SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

24 Februari 2012

NAJIB BAKAL BUAT PENGUMUMAN YANG ADIL DAN SAKSAMA BAGI PENJAWAT AWAM

Bernama
24/2/2012



PUTRAJAYA, 23 Feb (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak dijangka membuat pengumuman yang adil dan saksama berkaitan perkhidmatan awam, termasuk mengenai Skim Saraan Malaysia (SSM) dan Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Perkara itu dinyatakan Presiden Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Omar Osman selepas mengadakan pertemuan 45 minit dengan Perdana Menteri di pejabatnya di sini hari ini.

Pertemuan itu turut dihadiri Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan.

"Perkara itu akan diumumkan dalam waktu terdekat dan dijangka memberikan keadilan dan kebaikan untuk semua penjawat awam," katanya kepada pemberita tanpa mengulas lanjut mengenai perkara yang bakal diumumkan itu.

Omar berkata Cuepacs sendiri akan menyambut baik apa sahaja perkara yang bakal diumumkan serta mengucapkan terima kasih di atas kesudian serta kesediaan Perdana Menteri untuk mengadakan perbincangan dan mendengar cadangan demi kebaikan penjawat awam.

"Pertemuan hari ini menyentuh mengenai secara keseluruhan apa tuntutan serta pandangan yang dikemukakan Cuepacs selama ini berhubung permasalahan penjawat awam termasuk mengenai isu SBPA," katanya.

Omar berkata Perdana Menteri turut menyatakan kesediaan untuk menghadiri perhimpunan besar-besaran yang akan mengumpul seramai 15,000 penjawat awam yang akan diadakan di Stadium Bukit Jalil pada 12 Mac depan.

-- BERNAMA

359 ulasan:

1 – 200 daripada 359   Terbaru›   Baru»
saly berkata...

dato omar glamer skg

Penjawat Awam Vateran berkata...

Terima kasih Dato' Sri Najib, Terima kasih Dato' Omar dan semua Ahli Kongres Cuepacs yang tidak jemu membela nasib Penjawat Awam dari terus diinayai. Kepada yang belum menjadi ahli kesatuan gabungan Cuepacs jadilah ahli jangan jadi penumpang sahaja menunggu keuntungan dari perjuangan orang lain. Bukanya banyak pun cuma RM5 sahaja sebulan, yang dapat selama ini beratus kali ganda. Lu Fikirlah sendiri................

Tanpa Nama berkata...

PM bukan menghadapi PA sebagai pekerja sahaja tetapi sebagai pengundi yang besar.Semua PA, pesara , ahli keluarga dan kawan kawan mungkin ada 6 juta pengundi.Harap maklum.Jangan salah langkah ?

Tanpa Nama berkata...

hari2 tengok blog cuepacs ni balik2 petikan berita.Gaji bila nak selesai ni...makin lama makin bosan...!!

Tanpa Nama berkata...

Jangan anggap kenaikan gaji PA sebagai jual-beli berlaku di pasar malam. Ini adalah membabitkan ketetapan hati 6 juta pengundi yang telah disebutkan diatas.(Jumlah pengundi di malaysia 12.4 juta sahaja.)

Tanpa Nama berkata...

SBPA adalah maruah PA. Tlg jangan bermain dgn api.

Dengar rintihan PA. Dengar dan hayati kertas kerja dpd Union dan individu yg tlh dihantar kpd Datuk Farida.

Dengar .. Dengar .. Dengar ..

Rakyat Bersyukur berkata...

Alahhhhh, tak kan pasai naik gaji ni pun nak tuko kerajaan, fikirlah secara waras, selama 55 tahun ni kerajaan buat kemajuan, kemakmuran, rezeki yang melimpah ruah baru tahun ni ke ??? Sampaikan berjuta rakyat asing datang mencari kerja di Malaysia yang aman dan makmur ini. Fikirlah dengan waras di otak anda dan bukan fikir pakai kepala lutut

Wehhhhhhhhhh Ada Baca.............

Wehhhhhhhhhh Sendiri fikirlahhhhh.............

Tanpa Nama berkata...

Banyak cakap di blog (kedai kopi), saranan dan cadangan tak dihantar ke Datuk Farida !

Macamana kerajaan nak ambil perhatian,saluran bicara dah tak betul. Melepas perasaan spt di stadium bolasepak shj ...

Aku? kpd Datuk Farida telah hantar 6 cadangan/krtas kerja.

Tanpa Nama berkata...

Salam..

Cadangan dah baguih dah..Boleh diperkatakan hampir 95-99% bersetuju dengan kenaikan kadar tersebut.Tapi yang heranya apesal bila ruang dan peluang dah ada bendani tidak disampaikan direct kpd DS Najib??

Bab ni yang kadangkala aku berangapan ade kemungkinan BENAR komen dr beberapa org sahabat yang mana mengatakan ini semuanya adalah POLIMIK semata2..aku makin hilang sabar..

Saban tahun diperKUDA-BODOHkan..Inilah kerja korang saban tahun!!!!

Tanpa Nama berkata...

jangan percaya sangat, ingat sbpa dulu........

Tanpa Nama berkata...

pengumuman 12 Mac...30% kenaikan untuk golongan pelaksanan dan 7% untuk golongan PnP...


amacam...okkan

Tanpa Nama berkata...

apa maksud ayat ini....

Omar berkata Cuepacs sendiri akan

(menyambut baik "APA SAHAJA" perkara yang bakal diumumkan) serta

mengucapkan terima kasih di atas kesudian serta kesediaan Perdana Menteri untuk mengadakan perbincangan dan mendengar cadangan demi kebaikan penjawat awam.

Tanpa Nama berkata...

jgn bermain dgn api.....nanti membakar diri sendiri......org melayu ni jgn di permainkan.......hak tetap hak.....

Tanpa Nama berkata...

Kalau tak dapat lebih kurang macam cadangan Cuepacs...AKU AKAN KEMPEN KAT ISTERI, MAK BAPAK, MERTUA, ADIK BERADIK, IPAR DUAI, SEPUPU dan KAWAN KAWAN, AKU AKAN TUMBANGKAN KERAJAAN.... BERSUMPAH..... aku nekad.... lantak la nak jadi apa pun...

RUGI?? sekarang apa bezanya.

Nasihat kan KPPA celaka dengan JUSA- JUSA Celaka termasuk mana mana PTD celaka tu dulu.....

derang yang mulakan kebencian ini

Tanpa Nama berkata...

Alahhhhh, tak kan pasai naik gaji ni pun nak tuko kerajaan, fikirlah secara waras, selama 55 tahun ni kerajaan buat kemajuan, kemakmuran, rezeki yang melimpah ruah baru tahun ni ke ??? Sampaikan berjuta rakyat asing datang mencari kerja di Malaysia yang aman dan makmur ini. Fikirlah dengan waras di otak anda dan bukan fikir pakai kepala lutut

Wehhhhhhhhhh Ada Baca.............

Wehhhhhhhhhh Sendiri fikirlahhhhh.............
---------------------------------

Kalau ko tak nak PEGI MAMPUS dengan ko.

Memang pasal gaji apa pun orang sanggup. kalau dah pasal gaji, makan pun tak cukup. Ko orang kaya, memang perangai bangsat orang kaya la tak peduli org miskin, harga barang sejak pengumuman sewaktu belanjawan dulu dah naik harga, gaji tak naik2 lagi....

Kali nie memang nekad... tumbangkan BN

Rakyat Bersyukur berkata...

Kalau ko tak nak PEGI MAMPUS dengan ko.

Memang pasal gaji apa pun orang sanggup. kalau dah pasal gaji, makan pun tak cukup. Ko orang kaya, memang perangai bangsat orang kaya la tak peduli org miskin, harga barang sejak pengumuman sewaktu belanjawan dulu dah naik harga, gaji tak naik2 lagi....

Kali nie memang nekad... tumbangkan BN


Macamlah Kebulur macam Somalia.


Sendiri mahu ingatlah Beb..........

Ada Bacaaaa..............

Rakyat Bersyukur berkata...

Memanglah ko ni buta mata dan buta hati dan tak pernah bersyukur. Tak layak jadi Rakyat Malaysia, jadilah rakyat SOMALIA baru ko tahu.................

Tanpa Nama berkata...

SBPA ..sistem siapa skrg? dibuat oleh JPA atau siapa?

Pengumuman yg adil dan saksama ???

cakap sodap bro ., pengisiannya perlu mantap !

aku ingat peg di JPA perlu dijumudkan jwtn slepas ini.

Jawatan baru .. individu baru. Ramai Pensyarah berkaliber ..

Jawatan PTD patut mula dpd gred 48. Cream of the cream dpd PA lain yg brkhdmat di skim bukan PTD spt Pensyarah, Jurutera, Doktor, Peg Penerangan, Belia, Peguam, etc yg berada di gred 44 boleh apply masuk PTD. (kertas kerja ini dah hantar ke Datuk Farida).

Tanpa Nama berkata...

adakah kerajaan melalui JPA akan mengiktraf perbezaan tahap pendidikan seseorang pegawai misal kata peringkat Diploma,Izazah Serjana Muda,Serjana@Master,dan Phd?Saya rasa adalah perlu di ambil kira tahap pendidikan seseorang pegawai supaya mereka akan sentiasa berusaha untuk meningkatkan pengetahuan dan mendapat pencapaian yang diiktiraf.Buat masa sekarang sesorang guru tidak kira yang Diploma,First degree,Master or Phd.semua di anngap dan dikira sebagai Graduate sahaja tanpa menunjuk sebarang perbezaan.

Tanpa Nama berkata...

Memanglah ko ni buta mata dan buta hati dan tak pernah bersyukur. Tak layak jadi Rakyat Malaysia, jadilah rakyat SOMALIA baru ko tahu.................
------------------------------

KO LAGI BUTA MATA DAN BUTA HATI... Tak payah tengok somalia la....

bukak tv3 tengok rancangan bersamamu sudah....

Disaat ko sedap sedap makan mewah dalam kereta mahal ko.... banyak lagi rakyat Malaysia nie yang kebulur.... kais pagi makan petang... ko bukak mata skit... jangan komen ikut sedap keyboard ko jer.... mentang ko keje dalam aircond.... harap allah tarik nikmat hidup ko...

Sedar Diri berkata...

Udah gaji kecil buatlah cara gaji kecil, jangan ler gaji kecil nak pakai kereta Toyota Vios, orang tukar TV LED nak tukar TV LED jugak. Orang berhutang banyak nak jugak berhutang banyak...........Ukurlah di baju sendiri Yeop.

Tanpa Nama berkata...

setuju,setuju..pa yg mengamuk kt sni sbb gji ciput byk kna ptg wat lon pribadi.tu je.klau x,mmg ade 1.3 juta komen kat sni.sape setuju,angkat kaki.pegi keje skrang.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

adakah kerajaan melalui JPA akan mengiktraf perbezaan tahap pendidikan seseorang pegawai misal kata peringkat Diploma,Izazah Serjana Muda,Serjana@Master,dan Phd?Saya rasa adalah perlu di ambil kira tahap pendidikan seseorang pegawai supaya mereka akan sentiasa berusaha untuk meningkatkan pengetahuan dan mendapat pencapaian yang diiktiraf.Buat masa sekarang sesorang guru tidak kira yang Diploma,First degree,Master or Phd.semua di anngap dan dikira sebagai Graduate sahaja tanpa menunjuk sebarang perbezaan.

===================================
Apa pentingkan sangat pendidikan untuk mendapat status...yg akedemik SPM juga perlu diambil perhatian...bukan yang hanya ada diploma/ijazah..saya dah 15 tahun kerja walaupun kelayakan hanya SPM tapi IQ dan pandangan sy sering mendapat perhatian pegawai dan digunakan untuk jabatan...so..bagi saya yg penting adalah usaha dan idea yg baik dalam membangunkan kerjaya, bukan membezakan status pegawai dengan tahap pendidikan...

yang benar
PT N17

Tanpa Nama berkata...

ade mamber sy satu opis..N17 je pakai kereta Toyota Altis, rumah 2 tingkat,dan dgr2 nak ambik Wish lagi..ramai dalam opis jales...tapi sy heran napa kwn2 nak jales ..sebab itu kemampuan dan rezeki dia lah...dan husban dia M48..so tak heran mampu lah....

Tanpa Nama berkata...

SBPA ..sistem siapa skrg? dibuat oleh JPA atau siapa?

Pengumuman yg adil dan saksama ???

cakap sodap bro ., pengisiannya perlu mantap !

aku ingat peg di JPA perlu dijumudkan jwtn slepas ini.

Jawatan baru .. individu baru. Ramai Pensyarah berkaliber ..

Jawatan PTD patut mula dpd gred 48. Cream of the cream dpd PA lain yg brkhdmat di skim bukan PTD spt Pensyarah, Jurutera, Doktor, Peg Penerangan, Belia, Peguam, etc yg berada di gred 44 boleh apply masuk PTD. (kertas kerja ini dah hantar ke Datuk Farida).
**********************************
syabas bro. setuju dengan apa yang awak tulis. Semoga datuk farida ada membaca dan mempertimbangkan cadangan awak itu.

Tanpa Nama berkata...

tak der sorang pun gred 1 - 16 pakai keter vios.. memang gaji kami tak lepas pun buat loan vios walaupun gaji kami bersih tanpa potongan....

kami dah cukup berjimat dah... tapi korang tu yang komen tak pakai otak

cakap boleh la yeop... rasa dulu baru tau

kaalu dah keje R1
gaji P1T3
Gaji 729.19
ITKA 95
ITP 180
COLA 300

Jumlah 1304.19

perbelanjaan
sewa umah 400.00
keter 200.00
minyak 200.00
tol 100.00

Pun dah sampai 900.00

belum kira makan, lampin anak, belanja skolah anak...

itu pakai kancil second hand jer bro...

belum kira kancil tu break down tiba tiba...

kome kaya boleh la cakap besor... FIKIR---FIKIR ORANG BAWAH... Jangan nak menongak memandang lagit jer....lupakan rumput di bumi..

kesombongan akan dapat bala dari allah...

Tanpa Nama berkata...

Kita kena bersyukur dengan nikmat yg allah beri pada kita. barang siapa kufur nikmat tunggu lah azab yang pedih.
Berapa banyak gaji yang di naikkan semua nya ketentuan dari allah.Itulah rezki nama nya.

Tanpa Nama berkata...

Tan Sri Sidek Hasan adalah petualang yang memberi aib dan masalah kepada PM dalam isu SBPA. Cadangann saya sekiranya kerajaan ingin undi bonus semasa PRU dari PA jangan sambung kontrak KSN sekarang......Cukup-cukuplah Tan Sri Sidek bagilah peluang kepada pegawai lain yang berwibawa. Moralnya apabila kita berkuasa jangan merendahkan martabat insan
bernama manusia sudah banyak dasar kerajaan makhluk bernama sidek nie langgar ikut suka dia pecat dan pool pegawai kerajaan sana sini. Saya tetap akan menyokong PM Datuk Seri Najib yang berjiwa rakyat. Kami sayang PM

Tanpa Nama berkata...

SBPA ..sistem siapa skrg? dibuat oleh JPA atau siapa?

Pengumuman yg adil dan saksama ???

cakap sodap bro ., pengisiannya perlu mantap !

aku ingat peg di JPA perlu dijumudkan jwtn slepas ini.

Jawatan baru .. individu baru. Ramai Pensyarah berkaliber ..

Jawatan PTD patut mula dpd gred 48. Cream of the cream dpd PA lain yg brkhdmat di skim bukan PTD spt Pensyarah, Jurutera, Doktor, Peg Penerangan, Belia, Peguam, etc yg berada di gred 44 boleh apply masuk PTD. (kertas kerja ini dah hantar ke Datuk Farida).
**********************************
syabas bro. setuju dengan apa yang awak tulis. Semoga datuk farida ada membaca dan mempertimbangkan cadangan awak itu.

Jumaat, Februari 24, 2012 9:23:00 AM
&&&&&&&&&&&&&&&

terima kasih. inilah sumbangan ikhlas saya memartabatkan PA Malaysia dan skim PTD ! Datuk Farida melalui Datuk Basaruddin dah trima kertas cdgn ini utk dibawa dlm Jkuasa kajian SBPA.
- Mr. Y

Tanpa Nama berkata...

"Jawatan PTD patut mula dpd gred 48. Cream of the cream dpd PA lain yg brkhdmat di skim bukan PTD spt Pensyarah, Jurutera, Doktor, Peg Penerangan, Belia, Peguam, etc yg berada di gred 44 boleh apply masuk PTD. (kertas kerja ini dah hantar ke Datuk Farida)."

1.alahai puak paling bingai dalam sistem akademik rasa diri puak cream..ko tak tenguk abu bakar kppa lulus jurusan kacang...sejarah jee..bidang yang tak dak dalam memori kerjaya pelajar-pelajar sekarang.
2.elokla kerajaan swastakan beberapa kementrian yang penting..nak harap pada puak low class ni tadbir..hampass jeee.
3.hatta buat struktur gaji sbpa pun kantoi..malulah puak-puak ptd ni.

Tanpa Nama berkata...

tapi kenapa yang disemak semula hanya dari gred 54 ke bawah? maknanya gred orang kaya kat atas tu tak disemak.dah confirm le yg dapat kenaikan sampai beribu-ribu tu yek....patutnya semak sekali....biar kurang sikit kenaikan yang terlampau tuuuuu.....

Tanpa Nama berkata...

PENGUGUMAN BARU,PM SUDI MEMBERI KENAIKAN GAJI SEPERTI DIMINTA CUEPACS,GRED 1-16 RM 400 17-26 RM 550 27-40 RM 600 41-48 RM 700 48-54 RM 800

Tanpa Nama berkata...

PENGUGUMAN BARU,PM SUDI MEMBERI KENAIKAN GAJI SEPERTI DIMINTA CUEPACS,GRED 1-16 RM 400 17-26 RM 550 27-40 RM 600 41-48 RM 700 48-54 RM 800

Jumaat, Februari 24, 2012 10:09:00 AM
___________ baiki :
semua dapat lumsum RM1000.
exit policy : markah lppt 79.9 ke bawah

Tanpa Nama berkata...

Kalau tak dapat lebih kurang macam cadangan Cuepacs...AKU AKAN KEMPEN KAT ISTERI, MAK BAPAK, MERTUA, ADIK BERADIK, IPAR DUAI, SEPUPU dan KAWAN KAWAN, AKU AKAN TUMBANGKAN KERAJAAN.... BERSUMPAH..... aku nekad.... lantak la nak jadi apa pun...

RUGI?? sekarang apa bezanya.

Nasihat kan KPPA celaka dengan JUSA- JUSA Celaka termasuk mana mana PTD celaka tu dulu.....

derang yang mulakan kebencian ini
----------------------------------------------------
memang betul kata2 anda tu...

Tanpa Nama berkata...

alamak brader ni slow la...aku masa kes bonus 2 thn lepas da start kempen dah...jgn stakat kempen ngan family ja org2 kampung pun jgn lupa skali...kalih skali tgk bukannya luka kita pun...

Tanpa Nama berkata...

Orang gaji banyak boleh la cakap macam macam, PA rendah banyak buat personal loan la, apa la. Saya PA peringkat pertengahan dah kerja 15 tahun, nak buat saving bulanan pun tak mampu. Cukup tahun nak raya, nak buka sekolah, servis kereta, nak balik kampung jengok orang tua terpaksa buat personal loan...cakap memang senang pasal tak kena bayar.

Tanpa Nama berkata...

Kami amat mengaharapkan Y.A.B Perdana Menteri dapat memberikan keputusan yang terbaik bagi kami semua penjawat awam.. Sesungguhnya keperihatinan Y.A.B. amat kami hargai..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
tak der sorang pun gred 1 - 16 pakai keter vios.. memang gaji kami tak lepas pun buat loan vios walaupun gaji kami bersih tanpa potongan....

kami dah cukup berjimat dah... tapi korang tu yang komen tak pakai otak

cakap boleh la yeop... rasa dulu baru tau

kaalu dah keje R1
gaji P1T3
Gaji 729.19
ITKA 95
ITP 180
COLA 300

Jumlah 1304.19

perbelanjaan
sewa umah 400.00
keter 200.00
minyak 200.00
tol 100.00

Pun dah sampai 900.00

belum kira makan, lampin anak, belanja skolah anak...

itu pakai kancil second hand jer bro...

belum kira kancil tu break down tiba tiba...

kome kaya boleh la cakap besor... FIKIR---FIKIR ORANG BAWAH... Jangan nak menongak memandang lagit jer....lupakan rumput di bumi..

kesombongan akan dapat bala dari allah...

=================================

GRED 1 - 16 LAYAK GUNA BASIKAL KENAPA BELI KERETA?

GRED 17 - 26 LAYAK GUNA KERETA BUATAN MALAYSIA KENAPA BELI KERETA IMPORT?

GRED 27 - 40 LAYAK VIOS DAN SEPERTINYA ..........

GRED 41 KE ATAS BOLEH BELI LA APA YANG TERMAMPU.

Tanpa Nama berkata...

datuk farida?

dia ni la antara yg rangka sbpa sebelum..ni,yg jadi kalut malut ni...

Tanpa Nama berkata...

Sedar Diri berkata…

Udah gaji kecil buatlah cara gaji kecil, jangan ler gaji kecil nak pakai kereta Toyota Vios, orang tukar TV LED nak tukar TV LED jugak. Orang berhutang banyak nak jugak berhutang banyak...........Ukurlah di baju sendiri Yeop.

===========================
Aku setuju 100%. Kite ni duet banyak manapon x cukup-cukup. mesti de KESEDARAN DIRI.. Pe yg akan kita dapat nanti bersyukur lah dengan apa yang ade drpd x dpt langsung…Amalkan sikap Rasullullah S.A.W…sentiasa bersyukur..

Tanpa Nama berkata...

GRED 1 - 16 LAYAK GUNA BASIKAL KENAPA BELI KERETA?

GRED 17 - 26 LAYAK GUNA KERETA BUATAN MALAYSIA KENAPA BELI KERETA IMPORT?

GRED 27 - 40 LAYAK VIOS DAN SEPERTINYA ..........

GRED 41 KE ATAS BOLEH BELI LA APA YANG TERMAMPU.

........................

Orang cakap ko bodoh ko marah....

Kereta tu keperluan... nak hantar anak sekolah, nak pegi kerja...

JANGAN CAKAP DENGAN NAFSU BONGKAK DAN SOMBONG... BAHLOL!!!!

Tanpa Nama berkata...

adalah lebih adil jika kenaikan gaji ikut kadar peratusan 70%:60%:50%:40%:30%:20% pada matagaji SSM semasa bermula dari gred 1-16, 17-26, 27-40, 41-54, JUSA dan seterusnya Premier... supaya gaji pokok minimum melepasi RM1000 bagi gred 1-17... dan gred JUSA dan Premier juga dapat kenaikan yang munasabah...jika gaji JUSA RM8000 dah dapat kenaikan RM2400(30%)dan KSU jika gaji RM20,000 dah dapat tambahan RM4000 jadi RM24,000 sebulan... dah lebih dari gaji PM kut?....

Tanpa Nama berkata...

GRED 1 - 16 LAYAK GUNA BASIKAL KENAPA BELI KERETA?

GRED 17 - 26 LAYAK GUNA KERETA BUATAN MALAYSIA KENAPA BELI KERETA IMPORT?

GRED 27 - 40 LAYAK VIOS DAN SEPERTINYA ..........

GRED 41 KE ATAS BOLEH BELI LA APA YANG TERMAMPU.

=============================

Orang sombong mcam kau la menyebabkan kerajaan melingkup. Kenderaan adalah kompenen penting dalam kehidupan.

Gred 1 - 16 layak guna basikal?? angkuhnya... harap allah turunkan bala pada kau.. tarik nikmat rezeki kau.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
GRED 1 - 16 LAYAK GUNA BASIKAL KENAPA BELI KERETA?

GRED 17 - 26 LAYAK GUNA KERETA BUATAN MALAYSIA KENAPA BELI KERETA IMPORT?

GRED 27 - 40 LAYAK VIOS DAN SEPERTINYA ..........

GRED 41 KE ATAS BOLEH BELI LA APA YANG TERMAMPU.

=============================
orang spt anda tak layak buat komen kat sini...

Pengundi berkata...

Kita sokong BN 100 % sekiranya kerajaan berjasa memberi kenaikkan seperti yg diminta cuepacs.
Hanya BN yg boleh bagi seperti yg cuepacs minta.
Kita sokong Dato' Seri Najib.

Tanpa Nama berkata...

APA PUN KEPUTUSAN BIARLAH ADIL , YANG ATAS PATUT JENGUK YANGBAWAH BAWAH NI..KAMI JUGA MAKAN NASI BUKANNYA RUMPUT.... BUKAN KAMI NAK GAJI JUSA KE YANG ATAS ATAS TAPI LEBIH KURANG LAH ...JANGAN SAMPAI JURANG NAMPAK KETARA ..LEBAR SELEBAR LEBARNYA ...AGAK AGAK LAH...KAMI JUGA MENYUMBANG IDEA IDEA DAN PENAT LELAH BAGI MEMASTIKAN YANG ATASMENDAPAT DAN MENCAPAI SASARAN KERJA... APA APA KAMI JUGA YANG BUAT KERJA TU , YANG ATAS HANYA DAPAT RESULT KERJA YANG KAMI BUAT.....SO INGATLAH KAMI NI... BARANG LAMA DAH NAIK..BELANJA SEKOLAH ANAK...KERTA INSURAN ROAD TAX DAN HAL HAL RUMAH LAGI.... KAMI JUGA MAKAN NASI BUKAN RUMPUT FREE TEPI JALAN ...KASIHANKANLAH KAMI ... KAMI PENYUMBANG JUGA , JANGAN AMBIL KIRA YANG MALAS KERJA TU , TAPI YANG RAMAI KERJA SEIKHLAS HATI ... AMBIL KIRA.

JANGAN BUAT BUAT TAK NAMPAK KAMI...KAMI PELAKSANA JUGA MENYUMBANG IDEA DAN TENAGA TANPA MENGIRA KERAJAAN DI WAKTU JATUH BANGUN...KAMI JUGA BELAJAR DAN KERJA DI JABATAN KERAJAAN , JANGAN KAMI DI PINGGIRKAN.

KAMI HANYA DUDUK RUMAH BIASA BIASA AJE , BUKAN RUMAH BANGLO YANG HARGANYA JUTAAN RINGGIT MACAM YANG ATAS ATAS... FIKIRKANLAH ....

KAMI RAMAI ... KERANA RAMAILAH MASING MASING BERSUARA.... SUPAYA KERAJAAN FAHAM KAMI.....JIKA KERAJAAN TUMBANG DI SEBABKAN OLEH TINDAKAN KETIDAK ADILAN BAGAIMANA?..SIAPA YANG RUGI..???

JASA BAIK TUAN TUAN DAN PUAN PUAN YANG MEME PERJUANGKAN HAK KAMI , KAMI BERTERIMA KASIH KERANA BERSUARA BAGI PIHAK KAMI....

PM DENGARKAN LAH SUARA SUARA KAMI.....

Tanpa Nama berkata...

Kenaikan gaji SBPA membabitkan pendapatan sebanyak 1.4 juta orang melayu.Tujulah.

Tanpa Nama berkata...

gaji JUSA keatas tu perlu naik tidak lebih dari 30%..........JANGAN SAMPAI JURANG NAMPAK KETARA ..LEBAR SELEBAR LEBARNYA ...AGAK AGAK LAH...KAMI JUGA MENYUMBANG IDEA IDEA DAN PENAT LELAH BAGI MEMASTIKAN YANG ATAS MENDAPAT DAN MENCAPAI SASARAN KERJA... AGAK2 LAH KALAU RASA BN NK PEGANG LG TAPAK PEMERINTAHAN...

Tanpa Nama berkata...

Jika fikirkan org melayu, masanilah patut naikan gaji lebih untk PA. Sebab kbnykkan PA trdiri org melayu.
Dlm PRU12 yg lalu orng melayu byk undi kerajaan

Tanpa Nama berkata...

Datuk Seri .... tak payah naik gaji tapi pastikan kos barang keperluan dan harian, perkhidmatan, Pendidikan, cukai-cukai semuanya turun .... Tak guna naik gaji kalau .. sekeping roti canai RM 5.00 .... Minta maaf

Tanpa Nama berkata...

Kenaikan gaji SBPA membabitkan pendapatan sebanyak 1.4 juta orang melayu.Tujulah.

Jumaat, Februari 24, 2012 11:30:00 AM

***********************************

Melayu MUDAH LUPA .... Kalau bagi banyak-banyak .. kata Bekas PM

Tanpa Nama berkata...

PTD vs pegawai tugas specifik

Jumaat, Januari 27, 2012 12:03:00 AM
 Tanpa Nama berkata...
Kebanyakan PA tak kisah kalau doktor, engineer, Akauntan, IT, Pertanian, Perikanan, Polis, Kastam, Tentera, Guru dan lain2 bidang spesifik dapat JUSA/Turus dan sebagainya kerana memang kepakarannya ke situ.

Masalah sekarang ni adalah PTD-PTD yang kebanyakannya JUSA adalah golongan rojak. 

GOlongan yang dipindahkan dari satu jabatan ke jabatan tertentu dimana mostly not all tiada kepakaran pun melainkan PTD tersebut naik gred dari jabatan yang sama.

Tapi pelik jugak, disebabkan PTD ni takder kepakaran, asyik la mengarah akauntan, engineer, IT, doktor, cikgu ikut cakap mereka. 

Yang mereka nak setiap minggu, bulan dan tahun adalah laporan dari pegawai2 tugas spesifik ni sebabnya nak dibentangkan pada Menteri. 

So, siapa yang dapat nama?? PTD jugak dapat nama, padahal yang buat kerja tu pegawai2 tugas spesifik. Tapi bila silap, ada argument maka pegawai tugas spesifikla akan disalahkan. 

Kalau nak katakan PTD pakar dalam HR, prosedur kewangan kerajaan dll, semua tu dah ada dalam website kerajaan. Nak buat dasar?? Mana2 pegawai kalau diberi peluang buat master in policy making pun boleh buat. Ini tidak, master/PhD dalam bab2 policy making, HR, Social studies semuanya khusus untuk PTD. Padahal tak la susah mana nak banding dgn kursus pegawai2 specifik.

Pegawai lain?? Master pecah kepala. Famili entah kemana, anak entah kemana. Tak jugak naik pangkat bila masuk kerja. Tapi PTD, ruang terbuka luas untuk naik pangkat sebab perjawatan di atas banyak kekosongan yang dibuat2 sendiri.

Bagi kursus kat mana2 pegawai dalam masa 3 bulan pun dah mahir bab tu semua. Tak nampak langsung kerelevenan PTD. 

So, apa lagi, pisahkan Pegawai Tadbir dan Pegawai Tadbir Diplomatik. Yang melambak takder kerja kat jabatan kerajaan sekarang ni level Pegawai Tadbir jer.

Bila suruh buat SBPA baru la terhegeh-hegeh nak buat. Sebelum tu buat apa jer kerjanya?? Last2 SBPA pun kucar-kacir jadinya.

Tanpa Nama berkata...

N17 komen waktu kerja. Nak kerajaan bayar emolumen seperti PnP. Surat yang sepatutnya di muat turun dari web Jabatan masih di "maya", hingga pegawai yang sepatutnya pergi mesyuarat terlepas.

Macam ni nak emolumen tinggi?
Kena sedar, emolumen dibayar berdasarkan gred( gred berdasarkan kelulusan)

cikgu karim berkata...

salam , bagi saya, secara keseluruhannya, kerajaan yang memerintah sekarang harus memikirkan mekanisme untuk membendung kenaikan harga barang, harga petrol, cukai GST. dan sebagainya. jika gaji PA naik, namun tidak memberi makna kepada keseluruhan PA yang terlibat. apapun, diharapkan 12 MAC ini akan memberikan satu berita gembira buat semua.

Tanpa Nama berkata...

ang tulis ni tolong baca:
GRED 1 - 16 LAYAK GUNA BASIKAL KENAPA BELI KERETA?
GRED 17 - 26 LAYAK GUNA KERETA BUATAN MALAYSIA KENAPA BELI KERETA IMPORT?
GRED 27 - 40 LAYAK VIOS DAN SEPERTINYA ..........
GRED 41 KE ATAS BOLEH BELI LA APA YANG TERMAMPU.

Kau yang tulis, kau ingat PA ni semua macam kau ke..mulut celupar dan miskin. Setengahnya ada duit cuma kerja sebab nak cari klawan dan boring doh umah.

Ezzu Raza berkata...

http://ezzuraza.blogspot.com/2012/02/hasil-semakan-sbpa.html

Tanpa Nama berkata...

saya saorang pa (pekerja rendah awam) isteri saorang, ada anak lima bersekolah rendah dan menengah. dok di gua musang, pendalaman. pergi kerja dengan motor. gaji kasar rm1250.00, perbelanjaan seperti berikut:- bagi isteri rm300.0 van sekolah anak 30 x 5org 150.00
belanja anak rm3x5x23(hari sekolah)rm 345.00, fardhu ain-rm2x5x23=230.00,segalanya untuk anak-anakku...lain-lain belanja kena pikir sendiri...
daif hidup, nak jumpa ayam goreng pun susah,kat gua musang ni ayam 7.50 perkilo..makan apa yang ada sahaja...ala kadar untuk hidup...

Tanpa Nama berkata...

kalau DS Najib buat pengumana SBPA batal dan guna SSM dan kakitangan naik gaji 2000 disemua gred aku yakin BN akan tawan semua negeri termasuk negeri pembangkang
gred jawatan kekal gred lama....tak ada yg akan tak setuju umur kekal mcm yg dah sign

Tanpa Nama berkata...

harap cadangan CUEPACS menjadi kenyataan,dah tentu semua penjawat awam berpuas hati.cuma berkenaan syarat,kecualikan apa-apa syarat sebelum 2012.kalau nak kenakan syarat hendaklah pd tahun 2012 & ke depan...pelarasan gaji kena sekat selama 9 tahun masalah tu..

Tanpa Nama berkata...

kalau saya datuk.....saya dapat pinjaman mudah 250 juata untuk ternak lembu dan beli rumah di singapura.....

kalau saya tan sri...saya dapat pinjaman mudah untuk beli MAS RM1.8bilion

semua hutang boleh di lupus, tanpa apa-apa bayaran,

kalau saya datuk, tan sri ada macam-macam lagi....kita jumpa disana....

kalau saya PA...macam-macam surat tunjuk sebab kena beri pada bos...keberhutangan yang serius....hutang koperasi, hutang along...dan macam-macam lagi....kita jumpa di sana.....

Tanpa Nama berkata...

kalau saya datuk.....saya dapat pinjaman mudah 250 juata untuk ternak lembu dan beli rumah di singapura.....

kalau saya tan sri...saya dapat pinjaman mudah untuk beli MAS RM1.8bilion

semua hutang boleh di lupus, tanpa apa-apa bayaran,

kalau saya datuk, tan sri ada macam-macam lagi....kita jumpa disana....

kalau saya PA...macam-macam surat tunjuk sebab kena beri pada bos...keberhutangan yang serius....hutang koperasi, hutang along...dan macam-macam lagi....kita jumpa di sana.....

Jumaat, Februari 24, 2012 12:31:00 PM

--------------------------------

Ada prasa kata yg mengandungi unsur fitnah, laporan polis harus dibuat, seruhanjaya komunikasi dan multimedia / skmm mohon kesan dari mana datang ip komen tersebut.

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum

GRED 1 - 16 LAYAK GUNA BASIKAL KENAPA BELI KERETA?
GRED 17 - 26 LAYAK GUNA KERETA BUATAN MALAYSIA KENAPA BELI KERETA IMPORT?
GRED 27 - 40 LAYAK VIOS DAN SEPERTINYA ..........
GRED 41 KE ATAS BOLEH BELI LA APA YANG TERMAMPU.

Kekadang memang terguris melihat rakan golongan pelaksana dilakukan sedemikian rupa.

Jika di Kedah basikal dipanggil gerek. Kita lihat dikampung kini gerek banyak digunakan oleh pelajar kesekolah. Alhamdulillah kebanyakan hampir 8% rumah memiliki kereta.

Bagi saya ianya lebih berhemah dan kita lihat kumpilan bawahan ini sekurang2nya mereka tidak banyak menyusahkan kerajaan dan mampu berdikari.

Apa nak megahkan jika kita lihat golongan atasan kereta besar, pemandu, minyak, penyelenggaraan, tol semuanya masih bertongkat kepada kerajaan.

Kesimpulan kumpulan ini hebat berhemah dan tidak terlalu bergantung harap lepada kerajaan untuk bermegah dan bergaya. Daripada segi kemuliaan kumpulan bawahan lebih hebat kerana sanggup merendahkan maruah demi kebenaran dan haknya.

Tanpa Nama berkata...

saye sokong dengan tuntutan baru oleh CUEPACS,,,tlglah kerajaan rapatkan jurang antara golongan atas dan bawah ni,,,kalu nak tahu,,,gred 41 -44 ni gaji taklah seberapa kalu duk bdr besar,,nak beli rumah pun terpaksa ..lah cari kat jauh nun di kawsn luar bandar,,penjawat awam malaysia ni mcm low class bag saye,,,gaji tk sepadan dgn kenaikan kos hidup yg melebih sangat!!! PLZZZZ bantu kami,,,kami bukannyer nak kaya raya tapi cukuplah kalu buleh hidup dgn selesa,,,tak tertekan,,ni tak,,,sumer mahal,,keter proton pun jual mahal, kualiti tk seberapa,,,dah minyak mahal tapi pengeluar minyak...ALAHAI jgn setakat polermik jer!!!

Tanpa Nama berkata...

bersyukur dgn apa yg ada..rezeki dah ditentukan allah......bila ada rasa syukur baru hati akan tenang..insyaallah..org yg paling kaya ada org yang sntiasa merasa syukur dan cukup dgn pemberiannya....amin.....

Tanpa Nama berkata...

Berilah,btlah keputusan yang terbaik PM... We Love U.

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah kalau ini berita baik untuk kakitangan kerajaan bagaimana pula dengan pesara yang dah tua..... biasanya kami ni sentiasa ditinggalkan aja lah, kalau adapun itu adalah untuk pesara yang bekas orang-orang besar aja....(biasanya begitullah). kali ini Datuk presiden sendiri nampaknya yang berusaha, mungkin adalah sikjit untuk kami khususnya N17. macamanapun kalau setakat 30--40 inggit tu tak payahlah...sebab yang orang besar tu nampaknya dapat 5 -6 ratus inggit pulak. ini bukan kerana kami tak bersyukur tapi diskrimanasi tak adil. yang sebenarnya mjemerlukan duit adalah gulungan kami bulan orang-orang besar tu... maaf

Tanpa Nama berkata...

kalau DS Najib buat pengumana SBPA batal dan guna SSM dan kakitangan naik gaji 2000 disemua gred aku yakin BN akan tawan semua negeri termasuk negeri pembangkang
gred jawatan kekal gred lama....tak ada yg akan tak setuju umur kekal mcm yg dah sign

..........................................

Bagus juga cadangan encik ini kan ! Hope inilah yang akan PM umumkan ! Harap ajelah ! SBPA ini kan poning ! Baik kekal aje SSM ! Memang kerajaan dapat puaskan hati 1.2 juta PA kan !

Tanpa Nama berkata...

kenapa KPPA blok FB PA yang bertanya,?tanya secara sopan je.nak lari dari masaalah ke atau tak nak mengaku kesilapan?

Tanpa Nama berkata...

Jangan memberi satu ekor ikan bilis sahaja orang tua dikampung pun mau juga.

Tanpa Nama berkata...

PADA SAYA
ADIL mesti untuk penjawat awam dan rakyat malaysia kerana wang kerajaan adalah wang rakyat Malaysia, bukannya hak total penjawat awam sahaja.
BUKANKAH Sudah diluluska maka laksanakan lah kenaikan 7-13 peratus dari gred 1-54, Jusa dan Premier.
Jika 7-13 peratus kenaikan baharulah adil kepada seluruh rakyat malaysia kerana itu yang diluluskan di Parlimen Malaysia.

Jangan rompak wang rakyat kerana PA dan bukan PA turut membayar cukai. Bahkan ramai PA tak layak bayar cukai dan ada yg bayar ciput kerana elaun tidak dicukai.

PA PA

Tanpa Nama berkata...

Saya bersetuju jika SBPA dibatalkan dan dikekalkan dengan SSM ! Gaji naik semua gred sama iaitu RM 1500 ! Mesti semua PA akan tersemyum lebar dan selesaikan tsunami yang melanda PA ni ! Hope PM will consider tis !

Pegawai Pemerhati berkata...

GRED 1 - 16 LAYAK GUNA BASIKAL KENAPA BELI KERETA?

GRED 17 - 26 LAYAK GUNA KERETA BUATAN MALAYSIA KENAPA BELI KERETA IMPORT?

GRED 27 - 40 LAYAK VIOS DAN SEPERTINYA ..........

GRED 41 KE ATAS BOLEH BELI LA APA YANG TERMAMPU.

-----------------------------------


macam-macam.....RESPECT BRO!

Tumbuh Merendang si pohon Keranji,
Selepas hujan timbul lah pelangi,
Takbur dan sombong sangatlah terkeji
Hormat menghormati pasti disayangi.

Tanpa Nama berkata...

Saya bersetuju jika SBPA dibatalkan dan dikekalkan dengan SSM ! Gaji naik semua gred sama iaitu RM 1500 ! Mesti semua PA akan tersemyum lebar dan selesaikan tsunami yang melanda PA ni ! Hope PM will consider tis !

Jumaat, Februari 24, 2012 3:04:00 PM
++++++++++++++++++

stuju terma SBPA banyak perkataan 'PAKSA".

Ujud Sistem Saraan Baru mula Jan 2013.. SSM dikekal skrg.

Tanpa Nama berkata...

Saya kenal PM, Beliau adalah seorang yg berfikiran drastik/berani buat keputusan.difisit negara akn meningkat jika gaji naik byk.namun difisit kembali menurun sedikit demi sedikit jika perbelanjaan dlm negara lancar dan kuasa beli rakyat meningkat namun cukai tertentu perlu dinaikkan untuk mengimbangi hutang negara.ekonomi akn meningkat.

jika gaji naik sedikit,pastinya barang akan naik sedikit.dan jika gaji naik byk,barang akan naik juga sedikit.tak logik jika teh secawan sebelum ini rm1 akan naik rm3 walau kerajaan bg naik byk gaji.gaji naik byk atau sikit,barang tetap akan naik sedikit.

penganalisis.

Tanpa Nama berkata...

............

Tanpa Nama berkata...

Saya bersetuju jika SBPA
dibatalkan dan dikekalkan
dengan SSM ! Gaji naik
semua gred sama iaitu RM
1500 ! Mesti semua PA akan
tersemyum lebar dan
selesaikan tsunami yang
melanda PA ni ! Hope PM
will consider tis !
Jumaat, Februari 24, 2012
3:04:00 PM
++++++++++++++++++
stuju terma SBPA banyak
perkataan 'PAKSA".
Ujud Sistem Saraan Baru
mula Jan 2013.. SSM dikekal
skrg.
Jumaat, Februari 24, 20

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

SBPA tu patut kaji betul2 biar adil.byk yg tak adil dan mengarut.kami PA bkn bodoh nk perkotak katikkan.

patut ke ada skim gabungan kelayakan spm dan sijil poli. padahal KGT masing2 TAK SAMA. bila di gabung pula gaji jadi ikut skim SPM.
Kenapa tak wujudkan skim diploma gabung dgn dgree? Tgk golongan mana yg mengamuk.
Jika KGT sama tak apa nk gabung.contoh stpm dgn diploma.KGTnya adalah sama.logik juga digabung...

Fikirkanlah wahai pembuat dasar.. Sesuai ke mcm tu?

Tanpa Nama berkata...

Cuba hayati kata2 PM.
'adil dan saksama' bagi aku maksud PM ialah 'kadar yg sama'.

well. kadar mana yg terbaik ?
rm 500?
rm1000?
rm1500?
rm2000?

setahu aku PM dah allocate rm3billion utk tujuan ini sptmana penerangan dlm SBPA.

ngko orang kira 1.4 juta PA dibagi dgn 3 billion ??

terbaiknta semua dapat merasa RM2,000.00 seorang !

kalau kira persen? hancus !
aku - Mr.Y

Tanpa Nama berkata...

PENJAWAT AWAM ? ? ?
Tidak boleh minta peratus yang lebih dari yang diluluskan dalam bajet lepas iaitu
7-13 peratus kenaikan.
Jika melebihi dari yang diluluskan ibarat MENCURI wang rakyat.
Jadi yang sesuai ialah kenaikan 7-13 peratus pada SSM P2/P3 T1 setiap gred sebagai P1T1 SBPA. Isunya gred apa yg dapat 13peratus dan gred apa yg 7 peratus.

MAKA
1. jangan curi duit rakyat
2. jangan sampai pelaksana ejek yg berijazah asyik nak lebih dan yg berijazah pula ejek pelaksana Sijil Ciput gaji nak selori.

Tanpa Nama berkata...

sekarang ni dah jelas niat hati kelompok KSU.... terika kasih ajalah.... cakap tak serupa bikin..... ingatkan pagar boleh jaga tanaman rupanya pagar tu ibarat haruam makan anak!!!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

kenapa KPPA blok FB PA yang bertanya,?tanya secara sopan je.nak lari dari masaalah ke atau tak nak mengaku kesilapan?

Mungkin takut dengan bayang-bayang sendiri. Mereka takut kerana kesilapan mereka selama inimula dihidu.........

Tanpa Nama berkata...

Saya kenal PM, Beliau adalah seorang yg berfikiran drastik/berani buat keputusan.difisit negara akn meningkat jika gaji naik byk.namun difisit kembali menurun sedikit demi sedikit jika perbelanjaan dlm negara lancar dan kuasa beli rakyat meningkat namun cukai tertentu perlu dinaikkan untuk mengimbangi hutang negara.ekonomi akn meningkat.

jika gaji naik sedikit,pastinya barang akan naik sedikit.dan jika gaji naik byk,barang akan naik juga sedikit.tak logik jika teh secawan sebelum ini rm1 akan naik rm3 walau kerajaan bg naik byk gaji.gaji naik byk atau sikit,barang tetap akan naik sedikit.

**********************************
Masalahnya sekarang ... Gaji naik sikit, kos untuk hidup naik banyak .. Cuba pergi pasar .. bawa RM 50, apa yang boleh beli ... Kalau makan kat luar RM 100 cukup bagi satu keluarga seramai 8 orang ... Susah3x .. macam ni nak hidup selesa.

Orang Lama PA berkata...

Saya bersetuju jika SBPA dibatalkan dan dikekalkan dengan SSM ! Gaji naik semua gred sama iaitu RM 1500 ! Mesti semua PA akan tersemyum lebar dan selesaikan tsunami yang melanda PA ni ! Hope PM will consider tis !

Jumaat, Februari 24, 2012 3:04:00 PM
++++++++++++++++++

stuju terma SBPA banyak perkataan 'PAKSA".

Ujud Sistem Saraan Baru mula Jan 2013.. SSM dikekal skrg.

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Saya setuju .... Siapa nak SBPA lantak lah dia .. Yang nak kekal J/Kuasa Kabinet silakan, Nak teruskan SSB ... bagus juga ... Nak hayati SSM .. boleh "sokmo" ... sepatutnya Kerajaan bagi pilihan kepada PA untuk memilih skim mana yang dia nak ,,,,,, Saya .. pilih yang terbaik.

Tanpa Nama berkata...

Mungkin tuan selesa kerana dalam kalangan atasan tetapi terus terang bagi golongan pelaksana hakikatnya masih dalam kumpulan kemiskinan. Jika dilihat faktor kenaikan harga barangan yang mendadak, kos perubatan, pendidikan, hiburan dan sosio semasa amatlah kewajaran supaya kimpulan pelaksana tidak menjadi mangsa kekejaman keadaan semasa kini.

Jika kerajaan tidak mampu untuk memberi kenaikan gaji PA nescaya PM sebagai Menteri Kewangan serta penasihat2 kewangan yang lebih arif sudah tentu tidak berani memberi lampu hijaunya, Begitu juga jika sudah tahu kerajaan mengelami kegawatan kewangan masakan golongan JUSA dan Primier merangka kenaikan gaji mereka berlipat ganda.

Tanpa Nama berkata...

PM dijangka umum gaji minimum sektor swasta Mac ini


2012/02/24
SEREMBAN: Polisi mengenai gaji minimum pekerja sektor swasta dijangka diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada bulan depan.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Dr S Subramaniam, berkata pada masa ini kementeriannya dalam proses akhir menyiapkan segala perkara yang perlu sebelum pengumuman dilakukan.
"Langkah ini akan memberi manfaat kepada 30 peratus daripada pekerja tempatan yang pada masa sekarang mendapat gaji kurang daripada RM900," katanya kepada pemberita selepas majlis peletakan batu asas bangunan baru Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Labu, dekat sini, hari ini.
Beliau berkata, polisi baru mengenai gaji pekerja swasta itu tidak akan menggugat keupayaan negara bersaing di antarabangsa mahupun mengurangkan peluang pekerjaan.

"Semua ini sudah diambil kira dan kadar yang akan kita umumkan ini akan mendatangkan kebaikan kepada negara termasuk meningkatkan ekonomi, memastikan lebih banyak peluang pekerjaan untuk pekerja tempatan dan secara tidak langsung ini akan mengurangkan bilangan pekerja asing di negara ini," katanya. - BERNAMA

Tanpa Nama berkata...

Mr. Y, Mungkin encik tidak tersedar mengunakan arithmetic untuk menyelesaikan masalah.Kalau badjet ada 3 billion (RM3,000 juta) ini bermaksud jumlah ini haruslah dibahagikan oleh 12 bulan dan dibahagikan lagi oleh jumlah emolumen 1.4 juta PA. Ini barulah kadar yang serata bagi setiap PA.Ini juga barulah darjah 4 mathematic,jangan cakap tingkatan satu mathematic lagi yang lebih susah.

Tanpa Nama berkata...

Saya bersetuju jika SBPA dibatalkan dan dikekalkan dengan SSM ! Gaji naik semua gred sama iaitu RM 1500 ! Mesti semua PA akan tersemyum lebar dan selesaikan tsunami yang melanda PA ni ! Hope PM will consider tis !
.........................................

Bagus ye kekal SSM semua naik naik RM 1500 ! Sy rasa tidak susah untuk kerajaan beri RM 1500 utk semua PA ! Adil dan Saksama ! SSM ini sistem yang sangat bagus ! Tak perlu sistem baru yang kalut malut tu ! Buat malu aje ! PTD ni patut dilucutkan tugasan nya ! Tugas PTD tidak perlu lg buat malu aje !

Tanpa Nama berkata...

sbpa :

1. gaji ciput vs gaji naik ala kadarnya.
2. skim lama dujumudkan(ssb, ssm, kabinet) Vs Sbpa
3. gred sokongan vs kumpulam pelaksana
4. dulu 3 kumpulan vs 4 kumpulan
5. darjah 6 vs pmr
6. spm, sijil vs spm
7. sijil vs stpm
8. stpm vs diploma
9. turun gred vs upgred
10. ada jawatan vs dijumudkan
11. junior vd senior
12. tiada bracket vs ada bracket
13. kenaikan 3% vs 200 %
14. sesakman vs kayaman
15. sesakman vs jutawanman
16. kayaman vs jutawanman
17. exit policy vs exit policy 60%
17. sistem demokrasi vs sistem paksa
18. jom sepi vs jom heboh
19. hentam saja la .. vs aku bos la
20. ngko sambung ...

Tanpa Nama berkata...

cercita ...

Tanpa Nama berkata...

Saya bersetuju jika SBPA dibatalkan dan dikekalkan dengan SSM ! Gaji naik semua gred sama iaitu RM 1500 ! Mesti semua PA akan tersemyum lebar dan selesaikan tsunami yang melanda PA ni ! Hope PM will consider tis !
.....................................

Alamatnya banyaklah PA bawahanakan tamatkanbujang telajaknya

Maka kembali bersinar jualan kereta nasional.

Bertambahlah hutang dan staff bank bersilih ganti merayu PA.

Maka pihak 27 -41 akan tukar kereta vios kepada camry.

44 - 54 akan tukar pakai toyota alphard.

Jusa dan turus akan tukar BMW 5 series kepada BMWX6

Amat bagus cadangan diterima tetapi camna pula JUSA dan TURUS mahu terima,,,,,,,,,,,, bagi merekaitu sangatlah cipuutttt......

Tanpa Nama berkata...

wayang jer ..
sbpa ditangguh.
ssm dikekalkan hingga ?

[alasan : tak dapet penuhi permintaan kopek]
- [kos permintaan kopek amat tinggi]
akan kaji smula dlm waktu terdekat.

kopek stuju dan minta dilihat permintaan PA.

pong!! pang !!! bang !!! minah tertipu bang .. dol said meleset lagi...

wayang tamat.
happy ending .. semua orang nangis.

Tanpa Nama berkata...

Sebenarnya Kerajaan BN bercita besar menjadikan Malaysia sebuah negara maju berpendapatan tinggi.

Aku percaya DS Najib seorang yang berani. Semoga permintaan kenaikan gaji kumpulan pelaksana Gred 5-1 T1 sekurang2nya RM1500 akan diluluskan demi kebajikan rakyat yang setia dengan BN,.... sama juga Gred 4-1, 3-1 , 2-1, 1-1 ... yang lain tu tumpang rezeki ler... Doakan yang terbaik pada 12 MAC 2012 ??? Betul ke ?

Tanpa Nama berkata...

nie baru the best...tp undi ttp rahsia..sbb bgku..bila PR memrintah kelak pn..PA pasti akn dpt gaji sperti cdgn Cuepacs.

Tanpa Nama berkata...

ya..undi tetap PR...

Ezzu Raza berkata...

http://www.ezzuraza.blogspot.com/2012/02/hasil-semakan-sbpa.html

Tanpa Nama berkata...

Hai sekalian penjawat awam yang telah dilantik semasa pemerintahan kerajaan Barisan Nasional. Undilah Barisan Nasional dalam pilihanraya umum yang akan datang. Hargai dan kenanglah kerajaan ini yang telah memberikan anda sekalian peluang untuk mencari rezeki secara halal. Andai kata anda hendak juga mengundi pihak pembangkang saya cabar anda letak jawatan dan kemudian memohon kembali jawatan itu setelah parti pembangkang memenangi pilihanraya umum. Andai anda berani silakan..kita tengok sama ada kerajaan yang anda pilih itu nanti akan melantik anda.

Tanpa Nama berkata...

Ianpa Nama Jumaat, Februari 24, 2012 4:52:00 PM

Kami dah lama dah mulakan gerakan untuk pastikan Kedah kembali kepada BN. Tak tahu pula dgn kumpulan atasan kerana mereka banyak xlayan dalam PRU dlm erti kata banyak xundi dan peluang banyak digunakan untuk enjoy keluar negara.

Kami xmahukan judi nasib kepada pembangkang kebanyakan kepalsuan dan dusta hingga kemudahan terdahulu rosak tanpa selenggara. Lihat Station Bas Shahab Perdana xterurus sedangkan itulah permulaan pelancong dihidangkan pemandangan di Kedah.

Pusat hiburan melampau hingga kependalaman. Paling sedih kediaman kini walaupun kawasan agak ..... hujan lebat 10 minit saja terhidang takungan banjir kilat dan semua barang akan hanyut dibawa air.

Kekadang sampah sarap taman sebelahan xkutip sampai seminggu dan akibatnya terbau ....... cukai pintu tinggi.... selenggara peparitan kena urus sendiri. Rumput hadapan kena bersih sendiri. Masalah kesasakan parking amat ketara dan silap parking kena saman lagi. Janji dulu itu semua free.

Nak senang kebandar guna kapcai... tupun topi keledar mahal sikit tinggal tali aje. Silap haribulan kapcai pun tinggal bunga atas jalan aje.... nak buat camna tulah kenagara islam dan kebajikan...

Tanpa Nama berkata...

Adalah dicadangkan agar pemimpin tertinggi CEUPACS turut sama berkempen dalam PU nanti utk memastikan kemenangan besar BN disemua negeri. kita semua (PA) adalah mata dan telinga kerajaan. Pastikan kita juga menjadi mulut dan suara kerajaan dengan menyampaikan segala usaha kerajaan sekarang ini yang telah dapat membela nasib rakyat terutama penjawat awam. Hidup Barisan Nasional. 1 Malaysia.

Tanpa Nama berkata...

Kami penjawat awam yang ada di Sabah ini juga turut menyokong Kerajaan BN. Kami berterima kasih kepada kerajaan BN yg telah melantik kami sebagai kakitangan kerajaan (mahal ni status)Sejak merdeka sudah 3 generasi saya adalah kakitangan kerajaan. Saya dan kawan kawan di sini tetap setia dengan BN. Kami mengharapkan juga rakan rakan di semenanjung juga tetap setia dengan BN.

Tanpa Nama berkata...

HARAP PM BUAT KEPUTUSAN YANG BAIK UNTUK SEMUA PIHAK KERANA GAGASAN BELIAU RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN.HARAP HARAP KUMPULAN PELAKSANA DAPAT BERITA BAIK BUKAN MENYEDIHKAN,TIADA LAGI BUAT PART TIME KERJA GUARD KERANA KOS SARA HIDUP TINGGI.

Tanpa Nama berkata...

jangan kempen isu politik,perbahas tajuk bukan isu politi

Tanpa Nama berkata...

Apa macam gaji pnp naik seratus...gaji pelaksana naik RM2k...baru adil..baru gaji pelaksana lebih dr gaji pnp...aku harap dato najibullah bg kenaikan lebih rm2k pd pelaksana...pnp naik rm50 xpe dah...sokong

Adam berkata...

Kakitangan Awam harap pengumuman yang benar-benar bermakna. Jangan seperti JANJI Timbalan Perdana Menteri ke atas Kakitangan Pendidikan. Janji konon satu pengumuman YANG MENGEJUTKAN, TAPI AKHIRNYA LAGU LAMA DIDENDANGKAN. HABUK TAK ADA...!!!

Tanpa Nama berkata...

Cik Sonah oii kekadang kena juga jalan ada coner jika tidak menangatuk dibuatnya. Akupun hairan kenapa Kelantan,Kedah, Penang dan Selangor pun kena tunggu Kerajaan Pusat bagi keputusan untuk kenaikan gaji. Sedangkan PA negeri merekalah berkuasa nak tambahkan kenaikan PA Pelaksana yang banyak bekorban untuk mereka pada PRU12 sepatutnya berkewajaran dinaikkan 500%. Tu baru katakan kerajaan berkerbajikan.

Cayalah PM xakan musnahkan harapan PA pelaksana tetapi tak tahu pula JUSA dan Turus boleh terimanya.....

Percayalah PRU13 penentu penerus RAHMAN mengikut analisis politik. R - Tun Abd Razak,H- Tun Hussein,M- Tun Mahathir, A-Tun Abdullah, N- DS Naajib.......

Apa yang PM xakan ulangi perjudian sepertimana Tun Abdullah Badawi yang habiskan wang terlalu banyak tetapi atas kedekut nak keluarkan insentif pada PA maka berlakulah tsunami PRU12. Sejarah xakan berulang kembali.

Biarlah apa yang cuepacs cadangkan itulah terbaik bagi kumpulan pelaksana dan xtahu pula camna dgn geng cik sonah mungkinkah nak up lagi kot... dan jangan biarkan cadangan cuepacs jadi gerhana dalam mimpi semata2.

Tanpa Nama berkata...

Diharap Perdana Menteri akan mengumumkan suatu pengumuman yang bersifat menang-menang di antara pegawai atasan dengan kakitangan bawahan. Umum mengetahui bahawa penentang terhadap SBPA sebelum ini adalah disebabkan sifat SBPA itu sendiri yang begitu tidak adil dan boleh memporak perandakan perkhidmatan awam itu sendiri bila skim-skim bertingkat yang diwujudkan itu sebenarnya memberikan masalah iaitu skim 2 dan 3 iaitu melibatkan STPM + Diploma dengan Diploma. Misalnya gred 32 akan jadi bawahan kepada gred 29, malahan gred 36 pun akan jadi bawahan kepada 29, ini bukannya nak mempertikaikan gred 29, tapi ini dari segi struktur organisasi yang akan jadi punah ranah disebabkan sistem pangkat berlapis yang disusun tidak mengikut kadarnya. Adalah lebih baik untuk kumpulan 27 hingga 40 digabungkan dalam satu skim saja, tak payah asing-asing, mislanya gred 27 3-1, gred 29 3-2, gred 32 3-3 dan seterusnya.

Selain itu isu skim-skim lain yang terainaya yang dianak tirikan sedangkan ada skim lain yang diberi kenaikan mendadak sedangkan dari bebanan tugas lebih kurang saja, apa sudah jadi, paling terasa sekali adalah gred 22 dan 26 yang sebelum ini adalah penyelia tiba-tiba jadi bawahan pula, itu pun melingkupkan struktur operasi jabatan juga.

Banyak hal lain, isu gaji penjawat awam yang kenaikan terlalu rendah sedangkan pegawai atasan naik mendadak hingga tahap tak sedar diri, isu perkara 9 pekeliling perkhidmatan bil 13 tahun 2011 berkenaan exit policy, dan banyak lagi kalau nak disenaraikan.

Harap Perdana Menteri dapat mempertimbangkan keadaan yang lebih baik dan bersifat menang-menang kepada semua penjawat awam, perlu diingat dalam kemelut SBPA ini pun penjawat awam masih setia mempertahankan kerajaan kerana terdapat komen-komen oleh penjawat membela pihak kerajaan yang dihina oleh pihak pembangkang. Harapnya jangan disia-siakan kesetiaan penjawat awam yang mempertahankan kerajaan walaupun dalam kemelut SBPA, ini kerana penentangan penjawat awam adalah berkenaan SBPA, penjawat awam tidak menentang kerajaan, secara majoritnyalah.

Harapnya pengumuman Perdana Menteri pada 12 Mac ini tidak seperti menabur anai-anai ke atas tiang titi, kerana titi akan roboh kalau kayu sudah reput, bermakna, jangan memberikan pengumuman yang mendukacitakan penjawat awam sudahlah, perbaiki SBPA dan siasat dalangnya untuk dikenakan tindakan yang keras untuk keadilan semua.

Tanpa Nama berkata...

jangan kempen isu politik,perbahas tajuk bukan isu politi

--------------------------------------
politik dan kerjaan tidak boleh dipisahkan. kerajaan adalah politik dan politik adalah kerajaan. semua yg terjadi ini adalah disebabkan politik.

Tanpa Nama berkata...

Dalam perbelanjaan kena berhemah, jangan mudah tergoda dengan benda-benda mahal yang mudah sangat didapati secara berhutang. Misalnya kereta, mula-mula kerja kalau perlu guna kereta, belilah kereta terpakai yang murah dulu, bila dah kerja tiga atau empat tahun, sudah ada simpanan yang banyak, barulah cari kereta baru yang sekadarnya dengan kemampuan kita.

Ada orang yang bila mula kerja dan sedar diri akan kemampuan dirinya sanggup naik bas atau komuter aau naik basikal selama setahun, dalam tempoh itu kumpul duit beli motor, kemudian tahun ketiga beli kereta terpakai yang berharga lebih kurang RM 5,000. Nak cari kereta baru pun kumpul duit lagi sampai tahun ke lima, keenam atau ketujuh untuk beli kereta baru yang sepadan dengan kemampuan. Perlu ingat pebelanjaan diri, kepada yang laki-laki kamu perlu simpan duit sama untuk belanja kahwin, perbelanjaan yang berhemah akan tidak menyebabkan kita terbelenggu dengan hutang yang tidak berkesudahan hingga memaksa diri untuk menerima rasuah dan membuat penipuan atau penyelewengan demi untuk menampung kehidupan mewah yang bukan satu keperluan pun, apa yang penting adalah hidup sekadar kemampuan kita.

Saya memahami kos sara hidup adalah tinggi sekarang ini, terutama di bandar, maka pengumuman Perdana Menteri perlu melihat keadaan kos sara hidup di bandar terutama melibatkan tempat kediaman, kalau sewa rumah pun RM 600 - RM 1000 sebulan, macam mana nak hidup kalau macam ini kalau bagi seorang kerani yang baru kerja dengan gaji RM 820.39? campur dengan elaun itu dan ini dapatlah RM 1,200.00 lebih sikit, kerajaan perlu lihat dalam isu perumahan di bandar untuk penjawat awam iaitu penyediaan kuarter atau skim perumahan mampu milik untuk penjawat awam supaya isu ini tidak berpanjangan hingga membuka ruang terhadap rasuah dan penyelewengan atau penipuan serta salahguna kuasa. Saya melihat isu kakitangan awam di bandar adalah melibatkan isu tempat tinggal, kalau kerajaan tidak dapat sediakan kuarters untuk kakitangan, maka elaun Imbuhan Tetap Perumahan bagi kakitangan awam di bandar perlu dikaji untuk diberi pada kadar yang sepatutnya, banyak lagi isu lain, tapi ini isu yang paling jelas sekali di bandar melibatkan penjawat awam. Harap kerajaan lihat perkara ini demi kepentingan bersama, tidak guna marah orang itu terima rasuah, penipuan, penyelewengan serta salah guna kuasa sedangkan kebajikan orang yang berkenaan tidak dibela dengan sewajarnya pun. Saya bukannya menyokong rasuah dan salah laku lain, tapi kita kena lihat punca-punca yang menjadikan perkara ini.

Tanpa Nama berkata...

MENGAPA KASTAM BOLEH TERLIBAT RASUAH?

Sebelum ini kita dikejutkan dengan berita rasuah di kalangan pegawai Imigresen sebelum dikejutkan lagi dengan berita Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang telah menahan 62 pegawai Jabatan Kastam Diraja Malaysia menerusi Operasi 3b kerana dipercayai terbabit dalam rasuah, aktiviti pengubahan wang haram dan pelbagai kesalahan lain. Memang benar kita perlu mengakui bahawa SPRM hanya menjalankan tugas yang telah diamanahkan kepada mereka dan aku juga bersetuju bahawa mereka yang terlibat dalam kes rasuah ini haruslah diambil tindakan yang sewajarnya andai kesalahan mereka itu dapat dibuktikan di mahkamah kelak.

Namun begitu, seandainya cadangan yang aku kemukakan sebelum ini berkaitan dengan kenaikan gaji kastam diselaraskan dengan gaji yang diterima oleh ATM dan PDRM, tidak mustahil gejala rasuah ini mampu dicegah lebih awal tanpa perlu menyusahkan SPRM untuk membuat siasatan yang sekaligus mencemarkan nama baik dan kredibiliti warga kastam lain yang langsung tidak terlibat dalam gejala rasuah. Aku ingin memaparkan secebis luahan rasa seorang sahabat yang sedang berkhidmat dalam Kastam ketika ini, "Bila timbul kes macam ni, nak pakai uniform pun aku malu sebab orang luar pandang serong pada kastam sedangkan aku tak ambik rasuah pun."

Menurut beliau, Kastam ni harap rank je lagi tinggi dari polis dan askar tapi tangga gaji lebih rendah dari kedua-dua unit beruniform tersebut. Contohnya, tangga gaji seorang kastam berpangkat Penguasa adalah sama dengan tangga gaji seorang pegawai polis berpangkat Inspektor sedangkan penguasa Kastam adalah gred 41 berbanding inspektor polis yang bergred 22. Ini belum termasuk keistimewaan serta elaun lain yang dinikmati oleh polis dan askar walhal kesemua mereka membawa Gencana Diraja.

Apa-apa pun, aku menghormati ketiga-tiga unit beruniform ini yang penuh dengan tradisi dan sejarah mereka tersendiri. Namun pada masa yang sama, aku begitu simpati dengan nasib sahabatku dalam Kastam sekarang ini yang tangga gajinya tidak setimpal dengan amanah yang dipikul. Lu pikirlah sendiri....harap-harap jangan sampai ada lagi kejutan di masa depan berkaitan warga beruniform ini.

Tanpa Nama berkata...

Kerajaan perlu mengkaji struktur gaji kakitangan awam dengan keadaan ekonomi semasa, begitu juga dengan penjawat awam perlu berusaha untuk memperbanyakkan dana kerajaan melalui khidmat yang berkesan dan berhemah, hindari salah laku seperti rasuah, penyelewengan, penipuan dan salah laku kerana itu semua akan menyebabkan banyak kehilangan dana kerajaan, misalnya rasuah untuk membenarkan penyeludupan barang-barang, atau salah guna kuasa untuk membenarkan penyeludupan maka kerajaan akan kehilang cukai, begitu juga dengan penyelewengan serta penipuan dalam urusan kerajaan, itu akan memberikan kerugian kepada kerajaan.

Pihak kerajaan perlu serius dalam mentranformasikan perkhidmatan awam supaya lebih berkesan. Penguatkuasaan peraturan-peraturan perlu lebih diperketatkan untuk membasmi gejala perosak yang memberikan kerugian terhadap kerajaan.

Selain itu, isu ekonomi, kerajaan perlu memperketatkan kawalan harga terhadap barang-barang supaya peniaga tidak sesuka hati menaikkan harga barang demi kepentingan diri mereka sedangkan ramai orang lain termasuk juga yang bukan penjawat awam jadi mangsa. Kerajaan terlalu banyak berlembut, kononnya pendekatan mendidik, tapi kalau sudah pendekatan mendidik sudah tidak dipedulikan oleh masyarakat, maka pendekatan menghukum pula perlu dilaksana untuk membetulkan keadaan. Doughlas McGregor melalui teori x dan teori y adalah relevan untuk diguna pakai kerana kalau tidak boleh dengan secara lembut, maka kena guna pendekatan paksaan untuk mengikut peraturan.

Pihak kerajaan perlu lebih sensitif dengan apa akan berlaku kepada masyarakat dan negara pada masa-masa akan datang, kalau dibiarkan gejala yang tidak sepatutnya seperti perlanggaran undang-undang, negara kita akan musnah dan generasi negara ini akan jadi punah ranah di masa hadapan kerana sistem bernegara telah hancur, sistem masyarakat telah rosak, sistem akhlak telah punah ranah, sistem peraturan telah jadi caca marba, sebab itulah kita lihat banyak kegiatan yang boleh dikategorikan sebagai subversif, espionaj dilakukan untuk kepentingan diri atau puak-puak tertentu dilakukan secara sesuka hati hingga mencemarkan imej negara serta mendatangkan masalah kepada negara serta masyarakat seperti demontrasi tak tentu arah, hasutan perkauman dan sebagainya dengan alasan hak asasi manusia, oleh itu undang-undang sedia ada perlu digunakan untuk membentu masyarakat menjadi baik, penguatkuasaan undang-undang bukannya untuk menyiksa, menindas dan menzalimi masyarakat, tetapi untuk membentuk masyarakat yang baik demi kelangsungan negara ini demi kebajikan generasi akan datang, kebebasan tanpa had hanya akan memusnahkan diri sendiri, masyarakat, dan negara sahaja. Perubahan ke arah negara maju tahun 2020 hanya akan dicapai oleh masyarakat yang mempunyai tahap pemikiran kelas pertama dan bukannya persediaan prasarana kelas pertama sahaja kerana ketiadaan pemikiran kelas pertama tapi disediakan prasarana kelas pertama ibarat memberi bunga kepada beruk kerana akan dimusnahkan sahaja kerana tiada langsung penghargaan terhadap apa yang diberi. Minta maaf, saya bukan menyamakan masyarakat dengan beruk, tapi sekadar perumpamaan di mana kelakuan masyarakat pun ada yang sudah macam beruk hingga sanggup menjahanamkan kemudahan yang disediakan, di manakah pemikiran kononnya negara ini mencapai negara maju? Kerajaan perlu lihat perkara ini dengan lebih jelas kerana ini melibatkan kepentingan dan kelangsungan negara dan masyarakat Malaysia di masa akan datang.

Tanpa Nama berkata...

jadi la pa pun...aku okay je...

Tanpa Nama berkata...

kalau tak dapat semua apa yang dicadangkan oleh cuepacs setengah pun cukup lah tapi kalau kurang lagi aku akn kempen semua anak bini,pak, tokwan anak cucu sebelah mentua serta adik beradik ,sahabat handai semua pakat dan semua orang kampung suruh tumbangkan umno bn

Tanpa Nama berkata...

Pendapat saya, permintaan yang keterlaluan, saya bukan gaji besar...tapi...Rm 400 hingga RM700 ada logiknya....KEMAMPUAN KERAJAAN SENDIRI PUN TAK MAMPU NAK BAYAR MACAM TU...........

noname berkata...

Apa yg pasti..belum ada kepastian wahai PA sekelian , adakah sama atau lebih kurang yg cuepacs cadangkan.....atau suam-suam kuku macam yg asal...

Tanpa Nama berkata...

kalu kerajaan tak mampu apasal dia setuju jugak dan melaksanakan kenaikan melampau pada jusa keatas tu?br1m pulak dimana orang yang terima br1m pakai gelang emas tak cukup tangan, pakai wish, pakai prado dan macam2 pun dapat claim dan macam2 lagi untuk tolong yang sudah kaya makin kaya.. kita ni PA miskin bukan main susah nak tolong...

Tanpa Nama berkata...

Dato' Presiden Cuepacs...

Jika sbpa yg akan di umumkan nanti..masih tiada bezanya dgn yg asal.

sy berpendapat baik ditunda sj perlaksanaannya.Perkara ini dh berlanjutaN agak lama walaupun ianya tak septutnya terjadi sama skali.biar pegwai2 tinggi dl yg menikmatinya...merekakn watak-watak penting dan antara mereka ni lah yg 'mencipta' sbpa.

PA mcm kami semua ni blh tunggu....sehingga semua pihak bersedia samaada dari segi kewangan mahupun keikhlasan.

Kita sepatutnya dati awal lagi menolak sbpa pada hr pertama di keluarkan kepada umum kerana :

1. Lampiran C - Rujuk Jabatan Masing-masing

Tanpa Nama berkata...

Kalau kerjaaan naikan gaji semua penjawat awam so kerjaan tak susah nak bagi rm 500 bantuan kepada kakitangan kerajaan

Tanpa Nama berkata...

"pengumuman 12 Mac...30% kenaikan untuk golongan pelaksanan dan 7% untuk golongan PnP...

amacam...okkan"

OK APA.. KEJER MALAS, BELAJAR TAK TINGGI NAK NAIK MELAMPAU.. SAMA2 NAIK IKUT KELAYAKAN LA.. KALO NAK GAJI TINGGI, BELAJAR LA SMPAI ADA MASTER KER.. INI DIPLOMA PUN XDER..

Tanpa Nama berkata...

Yes...akhirnya..ramai jugak pa kita nie sokong PR pnya cadangn..sebenarnya PR la yg cdgkn gaji sebegini...jadi marila kita sma2. Mengundi PR..x rugi pnya...aku bngga bila PR yg memrinth negeri kelahiranku iaitu selangor..terbaikk wok..

Tanpa Nama berkata...

Yes...akhirnya..ramai jugak pa kita nie sokong PR pnya cadangn..sebenarnya PR la yg cdgkn gaji sebegini...jadi marila kita sma2. Mengundi PR..x rugi pnya...aku bngga bila PR yg memrinth negeri kelahiranku iaitu selangor..terbaikk wok..

Tanpa Nama berkata...

Yes...akhirnya..ramai jugak pa kita nie sokong PR pnya cadangn..sebenarnya PR la yg cdgkn gaji sebegini...jadi marila kita sma2. Mengundi PR..x rugi pnya...aku bngga bila PR yg memrinth negeri kelahiranku iaitu selangor..terbaikk wok..

Tanpa Nama berkata...

Yes...akhirnya..ramai jugak pa kita nie sokong PR pnya cadangn..sebenarnya PR la yg cdgkn gaji sebegini...jadi marila kita sma2. Mengundi PR..x rugi pnya...aku bngga bila PR yg memrinth negeri kelahiranku iaitu selangor..terbaikk wok..

Tanpa Nama berkata...

Yes...akhirnya..ramai jugak pa kita nie sokong PR pnya cadangn..sebenarnya PR la yg cdgkn gaji sebegini...jadi marila kita sma2. Mengundi PR..x rugi pnya...aku bngga bila PR yg memrinth negeri kelahiranku iaitu selangor..terbaikk wok..

Tanpa Nama berkata...

Aku sokong sgt yg kita ubah jer...tp aku rsa dh 70% pa sokong PR....gaji dberi ambik..tp sokong tetap...PR......

Tanpa Nama berkata...

Sebenarnya, CUEPACS tak perlu lh mintak lebih2 and timbul isu baru. Stick pd draf sbpa yg nak ditunjuk pd JK semakan sbpa tu. Yg lain, mintaklah lain kali. 1st thing 1st, kata omputeh.

Tanpa Nama berkata...

wceh eksyenla PA nie..nk bangkang pla...ok la gaji naik..yg korg dok sibuk ckp duit kerjaan abisla..puikk...dah mmg patutla kita naik gaji sperti perjuangan Cuepacs..bodo pnya segelintir PA yg kata x wajar..

Tanpa Nama berkata...

Tak kira kerja apa, unifom ke tidak
10 KENAPA TERLIBAT RASUAH
1.tidak takut hari pembalasan
2.tidak takut karma di dunia lagi
3.seronok bagi anak mkn duit haram
4.gaji kecik nak hidup macam jusa
5.patut pakai saga tapi Camry
6.mak-bapa dia dulu pun mkn rasuah
7.patut rmh setingkat tapi bunglo
8.ingat rasuah tu duit kopi
9.tak takut seksaan kubur
10. Didikan agama mak-bapak bagi ciput ,

Tanpa Nama berkata...

Buatla apa pun..kalau orang dah marah..org buat baik pun mesti sangka buruk gak..

Tanpa Nama berkata...

PADA SAYA
ADIL mesti untuk penjawat awam dan rakyat malaysia kerana wang kerajaan adalah wang rakyat Malaysia, bukannya hak total penjawat awam sahaja.
BUKANKAH Sudah diluluska maka laksanakan lah kenaikan 7-13 peratus dari gred 1-54, Jusa dan Premier.
Jika 7-13 peratus kenaikan baharulah adil kepada seluruh rakyat malaysia kerana itu yang diluluskan di Parlimen Malaysia.

Jangan rompak wang rakyat kerana PA dan bukan PA turut membayar cukai. Bahkan ramai PA tak layak bayar cukai dan ada yg bayar ciput kerana elaun tidak dicukai.

PA PA
......>>>>>>>>>>>>>>>

saya sukung

Tanpa Nama berkata...

cepat lagi lah pm....dah lama tunggu.naik gaji naik juga cukai.naik juga pasaran,tak ada kami sorok bawah bantal duit tu.untung lagi kerajaan,pasti menang.win-win lah

Tanpa Nama berkata...

hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman ,

Tanpa Nama berkata...

hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman , wacaya samalu lah , hidup omar osman ,

Tanpa Nama berkata...

"pengumuman 12 Mac...30% kenaikan untuk golongan pelaksanan dan 7% untuk golongan PnP...

amacam...okkan"

OK APA.. KEJER MALAS, BELAJAR TAK TINGGI NAK NAIK MELAMPAU.. SAMA2 NAIK IKUT KELAYAKAN LA.. KALO NAK GAJI TINGGI, BELAJAR LA SMPAI ADA MASTER KER.. INI DIPLOMA PUN XDER..

OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

Power sungguh ayat korang kat atas:
gue tambah lagi-SIJIL ciput gaji nak selori.
Nak bedal peratus naik besaq. kapala ingat, gomen punya duit PA saja ka mau sapu. Semua kasi sama 13 peratus naik udehhh

kija-selow

Tanpa Nama berkata...

NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!

NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!

NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!

NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!

NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!

NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!


NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!

NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!

NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!

NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!

NAK GAJI BASIC BYK...
ELAUN DITARIK BALIK!!!
WAIT N SEE!!!

Tanpa Nama berkata...

SBPA TETAP DITERUSKAN...
TP GAJI IKUT SSM,KENAIKAN PUN IKUT SSM...
KITA BAGI BONUS LUMAYAN JE AKHIR TAHUN NIE...

BUAT MASA NIE KITA BYK NAK GUNA DUIT UTK PRU13.

KALAU KAMI MENANG (BN),KAMI ADA HADIAH SPECIAL BUAT RAKYAT ESPECIALLY PA :p

Tanpa Nama berkata...

najib bakal umum yang adil dan saksama bagi penjawat awam, confirm tidak 100% seperti yang diharapkan cuepacs......

Tanpa Nama berkata...

ADIL KAH????KAH...KAH...KAH...

Gred 1 hingga 16 kenaikan sebanyak RM700,
Gred 17 hingga Gred 26 (RM1,000), Gred 27 hingga Gred 40 (RM1,500), Gred 41 hingga Gred 48 (RM1,800) dan Gred 52 hingga Gred 54(RM2,500).

seperti biasa, gred 41-48 teraniaya.

kenapakah gap antara
17-26 vs 1-16 = RM300,
27-40 VS 17-26 = RM500,
41-48 VS 27-40 = RM300,
54-52 VS 41-48 = RM700.

Tanpa Nama berkata...

hari2 tengok blog cuepacs ni balik2 petikan berita.Gaji bila nak selesai ni...makin lama makin bosan...!!

.....................................

setuju dgn kata2 anda..

emmy M44 berkata...

kasihan kalian para sokongan. jangan mengharap yg bukan2. skim SBPA dulu akan tetap dilaksanakan dengan kenaikan yg mmg beza antara sokongan dgn yg atasan. hairan, kenapa la kamu ni kuat bermimpi? anak buah dah riuh cerita nak tukar kereta, asyik bawak masuk ofis leaflet kereta dan aksesorinya. maaf, jika begitu, rungutan kononnya tertekan barang mahal adalah karut semata2, TOPENG UTK MENUNTUT GAJI TINGGI DEMI MEMUASKAN NAFSU SERAKAH SENDIRI.

Tanpa Nama berkata...

NAK KATA BODOH GRED 41...
KENAPA JELES DGN GRED 38 GAJI BYK.. DENGKI DGN KEKANAN... SEDARLAH WAHAI PUAK2 GRED 41.AWAK TUE BERAPA THN KERJA NK BEBANDING DGN PENGALAMAN PUAK2 GRED 38.. BENGONG


NAK BG EMAIL N CADANGAN KAT CUEPACS BIARLAH MUNASAH SIKIT...HAMPEHHH

Tanpa Nama berkata...

Jika PA naik gaji besar besaran spt yang dicanangkan, rasanya Kakitangan TV3 tak cukup kakitangan nak menjayakan program BERSAMAMU kerana ramai yang makin dhaif di Malaysia..
Sbabnya ramai yang bekerja sendiri atau ambil upah yang x seberapa vs harga barang yang melambung tinggi

Sekadar renungan

Tanpa Nama berkata...

wayang jer ..
sbpa ditangguh.
ssm dikekalkan hingga ?

[alasan : tak dapet penuhi permintaan kopek]
- [kos permintaan kopek amat tinggi]
akan kaji smula dlm waktu terdekat.

kopek stuju dan minta dilihat permintaan PA.

pong!! pang !!! bang !!! minah tertipu bang .. dol said meleset lagi...

wayang tamat.
happy ending .. semua orang nangis.

==============^^^^^================

padan muka semua...

Tanpa Nama berkata...

cercita .. cercita ... cercita ..

Tanpa Nama berkata...

emmy M44 berkata...

kasihan kalian para sokongan. jangan mengharap yg bukan2. skim SBPA dulu akan tetap dilaksanakan dengan kenaikan yg mmg beza antara sokongan dgn yg atasan. hairan, kenapa la kamu ni kuat bermimpi? anak buah dah riuh cerita nak tukar kereta, asyik bawak masuk ofis leaflet kereta dan aksesorinya. maaf, jika begitu, rungutan kononnya tertekan barang mahal adalah karut semata2, TOPENG UTK MENUNTUT GAJI TINGGI DEMI MEMUASKAN NAFSU SERAKAH SENDIRI.

----------------------------

jaga adab dlm berbicara.
jgn pandang org sebelah mata.
ingat awak tue ntah org kampung ulu mana n xsedar diri

Tanpa Nama berkata...

BERITA UTAMA PADA 13032012



TAJUK UTAMA

PM MEMOHON AGAR PENJAWAT AWAM SEBANYAK 1.3 JUTA AKUR KEPUTUSAN KERAJAAN

--------------------------

MMG TERBAIKLAH
KEPUTUSAN PRU PULA TERGOLEK

Tanpa Nama berkata...

PERANCANGAN TERANCANG YANG AKAN DIKELUARKAN BILA TIBA MASANYA. MMG SEMUA DAH ADA... SEMUA DAH ADA...
TINGGAL NAK KELUARKAN JE

---------------------------

GAME YG MENARIK

Tanpa Nama berkata...

emmy M44 berkata...

kasihan kalian para sokongan. jangan mengharap yg bukan2. skim SBPA dulu akan tetap dilaksanakan dengan kenaikan yg mmg beza antara sokongan dgn yg atasan. hairan, kenapa la kamu ni kuat bermimpi? anak buah dah riuh cerita nak tukar kereta, asyik bawak masuk ofis leaflet kereta dan aksesorinya. maaf, jika begitu, rungutan kononnya tertekan barang mahal adalah karut semata2, TOPENG UTK MENUNTUT GAJI TINGGI DEMI MEMUASKAN NAFSU SERAKAH SENDIRI.

----------------------------

jaga adab dlm berbicara.
jgn pandang org sebelah mata.
ingat awak tue ntah org kampung ulu mana n xsedar diri

Sabtu, Februari 25, 2012 12:34:00 AM
________________________
kg mana? ulu sat kot!
anak petani .. cuba berlagak hebat .. gaji ciput .. hutang ptptn tak slesai lagi kot !
minta maaf ler gurau apake !

Tanpa Nama berkata...

HEHEHE KITA KENA BAGI BOS KELUARKAN DULU.. BIAR PECAH PERUT JGN PECAH MULUT

Tanpa Nama berkata...

nemmy tue mmg xsedar diri...
anak kampung mana ntah
anak siapalah kau nie?
mengaibkan keturunan sendiri

Tanpa Nama berkata...

wei emmy!!!!
sudah lah kau nk mengaku M44
aku tahu cara org PTD mcmn
setakat 4-1 nk berlagak

Tanpa Nama berkata...

Langkah terhenti
Degup jantung berderai
Terus menanti seribu tahun lagi
Rela aku begini dalam suasana yg sepi
Walau tersembuyi di malam gelap gelita

Mendung hadiri bumbung telah kubina
Yakin diriku tahu engkau menjelma
Terbakar dalam hujan
Mustahil bagi diriku
Banjir dalam kemarau
Takdir yang akan memastikan

Hajat di hatiku ingin mencapai bintang
Biar beribu batu
Daya aku tak mampu

Patah pujangga biar putih tulang
Jangan putih mata dan kecewa
Biar pun hilang kemana pun jua
Namun semangat ku tetap bersamamu


dr -manje1984-

Tanpa Nama berkata...

HEHEHE KITA KENA BAGI BOS KELUARKAN DULU.. BIAR PECAH PERUT JGN PECAH MULUT

Sabtu, Februari 25, 2012 12:42:00 AM
==========================

wayang tamat. sad ending.
semua bungkus.
PA bungkus.
PRU bungkus.

Tanpa Nama berkata...

JGN minta banyak2 sgt DAto, kerajaan bukan banyak duit sgt, tengok sekarang ni banyak peruntukan untuk kementerian2 dikurangkan. Elaun perjalanan guru pun sekadar tambang teksi satu tempat duduk shj. Jabatan lain begitu jika ditanya peruntukn dikurang , dikurang

Nahar berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nahar berkata...

"TIDAK DAPAT DITEMUDUGA KERANA TIADA SURAT KEBENARAN MENDUDUKI PJJ"

Saya merupakan seorang guru yang telah tamat belajar secara Pendidikan Jarak Jauh(PJJ)pada Julai 2007. Malangnya saya belum lagi dilantik ke DG41(DG1-1) sehingga kini(2012). Saya tidak boleh menduduki temuduga untuk lantikan ke DG41 disebabkan saya tidak ada Surat kebenaran Menduduki PJJ dari Bahagian Pendidikan Guru Kementerian Pelajaran Malaysia.

Untuk pengetahuan pihak NUTP saya mula belajar PJJ dalam bidang SARJANA KOMUNIKASI MULTIMEDIA DENGAN KEPUJIAN di Universiti Terbuka Malaysia(OUM) pada Ogos 2002 dan telah tamat pengajian pada Julai 2007. Dalam tempoh itu saya telah memohon Surat Kebenaran PJJ sebanyak 3 kali sejak 2003.

Namun kesemua jawapannya amat mendukacitakan. Surat Kebenaran Menduduki PJJ tidak dapat dikeluarkan kerana kursus yg saya ikuti TIDAK ADA DALAM BIASISWA KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA. Sedangkan segala kos pengajian adalah atas tanggungan saya sendiri dan saya tidak memerlukan atau memohon biasiswa dari pihak berkaitan untuk melanjutkan pelajaran.

Walaupun begitu saya tidak berputus asa saya terus memohon Surat Kebenaran berkenaan selepas habis pengajian. Dalam tempoh dari 2007 hingga kini saya telah memohon surat kebenaran berkenaan sebanyak 5 kali lagi. Namun jawapan tetap sama. Sehinggalah saya menelefon lebih 20 kali kepada Bahagian Pendidikan Guru tentang status permohonan saya. Mereka menjelaskan permohonan saya dalam proses dan pegawai berkenaan berjanji akan mengemukan permohonan berkenaan dalam mesyuarat akan datang kerana didapati ramai yang menghadapi masalah seperti saya. Setelah lebih 2 bulan saya menunggu iaitu selepas saya menghubungi Bahagian Pendidikan Guru tempoh hari, sehingga kini ianya tetap tiada jawapan.

Justeru itu saya amat berharap pihak NUTP dapat membantu untuk menyelesaikan masalah saya dan rakan-rakan yang senasib seperti saya. Lagipun dah hampir 6 tahun saya menunggu untuk dilantik ke gred DG41(DG1-1). Malangnya disebabkan tiada Surat Kebenaran PJJ hasrat saya tidak kesampaian. Tiada Surat Kebenaran PJJ bermakna saya tidak boleh ditemuduga, apa lagi hendak dilantik ke Gred DG41(DG1-1). Mengapakah sistem yg tidak adil ini terus menghalang peluang kami untuk naik pangkat ke DG41 sedangkan kami belajar atas tanggungan sendiri demi meningkatkan ilmu pengetahuan dan kemahiran sekaligus memartabatkan profesyen perguruan.

Semoga masalah saya dan rakan-rakan mendapat perhatian sewajarnya daripada pihak QUEPAC. Jasa baik pihak QUEPAC amat saya hargai dan didahului dengan ucapan jutaan terima kasih.

Sekian, terima kasih.

Naharudin Mahzin
Guru Luar Bandar Sarawak.

Hamba Allah berkata...

da bagi betis nak peha..klw april tak selesai gak sbpa ni jgn harapla PA semua nak gaji baru..dari sebulan ada tambahan seratus langsung takdak..padan muka hangpa semua..gara2 PA yang tak tau bersyukur!

Tanpa Nama berkata...

Cadangan naikan gaji ikut gred itu bagus sekali sebelum pergi ke SBPA, dan memang sudah sampai masanya dibuat begitu. Cuma yang tak nampak adilnya ialah jurang antara gred semakin melebar dan tak konsisten. Sebagai contoh jika dulu gred 48 dengan gred 52 cuma beza 600 ke 700 tapi cadangan yang baru itu bertambah jaraknya menjadi 1400. Yang peliknya gred 52 dan 54 tak ada perubahan jarak gaji masih sama 500. Seolah-olahnya 48 dan 52 dah terpisah jauh dan 48 dah masuk kumpulan 41 dan 44 sedangkan 48 dulu sesuatu yang gah dan 48 dan 52 dalam kumpulan yang sama... Atas formula apa dan lojik apa percaturan ini diubah?...Yang terbaik bagi saya ialah diberi secara samarata pada semua gred iaitu RM2000, Saya yakin semua PA tak berbalah dan tak merungut,,,percayalah. Inilah penyelesaian terbaik.
Saya harap prngumuman yang dibuat oleh PM nanti adalah yang terbaik dan tidak mengecewakan,,,takut bila PA kecewa lagi...dan bila dah terluka....bila dah bengang...susah jawapnya....fikir-fikirkanla...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
MENGAPA KASTAM BOLEH TERLIBAT RASUAH?

Sebelum ini kita dikejutkan dengan berita rasuah di kalangan pegawai Imigresen sebelum dikejutkan lagi dengan berita Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang telah menahan 62 pegawai Jabatan Kastam Diraja Malaysia menerusi Operasi 3b kerana dipercayai terbabit dalam rasuah, aktiviti pengubahan wang haram dan pelbagai kesalahan lain. Memang benar kita perlu mengakui bahawa SPRM hanya menjalankan tugas yang telah diamanahkan kepada mereka dan aku juga bersetuju bahawa mereka yang terlibat dalam kes rasuah ini haruslah diambil tindakan yang sewajarnya andai kesalahan mereka itu dapat dibuktikan di mahkamah kelak.

Namun begitu, seandainya cadangan yang aku kemukakan sebelum ini berkaitan dengan kenaikan gaji kastam diselaraskan dengan gaji yang diterima oleh ATM dan PDRM, tidak mustahil gejala rasuah ini mampu dicegah lebih awal tanpa perlu menyusahkan SPRM untuk membuat siasatan yang sekaligus mencemarkan nama baik dan kredibiliti warga kastam lain yang langsung tidak terlibat dalam gejala rasuah. Aku ingin memaparkan secebis luahan rasa seorang sahabat yang sedang berkhidmat dalam Kastam ketika ini, "Bila timbul kes macam ni, nak pakai uniform pun aku malu sebab orang luar pandang serong pada kastam sedangkan aku tak ambik rasuah pun."

Menurut beliau, Kastam ni harap rank je lagi tinggi dari polis dan askar tapi tangga gaji lebih rendah dari kedua-dua unit beruniform tersebut. Contohnya, tangga gaji seorang kastam berpangkat Penguasa adalah sama dengan tangga gaji seorang pegawai polis berpangkat Inspektor sedangkan penguasa Kastam adalah gred 41 berbanding inspektor polis yang bergred 22. Ini belum termasuk keistimewaan serta elaun lain yang dinikmati oleh polis dan askar walhal kesemua mereka membawa Gencana Diraja.

Apa-apa pun, aku menghormati ketiga-tiga unit beruniform ini yang penuh dengan tradisi dan sejarah mereka tersendiri. Namun pada masa yang sama, aku begitu simpati dengan nasib sahabatku dalam Kastam sekarang ini yang tangga gajinya tidak setimpal dengan amanah yang dipikul. Lu pikirlah sendiri....harap-harap jangan sampai ada lagi kejutan di masa depan berkaitan warga beruniform ini.

Jumaat, Februari 24, 2012 6:56:00 PM

untuk makluman ispektor polis tu gred 41....rasuah bukan kerana gaji....tapi keimanan seseorang...dan tidak semua kastam terlibat rasuah....rasuah itu bukan kesalahan jabatan tapi individu..

Tanpa Nama berkata...

Sabtu, Februari 25, 2012 7:50:00 AM
Hamba Allah berkata...
da bagi betis nak peha..klw april tak selesai gak sbpa ni jgn harapla PA semua nak gaji baru..dari sebulan ada tambahan seratus langsung takdak..padan muka hangpa semua..gara2 PA yang tak tau bersyukur!

ikhlas
Dari PA Jusa B yang tahu bersyukur
kerana naik gaji RM 8000.

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah dan terima kasih kpd Cuepacs kerana membawa isu Anjakan Gaji kpd yg lulus Aras 4.

Mohon PM bersetuju dan dilaksanakan sblm dikira gaji SBPA

terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

dr -manje1984-
Sabtu, Februari 25, 2012 12:52:00 AM

Salam semuanya. Saya sebagai PA tamat darjah 6 rasa tercabar melihat telatah atasan yang seringkali mengungkatkan kata2 kehebatan mereka dengan lulusan master.

On paper..yes diakui memang terhebat. Tetapi apakah bermulanya kerjaya mereka ini dapat terus berlari kencang? Saya katakan NO...
Mereka ini untuk berlari kena rujuk juga PA bawahan kerana perjalanan kerja x sama seperti dalam yang didapati dlm pengajian. Realitinya semuanya research semuanya retorik dan cut and paste semuanya. mana ada agensi mahu berimaklumat 100% kerana ia akan bercanggah dgn undang2 dan menjadi satu kesalahanmembocor rahsia kerajaan.

Tak semesti berjaya dlm memeliki segulung ijazah itu berjaya dan rajin bekerja malah keegoan yang lebih menghalang dirinya dan akalanya bangga diri kerana ada perasaan " No Class ".

Tak semesti tiada segulung ijazah itumalas bekerja kerana jika tiadako perasi sesebuah jabatanakan terbantut. Percayalah tuanpuan sebuah Jabatan akan terbantu jika semua pekerja bawahan serentak bercuti tinggal Pegawai Atas seorang bekerja.

Tetapi jika pegawai atasan bercuti seminggupun jabatan masih beroperasi seperti biasa kerana kekuatan jenteranya masih beroperasi.

Apakah salah tembok dan bumbung atasan ditebok dan bumbung dibuka sedikit supaya ruang dapat memberi nafas kepada PA bawahan.

Saya tak bersetuju jika xmemiliki segulung ijazah xakan berjaya... Contohnya kita lihat tokoh tersohor seperti BOON SIEW yang buta huruf menjadi tokoh perniagaan berjaya.

Kita lihat aktor Jackie Chan seorang buta huruf menjadi terkenal dan billionair. Asalnya mestilah cayon2 (Bahasa Korea). Usaha,keikhlasan, kesabaran dan berdoa itu yang penting.
Perpatan Arab berkata MANJADA WAJADA (Siapa berusaha dia dapat)

Bagi PA jangan lupa ungkapan PM " IF YOU HELP ME, I CAN HELP YOU. YOU TRUST ME, I TRUST YOU" Percayalah mesti ada sinaran baru yang PM akan umumkan kepada PA mac nanti.

Taatlah kpd pemerintah kamu bagaimanapun keadaanya. Sekiranya mereka memerintahkan kamu dengan perintah yg sesuai dgn ajaranku maka mrka kan diberi pahala dan kamu juga akan diberi pahala kerana mentaati mereka, tetapi sekiranya mrka memerintahkan kamu dgn perintah yg tdk sesuai dgn ajaranku maka dosanya ditanggung oleh mrka sedangkan kamu terselamat dari dosa".. Riw Al-Thabari

DARI KUALA PERLIS KE KUALA KEDAH
KAMI PA SEBOLEH MAHUKAN TERMUDAH

Jom kita jumpa PM kat Pendang ari nie.

Hamba yang hina KISS ME
Kau Ibarat Sang Suria Menjelma Esok - SBPA
From BP

Rakyat Bersyukur berkata...

Tan Sri Sidek Hasan adalah petualang yang memberi aib dan masalah kepada PM dalam isu SBPA. Cadangann saya sekiranya kerajaan ingin undi bonus semasa PRU dari PA jangan sambung kontrak KSN sekarang......Cukup-cukuplah Tan Sri Sidek bagilah peluang kepada pegawai lain yang berwibawa. Moralnya apabila kita berkuasa jangan merendahkan martabat insan
bernama manusia sudah banyak dasar kerajaan makhluk bernama sidek nie langgar ikut suka dia pecat dan pool pegawai kerajaan sana sini. Saya tetap akan menyokong PM Datuk Seri Najib yang berjiwa rakyat. Kami sayang PM


Saya sokong pendapat anda.......

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih Dato' Sri Najib, Terima kasih Dato' Omar dan semua Ahli Kongres Cuepacs yang tidak jemu membela nasib Penjawat Awam dari terus diinayai. Kepada yang belum menjadi ahli kesatuan gabungan Cuepacs jadilah ahli jangan jadi penumpang sahaja menunggu keuntungan dari perjuangan orang lain. Bukanya banyak pun cuma RM5 sahaja sebulan, yang dapat selama ini beratus kali ganda. Lu Fikirlah sendiri................
___________________________________

setuju sangat2 tu..
jadilah ahli..
bila ramai baru lah senang nak perjuangkan apa2 isu...

Hamba Allah berkata...

Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

Sabtu, Februari 25, 2012 7:50:00 AM
Hamba Allah berkata...
da bagi betis nak peha..klw april tak selesai gak sbpa ni jgn harapla PA semua nak gaji baru..dari sebulan ada tambahan seratus langsung takdak..padan muka hangpa semua..gara2 PA yang tak tau bersyukur!

ikhlas
Dari PA Jusa B yang tahu bersyukur
kerana naik gaji RM 8000.

Sabtu, Februari 25, 2012 8:31:00 AM

-----------------------------------

kalau aku kate bodo marah,aku ni bukan jusa..ko ingat jusa tu ada hati nak tgk cuepacs ni?naik ke tak gaji die mmg da tinggi..

aku naik seratus lebey jer..kurang2 boleh beli keperluan anak2..klw simpan pon setahun da seribu..ini habuk pon tarak..klw april pon sbpa tak laksana nak tunggu ape lagi??ade ke sbpa aritu gaji naik rm10???

itulah PA yang tak bersyukur..tak payah nak sibuk2 pasal jusa,nanti die jawab kat padang mahsyar

Tanpa Nama berkata...

Selagi ada waktu,Selagi ada rindu,Selagi ada langit dan bumi, Selagi ada Rahmat Tuhan, Ingin aku bertemu..... Selagi ada bulan dan mentari aku juga rindu SBPA DAN TSDS... i just test my English language . i am standard 6 but i like English language ..and this english making me more try to learn..i like this SBPA DAN TSDS very much..

From BP

Tanpa Nama berkata...

Lambt la

Tanpa Nama berkata...

KENAPA KASTAM, POLIS DAN LAIN-LAIN PENJAWAT AWAM BOLEH TERLIBAT RASUAH
10 SEBAB SEPERTI BERIKUT:

1.tidak takut hari pembalasan
2.tidak takut karma di dunia lagi
3.seronok bagi anak mkn duit haram
4.gaji kecik nak hidup macam jusa
5.patut pakai saga tapi Camry
6.mak-bapa dia dulu pun mkn rasuah
7.patut rmh setingkat tapi bunglo
8.ingat rasuah tu duit kopi
9.tak takut seksaan kubur
10.Didikan agama mak-bapak bagi ciput ,

Tanpa Nama berkata...

Betul cakap kawan ini, ramai kawan saya yany ada degree tak pandai menyapu.Apa guna otak ?

Tanpa Nama berkata...

Omar,bila ada jawapan cadangan cuepacs.

Tanpa Nama berkata...

Kepada semua PA yg beragama Islam. Memang berharap kpd kenaikan gaji yg lebih tinggi. Sy amat berharap kita semua melakukan kerja yang telah diamanahkan dgn baik. Jangan curi tulang. Keluarkan Zakat pendapatan.
Kalau gaji melimpah-ruah, tetapi haram dan tidak berkat akan menjadi bahan bakar api neraka kelak...nauzubillah..

Tanpa Nama berkata...

Kalau tak dapat lebih kurang macam cadangan Cuepacs...AKU AKAN KEMPEN KAT ISTERI, MAK BAPAK, MERTUA, ADIK BERADIK, IPAR DUAI, SEPUPU dan KAWAN KAWAN, AKU AKAN TUMBANGKAN KERAJAAN.... BERSUMPAH..... aku nekad.... lantak la nak jadi apa pun...

RUGI?? sekarang apa bezanya.

Nasihat kan KPPA celaka dengan JUSA- JUSA Celaka termasuk mana mana PTD celaka tu dulu.....

derang yang mulakan kebencian ini

Jumaat, Februari 24, 2012 8:36:00 AM

PUAK TU KEBAL TAK?,,KALAU TAK BUAT SAJA LAPORAN POLIS...PUAK NI ADA AGENDA TERSEMBUNYI MENYEBABKAN SEMUA PA BERBALAH DAN BERLAGA SAMA SENDIRI.BILA ADA KEBENCIAAN MAKA SENANGLAH KERAJAAN TUMBANG..

Tanpa Nama berkata...

wahai saudara PA semua...boleh ke mulai hari ini kita semua berdiam dan tunggu pengumunan DS Najib. Lepas dia umun nanti kita fikirkan apa yag patut. Cukup la kamu semua kutuk sapa-sapa...ingat apa yg kamu semua tgaip dan tulis sini boleh nak kesana kamu di mana..be profesional sikit.. org yg menyalak ni org boleh PA bodoh ke? kalau bodoh patutla kena tipu. So buktikan kau semua tak bodoh.

Tanpa Nama berkata...

saya saorang pa (pekerja rendah awam) isteri saorang, ada anak lima bersekolah rendah dan menengah. dok di gua musang, pendalaman. pergi kerja dengan motor. gaji kasar rm1250.00, perbelanjaan seperti berikut:- bagi isteri rm300.0 van sekolah anak 30 x 5org 150.00
belanja anak rm3x5x23(hari sekolah)rm 345.00, fardhu ain-rm2x5x23=230.00,segalanya untuk anak-anakku...lain-lain belanja kena pikir sendiri...
daif hidup, nak jumpa ayam goreng pun susah,kat gua musang ni ayam 7.50 perkilo..makan apa yang ada sahaja...ala kadar untuk hidup...

Jumaat, Februari 24, 2012 12:19:00 PM

Keluhan anda adalah realiti,bukan dibuat buat..dan masih ramai lagi mengalami nasib yang serupa...Ya Allah Ya Tuhan kami berikanlah kepada kami kehidupan yang sempurna,kesenangan serta hidup yang sederhana dan jaujilah kami dari azab api neraka..amin.

Tanpa Nama berkata...

............

Tanpa Nama berkata...

aku pn tk paham, kenapa PM nk main2 dgn PA ni... benci sngt ke dgn PA.
dia biar je mslh PA berlarutan lama mcm ni, mainkn perasaan PA. dh tk sayang jwntan ke...

Tanpa Nama berkata...

Pengumuman yang ADIL dan Saksama..

PM akan menetappakn pembayaran emolumen berdasarkan gred. Mesti ada beza dan jurang antara kumpulan Sokongan dan PnP.

Tanpa Nama berkata...

wahai saudara PA semua...boleh ke mulai hari ini kita semua berdiam dan tunggu pengumunan DS Najib. Lepas dia umun nanti kita fikirkan apa yag patut. Cukup la kamu semua kutuk sapa-sapa...ingat apa yg kamu semua tgaip dan tulis sini boleh nak kesana kamu di mana..be profesional sikit.. org yg menyalak ni org boleh PA bodoh ke? kalau bodoh patutla kena tipu. So buktikan kau semua tak bodoh.

Sabtu, Februari 25, 2012 12:36:00 PM
__________ Boleh ! Tetapi bila diam ianya bererti bersetuju !
Kita disini bukan spesis bodoh ! Kita insan menginsankan PA. Memberi ide utk dilihat/renung/ambil/etc. bagi memartabatkan PA.

Berbeza pandangan tak salah .. Yg salahnya dr segi etika spt jika kita saling memperlekeh pandangan org lain !

Jika tuan ada pandangan .. boleh kita kongsi bersama. Blog ini milik PA.

Usah takut ide kita tak ditrima ttpi sekurang2nya , kita berani bersuara melalui tulisan (jangan menyalahi Undang2 Negara sudahlah !).

salam.

Tanpa Nama berkata...

tunggu lg....................... apa lah nasib dgn sijil politeknik/IPSM/DAN LAIN2.
sebahagian dapat gred 3-1 dan sebahagian dpt 4-1. kalau dpt 4-1 beza gajinya terlalu jauh dgn 3-1.jika beza 100@200 tak kisah.tapi gaji mati beza rm1200 lebih.

Tanpa Nama berkata...

kalau aku kate bodo
marah,aku ni bukan jusa..ko
ingat jusa tu ada hati nak
tgk cuepacs ni?naik ke tak
gaji die mmg da tinggi..
aku naik seratus lebey
jer..kurang2 boleh beli
keperluan anak2..klw
simpan pon setahun da
seribu..ini habuk pon
tarak..klw april pon sbpa tak
laksana nak tunggu ape
lagi??ade ke sbpa aritu gaji
naik rm10???
itulah PA yang tak
bersyukur..tak payah nak
sibuk2 pasal jusa,nanti die
jawab kat padang mahsyar

///////////////////////////

maaf saudara.aku nk menyampuk sikit. sebenarnya juga bkn isu dpt byk atau sikit..tp sedar tak sbpa ni amat2 tidak adil dlm perubahan gaji jawatan.langsung tak masuk akal dasar sbpa ni.jika hal ini berlaku pada tuan,mgkin tuan akan sedar.aku pun tak kisah junior aku naik byk pon..aku nk bgtahu situasi aku,aku msk kerja dulu guna sijil politeknik. Tapi sbpa ni pula,telah ubah sijil politeknik dpt gred 3-1. Tapi aku tak dpt,JPA kata jwtan aku ni releven untuk spm.sekarang jwtn aku ni masuk (spm@sijil).tapi guna sijil pun,tetap dpt gaji spm,kgt pun spm.adil ke buat mcm tu.apabili skim sijil naik taraf,patut semua naik taraf la.ini hnya j17,dan g17 je.yg lain2 tidak.sijil lain d gabung dgn spm.

Kgt spm rm95.
Kgt sijil rm145.

Tetapi apabila digabung,pemegang sijil dpt gaji spm,kgt juga spm.seolah2 kami ni hanya ada kelayakan spm sahaja.ni jwtn berkaitan yg aku cerita ni.FT17,W17,Q17.dan ada lg. Wslm

Tanpa Nama berkata...

--->Menggambarkan pertemuan hari ini sebagai harmoni dan ceria, Omar berkata, perbincangan dengan Najib itu bagaimanapun tidak menyentuh beberapa tuntutan CUEPACS termasuk berkaitan kenaikan gaji.

''Pertemuan ini dijalankan bagi menyampaikan maklum balas penjawat awam mengenai SBPA. Kita tidak membentangkan hasil bengkel termasuk mengenai tuntutan kenaikan gaji.<---
AYAT TAK BLEH BLAH...KALAU PENGUMUMAN PM KALI NI BEZA 2 3 PULUH RINGGIT JE KENAIKAN DR ARI TU...KOMPOM KALI NI AKU KEMPEN HABIS HABISAN TUKAR KERAJAAN BARU...BIAR LA ORG KATA APA PUN. DIBAWAH KERAJAAN SEKRANG DAH TAHU...PENTADBIRAN YG PENTINGKAN ORG ATASAN. RAKYAT DIDAHULUKAN PENCAPAIAN DIUTAMAKAN. BAGI DUIT SANA BAGI DUIT SINI...KAMI TGK DLM TV SEDIH...TAK DER LANGSUNG NAK CKP PASAL KAKITANGAN AWAM. ASYIK2 BINCANG SANA BINCANG SINI...BETUL LA KATA PEMBANGKANG BAJET KALI NI ADALAH BAJET TANGKAP MUAT "BAJET PRU13" JE...KALI NI AKU NAK KASI TUKAR SOKONGAN AKU...HIDUP PAK LAH. HIDUP PR...(KALAU KORANG KATA APA PAKATAN RAKYAT BLEH BAGI? AKU NAK TANYA BALIK KERJAAN SKRG NI PUN BAGI APA KAT KITA? ASYIK MAIN WAYANG JE.)

Tanpa Nama berkata...

lambat...

Tanpa Nama berkata...

semakan gaji perlu selari dengan ekonomi semasa..

dapatkah kau rasa
apa yang ku rasa
janganlah buta mata
pekak telinga
perlu memikirkan orang lain sama..

dah lemau mau sembang..

hati sulam lain..//

Tanpa Nama berkata...

Aku dah tak sokong BN. PM baik pujuk aku 12 Mac ni. Takde siapa dapat tolong dah. SBPA ni - pathetic!

Tanpa Nama berkata...

Lambat la sbpa ni..mnyusahkan.....

PERBINCANGAN HANGAT SBPA berkata...

aku rasalahkan...pm x baca cuepacs nya blog ni..apatah lagi ruangan komen ni..hehe

Ezzu Raza berkata...

http://ezzuraza.blogspot.com/2012/02/11-april-cuti-umum.html

Tanpa Nama berkata...

PERHATIAN,
SEMUA K/T AWAM,BUAT SEMBAHYANG HAJAT SEMOGA PM MEMBERI BERITA KEPADA KITA,INSYAALLAH.

Tanpa Nama berkata...

PERHATIAN,
SEMUA K/T AWAM,BUAT SEMBAHYANG HAJAT SEMOGA PM MEMBERI BERITA baik KEPADA KITA,INSYAALLAH.

sudah tepu dengan drama berkata...

aku mengharap sgt2 kepada kerajaan. umumkan lah benda yang sgt terbaik, biar lebih, jgn terkurang. pasal duit, boleh bergaduh de!!!
tambah2 lagi, pilihan raya dah nak dekat ni... jgn perbodohkan kita semua. 1 dunia tgh tgk msia. ape yang org nampak, adalah kelemahan. so buat la yg terbaik..

sekian

Tanpa Nama berkata...

Diharapkan dengan gaji baru nanti, dapatlah PA berjawatan rendah dapat hidup sempurna seperti orang lain. Walaupun tidak seselesa atau semewah orang lain. Asalkan cukup dari semua segi dan supaya kami tidak perlu meminta-minta lagi. Sekurang-kurangnya dalam tempoh 10 tahun akan datang sekalipun, kami masih boleh survive walaupun kos hidup semakin meningkat.

Adam berkata...

Penjawat Awam bukan tak bersyukur dengan kenaikan GAJI tapi yang tak ADILNAY ialah Orang ATAS naik GAJI sampai RM60,000. Orang Bawah naik RM60. Ini adilkah..!? Kerajaan mesti fikirkan kesaksamaan kepada semua penjawat awam. Jangan sampai Penjawat Awam mencari keadilan dengan Parti Keadilan Rakyat dan UNDI PR...!!!

Tanpa Nama berkata...

Elaun elaun PA gred 54 kebawah sume di naikkan 100% amacam, puashati?

Tanpa Nama berkata...

tak payah terima kasih, baru janji, belum lagi apa apa, silap2 melopong, hahhaaha

PA Yang Setia.... berkata...

Wahai sahabat2 sekelian,

Dalam memberikan komen seharusnya berilah dengan penuh adab...janganlah kita membuat tuduhan sedangkan bukannya kita berada semasa penilaian & pembentangan dibuat.

Ada yang menuduh KPPA & ada juga yang menyalahkan KSN....tuduhan atas nama2 tertentu sukar sekali nak kita tentukan....tetapi apa yang pasti hasil penipuan ni adalah dari JPA sendiri....cuma janganlah kita menyalahkan individu2 tertentu...ia hanya mendatangkan fitnah.

Sememangnya semua PA mengharapkan perkara terbaik tentang SBPA....pelbagai andaian dibuat setelah timbul kekeliruan...janganlah pula 12 Mac nanti menjadi semakin kusut pula.

Walau apa sekalipun terima kasih kepada semua pihak yang cuba merungkai & menyelesaikan pergolakan ni....harap2 semua PA akan bekerja dengan lebih keras lagi selepas ini demi ekonomi dan keharmonian negara kita.

Tanpa Nama berkata...

Cadangan saya kenaikan sperti berikut:

gred 1-16- RM1,000.00
gred 17-26-RM1,500.00
gred 27-36-RM2,000.00

Kalau PM lulus, insyaallah sokongan kepada PM meningkat.Rakyat didahulukan,pencapaian diutamakan.
sebelum PM umum,kita kakitangan awam perlu sembahyang hajat dan baca yasin sepanjang memohon PM lulus permintaan ini.

Tanpa Nama berkata...

Cadangan saya kenaikan sperti berikut:

gred 1-16- RM1,000.00
gred 17-26-RM1,500.00
gred 27-36-RM2,000.00

Kalau PM lulus, insyaallah sokongan kepada PM meningkat.Rakyat didahulukan,pencapaian diutamakan.
sebelum PM umum,kita kakitangan awam perlu sembahyang hajat dan baca yasin sepanjang hari memohon PM lulus permintaan ini.

Tanpa Nama berkata...

Industri kereta tergugat,jadi kerajaan naikkan gaji seperti berikut:
Gred 1-16 layak pakai kereta waja
gred 17-26-layak inspira
gred 27-36- layak pakai Camry

Tanpa Nama berkata...

ramai yang ugut2 dalam ni, termasuklah kat tempat kerja aku.. bunyi lebih kurang sama la.. "Kalau SBPA ni tak adil, tumbangkan kerajaan skrg"

apa jadi kalau keputusan lepas ni amat memuaskan? adakah akan sokong kerajaan? hehe.. aku tak nak tgk jauh.. tgk sekeliling aku je, kebanyakan yang bunyi tu sememangnya penyokong tegar PEMBANGKANG selama ni.. jadi tak payahlah nak kecoh2.. musang berbulu ayam byk dlm kerajaan hakikatnya.. dari bawah sampaila atas.. cuma yang atas lebih profesional.. hal kerja tak campur hal pangkah siapa.. tapi yang geng bawah ni apa kerajaan buat semua dok kecoh kat opis tak kena sana sini padahal kerja pun pemalas..

Tanpa Nama berkata...

Saya turut menyokong jadual gaji baru, baru nampak adil. Harap elaun wilayah juga tidak ditambatkan, kerana itu adalah perjanjian dulu2.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Kan lebih baik
1-16 dapat RM700
1 -16 dan 17-26 RM600
17-26 dan 27-40 RM500
27-40 dan 41-48 RM400
41-48 dan 52-54 RM300

Gred 17-26 gak dapat sikit...padahal gred 27-40 memang gaji dah banyak...

Nampaknya Jawatankuasa yang dikuasai Presiden jugak yang untung dapat... RM500( nampak sangat ambil kesempatan seperti geng pembuat SBPA jugak)
ppppppppppppppppppppppppppppppppp
Cadangan saudara boleh dipanjangkan.....barulah sesuai....tapi apa yang terjadi 27-40 juga yang untung...memang kena bantah...
kena tengok WAHAI GOLONGAN 41-48....PERBEZAAN HANYA RM300 SAHAJA...SUNGGUH PELIK MENGAPA JADI BEGITU.........BUKALA MATA BAGAIMANA PEMINPIN KUPEK MAIN PERANAN SUPAYA GOLONGAN BELIAU YANG AKAN DAPAT LEBIH...ADAKAH INI PEMIMPIN YANG ADIL...YANG KENA ANIAYA GRED 17-26 DAN 41-48...WAHAI P.A YG SEANGKATAN TAK KANLAH KAMU SEMUA TAK NAMPAK....


SEBENARNYA KUPEK MAIN CERITA AJE...PERMINTAAN YANG TIDAK REELEVAN..PERCAYALAH INI TAKTIK UNTUK MELAMBATKAN PERLAKSANAAN SEHINGGA PR 13 HAMPIR TIBA BARU DILAKSANAKAN....SBPA TETAP SEPERTI ASAL,,,,ADA SIKIT PERUBAHAN SAJA...PERCAYALAH WAHAI RAKAN P.A...
PEMIMPIN YANG TIDAK ADIL HENDAKLAH DIJATUHKAN.....
===================================

Memang betul....AJK Cuepacs ambil peluang terhadap SBPA,
Jika saya AJK Cuepacs saya rasa amat malu kerana mengambil kesempatan menaikkan gaji sendiri...

Kumpulan Gred 17-26 tak berani bersuara kerana AJK CUEPACS terdiri dari pegawai yang lagi kanan.

JOM geng 17-26...KITA PAKAT KELUAR CUEPACS...kita gabung dengan gred 41-48...sebab mereka pentingkan kumpulan mereka sahaja

AJK CUEPACS SEDARLAH DIRI

AYUH, 17-26 kita bersatu

===================================

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Kan lebih baik
1-16 dapat RM700
1 -16 dan 17-26 RM600
17-26 dan 27-40 RM500
27-40 dan 41-48 RM400
41-48 dan 52-54 RM300

Gred 17-26 gak dapat sikit...padahal gred 27-40 memang gaji dah banyak...

Nampaknya Jawatankuasa yang dikuasai Presiden jugak yang untung dapat... RM500( nampak sangat ambil kesempatan seperti geng pembuat SBPA jugak)
ppppppppppppppppppppppppppppppppp
Cadangan saudara boleh dipanjangkan.....barulah sesuai....tapi apa yang terjadi 27-40 juga yang untung...memang kena bantah...
kena tengok WAHAI GOLONGAN 41-48....PERBEZAAN HANYA RM300 SAHAJA...SUNGGUH PELIK MENGAPA JADI BEGITU.........BUKALA MATA BAGAIMANA PEMINPIN KUPEK MAIN PERANAN SUPAYA GOLONGAN BELIAU YANG AKAN DAPAT LEBIH...ADAKAH INI PEMIMPIN YANG ADIL...YANG KENA ANIAYA GRED 17-26 DAN 41-48...WAHAI P.A YG SEANGKATAN TAK KANLAH KAMU SEMUA TAK NAMPAK....


SEBENARNYA KUPEK MAIN CERITA AJE...PERMINTAAN YANG TIDAK REELEVAN..PERCAYALAH INI TAKTIK UNTUK MELAMBATKAN PERLAKSANAAN SEHINGGA PR 13 HAMPIR TIBA BARU DILAKSANAKAN....SBPA TETAP SEPERTI ASAL,,,,ADA SIKIT PERUBAHAN SAJA...PERCAYALAH WAHAI RAKAN P.A...
PEMIMPIN YANG TIDAK ADIL HENDAKLAH DIJATUHKAN.....
===================================

Memang betul....AJK Cuepacs ambil peluang terhadap SBPA,
Jika saya AJK Cuepacs saya rasa amat malu kerana mengambil kesempatan menaikkan gaji sendiri...

Kumpulan Gred 17-26 tak berani bersuara kerana AJK CUEPACS terdiri dari pegawai yang lagi kanan.

JOM geng 17-26...KITA PAKAT KELUAR CUEPACS...kita gabung dengan gred 41-48...sebab mereka pentingkan kumpulan mereka sahaja

AJK CUEPACS SEDARLAH DIRI

AYUH, 17-26 kita bersatu

===================================

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS TAK ADIL...PEMBAHAGIAN TAK ADIL

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 359   Terbaru› Baru»