SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

29 Ogos 2010

KAKITANGAN AWAM KEDAH, PERLIS JUGA DAPAT RM500

Malaysiakini
Ogos 28, 10 1:14pmKerajaan negeri Kedah hari ini turut mengumumkan pemberian bayaran khas RM500 kepada kakitangan awam negeri itu sebagai persiapan menjelang Aidilfitri.

Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata, bayaran RM500 setiap orang itu diberikan kepada semua kakitangan sehingga kumpulan Gred 54 dan membabitkan dana sebanyak RM3 juta.

Beliau yang dpetik HarakahDaily berkata semua kakitangan kerajaan negeri akan menerima bayaran tersebut dalam tempoh seminggu sebelum hari raya.

"Dengan sumbangan ini, ia dapat menampung keperluan keluarga dan menceriakan lagi sambutan Aidilfitri tahun ini.

"Walaupun sumber kewangan kerajaan negeri adalah terhad, berkat daripada tindakan kerajaan negeri melaksanakan penjimatan dalam pentadbiran, maka hasil tersebut dapat dikongsi bersama sebagai satu penghargaan kepada semua kakitangan," katanya.

Beliau yang juga pesuruhjaya PAS Kedah berkata, apa yang diberikan oleh kerajaan negeri kali ini adalah kadar yang termampu.

Sebelum ini, kerajaan negeri Pulau Pinang telah mengumumkan pemberian wang khas sebanyak RM400 sempena Aidilfitri kepada 3,577 kakitangan awamnya.

Ini disusuli oleh kerajaan pusat yang mengumumkan pemberian RM500 manakala Selangor, Pahang, Terengganu dan Melaka juga tidak ketinggalan dalam pemberian wang itu menjelang Aidilfitri.

200 di Perlis juga dapat RM500

Sementara itu, Kangar, Bernama melaporkan lebih 200 warga kerajaan negeri Perlis akan menikmati bantuan khas kewangan sebanyak RM500 sebelum 1 Syawal ini, kata
Menteri Besar Datuk Seri Md Isa Sabu.

Beliau berkata bantuan itu akan diberi kepada semua penjawat awam negeri dari semua peringkat termasuk mereka yang berkhidmat secara kontrak.

"Kita harap pembayaran ini sedikit sebanyak dapat meringankan beban ditanggung semua penjawat dalam menjalankan persiapan menjelang Aidilfitri," katanya.

Md Isa juga berharap warga kerajaan negeri akan memanfaatkan sepenuhnya bantuan tersebut untuk persediaan sambutan Aidilfitri dan bukan untuk pembaziran.

Tiada ulasan: