SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2022 : KELESTARIAN PENDIGITALAN MENDEPANI CABARAN

09 Oktober 2021

Cuepacs sambut baik penubuhan jawatankuasa khas siasat kes arwah Adib

 Kosmo
9 Oktober 2021


PETALING JAYA – Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menyambut baik keputusan kerajaan mewujudkan satu jawatankuasa khas bagi memastikan siasatan menyeluruh, telus dan pembelaan sewajarnya terhadap kes anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kasim.

Presidennya, Adnan Mat berkata, keputusan tersebut adalah sejajar dengan hasrat Cuepacs dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) sendiri serta keseluruhan rakyat Malaysia agar kematian arwah Adib dapat diberikan keadilan yang sewajarnya mengikut lunas undang-undang negara.

“Sudah tentu harapan kami semua tidak pernah padam dalam memastikan usaha mencari keadilan terhadap arwah Muhammad Adib dan keluarganya diteruskan sehingga pesalah yang terlibat menerima hukuman setimpal.

“Kes yang melibatkan arwah Muhammad Adib ini tidak boleh dipandang remeh dan pesalah yang terlibat harus dicari dan dikenakan tindakan undang-undang yang tegas,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Jelasnya, tempoh enam bulan yang diberikan kepada anggota jawatankuasa itu nanti perlu digunakan sepenuhnya untuk menyelesaikan segala persoalan yang timbul disebalik kematian mangsa.

“Pihak Cuepacs menaruh harapan yang tinggi agar keadilan untuk arwah Muhammad Adib dituntut kerana ia penting bagi memastikan kes seumpama itu tidak berulang pada masa akan datang terutama melibatkan penjawat awam yang bertugas,” ujarnya.

Selain itu, katanya, beliau berharap agar isu ini tidak dijadikan modal politik serta isu perkauman demi kepentingan sesetengah pihak.

“Fokus utama yang perlu diberikan perhatian adalah bagi mencari pesalah yang terlibat, menuntut keadilan serta memberi jaminan perkara sama tidak berulang kepada mana-mana penjawat awam pada masa akan datang,” jelasnya. – K! ONLINE

Tiada ulasan: