SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2021 : PEKERJA TERAS, ,MENDEPANI CABARAN

11 Julai 2021

Penjawat awam ‘berpeluh’ bayar rumah, tapi tak boleh duduk

 FMT
11 Julai 2021


PETALING JAYA: Bermula bulan ini, Siti (bukan nama sebenar) perlu mula membayar pinjaman rumah berjumlah lebih RM1,000 selain sewa yang terpaksa beliau dan suaminya bayar untuk kediaman yang diduduki mereka sekarang.

Membayar dua rumah dalam satu masa sangat tidak masuk akal dari segi kewangan bagi penjawat awam berpangkat rendah, tetapi Siti seperti pembeli skim perumahan penjawat awam lain di Presint 17, Putrajaya, tidak mempunyai pilihan.

Rumah yang beliau beli sejak beberapa tahun lalu sudah siap dan pembeli telah diberitahu pada akhir Mei mereka akan dapat mengambil kunci rumah baharu, tetapi dua hari kemudian, perintah kawalan pergerakan (PKP) penuh diumumkan.

Pembeli projek yang dikenali sebagai PPAM Ketumbar diberitahu dalam keadaan PKP, pemaju Putrajaya Holdings tidak dibenarkan beroperasi kerana belum mendapat persetujuan daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI).

Oleh sebab itu, pembeli tidak dapat mengambil kunci rumah mereka.

“Projek PPAM adalah untuk penjawat awam berpangkat rendah seperti saya dengan gaji yang kecil. Saya memperoleh kurang dari RM3,000 sebulan dan daripada jumlah itu lebih dari RM1,000 akan ke pinjaman rumah daripada Lembaga Pembiayaan Rumah Sektor Awam (LPPSA),” katanya.

Siti memberitahu FMT beliau adalah salah seorang pembeli yang “sedikit beruntung” kerana suaminya bekerja di sektor swasta, jadi beliau masih mampu membeli rumah berkenaan.

“Tetapi saya mempunyai rakan-rakan yang berpendapatan rendah dan masih bujang, jadi potongannya banyak terutamanya jika mereka juga harus membayar sewa. Ada juga yang terpaksa mengeluarkan wang dari simpanan Amanah Saham Bumiputera,” tambahnya.

Seorang penjawat awam yang hanya mahu dikenali sebagai Ahmad berkata, beliau turut menghadapi masalah yang sama.

“Saya perlu membayar RM1,100 untuk pinjaman, saya rugi kerana pada dasarnya, saya tidak membayar apa-apa. Saya faham jika kita boleh mendapatkan kunci kerana PKP, tetapi jika demikian kita tidak perlu membayar balik pinjaman, sehingga kita boleh pindah masuk ke rumah itu,” katanya.

Setiausaha Agung Cuepacs, Abdul Rahman Mohd Nordin ketika dihubungi mendesak Putrajaya Holdings untuk membenarkan pembeli mengambil kunci mereka, menurut Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang mengatakan urusan perpindahan skim hartanah strata dan bertanah dibenarkan dari 1 Julai.

Beliau berkata, pembeli telah menerima notis penyerahan hak milik kosong pada 25 Mei dan notis untuk membayar pendahuluan empat bulan bayaran penyelenggaraan dan kumpulan wang pelepas setelah mengambil kunci dari 28 Mei.

“Pembeli telah membayar bayaran ini sehingga dapat mengambil kunci mereka tetapi amat mengecewakan apabila mereka tidak dapat melakukannya.

“Sekiranya keadaan berlanjutan, pembeli akan terkesan kerana mereka harus membayar balik pinjaman, yuran penyelenggaraan, dan sewa untuk tempat tinggal mereka sekarang,” katanya, sambil menambah Cuepacs berharap Putrajaya Holdings dan LPPSA dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Tiada ulasan: