tahu aku nak kata ape...kalau yg bagi komen ni betul2 pegawai..memang aku gelaklah....boleh fikir sendiri lah kan..apa tugas dan peranan pegawai sampai kerani boleh jadi mcm tu..semua tu ada hubungkait peranan pegawai kat opis...

___________________________________

kalau kerani 3 or 4 days tak turun kerja, dah boleh ambil tindakan TT dah, nak hilang 10min pun susah, ni pula nak katakan 3 or 4 days?? masuk akal ke?..

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum..

Cadangan saya time based disama-ratakan ke semua peringkat/kementerian yg sediada dibawah GOV..sama seperti cekgu 8tahun...
Bukan apa,cekguni saban tahun skt nya adalah sama begitu juga jabatan2 lain.Dan ada jabatan yg skt nya sentiasa berubah2 walaupun masih dalam bidang yg sama.cthnya:RnD(Q)bidang kerja saban tahun sudah semestinya berubah2 mengikut projek.

Tanpa Nama berkata...

Tak perlu naik gaji. Nanti barang naik. Gas pun dah naik dari RM26 ke RM31 setong. Saya pun gaji kecik. Gaji pokok baru RM1,033.XX.

Jumaat, Februari 10, 2012 6:51:00 AM

___________________________________

saya pun sama, gaji pun lebih kurang..saya tak nak hinakan sapa2, degree ke, tak da degree ke..kalau ada degree tapi tak da rezeki mcm mana?... jika dapat kurangkan harga barang, minyak dan lain2 pun saya dah bersyukur...

MatYeh berkata...

Kepada Semua yang bodoh dan bangang kat sini, korang tau tak tak lama lagi gaji korang akan di potong 10% secara mandatory untuk projek 1Care Healthcare? Cuba kau baca berita kebelakangan ini tentang Projek 1Care nih, berlambak dalam blog dan internet , !

Tanpa Nama berkata...

cadang semua gred 13 %.

kerambit berkata...

AKU DOK TENGOK CERITA DEGREE TAK DEGREE NI APA HAL...KALAU TAKSILAP AKU LA KUPEKS NI UNTUK KUMPULAN SOKONGAN, SEJAK BILA PNP NI MASUK KUPEKS DOK SEBOK SEBOK MENGATA DALAM NIH, HAMPA BAYAG KA YURAN KAT KUPEKS NI????..

Tanpa Nama berkata...

Salam 1 Malaysia

Saya telah check di laman web SPR status daftar pengundi saya telah disahkan bagi Parlimen Ampang manakala DUN Lembah Jaya. Kini saya hanya perlu tunggu SBPA sahaja untuk membuat keputusan...... Moga2 Kerajaan sekarang mendengar rintihan kecil Penjawat Awam marhaein seperti saya.

Tanpa Nama berkata...

naik 1oo% pun x de maknanya..kerna hrga barang naik sntiasa. Alangkah baik jika harga brg dpt dikurangkan, gaji naik sikit pun tak apa...jadi ada juga celah utk saving. Makin teruk ada la walaupun gaji naik.
Kenapa begitu ? sebabnya
1..Krna x ingat Allah.
2..X ingat rasul

Tanpa Nama berkata...

Dah banyak kali dah Cuepacs buat kajian, dan dah banyak kali dah kami gred kelayakan diploma dipinggirkan dalam kajian, asyik dok adjust gred sijil saja mentang-mentanglah gred kelayakan diploma tak bersuara harap-harap kali ni ada la manusia yg mewakili gred kelayakan diploma dalam perbincangan tersebut dan kalau dah jadi wakil tu jangan jadi tukang angguk saja sekali sekala kena geleng juga, yg tak betul tu perbetulkan, dak gitu kawan-kawan seangkatan ambo kat luar sana !

Tanpa Nama berkata...

Benda senang nak disusahkan watpe.. Guna la kenaikan dalam bentuk PERATUS je la cm Pak Lah dulu kn senang.. Cam sistem KERETAPI, tolak gerabak belakang, gerabak depan pun bergerak jugak..

Tanpa Nama berkata...

sila rujuk draf cadangan kupek:

http://beritasemasa.com/sbpa-gaji-baru-2012-terkini

Tanpa Nama berkata...

kepada dg$$ kenapa dok jeles sangat dgn o-boy...pikirlah sikit gaji doktor pakar seratus taun pun takkan sama dgn o-boy....nama je dg$$ tapi pikiran mcm org x sekolah.....cerdik pulak o-boy//////......apa laaaaa..

Tanpa Nama berkata...

Kalau dilihat dari cadangan CUEPECS,kami Gred 22 Hakiki yang telah lama gaji mampus tidak naik banyak mana pun.Lebih baik duduk di Gred 22 KUP.Tiada istimewanya duduk Gred 22 hakiki.Setelah lama gaji mati,dapat sambung pelajaran ambil degree,tapi tak naik gred juga.Dah 2 kali dapat anugerah khidmat cemerlang.Dok Gred 22 juga.Tiada kebel kut.

Tanpa Nama berkata...

konon belajar tinggi ,hadir kuliah pun tak , keluar dengan degre jadi 41 tanpa ilmu kerja walhal 38 telah melalui proses kerja dan pernah buat kerja you sebelum ujud nya 41. respek la orang lama dengan ilmu mereka wahai mahluk yang tak tau hormat

Tanpa Nama berkata...

sibuk2 pasal SBPA
skim ICare akan diperkenalkan
ant cadanganya 10% gaji kakitangan awam WAJIB dipotong untuk penjagaan kesihatan..............MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAi.

Tanpa Nama berkata...

Use an easy formula , higher position, high responsibility so higher the pay !

Low gred , lower responsibility , low salary !

Kerani la ni taip surat pun malas ! Cakap aje byk ! Bg budak darjah 6 pun boleh taip surat ! Dah la tak reti nak pakai microsoft office ! Tapi nak gaji mengalahkan JUSA !

Tanpa Nama berkata...

sibuk2 pasal SBPA
skim ICare akan diperkenalkan
ant cadanganya 10% gaji kakitangan awam WAJIB dipotong untuk penjagaan kesihatan..............MENANG SORAK KAMPUNG TERGADAi

___________________________________

Sokong...memang ada udang disebalik batu, yang skim 1care, for sure memang akan ada...naik 13%, potong 10%...aduh-aduh...jadi sy sebagai PA, tidak mengharap apa-apa lagi, yang ada sekarang ni, barang runcit, minyak semua naik...gaji nak kena potong 10% lagi...biar Allah tentukan segalanya..

Tanpa Nama berkata...

harap semua mendapat yg terbaik.dalam penambahbaikan kakitangan gred bawahan dari gred 17 dan kebawah yang lebih di utamakan.

Tanpa Nama berkata...

Gaji DG38 lebih tinggi daripada DG41? apa dah jadi ni CUEPECS? Baik la kami tak payah belajar tinggi2.Betul ke Cuepecs ni nak perjuangkan nasib kami? Tolong jangan anak tirikan kami DG41 ni.

Khamis, Februari 09, 2012 8:27:00 PM

Awat bengap sangat,Kalau DG38 tu maknanya dah kerja lama,asal dari grid 29 naik pangkat ke DG38, boleh jadi dah nak pencen. DG41 pula baru dilantik, bila naik pangkat 44-48--hingga JUSA besarlah gajinya. Bongok!!!!

Tanpa Nama berkata...

ADA BLOG YG PAPARKAN JADUAL GAJI SBPA CADANGAN CUPECS...KALAU TENGOK LEBIH KURENG JGK DENGAN APA YG SBPA SEBELUM NI....BUAT MCM MANAPUN ADA GAK PIHAK YG X PUAS HATI.....

Tanpa Nama berkata...

Gaji DG38 lebih tinggi daripada DG41? apa dah jadi ni CUEPECS? Baik la kami tak payah belajar tinggi2.Betul ke Cuepecs ni nak perjuangkan nasib kami? Tolong jangan anak tirikan kami DG41 ni.

Khamis, Februari 09, 2012 8:27:00 PM

Awat bengap sangat,Kalau DG38 tu maknanya dah kerja lama,asal dari grid 29 naik pangkat ke DG38, boleh jadi dah nak pencen. DG41 pula baru dilantik, bila naik pangkat 44-48--hingga JUSA besarlah gajinya. Bongok!!!!

Jumaat, Februari 10, 2012 10:27:00 AM

-----

PENULIS PERTAMA DAN KEDUA ADALAH ORANG YANG SAMA. LIHATLAH BAGAIMANA MEREKA DENGAN SENGAJA NAK JATUHKAN MARUH GURU DENGAN MENULIS DG41

Tanpa Nama berkata...

Bile masa cuepacs buat jelajah? Tak tau pun. Kalau tak cover semua agensi, tak boleh la ckp wakili semua penjawat awam.

Tanpa Nama berkata...

kenaikkan 7-13% sangat rendah.Cadang 15% untuk semua.

Tanpa Nama berkata...

JENIS PTD MANE NK DGR CKP ORG BAWAH CKP DIE JE BETOL..TGK APE DH JADI SKANG NI..KN DH RAMAI PA MENGAMOK PASAL GAJI.. SAME JE NGN BOS KT OPIS AKU NI JAWATAN M52 TP OTAK BODOH..

Tanpa Nama berkata...

aku cadangkan tutup je blog ni...komen2 PA tak membina langsung..malu je asik berbalah pasal gaji dan skim jawatan....pemikiran sempit dan cadangan x class.

Tanpa Nama berkata...

Percubaab CEUPACS untuk melaraskan gaji seperti tahun 2007 terbukti benar apabila peratusan kenaikan gaji untuk golongan PnP berjumlah sikit berbanding kumpulan sokongan yang mempunyai jumlah peratusan kenaikan lebih tinggi.

Saya bangkang gaji cadangan ala CUEPACS!

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS2, APA NAK JADI KAU NIH? TAHUN 2007 TU PUN NAK ULANG LAGI?

Tanpa Nama berkata...

ape yg dilihat pada berita semsa iaitu draf tersebut tidak begitu relevan kerana ia tidak menyeluruh pada smua gred atau jawatan .mohon disemak smula kerana ada yg sama je kenaikan nye pada skim yg telah dibuat.kenaikan mengikut peratusan adalah sma sahaj menjurangkan jarak gaji pda skim2 tertentu...MOHON SEMAKAN DIBUAT DENGAN TELITI..

Tanpa Nama berkata...

08 Februari 2012
MTUC KECEWA GAJI TERTANGGUH
Sinar Harian
Wartawan Sinar Harian
8 Februari 2012



SHAH ALAM – Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) kecewa apabila Ke­men­terian Sumber Manusia ma­sih bermain ‘tarik tali’ menge­nai perlaksanaan gaji minimum RM900 untuk pekerja swasta.

Presidennya, Mohd Khalid Atan berkata, sehingga kini isu masih tertangguh kerana be­lum ada kata putus daripada ke­ra­­ja­an me­ngenai pe­­­la­k­­­sanaannya.

SEMUA PA BACALAH ARTIKEL ATAS....
KESIAN SEMUA PEKERJA-PEKERJA SWASTA TU....ORANG-ORANG GOV. BERBALAH PASAL NAK NAIK GAJI SAJA...

Tanpa Nama berkata...

Tuan, Terima kasih di atas perjuangan yang mulia ini. Jangan lupakan kakitangan bawahan yang dinaikkan pangkat ke Gred N4(SSM) setelah menunggu 30 tahun dalam perkhidmatan.Didalan SBPA gred ini dirojakan pukul rata aje...

Tanpa Nama berkata...

Khamis, Februari 09, 2012 8:48:00 PM
Tanpa Nama berkata...
1)JPA DIHARAP SEMAK SKIM
PENOLONG PEGAWAI
PENILAIAN DAN PEMBANTU
PENILAIAN,APABILA ADA
PERUBAHAN SKIM, NAMA
JAWATAN BERUBAH,GRED
GAJI TAK BERUBAH,DULU
JAWATAN PEMBANTU
PENILAIAN DISEBUT
JURUTEKNIK PENILAIAN BILA
SSB/SSM DIUBAH KE
PEMBANTU PENILAIAN KINI
GRED GAJI MASIH KEKAL
W17(GRED BARU
W4-1),PELUKIS PELAN DULU
GRED RENDAH DARI
PEMBANTU PENILAIAN
SEKARANG J3-1,KEBANYAKAN
YANG BEKERJA DIJPPH BUKAN
ADA SIJIL KEMAHIRAN,JPA
TENGOK DARI APA?KAMI
PEMEGANG SIJIL INSPEN
KELUARAN INSTITUT
PENILAIAN NEGARA JABATAN
PENILAIAN HARTA MALAYSIA
BANGI TELAH DIIKTIRAF SIJIL
OLEH JPA,TETAPI JPA YANG
TAK NAMPAK PULA kepada
kami BAGI W3-1 kpd
PELUKIS PELAN yang tiada
sijil kemahiran.
2)Penolong Pegawai
Penilaian dulu sama dengan
Penolong Jurutera,Penolong
Pegawai Perancang,apabila
SSB dan SSM,kami jadi gred
rendah sama taraf dengan
penolong pegawai
tadbir,penolong pegawai
tanah,penghulu dan lain-
lain,sedangkan belajar di
Universiti spt Uitm,UTM
amat pecah kepala nak
mengingatkan KTN,Akta
Perancang,Akta Kerajaan
Tempatan,Akta Parit dan
jalan dan lain-lain
merupakan pembelajaran
secara teknikal,namun kini
gaji
W2-1,W2-2,W2-4.Penolong
Pegawai Perancang J2-1,J2-4
dan J2-5.Tanggungjawab
berat dijpph kerja mesti
cepat,buat masa ini tempoh
kerja disingkat,kerja
lebih,jpa tak tengok dan
pandang masalah yang
dihadapi oleh Penolong
pegawai penilaian
dijpph.Kumpulan atasan
cepat naik macam 41 untuk
ke 44,44 ke 48, 48 ke 52 dan
52 ke 54,ada kosong terus
naik.
___________________________________

Pelukis pelan JPPH wpun tak ada sijil kemahiran tetapi kebanyakkanya mempunyai kemahiran bagi yang dah senior 6 tahun ke atas.Gunakan sistem bermacam-macam cth: GIS(GEO INF SYS), bagi yang junior mcm saya ada sijil kemahiran,skim SSM menggunakkan SPM,so gaji terpaksa ikut SPM..wpun gred kami J (for JURUTEKNIK)tetapi sekian lama tidak diupgrade. skrg baru upgrade, kami x kisah pun..walau apa pun gred J tidak dinafikan lebih tinggi dr Gred W. Kepada yg tidak bernama ini...semua rezeki ALLAH yang bagi, janganlah kita dengki-mendengki...

j22/26 berkata...

Kami menghargai jasa baik kerajaan kerana menaik taraf sijil kejuruteraan politeknik setaraf STPM. Jawatan Juruteknik J22 & J26 kini adalah JA3-1 sama gred dgn jawatan Juruteknik J17. Dari itu kami Juruteknik J22 & J26(SSM) yang memiliki Sijil Kejuruteraan Politeknik @ yg telah memegang gred tersebut melebihi 10 tahun, mohon dipertimbangkan & dihargai pengalaman serta kekananannya. Sebelum ini kami juga berusaha utk lulus PTK & melalui prosesi temu duga sebelum dapat menjawat jawatan Juruteknik J22 @ J26. Dengan ini kami berharap pihak JPA memberi kami sedikit penghargaan atas usaha kami sebelum ini utk memajukan diri hingga dapat menjawat jawatan kanan dlm skim juruteknik. Harapan kami agar diberi gred berbeza dari gred JA3-1 supaya dpt membezakn kami dr gred J17 SSM.

Tanpa Nama berkata...

Percubaab CEUPACS untuk melaraskan gaji seperti tahun 2007 terbukti benar apabila peratusan kenaikan gaji untuk golongan PnP berjumlah sikit berbanding kumpulan sokongan yang mempunyai jumlah peratusan kenaikan lebih tinggi.

Saya bangkang gaji cadangan ala CUEPACS!
__________________________
dh oklah tu bersyukur la,nk apa lg..kesudahannya xsiap sbpa ni.

Tanpa Nama berkata...

aku cadangkan tutup je blog ni...komen2 PA tak membina langsung..malu je asik berbalah pasal gaji dan skim jawatan....pemikiran sempit dan cadangan x class.
.......................

saya cadangkan saudara berilah pandangan yang bernas untuk kami nilai.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Bile masa cuepacs buat jelajah? Tak tau pun. Kalau tak cover semua agensi, tak boleh la ckp wakili semua penjawat awam.

Jumaat, Februari 10, 2012 10:55:00 AM
______________ STUJU. Cupec kann TERIMA sbpa !! Mesyurat dgn JPA 27 Dis. 2011. Cupec trima. Sidang media di Putrajaya pd mlm itu dlm TV3 27/12/2011.
Ni apasal Cupec mengarut niih !!!

Yg mintak TANGGUH & mintak JPA buat kajian smula ialah PM Najib bukan Cupec.

Omar jangan ngko PERASAN !!!

Tanpa Nama berkata...

jawabnye sbpa tak jadilah.. ini ptd punya hal.. santau jea dia org nie.. baru dia org tau..

Tanpa Nama berkata...

cuepacs saya ada terbaca cadangan terbaru untuk skim gaji sbpa so saya lihat tidak ada perkembangan tentang ape yang kita nak so saya harap cuepacs boleh buat sesuatu lampiran itu menyatakan gaji gred rendah sahaja yang atas pun kita nak tengok jangan yang rendah dapat 13% yang atas dapat 80% sekian tq

Tanpa Nama berkata...

Salam, mintak jumudkan je N1 ke N17. Banyak keje N17 , N1 yang kene buat. Selalu jadi orang suruhan N17... padahal N17 sibuk berFB. Pastu cakap banyak keje.. Padahal keje N17 suruh N1 siapkan. lagipun keje N1 ,tak susah. boleh settle kan sendiri. ade gak N1 yang kene wat keje N17. So N1 dan N17 tak ade beze. dan dapat mengelakkan ramai N17 membuat N1 sebagai orang suruhan yang melampau2. padahal keje boleh settle sendiri. keje swasta dulu. kerani buat keje sendiri.. dari minit surat sampai hantar surat. so ini dapat mengelakkan isu 'orang suruhan'...
harap cuepacs pertimbangkan.

Tanpa Nama berkata...

Formula kenaikan 7-13 % menguntungkan pihak tertentu sahaja. cuba bayangkan dalam masa 30 tahun gaji officeboy boleh sama dengan doktor pakar.. kalau nak naik biar adil.. 10% semua sekali.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mcm mana plak gaji opisboy bleh sama dgn gaji doc pakar, lu reti kira ke x doktor, x cerdik btul la..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
08 Februari 2012
MTUC KECEWA GAJI TERTANGGUH
Sinar Harian
Wartawan Sinar Harian
8 Februari 2012



SHAH ALAM – Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) kecewa apabila Ke­men­terian Sumber Manusia ma­sih bermain ‘tarik tali’ menge­nai perlaksanaan gaji minimum RM900 untuk pekerja swasta.

Presidennya, Mohd Khalid Atan berkata, sehingga kini isu masih tertangguh kerana be­lum ada kata putus daripada ke­ra­­ja­an me­ngenai pe­­­la­k­­­sanaannya.

SEMUA PA BACALAH ARTIKEL ATAS....
KESIAN SEMUA PEKERJA-PEKERJA SWASTA TU....ORANG-ORANG GOV. BERBALAH PASAL NAK NAIK GAJI SAJA...

___________________________________

Kesian memang kesian, tapi gaji mereka jauh lebih besar daripada sesetengah kakitangan awam, bonus berlipat ganda kalau nak dibandingkan ....gaji n.17 pun tak sebanyak gaji kerani di bank...i hv been there before, TQ..

Tanpa Nama berkata...

harap cuepac mempertimbangkan juga course yg diambil.contohnya course engineering dan akaun. janganlah terlalu jauh sangat beza.kalau masuk tahun yang sama tapi course akaun tinggi gaji lebih rm1k daripada course engineering.rasanya macam tak patutje melainkan, selepasni, semua orang dinasihatkan ambil akaun dan jangan ambil engineering sebab beza gaji yang sangat tinggi.

Tanpa Nama berkata...

Percubaab CEUPACS untuk melaraskan gaji seperti tahun 2007 terbukti benar apabila peratusan kenaikan gaji untuk golongan PnP berjumlah sikit berbanding kumpulan sokongan yang mempunyai jumlah peratusan kenaikan lebih tinggi.

Saya bangkang gaji cadangan ala CUEPACS!

.............................................


Ya betul tu ! Mana boleh gaji sokongan naik % tinggi dan Pnp naik % sikit! tak logik lah ! JPA bangkang idea kurang bernas ceupecs!

Tanpa Nama berkata...

Cukup2 lah berbalah pasal gaji sbpa...yg penting lagi cepat masuk gaji sbpa lg bagus....mac ni masuk ok gak...terbaeekkk

Utai keJaik berkata...

NamaHaL Utai2 Kejaik Tok... Apuuuuuuuuu!!! udah Dapat Knaikan stiLL bising2... Utai Kjaik tok!!!

Tanpa Nama berkata...

dicadangkan agar Pembantu Tadbir (P/O) N17 yang telah lulus PTK Aras III, diberikan peluang kenaikan pangkat secara KUP ke N22 tanpa menunggu 15 tahun berkhidmat. Ini kerana mereka telahpun mempunyai kelayakan untuk dipertimbangkan kenaikan pangkat.

j22/26 berkata...

Kami menghargai jasa baik kerajaan kerana menaik taraf sijil kejuruteraan politeknik setaraf STPM. Jawatan Juruteknik J22 & J26 kini adalah JA3-1 sama gred dgn jawatan Juruteknik J17. Dari itu kami Juruteknik J22 & J26(SSM) yang memiliki Sijil Kejuruteraan Politeknik @ yg telah memegang gred tersebut melebihi 10 tahun, mohon dipertimbangkan & dihargai pengalaman serta kekananannya. Sebelum ini kami juga berusaha utk lulus PTK & melalui prosesi temu duga sebelum dapat menjawat jawatan Juruteknik J22 @ J26. Dengan ini kami berharap pihak JPA memberi kami sedikit penghargaan atas usaha kami sebelum ini utk memajukan diri hingga dapat menjawat jawatan kanan dlm skim juruteknik. Harapan kami agar diberi gred berbeza dari gred JA3-1 supaya dpt membezakn kami dr gred J17 SSM.

Tanpa Nama berkata...

Kepada Cuepacs.,
Kakitangan awam yg dh lulus ptk masih tk dapat anjakan gaji.,nie sbpa plak?ksian mereka....utamakan mereka dahulu...

Tanpa Nama berkata...

KEKALKAN CADANGAN PM

KENAIKAN 7-13 PERATUS SAHAJA.

BANGKRAP NEGARA KALU NAIK BANYAK-BANYAK.


DUIT RAKYAT
UNTUK RAKYAT
7-13 PERATUS

+++++++++++++++++

SOKONG... PK LA ORG LEN SAME.. YE X!!! pada-pada la godam duit rakyat, dah la tu....ramainya bukannya ada bayar income tax pun, harap yg P&P yg bayar, itupun sikit sbb elaun x dicukai.

PA-slowkija

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

YES INDEED

Tanpa Nama berkata...

Harapkan semakan siap pada 31hb Mac supaya gaji baru SBPA dapat dibayar pada bulan April ini.

Kasihanlah Saya ..... berkata...

Harapkan semakan siap pada 31hb Mac supaya gaji baru SBPA dapat dibayar pada bulan April ini.

Jumaat, Februari 10, 2012 3:42:00 PM

888888887777777777444444$$$$$$$$$$$$
Harap SBPA boleh dapat bulan Mac ni .. Insurance dan road-tax kereta mati 23 Mac ... Bulan feb dah mula potong duit rumah ..ooiii

Tanpa Nama berkata...

Harapkan semakan siap pada 31hb Mac supaya gaji baru SBPA dapat dibayar pada bulan April ini.

Jumaat, Februari 10, 2012 3:42:00 PM

888888887777777777444444$$$$$$$$$$$$
Harap SBPA boleh dapat bulan Mac ni .. Insurance dan road-tax kereta mati 23 Mac ... Bulan feb dah mula potong duit rumah ..ooiii

___________________________________

mudah-mudahan...amin

Tanpa Nama berkata...

Dalam tempoh masa perbincangan ini diminta agar blog ini ditutup buat sementara untuk tidak menimbulkan masalah ok....PA semua tak perlu nak ajar Jawatankuasa SPBA kerana dah ada kupek mewakili PA semua. tq.

Tanpa Nama berkata...

aku cadang semua penjawat awam x yah dibayar gaji lagi senang... sediakan rumah beserta perabot (hakmilik kekal)...makan minum hari2 katering hantar depan rumah...keta camry sorang sebiji...pakej pelancongan tiap2 tahun...dan pemotongan EPF sebulan 2000...ok x...baru best...

Tanpa Nama berkata...

22 hb feb (sehari sebelum gaji) Qpax akan bentangkan hasil kajian diaorg. So, masa tu lah baru kita boleh komen pasal gaji.

Tanpa Nama berkata...

Bagaimana kalau diberi kenaikan dengan jumlah yang sama tanpa mengira gred atau pangkat? Contohnya jika sekarang:

Bos-Bos gaji RM 5000.00

Kerani-kerani gaji RM 1000.00

beza gaji RM 4000.00

Andaikan KGT biasa RM 300 sama setiap gred
maka:

Bos-bos gaji RM 5300.00

Kerani-kerani RM 1300.00

jadi beza gaji bos dgn kerani:

RM 5300.00 - RM 1300.00 = RM 4000.00
(tetap sama selisihnya)

Impak:

a)Tidak timbul isu gaji kerani akan melebihi gaji pegawainya

b)Kanan dan junior tak akan berbalah sebab gaji junior tak akan dapat memotong atau menyamai

c)Peratusan kemiskinan dikalangan PA bawahan akan dapat dikurangkan menjelang 2020:
(RM 300 x 8 tahun = RM 2400.00)
RM 1000.00 + RM 2400.00 = RM 3400.00 (memadai perbelanjaan untuk seorang kerani di zaman itu dan moga boleh menampong keluarga dgn bilangan hutang pinjaman yang minima)

d)Kebanyakkan kakitangan sekurang-kurangnya dapatlah membeli rumah atau kenderaan(yang tak mewah pun tak ape, janji ade kerana itu semua adalah keperluan asas) dan menambah bilangan ahli isi rumah, sesuai dgn saranan untuk meramaikan bangsa melayu islam

e)Berbeza dgn kenaikan mengikut peratusan yang hanya menguntungkan sesetengah pihak.

Ini hanyalah cadangan saya yang termampu untuk dikongsikan, sekian...

Tanpa Nama berkata...

KITA CADANG BEGITU BEGINI, MASING2 NAK LEBIH, YG SIJIL BAGAK NAK LEBIH DAN YANG SIJIL CIPUT PUN NAK LEBIH :

HABIS YANG PM KITA CAKAP MASA BAJET TAHUN LEPAS 7-13 PERATUS KENAIKAN NAK LETAK MANA. ITU YANG DILULUSKAN DIPERLIMEN DALAM MENGURUS EMOLUMEN DARI WANG RAKYAT.

KALAU KENAIKAN 7-13 PERATUS GAGAL DILAKSANA DALAM SBPA MANA PM NAK LETAK MUKA. KALAU TERLEBIH PUN MALU DAN KALAU TERKURANG PUN MALU MAAA.

Tanpa Nama berkata...

DALAM JPPH kerja separuh mati bagi Penolong Pegawai Penilaian tempoh masa siap kes disingkat dari 10 hari ke 8 hari kemudian 5 hari,tidak kira mudah,sederhana dan rumit janji matlamat KPP,TKPP dan Pengarah capai sasaran,kalau kumpulan Penolong Pegawai capai sasaran Pengarah dapat nama dan cepat naik pangkat jusa atau jadi TKPP gred jusa B atau jusa C ,kumpulan penolong pegawai penilaian, TKPP dan KPP nak bagi naik pangkat penolong pegawai penilaian macam-macam alasan tak masuk akal,gred jusa terus naik

Tanpa Nama berkata...

harap cuepacs boleh bincangkan soalan berkaitan dengan kenaikan gaji dari gred 1 sehingga 26 dapat dinaikkan 13% dan gred 27 ke 54 dinaikkan hanya 7%. gaji penjawat awam adalah duit rakyat orang malaysia yang membayar cukai termasuk kita sebagai penjawat awam yang juga membayar cukai bersama. kenaikan 13% untuk gred 26ke bawah adalah perkara yang baik sebab yang buat kerja nie semua gred bawah adalah termasuk pegawai kastam, jpj, bomba, imigresen dan sebagainya kerana dia orang yang berdiri bawah matahari panas dan keje 24jam sedangkan banyak orang tidak tahu. sedangkan pihak kerajaan Malaysia pernah menyebut tentang membasmi kemiskinan rakyat dimana gaji minimum pekerja adalah Rm900. sedangkan yang gred gaji permulaan bagi skim sbpa adalah hanya rm850. lagi rm50 pi mana, tidak mencapai sasaran yang dijanjikan!!!

Tanpa Nama berkata...

Elok jumud kan je jwtn Gred 27/29...gaji pun da dekat2 dgn gred 17. buat ape Gred 27/29 nak pening pale wat keje2 mcm pengarah...-Kecewa

Tanpa Nama berkata...

elok jer kalo Qpax nie, jpa nie dengan siapa - siapa yang terlibat disiasat bawah SPRM. duk main - mainkan hati penjawat awam nie. lepas nie kalo gaji gred 1 - 26 tak naik 13% maka tengok la yang PRU-13 nie, ramai - ramai orang dari gred 1-26 akan pangkah kat pakatan rakyat ramai - ramai sekali dengan orang yang bekerja swasta sedangkan barisan nasional nie dah takluki negara sekian lama separuh abad nie, sekarang lah sampai rakyat bersuara bukan la nak wakil rakyat dah, semua rakyat berhak bersuara dalam soal demokrasi yang didirikan sejak 31 ogos 1957.

Tanpa Nama berkata...

YG BHG TIMBALAN kETUA pENGARAH JPA,

JAWATAN PENOLONG PEGAWAI PENILAAN DALAM JPPH MEMANG TERABAI,NAK NAIK W32 LAMBAT,KERJA SEPARUH MATI,APA TIDAK TEMPOH SIAP KES DUTI SETEM DARI LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI UNTUK PINDAH MILIK TANAH DIPENDEKKAN MASA SIAP DULU 10 HARI,KEMUDIAN 8 HARI,KEMUDIAN 5 HARI,GILA PUNYA PENGURUSAN TERTINGGI JPPH,MEREKA TAK BUAT KERJA,ORANG BAWAH DIKERAH BUAT KERJA KUAT,NAMA PENGARAH DAN PENILAI DAERAH DAPAT,KALAU LAMBAT PENGARAH DAN PENILAI DAERAH MARAH PELBAGAI UGUTAN ATAS ALASAN LAPOTRAN AKAN RENDAH.
DALAM JPPH SEKARANG KPP DAN TKPP BUAT SASARAN GILA IKUT KEPALA MEREKA , BUAT KERJA KENA CEPAT,MEREKA TIADA KERJA,BAGI ARAHAN JEPUN TAU.
JPA DAN CUEPACS KENA BAGI ARAHAN PENTADBIRAN KEPADA KETUA PENILAIAN MALAYSIA DAN TIMBALAN KETUA PENGARAH,MINIMUM KAN TEMPOH KERJA,BUKAN MAU CEPAT CEPAT.

Tanpa Nama berkata...

hakikatnya Jawatan kumpulan B (Diploma) terabai

Tanpa Nama berkata...

pada hakikatnya,N17 kat sekolah saya---datang sekolah pkl 8.30.pulang kadang2 lebih awal dari cikgu.call pjbt sekolah pkl3 dah xde org angkat fon.mungkin sekolah di bandar senarionya berlainan.tetapi sekolah di kawasan pekan,luar bandar dsb-begitulah senarionya.rata2 semua guru mengatakan benda yang sama.pembantu tadbir masuk pejabat buka radio kuat2.pastu cek fb.internet sekolah pula disalahgunakan..

REZA berkata...

Elok jumud kan je jwtn Gred j29...gaji pun da dekat2 dgn gred j17. buat ape Gred 27/29 nak pening pale wat keje2 mcm pengarah...-Kecewa

J1-1 = T1 2,090.00 - T20 6,385.00
J2-1 = T1 1,565.00 - T20 4,340.00 ( (dah Dekat sgt dgn JA3-1)
JA3-1 =T1 1,410.00 - T20 4,185.00

Nasib kumpulan B Gred J29 kelulusan diploma tidak sebaik jawatan bekelulusan sijil dan ijazah.
Nasib kami tidak terbela

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Bagaimana kalau diberi kenaikan dengan jumlah yang sama tanpa mengira gred atau pangkat? Contohnya jika sekarang:

Bos-Bos gaji RM 5000.00

Kerani-kerani gaji RM 1000.00

beza gaji RM 4000.00

Andaikan KGT biasa RM 300 sama setiap gred
maka:

Bos-bos gaji RM 5300.00

Kerani-kerani RM 1300.00

jadi beza gaji bos dgn kerani:

RM 5300.00 - RM 1300.00 = RM 4000.00
(tetap sama selisihnya)

Impak:

a)Tidak timbul isu gaji kerani akan melebihi gaji pegawainya

b)Kanan dan junior tak akan berbalah sebab gaji junior tak akan dapat memotong atau menyamai

c)Peratusan kemiskinan dikalangan PA bawahan akan dapat dikurangkan menjelang 2020:
(RM 300 x 8 tahun = RM 2400.00)
RM 1000.00 + RM 2400.00 = RM 3400.00 (memadai perbelanjaan untuk seorang kerani di zaman itu dan moga boleh menampong keluarga dgn bilangan hutang pinjaman yang minima)

d)Kebanyakkan kakitangan sekurang-kurangnya dapatlah membeli rumah atau kenderaan(yang tak mewah pun tak ape, janji ade kerana itu semua adalah keperluan asas) dan menambah bilangan ahli isi rumah, sesuai dgn saranan untuk meramaikan bangsa melayu islam

e)Berbeza dgn kenaikan mengikut peratusan yang hanya menguntungkan sesetengah pihak.

Ini hanyalah cadangan saya yang termampu untuk dikongsikan, sekian...

___________________________________

memang setuju, tapi nampak gaya nya big bos tak kan setuju kerana mereka nak lebih, maklumlah bak kata mereka, ada degree mana nak compare dengan org yang tak de degree, gaji nak besar, kerja ciput lah...but i wish for those yang involve with this SPBA will think over about this method.. all the best..

Tanpa Nama berkata...

Lepas ni minimum mikin tegar rm200 perkapita. Mana-mana yg ada tanggungannya 8 orang kalau gajinya rm2000 akan brada di tahap miskin tegar (papa kedana). Krani-krani, pegawai2 baru dan sewaktu dengannya akan brada di tahap miskin atau pun miskin tegar (lihatlah nanti)...

Tanpa Nama berkata...

Memang lee lulusan 'diploma' terabai .... kalau lulusan sijil pun skim gajinya diploma, kat mana gaji lulusan diploma .... semua orang tau ...

Tanpa Nama berkata...

SALAM CUEPACS,TOLONG JANGAN MATIKAN ELAUN BIW,BG ORANG SEMENJUNG YG BERKERJA DI SABAH SARAWAK...HARAP PIHAK CUEPACS DAPAT BANGKITKAN PASAL ELAUN SABAH SRWAK NI,..BIARLAH ELAUN INI MENGIKUT MCM SISTEM SSM,GAJI POKOK NAIK,ELAUN BIW PUN NAIK...ITU SJA YG SAY MINTAK..ASSALAMUALAIKUM..

Tanpa Nama berkata...

Kepada NUTP di sek ku ada cikgu lelaki baru time base DG32 tak suka P&P, diaorang suroh anak muridnya cabut uban .... tak payah nak berdiploma, sijil aje... dpt jugak DG29 lepas 10 thn naik gred32... he..he.. apa susah susah...gaji lebih besaq dari orang siswazah. Itu untungnya jadi cikgu...

Tanpa Nama berkata...

Lepas ni minimum mikin tegar rm200 perkapita. Mana-mana yg ada tanggungannya 8 orang kalau gajinya rm2000 akan brada di tahap miskin tegar (papa kedana). Krani-krani, pegawai2 baru dan sewaktu dengannya akan brada di tahap miskin atau pun miskin tegar (lihatlah nanti)...

___________________________________

memang dah dalam golongan pendapatan rendah dan dalam kemiskinan, lebih-lebih lagi kat sabah dan sarawak..elaun BIW dah nak dimatikan, yang bekerja selama 7 tahun BIW baru je RM 187, ITP RM180, yang rumah jauh, sewa rumah dah RM400- RM500..elaun cola tak da...what can we do? Nothing AT ALL..

Tanpa Nama berkata...

SALAM CUEPACS,TOLONG JANGAN MATIKAN ELAUN BIW,BG ORANG SEMENJUNG YG BERKERJA DI SABAH SARAWAK...HARAP PIHAK CUEPACS DAPAT BANGKITKAN PASAL ELAUN SABAH SRWAK NI,..BIARLAH ELAUN INI MENGIKUT MCM SISTEM SSM,GAJI POKOK NAIK,ELAUN BIW PUN NAIK...ITU SJA YG SAY MINTAK..ASSALAMUALAIKUM..

===================================

Itu pun saya minta, kalau tak pun, bagi lah elaun cola..

Tanpa Nama berkata...

Duhai pemimpin cuepac: Tuan-tuan perlu perjuangkan skil gaji ikut kelulusan. Lulusan Ijazah dibayar gaji ijazah, diploma dibayar gaji diploma, sijil dibayar gaji sijil (bukannya gaji diploma), spm dibayar gaji spm, pmr dibayar gaji pmr. baru adil namenye ...

Tanpa Nama berkata...

YOU SAPA...I SAPA...

KITA MINTAK GAJI KERANI NAIK 13% DAN PEGAWAI CUKUP LAH 7 %..AMAL JARIAH SIKIT...RASANYA BETUL TAK SY CAKAP.....OK KE..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Duhai pemimpin cuepac: Tuan-tuan perlu perjuangkan skil gaji ikut kelulusan. Lulusan Ijazah dibayar gaji ijazah, diploma dibayar gaji diploma, sijil dibayar gaji sijil (bukannya gaji diploma), spm dibayar gaji spm, pmr dibayar gaji pmr. baru adil namenye ...
================================

mcm mana dengan kami N17 yang ada stpm ..harus dipertimbangkan naik ke 27 tanpa perlu temuduga...amacam ok tak..ala oklah

Tanpa Nama berkata...

elok jer kalo Qpax nie, jpa nie dengan siapa - siapa yang terlibat disiasat bawah SPRM. duk main - mainkan hati penjawat awam nie. lepas nie kalo gaji gred 1 - 26 tak naik 13% maka tengok la yang PRU-13 nie, ramai - ramai orang dari gred 1-26 akan pangkah kat pakatan rakyat ramai - ramai sekali dengan orang yang bekerja swasta sedangkan barisan nasional nie dah takluki negara sekian lama separuh abad nie, sekarang lah sampai rakyat bersuara bukan la nak wakil rakyat dah, semua rakyat berhak bersuara dalam soal demokrasi yang didirikan sejak 31 ogos 1957.



+ lg 1..

Yang suka ugut2 pun patut dikenakan dibawah SPRM juga....

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
elok jer kalo Qpax nie, jpa nie dengan siapa - siapa yang terlibat disiasat bawah SPRM. duk main - mainkan hati penjawat awam nie. lepas nie kalo gaji gred 1 - 26 tak naik 13% maka tengok la yang PRU-13 nie, ramai - ramai orang dari gred 1-26 akan pangkah kat pakatan rakyat ramai - ramai sekali dengan orang yang bekerja swasta sedangkan barisan nasional nie dah takluki negara sekian lama separuh abad nie, sekarang lah sampai rakyat bersuara bukan la nak wakil rakyat dah, semua rakyat berhak bersuara dalam soal demokrasi yang didirikan sejak 31 ogos 1957.



+ lg 1..

Yang suka ugut2 pun patut dikenakan dibawah SPRM juga....
==============================


bengong belajar akta hasutan..belajar akta pencegahan rasuah..baru faham peranan sprm ..ugut2 bukan tugas sprm yg selesaikan...

Tanpa Nama berkata...

jpa dan spa lantik ptd, jawatan lain beku.. haram jadah punye jpa dan spa, kau org tunggulah nanti PRU-13 nie.. mangkuk-hayun punye kerajaan.. tak peka langsung dgn PA 1.2 juta yg ada ijazah dan master.. jgn nak bodohkan org.. tau la nasib kau org PRU-13 tak lama lagi.. sbpa pun tak selesai-selesai..

senior 29 berkata...

nampaknya kumpulan diploma kumpulan lantikan terabai. sesetengah jabatan mungkin cepat kenaikan pangkat. tapi dalam jabatan aku post 32 tak banyak apatah lagi 36, 38, 40. aku dah nak pencen 5 tahun lagi nak pencen masih gred 29..kal ada time base 8 taun pun aku takda harapan nak naik lagi. tapi aku harap kenaikan pangkat secara time base 8 tahun disamaratakan kepada semua PA tak kira gred supaya junior2ku berpeluang naik pangkat dan tidak seperti aku.ok

Tanpa Nama berkata...

Kebanyakan komen yang dibuat pada waktu kerja. Macam ni P.A berjawatan rendah nak gaji banyak?

Tanpa Nama berkata...

x habis-habis cikgu bodoh dg41 x reti-reti nak bezakan grednaik pangkat dengan gred biasa, dg38 itu GB cemerlang, mu dapat dg41 ngaji PJJ joh, tu Assignment upoh orang buat,banyak sangat cikgu bodoh loni..nampak gaji pada ngaja babtu doh x berkat..akau pun cikgu..saja geram..x habis-habis ungkit pasa DG41 ngan dga32 lah.dga38 lah..bow.bow

Tanpa Nama berkata...

x habis-habis cikgu bodoh dg41 x reti-reti nak bezakan grednaik pangkat dengan gred biasa, dg38 itu GB cemerlang, mu dapat dg41 ngaji PJJ joh, tu Assignment upoh orang buat,banyak sangat cikgu bodoh loni..nampak gaji pada ngaja babtu doh x berkat..akau pun cikgu..saja geram..x habis-habis ungkit pasa DG41 ngan dga32 lah.dga38 lah..bow.bow

________________________
buat assighment comfirm upah muahhahaha..dhla auto naik 41 tukan nk berlagak,sian gred N..

Tanpa Nama berkata...

x habis-habis cikgu bodoh dg41 x reti-reti nak bezakan grednaik pangkat dengan gred biasa, dg38 itu GB cemerlang, mu dapat dg41 ngaji PJJ joh, tu Assignment upoh orang buat,banyak sangat cikgu bodoh loni..nampak gaji pada ngaja babtu doh x berkat..akau pun cikgu..saja geram..x habis-habis ungkit pasa DG41 ngan dga32 lah.dga38 lah..bow.bow

________________________
buat assighment comfirm upah muahhahaha..dhla auto naik 41 tukan nk berlagak,sian gred N..
------------------------
haha..betul2.. kesian jugak PA lain kerja 9 jam.

bekas poly berkata...

salam. Camne dengan Skim yang ada sijil politeknik yang level sama SPM. Ada pindaan ker utk naik taraf STPM?

Tanpa Nama berkata...

Elok jumud kan je jwtn Gred 27/29...gaji pun da dekat2 dgn gred 17. buat ape Gred 27/29 nak pening pale wat keje2 mcm pengarah...-Kecewa
__________________________
ok2 nanti jpa jumudkan k,pastu pencenkan awal orgnya tu nanti,sabar ya..

Tanpa Nama berkata...

biasalah... macam keluarga. pak long berkuasa, pak su paling manja. kesian pak ngah. pak long gaduh dengan pak su. pak ngah terpaksa diam.. selalu mengalah...lalu terus tak dihiraukan ibu bapa.

Tanpa Nama berkata...

BAGI CADANGAN BUKAN FIKIR NAK JUMUD JAWATAN,JPA BADAN YANG MAHIR TAKKAN KELULUSAN DIPLOMA SAMA DENGAN SIJIL ,GRED 27/29 HAKIKATNYA SAMA,SEPATUTNYA KAJIAN TERPERINCI BUKAN SECARA KASAR SEBAB ITU KAMI LULUSAN DIPLOMA DAPAT RENDAH KERANA JPA TENGOK SECARA KASAR BUKAN MENGHALUSI KENAIKAN GAJI DENGAN LULUSAN,KALAU GITU KAMI BIARLAH SETAKAT SIJIL TAK PAYAH SAMBUNG BUAT DIPLOMA KERANA SAMA TARAF.

Tanpa Nama berkata...

Seronok betul blog ni ha''
Kelakar habisss....maut punya.

Kutuk mengutuk, ejek mengejek, rayu merayu, sumpah meyumpah
Bahasa kow kow punya hebat PA ni kan, lawakla yg sijil ciput cmm kerani gaji nak selori, yg pegawai dok nak lebih, yg gred 17 nak gaji lebih katanya ada stpm la, ijazah la etc. Yg ada ijazah nak gaji lebih lah alasan ada masters lah etc. Yg pasti gaji dibayar atas apa syarat masuk kejawatan tersebut. Semua orang tau kalau jawatan kerani tetap dibayar gaji kerani walaupun ada PhD tahap dewa......
apapun aku enjoy la baca blog ni melihat gelagat PA-tang ejek mengejek dan sumpah menyumpah
kemaruk duit rakyat.....
DRP
rakanserumah PA

Tanpa Nama berkata...

sektor yang betul2 kritikal tolong jangan abaikan.. kajian menunjukkan minat pelajar yang memilih untuk mengambil jurusan sains dan teknologi semakin menurun.. adakah ini mungkin berkaitan dengan sektor pekerjaan awam memberikan tawaran pekerjaan kurang menarik dari pandangan mereka? atau adakah kerana desakan lain?

Yahya Hashim berkata...

Di sini aku cadangkan tentang penetapan gaji SBPA.
1) Pindah mata gaji semasa dr P1 terus ke P3 (SSM) Contoh P1T5 ke P3T5 (Bagi yg duduk di PI), atau P2T5 ke P3T6(Bagi yg duduk di P2), atau P3T5 ke P3T7)Bagi yg duduk di P3). Alasan - bagi peg. diP2T5 Layak ke P3T6 kerana dah Lulus PTK sekali. Bagi peg diP3T5 ke P3T7 kerana dah lulus 2kali PTK. Ini bagi kes gaji 3 baris, bagi gaji 2 baris boleh juga guna formula ini.
Langkah seterusnya, ujudkan satu mata gaji sebaris berdasarkan gaji diP3 (bagi 3 baris) atau P2 (bagi gaji 2 baris) ditambah kenaikan berdasarkan 7-13% kenaikan gaji tahunan SBPA pada kenaikan gaji tahunan diP3(gaji 3 baris) atau P2 (gaji 2 baris) pada gaji SSM.
Langkah berikutnya, turunkan gaji dr SSM yang telah di selaraskan diperingkat awal ke matagaji SBPA yang baru ikut tangga yang telah dipindahkan. Jadi disini akan dapat dilihat tidak akan berlaku kehilangan kekananan dan perbezaan kenaikan gaji yang akan di terima diantara setiap pegawai dalam kumpulan tertentu adalah kecil. Kalau tak percaya cuba ambil skil gaji dan buat perkiraan. Saya rasa inilah cara pindahan yang paling praktikal dan akan diterima oleh setiap PA kelak. Sekian Wassallam.


Dr. Pegawai Unit Gaji.

Khamis, Februari 09, 2012 9:49:00 PM
_________________________________________

Setuju sangat! Sesiapa yg nak berbicara kat sini, sila contohi 'Pegawai Unit Gaji' ni sebagai contoh...Setakat komen bodoh; dengki mendengki; membuka pekung; merendahkan orang lain, mohon maaf banyak2...Bukan ini tempatnya untuk mempamerkan kerendahan IQ anda!

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
kerani x payahlah nak mintak upgred mcm j . kerani ni n1 yang srp pun boleh jadi ye , ada n1 leh jd cc ye , berjaya lg jadi sebenarnya tugas kerani ni xperlukan kelayakan akademik atau kemahiran , cuma pandai menulis(menaip) dan membaca , rajin dan komited ja . kerani sekarang ni banyak chatting kat fb ja , bg keje byk ckp kat belakang x tau dinding belakang diatupun boleh bercakap . membazir je layan kerani ni .

~Pendapat anda kurang bijak. Anda cuma berkata ttg segelintir kerani. Peranan Pembantu Tadbir juga penting dalam urusan pentadbiran negara. Situasi di atas cuma berlaku atas dasar integriti individu tersebut. Bagi N1 naik pangkat jd CC, bukan hal yg mudah. Perkara spt ini berlaku dgn usaha mereka sendiri dan ingin diingatkan bukan dalam masa yg singkat. Ambil masa sampai berpuluh2/belasan tahun lamanya. Jika dibandingkan dgn graduan yg cuma ambil masa 3 tahun. Saya bercakap bukan bagi melebihkan mana2 pihak tapi sekiranya mahu memberikan pendapat/kritikan, sila alami sendiri pengalaman yg telah dilalui oleh pekerja bawahan yg x berpendidikan tinggi sehinggalah mrk boleh naik pangkat menjadi CC dan sebagainya. Semua wajar menerima kenaikkan gaji. Jangan berhasad dengki.

Tanpa Nama berkata...

BAGI CADANGAN BUKAN FIKIR NAK JUMUD JAWATAN,JPA BADAN YANG MAHIR TAKKAN KELULUSAN DIPLOMA SAMA DENGAN SIJIL ,GRED 27/29 HAKIKATNYA SAMA,SEPATUTNYA KAJIAN TERPERINCI BUKAN SECARA KASAR SEBAB ITU KAMI LULUSAN DIPLOMA DAPAT RENDAH KERANA JPA TENGOK SECARA KASAR BUKAN MENGHALUSI KENAIKAN GAJI DENGAN LULUSAN,KALAU GITU KAMI BIARLAH SETAKAT SIJIL TAK PAYAH SAMBUNG BUAT DIPLOMA KERANA SAMA TARAF.
________________________
awal2 td ckp nk suruh jumud,pastu nk suruh kaji pulak,mcmana ni penolong pegawai punya pemikiran,ckp hebat,belajar smpai diploma,org lain master engineering jer pun,huhuhu..

Tanpa Nama berkata...

aku dah tengok gaji .... namun kecewa kerana lagi sekali P&P dapat rendah .... bagi sama percent ler! untuk semua ... dari dulu lagi yang diambil berat adalah gred bawah.. dari 2007 dan sekarang 2012 lagi sekali .... cukuplah tu ....

gaji mesti ikut beban kerja bukan main sedap letak percentage, buat tu biarlah betul-betul

Aku tetap tak setuju. Cuepac Semak semula.
Aku tetap tak setuju. Cuepac Semak semula.
Aku tetap tak setuju. Cuepac Semak semula.

Tanpa Nama berkata...

5 TUNTUTAN CUEPACS:

1) Kaji semula pindaan gaji Gred 54 ke bawah.
2) Kaji gaji penjawat awam mencapai gaji maksimum.
3) Kaji kekananan dalam SSM sebelum bertukar kepada SBPA.
4) Kaji kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus.
5) Semak penstrukturan semula semua gred penjawat awam.
Salam 1 Malaysia..
Saya amat tertarik dengan komen-komen yang telah di lontarkan oleh pengguna dan penjawat awam (PA) di saluran komunikasi terlaris masa kini, haruslah diingat sebarang nukiran atau artikal yang diluahkan biarkan mengikut tatasusila kita sebagai orang timur yang mempunyai adat sopan dan tuturkata yang baik. Walaupun hendak melepaskan amarah, cubalah kita mengawal emosi dan jangan menjatuhkan maruah orang lain. Sama-sama lah kita tunggu keputusan semakkan semula SPBA yang akan dibentangkan tidak lama lagi, diharapkan segala kekusutan yang dihadapi akan terjawab dan berlaku keadilan untuk semua peringkat kakitanggan awam.
Saya terpanggil untuk menulis dan mencadangkan beberapa isu yang berbangkit untuk penambahbaikkan sistem SBPA yang sedang hangat dihebohkan. Daripada 5 tututan yang telah dinyatakan oleh CUEPACS, saya ingin membuat sedikit cadangan:.
Tuntutan pertama, Tatacara pemindahan gaji dari SSM ke SBPA haruslah berlaku keadilan cara pengiraannya. Terdapat PA yang junior telah mendapat anjakan permulaanan gaji yang lebih tinggi daripada senior, sedangkan PA senior tersebut telah berkhidmat dengan perbezaan sehingga 5 tahun atau lebih awal. Bukannya niat saya ingin mempertikaikan kebolehan junior dan menafikan kebolehan senior, setiap jabatan mempunyai ketua jabatan yang akan menilai dan memantau setiap PA dibawah naunganya.
Tuntutan ke dua, pengiraan gaji dari SSM ke SBPA haruslah didarab dengan jumlah tahun maksima kemudian di anjakkan kepada gaji permulaan SBPA, tunggakkan sepanjang gaji maksima semasa SSM haruslah di bayar kepada pegawai atau PA tersebut.
Tuntutan ke tiga, Saya difahamkan terdapat PA dari kumpulan sokongan yang naik pangkat melebihi 10 tahun dan tiada kenaikkan pangkat lagi selepas itu sedangkan PA tersebut masih mempunyai peluang untuk kenaikkan pangkat dan telah menduduki PTK dengan lulus cemerlang alasan yang diberikan tiada kekosongan jawatan sedangkan sepanjang tempoh masa yang sama terdapat pegawai kumpulan professional telah naik pangkat sebanyak 2 kali. Diharapkan perkara ini akan mendapat perhatian dan tindakan pihak JPA sewajarnya untuk keadilan kepada semua pihak.
Tuntutan ke empat, telah ramai membuat komen dan semua pun mengetahui permasalah ini, peratusan anjakan gaji haruslah megambil kira semua aspek dan keluhan PA, dan juga implikasi kewangan negara.
Tuntutan ke lima, penstrukturan semula akan diterima oleh semua PA jika bersesuaian dan menepati suasana kerja yang harmoni di jabatan tersebut. Harapan saya agar penstrukturan ini akan menjadi satu laluan untuk memperluaskan perjawatan disemua lapisan dalam perkhidmatan awam.

Tanpa Nama berkata...

Betul tu pelarasan gaji 5 tahun sekali 7 - 13% napak sangat mengutungkan gaji officeboy berbanding doktor pakar, macanmana dengan kenaikan gaji tahunan.....jangan dok dengki laa..yang yang penting bersyukur

Tanpa Nama berkata...

20.2.2012(ISNIN) JAM 9 PAGI DATANG LAH KE USM DENGAR AMANAT PRESIDEN CUEPACS SEBELUM BELIAU TEMUI WARGA AHLI MESYUARAT SBPA,BAGI IDEA YANG BERNAS,BAWA KAWAN KAWAN DAN RAKAN RAKAN SEKERJA SERTA HEBAH HAL INI PENUHI DEWAN USM(TANYA GUARD DIMANA) TANDA SOKONGAN KEPADA PRESIDEN CUEPACS,BARULAH IKHLAS.

Tanpa Nama berkata...

Seronok betul blog ni ha''
Kelakar habisss....maut punya.

Kutuk mengutuk, ejek mengejek, rayu merayu, sumpah meyumpah
Bahasa kow kow punya hebat PA ni kan, lawakla yg sijil ciput cmm kerani gaji nak selori, yg pegawai dok nak lebih, yg gred 17 nak gaji lebih katanya ada stpm la, ijazah la etc. Yg ada ijazah nak gaji lebih lah alasan ada masters lah etc. Yg pasti gaji dibayar atas apa syarat masuk kejawatan tersebut. Semua orang tau kalau jawatan kerani tetap dibayar gaji kerani walaupun ada PhD tahap dewa......
apapun aku enjoy la baca blog ni melihat gelagat PA-tang ejek mengejek dan sumpah menyumpah
kemaruk duit rakyat.....
DRP
rakanserumah PA

Jumaat, Februari 10, 2012 10:02:00 PM

-----------

HANG PULA SIBUK BUAT KESIMPULAN NI BUAT APA? ADA BAGI CADANGAN APA2? HABUK PUN TAK ADA. PIRRAH

Tanpa Nama berkata...

Jumudkan saja jwtn Pembantu Tadbir N17.22,26
Kasi mereka jwtn baru , Peg. Tugas Khas - boleh ke N, S, W, Q, L, etc.

Kasi mreka Multi Task punya kerja.

Upkan Skim Gaji mreka ke 27/28 (3-1). (entry masuk STPM, Sijil)

PPT 27, 32,36 upkan ke 41/42 (1-1) (entry masuk Ijazah).

Tanpa Nama berkata...

Jumudkan saja jwtn Pembantu Tadbir N17.22,26
Kasi mereka jwtn baru , Peg. Tugas Khas - boleh ke N, S, W, Q, L, etc.

Kasi mreka Multi Task punya kerja.

Upkan Skim Gaji mreka ke 27/28 (3-1). (entry masuk STPM, Sijil)

PPT 27, 32,36 upkan ke 41/42 (1-1) (entry masuk Ijazah).

_____________________________

hohohoooo..peg.tugas khas?mimpi ke apa ni?kot2 pasni tugas2 khas jerla yg nk dibuat.tugas2 biasa dh xnak dibuat dah hehehe..bersyukur jerla kerajaan dh terima jd pt tu pun dh elok sgt dh tu,jgnla demand lebih sgt..

Tanpa Nama berkata...

percentage tu bg jerla sama semua n,kurangla sedikit rungutan,bg percentage bawah byk dr pp..pp lak melalak,bg ppbyk dr sokongan lak melalak,bg samarata sokongan melalak gak,atleast dpt la mengurangkan sket suara2 ketiadakpuasan hati tu..mmg cara tu jer dpt settle isu gaji ni.cthnya bg jer 10% semua gred.

Tanpa Nama berkata...

Harap Cuepac adil kepada semua lapisan gred .... atau lebih baik PA gred 41 keatas tubuh kongress lain kerana Cuepac hanya pro kepada 40 ke bawah sahaja .....

2007 dah rapatkan jurang sampai orang yang naik ke gred P&P dapat kenaikan gaji yang amat sedikit tidak adil langsung kepada mereka yang berusaha membaiki diri dengan mendapatkan ijazah. Jika dilihat gaji naik pangkat gred sokongan adalah lebih baik dan ini amat merugikan kerajaan kerana akan menyebabkan PA tidak mahu sambung belajar bagi memajukan diri. Fikirlah untuk kebaikan semua bukan hanya kepada mereka yang dah tiada kemahuan belajar lalu diselaraskan gaji agar lebih dekat dan lebih dari mereka yang ada kelulusan ijazah. Sehingga ada yang berkata "buat apa nak sambung ijazah, kerja sekarang gaji lagi besar, naik pangkat lagi baik dari naik P&P".
Mereka di gred41 dah tiada OT pastu beban kerja lebih banyak, tanggungjawab melibatkan membuat keputusan yang mana mempunyai risiko yang tinggi, silap buat amat berat hukuman. Kerja tak kira masa awal pagi dah masuk dah gelap baru balik ... itupun banyak lagi yang perlu diselesaikan. Bukan beratur kat mesin punch card balik tepat masa setiap hari.

Disamping itu baru masuk 41 dah kena menyelia dan menguruskan beberapa pegawai yang jauh lebih senior, orang baru mesti tak tahu kerana dalam proses belajar tapi dah kena komplen tak pandai buat kerja.... bayar gaji mahal. Adil ke diperlakukan demikian .....Mereka yang gaji jauh lebih tinggi dari PnP tetapi boleh claim OT, ini beban kepada kerajaan.

hanya P&P saja yang selalunya kerja lebih masa kerana tiada kos tambahan bagi jabatan tetapi bila gaji dan diberi percentage yang sedikit ...... fikir untuk semua bukan gred sendiri saja.

Cuepac ingat bahwa ini mesti diambilkira bila membuat pelarasan " Walau apa pun Kerajaan memberi jaminan bahawa SBPA yang telah disemak semula itu adalah terpakai kepada semua pegawai dan tidak akan menjadi kurang baik (less favourable) daripada terma dan syarat SBPA yang telah ditawarkan terdahulu termasuklah kemudahan dan gaji."

Semak semula gaji kat web beritasemasa tu ...... bagi percentage yang sama atau lebih pada P&P.

Tanpa Nama berkata...

HANG PULA SIBUK BUAT KESIMPULAN NI BUAT APA? ADA BAGI CADANGAN APA2? HABUK PUN TAK ADA. PIRRAH

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ikut suka aku la....tak boleh ke gelak kat PA yg sebok nak naik gaji sebukit walau sijil ciput dan keja-selow.
PA hanya untuk yg tip-top bukan unt yg ngular, main akal, tulang curi, berantem sesama sendiri, ejek mengejek dan nak overlap ajer. Ingat:
ORANG AWAM SERING MEMPERHATIKAN BUDAYA KERJA PA.

SIAN PA

Tanpa Nama berkata...

Saya mohon or mencadangkan pt gred N17 hakiki kelayakan asalnya adalah SPM agar tidak dipinggirkan dan di harap agar dapat di upgredkan .Gred gaji yg diberi dlm SBPA sama dgn gred N11(jurutaip) yang telah dinaiktaraf ke N17 dimana gaji mereka lebih tinggi berbanding dgn pt gred N17 hakiki sedangkan kelayakan asal mereka adalah SRP begitu jgn dgn N1(tukang masak) yg telah dinaiktaraf ke N17 yg Cuma kelayakan tahun 6.Di manakah keadilan bagi pt gred N17 hakiki sekurang2nya berilah keistemewaan sedikit.Mohon pertimbangan pihak tuan....terimakasih....PA yang mengharap penambahbaikan....

...................................SOKONG 100%%%%%%

Tanpa Nama berkata...

Memalukan!!... macam ni komen para PA dalam blog cuepac ni.

Tak habis-habis dengki mendengki.
Sure kompom PA gred 40 ke bawah.. berangan nak gaji sama banyak dengan P&P.

Insaflah, ada kenaikan pun dah cukup.. Syukur. Ini semua mengambarkan tahap intektual PA gred 40 ke bawah yg bongok walau bukan semua. Secara rasmi tiada ijazah.

Lihat, ada komen dari P&P yang ultra dengki sesama PA walau berbeza gred.

malang sungguh kita PA begini.
-------
saya setuju pendapat anda, ini skeje PA 40 kebawah, sbb mereka tu xada keje sangat, asyik melayari internet, ponsteng keje, bergosip je yg mereka tahu. dah tu gaji nak sama dengan p&p....

Prihatin berkata...

Assalamualaikum...

Kajian semula SBPA itu adalah amat baik kerana banyak kepincangan yang timbul. Yang penting hasil dari kajian itu nanti hendaklah mengambilkira perkara berikut:

1. Sebarang perubahan gaji perlulah lebih dari yang sebelumnya
2. Lebihan itu juga perlu ditambah 10% kerana mengambilkira cadangan 1 care malaysia yang jika dilaksanakan, gaji kakitangan akan dipotong 10% setiap bulan.Maknanya formula perlu diubah. Kalau tidak, tidak ada maknanya SPBA ini.
3. Lain-lain penambahbaikan yang telah dipersetujui sebelum ini hendaklah dibawa sekali dalam pengumuman terbaru nanti.
4. PTK tidak ada kena-mengena dalam perhitungan SBPA sebab ia telah dimansuhkan. Kekananan tetap diutamakan. Hapuskan kenaikan pangkat secara tidak ikut senioriti kerana dikhuatiri haram seperti haji ekpress.

T.kasih. Good luck CUEPACS. teruskan perjuangan...

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum...

Kajian semula SBPA itu adalah amat baik kerana banyak kepincangan yang timbul. Yang penting hasil dari kajian itu nanti hendaklah mengambilkira perkara berikut:

1. Sebarang perubahan gaji perlulah lebih dari yang sebelumnya
2. Lebihan itu juga perlu ditambah 10% kerana mengambilkira cadangan 1 care malaysia yang jika dilaksanakan, gaji kakitangan akan dipotong 10% setiap bulan.Maknanya formula perlu diubah. Kalau tidak, tidak ada maknanya SPBA ini.
3. Lain-lain penambahbaikan yang telah dipersetujui sebelum ini hendaklah dibawa sekali dalam pengumuman terbaru nanti.
4. PTK tidak ada kena-mengena dalam perhitungan SBPA sebab ia telah dimansuhkan. Kekananan tetap diutamakan. Hapuskan kenaikan pangkat secara tidak ikut senioriti kerana dikhuatiri haram seperti haji ekpress.

T.kasih. Good luck CUEPACS. teruskan perjuangan...

Sabtu, Februari 11, 2012 5:37:00 PM

_____________________________
Kelulusan PTK tidak diambilkira ?

Tengok itu PROSPEK, kelulusan PTK diambilkira bagi pengecualian Saringan 1.
JPA masih iktiraf PTK sebab sistem PTK ialah sistem yang baik bagi menilai KOMPETENSI PA.
Cuma PTK dimansuhkan tetapi PA yg lulus Aras IV adalah PA yg kompiten & perlu diberi apa yg dijanjikan(bagi yg blum dapat).

Penghargaan kpd PA yg kompiten perlu diberi ...

kalau tak diberi .. nanti merajuk dlm PRU13 !

Siapa yg rugi .. krajaan yg ada skrg jugak.

Tanpa Nama berkata...

Siapapun kita,gred mana kita berada,apa jua peranan kita,banyak mana kurang atau banyaknya gaji kita,kita saling perlu memerlukan,setiap orang ada peranan,kita umpama bata-bata yang tersusun hingga jadi bangunan.bagi la kepercayaan kepada Cuepacs untuk menjalankan tugas nya,percaya la sedaraku semua semakin tinggi jawatan semakin banyak gaji semakin berat tanggungan di dunia apatah lagi di akhirat..setiap orang adalah ketua,setiap ketua akan ditanya akna tanggungjawabnya..iye kita tanggung di dunia,tapi kena jawab kat akhirat.disamping kita tunggu sbpa ni,kita selalula ucapakan zikir yang ringan dilidah tapi berat timbangan di akhirat,tiggal kan tulisan menghina,sia-sia,ego sombong,kerana semua itu pun tak de pasal2 kita kena jawab kat sana nanti..peringatan untuk diri sendiri dan sahabat PA semua..

Mailgolok

Tanpa Nama berkata...

Sokong pak mailgolok,sepatutnya tulisan menjurus pada saranan,cadangan dan santai sesama PA tanpa ada rasa marah dll.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Siapapun kita,gred mana kita berada,apa jua peranan kita,banyak mana kurang atau banyaknya gaji kita,kita saling perlu memerlukan,setiap orang ada peranan,kita umpama bata-bata yang tersusun hingga jadi bangunan.bagi la kepercayaan kepada Cuepacs untuk menjalankan tugas nya,percaya la sedaraku semua semakin tinggi jawatan semakin banyak gaji semakin berat tanggungan di dunia apatah lagi di akhirat..setiap orang adalah ketua,setiap ketua akan ditanya akna tanggungjawabnya..iye kita tanggung di dunia,tapi kena jawab kat akhirat.disamping kita tunggu sbpa ni,kita selalula ucapakan zikir yang ringan dilidah tapi berat timbangan di akhirat,tiggal kan tulisan menghina,sia-sia,ego sombong,kerana semua itu pun tak de pasal2 kita kena jawab kat sana nanti..peringatan untuk diri sendiri dan sahabat PA semua..

Mailgolok

Sabtu, Februari 11, 2012 7:09:00 PM
Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

Sokong pak mailgolok,sepatutnya tulisan menjurus pada saranan,cadangan dan santai sesama PA tanpa ada rasa marah dll.

Sabtu, Februari 11, 2012 7:11:00 PM
...................................

SETUJU SANGAT SANGAT..BERDAMAILAH...YG PENTING SBPA DAPAT MEMBELA SEMUA PA BUKAN MEMECAH BELAHKAN KESATUAN

Tanpa Nama berkata...

Khamis, Februari 09, 2012
8:48:00 PM
Tanpa Nama berkata...
1)JPA DIHARAP SEMAK SKIM
PENOLONG PEGAWAI
PENILAIAN DAN PEMBANTU
PENILAIAN,APABILA ADA
PERUBAHAN SKIM, NAMA
JAWATAN BERUBAH,GRED
GAJI TAK BERUBAH,DULU
JAWATAN PEMBANTU
PENILAIAN DISEBUT
JURUTEKNIK PENILAIAN BILA
SSB/SSM DIUBAH KE
PEMBANTU PENILAIAN KINI
GRED GAJI MASIH KEKAL
W17(GRED BARU
W4-1),PELUKIS PELAN DULU
GRED RENDAH DARI
PEMBANTU PENILAIAN
SEKARANG J3-1,KEBANYAKAN
YANG BEKERJA DIJPPH BUKAN
ADA SIJIL KEMAHIRAN,JPA
TENGOK DARI APA?KAMI
PEMEGANG SIJIL INSPEN
KELUARAN INSTITUT
PENILAIAN NEGARA JABATAN
PENILAIAN HARTA MALAYSIA
BANGI TELAH DIIKTIRAF SIJIL
OLEH JPA,TETAPI JPA YANG
TAK NAMPAK PULA kepada
kami BAGI W3-1 kpd
PELUKIS PELAN yang tiada
sijil kemahiran.
2)Penolong Pegawai
Penilaian dulu sama dengan
Penolong Jurutera,Penolong
Pegawai Perancang,apabila
SSB dan SSM,kami jadi gred
rendah sama taraf dengan
penolong pegawai
tadbir,penolong pegawai
tanah,penghulu dan lain-
lain,sedangkan belajar di
Universiti spt Uitm,UTM
amat pecah kepala nak
mengingatkan KTN,Akta
Perancang,Akta Kerajaan
Tempatan,Akta Parit dan
jalan dan lain-lain
merupakan pembelajaran
secara teknikal,namun kini
gaji
W2-1,W2-2,W2-4.Penolong
Pegawai Perancang J2-1,J2-4
dan J2-5.Tanggungjawab
berat dijpph kerja mesti
cepat,buat masa ini tempoh
kerja disingkat,kerja
lebih,jpa tak tengok dan
pandang masalah yang
dihadapi oleh Penolong
pegawai penilaian
dijpph.Kumpulan atasan
cepat naik macam 41 untuk
ke 44,44 ke 48, 48 ke 52 dan
52 ke 54,ada kosong terus
naik.
___________________________________
Pelukis pelan JPPH wpun tak
ada sijil kemahiran tetapi
kebanyakkanya mempunyai
kemahiran bagi yang dah
senior 6 tahun ke
atas.Gunakan sistem
bermacam-macam cth: GIS
(GEO INF SYS), bagi yang
junior mcm saya ada sijil
kemahiran,skim SSM
menggunakkan SPM,so gaji
terpaksa ikut SPM..wpun
gred kami J (for
JURUTEKNIK)tetapi sekian
lama tidak diupgrade. skrg
baru upgrade, kami x kisah
pun..walau apa pun gred J
tidak dinafikan lebih tinggi
dr Gred W. Kepada yg tidak
bernama ini...semua rezeki
ALLAH yang bagi, janganlah
kita dengki-mendengki...
Jumaat, Februari 10, 2

Ggggggggjamdjtktmjmd


SILAP TU BAI,PEN.PEGAWAI PENILAIAN DAN PEMBANTU PENILAIAN JUGA PERGI KURSUS (GIS) TU JUGA.. ADA YANG TAK PERGI PUN BOLEH BLJR SENDIRI..maafla ye,bkn dengki sgt kt pelukis pelan,namun dari sudut mana JPA lihat untuk mengkaji semua gred.. MACAM JPA TAK BUAT KERJA JER.TUNGGU UNION YANG BANGKIT.BAYANGKAN LAH DULUNYA KERJA JKR,AKITEK YANG BUAT,TAPI DISERAH KEPADA JPPH SEPENUHNYA..BEBAN SEDIAADA DITAMBAH PULA YANG BARU,NAMUN KAMI TETAP BEKERJA. Kakitangan JPPH pula di iktiraf sebagai gred W,Padahal gred W buat kerja KEWANGAN SEPENUHNYA.. JPPH BUAT JUGA KEWANGAN,TAPI BUKAN HAL GAJI SEPERTI PT(W). JPPH BUAT KERJA TEKNIKAL YANG LEBIH BERAT LAGI DARIPADA PELUKIS PELAN,
KALAU TAK PERCAYA,TENGOKLAH DI MANA2 CAWANGAN,JPA PATUT KAJI DULU SEBELUM BUAT APA2.BUKAN TENGOK ATAS ANGIN!!!

Perbincangan Hangat SBPA berkata...

saje aku nak highlight...

10. Walau apa pun Kerajaan memberi jaminan bahawa SBPA yang telah disemak semula itu adalah terpakai kepada semua pegawai dan tidak akan menjadi kurang baik (less favourable) daripada terma dan syarat SBPA yang telah ditawarkan terdahulu termasuklah kemudahan dan gaji.

Tan Sri Mohd Sidek Bin Hj Hassan
Ketua Setiausaha Negara

13 Januari 2012

Tanpa Nama berkata...

saya rasa kita harus menghargai usaha cuepac.jadual gaji yang terbaru, lebih baik drp sebelumnya dan lebih adil.



-gred 41-

Tanpa Nama berkata...

Bagi sesiapa yang mahu lihat komen-komen 200 ke atas, sila tulis komen anda dahulu. Tulislah apa-apa pun yang baik-baik. Kemudian barulah anda akan dapat melihat komen terakhir (komen anda) bersama komen-komen latest yang lain. Segala kesulitan amat dikesali.

Tanpa Nama berkata...

percentage tu bg jerla sama semua n,kurangla sedikit rungutan,bg percentage bawah byk dr pp..pp lak melalak,bg ppbyk dr sokongan lak melalak,bg samarata sokongan melalak gak,atleast dpt la mengurangkan sket suara2 ketiadakpuasan hati tu..mmg cara tu jer dpt settle isu gaji ni.cthnya bg jer 10% semua gred.

Sabtu, Februari 11, 2012 11:54:00 AM

----------

Saya sokong pendapat saudara/i. Tapi untuk lebih selamat (kerana kerajaan jamin tidak akan less favourable), maka semua kena dapat percentage maksimum iaitu 13 peratus.

Kenapa? Katakan sokongan percentage terkini 7 peratus manakala gred pnp percentage terkini adalah 10 peratus. Kita tidak boleh gaji semua pukul rata kepada 8 peratus kerana ia akan jatuh kes less favourable bagi golongan pnp.

Maka jika kita nak pukul rata, untuk menjamin less favourable, kita perlu pukul rata semua gred kepada 13 peratus.

TETAPI, timbul isu adakah kerajaan mampu? Atau adakah telah memang ditakdirkan semua kita ini PATUT mendapat kenaikan 13 peratus?

Teka teki untuk PA.

Yang gaji proposed by cuepacs tu saya minta maaf memang tidak boleh pakai kerana less favourable. Jadi, harap sempat buat yang baru. Lebih selamat buat pelbagai set gaji. Alang2 tu..

Harga komen ni tak lebih 2 sen dan bukan guna duit kerajaan. tq.

Tanpa Nama berkata...

Bagi sesiapa yang mahu lihat komen-komen 200 ke atas, sila tulis komen anda dahulu. Tulislah apa-apa pun yang baik-baik. Kemudian barulah anda akan dapat melihat komen terakhir (komen anda) bersama komen-komen latest yang lain. Segala kesulitan amat dikesali.

Sabtu, Februari 11, 2012 10:40:00 PM

Tanpa Nama berkata...

Bagi sesiapa yang mahu lihat komen-komen 200 ke atas, sila tulis komen anda dahulu. Tulislah apa-apa pun yang baik-baik. Kemudian barulah anda akan dapat melihat komen terakhir (komen anda) bersama komen-komen latest yang lain. Segala kesulitan amat dikesali.

Sabtu, Februari 11, 2012 10:40:00 PM

Tanpa Nama berkata...

Bagi sesiapa yang mahu lihat komen-komen 200 ke atas, sila tulis komen anda dahulu. Tulislah apa-apa pun yang baik-baik. Kemudian barulah anda akan dapat melihat komen terakhir (komen anda) bersama komen-komen latest yang lain. Segala kesulitan amat dikesali.

Sabtu, Februari 11, 2012 10:40:00 PM

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 285   Terbaru› Baru»