SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

20 Jun 2012

PERLANTIKAN DR ALI HAMSA SEBAGAI KSN DIHARAP DAPAT MANTAPKAN HUBUNGAN PEKERJA DAN KERAJAAN

Bernama
20/6/2012



Pelantikan Dr Ali Hamsa Sebagai KSN Diharap Dapat Mantapkan Hubungan Pekerja Dengan Kerajaan
KUALA LUMPUR, 19 Jun (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) berharap pelantikan Datuk Seri Dr Ali Hamsa sebagai Ketua Setiausaha Negara (KSN) yang baru dapat memantapkan lagi sektor perkhidmatan awam negara sekaligus menjayakan program transformasi kerajaan.

Setiausaha Agung Cuepacs Lok Yim Pheng berkata kongres itu juga menyambut baik pelantikan Ali yang merupakan Ketua Pengarah, Unit Kerjasama Awam Swasta, Jabatan Perdana Menteri.

"Kami harap dengan pelantikan ini hubungan antara pekerja dengan kerajaan akan bertambah baik dan harmoni," katanya ketika dihubungi Bernama, hari ini.

Beliau berkata Cuepacs berharap dapat mengadakan pertemuan dengan Ali dalam tempoh terdekat.

Pelantikan Ali sebagai KSN berkuatkuasa mulai 24 Jun 2012. Beliau menggantikan Tan Sri Mohd Sidek Hassan yang akan tamat kontrak perkhidmatannya pada 23 Jun ini.

Ali yang dilahirkan di Kluang, Johor pada 29 Ogos 1955, berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Ekonomi (Kepujian) dari Universiti Malaya dan Ijazah Sarjana Ekonomi serta Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Environmental Science & Economics dari Oklahoma State University, Amerika Syarikat.

Beliau mula berkhidmat sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 5 Jan 1981 sebagai Penolong Setiausaha di Kementerian Perdagangan dan Perindustrian.

Lok turut mengucapkan penghargaan kepada Mohd Sidek di atas segala sumbangan beliau kepada sektor awam amnya serta kakitangan kerajaan khususnya.

-- BERNAMA

111 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

TAHNIAH, DATO SERI, DIHARAPKAN PELANTIKAN SEBAGAI KSN,AKAN MEMPERCEPATKAN MESYUARAT SURUHANJAYA GAJI NEGARA SERTA AKAN MENGUMUMKAN PERLANTIKAN SEGERA KSU KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA

Tanpa Nama berkata...

harapan yang sama saya sandarkan kepada bakal KSN yang baru, semoga pelantikan baru ini dapat memberi impak positif dalam perkhidmatan awam khususnya bagi kumpulan pelaksana yg seringkali 'tertinggal' dalam pelan penambahbaikan oleh kerajaan...

Tanpa Nama berkata...

SUMBER TIDAK RASMI TAPI
ANGIN KUAT BERTIUP:
'KERAJAAN AKAN BERI PELARASAN GAJI'
SEMPENA PRU-13

GRED 1 - 16 = 30%
GRED 17 - 40 = 25%
GRED 41 - 54 = 15%
GRED JUSA = 8%
GRED TURUS = 5%

YANG TAK SEDAP DIDENGAR:

PENAMBAHBAIKAN SSM HANYA AKAN DILAKSANA SEKIRANYA BN MENANG
PRU13 pada bulan sept or oct, 2012
nanti.

SEMUA AKAN TERJAWAB TAK KIRALAH SEMADA BN MENANG ATAU KALAH. SEBAB WALAH BN SUDAH MENANG SEJAK 1981 LAGI API GAJI PENJAWAT AWAM TIDAK BANYAK MANA PUN BEZANYA. KESIAN2 LEBIH2 AKU NI YANG KENA JAGA ORANGTUA DAN 6 ANAK. NASIB2.

Tanpa Nama berkata...

PEGAWAI TERTINGGI CUEPACS :
Pemimpin tersebut semakin MENGARUT dan HILANG ARAH apabila suka keluar kenyataan yang berbau POLITIK dan POLIMIK murahan. Selain itu dia juga sudah dijadikan kuda tunggangan untuk tuan penasihatnya. Sebab itulah semasa penggubalan SPBA pihak CUEPACS terkena madu beracun JPA dan sebab dah BERACUN tak elok dimakan, maka SPBA dibatalkan begitu sahaja, sedangkan OMAR dah buat road-show seluruh negara kata SPBA bagus, bagus dan bagus. Kemudian bila dibantah oleh penjawat awam dan kerajaan akur, maka OMAR jadi badut tak laku, buat road-show kata SPBA buruk, buruk dan buruk. PEMIMPIN kurang bijak sifir macam itu masih terhegeh2 nak pimpim sebuah KESATUAN yang begitu penting, akhirnya keluar kenyataan yang MERAPU dan ENTAH apa-apa dah.!

Tanpa Nama berkata...

semoga dr ali hamsa naik tarafkan j27.. amiiiiinnn

Tanpa Nama berkata...

omar tu sbenarnya babi petualang gagap.. harap hidop omar terseksa cam hosni mubarak

Tanpa Nama berkata...

SUMBER TIDAK RASMI TAPI
ANGIN KUAT BERTIUP:
'KERAJAAN AKAN BERI PELARASAN GAJI'
SEMPENA PRU-13

GRED 1 - 16 = 30%
GRED 17 - 40 = 25%
GRED 41 - 54 = 15%
GRED JUSA = 8%
GRED TURUS = 5%

YANG TAK SEDAP DIDENGAR:

PENAMBAHBAIKAN SSM HANYA AKAN DILAKSANA SEKIRANYA BN MENANG
PRU13 pada bulan sept or oct, 2012
nanti.

YANG PALING TAK SEDAP DIDENGAR:
BN LINGKUP PILIHANRAYA-13 NIE.. HA..!!HA..!! APE PASAL NAK PENAMBAHBAIKAN SSM KENA TUNGGU BULAN SEPT OR OCT PULAK.. NAMPAK BENAT BN NIE PENIPU BESAR..!!

Tanpa Nama berkata...

Kelulusan dan pengalaman tidak begitu menyakinkan (not convincing). Adakah dia seorang charter akauntan atau pakar dalam macro dan micro ekonomi untuk membangun negara dan juga resource development dan human management. Kalau tidak just a piece of empty bottle, berbunyi sahaja,satu penghalang juga.

Tanpa Nama berkata...

Pernahkah dia ada pengalaman di Kementerian Kewangan dalam perancangan, kalau tidak, negara mungkin akan mengikut negara Greece satu hari nanti.

Tanpa Nama berkata...

Satu kesalahan besar melantik seorang yang tidak ada pengalaman dalam perancangan,khususnya di kementerian kewangan.PM patut sedari kehendak ini.

Tanpa Nama berkata...

Tahniah kepada yang baru naik pangkat dan yang akan bersara.. Kakitangan Awam masih menunggu dan tetap menunggu Jadual Gaji Baru (SSM-SBPA-SSM) sehinggalah persaraan yang seterusnya berlaku selepas PRU 13 Nanti.. (MARI KITA LIHAT SIAPA YANG KENA) Ibrahim Pendek.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Pernahkah dia ada pengalaman di Kementerian Kewangan dalam perancangan, kalau tidak, negara mungkin akan mengikut negara Greece satu hari nanti.

Khamis, Jun 21, 2012 8:04:00 AM
Tanpa Nama berkata...
Satu kesalahan besar melantik seorang yang tidak ada pengalaman dalam perancangan,khususnya di kementerian kewangan.PM patut sedari kehendak ini.

Tanpa Nama berkata...
harapan yang sama saya sandarkan kepada bakal KSN yang baru, semoga pelantikan baru ini dapat memberi impak positif dalam perkhidmatan awam khususnya bagi kumpulan pelaksana yg seringkali 'tertinggal' dalam pelan penambahbaikan oleh kerajaan...

Rabu, Jun 20, 2012 6:33:00 PM

Tanpa Nama berkata...
semoga dr ali hamsa naik tarafkan j27.. amiiiiinnn

Rabu, Jun 20, 2012 8:48:00 PM

============================================

jawab kpd komen2 atas ni...:

hangpa sajala yg pandai bab planning..p la jadi KSN kalau layak sgt..

kumpulan pelaksana @ sokongan @ operasi...mmg tak pernah pon ketinggalan..hangpa saja yg perasan kunun org tak ambil kisah...

skim J...teruskan angan tak sudah & komplen saja tau...

toksah dok canang pasal PRU..sesikit nak ugut pasal PRU..

bila sampai masa..dok diam gak...sembang gah kedai kopi saja la pandai..

tunggu la penangan KSN baru...semoga kualiti kerja PA dpt ditingkatkan lebih positif & yg patut bersara wajib tu diproses segera..bersihkan imej PA.. ;)

Tanpa Nama berkata...

tahniah! tahniah! tahniah!

Tanpa Nama berkata...

SUMBER TIDAK RASMI TAPI
ANGIN KUAT BERTIUP:
'KERAJAAN AKAN BERI PELARASAN GAJI'
SEMPENA PRU-13

GRED 1 - 16 = 30%
GRED 17 - 40 = 25%
GRED 41 - 54 = 15%
GRED JUSA = 8%
GRED TURUS = 5%
------------------------------
Kalau macam tu aku setuju la.
Sebab aku tengok gaji PP dan bukan PP dah jauh sangat.
Contoh gaji all in (campur elaun dll) gred 41 belum sah jawatan RM3,000 sebulan. Gaji all in gred 17 RM1,500 sebulan, baru sah jawatan. Gaji all in ni aku tertengok di pejabat aku sendiri.
SOKONG PELARASAN GAJI DIATAS.

Tanpa Nama berkata...

hidup skim J..dah kasi tarik balik..buruk siku kerajaan BN

Tanpa Nama berkata...

Tahniah KSN baru, pohon dapat memantau bersama Audit Negara kepada semua KSU kementerian bagi memastikan perbelajaan yang releven dalam program - program besar seperti dalam program Jutaan Belia yg diadakan baru- baru ini.

Tanda Nama berkata...

another (P)egawai (T)adbir (D)iplomatik...

SIGH.

bagi la skim lain jadi KSN hoi! bosan la. tipikal.

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

SUMBER TIDAK RASMI TAPI
ANGIN KUAT BERTIUP:
'KERAJAAN AKAN BERI PELARASAN GAJI'
SEMPENA PRU-13


hohoho. kalau benarlah kenaikan gaji di atas, aku nak sambung buat master secara part time lepas raya ni. nak tunggu tawaran temuduga ntah bila. kakitangan sedang berkhidmat pun kena juga masuk peperiksaan macam orang yang belum pernah berkhidmat. kalau ada jaminan lulus mudah takpa jugak. ni penilaian sama macam fresh graduate. karut sungguh.

yang benar
n17 ada ijazah sarjana muda.

Tanpa Nama berkata...

another (P)egawai (T)adbir (D)iplomatik...

SIGH.

bagi la skim lain jadi KSN hoi! bosan la. tipikal.

Khamis, Jun 21, 2012 10:29:00 AM


==========================================
*double sigh*

hang la typical..fikiran takuk tu juga..tadak modal lain nak mengata..

hang saja yg betul & pandai..

Tanpa Nama berkata...

yang benar
n17 ada ijazah sarjana muda.

Khamis, Jun 21, 2012 10:34:00 AM


**************************************

ketara sungguh tak faham maksud urusan recruitment & selection..

tukar SKIM laaa...mohon..usaha ikut proses..& doa bnyk2...jgn usaha kosong atau doa tanpa usaha plak..

itupon mau diajar kaaa

walhal ada degree..kesiannn...

Tanpa Nama berkata...

yg reply atas nih mesti

1. PTD sendiri
2. kaki kipas PTD
3. mak/bapak/adik beradik/sedara mara dia PTD

jadi jgn terkejut kalau dia agak offensive. wakakakaka :p

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
yg reply atas nih mesti

1. PTD sendiri
2. kaki kipas PTD
3. mak/bapak/adik beradik/sedara mara dia PTD

jadi jgn terkejut kalau dia agak offensive. wakakakaka :p

Khamis, Jun 21, 2012 12:07:00 PM

===========================================

tadaklahhh.....kaum kerabat hang sendiri...lepas tu keturunan hang...menantu..biras..besan hang tu yg dpt tukar SKIM & masuk SKIM lain jadi dpt jadi KSN baru hang senyap...baru hang puas hati..

toksahlah nak kutuk SKIM tertentu..semua SKIM sama saja makan gaji..kakitangan awam...akai ada gunala...toksah dok layan sgt sakit hati tu...

Tanpa Nama berkata...

hang yg bubuh mak/bapak...jadi tak salah la aku sebut...offensive tok hang..

pulun semua dpt kat hang & kaum kerabat baru puas hati agaknya?

tadak sapa perfect jadi toksah dok buat la kelaku nak hentam org tertentu..apa pekdah??

klu buatnya kaum kerabat keturunan hang dikurniakan rezeki plak jadi KSN..& org dok kutuk keji skim kaum kerabat keturunan hang...hanya sebab pukul rata...hang suka?? sudi terima??

tak semua keji
tak semua juga mulia

akai ada guna..hang yg mula...jgn salahkan org lain balas..

hang la typical dol!

masuk waktu nnt...p wuduk..dok diam satt...pikiaq bebaik..awat suka ikut hati tu..

renungkan nnt klu kutuk keji tu kena patah balik kat anak cucu keturunan hang..atau hang berbesan dgn depa yg hang dok kutuk keji tu..

tak lama lagi masuk waktu..kat tempat hang laa..jgn buat2 lupa wuduk & pikiaq bebaik..dok senyap

Tanpa Nama berkata...

gila nak bagi pelarasan lagi ! Dah bagi 13 % dah aritu ! Jgn buat cerita karut ok !

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tahniah kepada Dato Seri diatas perlantikan sebagai KSN baru dan Terima Kasih kepada Tan Seri Dato Seri atas jasa2 TSDS selama. Yang patah akan tumbuh dan yang tinggal akan berganti.

Tiada yang paling hebat bagi seseorang hanyalah nikmat sihat dan nikmat kesenangan dan manusia yang paling hebat ialah bersyukur dengan segala keadaan seadanya.

Tiada sehebat manusia kecuali menunduk kesyukuran dan keinsafan serta sentiasa bertawaduk kepada Allah SWT.

Salam hamba yang hina tahap darjah 6 BP.

Tanpa Nama berkata...

kenapa tidak Dato' Prof. Ir. Zaini Ujang?

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih Tan Sri Siek atas jasa sebagai KSN yang paling lama dalam sejarah pentadbiran awam Malaysia dan legasi mantan SBPA yang ditinggalkan. Mungkin kita akan jumpa di majlis keramaian yang lain.

Tanpa Nama berkata...

SUMBER TIDAK RASMI TAPI
ANGIN KUAT BERTIUP:
'KERAJAAN AKAN BERI PELARASAN GAJI'
SEMPENA PRU-13

GRED 1 - 16 = 30%
GRED 17 - 40 = 25%
GRED 41 - 54 = 15%
GRED JUSA = 8%
GRED TURUS = 5%
------------------------------
Kalau macam tu aku setuju la.
Sebab aku tengok gaji PP dan bukan PP dah jauh sangat.
Contoh gaji all in (campur elaun dll) gred 41 belum sah jawatan RM3,000 sebulan. Gaji all in gred 17 RM1,500 sebulan, baru sah jawatan. Gaji all in ni aku tertengok di pejabat aku sendiri.
SOKONG PELARASAN GAJI DIATAS.

...................................

Peratus KGT / Kenaikan Gaji Tahunan pun tak adil semasa SSM Plus .

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS kembalilah kepada perjuangan asal utama membela kebajikan kumpulan sokongan. Kumpulan professional sekarang ni tak payah lah diperjuangkan. Sebab perbezaan gaji+imbuhan dah terlalu jauh.

Sebab aku tengok gaji PP dan bukan PP dah jauh sangat.
Contoh gaji all in (campur elaun dll) gred 41 belum sah jawatan RM3,000 sebulan. Gaji all in gred 17 RM1,500 sebulan, baru sah jawatan. Gaji all in ni aku tertengok di pejabat aku sendiri.

Tanpa Nama berkata...

Turunkan kadar faedah pinjaman perumahan untuk kumpulan pelaksana sahaja , kumpulan ini masih lemah selepas SSM Plus .

Tanpa Nama berkata...

kalau PKR menang pun anwar gerenti boleh bagi 30% .... So pasaipa hampa nak bagi BN lagi yg mng. Silap gaya lepas mng janji tggl janji. tgk kes j17 skrg niee pun x jadi- jadi J27 lagi.... pi rahhhh... hak... tuihhhh....

Tanpa Nama berkata...

hehehe. kaki kipas ptd hangittt nampaknyer. siap dengan loghat jerman kedah lagi. wakakaka.

Tanpa Nama berkata...

kenapa tidak Dato' Prof. Ir. Zaini Ujang?

Khamis, Jun 21, 2012 2:12:00 PM


kenapa tidak profesor? sebab dia bukan skim ptd. ada paham? tak kira la dia ada experience 30-40 tahun mengajar, buat 10-20 tesis, buat 10-20 research, when you are NOT in PTD SCHEME, you are not qualified. full stop.

kalau tak caya, tanya kaki kipas ptd loghat kedah kat atas tu.. wakakakakka. tah kampung mana keluar tah.

192.168.1.1 berkata...

tipikal sampah dari kampung ulu made in kedah.

dalam blog pun nak bawak slanga kampung bodoh dia tu

hang la, hangpa la, pikiaq la, awat la, burit la, no no la. ingat ni kampung dia agaknya.

memang standard kampung.

anyway, bubuh la candidates dari mana-mana skim profesional lain pun, sekali ada ptd, mereka tetap akan dapat jawatan KSN.

kalau tak percaya, tanya budak kampung made in kedah kaki kipas ptd kat atas tu.

Tanpa Nama berkata...

192.168.1.1 berkata...
tipikal sampah dari kampung ulu made in kedah.

dalam blog pun nak bawak slanga kampung bodoh dia tu

hang la, hangpa la, pikiaq la, awat la, burit la, no no la. ingat ni kampung dia agaknya.

memang standard kampung.

anyway, bubuh la candidates dari mana-mana skim profesional lain pun, sekali ada ptd, mereka tetap akan dapat jawatan KSN.

kalau tak percaya, tanya budak kampung made in kedah kaki kipas ptd kat atas tu.

Khamis, Jun 21, 2012 3:42:00 PM

>>> lol..loser..gud luck kiddo <<<

Tanpa Nama berkata...

hahaha...nak gaduh..hujjah...kutuk org kampung...tak jadi hal derr..

lantiklah siapa pon..dari skim perkhidmatan apa pon...F...J..DG..Z..UD..dll..

pasti tidak dpt puaskan hati siapa pon di Malaysia ni..

sebab kerajaan pimpinan YAB PM dah pon buat keputusan & melantik KSN baru..sudah pasti YAB PM dan kabinet beliau bukannya fikiran singkat dan semudah itu buat keputusan.

tahniah kpd kerajaan pimpinan YAB PM yg terus tabah mempimpin & memajukan Malaysia walau bnyk cabaran & tentangan hebat.

Tanpa Nama berkata...

Betulkah ini? Buatlah mcm2 andaian/ramalan xda yg akan saman.Hehe.....

Tanpa Nama berkata...

Terlalu hebat dan luar biasakah PTD? Cuba minta mereka menyelesaikan masalah2 yg berat yg dihadapi dunia skrg.

Tanpa Nama berkata...

tentular ptd hebat. cube lihat tapisan yang dilalui oleh bakal ptd. dan kursus yang diikuti oleh ptd2. best of the best. kalo skim lain di tempat ptd, tentu keadaan lebih parah.

Tanpa Nama berkata...

Semua pandai kutuk orang yg berjaya padahal diri sendiri duk kat bawah sampai tua minta itu minta ini tapi tak ada usaha. Bila orang lain berjaya dan dapat lebih mula dengki...

Tanpa Nama berkata...

Itu la sifat kaum bumi....kalo da mula dengki...maka ada yg sanggup guna ilmu hitammmm....

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

SUMBER TIDAK RASMI TAPI
ANGIN KUAT BERTIUP:
'KERAJAAN AKAN BERI PELARASAN GAJI'
SEMPENA PRU-13

GRED 1 - 16 = 30%
GRED 17 - 40 = 25%
GRED 41 - 54 = 15%
GRED JUSA = 8%
GRED TURUS = 5%
------------------------------
Kalau macam tu aku setuju la.
Sebab aku tengok gaji PP dan bukan PP dah jauh sangat.
Contoh gaji all in (campur elaun dll) gred 41 belum sah jawatan RM3,000 sebulan. Gaji all in gred 17 RM1,500 sebulan, baru sah jawatan. Gaji all in ni aku tertengok di pejabat aku sendiri.
SOKONG PELARASAN GAJI DIATAS.

...................................

Bodoh! Memang la banyak beza kalau 41 dengan 17. Apala...cuba la fikir kenapa beza? Nampak sangat tak belajar.

Tanpa Nama berkata...

gaji takat mn yg mencukupi bagi PA gov Malaysia nie sbnr nyer??naik la gaji pokok smpi rm2000 sbln xtermasuk elaun,tentu masih ada PA yg bunyi lg.stil ada penyakit hasad dengki antara kalangan PA yg berlainan gred.ada dua kemungkinan..sama ada PA tak tau bersyukur atau berlaku terlalu banyak jurang yg tidak adil antara yg ada spm,sijil,diploma,ijazah dan sebagai nyer.

Tanpa Nama berkata...

korang ni semua kena kencing,,,berharap x habis2....simpang je lah harapan kau org tu sampai kucing bertanduk...

Tanpa Nama berkata...

bonus untyuk raya tahun ini bila nak umumkan agaknya

Tanpa Nama berkata...

LAGI SATU NAK BAGI TAHU:

Projek Lynas selamat dan ter...ter...ter dan semuanya okey. Nanti jadi apa2 yang cakap Lynas bagus ni lah yang cabut lari dulu. Ada ke pelan tindakan cepat kalau terjadi kebocoran atau bencana di Lynas. Siapa yang boleh jamin..siapa.! Kita kat Malaysia ni lah yang paling tercorot dalam bidang keselamatan dan kesiap siagaan. Cakap memanglah senang. Kalau dah pandang ke Timor (Jepun) biar betul2. Jangan ambil yang manis je.. nanti kena kencing manis. Ambik juga yang pahit (Kes loji nuklear Jepun lepas gempa dan tsunami) sebab pahit itu juga ubat.
Pemimpin, pemikir, perancang dan penjana kemajuan negara patut pakai OTAK sebanyak 3 atau empat kali pikir. Jangan guna pikiran yang sempit.

Perjuang IT berkata...

Tahniah Dato Seri. Adalah diharapkan Dato Seri segerakan penubuhan Jabatan IT Negara demi menjayakan transformasi negara. Kami orang IT sudah lama menantikan Jabatan IT. Tq

Tanpa Nama berkata...

nak bagi pelarasan lagi konon..puihhhh la gaji tahunan pon x byar2 nak naik lg konon...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama Perjuang IT berkata...

Tahniah Dato Seri. Adalah diharapkan Dato Seri segerakan penubuhan Jabatan IT Negara demi menjayakan transformasi negara. Kami orang IT sudah lama menantikan Jabatan IT. Tq

Jumaat, Jun 22, 2012 12:04:00 AM


korang punya kesatuan lemah. teknikal pun lemah. kepimpinan pun lemah. sebab tu takda jabatan sendiri. sebab tu duduk dalam jpa jadi gunasama & kena kontrol dengan ptd. ahahahaha.

Tanpa Nama berkata...

hidup skim J..dah kasi tarik balik..buruk siku kerajaan BN

Bomoh kongga berkata...

Tahniah Dr Ali Hamsa ksn. congratulation..

Tanpa Nama berkata...

ni apa kes cite Lynas masuk dlm blog ni plak? data/ statistik dr mana plak yg plak yg mengatakan m'sia tercorot dr segi keselamatan dan persediaan menghadapi bencana? kalau nk buat kenyataan pakailah fakta, bukan setakat auta je ok? bencana yg terjadi di jepun tuh sbb alam semula jadi (tsunami). SOP (standard of procedure) dah ada utk menangani hal2 sebegini bila ia berlaku, cuma yg penting implementasi shj. kemungkinan berlaku kebocoran radiasi di Lynas pada tahap minimum kerana m'sia terletak di luar Lingkaran Api Pasifik (tiada gunung berapi dan gempa bumi) w/pn kita juga merasai gegaran2 kecil sejak kebelakangan ini. kemungkinan punca kebocoran (jika berlaku) adalah dr kecuaian manusia dan kemungkinan berlaku pn agak rendah kebanyakan proses di dalam kilang menggunakan automasi dan teknologi terkini. jgn memandang sesuatu isu dr aspek kepartian shj, gunakan logik dan pertimbangan sewajarnya, sekian.

Anti-Bebal berkata...

Tanpa Nama Khamis, Jun 21, 2012 2:38:00 PM berkata :

"CUEPACS kembalilah kepada perjuangan asal utama membela kebajikan kumpulan sokongan. Kumpulan professional sekarang ni tak payah lah diperjuangkan. Sebab perbezaan gaji+imbuhan dah terlalu jauh.

Sebab aku tengok gaji PP dan bukan PP dah jauh sangat.
Contoh gaji all in (campur elaun dll) gred 41 belum sah jawatan RM3,000 sebulan. Gaji all in gred 17 RM1,500 sebulan, baru sah jawatan. Gaji all in ni aku tertengok di pejabat aku sendiri."
....................................................................
Ni lg satu Raja Lawak. Mengaji skolah malas, keje nak gaji selori. Bukan aku cakap, dia yg cakap melalui pemahaman statement ni.

Khamis, Jun 21, 2012 2:38:00 PM

Tanpa Nama berkata...

harap ksn yg baru dr ali menaik taraf gred j27 spt yg telah di buruk siku oleh jpa bulan 4 lepas.. apa punya jpa.. skim nt naik 27 relak je.. skim n11 dpt jumud 17 sedap2 je.. tapi bila turn skim j mcm2 alasan.. yg lg sial tu sbpa batal, tapi umur persaraan kekal 60.. patut skim j kekal la kat 27.. belajar skit punya susah.. tapi letak kat lulusan spm atas alasan gaji tinggi.. tp stpm dpt plak 27..lanchoooowwww punya jpa

Tanpa Nama berkata...

harap ksn yg baru dr ali menaik taraf gred j27 spt yg telah di buruk siku oleh jpa bulan 4 lepas.. apa punya jpa.. skim nt naik 27 relak je.. skim n11 dpt jumud 17 sedap2 je.. tapi bila turn skim j mcm2 alasan.. yg lg sial tu sbpa batal, tapi umur persaraan kekal 60.. patut skim j kekal la kat 27.. belajar skit punya susah.. tapi letak kat lulusan spm atas alasan gaji tinggi.. tp stpm dpt plak 27..lanchoooowwww punya jpa......
kalo gini karajaan kita tunggang langganggg last last terpelantingggggggggggggggggg....last last terpijak tayi kucinggggggggggggg...puiiiiii

Tanpa Nama berkata...

Bukan sebarang PTD yang jadi KSN oi! Adik Ahmad Nespu tu!

Tanpa Nama berkata...

PROJEK LYNAS:
Orang itu dipetik menulis begini:
'jgn memandang sesuatu isu dr aspek kepartian shj'

UNTUK MAKLUM anda yang menulis:
Tulisan itu dibuat bukan atas aspek kepartian. Yang anda terperasan itulah orangnya ye.Saya bercakap atas nama sayangkan negara. Saya tak sokong mana2 parti tapi saya ada hak untuk mengundi nanti. Saya rasa anda adalah orang yang ke 2 melarikan diri sekiranya Lynas jadi masalah seperti bocor, kesan alam sekitar dan akibat kecuaian manusia. Sepatutnya kecuaian manusia TIDAK patut berlaku sebab manusia yang mereka cipta Lynas.Saya rasa anda belum membaca artikel dan laporan kesan radiasi Kilang Nuklear yang sudah ditutup di Bukit Merah, Perak.Kebocoran loji nuklear di Jepun sememangnya tiada MAAF. Sebab Jepun lebih moden teknologinya dari negara kita, tapi masih bermasalah. (Kesan merebak dibawa angin dan air ke perairan Hindi dan Pasifik selatan) dan itu pun sampai kini Saintis maju di Jepun dan Barat masih terkial2 untuk mengatasinya. Kalau dibanding negara kita yang saintis nya cuma pandai bercakap, entahlah apa kesannya nanti.

Tanpa Nama berkata...

Badan kesatuan sektor awam berkata langkah itu penting sebagai universiti mengalami jumlah trafik yang tinggi dan oleh itu, pegawai keselamatan akan memerlukan tahap pengetahuan dan penguasaan Bahasa Inggeris boleh berinteraksi dengan pengunjung secara berkesan. "Pegawai Keselamatan dengan kelayakan SPMdiberi gred KP17, yang melayakkan mereka untuk gaji RM947 sebulan, "kata presiden Cuepacs Datuk Omar Osman.

Beliau berkata dengan cadangan itu keperluan bagi pengawal di gred KP11 dan KP14 Rating Sederhana Rendah (PMR) harus abolished.Omar juga dicadangkan untuk pengarah universiti keselamatan diletakkan dalam gred KP54 dan bukannya gred maksimum semasa KP48 untuk kakitangan tetap dan KP52 untuk kakitangan kontrak.

"Keutamaan untuk mengisi pengarah pos keselamatan perlu diberi hanya untuk kakitangan tetap dan berpencen," katanya dalam sidang media selepas kajian selama dua hari Universiti Keselamatan Awam dan Pegawai Keselamatan Scheme.Omar berkata terdapat kira-kira 4,000 pegawai keselamatan kerja di universiti awam di seluruh negara dan lebih daripada 10,000 orang pegawai keselamatan yang bekerja bagi pihak berkuasa tempatan, bodies.He persekutuan, negeri dan badan berkanun berkata cadangan lain yang dibuat termasuk mengubah penetapan daripada "pegawai keselamatan pembantu" kepada "pegawai keselamatan junior", untuk pengurusan universiti untuk menyediakan lima pakaian seragam setahun dan bukannya insentif tiga dan kewangan bagi pegawai yang anjakan adalah antara tengah malam dan 7:00.

"Mereka mengorbankan masa mereka berehat biasa dan kesihatan mereka akan mengambil pukulan dalam tempoh masa yang panjang. Mereka harus diberi insentif tambahan tertakluk kepada kapasiti kerajaan, "katanya. Cadangan-cadangan pada mesyuarat dua hari akan disatukan dengan cadangan transformasi perkhidmatan awam yang lain di bengkel dari 12 Jun hingga 14 di Muar, Johor dan akan diserahkan kepada suruhanjaya khas transformasi perkhidmatan awam dan Jabatan Perkhidmatan Awam.

Tanpa Nama berkata...

Security guards shall be provided with training / courses sufficient to meet any possible risks when carrying out the location of their placement. As shown in Scheme Circular Penjumudan Keep R1, R4 is effective July 2, 2009. Following are the training / courses required by Security Guards: -
(a) Training in the field of security.
(b) Courses in the laws and regulations
safety.
(c) training with the Royal Malaysia Police to enhance the skills
security.
(d) The course for the Police Auxiliary.
(e) Courses and training in the use of technology in the control
safety.
(f) course in the preparation of written reports.

Tanpa Nama berkata...

Security guards shall be provided with training / courses sufficient to meet any possible risks when carrying out the location of their placement. As shown in Scheme Circular Penjumudan Keep R1, R4 is effective July 2, 2009. Following are the training / courses required by Security Guards: -
(a) Training in the field of security.
(b) Courses in the laws and regulations
safety.
(c) training with the Royal Malaysia Police to enhance the skills
security.
(d) The course for the Police Auxiliary.
(e) Courses and training in the use of technology in the control
safety.
(f) course in the preparation of written reports.

Tanpa Nama berkata...

ok, sy mengaku yg sy mmg x membaca pn laporan tersebut. namun Lynas adalah perkara yg berbeza. sensor untuk mengesan radiasi yg tersebar (jika ada) juga turut dipasang utk tatapan umum w/pun tidak perlu sbnrnya kilang berbuat demikian. ciptaan manusia mmg x kn ada yg sempurna, akan mengalami kerosakan/ kemusnahan juga cuma penyelenggaraan yg baik dan berterusan dpt memanjangkan kitar hayat ataupn mencegah kejadian buruk dr berlaku. kalau nk sesuatu yg sempurna mmg x kn ada.
jika berlaku kebakaran di rumah, apa yg kita akan buat? duduk je dalam rumah atau keluar dr rumah? begitu juga senario jika satu hr nnt ditakdirkan kilang Lynas atau mana2 kilang mengalami kemalangan. cuma satu soalan sy kt sini. org2 yg x setuju Lynas ni dibuat akan boikot x semua peralatan elektronik terutama skali tv sbb bhn nadir bumi ni digunakan utk membuat peralatan tersebut. kalau x ada permintaan mmg diorg akan tutup kilang tu...

Tanpa Nama berkata...

PROJEK LYNAS:

Anda memang pendokong tegar projek Lynas. Anda akan dilantik selaku Pengerusi syarikat, itu pun jika anda ada kelayakan.Tapi kalau sayalah awal2 lagi projek sebegitu tak perlu ada di negara kita yang kecik keluasannya. Negara yang luas pun kini dah rasa tersiksa akibat kesilapan manusia tapi anda sengaja mencari kesilapan yang telah terang dan nyata. Tak payah lah cerita pasal TV, Komputer dan Lap-top. Anda dah melarikan diri dari Isu asal kilang Lynas. Insaflah.

Tanpa Nama berkata...

sy x ada niat pn nk jd CEO, MD ataupun Pengerusi dalam Lynas. saya sgt suka dgn kerja yg dilakukan skrg, alhamdulillah. kalau nk, mungkin sy boleh memohon jawatan pengurus berdasarkan kelayakan yg sy ada tp itu soal lain.
berbalik kpd Lynas, segala kajian dan laporan mengenai impak pembinaan kilang Lynas oleh pakar dlm bidang nuklear telah dibuat. badan di bwh PBB sdr, IAEA yg dianggotai oleh ahli yg mempunyai kepakaran tertinggi dlm bidang ini juga memperakui bhw projek ini selamat. lgpn, Lynas ini bukan lah reaktor nuklear cuma sebuah kilang memproses nadir bumi yg menghasilkan sinar radioaktif yg kecil dan tidak membahayakan manusia. jd, pendapat mana yg sahih utk dipakai? sebilangan org yg hanya membaca maklumat dr buku/ sumber internet ataupun pakar yg mempunyai kelayakan dan pengalaman berkaitan serta terlibat secara 'hands on' dalam mengendalikan dan mengkaji bahan terbabit?
Jepun yg kecil negaranya memilih tenaga nuklear kerana sedar bahan api fosil akan kehabisan dan dr segi kos jangka panjang lebih murah berbanding penjanaan tenaga menggunakan bahan api fosil.w/pn menyedari ada risiko terlibat tp secara logik tidak akan ada sesuatu pn dalam dunia ini yg tidak melibatkan kos lepas. cth, jika kita inginkan kayu utk membuat rumah terpaksa menebang dr hutan. kalau ingin membuat rumah terpaksalah diterangkan ladang getah/ kelapa sawit/ hutan utk memberi laluan kpd pembinaan rumah.lg satu, jika berbicara mengenai risiko/ kos lepas ini, jgn benarkan lgsg sebarang kilang beroperasi di m'sia. cth kilang proton atau perodua yg mengeluarkan kereta. kereta akan mengeluarkan gas karbon monoksida yg mencemarkan udara dan membawa kemudaratan kepada manusia dan juga kesan rumah hujau. sebilangan pengusaha kilang pemprosesan minyak sawit yg tamak menyalurkan sisa kilang terus ke sungai yg mencemarkan sumber bekalan air.
akhir kata, sy akan menentang projek ini sekiranya pakar sdr mengatakan bhw projek ini merbahaya dan tiada satu mekanisme yg betul2 berkesan utk menangani risiko berlaku kebocoran radiasi...

Tanpa Nama berkata...

SUMBER TIDAK RASMI TAPI
ANGIN KUAT BERTIUP:
'KERAJAAN AKAN BERI PELARASAN GAJI'
SEMPENA PRU-13

GRED 1 - 16 = 30%
GRED 17 - 40 = 25%
GRED 41 - 54 = 15%
GRED JUSA = 8%
GRED TURUS = 5%
------------------------------------
mengarut la lu..baru ja bagi 13
peratus.takpa la..tulis la apa pun..janji LEGA FIKIRAN lu.

Tanpa Nama berkata...

SUMBER TIDAK RASMI TAPI
ANGIN KUAT BERTIUP:
'KERAJAAN AKAN BERI PELARASAN GAJI'
SEMPENA PRU-13

GRED 1 - 16 = 30%
GRED 17 - 40 = 25%
GRED 41 - 54 = 15%
GRED JUSA = 8%
GRED TURUS = 5%

YANG TAK SEDAP DIDENGAR:

PENAMBAHBAIKAN SSM HANYA AKAN DILAKSANA SEKIRANYA BN MENANG
PRU13 pada bulan sept or oct, 2012
nanti.

YANG PALING TAK SEDAP DIDENGAR:
BN LINGKUP PILIHANRAYA-13 NIE.. HA..!!HA..!! APE PASAL NAK PENAMBAHBAIKAN SSM KENA TUNGGU BULAN SEPT OR OCT PULAK.. NAMPAK BENAT BN NIE PENIPU BESAR..!!
..............................
ahhh..komen mengarut.layan org bengong kita pun jadi lebih kurang jugak nanti..JAUHI!!

Tanpa Nama berkata...

MANE PENJUMUDAN GRED J DAN G??? SAMPAI TAN SRI SIDEK BERSARA DAN LEPAS TANGAN!!! CIS KAU PENIPU SIDEK...CABUT LARI...SANINEI LU!!!

Tanpa Nama berkata...

tahniah dato seri,tahniah.....

Tanpa Nama berkata...

Sidek sakit kapala kena kutuk..tu la dia di bersara awal sbb dia bakal calon pru13...itoooo diaaa...kito sukung ramai ramai sidek sbb jasa nya memporak porandakan SBPA

Tanpa Nama berkata...

Betoi om..baru juga kena bagi 13%...tskkan nak up lagi woiiii..kalo mu nak tambah pandapatanpunmai pi tureh getahhhh tiap sabtu ahad

Tanpa Nama berkata...

harap dato seri dapat memansuhkan saman laju kenderaan rasmi kementerian & jabatan kerana semua tugasan adalah untuk urusan rasmi kerajaan & kami hanya menurut arahan pegawai atasan yang menggunakan kenderaan tersebut.terima kasih

Tanpa Nama berkata...

10 kali gaji naik 10 kali harga barang naik....macam tak de kesudahan

Tanpa Nama berkata...

sidek hassan da jadi pengerusi Petronas..dia da xheran dgn korg semua.dia da jadi org minyak skrg.dia pesan,pandai2 la korg buat keje atau pon korg akan di kerjakan.muhahaha.

Tanpa Nama berkata...

SEMBANG LYNAS:
Pengulas Pro berkata: "akhir kata, sy akan menentang projek ini sekiranya pakar sdr mengatakan bhw projek ini merbahaya dan tiada satu mekanisme yg betul2 berkesan utk menangani risiko berlaku kebocoran radiasi..."

Rasional:
Kesan radiasi hanya dapat dilihat selepas berlaku bencana. Impak apa2 insiden hanya didapati selepas berlakunya tragedi. Jadi anda HANYA akan menentang projek ini selepas " nasi sudah menjadi bubur" atau "rebung telah menjadi buluh". Pada masa itu sudah tiada gunanya lagi. Seumpama anda beria2 minta siMATI bangun semula, sedangkan masa dia sakit anda berkata tak apa lah awak tak sakit, nanti baik.Fikirkan.

Tanpa Nama berkata...

UNTUNG BADAN SI PANDAI PUTAR:

Seorang penjawat awam tertinggi kerajaan kononnya telah bersara. Kemudian esoknya diumum beliau
(Si A)dilantik sebagai orang no.1 syarikat minyak negara.Macam dah tak ada orang lain yang layak. Beliau akan dikuda tulikan oleh tuan penasihat (Si B) syarikat minyak negara untuk mencapai apa yang tersirat dihati tuan penasihat. Jadi dua2 nampak sihat walaupun dari awal dah nampak gejala tak sihat. Si A terima sebab dapat "durian runtuh"
dan Si B beri sebab dapat "orang suruhan" baru iaitu pak angguk.Pak angguk ni memang dari dulu sampai sekarang suka angguk bila orang angguk dan suka geleng bila orang geleng.Diluar negara rumput lalang boleh dijadikan sumber panghasilan gula tapi lalang yang ini jenis yang tidak menghasilkan gula. Tunggu punya tunggu kita tak dapat apa yang kita minta. Pak angguk ni senang2 je dapat walau dia tak minta pun sebab dia suka angguk.
Yang terngaga ialah kita2 ni lah dari dulu, kini dan selamanya.

Tanpa Nama berkata...

PASAL CUTI TANPA REKOD KERANA UMRAH:

Selalunya untuk buat UMRAH ambil masa 12 hari. Kalau mula hari SABTU akhirnya hari RABU. Sebenarnya bukan dapat 12 hari tapi cuma 8 hari.Sebab maksud Cuti Tanpa Rekod (termasuk Sabtu, Ahad, Cuti Am dan Cuti Peristiwa jika ada). Kalau anda UMRAH pada hari kerja biasa kalau mula hari apapun bukan dapat 12 hari cuma 8 hari. Tak caya cuba ANDA kira..! JADI saya harap Y. Bhg. Dato' Omar bin Osman minta supaya Cuti Tanpa Rekod tidak termasuk Sabtu, Ahad, Cuti Am dan Cuti Peristiwa)...Yes.!

Tanpa Nama berkata...

Security guards are divided into two ketogori
i-Supplied power (registered as a POLICE AID) in accordance with the provisions of care scheme penjumudan Service Circular R1, R4 berkuatkusa July 2, 2009.

ii-no power supply

Tanpa Nama berkata...

Security guards are divided into two ketogori-

i-Supplied power (registered as a POLICE AID) in accordance with the provisions of care scheme penjumudan Service Circular R1, R4 berkuatkusa July 2, 2009.

ii-no power supply

Tanpa Nama berkata...

Eloklah abis-abiskan perkhidmatan Sidek Hassan tu...banyak menyusahkan daripada menyenangkan..Selagi kontrak die disambungkan selagi itulah die menyambung pulak kontrak Setiausaha Kerajaan Pahang..yang jadi mangsanye kakitangan awam perkhidmatan awam Negeri Pahang...dah merata tempat kena tukar di SS sedia ada ni...yang jadi mangsa Politik di Negeri Pahang kerana rata Warga PA Negeri yang kena tukar bernekad untuk membalas dendam dalam bentuk undi pada PRU 13 nanti dengan mengundi parti pembangkang..

Tanpa Nama berkata...

Si tua sidek hassan tu, abis kontrak KSN dilantik pulak Chairman Petronas lagi le besarnye gaji + elaun, dah pencen KSN tu besar...jasa kepada warga PA tak de pun, menyusahkan lagi adelah..apelah kerajaan sekarang..macam dah xde orang lain..

Tanpa Nama berkata...

xusah la pekerja kerajaan menguling kerajaan sendiri..kite cuma minta pembaharuan dan penambahbaikan perkhidmatan awam sudah ler.jgn lah minta penukaran kerajaan pimpinan skrg.xsemua org atasan yg teruk2..hati2 kalo nak undi utk penukaran kerajaan,takut 1 hari nti,keistimewaan yg sedang di nikmati skrg abis tergadai dan di kucar kacir kan oleh pihak yg telah lama menunggu peluang utk berbuat demikian sejak dahulu lg.nak tggu 5 tahun kemudian utk menunggu penukaran kerajaan semula nti,takut masa tue da byk rahsia,akses,harta negara di hebah pd pihak asing.ingat sedara2 semua,kite cuma minta PENAMBAHBAIKAN DAN PEMBAHARUAN dlm perkhidmatan awam,,BUKAN Penukaran Kerajaan sepenuhnya..myesal tak sudah nti bile kerajaan dah di kuasai oleh org asing nti.

Tanpa Nama berkata...

Badan kesatuan sektor awam berkata langkah itu penting sebagai universiti mengalami jumlah trafik yang tinggi dan oleh itu, pegawai keselamatan akan memerlukan tahap pengetahuan dan penguasaan Bahasa Inggeris boleh berinteraksi dengan pengunjung secara berkesan. "Pegawai Keselamatan dengan kelayakan SPMdiberi gred KP17, yang melayakkan mereka untuk gaji RM947 sebulan, "kata presiden Cuepacs Datuk Omar Osman.

Beliau berkata dengan cadangan itu keperluan bagi pengawal di gred KP11 dan KP14 Rating Sederhana Rendah (PMR) harus abolished.Omar juga dicadangkan untuk pengarah universiti keselamatan diletakkan dalam gred KP54 dan bukannya gred maksimum semasa KP48 untuk kakitangan tetap dan KP52 untuk kakitangan kontrak.

"Keutamaan untuk mengisi pengarah pos keselamatan perlu diberi hanya untuk kakitangan tetap dan berpencen," katanya dalam sidang media selepas kajian selama dua hari Universiti Keselamatan Awam dan Pegawai Keselamatan Scheme.Omar berkata terdapat kira-kira 4,000 pegawai keselamatan kerja di universiti awam di seluruh negara dan lebih daripada 10,000 orang pegawai keselamatan yang bekerja bagi pihak berkuasa tempatan, bodies.He persekutuan, negeri dan badan berkanun berkata cadangan lain yang dibuat termasuk mengubah penetapan daripada "pegawai keselamatan pembantu" kepada "pegawai keselamatan junior", untuk pengurusan universiti untuk menyediakan lima pakaian seragam setahun dan bukannya insentif tiga dan kewangan bagi pegawai yang anjakan adalah antara tengah malam dan 7:00.

"Mereka mengorbankan masa mereka berehat biasa dan kesihatan mereka akan mengambil pukulan dalam tempoh masa yang panjang. Mereka harus diberi insentif tambahan tertakluk kepada kapasiti kerajaan, "katanya. Cadangan-cadangan pada mesyuarat dua hari akan disatukan dengan cadangan transformasi perkhidmatan awam yang lain di bengkel dari 12 Jun hingga 14 di Muar, Johor dan akan diserahkan kepada suruhanjaya khas transformasi perkhidmatan awam dan Jabatan Perkhidmatan Awam.

Pejuang IT berkata...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama Perjuang IT berkata...

Tahniah Dato Seri. Adalah diharapkan Dato Seri segerakan penubuhan Jabatan IT Negara demi menjayakan transformasi negara. Kami orang IT sudah lama menantikan Jabatan IT. Tq

Jumaat, Jun 22, 2012 12:04:00 AM

korang punya kesatuan lemah. teknikal pun lemah. kepimpinan pun lemah. sebab tu takda jabatan sendiri. sebab tu duduk dalam jpa jadi gunasama & kena kontrol dengan ptd. ahahahaha.
Jumaat, Jun 22, 2012 8:35:00 AM
===================================
ahahahaha KSN tu bukan PTD ke? Tujuan saya postkan kenyataan tu spy KSN yg baru ni tak terlepas pandang coz skrg ni mmg sudah ada perbincangan antara persatuan dgn KPPA.
Sebab tu saya tolong ingatkan KSN yg baru ni spy segerakan jabatan IT yg akan membawa kemajuan kepada negara. Yg dok kutuk2 ni pasai apa? Ni masalah org gomen melayu ni tak habis2 dengki sesama sendiri. Mana nak maju macam ni kalau mentaliti masih kelas ketiga. Sebab tu la standard kita jauh ketinggalan dgn negara jiran. Baru bagi idea yg bernas dah dicantas ibarat Hang Nadim dgn ikan todak.
Pasai apa takut sangat dgn org yg lemah ni? pasai apa takut dgn bayang2 sendiri? Kita bukan nak mintak jawatan KSN buat masa ni. Kita cuma nak kerajaan bagi peluang utk buat buat jabatan dan institut IT spy negara dan rakyat dapat manfaat daripadanya.
Saya akan teruskan perjuangan ini sehingga titisan darah terakhir. Saya tidak akan berputus asa walaupun banyak cabaran dan rintangan yg bakal dihadapi termasuklah jika ditakdirkan berjuang seorang diri namun Lawan Tetap Lawan.

Tanpa Nama berkata...

Takde org lain lagi ke layak jadi pengerusi petronas selain sidek..kita dengar la cdgn org bawahan juga..
Si nyanyuk sidek takde jasa pada warga PA pun...PORAK PORANDAKAN SBPA ADE ...tak tau la skrg ni mungkin tak ade org lain yg sesuai kott...maner nak letak bekas bekas ahli politik dlm kerajaan yg berkaliber juga ni...ingatla jasa perjuangan mereka dlm kerajaan...ramai tu tapi tak payah nak sebut sbb merekapun tengah berfikir tu sejak sidek diumum akan mengetuai petronas.....ini la ragam org pulitik....sa sokong jika sidek tanding calon dlm PRU13..sbb orgnya berkaliber tinggi setarap pemimpin dunia masa kini...ramai PA sokong sidek bekas KSN ...jgn lupa kita sukung sidek

Tanpa Nama berkata...

harap KSN baru bantu pegawai PBT Kump A (bukan PTD) melebihi 15tahun kerja tapi gred 41 tak sudah-sudah...tiada KUP / tiada flexi post...JPA BPO tak buat kerja untuk luluskan permohonan kami. Kami pegawai kump A teraniaya.kemaskini waran kami gred 41/44 je bukan susah pun, wahai BPO JPA!!!

Tanpa Nama berkata...

harap KSN baru bantu pegawai PBT Kump A (bukan PTD) melebihi 15tahun kerja tapi gred 41 tak sudah-sudah...tiada KUP / tiada flexi post...JPA BPO tak buat kerja untuk luluskan permohonan kami. Kami pegawai kump A teraniaya.kemaskini waran kami gred 41/44 je bukan susah pun, wahai BPO JPA!!!

Tanpa Nama berkata...

harap KSN baru bantu pegawai PBT Kump A (bukan PTD) melebihi 15tahun kerja tapi gred 41 tak sudah-sudah...tiada KUP / tiada flexi post...JPA BPO tak buat kerja untuk luluskan permohonan kami. Kami pegawai kump A teraniaya.kemaskini waran kami gred 41/44 je bukan susah pun, wahai BPO JPA!!!

Tanpa Nama berkata...

Kita kena ingat, apa pun JANJI manis yang ditaburkan, akhirnya menjadi ...

Dah banyak kali dah ...

Hentikan angan-angan Mat Jenin tu. Mcm sekarang ni, dah bayar 13% tapi harga ikan kembong/caru biasanya RM8 sekilo kini RM12 sekilo. Naik RM4, katalah kita beli hari2 bermakna RM120 bertambahnya belanja kita sebulan. Itu baru satu barangan.

pencucilantaipejabat berkata...

MINTA TOLONG SANGAT SANGAT KEPADA KSN YANG BARU DILANTIK....WAKTU KERJA RAMAI YANG PERGI MAKAN,,,BERCHATING,,FACEBOOK,,,TAK TAK LAYAN PELANGGAN

CONTOH : WAKTU MASUK KERJA 0800H-PUNCH CARD
0815H PERGI SARAPANN KAT KEDAI MAMAK ETC
0930H MASUK KERJA BALIK
1000H MINUMSEKALI LAGI
1030H MASUK KERJA BALIK
1230 MAKAN TENGAHARI
1400H MASUK KERJA
1405 PERGI SOLAT ASAR
1430H MASUK KERJA
1600H MINUM PETANG
1646H SOLAT ASAR
1700H STANDBY PUNCH CARD
BUKAN NAK FITNAH TAPI KENYATAAN....CUBA SURVEY TENGOK TRY AMBIK CUTI...ATAU SESIAPA YANG BACA NI TEPUK DADA TANYA DIRI SENDIRI;;;

MINTA BUAT SATU SISTEM;;;KALAU ADA URUSAN LUAR MINTA PEGAWAI MEMAKAI PAS OUSTATION...BARU KITA BOLEH CHECK PEGAWAI TERSEBUT MEMONTENG KE TIDAK
,BANYAK KES TERKENA KAT SAYA BILA NAK JUMPA PEGAWAI BERKENAAN PERGI MINUM LA,,PERGI BANK LA ...PERGI SHOPPING LA..

MINTAK PERHATIAN YE KSN YANG BARU...BANG OMAR OII MINTAK TOLONG SAMPAIKAN KAT KSN...JANGAN ASYIK MINTA BONUS,NAIK GAJI,CUTI AJE...KERJA ...HAMPEH...

Tanpa Nama berkata...

Apa dah jadi?Dah ke penghujung tahun tapi tanggagaji ssm baru belum lagi muktamad? Kenapalah kerajaan suka sgt war2kan sesuatu awal2 ketika mrka masih belum bersedia? Cthnya kenaikan gaji PA diumum 2 atau 3 bln dari tarikh pembayaran dibuat menyebabkan para peniaga menaikan harga barangan lebih awal. Dlm kata lain blm pun gaji PA naik para peniaga dah dpt bonus2 tu.

Tanpa Nama berkata...

NAIK TANGGA TURUN LIF:

KERAJAAN kalau nak naikkan gaji PA jangan umum awal. Umum lepas 3 bulan kenaikan dah ada dalam slip gaji.
Ini belum apa2 dah melalak. Yang kaut untung senyap2 ialah Cina jual ikan, India jual suratkhabar dan Melayu jual nasi lemak. Kalau tak percaya bila nanti ada berita kenaikan diumum jam 8.00malam. Esok pagi IKAN KEMBONG rm15.00 sekilo, surat khabar naik harga rm1.80 dan nasi lemak biasa rm1.50sebungkus. Gila punya harga. Contoh: Kalau naik harga (ikan kembong rm8.00 x 13% = rm9.10/kg sahaja, tapi kenaikan gila sampai 50% jika rm12.00/kg apa cerita.

Siapa kata bila naik gaji PA tambah kaya. Salah perkiraan tu.
Tambah miskin papa kedana. Belum lagi harga lain2 barang.
Yang untung ialah PENIAGA yang tamak dan haloba. Tak berjiwa patriotik. Menyusahkan Kerajaan.
Mari kita PERANGI harga yang KEJAM.

Tanpa Nama berkata...

IKAN RAKYAT(IKAN KEMBONG DAN PELATA):

Harga(rm/kg) semasa kat pekan tempat aku merempat, pagi Sabtu:

Kembong (saiz 3jari, rm8.00, Udang kelabu (saiz 1jari hantu rm17.00, Sotong (besar 2jari rm12.00,Ikan pelata(saiz 2.5jari rm8.00, Ketam (saiz 3 jari rm 15.00 dan Ayam siap rm7.70. Jadikan ini sebagai panduan untuk menilai kenaikan harga dan kenaikan gaji kita akan datang. Mari kita PERANGI harga yang KEJAM.

Tanpa Nama berkata...

sidek hassan tu, abis kontrak KSN dilantik pulak Chairman Petronas lagi le besarnye gaji + elaun, dah pencen KSN tu besar...jasa kepada warga PA tak de pun, menyusahkan lagi adelah..apelah kerajaan sekarang..macam dah xde orang lain..

...................................

J17 selepas pencen terus diserap jadi jurupam stesyen minyak PETRONAS ..... tu la jangan dok marah sama itu sidek !

Tanpa Nama berkata...

kenapa golongan pelaksana yg nk gaji byk mcm P&P ni tak berhenti saja kalo dah tahu gaji sikit, peluang diluar byk lagi, buat planning bisnes atau cari kerja private yg lebih baik dgn gaji way-way much better..tak puas hati dgn gaji govt, berhenti..tu yg aku tak paham tu dan sgt-sgt pelik dan hairan..byk lagi yg Q nk keja dlm PA..yg P&P pun byk yg belah kalo tak berpuas hati dgn gaji yg tak setimpal dgn kemahiran dan education level yg ada..kalo ada sapa2 yg nk gaji 48 mari buat keja aku boleh? aku tak meningglkan PA sbb aku berpuashati dgn gaji aku berbanding rakan2 yg mempunyai yg lama angkat kaki utk gaji yg lebih lumayan..wahai pelaksana (segolongan kecil yg tidak berpuasahati dgn gaji) berhenti lah...berhenti nk bergantung mcm PA ni nk layan you all sgt. byk lagi PA yg benar ikhlas dari pelbagai skim, pelbagai gred, rendah dan atasan yg benar2 bekerja utk berkhidmat kpd rakyat..

Tanpa Nama berkata...

kalau ada sebarang cadangan dan idea utk pembaharuan dan penambahbaikan perkhidmatan awam,,sila google di SKMTPA..(suruhanjaya khas mengkaji transformasi perkhidmatan awam)..

Tanpa Nama berkata...

sebarang cadangan utk pembaharuan dan penambahbaikkan dlm perkhidmatan awam,,sile google di SKMTPA.(suruhanjaya khas menkaji transformasi perkhidmatan awam).

Tanpa Nama berkata...

jawab kpd komen2 atas ni...:

hangpa sajala yg pandai bab planning..p la jadi KSN kalau layak sgt..

kumpulan pelaksana @ sokongan @ operasi...mmg tak pernah pon ketinggalan..hangpa saja yg perasan kunun org tak ambil kisah...

skim J...teruskan angan tak sudah & komplen saja tau...

toksah dok canang pasal PRU..sesikit nak ugut pasal PRU..

bila sampai masa..dok diam gak...sembang gah kedai kopi saja la pandai..

tunggu la penangan KSN baru...semoga kualiti kerja PA dpt ditingkatkan lebih positif & yg patut bersara wajib tu diproses segera..bersihkan imej PA.. ;)

Khamis, Jun 21, 2012 8:29:00 AM
------------------------------------
kSN baru 2x5 dgn ksn kecek banyok

Tanpa Nama berkata...

SEMBANG LYNAS:
Pengulas Pro berkata: "akhir kata, sy akan menentang projek ini sekiranya pakar sdr mengatakan bhw projek ini merbahaya dan tiada satu mekanisme yg betul2 berkesan utk menangani risiko berlaku kebocoran radiasi..."

Rasional:
Kesan radiasi hanya dapat dilihat selepas berlaku bencana. Impak apa2 insiden hanya didapati selepas berlakunya tragedi. Jadi anda HANYA akan menentang projek ini selepas " nasi sudah menjadi bubur" atau "rebung telah menjadi buluh". Pada masa itu sudah tiada gunanya lagi. Seumpama anda beria2 minta siMATI bangun semula, sedangkan masa dia sakit anda berkata tak apa lah awak tak sakit, nanti baik.Fikirkan.
-----------------------------------
kalau mcm tu depot simpanan minyak / kilang penapisan minyak pn x boleh buat lah? ramai dh pekerja yg mati akibat letupan/ kebakaran. tu pn ada risiko besar tp knp x ada org bising ye?

Tanpa Nama berkata...

PUCH PUKUL 7.30 PAGI HANTAR ANAK.ISTERI MASUK KERJA 8.40 PAGI 10.00AM PI MINUM MASUK 11.00AM PUKUL 12.00 PI MASAK PTG MASUK BALIK 2.30PTG KEMUDIAN PUKUL 3.00PM HANTAR ANAK SEKOLAH MASUK BALIK PUKUL 4.00PTG 4.45 TUTUP KEDAI 5.00PM BALIK RUMAH CEK SEMUA HOSPITAL DAERAH / PEJABAT DAERAH/KELINIK KESIHATAN /

Tanpa Nama berkata...

Ko hentam sakap tak sarupa bikin..........

Tanpa Nama berkata...

Ali Hamsa tidak layak jadi KSN - Bekas Speaker

http://bm.harakahdaily.net/index.php/headline/11207-ali-hamsa-tidak-layak-jadi-ksn-bekas-speaker

Tanpa Nama berkata...

tu la pasal, benda basic pun dah kantoi..

Tanpa Nama berkata...

the fate of local authorities as a security guard "on the edge melukut bushel" is neglected.

Tanpa Nama berkata...

Letak la sape pun kat kerusi KSN tu aku tak kesah n aku tak heran......

p/s: new generation of PA

pemuda umno berkata...

Dr Ali..kaji semula Gred Juruteknik J17 untuk di naikkan ke Gred J27-J36 sepertimana dalan SBPA yang di mansuhkan.Semak semula Pekeliling Bil 4 tahun 2002 untuk kenaikan Gred berdasarkan kepada kelulusan Sijil Politeknik setaraf STPM.

org kecik berkata...

tah..bagi la cikgu sekolah ke , juruteknik ker, pegawai sains kajibumi ke , pendaftar ke..jadi KSN. tak pun bagi jer yg komen sgt org lantik KSN dari bukan keja sama sekim.

Tanpa Nama berkata...

aku tak harap dgn dia ni,dia naik langkau bnyk pegawai yg lebih bagus,dia naik kerana politik.sbb tu kenyataan dia berbau politik,baru ja pegang 2,3 hari.susah la kalau KSN dh ckp politik..aku rasa pendekatan dia lebih keras kpd kakitangan awam yg pro PR lepas ni.biasala mamak,dia ni kroni Tun M.

Tanpa Nama berkata...

asyik gred N,J je ngadu...aku gred U 29 pun nk ngadu gak...basic lg rendah dr gred N 27

bukan komplot berkata...

korang hentam tulis apa2 pun cam tu gak...buat letih komen jer....kita tengok je apa yg terjadi lepas ni,kita tetap kita,dia tetap dia huhuhu....

Tanpa Nama berkata...

tak dak orang lain jadi ksn ni...import dari mana ni...

bukan komplot berkata...

dulu,kini & selamanya...nk cepat naik kena bodek,kipas,menghasut,jadi batu api,jatuhkan orang,fitnah & yang seumpamanya.baik peg.atasan mahu pun bawahan,selagi ada sifat dengki dalam diri orang2 seprti ini selagi itu la dunia x kan aman...insaflah.....

Tanpa Nama berkata...

selama saya bekerja di jabatan, yang paling terbaik adalah pekerja kontrak... banyak yg berjawatan tetap merayau ketika bazaar ramadhan terutama nya...

Tanpa Nama berkata...

kepala butoh ni smua,,, aku lgi kesian dengan PSH gred R1 ,, keje macam indon,, bila pengarah turun yang dapat nama orang atas,, PSH langsung tak di perjuangkan,, ada yang sampai 12tahun berkhidmat,, cibai,,,,