SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2021 : PEKERJA TERAS, ,MENDEPANI CABARAN

29 Oktober 2021

CUEPACS hargai komitmen kerajaan

 Berita Harian
29 Oktober 2021


KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) berterima kasih kepada kerajaan atas keprihatinan dan komitmen untuk terus mendukung penyampaian perkhidmatan awam.

Presidennya, Adnan Mat, berkata komitmen itu jelas menunjukkan kerajaan tetap komited untuk meningkatkan mutu penyampaian perkhidmatan awam.


Beliau berkata, CUEPACS menghargai setiap inisiatif yang menyentuh secara terus penjawat awam seperti bantuan khas kewangan sebanyak RM700 serta gantian cuti rehat yang dinaikkan daripada maksimum 150 hari kepada 160 hari.

"CUEPACS percaya penjawat awam juga tetap menerima manfaat lain melalui pelbagai inisiatif untuk rakyat dalam Bajet 2022.

"CUEPACS berharap kerajaan akan melaksanakan segala inisiatif kepada penjawat awam serta rakyat yang diumumkan dalam belanjawan kali ini," katanya dalam kenyataan.

Selain itu, Adnan berkata, CUEPACS berharap kerajaan bersifat terbuka berunding dengan kesatuan sekerja bagi penambahbaikan perkhidmatan awam dan manfaat 1.6 juta warga penjawat awam, seperti semakan semula Sistem Saraan Malaysia yang digunakan sejak November 2002.

Katanya, semakan semula sistem saraan perkhidmatan awam dan gaji minimum itu selari dengan hasrat kerajaan mahu meningkatkan purata pendapatan isi rumah rakyat kepada RM10,000 sebulan pada tahun 2025.

Tiada ulasan: