SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

19 Jun 2012

CUEPACS HARAP KERAJAAN SERAP PEKERJA KONTRAK KE JAWATAN TETAP

Bernama
19/6/2012


TEMERLOH, 19 Jun (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berharap kerajaan dapat menyerapkan 60,000 kakitangan kontrak perkhidmatan awam ke jawatan tetap dan berpencen.

Timbalan Presiden Cuepacs Azih Muda berkata pelantikan ke jawatan tetap itu dilihat akan memberi jaminan masa depan kepada mereka selain dapat meningkatkan lagi mutu perkhidmatan awam.

"Cuepacs berharap kerajaan dapat mengambil tindakan seberapa segera untuk menyerapkan mereka ini ke jawatan tetap," katanya kepada pemberita selepas mengunjungi Yang Dipertua Majlis Perbandaran Temerloh (MPT) Datuk Tariff Abdul Rahman menerusi Program Turun Padang bagi menyelami masalah anggota Cuepacs dan Kesatuan Pihak Berkuasa Tempatan (ANULEA) di sini pada Selasa.

Mengenai program turun padang, Azih berkata pihaknya telah mengunjungi lebih 20 Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di pantai timur bagi menyampaikan masej penting yang perlu dilaksana secara bersama antara pekerja dan majikan.

Dalam perkembangan lain, beliau berharap Ketua Setiausaha Negara baru yang bakal menggantikan Tan Sri Mohd Sidek Hassan yang akan bersara pada 23 Jun ini, dapat meneruskan kerjasama yang baik dan erat dengan kesatuan itu.

-- BERNAMA

78 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

jawapan kerajaan kebiasaannyelah: bergantung kepada kemampuan kewangan kerajaan...al maklum nak bayar gaji, di harapkan kerajaan perihatin atas nasib pekerja kontrak..mereka juga menyumbang kepada pembangunan negara

Tanpa Nama berkata...

yahoooo wa no 2.. harap juga kerajaan lupuskan pkerja kontrak terutama perempuan kerana mereka ni tidak produktif, byk bercakap, buat bising, main fb, ramai yg berpuak2.. mereka nilah yg bt imej jabatan kerajaan tercemar dsebabkan layanan sambil lewa kpd pelanggan atau masyarakat.. yg penting skg kopek fokus pd masalah p.a tetap. . n17 tetap dan berpencen)

Tanpa Nama berkata...

amat bharap ksn baru mghargai dan luluskan gred j27 yg telah dpermainkan oleh jpa. amiiiinn..

Tanpa Nama berkata...

sebenarnya mana2 skim pun penting buat pentadbiran..tak kira la skim A hingga Z.Skim tak salah..yang buat tak betul penjawat skim tersebut..jangan la mengata skim tu tak bagus skim kita je yang bagus..bab tuntutan gaji dan dred , ini tertakluk kepada pekeliling yang telah di tentukan oleh JPA dan SPA..contohnya Skim J..telah keluar pekeliling perkhidmatan Bil 4 tahun 2002 yang menyatakan skim J yang mempunyai kelayakan sijil politeknik di samakan dengan pemegang STPM..Gred yang di tentukan ialah gred 27 hingga 36..sedangkan N17 di pejabat tanah yang mempunyai sijil Politeknik telah di naik taraf ke Gred 27..apakah skim J tidak layak menuntut hak mereka sedangkan kelulusan mereka sama..harap PA skim lain faham..tq

Tanpa Nama berkata...

tq sedara sekalian kerana menyokong skim j yg dtindas

Tanpa Nama berkata...

Skim G 17,22 dan 26 juga ditindas!!! Mana keadilan??? Janji Ditepati!!! Mana janji BN kepada kami???

Tanpa Nama berkata...

Semua penjawat awam kontrak...PRU 13 da dekat....hebohkan ini kpd kumpulan prihatin spaya kontrak ditetapkan...kalo kerajaan skrg tidak mampu membantu pegawau kontrak yg da lebih 15 kerja...apa lagi kalo kerajaan baru nanti mungkin langsung tak layan kita...so...atas pagar la kita skrg ni...kerajaan kena ambil perhatian sbb lantikan kontrak PA ramai pengundi ni...bujan 1000 atau 10000 tapi menjangkau 50000...

Tanpa Nama berkata...

Ali Hamsa jadi ksn. Habislah!!!

Tanpa Nama berkata...

emmmm....bila agaknya tu

Tanpa Nama berkata...

Bagus la tu.
CUEPACS kembalilah kepada perjuangan asal utama membela kebajikan kumpulan sokongan. Kumpulan professional sekarang ni tak payah lah diperjuangkan. Sebab perbezaan gaji+imbuhan dah terlalu jauh

mat debu berkata...

Aku ni pekerja tetap dan berpencen. sevis dah 31 Tahun.Gaji max dah. Baru ni aku sign 60 sebab skim SBPA ada kenaikan gaji tahun tapi ...... dah dibatalkan. Gaji aku sekarang RM 3300.00. Kalau aku pencen skrang pencen aku Rm 2000.00. Kalau aku simpan GD+Gantian Cuti RM 120000.00 dlm ASB aku dapat RM 700.00 sebulan. Jadi RM 3300.00 - RM 2000.00 - RM 700.00 = RM 600.00. Ikut logiknya gaji saya sekarang hanya RM 600.00 + Elaun RM 500.00 Sahaja. JOM PENCEN.

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS MAU KERAJAAN buat broody trap untuk dirinya(bunuh diri)? Malulah cadangan CUEPACS.Tak sayang kerajaan orang melayu?

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Semua penjawat awam kontrak...PRU 13 da dekat....hebohkan ini kpd kumpulan prihatin spaya kontrak ditetapkan...kalo kerajaan skrg tidak mampu membantu pegawau kontrak yg da lebih 15 kerja...apa lagi kalo kerajaan baru nanti mungkin langsung tak layan kita...so...atas pagar la kita skrg ni...

kerajaan kena ambil perhatian sbb lantikan kontrak PA ramai pengundi ni...bujan 1000 atau 10000 tapi menjangkau 50000...

Selasa, Jun 19, 2012 6:35:00 PM

============================================

asyik nak ugut itu ini saja..bila sampai masa..mana pergi ugutan & suara lantang tu??

gah masa sembang kedai kopi saja laa ;p

Tanpa Nama berkata...

Kerajaan mampu beri kali kedua RM500 1Malaysia maka kerajaan menang mampu bagi kali kedua memberi 13% lagi kepada semua PA. Mintalah CUEPACS. Jangan lupa.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Kerajaan mampu beri kali kedua RM500 1Malaysia maka kerajaan menang mampu bagi kali kedua memberi 13% lagi kepada semua PA. Mintalah CUEPACS. Jangan lupa.

Rabu, Jun 20, 2012 8:21:00 AM

=============================================

adakah kualiti kerja PA tak kira apa SKIM sekalipon sudah meningkat juga dgn hebat & mantap seluruh Malaysia??

Tanpa Nama berkata...

dia mai lagi dah...
asyik cerita yang sama jer...hari tu SU yang buat kenyataan..la nie timbalan plak ...cam ade agenda lain jer nie..
rakyat dah cerdik laa qpek...kalau setakat khabar angin baik tak payah laaa....
betul2 perjuangkan apa yang di kata kan itu adalah lebih berkualiti la....
turun naik pejabat KSN 10 kali sehari..perjuangkan betul2...itu bari pembelaan namanya...

Tanpa Nama berkata...

dah 3 tahun kerja pegawai kontrak, tinggal sebulan nak tamat kotrak baru dapat tau kontrak tak sambuung. kelam kabut nak cari kerja dengan baby dalam perut nak keluar tak lama dah. memang susah la.presiden CUEPACS bila nak perjuangkan nasib pekerja2 kontrak? jangan bising sana sini tapi apa pun takda

Tanpa Nama berkata...

Tetapkn semua Pegawai Pemantau Harga (PPH)KPDNKK di Seluruh Malaysia bermula tahun depan.

Tanpa Nama berkata...

bila maruah rakyat mudah diperkotak katikkan...pihak yang berkuasa dengan mudah mempermaikan perasaan rakyat terutama anak bangsa...kami bukan meminta untuk menjadi kaya raya seperti menteri yang ada..cuma kami mohon sedikit pembelaan..demi terus menjalani kehidupan di tanah air sendiri...berilah kami peluang untuk merasa sedikit kelegaan..pada yang dah berstatus tetap bersyukur lah ...sekurang2nya dah adap mata pencarian tetap..kami kontrak masih tak tahu mana hala tuju...
APAP PUN KITA HANYA MAMPU MERANGCANG ..YANG LEBIH MENGETAHUI ADALAH YANG MAHA ESA...

Tanpa Nama berkata...

yang agak penting..!!!
~ kami juga ingin ada kenderaan ( pro2 kancil sekurangnya)
~kami juga perlukan tempat kediaman(rumah teres contohnya)
~kami juga ingin mohon terlibat dengan bank rakyat ( mencari sedikit palaburan)
~kami juga ingin merasa KWSP pada usia seawal mungkin ( tak perlu tunggu usia mas baru nak boleh mohon)
~kami juga nak merasa pencen (bagi memastikan anak2 kami merasa sedikit kemudahan dan dapat menampung kewangan di usia tua )

ITU JE PUN YANG KAMI INGINKAN...
TIDAK SELUAR LAUT KAWASAN JAJAHAN ...TIDAK SETINGGI GUNUNG HARTA TERSIMPAN...SEBAB KAMI TAHU DAN KAMI SEDAR REZEKI DAN TAKDIR DATANG DARI ALLAH BUKAN DARI KITA SESAMA MAKHLUK ...

Tanpa Nama berkata...

yang agak penting..!!!
~ kami juga ingin ada kenderaan ( pro2 kancil sekurangnya)
~kami juga perlukan tempat kediaman(rumah teres contohnya)
~kami juga ingin mohon terlibat dengan bank rakyat ( mencari sedikit palaburan)
~kami juga ingin merasa KWSP pada usia seawal mungkin ( tak perlu tunggu usia mas baru nak boleh mohon)
~kami juga nak merasa pencen (bagi memastikan anak2 kami merasa sedikit kemudahan dan dapat menampung kewangan di usia tua )

ITU JE PUN YANG KAMI INGINKAN...
TIDAK SELUAS LAUT KAWASAN JAJAHAN ...TIDAK SETINGGI GUNUNG HARTA TERSIMPAN...SEBAB KAMI TAHU DAN KAMI SEDAR REZEKI DAN TAKDIR DATANG DARI ALLAH BUKAN DARI KITA SESAMA MAKHLUK ...

Tanpa Nama berkata...

Janji ditepati...apa cite grup J?? bila nak dapat janji?? bila nak dapat pengganti PTK???

Tanpa Nama berkata...

Lupakan ajerler pekerja kontrak ni,suruh mereka apply mcm semua org buat jika hdk masuk kakitangan kerajaan,jgn hdk senang2 ajer.semua org pun perlu laluinya,jika mereka diserap ke jawatan tetap bagaimana pula yg lama2 berkhidmat dan telah ditamatkan kontraknya??Tak adillah jawapnyakan.Jadi belajar kenal ERTI KONTRAK bila tandatangan KONTRAK tu PAHAM..!Ini semua belaku sebab kerajaan senang sgt sekarang ikut kehendak rakyat...Hdk tlg pastikan tlg yg dijawatan tetap yg dulu2 sekali,yg tidak diberiperhatian..yg kontrak ni mereka dah diberi x-tend pandai2lah cari kerja lain..Jika hdk serapkan pun suruh mereka ambil ujian dan hanya ambil yg layak shj..peruntukan dalam setiap jawatan perlu diambil berapa org dlm sebulan,dgn cara ini tak membebankan kerajaan ..dan jika ada rezeki insyallah dapat .jika tak cuba dan cuba.Ini semua belaku bila kakitangan awam naik GAJI semua hdk lari ke jawatan kerajaan ...Dulu semua mengutuk kerajaan ..Sendiri mau PAHAM2 LER OK
Jika Hdk ambil byk ambil pekerja lelaki,pekerja perempuan byk main2 diwaktu kerja,ada yg cakap2 semasa kerja ada yg on FACEBOOK,now semua hebat2 ada yg dah ada tablet,i phone..Senang ajer ikut prosidiorrr... Nanti dah bagi jawatan tetap byk pula songeh tu songeh ni ,jadi elok kerajaan pikirkan sebelum serapkan mereka,byk perlu diteliti...GAJI pasti mula dari kecil ke BASIC sebelum ikut graf peningkatan,nanti takut ada yg byk songeh .Kerja kontrak basic mati 2600k masuk kejawatan tetap rm 1800k ..Sanggup?Now sanggup nanti mcm2 kata dan songeh pula .Jadi hdk kerja kerjalah tak mau byk lagi yg hdk kerja..Nanti kalau hdk tinggi2 Gaji belajar tinggi2 ler.takut tak adil bagi kakitangan tetap yg lama bekerja.pikir hanya 60 ribu pekeja kontrak berbanding dari 1.3 Juta yg memegang jawatan tetap.

Tanpa Nama berkata...

sampai bila pon takkan dpt puaskan hati semua pihak..

semua nak mudah saja...semua nak dtg bergolek..tegur sket dah melenting, konon kutuk sesama sendiri..hentam org sendiri..

bila sebut pasal persaingan..semua hebat hujah pasal ketuanan..bla..bla..

hebat sebut pasal hadis..ayat Al-Quran..tapi adakah ramai betul2 menghidupkan apa yg diajarkan?

bangsa asing mcm Jepun..Korea..& bnyk negara maju lain lebih menjiwai & hidupkan disiplin yg ditekankan oleh Islam..cuma mereka tidak beriman kepada Allah & RasulNya..

jadi yg kita (Muslim) ni kenapa ya?? Apa alasan lagi?

Tanpa Nama berkata...

sudah - sudahlah CUEPACs ni berilah peluang kpd calon yg belum mempunyai pekerjaan .
Jika Jawatan Kontrak mahu di tetapkan , bukalah semula sepertimna terdahulu & berilah peluang kpd semua Rakyat .
rakyat didahulukan .

Tanpa Nama berkata...

Saya tak setuju, tak setuju dan tak setuju jika peg. kontrak mahu ditetapkan.....

Tanpa Nama berkata...

Jadikan ia realiti... bukan atas dasar PRU13... Dah abis mengundi trus x nampak muka n suara

Tanpa Nama berkata...

Pakcik sukonn kata2 anda semua..Sonang kata buat satu undang2 Kontrak kasi 3 tahun shj.Lebih dari 3 Tahun Cukup tak perlu sambung2,kasi can org yg tiada kerja lagi..Kalau mau totap gi apply online utk permohonan pekerjaan utk kakitangan awam kerajaan .ikut giliran...SONANG ba ituu..Utk kakitangan kontrak buat satu Kontrak tebal2 .Baca dan pahamkan sebelum TANDA TANGAN ...PAHAM KONTRAK ...jgn pasal PILIHAN RAYA KECOH2 lepas habis pilihan raya semut pun tak kenal GULA...

Tanpa Nama berkata...

yang tetap tu duk diam je lahh...ni perjuangan staf status kontrak.....
apa salahnya bagi kami peluang..lau nak kene temuduga smula pun buat lah satu sesi tapi balik..apa salahnya...
kontrak ngan tetap tak jauh beza cuma pencen je tak der ...

Tanpa Nama berkata...

elaun sara hidup sudah naik... elaun wilayah bila lagi...?????????????????????????????????????????????????????????/

Tanpa Nama berkata...

kami kakitangan kemas yang bertaraf kontrak,bila jawatan kami hendak ditetapkan,ramai bekas menteri kklw berjanji tapi janji tinggal janji.

Tanpa Nama berkata...

SUMBER TIDAK RASMI TAPI
ANGIN KUAT BERTIUP:
'KERAJAAN AKAN BERI PELARASAN GAJI'
SEMPENA PRU-13

GRED 1 - 16 = 30%
GRED 17 - 40 = 25%
GRED 41 - 54 = 15%
GRED JUSA = 8%
GRED TURUS = 5%

YANG TAK SEDAP DIDENGAR:
PENAMBAHBAIKAN SSM HANYA AKAN DILAKSANA SEKIRANYA BN MENANG
PRU13 pada bulan sept or oct, 2012
nanti.

SEMUA AKAN TERJAWAB TAK KIRALAH SEMADA BN MENANG ATAU KALAH. SEBAB WALAH BN SUDAH MENANG SEJAK 1981 LAGI API GAJI PENJAWAT AWAM TIDAK BANYAK MANA PUN BEZANYA. KESIAN2

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

yang tetap tu duk diam je lahh...ni perjuangan staf status kontrak.....
apa salahnya bagi kami peluang..lau nak kene temuduga smula pun buat lah satu sesi tapi balik..apa salahnya...
kontrak ngan tetap tak jauh beza cuma pencen je tak der ...

Rabu, Jun 20, 2012 5:01:00 PM


mana bleh duduk diam. dulu masa kau sign kontrak dulu, tak baca habis ke isi kandungan kontrak tu? yang menyalak-nyalak lagi dalam ni buat hapa? kau dah sign setuju terima syarat kontrak. cukup masa, tamat. apa yang susah sangat? rezeki ada di mana-mana. bukan menyalak-nyalak dalam ni mintak privilege sama macam kakitangan tetap.

jumud la pemikiran kau ni. dah tau dulu tak sanggup kena terminate, yang pegi sign kontrak tu buat apa? cari la keje lain. belajar tinggi-tinggi, tapi akal singkat.

aku dulu leasing staff/kontrak di salah sebuat GLC. cukup masa, aku berhenti. takda aku nak menyalak sana sini pasal aku tau apa maksud kontrak, dan aku aware tentang kesan apabila jadi kakitangan kontrak ni. bila tamat kontrak, aku menganggur hampir setahun. alhamdulillah, akhirnya dapat temuduga dengan SPA, dan dilantik beberapa bulan lepastu dengan jawatan kumpulan sokongan.

sudah-sudah la tu menyalak. rezeki kau takda di sini, ada di tempat lain. yang penting, belajar bersyukur.

regards:
bekas leasing staff di sebuah GLC 10 tahun lepas.

Tanpa Nama berkata...

mana bleh duduk diam. dulu masa kau sign kontrak dulu, tak baca habis ke isi kandungan kontrak tu? yang menyalak-nyalak lagi dalam ni buat hapa? kau dah sign setuju terima syarat kontrak. cukup masa, tamat. apa yang susah sangat? rezeki ada di mana-mana. bukan menyalak-nyalak dalam ni mintak privilege sama macam kakitangan tetap.

jumud la pemikiran kau ni. dah tau dulu tak sanggup kena terminate, yang pegi sign kontrak tu buat apa? cari la keje lain. belajar tinggi-tinggi, tapi akal singkat.

aku dulu leasing staff/kontrak di salah sebuat GLC. cukup masa, aku berhenti. takda aku nak menyalak sana sini pasal aku tau apa maksud kontrak, dan aku aware tentang kesan apabila jadi kakitangan kontrak ni. bila tamat kontrak, aku menganggur hampir setahun. alhamdulillah, akhirnya dapat temuduga dengan SPA, dan dilantik beberapa bulan lepastu dengan jawatan kumpulan sokongan.

sudah-sudah la tu menyalak. rezeki kau takda di sini, ada di tempat lain. yang penting, belajar bersyukur.

regards:
bekas leasing staff di sebuah GLC 10 tahun lepas.
---------------------------------------------------------

okey...
kami duk diam...
tapi kami bukan menyalak tau...kami suarakan jer di atas faktor yang berkait..kami dah tahu dan jelas bahawa status kontrak akan tiba xpired date nyer...cuma di sini adalah dimaklumkan sekiranya kerajaan dapat mempertimbangkan permohonan kami untuk di tetapkan...that all simple jerr..kalu tak boleh kami tetap akan diberhentikan juge dan tak akan membantah walau sedikit pun..
di sinilah wujudnya perkataan PERMOHONAN,RAYUAN ATAUPUN USAHA UNTUK DIPERTIMBANGKAN....

sepatutnya yang dah berjawatan tetap ni menyokong semangat perjuangan rakan sekerja yang berstatus kontrak nie...bukannya mengherdik berbagai gaya bahasa....kita kan sesama manusia dan mungkin seagama...apa salahnya terus menyokong kami dari belakang bukan terus menyekat hasrat tanpa sedikit pemurnian..

Tanpa Nama berkata...

x kena kat anak,sedara,family dia bole la kata yg kontrak ni menyalak la,x phm kontrak la,kena atas btg sdri sok br tau la..time tula ko usung surat sokongan anak ko g jumpa YB bagai suh sambung kontrak anak ko,sambung ke x bukan ko yg tentu kan,kerajaan yg tentukan berdasarkan peruntukan yg ada,bkn guna gaji ko pun...sebok mengalahkan duit dia yg byr gaji kontrak!hak tuih!

Tanpa Nama berkata...

semamang nya masa sain kontrak takda pon kata serap.. tapi nii dah sambung sampai 3 tahun..kepala bapa..nampak sesangat kontrak diperlukan kerajaan..yg ko dengki pasal apa?? kita org buat keja lebih dari kerja tetap. kita memohon dan merayu..dia tak bagi sudah lah..yg ko sibuk dengki dgn org buat apa..haram jadah..tak guna punya org..nak tutup periuk nasik org..dari ambik org baru baik ambik pekerja kontrak..tak kira laa kena temuduga semula atau exam ker.. kalau ambik org baru yg tak reti keja..kan rugi kerajaan juga..ambik masa utk belajar.. memang bangsat laa..tak suka boleh blah.. org macam tu patut dibunuh saja..Pendengki..

ANTI PEKERJA KONTRAK JUMUD berkata...

sebab tu la korang ni semua JUMUD. sekali lagi aku ulang.

LAIN KALI BACA DOKUMEN KONTRAK TU BETUL BETUL SEBELUM SIGN. NI PERGI MENYALAK LAGI LEPAS KONTRAK TAK SAMBUNG. BUAT APA?

x kena kat anak,sedara,family dia bole la kata yg kontrak ni menyalak la,x phm kontrak la,kena atas btg sdri sok br tau la.
and again, sebab tu la kau ni taraf kontrak saja. sesuai untuk diri kau. lain kali baca statement aku tu betul-betul. aku bercerita atas pengalaman. aku pernah kerja secara kontrak. tapi aku bukan macam kau, macam menyalak bukit. bila kontrak aku disambung, aku bersyukur. bila akhirnya kontrak aku tamat, aku redha dan cari kerja lain.
kau ni patut keje jadi buruh kasar/keje kontrak ikat batu buat rumah je. tak layak kerja kerajaan, hatta berstatus KONTRAK sekalipun. pemikiran lemah, jumud, suka mengharapkan KEAJAIBAN!

belajar la sikit bersyukur. tak ada rezeki di sektor awam, banyak lagi sektor lain boleh hidup. ulat dalam batu pun boleh hidup kalau berusaha. yang kau ni sibuk mengharapkan keajaiban, mengharapkan ihsan orang. sebab tu la kau ni susah nak maju. JUMUD!

Tanpa Nama berkata...

saya simpati dengan pekerja bertaraf kontrak.. saya bersetuju anda yang bertaraf kontrak janganlah terlalu berharap untuk di serap, cubalah memohon kerja di sektor swasta pula..bumi Allah ini luas.rezeki sentiasa ada sekiranya anda berusaha

Tanpa Nama berkata...

bongkak,sombong,angkuh tggu lh balasan dari Allah...buat malu penjawat awam

Tanpa Nama berkata...

apa yg kau org bising susah bila yg kontrak nak mohon tetap! kau org byr ke gaji dia. kalau kau rasa tak cukup mohon lah juga. aku pun PA tetap juga tp jgn lah tunjuk PA ni suka sangat pada PHDengki. mohon lah apa saja dari kerajaan kerana kita adalah pembayar cukai. dalam blog cuepac ni PA bawahan yg suka mencaci sesama sendiri.. sedar2 la weiii...

Tanpa Nama berkata...

ANTI PEKERJA KONTRAK JUMUD berkata...
sebab tu la korang ni semua JUMUD. sekali lagi aku ulang.

LAIN KALI BACA DOKUMEN KONTRAK TU BETUL BETUL SEBELUM SIGN. NI PERGI MENYALAK LAGI LEPAS KONTRAK TAK SAMBUNG. BUAT APA?

x kena kat anak,sedara,family dia bole la kata yg kontrak ni menyalak la,x phm kontrak la,kena atas btg sdri sok br tau la.
and again, sebab tu la kau ni taraf kontrak saja. sesuai untuk diri kau. lain kali baca statement aku tu betul-betul. aku bercerita atas pengalaman. aku pernah kerja secara kontrak. tapi aku bukan macam kau, macam menyalak bukit. bila kontrak aku disambung, aku bersyukur. bila akhirnya kontrak aku tamat, aku redha dan cari kerja lain.
kau ni patut keje jadi buruh kasar/keje kontrak ikat batu buat rumah je. tak layak kerja kerajaan, hatta berstatus KONTRAK sekalipun. pemikiran lemah, jumud, suka mengharapkan KEAJAIBAN!

belajar la sikit bersyukur. tak ada rezeki di sektor awam, banyak lagi sektor lain boleh hidup. ulat dalam batu pun boleh hidup kalau berusaha. yang kau ni sibuk mengharapkan keajaiban, mengharapkan ihsan orang. sebab tu la kau ni susah nak maju. JUMUD!
--------------------------------------------------

kepada saudara...
ini bukan medan untuk kita bertekak menkhinzir buta..benda nie senangjer,bukankah ini saranan dari persatuan,so lau ada rezeki kami di serap tetap Alhamdulillah lah...kalau tak der pun kami tetap bersyukur sebab cam juge kata saudara bumi Allah ni luas..rezeki ada di mana2..tak semestinya kerja KERAjaan rezeki saudara akan terus terjamin ,rezeki Allah yang tentukan ..
saudara kene akur bahawa jika Alah hendakkan sesuatu walau itu yang mustahil,ianya tetap berlaku..same kes la juge ngan kes status kontrak nie..
yer dulu saudara juga kontrak dan sekarang dah tetap...tapi rasa nya seperti kurang cerdik bila saudara mengunakan perkataan ANTI PEKERJA KONTRAK..apa faedah yang saudara dapat..?sy bersimpati dengan perasaan saudara nie...mungkin ada dendam kesumat lama yang masih membelenggu jiwa saudara ni..cube bersihkan dulu hati nurani sendiri sebelum menghukum pihak yang lain...
sepatah kata buat renungan 'seburuk buruk kain buruk,adakalanya sangat di cari bila di perlukan..KAMI SEDAR KAMI KONTRAK,KAMI TAHU KEDUDUKAN KAMI..CUMA KAMI MINTAK TOLONG PADA YANG DAH BERSTATUS TETAP NI MENGUTUK PERJUANGAN KAMI..KALAU ADA REZEKI KAMI,MAKA ADALAH TU..KALAU TAK DER KAMI MUNGKIN AKAN JADI PENIAGA YANG BERJAYA..AMIN...(JIKA ITU TAKDIR KAMI)

Tanpa Nama berkata...

pekerja kontrak dewan bandaraya kuala lumpur hampir 2000 orang. harap KSN baru prohatin. jawatan tetap hanya dapat pada kroni Penfarah sumber msnusia dan timbalan ketua pengarah saje. harap bantu. yang tiada kroni stau kabel kontrak samoai bika. ads ysng tua berganyut. knp perkara begini kerajaan tak mampu pikir

Tanpa Nama berkata...

kepada pekerja-pekerja berstatus kontrak di atas. belajarlah mengeja dengan betul.

selagi mengeja tunggang langgang, tidak hairan mengapa anda masih lagi berstatus kontrak.

ha ha ha ha

Tanpa Nama berkata...

apa keputusan/hasil semasa bengkel di johor baru-baru ni...mohon publishkan..

Tanpa Nama berkata...

kpd PA Tetap, knp ko nk dengki sgt kt PA Kontrak supaya tetap. Kteorg ade dengki korang ke? yg kurang x puas ati apesal?

Tanpa Nama berkata...

pekerja tetap dan pekerja kontrak...hapuskan komplot & berpuak-puak...

Tanpa Nama berkata...

harap KSN baru bantu pegawai PBT Kump A (bukan PTD) melebihi 15tahun kerja tapi gred 41 tak sudah-sudah...tiada KUP / tiada flexi post...JPA BPO tak buat kerja untuk luluskan permohonan kami. Kami pegawai kump A teraniaya.kemaskini waran kami gred 41/44 je bukan susah pun, wahai BPO JPA!!!

Tanpa Nama berkata...

harap KSN baru bantu pegawai PBT Kump A (bukan PTD) melebihi 15tahun kerja tapi gred 41 tak sudah-sudah...tiada KUP / tiada flexi post...JPA BPO tak buat kerja untuk luluskan permohonan kami. Kami pegawai kump A teraniaya.kemaskini waran kami gred 41/44 je bukan susah pun, wahai BPO JPA!!!

Tanpa Nama berkata...

harap KSN baru bantu pegawai PBT Kump A (bukan PTD) melebihi 15tahun kerja tapi gred 41 tak sudah-sudah...tiada KUP / tiada flexi post...JPA BPO tak buat kerja untuk luluskan permohonan kami. Kami pegawai kump A teraniaya.kemaskini waran kami gred 41/44 je bukan susah pun, wahai BPO JPA!!!

Tanpa Nama berkata...

harap semua staff PLKN di serap ke jawatan tetap...dah bertahun2 kontrak...kerja tak menentu cuti..tak semua boleh claim ot dan cuti...bila bersuara je di berhentikan kerja..maklum lah bekerja di bawah kementerian pertahan semua nak 'yes bos'..kami orang awam..bukan tentera..

Tanpa Nama berkata...

saya myokong pnuh kata2 anda,mana janji kerajaan?adakah janji ditepati?mohon cuepacs jg semak dgn perpustakaan negara malaysia PNM kenapa staff tidak d bnarkan buat loan?mana hak kami?kami jg perlu buat personal loan utk buat rumah,lg baik kerja sambilan dr kontrak sbab xleh nak wat loan lgsung..mohon cuepacs ambil tindakan..tq

Tanpa Nama berkata...

saya myokong pnuh kata2 anda,mana janji kerajaan?adakah janji ditepati?mohon cuepacs jg semak dgn perpustakaan negara malaysia PNM kenapa staff tidak d bnarkan buat loan?mana hak kami?kami jg perlu buat personal loan utk buat rumah,lg baik kerja sambilan dr kontrak sbab xleh nak wat loan lgsung..mohon cuepacs ambil tindakan..tq

Mestimau berkata...

Skim G11 apa cerita? tak ada ke peluang untuk ditukarkan ke skim G17? Jangan lupa mereka ini pun berpengalaman juga.. Ada yang berijazah atau diploma tetapi tidak diperdulikan..CUPEACS tolong jangan terlapas pandang...

Tanpa Nama berkata...

Saya simpati tapi saya bukan menyokong.

Pada saya, saya amat berharap CUEPECS utamakan permasalahan kakitangan tetap yang masih KRITIKAL. Cuba CUEPECS buat soal selidik, berapa ramai kakitangan percubaan tetap yang masih belum ditetapkan melebihi 5 tahun??? Cuba kaji dan buat research sikit kenapa dan bagaimana ia berlaku?

Seperkara lagi, saya harap CUEPECS boleh tengok balik macammana institusi dan jabatan kerajaan merangka perjawatan mereka. Tidak sepatutnya main wujud saja jawatan tanpa vot. Sebab itu banyak sangat jawatan kontrak dan sambilan ayng akhirnya mengetepikan kebajikan kakitangan.

Tanpa Nama berkata...

saya seorang guru DG tetap dan berpencen, dengan rasa rendah diri dan penuh iltizam; menyokong perjuangan kakitangan kontrak supaya diserapkan ke jawatan tetap.

sila google 'uncleseekers' dan pergi ke pautan "guru". Lihat bagaimana kakitangan awam diperkotak-katikkan oleh golongan atasan yang tidak berperikemanusiaan!

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum dan salam sejahtera, mohon pihak SPA, JPA dan JPM untuk pertimbangkan bagi pekerja kontrak diserap tetap memandangkan kewujudan perjawatan kontrak adalah untuk menampung keperluan kekurangan kakitangan dalam sesebuah organisasi. jika tiada peruntukan, maka kakitangan kontrak tidak dapat diambil untuk dibayar. sepatutnya tiada isu peruntukan. Tambahan pula kakitangan kontrak juga bekerja sepertimana kakitangan tetap, tanpa kenaikan gaji tahunan, tanpa kenaikan pangkat, tanpa kwsp, tanpa elaun, malah dikurangkan lagi gaji. Kakitangan kontrak ini bukanlah pendatang haram malah bukan juga penjenayah mahupun penyangak. tapi adalah warganegara malaysia yang juga banyak menyumbang dalam pembangunan organisasi dan juga negara. Jika pihak SPA dan JPA begitu 'efficient' maka tiadalah perlunya kakitangan kontrak ini. Harap pihak kerajaan dapat serapkan ke perjawatan tetap dan jangan mengambil lagi kakitangan kontrak bagi mengelakkan lebih ramai yang teraniaya. bagi sesiapa yang mencela orang lain itu, muhasabah la diri anda hanyalah seorang 'government servant' sahaja. ape itu 'servant'? jika anda tidak tahu sila lihat kamus. Sekian terima kasih. Seraplah Kakitangan Kontrak ke Perjawatan tetap untuk kemajuan Kerajaan dan Negara.

Tanpa Nama berkata...

staf sambilan di PLKN dah di kontrakkan...yang kontrak bila agaknya di tetapkan..?

Tanpa Nama berkata...

KOMPOME KONTRAK TAK AKAN DI SERAPKAN KE JAWATAN TETAP ....sila cuba isi borang utk ke jawatan2 kerajaan yg lain...

Tanpa Nama berkata...

SAMPAI BILA LAH MASALAH NI NAK SELESAI?
Sekurang kurangnya guru sementara diberi peluang buat Diploma pendidikan selepas lebih 3 tahun jadi guru sandaran...

Tanpa Nama berkata...

X mustahil yg kontrak ni diserap ttp sbb guru sandaran dan GSTT pn tnpa sebarang syarat2 trus ditwrkn kursus di IPG,keputusan kerajaan bkn bleh di sangka2,selagi belum pilihanraya rakyat berhak bersuara,memohon yg sewajarnya,kerana kami juga pembayar cukai.

Tanpa Nama berkata...

assalaammualaikum... sya ingin meluahkan,pandangan dan cadangan pada cuepacs.apa yang sya alami dalam masa 3 tahun dalam penugasan sukarelawan polis diraja (s.s.p) rela/jpam... dalam perkdidmatan sya sya dibayar elaun rm4 1jam dan sya bertugas 8-14 jam dalam 1 hari dan berugas 30 hari penuh sekiranya ia masih lagi kerja dengan ulasan ADA KERJA ADA GAJI.andaian elaun sya rm1200 sebulan tetapi sya tiada imbuhan,insentif,e.p.f, dan segala urusan pmjaman bank tidak akan meluluskan,,masih ramai kawan2 sya tdak berjaya dan berubah hidup sebagaimana yang diperolehi smua pjawat awam.tetapi sya harap pihak cuepacs dapat mengambil sdikit ruang untuk mengatahui lebih lanjut dan teliti apekah keistemewaan kami sungguhpun pejawatan kami ini di awang-awang pejawat awam atau skadar sandaran sahaja..tugas kami amat berisiko tinggi tetapi adakah pihak rela,jpam, 100% bertanggung jawap skiranya kami ditimpa apa-apa kemalangan tidak diingini,,jadi 3tahun sya berkdidmat sudah memadai pihak kerajaan pecayai kesetiaan kami untuk berkhidmat dalam kerajaan dgan memerlukan kelulusan rendah p.m.r ini daripada tercicir berjasa untuk negara.kami cadangkan s.s.p ini dinaik taraf melalui paksi utama pemulaan kami daripada kebijaksanaan dan kuasa cuepacs untuk dibawa ke pihak atasan untuk kami diserap dalam jabatan masing2 wlaupun diberi gred gaji sama landasan gred r3,r1 atau n1.jika lebih tepat ianya diserap kepada p.d.r.m sudah memadai konstebel/sokongan kerana kami dah cukup pengalaman dalam penusan BIT/PERTOL dibawah naungan N.K.R.A.yang sudah berkhidmat pejawat awam pun ada-ada saja tidak puas hati tentang keistimewaanya tetapi di pihak kami lebih tetekan hadapi kemana arah tuju kami untuk hidup lbih sempurna dan terjamin...ok maaf sekiranya ulasan cadangan ini ada menyentuh pihak2 lain,segala keperihatinan kepada pihak yang berusa untuk kami amat dihargai untuk membantu masyarakat yang mencintai kedamaian dan keselamatan rakyat malaysia tercinta ini.. ok assalammuaikum

Tanpa Nama berkata...

ANTI PEKERJA KONTRAK JUMUD

telah mendapat anugerah pekerja terbangang kerana telah mendedahkan kebangangannya kepada seluruh warga malaysi!!! Tahniah ANTI PEKERJA KONTRAK..wahaahaha

Tanpa Nama berkata...

KeBANGANGngan yang menyerlah..Tahniah ANTI PEKERJA KONTRAK JUMUD!!! hahahahahaha

Tanpa Nama berkata...

kAKITANGAN KONTRAK PERLU SERAPKAN KE JAWATAN TETAP...KALAU BOLEH SERAPKAN KAMI NIE,SUSAH NAK MEMBELI RUMAH,,KAKITANGAN KONTRAK AWAM TOLONGLA KAMI NIE...

ANTI DENGKI KESUMAT berkata...

TAIK PALAT. DARI DULU CERITA PASAL TETAP2... SMP SKG, SATU PUN XDA BERITA. BODOH. PG MAMPUS LA BAGOS... APA CERITA PEGAWAI TADBIR N41 KONTRAK DI BAWAH KEMENTERIAN PELAJARN MALAYSIA YANG BELUM DISAMBUNG??? SMP SKG MASIH BERHARAP.. KPM & PERBENDAHARAAN PUN BODOH. PUKIMAK .... NANTI UNDI PARTI KEADILAN RAKYAT LAGI BAGOS LA DARIPADA KERAJAAN TAIK PALAT SEKARANG NI. MACAM BABI PUN ADA.. PENIPU PUNYA KERAJAAN.... TGU SAJA LA ZAMAN KEJATUHAN KAMU.... KIMAK

Contract For Service 2009 - Dec 2012 berkata...

toloooooooong la pihak CUEPACS memperjuangkan nasib perkerja kontrak yg dah lebih 2 tahun bekerja dgn mana-mana jabatan.. sedih juga apabila melihat jawatan kmi ini ada dijalankan temuduga SPA.. sedangkan kmi ini tk diserap2 ke jawatan tetap yg dah berpengalaman.. Apalah nasib ini.. Tidak rugi ka kerajaan mengambil staff kontrak yang dah lama berkhidmat dan selepas itu tamatkn kontrak begitu sahaja dan selepas itu mengambil pula org lain ke jawatan tetap... klo takda staff kontrak da..mgkin byk kerja yg tk dpat di selesaikan oleh staff tetap oleh sebab kekurangan staff dan arahan serta misi kerajaan yang semakin bertambah....

Tanpa Nama berkata...

pegawai contract Skim perkhidmatan SIngkat------->>> sudah 3 tahun berkhidmat dan tiada caruman KWSP mahupun SOKSO.. Ada diantara kami yang turut melaksanakan tugasan luar,, kami mohon insurans berkelompok pun tiada dilyan.. tiba2 pemandu teksi yang dapat.. apa ni.. Setiap kali taklimat .. perkara yang sama dicadangkan oleh SPA agar kami memohon jawatan yang lebih baik kerana tiada masa depan jawatan ini.. what thats mean by JPA.. yang sedihnya ramai di kalangan kami orang melayu.. itulah sebabnya ada di kalangan pekerja kontrak yang sudah tidak produktif kerana ada yang merasakan bahawa hang kerja pi la teruk mana pun gaji hang banyak tu jugak.. bukan mampu beli rumah pun.. Semoga Allah membuka hati pihak bertanggungjawab agar melihat perkara ini,, amin.. kepada pegawai kontrak.. banyakkan berdoa

Tanpa Nama berkata...

saya hanya ingin kami diserapkan sahaja, skrg ni bukan spt zaman dahulu mudah dapat kerja, jika kami diserapkan ini adalah rezeki kami, itulah nama rezeki, bukan menyalak... harap serapkan pekerja kontrak kepada jawatan tetap... kami minta kpd kerajaan, bukan dgn penjawat awam yg tetap, gaji kita pun dibayar oleh kerajaan, bukan penjawat tetap yg terlalu bencikan pekerja kontrak... CONTRACT FOR SERVICE.... PT(P/O) N17... harap dapt dipertimbangkan... terima kasih CUEPACS....

Tanpa Nama berkata...

hidup CUEPACS.... kami bangga krn CUEPACS dpt dgr suara kami....

Tanpa Nama berkata...

jgn hiraukan kata-kata org, yg penting rezeki allah nk beri... bersyukurlah... itulah sebb knp kamu diberi kontrak dahulu, utk ajar erti kesabaran, saya penjawat awam tetp, tp saya amat berbangga krn staff CONTRACT FOR SERVICE di pejabat saya amat bertimbangrasa dan tak berkira buat kerja. service dah lama pun tp still cool... saya pasti rezeki kamu pasti ada.... insyaallah...

Contract For Service 2009 - Dec 2012 berkata...

sama2 la kita berdoa agar kita yg bekerja sebagai pekerja kontrak ini diserapkan ke dalam jawatan tetap.. Amin.. klo tk diserap pn mgkin bukan di sana la rezeki kita.. jadi kita jgn pernah putus asa.. bak patah pepatah.. Biar kita miskin di dunia tapi kaya di Akhirat.. InsyaAllah..

Tanpa Nama berkata...

memang angin betul isu ni.. x sudah sudah.. Biaq kerajaan tumbang tengok sekali.. baru ada akai tengok kena pijak dengan pembangkang macam mana.. duk kalut pengundi minoriti buat apa,, bak kata pepatah yang dikejar x dapat , yang dikendong berciciran... Itu la dia orang kita .. masa senang dan ada kuasa la ni bukan nak tolong bangsa sendiri.. dah tumbang esok baru tau pegawai atasan kena tendang dulu dan rasa macam mana peritnya nak cari kerja.. jangan selesa sangat la .. Ni lagi satu spa buka jawatan spm untuk diisi oleh graduate apa kes??? (hadiah pilihanraya ka).. Lagi satu,, kerajaan lantik pegawai kontrak lama2 buat apa,,, duit habis juta2 bayaq gaji, dah well train n tiba2 kontrak tamat. apa benefit dekat kerajaan...... lagi goyang woo.. ingat pengundi minoriti nak bagi ka undi depa.. depa dah bersatu la weiii.. hangpa x sedaq ka.. bye

Tanpa Nama berkata...

sekarang ni pekerja sambilan di kenali sebagai PSH (Pekerja Sambilan Harian). tempoh kontrak pun hanya 3 bulan saja. maksimum boleh bekerja sehingga 6 bulan ( 3 bulan + 3 bulan). selepas itu, PSH tersebut sudah tak boleh disambung kontraknya, dan kena ambil PSH yang baru pula. Bukannya kontrak semakin bagus, malahan membuat pekerja yang sedia ada dan ada yang berpengalaman sejak tahun 2001 berhenti macam tu saja. Mungkin pihak ceupac tak baca pun luahan kita ni, PM pun langsung tak peduli nasib kita. Sekarang pekerja tetap, sibuk cerita pasal bonus, tapi PSH sakit kepala memikirkan nasib yang akan datang selepas tempoh maksimum 6 bulan bekerja. Kenapalah PM tak mahu menyerap pekerja PSH ni jadi tetap, walhal sudah bertahun2 di minta oleh ceupac. Kenapa PM boleh minta pihak swasta minimumkan gaji pekerja swasta,rm800 sedangkan pekerja di bawahnya iaitu PSH langsung tak di pedulikan kebajikannya. semakin hari, semakin tersingkirlah pekerja PSH ni.

Tanpa Nama berkata...

saya sokong dengan hujah kamu.. terbaik sangat.. ini realiti.. staff tetap tempat kami sibuk cakap pasal bonus..kenaikan gaji.. 60 tahun..elaun..pencen.. macam2 la.. kita ini pula susah hati.. sedangkan kerja di pejabat.. entahlah siapa nak buat kalau tkde staff kontrak.. awal tahun 2012..1 bulan kami tak kena sambung..huru-hara pejabat tu tak cukup staff.. bulan 2 baru ada ok sikit perjalanan kerja di pejabat sebab kami da kena panggil semula.. Gaji kami pun kadang2 lambat.. Alasan yang tak patut dari ibu pejabat TIADA PERUNTUKKAN.. nak kena pohon lagi.. sedih.. kerja kita sama-sama juga buat.. ini memang tak adil.. tapi apa boleh buat ler.. Nasib Badan kata bujang lapok.. hehehe.. Harap-harap tuan tanah blog ini baca dan buat la apa yang sepatut menentukan nasib-nasib pekerja kontrak di negara ini... Sekian dan terima kasih..

Tanpa Nama berkata...

Kenapa perlu ada jawatan pekerja kontrak. Mansuhkan aje, tak payah hire langsung untuk jawatan kontrak. Pekerja tetap yang ramai tu buat apa? goyang kaki? Kerahkan lah buat kerja tu semua. Yang sebok2 nak hired pekerja kontrak tu kenapa. Takkan tugas dalam kerajaan tu kerajaan sendiri tak boleh nak agak workloadnya. Kalau memang tak cukup pekerja, kaji la betul2, kenapa tak cukup, kalau pekerja tetap yang tak perform asyik makan gaji buta, kira lah kpi dia, kalau tak cukup kpi, hired lagi orang lain yang berkelayakan dan betul2 nak keje.Berhentikan je pekerja tetap yang goyang kaki tu. Kan pekeliling, undang2 tu kan kerajaan sendiri yang buat dan boleh dipinda.

Tanpa Nama berkata...

saya dah keje sebagai pekerja sambilan sejak 2006. sejak Pegawai Sambilan Harian diperkenalkan, gaji saya makin turun kerana telah digenapkan kepada RM100 sehari. Jika dulu, kami layak dapat elaun sara hidup dan BSH. Dulu kontrak 6 bulan sekarang dah dikecilkan kepada 3 bulan. Memang betul-betul rasa tertindas...

Tanpa Nama berkata...

Baru-baru ini staff Sumber Manusia minta skop kerja kerana ingin mengkaji perjawatan yang mahu dijadikan lantikan tetap. Hopefully dapatla. Kalau ada rezki. Kalau tak dapat, memang aim nak cari keje lain. Takkan samapai tua nak kerja sambilan, lagipun kita pun produktif malah ada yang lebih produktif daripada pekerja tetap.
Yer yang penting, kita usaha, kalau ada rezki bolehlah keje gomen tetap seperti yang diidamkan ini. Kalau tak ada, nak buat macam mana, mungkin rezeki kita setakat ini atau di tempat lain. Allah yang lebih mengetahui segalanya, yang penting usaha dan tawakkal. Rezeki daripada ALLAH.

Bgai pegawia tetap, tak payahlah nak cakap pemikiran kami ni jumud. Belek diri sendiri dulu. Jangan sebab dah dapat kerja kerajaan pemikiran anda tu dah hebat sangat. Kalau nak nasihat, bagi nasihat positif, jangan nak herdik orang. Bantu sesama kita, bukan mengata. Please open your mind and heart too. ur words will hurt us.

Daa..next time cont.

Tanpa Nama berkata...

Jika pekerja sedia ada cekap maka sudah pasti tidak memerlukan pekerja kontrak... kontrak ini hanyalah alasan majikan utk menyenangkan kerja mrk dan tidak ingin bertanggungjawab kpd mrk yg diambil bekerja .....ibarat org yg ada anak tp tak nak bertanggungjawab mendidik anak lalu diserahkan kpd org lain atau dicampak je lepas habis tugasan..... wahai anda yg bekerja tetap jgn menghina org yg bekerja kontrak 4 services.... dan mrk yg bekerja kontrak itu pun warganegara mly menyumbang utk pembangunan negara..... mrk juga saudara seagama islam ... jika anda menghina mrk ibarat anda memakan daging saudara seagama anda .... bukankah baik jika pekerja kontrak itu utk warganrgara asing bkn warganegara mly ??? Ini di swasta dan sektor krj pun ada warganegara mly yg bekerja kontrak ... wahai ksu buatlah sesuatu spy tiada rakyat mly yg dipinggirkan di bumi mly sendiri tanah tumpah darah mrk .....