SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

23 Mac 2015

KERAJAAN DIGESA KAJI SKIM GAJI PEMBANTU TABIKA KEMAS

Bernama
22/3/2015


KUALA TERENGGANU, 22 Mac (Bernama) -- CUEPACS pada Ahad menggesa kerajaan supaya menyemak semula skim gaji pembantu tabika Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas).
Presidennya Datuk Azih Muda berkata seramai 4,000 pembantu tabika Kemas buat masa ini menerima bayaran sebanyak RM400 sebulan, yang dilihat tidak lagi relevan dan membebankan kedudukan kewangan mereka.

"Gaji minimum sektor swasta sekarang juga sudah mencecah RM900. Jika kekal dengan bayaran RM400, bagaimana mereka mahu menampung kehidupan?(Jumlah) ini sangat tidak relevan," kata beliau.

Bercakap pada sidang media di sini, Azih berkata meskipun waktu bekerja pembantu tabika Kemas bermula pukul 8 pagi hingga 3 petang, namun ada kalanya tugas mereka dilanjutkan.

"CUEPACS berharap supaya pembantu tabika Kemas ini menerima gaji sekurang-kurangnya gaji minimum RM900, sesuai dengan tugas dan keadaan ekonomi semasa," katanya.

-- BERNAMA

10 ulasan:

ihsan muhd s berkata...

kaji juga pakaian seragam(kain) dan kasut utk PaP PRA dan seangkatan...tidak relevan dengan kenaikan gaji dan gred sejak kebelakangan ini..kalau nk di tambah kira2 elaun lebih besar dari gred 17 berdasarkan kenaikan KGT.
(KGT gred17 RM95)setahun =vs= (KGT gred11 RM80+kasut(300)+pakaian(450)=RM830)setahun.

Netty Apandi berkata...

Betul tu.. setuju juga.. kadang pakaian bukan dipakai selalu, kasut pun sama, ada yg claim tiap tahun tp x beli tiap tahun. Pakai gak baju tahun lepas.. asalkan dapat claim.. tp yg gaji cikgu kemas ni memang sy setuju sangat.. rm400, nak makan pakai bil lagi.. ada yg ibu tunggal pun ada, so dengan rm400 tu, gaji pembantu rumah luar negara pun ada yg rm800.. nonsense..!!!

Netty Apandi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Tanpa Nama berkata...

Ada diklgn guru tabika yg dilantik melalui pgrm NKRA yg tidak mempunyai kelas sejak januari lps dan mereka kini ditmptkn di pjbt menurut sumber drp kktgn kemas. Menurut sumber yg namanya x mahu diketahui,ada segelintir guru tabika memberikan sejumlah wang kpd penyelia pra sekolah supaya mereka tidak disuruh membuka kelas di tmpt yg jauh. Ttpi berita ini belum terbukti kesahihannya lg.

Unknown berkata...

yea tol tu..gji pembntu rumah warga asing pn dh naik..harap pihak yg berwajib naikkanlah gji pembantu tadika kemas same taraf ekonomi sekarang...rm900 seperti yg di sarankan oleh perdana menteri kita...

nurazqisyia 2077 berkata...

yea tol tu..gji pembntu rumah warga asing pn dh naik..harap pihak yg berwajib naikkanlah gji pembantu tadika kemas same taraf ekonomi sekarang...rm900 seperti yg di sarankan oleh perdana menteri kita...

Unknown berkata...

Gaji pembantu tadika rm400,tidak mencukupi di masa sekarang..harap pihak yg berwajib naikkanlah gaji pembantu tadika sama taraf ekonomi sekarang
Rm900 seperti saranan perdana menteri kita

Dyzati Syahmi23 berkata...

Saya sangat bersetuju gaji pembantu guru tabika kemas dinaikkan..kepada yang setimpal dengan tugasan yang dilakukan.

Dyzati Syahmi23 berkata...

Saya sangat bersetuju gaji pembantu guru tabika kemas dinaikkan setimpal dengan tugasan yang dilakukan..harap ada pihak yang sudi membantu dan menyokong dengan saranan kami iaitu gaji kami pembantu guru tabika dinaikkan.