SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

11 Jun 2012

GAJI, PANGKAT SEBAB BUKAN MELAYU KURANG MINAT SERTAI SEKTOR AWAM - CUEPACS

Bernama
Oleh Soon Li Wei
10./6/2012


KUALA LUMPUR, 10 Jun (Bernama) -- Gaji dan pangkat merupakan antara sebab utama mengapa bukan Melayu kurang berminat menyertai sektor awam, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Datuk Omar Osman.

Beliau berkata bukan Melayu khususnya kaum Cina mahukan gaji yang tinggi dan terus menjawat jawatan yang bertaraf pegawai bila menyertai sektor awam.

"Mereka ini (bukan Melayu) banyak berkelulusan tinggi yang nak terus dapat jawatan dan gaji tinggi.

"Mereka juga melihat sektor awam sebagai tempat yang agak terhad bagi mereka untuk kenaikan pangkat dan gaji," katanya kepada Bernama apabila diminta mengulas laporan berkaitan kurangnya penyertaan kaum Cina dalam sektor awam.

Sebuah akhbar berbahasa Mandarin, Oriental Daily pada Khamis lepas melaporkan memetik kenyataan Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Tan Sri Mahmood Adam bahawa lebih 1.12 juta permohonan sebagai penjawat awam diterima tahun lepas dan hanya 2.1 peratus terdiri daripada pemohon berbangsa Cina.

Osman berkata proses kenaikan pangkat yang mengambil masa yang lama turut menjadi punca bukan Melayu kurang berminat menceburi sektor awam.

"Misalnya, sesetengah daripada mereka yang merungut tidak diberi peluang dinaikkan pangkat walaupun sudah lebih daripada 10 tahun berkhidmat dan terpaksa mengambil peperiksaan serta menghadiri kursus yang banyak.

"Ini merupakan syarat untuk kenaikan pangkat sektor awam, mereka sepatutnya memahaminya dengan memberikan kerjasama mematuhi arahan yang telah ditetapkan dalam sektor awam dan bukannya melepaskan peluang begitu sahaja," katanya.

Beliau berkata faktor kurangnya minat bukan Melayu menyertai sektor awam boleh dilihat dengan jelas apabila bilangan pemohon bukan Melayu khususnya kaum Cina menyertai pasukan beruniform seperti Angkatan Tentera Malaysia dan Polis Diraja Malaysia sangat kecil.

"Malah, kita boleh lihat pada masa sekarang jarang sekali masyarakat Cina yang berkecimpung dalam pasukan beruniform kerana menganggap skop pekerjaan yang susah dan gaji yang sedikit," katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor, Tang Ah Chai berkata golongan Cina tidak berminat menyertai sektor awam kerana tidak memahami skop perkhidmatan dan mempunyai pandangan negatif terhadap sektor itu.

Beliau berkata kerajaan sering menggalakkan golongan bukan Melayu untuk menyertai sektor awam dengan pelbagai usaha seperti mengadakan ceramah kerjaya, pameran dan sebagainya tetapi masih tidak berkesan.

"Saya cadangkan adakan usaha untuk membawa mereka (bukan Melayu) melawat jabatan kerajaan di seluruh Malaysia terutamanya yang melibatkan pentadbiran kerajaan pusat di Putrajaya untuk mereka memahami skop perkhidmatan awam itu sendiri," katanya.

Presiden Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM) Datuk Paduka Raja Wan Mahmood Pawan Teh berkata sejarah merupakan antara faktor bukan Melayu tidak berminat menyertai sektor awam.

Beliau berkata pada zaman penjajahan British lagi rakyat sudah dibahagikan pengkhususan pekerjaan mengikut kaum, iaitu Melayu memasuki sektor awam, Cina dengan kegiatan ekonomi dan India terlibat dengan pertanian serta perladangan.

"Apabila tradisi ini sudah dilanjutkan, maka mereka akan menganggap sektor awam ini hanya untuk golongan kaum Melayu sahaja. Masyarakat Cina lebih cenderung dalam bidang ekonomi.

"Mereka lebih berminat untuk menceburi dalam bidang perniagaan dan ekonomi kerana sektor ini dapat menjana keuntungan dalam masa yang singkat".

-- BERNAMA

234 ulasan:

1 – 200 daripada 234   Terbaru›   Baru»
Tanpa Nama berkata...

untuk menjadi PA bukanlah suatu yang mudah.

1 per 8000 calon yg mohon, berjaya sbg PA.

Tak kira etnik, ras, ianya susah & terhad .. scarcity.

renung-renungkan semua PA .. !!!

Tanpa Nama berkata...

Porraahh..!! tak susahnya, jawatan Pegawai Tadbir Negeri (PTN) sekarang turun-temurun dari bapak kepada anak, anak kepada cucu, ape cite..bukan setakat bukan melayu tak minat ceburi sektor awam malah yang melayu pun tak minat juga, kami anak melayu yg berkerja di sektor awam yg mempunyai master masih dipinggirkan, di GLC tahun 1 hingga 10 tahun jea, mereka dah jadi kanan, gaji Eksekutif kanan RM5000/- gaji permulaan kerja RM3000- di GLC dan Swasta, profesional kerajaan RM1900 + elaun 400 = RM2300, mana-mana student luar negara ramai terus berkerja di luar negara berbelas tahun dan ada yg menetap terus di sana, gaji dia org di sana ada mencecah RM100,000.. agak-agak di malaysia ada tak gaji mcm di luar negara tue.. kelembapan JPA,SPA dan CUEPACS dalam mengubah dasar kebajikan 1.4 juta PA, dengan kanaikan pangkat, gred dan gaji yg lambat, ketidakadilan gred dan kenaikan pangkat, di mana gred 41 dengan mudahnya naik pangkat dari gred 41 ke jusa, manakala gred 40 ke bawah melalui liku-liku kesusahan dengan perperiksaan, kursus, laporan pretasi dan kena sikit mengampu barulah di naikan pangkat, malah PA yg memiliki ijazah dan master tidak diberi keutamaan dlm kenaikan pangkat, begitu juga mereka yg berpuluh tahun berkerja masih di takuk lama, ADILKAH INI..? ini yg menyebabkan kurangnya minat dikalangan bukan melayu malah melayu sendiri tidak berminat menceburinya..di tambah pula dulunya SBPA dgn exit policynya lagi membuatkan ramai bukan melayu dan melayu terus tidak berminat menceburinya.. jadi renung-renungkanlah kerajaan sekarang sebelum PRU-13 nie.. tepuk dada tanya selera.. anda mampu mengubahnya..!!

Tanpa Nama berkata...

Sektor Awam?

Untuk golongan parasit yang telah ditakdirkan tidak pandai atau malas berdikari.

Pandai bersyukur sahaja.

Tanpa Nama berkata...

saya ada diploma sains komputer.. sekarang menjawat jawatan pembantu tadir (p/o) n17.. setiap kali ditemuduga untuk jawatan penolong pegawai sistem maklumat si penemuduga akan bagitau kamu dah ada kerja jadi bagi peluang kepada yang lain yg belum ada kerja lagi... adilkah begitu...??????

Tanpa Nama berkata...

AKU NAK CAKAPLAH NI :

Hai kawan kalau nak cakap jangan lari dari cerita asal. Ngarut je lah korang ni. Cerita asal BUKAN MELAYU tak minat kerja gomen sebab petikan begini:
"Bukan Melayu khususnya kaum Cina mahukan gaji yang tinggi dan terus menjawat jawatan yang bertaraf pegawai bila menyertai sektor awam.
"Mereka ini (bukan Melayu) banyak berkelulusan tinggi yang nak terus dapat jawatan dan gaji tinggi.
"Mereka juga melihat sektor awam sebagai tempat yang agak terhad bagi mereka untuk kenaikan pangkat dan gaji," katanya apabila diminta mengulas berkaitan kurangnya penyertaan kaum Cina dalam
sektor awam.

KESIMPULANNYA:

1. Mereka (bukan Melayu) tidak ada rasa kenegaraan. Mereka lebih pentingkan untung dan duit semata2 kalau pun kerja dengan kerajaan.
2. Mereka mengaku kerja dengan kerajaan gajinya kecik walaupun berpangkat. Tapi mereka naikkan harga barang apabila ada sahaja kenaikan gaji sektor awam.
3. Mereka lebih berminat jadi ahli politik, pertubuhan bukan kerajaan dan kumpulan pendesak, kalaupun nak kerja dengan kerajaan.
4. Mereka lebih pentingkan dan lebih sayangkan bangsa mereka.

Jadi pihak CUEPACS kenalah fikirkan
dan buat sesuatu yang memberi kebaikan kepada sektor awam. Jangan HANYA buat kenyataan demi kenyataan yang sakitkan hati penjawat awam. Akhirnya macam tu jugak. Kalau dah tak larat memimpin kesatuan elok berilah sahaja kepada Pemimpin baru dan muda yang lebih waras, rasional, cepat dan tepat keputusan yang dibuat. Y. Bhg Datuk Omar bin Osman suka buat sesuatu keputusan yang akhirnya tidak memihak kepada Penjawat Awam. Apa dah jadi dengan Datuk !

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS MINTA KAJI GAJI PEMBANTU TADBIR :

Y.Bhg. Dato' Omar bin Osman mimpi disiang hari. Saya dah kerja 30 tahun gred N17 sampai kini.Setahu saya gred N9 naik N11 dah naik N14 dah naik N17. Semasa pelarasan gred Gred N17 tidak diberi apa-apa pelarasan. Tiba2 nak buat kajian N17 keseluruhan. Saya rasa tak tepat. Minta semak semula N17 yang di up gred dari 9 ke 11 ke 14 dan 17. Gred N17 ASAL tidak dapat apa2 setakat ini. Sepatutnya N17 ASAL diberi kenaikan lebih dari yang di up gred. Kalau perkara ini dibiarkan samalah keadaannya susah2 mohon 17 alih2 yang bukan 17 sentiasa diberi penambah baikan dan N17 asal tetap di TAKUK lama.

Tanpa Nama berkata...

Itu ada kebenarannya kurang minat Etnik bukan melayu utk menjawat Jawatan dlm Perkhidmatan Awam TETAPI mereka lebih selesa & berwawasan tinggi , Contohnya Kaum bukan melayu lebih selesa bekerja didalam jawatan P&P berbanding Sokongan yg nampak rugi jika berada skim berkenaan .
Sedia maklum kaum bukan melayu lebih nampak menjawat jawatan Profesional Skim contoh , Peguam , Doktor , Pegawai Farmasi ,Akauntan , Pergigian , serta Pegawai Sains pengukuhan dari segi kewangan mahupun kerja sampingan kelak @ resign daripada Krjaan tiada kerugian bagi mereka.

Kaum Cina Lebih baik bekerja sendiri daripada menjawat jawatan sokongan dlm krjaan menampakkan status minat & kerjaya itu sendiri

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS MINTA KAJI GAJI PEMBANTU TADBIR :

Y.Bhg. Dato' Omar bin Osman mimpi disiang hari. Saya dah kerja 30 tahun gred N17 sampai kini.Setahu saya gred N9 naik N11 dah naik N14 dah naik N17. Semasa pelarasan gred Gred N17 tidak diberi apa-apa pelarasan. Tiba2 nak buat kajian N17 keseluruhan. Saya rasa tak tepat. Minta semak semula N17 yang di up gred dari 9 ke 11 ke 14 dan 17. Gred N17 ASAL tidak dapat apa2 setakat ini. Sepatutnya N17 ASAL diberi kenaikan lebih dari yang di up gred. Kalau perkara ini dibiarkan samalah keadaannya susah2 mohon 17 alih2 yang bukan 17 sentiasa diberi penambah baikan dan N17 asal tetap di TAKUK lama.
Isnin, Jun 11, 2012 10:15:00 PM

++++++++++++++++++++++++++++++++++

setuju dengan pendapat saudara.. gred n17 yg asal kerja setengah mati bertungkus-lumus buat yg terbaik kepada jabatan amnya dan negara khasnya.. tetapi yg gred bawah dijumudkan ke n17 hanya nak buat kerja yg senang jer kerana dah biasa dengan zon yg selesa..

Tanpa Nama berkata...

Ini juga boleh menampakkan kebengongan Penjawat Awam Bumiputera yg menampakkan dalm setiap Forum , Lain yg ditanya soalan , lain yg dijawabnya .
Fikir2kan.

Tanpa Nama berkata...

Sedap ja cakap orang bukan melayu (cina)tak minat menjawat jawatan dalam perkhidmatan awam, ini merupakan satu kenyataan yang amat tidak adil dan tidak profesional. saya sudah hampir 10 tahun memohon dengan SPA sekali pon tidak dipanggil untuk menghadiri temu duga.
harap Y Bhg Dato dapat melihat perkara ini dengan lebih serius dan jangan sesekali mengeluarkan lagi kenyataan yang amat mengecewakan golongan bukan melayu (cina) yang berminat menjawat jawatan dalam perkhidmatan awam.

Kepada pengulas yang mengatakan "Mereka lebih pentingkan dan lebih sayangkan bangsa mereka", anda merupakan seorang yang pendek akal. Kenyataan anda telah mengambarkan anda seorang perkauman. Cerminkan diri dulu sebelum mengeluarkan apa2 kenyataan yang berbau perkauman. Kenyataan anda amat memalukan.

Tanpa Nama berkata...

Kenyataan tidak berbau tetapi terasa hati lebih jahat kerana tersalah tafsir .
Jika kita bersikap paradnoid terasa hati kerana pokok itu digoyangkan tetapi angin yang goncang ...Tanya sama pokok...apa sebab goyang... jumpalah pakar sakit jiwa .

Tanpa Nama berkata...

AKU DAH KATA DAH :
"Mereka lebih pentingkan dan lebih sayangkan bangsa mereka".
Entri: KEPADA Si anda yang tidak SETUJU dengan kenyataan ini, SILA nyatakan apa BUKTInya. Saya nak tanya Si anda, iaitu siapa yang selalu DESAK itu dan ini sedangkan perkara yang didesak itug memang hak orang Melayu. Siapa yang EJEK lagu Negaraku dan siapa yang ejek DYMM SPB Yang Di Pertuan Agung. Lagi satu bukti Si anda belum apa2 dah kata kenyataan itu berbau perkauman. Si anda sebenarnya tanpa menyedari yang suka mengguna apa jua medium untuk " menutup mulut orang Melayu jangan bercakap ,tapi dalam pada yang sama Si anda bercakap dengan platform bangsa Si anda. Benarkah anda berjiwa 'PATRIOTIK' atau berjiwa 'POLITIKING' murahan.

Tanpa Nama berkata...

AKU AKAN TERUS CAKAP YANG BENAR:
Kalau Si anda pergi ke kawasan komuniti bukan Melayu, Si anda akan terkejut walaupun sudah 55 tahun Merdeka dan lahir di Malaysia tapi ramai Warga Komuniti bukan Melayu tidak fasih cakap Melayu dan pelat bahasa Ibunda mereka sendiri. Tapi mengaku anak Malaysia. Cakap pelat macam baru menetap di Malaysia.
Bila susah mengaku anak Malaysia konon. Aku kerja Harimau Belang ceruk dan lorong mana aku tak redah. Tapi memang BENAR mereka tetap pelat sebab tak nak bercakap dan menguasai Bahasa Melayu dengan sebenar2nya. Kalau kerja dengan Kerajaan macam maca, pergi temuduga GAGAP dan PELAT bila bercakap. Lihatlah CERMIN dan pandanglah DIRI sebelum menngata.

Tanpa Nama berkata...

SOKONG KP11, KP14 DIUPGRED KE KP17. SKOP FUNGSI BIDANG TUGAS SKIM PERKHIDMATAN PENGAWAL KESELAMATAN KP11, KP14 TIDAK BANYAK BEZA DENGAN SKIM PERKHIDMATAN PEMBANTU KESELAMATAN KP17. BEZA ANTARA KEDUA SKIM PERKHIDMATAN HANYALAH ELEMEN PENYELIAAN.

DALAM PEKELILING PERKHIDMATAN, PENJUMUDAN SKIM BERKUATKUASA 2009. beberapa skim perkhidmatan, GRED 11 telah DIJUMUDKAN dan DIUPGRED KE gred 17, seperti PTR N11, PENYELENGGARA STOR RENDAH N11, OMPD F11, PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM RENDAH SII, AHLI BOMBA KB11 dan KX11.

keluar tajuk?
kalau nak tunggu tajuk article yang bersesuaian, janggut sampai ke lutut pun belum tentu dapat ketengah isu yang ingin dibawa. YANG PENTING MESEJ SAMPAI.

Tanpa Nama berkata...

Bukankah bagus kalau ramai bumiputera/ melayu yg diberi peluang menjawat jawatan di dalam penjawat awam?
Secara tidak langsung ianya membantu menarik taraf kehidupan bumiputera yg secara amnya berpendapatan lebih rendah berbanding kaum Cina & India. Bukan mereka tidak diberi peluang tapi mereka yg kurang memohon; salah kerajaan kah itu? Tentu sekali tidak.

Lagipun secara majoritinya, ramai kaum Cina adalah penyokong pembangkang. Ini boleh kita lihat melalui trend undi dalam beberapa siri pilihanraya sejak zaman Pak Lah lagi. Ianya dijangka tidak akan berubah pada PRU13 akan datang. Tentulah mereka tidak berminat menyertai perkhidmatan awam kerana telah sedia maklum pembangkang sememangnya menentang dasar-dasar kerajaan, penganggap polis & tentera yg terkorban utk negara sebagai pengkhianat yg menentang komunis (kononnya pejuang kemerdekaan sebenar), mahu mengecilkan penjawat awam setengah dari sedia ada, mengutuk kualiti perkhidmatan awam, menganggap majoriti penjawat awam kaki rasuah dll.

Tanpa Nama berkata...

Cuepacs mengeluarkan kenyataan yang salah. Dah banyak kali mohon kerja pun tak dapat. Dah la mohon kerja bawahan. itu pun tak nak bagi. konon kata bukan melayu kurang minat dalam sektor awam pulak. ini lah yang dikatakan 1 Malaysia

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Cuepacs mengeluarkan kenyataan yang salah. Dah banyak kali mohon kerja pun tak dapat. Dah la mohon kerja bawahan. itu pun tak nak bagi. konon kata bukan melayu kurang minat dalam sektor awam pulak. ini lah yang dikatakan 1 Malaysia

Selasa, Jun 12, 2012 9:37:00 AM

--------------------------------

Kenyataan Cuepacs xsalah. Persaingan mendapat pekerjaan sebagai PA agak sukar kini terutama sekali apabila terlalu banyak permohonan & jumlah penjawat awam terlalu besar. Hanya yg terbaik mendapat tempat di dalam kerajaan.

Utk mendapat tempat sebagai PTD atau Akauntan misalnya, kebanyakan pengambilan baru merupakan pegawai yg mendapat 3.5 CGPA ke atas ketika mendapat ijazah.
Untuk jawatan bawahan juga, kualiti SPM atau sijil juga agak tinggi. Ini selaras dengan jumlah pelajar cemerlang yg berjaya setiap tahun dalam peperiksaan awam.

Tanpa Nama berkata...

kabel mesti kuat la geng baru berjaya.....

Tanpa Nama berkata...

Porraahh..!! berlakon semata-mata, kabel mesti sebesar kabel dasar laut beb..!! bagaimana pula dgn PA ada pengalaman kerja lebih 15 tahun, ada ijazah dan master tapi tak naik-naik pangkat sampai sudah..!! temberang la lu beb..!! bagaimana pula PA bawahan dah kerja berpuluh tahun ape cite.. ada sampai pencen pangkat dan gred tak naik-naik..!! ciitt..!! aota lebih..!! PNGK tak perlulah sampai 3.5 beb..!! ada PA tak sampai pointer 3.5, dpt 2.3 jea, tapi kerja first class, jujur, amanah, berpandangan jauh, bijak mengurus, ada intergriti, sayangkan agama, bangsa dan negara dan sebagainya.. ape cite.. ada pegawai atasan lulusan luar negara pointer 3.6-3.8, hebat tue, tapi akhlak hancur, kaki perempuan, main golf waktu kerja, dpt sponser sana-sini,tak ada intergriti, kaki sapu projek dan sebagainya, ini dikatakan kecemerlangan yg kerajaan inginkan.. dalam Islam biarlah semuanya serderhana dari segala sudut dalam semua aspek.. Ini barulah dikatakan Transformasi beb.. rakyat didahulukan, pencapaian di utamakan, Islam didaulatkan,.

Tanpa Nama berkata...

keluar tajuk?
kalau nak tunggu tajuk article yang bersesuaian, janggut sampai ke lutut pun belum tentu dapat ketengah isu yang ingin dibawa. YANG PENTING MESEJ SAMPAI.

Selasa, Jun 12, 2012 8:23:00 AM

66666666666666666666666

stuju bro.
hentam saja labu .. kasi tau dunia apa yang ana punya dan ana mauuuuu !!!
apa kisah bro ... kasi cerita lagi bro.

Tanpa Nama berkata...

Cuepacs ni hebat masa kenaikan gaji tahun 2007 dulu. Memang terror dia pada masa tu.
Sekarang ni Cuepacs ni dah hilang punca. Yang patut dijuangkan di tinggalkan. Ada pulak kumpulan premier, gaji & elaun lebih dari yang lain.

bekas wakil cawangan

Tanpa Nama berkata...

Bukan Melayu lebih berminat bekerja dalam sektor awam jika Pekerjaan itu Profesional seperti doktor , pergigian , pegawai farmasi , peguam , akauntan , Ahli Sains serta jawatan P&P kerana mereka sudah tahu keistimewaan & keuntungan apabila menjawat skim berkenaan daripada menjawat jawatan Sokongan yg dlm skim yg rugi.
Lebih baik mereka berniaga kecil-kecilan daripada menjawat jawatan Sokongan tiada Keistimewaan bagi Merereka sudah tentu mereka mempunyai rantaian bekalan yg murah daripada pembekalnya .
Orang Melayu tidak berjaya sangat dlam Ekonomi kerana tiada rantaian bekalan yg baik untuk mendapatkan harga yg murah , Cuma Melayu dapat Hidup dgn Perindustrian pemakanaan kerana adanya STATUS HALAL sahaja .

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Porraahh..!! berlakon semata-mata, kabel mesti sebesar kabel dasar laut beb..!! bagaimana pula dgn PA ada pengalaman kerja lebih 15 tahun, ada ijazah dan master tapi tak naik-naik pangkat sampai sudah..!! temberang la lu beb..!! bagaimana pula PA bawahan dah kerja berpuluh tahun ape cite.. ada sampai pencen pangkat dan gred tak naik-naik..!! ciitt..!! aota lebih..!! PNGK tak perlulah sampai 3.5 beb..!! ada PA tak sampai pointer 3.5, dpt 2.3 jea, tapi kerja first class, jujur, amanah, berpandangan jauh, bijak mengurus, ada intergriti, sayangkan agama, bangsa dan negara dan sebagainya.. ape cite.. ada pegawai atasan lulusan luar negara pointer 3.6-3.8, hebat tue, tapi akhlak hancur, kaki perempuan, main golf waktu kerja, dpt sponser sana-sini,tak ada intergriti, kaki sapu projek dan sebagainya, ini dikatakan kecemerlangan yg kerajaan inginkan.. dalam Islam biarlah semuanya serderhana dari segala sudut dalam semua aspek.. Ini barulah dikatakan Transformasi beb.. rakyat didahulukan, pencapaian di utamakan, Islam didaulatkan,.

Selasa, Jun 12, 2012 12:27:00 PM
_____________________________

Boleh blah la. Temberang je lebih.

Setakat CGPA 2.3 dikatakan bijak mengurus, berpandangan jauh etc?
Kalau pointer dah rendah tu, nampak sangat pemalas, xpandai menguruskan masa, tidak fokus dll.

Memanglah xsemua manusia sempurna. Tapi sekurang-kurangnya CGPA yg tinggi atau lebih baik dapat membuktikan seseorang itu berpelajaran, mampu menguruskan masa, tekun dll walaupun ianya tidak dijamin 100%.
Kerana kebiasaannya seseorang yg CGPA rendahlah yg banyak menghabiskan masa dengan perkara tidak berfaedah, tidak fokus menuntut ilmu dll. Ianya diguna pakai tidak kira dimana-mana negara mahupun pihak swasta di seluruh dunia dalam mengambil pekerja.

Mentaliti lulus cukup makan haruslah dikikis dari awal. Jgn bodoh sombong.

Tanpa Nama berkata...

Apsal duk sibok cakap hal bukan melayu nak masuk ni? gatal sgt nak sebut2 benda sensitif macam ni...nak cari populariti ke? 1.4 million penjawat awam tak cukup lagi. habih tu duk sibuk ckp pasal lean government tu apa? What is so good about them that we cannot do? Kerja ikut fail meja, ikut pekelilig kerajaan. We do not dare to go beyond the stipulated boundaries. We have good and excellent ideas that can contribute to the well being of the government.

Tanpa Nama berkata...

Cuepacs mengeluarkan kenyataan yang salah. Dah banyak kali saya mohon kerja pun tak dapat. konon kata bukan melayu kurang minat dalam sektor awam pulak. ini lah yang dikatakan 1 Malaysia saya telah interview di SPA lepas itu hantar kad mengatakan saya tidak datang interview apa SPA nak cakap ni penipu dia hanya memilih orang melayu sahaja kerana saya nampak mereka boleh menandatangani senarai nama kehadiran saya jer tidak payah tandatangan............

Tanpa Nama berkata...

stuju bro.
hentam saja labu .. kasi tau dunia apa yang ana punya dan ana mauuuuu !!!
apa kisah bro ... kasi cerita lagi bro.
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

lalalalalalalalalala...... ( nyanyi ikut lagu LAMBADA )

Tanpa Nama berkata...

berbalik kita kepada qada dan qadar, itu rezeki namanya, Nabi Muhammad S.A.W masuk Universiti kea.. tak kan..? lagi tak tau membaca.. tapi Allah SAW memelihara dan memberi jalan kepada hambanya yang ikhlas.. berkerja nawaitu keranaNYA.. ape gunanya pointer tinggi melangit sekiranya cerdik menipu, cerdik mencuri, kaki minum, kaki perempuan, pecah amanah, pengkhianat negara, menghina Islam, rompak duit rakyat, negara akan rugi memiliki PA yg begini, negara akan terus hancur kerana rasuah, lihatlah di sekeliling anda semua, ape yg berlaku sekarang.. anda sebenarnya terperangkap dengan keegoan anda sendiri.. anda memikirkan diri anda semata-mata, org lain anda tidak pedulikan.. fikir-fikirkanlah..!!

Tanpa Nama berkata...

cina tak nak keja gomen pun nak riuh, lantak dia ahhh....lagi pun org cina ni kebanyakkannya adalah penyokong TEGAR DAP....

Tanpa Nama berkata...

YAHOO..!! HENTAM LABU, ISU SEMAKIN HANGAT..!! TERUSKAN LABU OOII..

Tanpa Nama berkata...

oooii.. lu kasi paneh N bakar line lah pulak. ilexs2lah broo.

Tanpa Nama berkata...

Rezeki, jodoh, ajal mana kita boleh kontrol. Semua Allah SWT yang tulis dan tentukan. Kalau dah tulis non malays kurang masuk kerja gomen, takde rezeki la namanya tu. Usaha dan doa. Kalau bukan di sektor awam rezeki anda, maybe di sektor swasta...it's all about surviving ok. Peace no war.

Tanpa Nama berkata...

ooii mangkuk-piring semua tajuk lain, kau org discuss tajuk lain.. piring terbang betullah kau org nie..

Tanpa Nama berkata...

stuju bro.
hentam saja labu .. kasi tau dunia apa yang ana punya dan ana mauuuuu !!!
apa kisah bro ... kasi cerita lagi bro.
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

lalalalalalalalalala...... ( nyanyi ikut lagu LAMBADA )

Selasa, Jun 12, 2012 2:59:00 PM
Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

berbalik kita kepada qada dan qadar, itu rezeki namanya, Nabi Muhammad S.A.W masuk Universiti kea.. tak kan..? lagi tak tau membaca.. tapi Allah SAW memelihara dan memberi jalan kepada hambanya yang ikhlas.. berkerja nawaitu keranaNYA.. ape gunanya pointer tinggi melangit sekiranya cerdik menipu, cerdik mencuri, kaki minum, kaki perempuan, pecah amanah, pengkhianat negara, menghina Islam, rompak duit rakyat, negara akan rugi memiliki PA yg begini, negara akan terus hancur kerana rasuah, lihatlah di sekeliling anda semua, ape yg berlaku sekarang.. anda sebenarnya terperangkap dengan keegoan anda sendiri.. anda memikirkan diri anda semata-mata, org lain anda tidak pedulikan.. fikir-fikirkanlah..!!

Selasa, Jun 12, 2012 3:00:00 PM

___________________________________

Kalau ada bukti, kenapa tidak laksanakan tanggungjawab laporkan penyelewengan, pecah amanah etc kepada pihak berkuasa dan SPRM?
Jangan bersubahat dengan mereka, takutlah kepada Allah dengan laksanakan tanggungjawab di dunia dan akhirat. Jangan menabur fitnah sesuka hati.

Tanpa Nama berkata...

ye saya, baik ustaz/ustazah. FAHIMTOM? FAHIMNA YA USTAZ/USTAZAH.
SYUKRAN JAZILAN YA USTAZ/USTAZAH.

Tanpa Nama berkata...

KITA TUNGGU TRANFORMASI PERKHIDMATAN AWAM OLEH DATUK SRI NAJIB TUN ABD RAZAK PM KITA. KITA LIHAT, APA BENAR ADA PERUBAHAN ATAU HANAY BAJU BARU...

Tanpa Nama berkata...

Look like me, talk like me but he is not me....hahaha...kalau bapa melayu mak org putih kira macam mana? bapa india mak cina plak? Pak omar tok sah duk propa la...sensitif. Usul yang berisi sikit. Ni isu lama

Tanpa Nama berkata...

cina tak nak keja gomen pun nak riuh, lantak dia ahhh....lagi pun org cina ni kebanyakkannya adalah penyokong TEGAR DAP....

******************************************************************************

tul lah brooo........kat jab aku pun ada cina gak, kerja ngan krjn tapi peyokong kuat DAP, aku rasa org mcm ni elok di pecat je ramai lg yg sokong kerajaan tapi tak dapt kerja ngan krjn......

Tanpa Nama berkata...

cina tak nak keja gomen pun nak riuh, lantak dia ahhh....lagi pun org cina ni kebanyakkannya adalah penyokong TEGAR DAP....

******************************************************************************

tul lah brooo........kat jab aku pun ada cina gak, kerja ngan krjn tapi peyokong kuat DAP, aku rasa org mcm ni elok di pecat je ramai lg yg sokong kerajaan tapi tak dapt kerja ngan krjn......

*******************************************

betul tu bro...depa kalu jd boss, lagi la naik toceng...habis semua kaum dia jer dpt SKT n LNPT tinggi. Kita melayu ni nak lepas 75% pun sakit nak dapat. Kalau hantar posting, puak puak diaorang jer yg keluar. Sbb tu la sensitif kalau nak discuss hal hal gini

Tanpa Nama berkata...

betul ke dia org kata , KALAU TAK TIPU BUKAN CINA, KALAU TAK KE TIPU BUKAN MELAYU..

Tanpa Nama berkata...

betul ke dia org kata , KALAU TAK TIPU BUKAN CINA, KALAU TAK KE TIPU BUKAN MELAYU..

444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444444

betul ke dia org kata , KALAU TAK TIPU BUKAN CINA, KALAU TAK KENA TIPU BUKAN MELAYU..


aku pun rasa camtu

Tanpa Nama berkata...

betul kaki kencing...ada ke buat bisness dgn rosak harta org, pastu panggil plumber suh repair,cita camni depa hantar budak rosak kan paip kat luar rumah...pastu tampal sticker...repair paip call 0123439955 faben. Bila calll...hallo..this is faben plumbing...how may i help chew...i come to you and you angkat wang mali rm30 labor, balang valve stoper cincai rm20 meh...haiooooooo, ni stail cina bukit bisness dh ni.

Tanpa Nama berkata...

..sampai bila nak jadi bangsa yg asyik nak dimanjakan? kena tegur bebaik pon melenting sakan..

..Tun M sendiri pernah pesan..tapi brp ramai yg sedar, faham & sahut pesan Tun M?

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

..sampai bila nak jadi bangsa yg asyik nak dimanjakan? kena tegur bebaik pon melenting sakan..

..Tun M sendiri pernah pesan..tapi brp ramai yg sedar, faham & sahut pesan Tun M?

Selasa, Jun 12, 2012 5:12:00 PM

Bangsa Cina memang manja. Angkat senjata, takut & kecut perut. Negara kena serang dgn jepun & komunis, semua lari. Berpeluh sikit, xnak kerja. Gaji Kecik, terus xnak kerja kerajaan.
Memang manja.. Haha...

Tanpa Nama berkata...

haahaha...kena sebijik...laen kali baca la buku overseas chinese...lari dari negara...dengan ilmu baru cakap...melayu tak manja...askar melayu...

Tanpa Nama berkata...

kenapa dalam Perkhidmatan Awam sedia ada orang senior dilupakan untuk kenaikan pangkat,alasan memberi peluang kepada yang muda,yang muda bangga,naik pangkat lepas itu,agih kerja kepada orang lama,jpa kena semak dan teliti hal ini supaya perkhidmatan awam terus jadi relevan.

Tanpa Nama berkata...

Kaum cina tak minat sertai sektor awam ? A pack of lies. Sebelum atau dalam temuduga soalan seperti ini mesti ditanya oleh penemu duga.Kenapa kamu cina tak pergi cari kerja di sektor swasta ? Komen seperti ini sudah lama masuk ke dalam otak kaum cina yang ingin mencari kerja.

Tanpa Nama berkata...

Tahukah anda orang melayu. Lebih teruk jika kaum cina dapat kerja di sektor awam. Setiap orang melayu dalam pejabat akan datang ke meja mu bertanya bila kamu akan letak jawatan dan pergi sertai sektor swasta kerana gaji di sana adalah lebih tinggi.

Tanpa Nama berkata...

Kalau ada bukti, kenapa tidak laksanakan tanggungjawab laporkan penyelewengan, pecah amanah etc kepada pihak berkuasa dan SPRM?
Jangan bersubahat dengan mereka, takutlah kepada Allah dengan laksanakan tanggungjawab di dunia dan akhirat. Jangan menabur fitnah sesuka hati.

Selasa, Jun 12, 2012 3:19:00 PM

bro,lu nie faham tak ape org huraikan, sengallah lu nie beb, betul-betul lu nie Kepala Butoh, Masak Asam..!! kah..!!kah..!!

Tanpa Nama berkata...

Eloklah bukan melayu tak minat sertai perkhidmatan awam kerana ramai orang melayu juga tak dapat kerja. Kalau tuan-tuan nak tahu, kebanyakan syarikat swasta adalah kepunyaan bukan melayu(cina). Dia orang ni kalau orang melayu pergi minta kerja, dia buat tak tahu saja. Kalau dia bagi pun,gaji tak sama dengan bangsa dia. Dalam syarat permohonan kerja, siap letak pandai cakap bahasa mandarin lagi. Ini adalah pengalaman , bukan dengar cerita orang. Sedarlah wahai orang melayu, lebih baik bimbangkan nasib bangsa sendiri.Kalau tak caya, cuba try minta kerja, test market.....

Tanpa Nama berkata...

Eloklah bukan melayu tak minat sertai perkhidmatan awam kerana ramai orang melayu juga tak dapat kerja. Kalau tuan-tuan nak tahu, kebanyakan syarikat swasta adalah kepunyaan bukan melayu(cina). Dia orang ni kalau orang melayu pergi minta kerja, dia buat tak tahu saja. Kalau dia bagi pun,gaji tak sama dengan bangsa dia. Dalam syarat permohonan kerja, siap letak pandai cakap bahasa mandarin lagi. Ini adalah pengalaman , bukan dengar cerita orang. Sedarlah wahai orang melayu, lebih baik bimbangkan nasib bangsa sendiri.Kalau tak caya, cuba try minta kerja, test market.....

Tanpa Nama berkata...

Eloklah bukan melayu tak minat sertai perkhidmatan awam kerana ramai orang melayu juga tak dapat kerja. Kalau tuan-tuan nak tahu, kebanyakan syarikat swasta adalah kepunyaan bukan melayu(cina). Dia orang ni kalau orang melayu pergi minta kerja, dia buat tak tahu saja. Kalau dia bagi pun,gaji tak sama dengan bangsa dia. Dalam syarat permohonan kerja, siap letak pandai cakap bahasa mandarin lagi. Ini adalah pengalaman , bukan dengar cerita orang. Sedarlah wahai orang melayu, lebih baik bimbangkan nasib bangsa sendiri.Kalau tak caya, cuba try minta kerja, test market.....

Tanpa Nama berkata...

Eloklah bukan melayu tak minat sertai perkhidmatan awam kerana ramai orang melayu juga tak dapat kerja. Kalau tuan-tuan nak tahu, kebanyakan syarikat swasta adalah kepunyaan bukan melayu(cina). Dia orang ni kalau orang melayu pergi minta kerja, dia buat tak tahu saja. Kalau dia bagi pun,gaji tak sama dengan bangsa dia. Dalam syarat permohonan kerja, siap letak pandai cakap bahasa mandarin lagi. Ini adalah pengalaman , bukan dengar cerita orang. Sedarlah wahai orang melayu, lebih baik bimbangkan nasib bangsa sendiri.Kalau tak caya, cuba try minta kerja, test market.....

Tanpa Nama berkata...

Eloklah bukan melayu tak minat sertai perkhidmatan awam kerana ramai orang melayu juga tak dapat kerja. Kalau tuan-tuan nak tahu, kebanyakan syarikat swasta adalah kepunyaan bukan melayu(cina). Dia orang ni kalau orang melayu pergi minta kerja, dia buat tak tahu saja. Kalau dia bagi pun,gaji tak sama dengan bangsa dia. Dalam syarat permohonan kerja, siap letak pandai cakap bahasa mandarin lagi. Ini adalah pengalaman , bukan dengar cerita orang. Sedarlah wahai orang melayu, lebih baik bimbangkan nasib bangsa sendiri.Kalau tak caya, cuba try minta kerja, test market.....

Tanpa Nama berkata...

Eloklah bukan melayu tak minat sertai perkhidmatan awam kerana ramai orang melayu juga tak dapat kerja. Kalau tuan-tuan nak tahu, kebanyakan syarikat swasta adalah kepunyaan bukan melayu(cina). Dia orang ni kalau orang melayu pergi minta kerja, dia buat tak tahu saja. Kalau dia bagi pun,gaji tak sama dengan bangsa dia. Dalam syarat permohonan kerja, siap letak pandai cakap bahasa mandarin lagi. Ini adalah pengalaman , bukan dengar cerita orang. Sedarlah wahai orang melayu, lebih baik bimbangkan nasib bangsa sendiri.Kalau tak caya, cuba try minta kerja, test market.....

Tanpa Nama berkata...

Eloklah bukan melayu tak minat sertai perkhidmatan awam kerana ramai orang melayu juga tak dapat kerja. Kalau tuan-tuan nak tahu, kebanyakan syarikat swasta adalah kepunyaan bukan melayu(cina). Dia orang ni kalau orang melayu pergi minta kerja, dia buat tak tahu saja. Kalau dia bagi pun,gaji tak sama dengan bangsa dia. Dalam syarat permohonan kerja, siap letak pandai cakap bahasa mandarin lagi. Ini adalah pengalaman , bukan dengar cerita orang. Sedarlah wahai orang melayu, lebih baik bimbangkan nasib bangsa sendiri.Kalau tak caya, cuba try minta kerja, test market.....

Tanpa Nama berkata...

Eloklah bukan melayu tak minat sertai perkhidmatan awam kerana ramai orang melayu juga tak dapat kerja. Kalau tuan-tuan nak tahu, kebanyakan syarikat swasta adalah kepunyaan bukan melayu(cina). Dia orang ni kalau orang melayu pergi minta kerja, dia buat tak tahu saja. Kalau dia bagi pun,gaji tak sama dengan bangsa dia. Dalam syarat permohonan kerja, siap letak pandai cakap bahasa mandarin lagi. Ini adalah pengalaman , bukan dengar cerita orang. Sedarlah wahai orang melayu, lebih baik bimbangkan nasib bangsa sendiri.Kalau tak caya, cuba try minta kerja, test market.....

ROCK WARRIOR berkata...

nama saja worang MELAYU, sikit ADAB pun tara. huh! BESAR punya HARAMlah.

Tanpa Nama berkata...

Eloklah bukan melayu tak minat sertai perkhidmatan awam kerana ramai orang melayu juga tak dapat kerja. Kalau tuan-tuan nak tahu, kebanyakan syarikat swasta adalah kepunyaan bukan melayu(cina). Dia orang ni kalau orang melayu pergi minta kerja, dia buat tak tahu saja. Kalau dia bagi pun,gaji tak sama dengan bangsa dia. Dalam syarat permohonan kerja, siap letak pandai cakap bahasa mandarin lagi. Ini adalah pengalaman , bukan dengar cerita orang. Sedarlah wahai orang melayu, lebih baik bimbangkan nasib bangsa sendiri.Kalau tak caya, cuba try minta kerja, test market.....

ROCK WARRIOR berkata...

KURA-KURA DALAM PERIGI
DALAM PERIGI, DUK LEPAK SAMBIL GOSOK GIGI
BIAR RUPA NAMPAK NGERI
ASAL ELOK BAHASA DAN PEKERTI

Tanpa Nama berkata...

AKU AKAN TERUS CAKAP YANG BENAR:
Kalau Si anda pergi ke kawasan komuniti bukan Melayu, Si anda akan terkejut walaupun sudah 55 tahun Merdeka dan lahir diMalaysia tapi ramai Warga Komuniti bukan Melayu tidak fasih cakap Melayu dan pelat bahasa Ibunda mereka sendiri. Tapi mengaku anak Malaysia. Cakap pelat macam baru menetap di Malaysia.Bila susah mengaku anak Malaysia konon. Aku kerja Harimau Belang ceruk dan lorong mana aku tak redah. Tapi memang BENAR mereka tetap pelat sebab tak nak bercakap dan menguasai Bahasa Melayu dengan sebenar2nya. Kalau kerja dengan Kerajaan macam maca, baru pergi temuduga dah GAGAP dan PELAT bila bercakap. Lihatlah CERMIN dan pandanglah DIRI sebelum mengata.

SERUAN KEPADA: Y.Bhg. Dato' Omar bin Osman terus dibuai mimpi disiang hari nak jadi hero filem konon, tapi tak de bakat, sebab dah sampai umur bersara. Sudahlah serah tugas je kat orang muda.

Tanpa Nama berkata...

PEMIMPIN MELAYU CUEPACS BANGANG:

Terhegeh2 nak ajak bukan Melayu masuk kerja dengan kerajaan. Memang dah dari dulu mereka minat berniaga dan penjana ekonomi negara. Teruskan.Orang Melayu pula jadi pak Tani,pak Hutan,pak Lebai, dan Tok Ketua. Ok lah tu. Dah nama pun Askar Melayu Di Raja, Polis Di Raja Malaysia, Tentera Laut Di Raja Malaysia, Tentera Udara Di Raja Malaysia dan Kastam Di Raja Malaysia (maaf kalau ada yang tertinggal. Bila sebut Di Raja sudah tentulah Melayu. Y.Bhg. Dato' Omar bin Osman memang sepatutnya ada penasihat yang betul dan bukan penghasut atau pencacai.Kepada rakan2bukanMelayu
yang sedia ada dalam kerajaan, terima kasih dan teruskan kerjaya anda. Persoalan disini timbul hanya kerana KECELARUAN FIKIRAN pemimpin CUEPACS (tuan penasihat) yang BUTA fakta dan sejarah.

Tanpa Nama berkata...

Yaaassss yaassssss tukal jambatan tukal karusi tukal bendera tukal logo tukal muka muka nyanyuk tukal muka muka lasuah tukal muka penjenayah tukal tujang fitnah tukal pembodek tukal suara tukal kepala botak I tukal rambut putih I tukal rambut itam tukal earna bendera tukal pemandu n tukal segala sagala yg da usangggggg lo....he he he...mu fikil nnilai sindiri la masa dapan negara bangsa nusa anak anak cucu cuvu civit cicit di masa akan datang...pandatang asing samakin betleluasa menguasa melabut menggugut menundas mensuri dan sabagainya....

Tanpa Nama berkata...

hi kwn.. J27 dpt confem.. Tadi dgr2 pm da sahkan cuma tgu jpa annouce lpas ts kppa balik umrah.. Harap berita saheh la ni.. Syukur

Tanpa Nama berkata...

harap pdrm siasat kegiatan jenayah gangster pelacuran amat byk di kk sabah, sibu n kuching swak.ramai sb terima rasuah dr mafia dan along.ts kpn sila siasat.kes anak saya sampai skg diugot along xda siasatan.dilihat secara terang anggota pdrm sbnarnya menjual maklumat operasi pdrm kpd gengster

Tanpa Nama berkata...

tak kira bangsa ape, yg penting islam, perpaduan semua bangsa, ini hamjad cuepacs main isu perkauman ape hal pulak nie.. yg ada-ada skg nie tak selesai-selesai, masalah kenaikan gaji, kenaikan gred, kenaikan pangkat, PA kontrak dsbnya.. jgn nak alih topik kebajikan 1.4 juta PA.. betul-betul cuepacs ni mangkuk-piring..

Tanpa Nama berkata...

NAK CAKAP SIKIT:

Gred J17 tak jadi naik Gred G27
sebab JPA perlu wujudkan Gred G27-1 (Sijil Pertanian 2 tahun) dan Gred G27-2 (Diploma Pertanian 3 tahun) dan G27-3 (KUP). Perlu kelulusan dari PM (MAMPU), Perbendaharaan dan Kabinet. Kalau lulus pun kuatkuasa pada 1.1.2013

Tanpa Nama berkata...

Saya setuju jika kaum cina, india dan lain2 kaum di Malaysia diterima masuk ke dalam sektor awam berdasarkan kepada peratus komposisi etnik Malaysia. Ini adalah kerana ia akan mengujudkan satu pertandingan yang sihat untuk meningkatkan prestasi kerja.

Tanpa Nama berkata...

j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Saya setuju jika kaum cina, india dan lain2 kaum di Malaysia diterima masuk ke dalam sektor awam berdasarkan kepada peratus komposisi etnik Malaysia.

Ini adalah kerana ia akan mengujudkan satu pertandingan yang sihat untuk meningkatkan prestasi kerja.

Rabu, Jun 13, 2012 7:53:00 AM

=============================================

ya betulll...bagi buka mata & akal para Bumiputera untuk sedar diri..usaha bersaing dgn kuat..

toksah ckp bnyk laa...p tengok opis2 di jabatan kerajaan..bila ada staff/pegawai bangsa lain..baru nak gerak kerja..senyap saja tak bebel..kalau kena sesama sendiri..bnyk komplen!!!

kalau jadi mcm tu baru nak sedar agaknya!!

Tanpa Nama berkata...

j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27

>>>>>>> sapa yg type mcm atas ni tengah jiwa kacau agaknya..mcm dia saja lah yg paling bnyk masalah & tertekan... ;p

Tanpa Nama berkata...

Gaji pegawai juruteknik gred J17 ada sijil starting RM1,417.59.

Gaji pegawai pen pegawai tanah gred NT27 yg ada sijil/ diploma hanya RM1,361.14.

Gaji jururawat masyarakat U19 yg ada sijil cuma RM1,284.27

Sepatutnya CUEPACS perjuangkan potong gaji pegawai gred J17 yang meroyan hari2, lagi2 yg suka mengugut kerajaan. Xsedar untung gaji tinggi...

Tanpa Nama berkata...

orang cina tak rasa kenegaraan? orang yang cakap ini menang berbau makanan yang tak halal. Nak cari guru agama?

Tanpa Nama berkata...

SYUKUR... JIKA GRED J17 NAIK KE J27..SEPERTI APA YG DIPERKATAKAN..

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

kelembapan JPA,SPA dan CUEPACS dalam mengubah dasar kebajikan 1.4 juta PA.......
banyak cadangan diberikan kepada pihak SPA/JPA hatta ke perdana menteri sekalipun berkaitan dengan penyerapan secara otomatik kakitangan sokongan yang mempunyai kelulusan tinggi ke jawatan yang setimpal, seperti yang diamalkan oleh sektor GLC mahupun swasta. malangnya SPA/JPA dan pakar pembuat polisi perkhidmatan di atas sana masih lagi hidup dalam kepompong jumud, berfikiran macam era 70an/80an. tu sebab ramai kakitangan sokongan yang mempunyai kelulusan banyak telan air liur sahaja (termasuk aku), malah nak mohon jawatan P&P pun kena ikut proses serupa macam lantikan baru. malah lagi susah lagi dari fresh grad sebab nak kena score dalam LNPT, dapatkan perakuan ketua jabatan, sediakan lampiran itu dan ini, salinan perkhidmatan itu dan ini. berbeza dengan sektor GLC / swasta, mereka ada istilah "INTERNAL INTAKE" dan "EXTERNAL INTAKE". nak buat macam mana, SPA/JPA masih lagi dikuasai oleh mereka yang berfikiran 20 tahun di belakang.

saya ada diploma sains komputer.. sekarang menjawat jawatan pembantu tadir (p/o) n17.......
masalah di sini, panel penemuduga dari SPA atau pihak berkuasa melantik yang berkenaan takda SOP dalam menanyakan soalan, menilai dan menentukan kriteria yang diperlukan untuk mengambil kakitangan. jangan terkejut kalau panel penemuduga main hentam kromo dalam bertanyakan soalan dan menjalankan sesi temuduga. kebanyakan panel juga berfikiran 20 tahun di belakang. dan jangan terkejut kalau anda jumpa panel penemuduga yang buat sesi temuduga seolah-olah mereka nak ambil orang bekerja untuk diri mereka, seolah-olah mereka yang membayar gaji anda.

PNGK tak perlulah sampai 3.5 beb..!! ada PA tak sampai pointer 3.5, dpt 2.3 jea, tapi kerja first class, jujur, amanah.......
banyak kesilapan berpunca dari dasar pihak berkuasa melantik (PBM) sekarang yang tersalah lantik orang. mereka menjadikan CGPA/kecemerlangan akademik yang ditulis atas kertas/sijil sebagai asas tapisan. realitinya, angka dalam sijil akademik tersebut bukannya telus. seseorang pelajar boleh score 4.00 sekalipun bukan disebabkan cemerlang dalam akademik, cukup sekadar dengan membodek pensyarah mereka. tak kisah la anda belanja pensyarah anda makan, beri duit, atau beri tubuh badan, anda mampu untuk menjadi "pelajar cemerlang". realitinya, apabila mereka ini diambil bekerja, tengok la kualiti mereka, lagi teruk dari sampah. sebab tu jangan terkejut bila kita tengok pegawai imigresen masuk ISA disebabkan menyeludup pendatang asing, pegawai kastam ditangkap sebab melepaskan barang seludup, pegawai SPRM ditangkap sebab menyamun pengurup wang di KLIA, pegawai tadbir dan diplomatik ditangkap kerana memiliki aset bernilai berjuta-juta ringgit berupa hartanah sekitar tahun 2006-2008 dulu walhal baru 3-4 tahun berkhidmat. inilah dia kualiti sampah yang diambil oleh PBM berdasarkan konsep MERIT.

sekarang ni pulak mereka perkenalkan konsep tapisan menerusi peperiksaan memasuki perkhidmatan. hampir semua calon yang memohon jawatan P&P perlu menghadiri peperiksaan awal setelah ditapis menerusi CGPA/kelulusan. lulus peperiksaan, pegi PAC pulak. lepastu pegi temuduga pulak. kakitangan sedang berkhidmat yang guna KPSL/mohon jawatan baru pun tak terlepas dari "PROSES" ini. dan yang nyatanya, mereka yang cemerlang dalam akademik (termasuk yang tiru dalam peperiksaan, bodek pensyarah, tipu kelayakan, GUNA KABEL untuk dapat kerja) akan diberi keutamaan untuk jawatan yang ada.

makin hari makin mengarut SPA/JPA ni.

Tanpa Nama berkata...

bangsa lain tak mau keja gomen sudah..bangsa melayu banyak lagi yang tak keja..bagi bangsa melayu yang keja kalau dah bangsa lain tak mau keja..apa nak di susahkan..macam la bangsa lain tu keja bagus sangat..bangsa melayu pun baguih aihhhh..cuepacs tak payah nak layan..yang penting tolong tengok gred PA yang terlepas pandang ..macam kumpulan TEKNIKAL..pak OMAR tak payah nak jadi hero bangsa lain..buat keja yang tak selesai lagi tu.satu per satu..tq

Tanpa Nama berkata...

PNGK tak perlulah sampai 3.5 beb..!! ada PA tak sampai pointer 3.5, dpt 2.3 jea, tapi kerja first class, jujur, amanah.......
banyak kesilapan berpunca dari dasar pihak berkuasa melantik (PBM) sekarang yang tersalah lantik orang. mereka menjadikan CGPA/kecemerlangan akademik yang ditulis atas kertas/sijil sebagai asas tapisan. realitinya, angka dalam sijil akademik tersebut bukannya telus. seseorang pelajar boleh score 4.00 sekalipun bukan disebabkan cemerlang dalam akademik, cukup sekadar dengan membodek pensyarah mereka. tak kisah la anda belanja pensyarah anda makan, beri duit, atau beri tubuh badan, anda mampu untuk menjadi "pelajar cemerlang". realitinya, apabila mereka ini diambil bekerja, tengok la kualiti mereka, lagi teruk dari sampah. sebab tu jangan terkejut bila kita tengok pegawai imigresen masuk ISA disebabkan menyeludup pendatang asing, pegawai kastam ditangkap sebab melepaskan barang seludup, pegawai SPRM ditangkap sebab menyamun pengurup wang di KLIA, pegawai tadbir dan diplomatik ditangkap kerana memiliki aset bernilai berjuta-juta ringgit berupa hartanah sekitar tahun 2006-2008 dulu walhal baru 3-4 tahun berkhidmat. inilah dia kualiti sampah yang diambil oleh PBM berdasarkan konsep MERIT.

sekarang ni pulak mereka perkenalkan konsep tapisan menerusi peperiksaan memasuki perkhidmatan. hampir semua calon yang memohon jawatan P&P perlu menghadiri peperiksaan awal setelah ditapis menerusi CGPA/kelulusan. lulus peperiksaan, pegi PAC pulak. lepastu pegi temuduga pulak. kakitangan sedang berkhidmat yang guna KPSL/mohon jawatan baru pun tak terlepas dari "PROSES" ini. dan yang nyatanya, mereka yang cemerlang dalam akademik (termasuk yang tiru dalam peperiksaan, bodek pensyarah, tipu kelayakan, GUNA KABEL untuk dapat kerja) akan diberi keutamaan untuk jawatan yang ada.

makin hari makin mengarut SPA/JPA ni.

Rabu, Jun 13, 2012 10:26:00 AM
----------------------------------------------------------------------
bagus.aku sgt stuju dgn mu.

Tanpa Nama berkata...

Gaji pegawai juruteknik gred J17 ada sijil starting RM1,417.59.

Gaji pegawai pen pegawai tanah gred NT27 yg ada sijil/ diploma hanya RM1,361.14.

Gaji jururawat masyarakat U19 yg ada sijil cuma RM1,284.27

Sepatutnya CUEPACS perjuangkan potong gaji pegawai gred J17 yang meroyan hari2, lagi2 yg suka mengugut kerajaan. Xsedar untung gaji tinggi...

==========================================================================================================

gaji permulaan utk juruteknik dah tak leh dipakai lagi walau banyak mana pun gaji permulaan....sebab dah tak de lagi pengambilan juruteknik sijil...semua dan guna diploma....kursus sijil kat poli dah takde lagi....semua bermula ngan diploma.......gaji permulaan utk sijil yg dipaparkan tu Rm 1417 adalah WAYANG semata-mata

Tanpa Nama berkata...

kenaikan pangkat gred 17 ke gred 27 hanya pada mereka yg memiliki sijil poli dan uitm sahaja....

Tanpa Nama berkata...

JPA dah sediakan pkeliling bahawa juruteknik lulusan sijil poli/uitm berada pada gred 27 selaras dgn STPM, tapi sampai sekarang JPA sendiri tak ikut pekeliling yg dibuatnya...rujuk pekeliling ni...
http://www.jpa.gov.my/pekeliling/pp02/bil04/Lampiran-B3.pdf

dalam hal ni sapa yg salah JPA ke sapa....

Tanpa Nama berkata...

gaji j17 permulaan mmg agak tinggi TETAPI gaji mati RENDAH dah la tu pula duduk dlm skim SPM...apa cer...ADIL ka mcm tu??????deskopi 12

Tanpa Nama berkata...

Bila gaji SPM sama dengan gaji sijil dikatakan tidak adil.
Tapi jika gaji sijil sama dengan gaji diploma dikatakan adil.
Inilah keadilan J17.

Macam la sijil tu laku sangat di luar sektor awam.

Tanpa Nama berkata...

KENAIKAN GRED J17 KE 27 UNTUK SEMUA JURUTEKNIK,YG BERKELULUSAN SPM TU MENGIKUT CUKUP TEMPOH SERVICE BEBERAPA TAHUN (PENGALAMAN)DAN DISERAP TERUS SEPERTI SBPA YG DI BATAL DULU.

Tanpa Nama berkata...

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...
kelembapan JPA,SPA dan CUEPACS dalam mengubah dasar kebajikan 1.4 juta PA.......
banyak cadangan diberikan kepada pihak SPA/JPA hatta ke perdana menteri sekalipun berkaitan dengan penyerapan secara otomatik kakitangan sokongan yang mempunyai kelulusan tinggi ke jawatan yang setimpal, seperti yang diamalkan oleh sektor GLC mahupun swasta. malangnya SPA/JPA dan pakar pembuat polisi perkhidmatan di atas sana masih lagi hidup dalam kepompong jumud, berfikiran macam era 70an/80an. tu sebab ramai kakitangan sokongan yang mempunyai kelulusan banyak telan air liur sahaja (termasuk aku), malah nak mohon jawatan P&P pun kena ikut proses serupa macam lantikan baru. malah lagi susah lagi dari fresh grad sebab nak kena score dalam LNPT, dapatkan perakuan ketua jabatan, sediakan lampiran itu dan ini, salinan perkhidmatan itu dan ini. berbeza dengan sektor GLC / swasta, mereka ada istilah "INTERNAL INTAKE" dan "EXTERNAL INTAKE". nak buat macam mana, SPA/JPA masih lagi dikuasai oleh mereka yang berfikiran 20 tahun di belakang.

saya ada diploma sains komputer.. sekarang menjawat jawatan pembantu tadir (p/o) n17.......
masalah di sini, panel penemuduga dari SPA atau pihak berkuasa melantik yang berkenaan takda SOP dalam menanyakan soalan, menilai dan menentukan kriteria yang diperlukan untuk mengambil kakitangan. jangan terkejut kalau panel penemuduga main hentam kromo dalam bertanyakan soalan dan menjalankan sesi temuduga. kebanyakan panel juga berfikiran 20 tahun di belakang. dan jangan terkejut kalau anda jumpa panel penemuduga yang buat sesi temuduga seolah-olah mereka nak ambil orang bekerja untuk diri mereka, seolah-olah mereka yang membayar gaji anda.

PNGK tak perlulah sampai 3.5 beb..!! ada PA tak sampai pointer 3.5, dpt 2.3 jea, tapi kerja first class, jujur, amanah.......
banyak kesilapan berpunca dari dasar pihak berkuasa melantik (PBM) sekarang yang tersalah lantik orang. mereka menjadikan CGPA/kecemerlangan akademik yang ditulis atas kertas/sijil sebagai asas tapisan. realitinya, angka dalam sijil akademik tersebut bukannya telus. seseorang pelajar boleh score 4.00 sekalipun bukan disebabkan cemerlang dalam akademik, cukup sekadar dengan membodek pensyarah mereka. tak kisah la anda belanja pensyarah anda makan, beri duit, atau beri tubuh badan, anda mampu untuk menjadi "pelajar cemerlang". realitinya, apabila mereka ini diambil bekerja, tengok la kualiti mereka, lagi teruk dari sampah. sebab tu jangan terkejut bila kita tengok pegawai imigresen masuk ISA disebabkan menyeludup pendatang asing, pegawai kastam ditangkap sebab melepaskan barang seludup, pegawai SPRM ditangkap sebab menyamun pengurup wang di KLIA, pegawai tadbir dan diplomatik ditangkap kerana memiliki aset bernilai berjuta-juta ringgit berupa hartanah sekitar tahun 2006-2008 dulu walhal baru 3-4 tahun berkhidmat. inilah dia kualiti sampah yang diambil oleh PBM berdasarkan konsep MERIT.

sekarang ni pulak mereka perkenalkan konsep tapisan menerusi peperiksaan memasuki perkhidmatan. hampir semua calon yang memohon jawatan P&P perlu menghadiri peperiksaan awal setelah ditapis menerusi CGPA/kelulusan. lulus peperiksaan, pegi PAC pulak. lepastu pegi temuduga pulak. kakitangan sedang berkhidmat yang guna KPSL/mohon jawatan baru pun tak terlepas dari "PROSES" ini. dan yang nyatanya, mereka yang cemerlang dalam akademik (termasuk yang tiru dalam peperiksaan, bodek pensyarah, tipu kelayakan, GUNA KABEL untuk dapat kerja) akan diberi keutamaan untuk jawatan yang ada.

makin hari makin mengarut SPA/JPA ni.

Rabu, Jun 13, 2012 10:26:00 AM

KAMI SOKONG 100% KENYATAAN DIATAS KENYATAN PENUH DENGAN ILMIAH DAN FAKTA.. SEKIRANYA PERKARA INI TIDAK DIAMBIL PERHATIAN OLEH KERAJAN, KAMI MENYERU KEPADA SELURUH 1.4 JUTA PA.. JOM BERUBAH, KITA TUKAR KERAJAAN YG ADA SEKARANG.. ANDA MAMPU MENGUBAHNYA..

Tanpa Nama berkata...

KAMI SOKONG 100% KENYATAAN DIATAS KENYATAN PENUH DENGAN ILMIAH DAN FAKTA.. SEKIRANYA PERKARA INI TIDAK DIAMBIL PERHATIAN OLEH KERAJAN, KAMI MENYERU KEPADA SELURUH 1.4 JUTA PA.. JOM BERUBAH, KITA TUKAR KERAJAAN YG ADA SEKARANG.. ANDA MAMPU MENGUBAHNYA..

Rabu, Jun 13, 2012 12:26:00 PM

Kalau ubah kerajaan. Pakatan rakyat telah berjanji untuk mengurangkan jumlah penjawat awam sedia ada, jumlah emolumen penjawat awam dikatakan terlalu tinggi. Budget kenaikan gaji 7-13% kerajaan dikatakan tidak mesra rakyat dan berbentuk pembaziran.
Jangan kata nak naik pangkat, kena buang lagi ada.

Ada berani tukar?

Tanpa Nama berkata...

j17 ke j27 ok la (mmg patut pun)
j17 ke j29 melampau la

Tanpa Nama berkata...

Kaum bukan melayu hanya berminat menjawat jawatan Profesional dlm Krjaan seperti Doktor , Pergigian , Peguam , Akauntan , Jurutera , Pegawai Farmasi , Ahli Sains & jawatan P&P sahaja .
Mereka tidak berminat untuk menjawat jawatan Sokongan kerana dilihat tiada keuntungan dlm kumpulan berkenaan lebih baik berniaga sendiri atau bekerja dgn Syarikat Swasta .
Swasta menggunakan Kemahiran & Pengalama untuk maju kehadapan berbanding Krjaan yg hanya menilai dari Pendidikan walaupun tiada pengalaman .
Persoalannya apakah keistimewaan Perkhidmatan kumpulan sokongan ?

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

j17 ke j27 ok la (mmg patut pun)
j17 ke j29 melampau la

Rabu, Jun 13, 2012 12:41:00 PM

Lepas naik J27 mesti nak naik J32 atau J36. Xkan nak statik J27 sampai pencen.
Semakin kecil lah peluang J29 yg ada diploma nak naik pangkat.

Tanpa Nama berkata...

Lain yg ditanya tajuk soalan , lain yg dijawab dlm setiap Forum .
Cuba berfikiran anjakan paradigma . macm mana lah nak maju kehadapan puak2 J ni ? Tu lah tahap Sokongan sahajalah !

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Kaum bukan melayu hanya berminat menjawat jawatan Profesional dlm Krjaan seperti Doktor , Pergigian , Peguam , Akauntan , Jurutera , Pegawai Farmasi , Ahli Sains & jawatan P&P sahaja .
Mereka tidak berminat untuk menjawat jawatan Sokongan kerana dilihat tiada keuntungan dlm kumpulan berkenaan lebih baik berniaga sendiri atau bekerja dgn Syarikat Swasta .
Swasta menggunakan Kemahiran & Pengalama untuk maju kehadapan berbanding Krjaan yg hanya menilai dari Pendidikan walaupun tiada pengalaman .
Persoalannya apakah keistimewaan Perkhidmatan kumpulan sokongan ?

Rabu, Jun 13, 2012 12:58:00 PM
-----------------------------------

Masalahnya, Org bukan melayu xminat mana-mana jawatan P&P pun. Jadi doktor pun sebab diwajibkan, habis tempoh ramai berhenti. xramai jadi akauntan, lawyer, jurutera kerajaan.

Dlm opis aku, xde sorg pun P&P bukan bumi terutama cina.
Jadi kumpulan sokongan adalah beberapa kerat, itu pun sebab susah dapat kerja luar.

Tanpa Nama berkata...

Rasanya bukan sebab utama: gaji dan jawatan yg ditawarkan kerajaan menyebabkan bukan bumi terutama cina xnak join kerja kerajaan.

Gaji sekarang dah tinggi, setanding dan malah lebih baik dari sektor swasta. Fresh grad, masuk kerja kerajaan, memang confirm biasanya ditawarkan jawatan pegawai.

Masuk polis, kalau ada ijazah mesti dapat jadi inspektor. Masuk askar, kalau ada ijazah mesti jadi pegawai tentera.
Gaji xkurang hebat, fresh grad boleh dapat 3.5K-4.5K tanpa sebarang pengalaman kerja.

Tapi persoalannya berapa ramai org cina sanggup gadaikan nyawa demi mempertahankan negara? Berapa ramai sanggup jadi polis dan tentera? Sejarah membuktikan hampir tiada tokoh bukan bumi atau cina yg mati kerana mempertahankan kedaulatan negara mahupun menentang penjajah.

Yg mati dibunuh lawan komunis, ramai askar melayu. Yg dibelasah masa perhimpunan BERSIH, rata-ratanya polis melayu. Yg ditembak mati oleh penjenayah, rata-ratanya penjawat awam bumiputera.

Tanpa Nama berkata...

Skrg Kaum bukan Melayu tengah hebat berpolitik menggunakan Melayu sebagai Jambatan utk mencapai Misi . Melayu jeh yg tak sedarkan diri

Tanpa Nama berkata...

Kalau ubah kerajaan. Pakatan rakyat telah berjanji untuk mengurangkan jumlah penjawat awam sedia ada, jumlah emolumen penjawat awam dikatakan terlalu tinggi. Budget kenaikan gaji 7-13% kerajaan dikatakan tidak mesra rakyat dan berbentuk pembaziran.
Jangan kata nak naik pangkat, kena buang lagi ada.

Ada berani tukar?

kami beranilah, bukan mcm kau kecut buah..!! kau nie dengar dari radio karat agaknye..baru kena kelentong, dah termakan, PR janji nak naik RM500 bagi cikgu, utk semua PA, gaji, skim, gred akan dikaji semula, apelah kau nie..sempit punya permikiran..

fresh grad boleh dapat 3.5K-4.5K tanpa sebarang pengalaman kerja. kalau dah dpt cermerlang kejadahnye kerja kerajaan, baik gie petronas, sime darby, oil UAE,
gaji mula RM3500, kerajaan baru RM2400.. ape da, bingong juga kau nie..

Yg mati dibunuh lawan komunis, ramai askar melayu. Yg dibelasah masa perhimpunan BERSIH, rata-ratanya polis melayu. Yg ditembak mati oleh penjenayah, rata-ratanya penjawat awam bumiputera.

sebab yg nak berhimpunan org melayu, di malaysia melayu adalah majoriti, bingong la kau nie, mcm keldai juga kau nie.. lagi satu kau nie buta sejarah, china kan pernah berperang, perang cina-inggeris, cina-jepun dan sebagainya.. skg dia org nakkan keamanan, bukan mcm kau kau nie kaki oukul org.. sekali kena santau angin, mampos jawabnya.. asyik nak main isu perkauman.. apa kau nie keldai betul..

Tanpa Nama berkata...

gaji permulaan utk juruteknik dah tak leh dipakai lagi walau banyak mana pun gaji permulaan....sebab dah tak de lagi pengambilan juruteknik sijil...semua dan guna diploma....kursus sijil kat poli dah takde lagi....semua bermula ngan diploma.......gaji permulaan utk sijil yg dipaparkan tu Rm 1417 adalah WAYANG semata-mata
Rabu, Jun 13, 2012 10:56:00 AM

Eloklah J 17 pakai SPM je tak perlu Sijil Poly pasal dah tak ade sijil lagi seperti dulu2.

Tanpa Nama berkata...

Jawatan J17 yang pakai kelayakan sijil Poly elok la dijumudkan. Pakai J17 SPM je patutnya.

Tanpa Nama berkata...

Kami beranilah, bukan mcm kau kecut buah..!! kau nie dengar dari radio karat agaknye..baru kena kelentong, dah termakan, PR janji nak naik RM500 bagi cikgu, utk semua PA, gaji, skim, gred akan dikaji semula, apelah kau nie..sempit punya permikiran..

fresh grad boleh dapat 3.5K-4.5K tanpa sebarang pengalaman kerja. kalau dah dpt cermerlang kejadahnye kerja kerajaan, baik gie petronas, sime darby, oil UAE,
gaji mula RM3500, kerajaan baru RM2400.. ape da, bingong juga kau nie..

Yg mati dibunuh lawan komunis, ramai askar melayu. Yg dibelasah masa perhimpunan BERSIH, rata-ratanya polis melayu. Yg ditembak mati oleh penjenayah, rata-ratanya penjawat awam bumiputera.

sebab yg nak berhimpunan org melayu, di malaysia melayu adalah majoriti, bingong la kau nie, mcm keldai juga kau nie.. lagi satu kau nie buta sejarah, china kan pernah berperang, perang cina-inggeris, cina-jepun dan sebagainya.. skg dia org nakkan keamanan, bukan mcm kau kau nie kaki oukul org.. sekali kena santau angin, mampos jawabnya.. asyik nak main isu perkauman.. apa kau nie keldai betul..

---------------------------------

Ala buat rugi je aku undi Pakatan Rakyat masa PRU yg lepas. Janji kat Selangor banyak xtunaikan lagi.
Janji antaranya ialah RM 75 sebulan untuk bayaran anak ke Nuseri , RM 50 sebulan untuk bantuan kanak-kanak pra-sekolah, anak RM 600 sebulan sebagai elaun Ibu tunggal. Semuanya habuk pun xde.
Gaji nak hapuskan PTPTN la, tapi UNISEL di selangor pun xmampu nak subsidi sesen pun. Temberang lebih.

Aku dulu kerja kat Petronas la, masuk kerajaan sebab ada kontrak JPA. Mula2 tu sedih juga sebab fikir gaji kecik.
Tapi last2 rupa2nya, gaji kerja kerajaan dgn GLC hampir sama. Kerja Petronas gaji 3.5K sebulan, kerja kerajaan sekarang 4.2K sebulan sebab banyak elaun. Dah la byk pengecualian tax, xmacam aku kerja Petronas (kena tax tinggi).

Yg majoriti 60% memang la melayu di Msia ni tapi xkan la SEMUA tentera, polis yg mati & tercedera juga terdiri dari org melayu/bumi. Patutnya 60% tentera & polis yg mati & cedera org melayu, 40% bkn bumi.
Ini bukan isu perkauman tapi kenyataan di mana 97-99% penjawat awam yg bertugas mempertahankan negara ialah bumiputera.

Tanpa Nama berkata...

apa cerita ni bajet 2013 mula dibincang da cupek apa-mau cepat la minta bukan besok bentang baru minta

Tanpa Nama berkata...

ADA ORANG PERMIKIRANNYA JAUH KEDEPAN,ADA YANG KEBELAKANG IAITU OTAKNYA JUMUD..YANG DIA TAHU JUMUD SAHAJA...FALSAFAH2..

Tanpa Nama berkata...

WALAUPUN SIJIL POLI TAK DITAWARKAN KAT POLITEKNIK SKRG........................................TETAPI LEPASAN SIJIL POLI TETAP ADA SAMPAI BILA2.....JADI JAWATAN YG MENGGUNAKAN SIJIL POLI TTP JUGA ADA SEPERTI JURUTEKNIK J17 YG AKAN DIUPGRED KE J27....

Tanpa Nama berkata...

Jawatan J17 yang pakai kelayakan sijil Poly elok la dijumudkan. Pakai J17 SPM je patutnya.

------------------------------
yA YA AKU SOKONG J17 DIJUMUDKAN DAN DIJADIKAN J27

Tanpa Nama berkata...

kenapa juruteknik sijil poly & SPM berada di gred j17 kerana selepas 10 tahun pengelaman juruteknik spm dah sama apa yang dipelajari di poly selama 2 tahun

Tanpa Nama berkata...

PERJUANGAN GRED J TETAP DITERUSKAN. HIDUP GRED J.

Tanpa Nama berkata...

Bagi sa sbgi glgn pendidik politeknik...tidak buli spm sama dgn sijil poli dijadikan j17 wlpun servis da lama bagi PA juruteknik kelayakan SPM...mereka yg bklulusn spm boleh diupgred ke j22 hingga 26 paling sesuai...dlm sbpa ada yg tak berapa tepat penjumudan spt pelukis pelan sbb mereka cuma lulusan spm kredit lukisan...JPA KENA KAJI SEMULA NI....wlpun gaji lulusan poli lebi tinggi bbding lulusan spm juruteknik but gred patut dibezakan supaya boleh diketahui PA juruteknik tersebut level SPM or Poli...ini harus diambil berat spya sistem pkhmatan awam malaysia khasnya dipandang tinggi kelakk..TQVM

Tanpa Nama berkata...

Ini topik berkenaaan kurang minat ORG CINA MADUK SEKTOR AWAM..la..baca title dulu la..ini
Bukan berkaitan J17 KE J27

Tanpa Nama berkata...

JELAJAH JANJI DITEPATI Najib mana ganti PTK??

Tanpa Nama berkata...

gaji keje gov kecik..bukan takat bukan melayu je tak suka,org melayu sendiri pon tak suka.cuba buat gaji ikut swasta.ikut kelayakan akedimik.semua gaji pokok bermula rm1500 dr peringkat sijil.br la berlumba2 org bukan melayu mintak keje gov.depa semua belajaq bagus2.diploma dlm tangan pada usia 21thn..tak kan nak gaji kecik lg.kurang2 rm2000 sebulan mesti dlm tangan pd usia muda begitu.kalo boleh,minta suruhanjaya khas semak balik gred2 yg rs nyer da perlu wujud lg.cuba selaraskan semula gred2 di semua jabatan dan kementerian.pelik jugak dgn skim gred N nie.ada juga yg beruniform..mcm bercelaru je.

Tanpa Nama berkata...

Janji kat Selangor banyak xtunaikan lagi.
kau nie mangkuk-hayun beb..!! dah tau kat selangor tak ada apa-apa, pindahlah kat johor, negeri mewah, gua rasa lu nie muka subsidi kot.. muka sepose.. kah..!!kah..!!

ffgghytttr berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

salam saudara.. nak mtak pandangan n pendapat.. sy bhasrat nak ade degree sblom masok umor 30.. skg ni kje gov da 4thn.tgk bos ade degree senang2 etc cam ptanian sastera sains politik boleh jd ptd n ckgu.. klu sy smbg stdy di oum ok x? psl sy tgk dgree oum pon ade yg jpa iktiraf.nk smbg stdy d ipta rase susa sgt silibus n time stdy.. cam oum hujung mgu je.tq smua

Tanpa Nama berkata...

bagos sungguh niat u nk smbg stdy.. tp rasanye mangkok2 kt opis i ni ramai yg degree beli je.. psl dorg ckp b.i merapu dlm meeting sampaikan wakil 1 comp from europe n d otr wakil conslt bole mengigil tahan ketawa masa meeting dgn manhkok ptd yg jd chairman.. i pon tgelak bile kenang blik smula.. dressing n gred 52 tp speaking hancuss.. rasanyr ramai p.a yg gred 41 ke atas skg ramai yg bli ijazah ntah dr mana.yg jd tukang itvw time itvw konon2 soh speaking if nk gud point.tp time itvw yg panel plak tgagap nak faham.. adoi ai lawak btol sistem kjaan msia ni.. nasep la i cuma tgl 2 thn je nak pencen.. kpd sedara.. teroskan usaha mnuntut ilmu tp bkn beli degree k

Tanpa Nama berkata...

kenapa juruteknik sijil poly & SPM berada di gred j17 kerana selepas 10 tahun pengelaman juruteknik spm dah sama apa yang dipelajari di poly selama 2 tahun
_____________________
HABIS TU KENAPA JPA TAK BUAT YG JURUTEKNIK J17 LULUSAN POLI YG BERKHIDMAT LEBIH 2 TAHUN ATAU LEBIH DILETAKKAN DLM J29 ????????

Tanpa Nama berkata...

Kalau lulusan SPM khidmat 6 tahun boleh sama taraf dgn lulusan poli maka ........................LULUSAN SIJIL POLI pun setelah khidmat 6 tahun boleh sama taraf dgn j29...BARU la ADILKAN?

Ah Meng berkata...

丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲

Tanpa Nama berkata...

Kalau lulusan SPM khidmat 6 tahun boleh sama taraf dgn lulusan poli maka ........................LULUSAN SIJIL POLI pun setelah khidmat 6 tahun boleh sama taraf dgn j29...BARU la ADILKAN?

========================================================================================

ni satu lg kebodohan JPA, kalau SPM pengalaman 6 thn sama ngan sijil, kenapa org ada sijil kerja 6 thn lebih tak sama taraf DIPLOMA dan org ada diploma kerja 6 thn lebih tak dapat sama taraf Digree...baru sgt2 adil.....apa pun utk keadilan utk semua ikut saja kelayakan ekademik seseorang, baru tak ada perasaan dengki sampai bila2

Tanpa Nama berkata...

丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲丈二丷丈世亍䪼䟦⼇⼊⽡⽩⽲..........=

====================================================================================

apa ke cibai punya bahasa ni.........

Tanpa Nama berkata...

apa ke cibai punya bahasa ni.........

Khamis, Jun 14, 2012 9:50:00 AM

==========================================

itulah pasal..lu org Bumiputera malas nak bersaing..malas nak berubah cara pemikiran..org kutuk balik guna bahasa ibunda memasing..terus kalut..

Tanpa Nama berkata...

কি ভাষা cibai আমি আছে .........

Tanpa Nama berkata...

KENAPA NAK SIBOK PULA PASAL PENGALAMAN KERJA 6 TAHUN KE 10 TAHUN KE SAMA DENGAN SIJIL, ITU KERJA JPA.MEREEKA LEBIH TAHU HAL INI.ORANG FIKIR MASA KE DEPAN BUKAN KEBELAKANG...

Tanpa Nama berkata...

Pelik sungguh ngaji 2 tahun buat sijil kat poli diletakkan sama dgn spm gred 17...ada ka patut

kalau cam tu letakla stpm dlm gred 17 juga dan gaji permulaan lebih tinggi

U OK KUP berkata...

Assalamualaikum SEMUA;;

Ngapa laah KUP di anugerahkan kepada warga kakitangan Awam yang pada saya dalam usia 15 tahun berkhidmat masih basah lagi chat..

dah menjadi alasan pulak diorang ni ..bila diarah oleh atasanya ..aku Kurang Upaya daaa katanya.. dasar apa mereka ni daa..dan sekarang pula peluang kenaikan pangkat pun mereka tidak layak ..alangkah ruginya mereka Dato ..dok makan gaji ...cukup tahun naik ...munkin akibat Dato terlalu dengar kata2 rakan sejawatan ...bagi ler mereka peluang...

Seeloknya KUP di anugerahkan sahaja kepada pemjawat awam yang dah berkhidmat lama lebih dari 25 tahun keatas ..

melayu berkata...

Tanpa Nama berkata...
Rasanya bukan sebab utama: gaji dan jawatan yg ditawarkan kerajaan menyebabkan bukan bumi terutama cina xnak join kerja kerajaan.

Gaji sekarang dah tinggi, setanding dan malah lebih baik dari sektor swasta. Fresh grad, masuk kerja kerajaan, memang confirm biasanya ditawarkan jawatan pegawai.

Masuk polis, kalau ada ijazah mesti dapat jadi inspektor. Masuk askar, kalau ada ijazah mesti jadi pegawai tentera.
Gaji xkurang hebat, fresh grad boleh dapat 3.5K-4.5K tanpa sebarang pengalaman kerja.

Tapi persoalannya berapa ramai org cina sanggup gadaikan nyawa demi mempertahankan negara? Berapa ramai sanggup jadi polis dan tentera? Sejarah membuktikan hampir tiada tokoh bukan bumi atau cina yg mati kerana mempertahankan kedaulatan negara mahupun menentang penjajah.

Yg mati dibunuh lawan komunis, ramai askar melayu. Yg dibelasah masa perhimpunan BERSIH, rata-ratanya polis melayu. Yg ditembak mati oleh penjenayah, rata-ratanya penjawat awam bumiputera.

tak bersetuju kenyataan diatas. masa zaman komunis dulu ramai juga kaum cina dalam polis yang bantu memerangi komunis terutama dlm sb ada yang sanggup bergadai nyawa menyamar dalam komunis memang dalam buku sejarah takda cerita ni. tapi memang setuju depa ni tak minat kerja gomen sebab gaji kecil dan susah naik pangkat dan banyak karenah kena lulus macam macam ujian dalam swasta cuma perlu hadir temuduga kalau lulus terus naik pangkat.

Tanpa Nama berkata...

Songan Berijazah berkata .

Pemberian KUP hanyalah berbentuk motivasi kpd Penjawat Awam yg tidak mempunyai skim kenaikan pangkat yg menarik / Time base seperti Doktor , Doktor gigi , Pegawai Farmasi , PTD & terbaru skim Perguruan .
Adalah menampakkan keadilan yg sempurna Krjaan patut mengkaji beberapa jawatan yg digunapakai sebagai perkhidmatan Kritikal JPA untuk menikmati kenaikan pangkat dgn Time Base .
KUP dahulu 15tahun boleh dipendekkan dlam masa 8-10 tahun secara motivasinya membolehkan jawatan lain diberi peluang mencapai Gred tertinggi dlm Skim perkhidmatannya .

Tanpa Nama berkata...

time base 15 tahun KUP ke kanan
Kanan ke tertinggi 8 tahun... contoh gred 22 ke 26 ...CADANGAN

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
time base 15 tahun KUP ke kanan
Kanan ke tertinggi 8 tahun... contoh gred 22 ke 26 ...CADANGAN

Khamis, Jun 14, 2012 1:34:00 PM
-----------------------------------
no no no..kita tak mau time base 15 tahun kup,kita mau time base 8 taun kup

Tanpa Nama berkata...

no, no, yes, sir, alright,
kita tak mahu time base 15/8 taun, kita mahu KUP terus 4 tahun, macam PTD. Apa kami ini bukan melayu ke, tak ade harga diri senang dikotak katik. Jangan ingat botol je boleh jatuh....

Tanpa Nama berkata...

Orang cina india yang cerdik memang dah tahu kerja gomen ni untuk orang kurang cerdik. Pasal tue la la yang kurang cerdik 4 taun dah KUP dan yg cerdik2 15 taun baru dapat KUP.???

Tanpa Nama berkata...

no, no, no, yes no alright..
KUP patut untuk mereka yang di dalam perkhidmatan kerajaan 40 tahun, baru betul. PTD yg belum kering cop jari tu elok lantik sebagai junior executif dulu..

Tanpa Nama berkata...

tak bersetuju kenyataan diatas. masa zaman komunis dulu ramai juga kaum cina dalam polis yang bantu memerangi komunis terutama dlm sb ada yang sanggup bergadai nyawa menyamar dalam komunis memang dalam buku sejarah takda cerita ni. tapi memang setuju depa ni tak minat kerja gomen sebab gaji kecil dan susah naik pangkat dan banyak karenah kena lulus macam macam ujian dalam swasta cuma perlu hadir temuduga kalau lulus terus naik pangkat.

Khamis, Jun 14, 2012 12:33:00 PM

Memang tidak dinafikan ada sumbangan polis berbangsa cina menentang komunis. Namun jumlah mereka terlalu kecil. Statistik tahun 40-50an, kurang 1% kaum cina yg menyertai polis. Kini 2012 ianya bertambah baik, namun hanya sekitar 2-3% polis yg berbangsa cina.
Jumlah ini sangat kecil jika dibuat perbandingan 7000-10000 orang cina yg mengangkat senjata dgn menyertai Komunis/MPAJA pada tahun 1948 (tidak termasuk penyokong komunis yg tidak bersenjata)
Jumlah ini juga sangat kecil jika dibandingkan dengan jumlah penduduk cina malaysia seramai 30%.

Bukanlah hendak mengungkit isu perkauman. Namun itu lah fakta sejarah dan fakta semasa yg perlu kita fahami.

Tanpa Nama berkata...

stuju bro.
hentam saja labu .. kasi tau dunia apa yang ana punya dan ana mauuuuu !!!
apa kisah bro ... kasi cerita lagi bro.

Selasa, Jun 12, 2012 12:47:00 PM

Tanpa Nama berkata...

j27 bila nak naik omar.. cikgu ramai dah naik 52.. babi punye omar

omar upm berkata...

CUEPACS MINTA KERAJAAN NAIKKAN GRED 50,000 PEKERJA PERHUTANAN, PERTANIAN DAN TEKNIKAL
Bernama
31/5/2012KUALA LUMPUR, 30 Mei (Bernama) -- Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) meminta kerajaan menimbang cadangan supaya menaikkan gred jawatan kira-kira 50,000 pekerja perhutanan, pertanian dan teknikal.

Setiausaha Agung CUEPACS Lok Yim Pheng berkata kesemua pekerja terbabit yang kini dalam gred G17, G22 dan G26 dicadang dinaikkan kepada gred G27, G32 dan G36 kerana mereka mempunyai kelayakan akademik dan sijil kemahiran.

Beliau berkata ini selaras dengan hasrat kerajaan yang mahu melahirkan pekerja mahir ke arah mencapai status negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

"Jadi pekerja yang ada kemahiran khas atau bertaraf antarabangsa perlu diberi pengiktirafan," katanya kepada Bernama.

Lok berkata cadangan mengenai penarafan gred tersebut telah dikemukakan kepada Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan pada Mac lepas.

omar upm berkata...

OMAR KEKAL JAWATAN PRESIDEN CUEPACS
Bernama
24/12/2010
KUALA LUMPUR, 23 Dis (Bernama) -- Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) Omar Osman mempertahankan jawatannya setelah menewaskan presiden Kesatuan Kakitangan Am Mardi Ramli Omar pada pemilihan kongres itu yang berlangsung di sini Rabu.

Omar mendapat 816 undi berbanding lawannya 154 undi.

Keputusan pemilihan bagi penggal 2010-2013 itu diumumkan pada hari terakhir konvensyen tritahunan ke-25 kongres itu di Dewan Tunku Canselor Universiti Malaya pada Khamis.

Dua jawatan timbalan presiden disandang oleh Azih Muda dan Zainal Ismail manakala jawatan setiausaha agung dimenangi oleh Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) Loke Yim Pheng yang menewaskan penyandang Ahmad Shah Mohd Zin dan seorang lagi calon Ku Azmi Ku Ibrahim.

Jaafar Mansor pula dipilih sebagai setiausaha kewangan.

Bercakap kepada pemberita, Omar berkata Cuepacs akan meneruskan perjuangan bagi menaikkan taraf skim perkhidmatan mengikut perubahan kelayakan selain berusaha meningkatkan jumlah kesatuan gabungan.

Katanya Cuepacs juga mahu melaksanakan keanggotaan wajib dan automatik bagi semua penjawat awam yang layak menganggotai kesatuan.

Beliau berkata surat rasmi akan dihantar kepada Ketua Setiausaha Negara (KSN) supaya apa juga penambahbaikan, latihan, bonus dan kenaikan gred diberi keutamaan kepada mereka yang menganggotai kesatuan di bawah Cuepacs.

"Kita tak mahu penjawat awam yang tidak menjadi anggota kesatuan menumpang perjuangan Cuepacs kerana faedah yang diperolehi esok akan dinikmati bersama. Kita mahu bagi mereka yang layak, mereka wajib masuk kesatuan," katanya.

"Mereka tidak boleh memberi alasan tidak memperoleh apa-apa faedah dengan menyertai kesatuan. Ada juga yang tidak menghormati perjuangan Cuepacs," katanya.

Menurutnya ketika ini hanya 560,000 anggota menyertai gabungan Cuepacs berbanding 900,000 penjawat awam yang layak.

omar upm berkata...

PRESIDEN CUEPACS ENGGAN ULAS ADUAN PERTIKAI PEMILIHAN
The Malaysian Insider
December 30, 2010
KUALA LUMPUR, 30 Dis — Presiden Cuepacs Omar Osman enggan mengulas pemilihan yang kini dipertikaikan sambil berkata segala bantahan yang dikemukakan beberapa kesatuan gabungannya semalam tidak menghalang beliau meneruskan amanah yang diberikan.Beliau yang dipilih buat penggal kedua bagi sesi 2010-2013 pada Persidangan Tritahunan Ke-25 minggu lepas tidak mahu memberikan apa-apa komen mengenai bantahan itu.“Fokus utama kepimpinan baru Cuepacs adalah untuk tahun depan, mengenai bantahan itu saya tidak mahu komen apa-apa,” kata beliau dipetik Bernama selepas mesyuarat khas di Wisma Cuepacs di sini.Semalam beberapa kesatuan anggota gabungan Cuepacs mengemukakan bantahan mendakwa berlaku pelanggaran perlembagaan dan peraturan di konvensyen pemilihan yang berlangsung dari 21 hingga 23 Disember lepas.Sementara itu Omar berkata tahun depan Cuepacs akan berusaha membanyakkan jumlah anggota gabungan selain mahu semua penjawat awam yang layak menganggotai kesatuan.Beberapa kesatuan ahli gabungan Cuepacs mengemukakan bantahan mendakwa berlaku pelanggaran perlembagaan dan peraturan pada Konvensyen Cuepacs ke-25 yang berlangsung pada 21 hingga 23 Disember lalu.Surat bantahan itu disampaikan oleh bekas Timbalan Presiden Cuepacs Husain Mohd Yasin kepada Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwal Kesatuan Sekerja, Omana P.V.C Pillai.Husain, yang juga Presiden Kesatuan Kakitangan Am Universiti Malaya berkata, bantahan dibuat berikutan berlakunya insiden dan pelaksanaan konvensyen, yang turut mengadakan pemilihan pegawai tertinggi dan majlis tertinggi, tidak mematuhi perlembagaan dan peraturan Cuepacs serta Akta Kesatuan Sekerja 1959.“Misalnya notis konvensyen yang diberikan kepada ahli gabungan tidak mengikut perlembagaan iaitu tidak mencukupi tempoh, dan wujud kepincangan tatacara ketika pelaksanaan proses pengundian.“Ia seperti calon memancing undi semasa perwakilan sedang beratur menunggu giliran untuk mendapatkan kertas undi dan keputusan pengundian tidak diumumkan setelah proses pengiraan undi selesai tetapi ditangguhkan hingga keesokan pagi,” katanya.Husain, yang kesal dengan insiden berkenaan, menyifatkan kejadian itu adalah yang pertama kali berlaku sepanjang pemilihan diadakan sebelum ini.Antara kesatuan lain yang membantah adalah kesatuan kakitangan awam Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), dan Universiti Utara Malaysia (UUM), katanya.Husain berharap Jabatan Hal Ehwal Kesatuan akan melakukan siasatan dengan segera untuk menentukan kedudukan Konvensyen Cuepacs kedua itu.

Tanpa Nama berkata...

j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27
j17 ke j27

Tanpa Nama berkata...

SOKONG KP11, KP14 DIUPGRED KE KP17. SKOP FUNGSI BIDANG TUGAS SKIM PERKHIDMATAN PENGAWAL KESELAMATAN KP11, KP14 TIDAK BANYAK BEZA DENGAN SKIM PERKHIDMATAN PEMBANTU KESELAMATAN KP17. BEZA ANTARA KEDUA SKIM PERKHIDMATAN HANYALAH ELEMEN PENYELIAAN.

DALAM PEKELILING PERKHIDMATAN, PENJUMUDAN SKIM BERKUATKUASA 2009. beberapa skim perkhidmatan, GRED 11 telah DIJUMUDKAN dan DIUPGRED KE gred 17, seperti PTR N11, PENYELENGGARA STOR RENDAH N11, OMPD F11, PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM RENDAH SII, AHLI BOMBA KB11 dan KX11.

LATIHAN yang diperlukan bagi skim perkhidmatan PEMBANTU KESELAMATAN KP17,22,26 dan skim perkhidmatan PENGAWAL KESELAMATAN KP11,14 yang tertera dalam pekeliling perkhidmatan PENJUMUDAN SKIM JAGA R1,R4 berkuatkuasa 02 JULAI 2009. pemakaiannya TERTAKLUK kepada PIHAK BERKUASA MELANTIK (PBM) masing-masing :-

i- latihan dalam bidang KESELAMATAN

ii- kursus dalam bidang UNDANG-UNDUNG dan peraturan KESELAMATAN

iii- latihan bersama polis untuk MEMANTAPKAN KEMAHIRAN kawalan keselamatan

iv- kursus untuk mendapatkan KUASA POLIS BANTUAN

V- kursus dan latihan dalam penggunaan TEKNOLOGI dalam kawalan keselamatan

vi- kursus dalam penyediaan LAPORAN bertulis

Tanpa Nama berkata...

perkhidmatan yang TERLIBAT dalam MENJAGA ASET KERAJAAN :-

i- skim perkhidmatan PENGAWAI KESELAMATAN, PENOLONG PEGAWAI KESELAMATAN, PEMBANTU KESELAMATAN DAN PENGAWAL KESELAMATAN. dibawah klasifikasi perkhidmatan KESELAMATAN DAN PERTAHANAN AWAM (KP)

ii- skim perkhidmatan JAGA R1, R4 dibawah klasifikasi MAHIR, SEPARUH MAHIR, TIDAK MAHIR

iii- perkhidmatan pengawal keselamatan SWASTA melalui kaedah OUTSOURCING

Tanpa Nama berkata...

JANGAN NAK KELENTONG:

Punca mengapa ramai Penjawat Awam tidak berpuashati ialah kerana tiada keseimbangan beban tugas dan gaji yang diterima. Banyak jurang antara skim2 yang ada. Kalau dibiarkan isu ini terbiar dan melarat, saya pasti tidak mustahil terjadi SABOTAJ sesama penjawat awam. Sebab sekarang pun kalau Kastam atau Imigresen nak buat 'serbuan' ada yang GAGAL sebab kena sabotaj oleh informer berbayar

Tanpa Nama berkata...

BARU AKU TAHU SIAPA PRESIDEN CUEPACS:
"Katanya Cuepacs juga mahu melaksanakan keanggotaan wajib dan automatik bagi semua penjawat awam yang layak menganggotai kesatuan.
Beliau berkata surat rasmi akan dihantar kepada Ketua Setiausaha Negara (KSN) supaya apa juga penambahbaikan, latihan, bonus dan kenaikan gred diberi keutamaan kepada mereka yang menganggotai kesatuan di bawah Cuepacs.
APA PERASAAN ANDA SELAKU PENJAWAT AWAM YANG TIADA KESATUAN, CONTOHNYA PEKERJA AWAM.

Tanpa Nama berkata...

isnin 18.6.2012 n17 dinaik taraf ke N21.....
J17 NAIK J27
J29 NAIK J39
SEMUA GROUP 17 SPM KENA UP KE 21 LA DATUK KSN...SUPAYA SEMUA PA SOKONG BN PRU13...
1 KE 11 NAIKKAN KE 19 SBB BARANG BARANG DA NAIK SKRG ...SEMUA NAIK..KOS IDUP NAIK....TLG LA PENJAWAT AWAM NI....KALO KERAJAAN SANGGUP KELUARKAN WANG BERJUTA JUTA RINGGIT BAGI PELBAGAI PROGRAM LUAR DAN DALAM NEGARA..TAK KAN NAK BANTU PA DLM NEGARA PUN NAK TIMBANG TIMBANG LAGI...KALO GINI TIMBANGAN TAMBAH SENGIT KE BAWAH TU...

Tanpa Nama berkata...

SOKONG KP11, KP14 DIUPGRED KE KP17. SKOP FUNGSI BIDANG TUGAS SKIM PERKHIDMATAN PENGAWAL KESELAMATAN KP11, KP14 TIDAK BANYAK BEZA DENGAN SKIM PERKHIDMATAN PEMBANTU KESELAMATAN KP17. BEZA ANTARA KEDUA SKIM PERKHIDMATAN HANYALAH ELEMEN PENYELIAAN.

DALAM PEKELILING PERKHIDMATAN, PENJUMUDAN SKIM BERKUATKUASA 2009. beberapa skim perkhidmatan, GRED 11 telah DIJUMUDKAN dan DIUPGRED KE gred 17, seperti PTR N11, PENYELENGGARA STOR RENDAH N11, OMPD F11, PEMBANTU HAL EHWAL ISLAM RENDAH SII, AHLI BOMBA KB11 dan KX11.

LATIHAN yang diperlukan bagi skim perkhidmatan PEMBANTU KESELAMATAN KP17,22,26 dan skim perkhidmatan PENGAWAL KESELAMATAN KP11,14 yang tertera dalam pekeliling perkhidmatan PENJUMUDAN SKIM JAGA R1,R4 berkuatkuasa 02 JULAI 2009. pemakaiannya TERTAKLUK kepada PIHAK BERKUASA MELANTIK (PBM) masing-masing :-

i- latihan dalam bidang KESELAMATAN

ii- kursus dalam bidang UNDANG-UNDUNG dan peraturan KESELAMATAN

iii- latihan bersama polis untuk MEMANTAPKAN KEMAHIRAN kawalan keselamatan

iv- kursus untuk mendapatkan KUASA POLIS BANTUAN

V- kursus dan latihan dalam penggunaan TEKNOLOGI dalam kawalan keselamatan

vi- kursus dalam penyediaan LAPORAN bertulis

Tanpa Nama berkata...

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...
kelembapan JPA,SPA dan CUEPACS dalam mengubah dasar kebajikan 1.4 juta PA.......
banyak cadangan diberikan kepada pihak SPA/JPA hatta ke perdana menteri sekalipun berkaitan dengan penyerapan secara otomatik kakitangan sokongan yang mempunyai kelulusan tinggi ke jawatan yang setimpal, seperti yang diamalkan oleh sektor GLC mahupun swasta. malangnya SPA/JPA dan pakar pembuat polisi perkhidmatan di atas sana masih lagi hidup dalam kepompong jumud, berfikiran macam era 70an/80an. tu sebab ramai kakitangan sokongan yang mempunyai kelulusan banyak telan air liur sahaja (termasuk aku), malah nak mohon jawatan P&P pun kena ikut proses serupa macam lantikan baru. malah lagi susah lagi dari fresh grad sebab nak kena score dalam LNPT, dapatkan perakuan ketua jabatan, sediakan lampiran itu dan ini, salinan perkhidmatan itu dan ini. berbeza dengan sektor GLC / swasta, mereka ada istilah "INTERNAL INTAKE" dan "EXTERNAL INTAKE". nak buat macam mana, SPA/JPA masih lagi dikuasai oleh mereka yang berfikiran 20 tahun di belakang.

saya ada diploma sains komputer.. sekarang menjawat jawatan pembantu tadir (p/o) n17.......
masalah di sini, panel penemuduga dari SPA atau pihak berkuasa melantik yang berkenaan takda SOP dalam menanyakan soalan, menilai dan menentukan kriteria yang diperlukan untuk mengambil kakitangan. jangan terkejut kalau panel penemuduga main hentam kromo dalam bertanyakan soalan dan menjalankan sesi temuduga. kebanyakan panel juga berfikiran 20 tahun di belakang. dan jangan terkejut kalau anda jumpa panel penemuduga yang buat sesi temuduga seolah-olah mereka nak ambil orang bekerja untuk diri mereka, seolah-olah mereka yang membayar gaji anda.

PNGK tak perlulah sampai 3.5 beb..!! ada PA tak sampai pointer 3.5, dpt 2.3 jea, tapi kerja first class, jujur, amanah.......
banyak kesilapan berpunca dari dasar pihak berkuasa melantik (PBM) sekarang yang tersalah lantik orang. mereka menjadikan CGPA/kecemerlangan akademik yang ditulis atas kertas/sijil sebagai asas tapisan. realitinya, angka dalam sijil akademik tersebut bukannya telus. seseorang pelajar boleh score 4.00 sekalipun bukan disebabkan cemerlang dalam akademik, cukup sekadar dengan membodek pensyarah mereka. tak kisah la anda belanja pensyarah anda makan, beri duit, atau beri tubuh badan, anda mampu untuk menjadi "pelajar cemerlang". realitinya, apabila mereka ini diambil bekerja, tengok la kualiti mereka, lagi teruk dari sampah. sebab tu jangan terkejut bila kita tengok pegawai imigresen masuk ISA disebabkan menyeludup pendatang asing, pegawai kastam ditangkap sebab melepaskan barang seludup, pegawai SPRM ditangkap sebab menyamun pengurup wang di KLIA, pegawai tadbir dan diplomatik ditangkap kerana memiliki aset bernilai berjuta-juta ringgit berupa hartanah sekitar tahun 2006-2008 dulu walhal baru 3-4 tahun berkhidmat. inilah dia kualiti sampah yang diambil oleh PBM berdasarkan konsep MERIT.

sekarang ni pulak mereka perkenalkan konsep tapisan menerusi peperiksaan memasuki perkhidmatan. hampir semua calon yang memohon jawatan P&P perlu menghadiri peperiksaan awal setelah ditapis menerusi CGPA/kelulusan. lulus peperiksaan, pegi PAC pulak. lepastu pegi temuduga pulak. kakitangan sedang berkhidmat yang guna KPSL/mohon jawatan baru pun tak terlepas dari "PROSES" ini. dan yang nyatanya, mereka yang cemerlang dalam akademik (termasuk yang tiru dalam peperiksaan, bodek pensyarah, tipu kelayakan, GUNA KABEL untuk dapat kerja) akan diberi keutamaan untuk jawatan yang ada.

makin hari makin mengarut SPA/JPA ni.

Rabu, Jun 13, 2012 10:26:00 AM

RAMALAN BEBERAPA BUAH NEGERI AKAN JATUH KE TANGAN PAKATAN RAKYAT DAN PR KE PUTRA JAYA, INSYAALLAH SPA, JPA DAN CUEPACS AKAN BERUBAH JUGA.. TERIMA KASIH SEMUA..

Tanpa Nama berkata...

Harap SPA yg konon pandai gubal dasar pgambilan dan kononnya entiti berkecuali yg dibawah ydp agong dapat diubah tahap mentaliti diorg..

Tanpa Nama berkata...

Grup j,g bole dinaikkan ke 27 ttapi perlu PA berkelayakan sijil poly tau setaraf...bagi j17 yg kelayakan asas spm or mce sesuai dinaikkan 22 - 26...ini bmakna j17 yg ada poly berbeza dgn PA yg hanya kelayakan spm atau setaraf sshaja ...ini sudah jelas...sbb pd masa ini org awam anggap j17 spm dgn j17 sijil poli sama sedangkan jauh berbeza....JPA DAN KSN PERLU Kaji PERBEZAAN TU...ini krnyataan benar dan bukan mempersendahkan PA j17 betkelayakan spm or mce...ini bertujuan supya org lain atau negara lain memandang tinggi sistem oetkhidmatan awam negara kita

诗礼圣淘沙国中华文学会 berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

President Ceupac tidak layak menjadi ketua penjawat awam. Dengan kenyataan “Datuk” Y Bhg sepatut beretika semasa mengeluarkan kenyataan “"Mereka ini (bukan Melayu) banyak berkelulusan tinggi yang nak terus dapat jawatan dan gaji tinggi.” Kenyataan ini seolah olah mengatakan Orang Bukan Melayu khususnya Orang Cina tamat dan kurang saying Negara, hanya saying wang. Sebagai President Ceupac, “Datuk” sepatutnya membela semua penjawat awam, tak kira dia bangsa Melayu atau bukan Melayu. Saya sangat sedih atas kenyataan Ketua Pembela penjawat awam yang sangub mengeluarkan kenyataan yang menyakiti hati penjawat awam sendiri. Tentu President Ceupac tahu beberapa orang bukan Melayu memegang Jawatan Jusa C ke atas berbanding dengan peratusan penjawat awam bukan Melayu, berapa bukan Melayu memegang jawatan KSU, atau TKSU…saya rasa kebanyakan penjawat awam Orang Melayu pun tak senang hati dengan gaji, elauan dan banyak lagi kemudahan yang lain yang diberikan kepada Jusa C keatas, yang memegang jawatan rendah masih menerima gaji yang rendah, tak manpu beli kereta Nasional seperti kancil, tengoklah masa hujang, beratus penjawan awam yang menaiki motor berlindung di bawah jambatan…ai sedih….

Tanpa Nama berkata...

semua juruteknik atau pelukis pelan yang gred j17 di naikkan ke gred j27 sbb bg aku ada sijil ploi tak semestinya baik drp spm yg dah kerja 20 tahun.anggap itu rezeki drp allah.apa nk kecoh.cuba tgk so nt27 semua naik nt27 tk kira spm atau ada sijil.mereka bersatu hati.ini tidak asik ada hasad dengki aje

Tanpa Nama berkata...

aku juruteknik yang ada dploma,dan aku tak kisah jika semua juruteknik atau pelukis pelan yang gred j17 di naikkan ke gred j27 sbb bg aku ada sijil ploi tak semestinya baik drp spm yg dah kerja 20 tahun.anggap itu rezeki drp allah.apa nk kecoh.cuba tgk so nt27 semua naik nt27 tk kira spm atau ada sijil.mereka bersatu hati.ini tidak asik ada hasad dengki aje

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
no, no, no, yes no alright..
KUP patut untuk mereka yang di dalam perkhidmatan kerajaan 40 tahun, baru betul. PTD yg belum kering cop jari tu elok lantik sebagai junior executif dulu..

Khamis, Jun 14, 2012 2:13:00 PM

====================================


40 tahun??
cuba p tengok org yg dah 30-40 tahun kerja tu..brp peratus yg produktiviti terus naik seiring dgn umur yg meningkat?

cop jari belum kering??

kalau kena anak kandung hang atau kaum kerabat keturunan hang dpt jadi pegawai2 penting kerajaan..PTM ka..PTD ka..Pensyarah Universiti ka..dpt gelaran Prof penuh pada umur 30..

hang mesti senyap habis kan??

apa mcm?

Tanpa Nama berkata...

RAMALAN BEBERAPA BUAH NEGERI AKAN JATUH KE TANGAN PAKATAN RAKYAT DAN PR KE PUTRA JAYA, INSYAALLAH SPA, JPA DAN CUEPACS AKAN BERUBAH JUGA.. TERIMA KASIH SEMUA..

Jumaat, Jun 15, 2012 1:01:00 AM

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ramalan? ramalan kaji cuaca ka??


cakap saja lebih..asyik nak ugut pakai POLITIK..bila sampai masa..brp kerat yg kotakan apa yg sibuk diugut cara POLITIK tu??

sembang kedai kopi buleh laa

Tanpa Nama berkata...

40 tahun??cuba p tengok org yg dah 30-40 tahun kerja tu..brp peratus yg produktiviti terus naik seiring dgn umur yg meningkat?....cuba p tengok org yg dah 30-40 tahun kerja tu..brp peratus yg produktiviti terus naik seiring dgn umur yg meningkat?
op jari belum kering??

Ape kamu yg PTD nak lawan gomen ke, nak kata Menteri Sumber manusia banggang bagi orang swasta kerja sampai pencen 60 tahun sedangkan berapa peratus produktiviti terus menurun seiring dgn umur yg meningkat?. Untuk maklumat engkau PA yg dah umur lebih 50 tahun adalah generasi yg tinggi di dalam PA yg ramai menderita dan berkorban untuk negara dengan gaji yg kacil. Sedangkan dulu tak ade sapa yg nak kerja gomen kerana kerajaan nak jimat untuk salur budget gali minyak. Sekarang alhamdulillah berkat doa orang yg berumur inilah engkau orang muda2 yg merasa nikmatnya kerja gomen, masuk je dah pakai HP. Kamu pula nak tendang golongan tua dan suruh jaga anak kamu/cucu je. Memanglah tak syak lagi engkau anak derhaka keturunan buluh betung. Kalau negara niee diancam engkau lah orang pertama cabut kerana ade pasport lari lintang pukang. Negara2 barat kebanyakkanya menghormati orang tua2 kerana mereka ini orang yg sanggup berkorban malah nyawa dia sendiri, bukannya mengutuk abis abisan. Ape ungkau tu besok tak tua ke, kalau dah tahu ade sakit jantung tak larat berenti je kalau tak aku sumpah engkau mampus cepat mampus supaya tak menyusahkan PA lain.

Tanpa Nama berkata...

Ape kamu yg PTD nak lawan gomen ke, nak kata Menteri Sumber manusia banggang bagi orang swasta kerja sampai pencen 60 tahun sedangkan berapa peratus produktiviti terus menurun seiring dgn umur yg meningkat?. Untuk maklumat engkau PA yg dah umur lebih 50 tahun adalah generasi yg tinggi di dalam PA yg ramai menderita dan berkorban untuk negara dengan gaji yg kacil. Sedangkan dulu tak ade sapa yg nak kerja gomen kerana kerajaan nak jimat untuk salur budget gali minyak. Sekarang alhamdulillah berkat doa orang yg berumur inilah engkau orang muda2 yg merasa nikmatnya kerja gomen, masuk je dah pakai HP. Kamu pula nak tendang golongan tua dan suruh jaga anak kamu/cucu je. Memanglah tak syak lagi engkau anak derhaka keturunan buluh betung. Kalau negara niee diancam engkau lah orang pertama cabut kerana ade pasport lari lintang pukang. Negara2 barat kebanyakkanya menghormati orang tua2 kerana mereka ini orang yg sanggup berkorban malah nyawa dia sendiri, bukannya mengutuk abis abisan. Ape ungkau tu besok tak tua ke, kalau dah tahu ade sakit jantung tak larat berenti je kalau tak aku sumpah engkau mampus cepat mampus supaya tak menyusahkan PA lain.

****************************************

amat ketaralah pokcik atas ni tak membaca dgn teliti & hanya membaca ikut hati..

kesian...

baca lah bebaik pokcik ye...yg dok melenting sebut skim ptd buat apa?

org cerita secara umum SEMUA skim la pokcik oiii..

pokcik oh pokcik..kalau pokcik penuh dedikasi & amat produk..syukurlah...tolong nasihatkan kawan2 pokcik yg tak produktif & hanya tau komplen saja tu..

nasihatkan kawan2 tu..supaya contohi pokcik yg terus kerja penuh dedikasi & jujur ikhlas..

& pokcik..klu anak2..kaum keturunan pokcik dpt jadi penjawat awam...tak kira apa SKIM sekali pon..pokcik sabarlah saja ye bila org2 lama dok sesuka hati hentam kutuk anak2 & keturunan pokcik nnt..

pokcik susah payah cari rezeki, usahakan anak2 pokcik dpt kelulusan yg bagus..dpt jawatan yg bagus..org lain sedap hati kutuk2 anak2 pokcik...apa mcm pokcik?

len kali pokcik..baca bebaik ye...pokcik ni bagus..tapi jgn ikut hati sgt pokcik..kami yakin pokcik..pokcik pasti pertahankan keturunan pokcik nnt yg dpt jadi pegawai penting gomen..;)

TAK KIRA APA SKIM pon ye pokcik ;)

t.kasih ya pokcik..

Tanpa Nama berkata...

JANGAN DIPERTIKAIKAN KENAIKAN GRED J17 KE 27 YG ADA SIJIL KE SPM KE.TIDAK LOGIK JURUTEKNIK ADA DUA GRED. ITU KERJA JPA DAN MEREKA LEBIH TAHU. USAHLAH DUDUK DENGKI LAGI.KALAU TAK PUAS HATI LETAK JAWATAN SAJALAH.CARI KERJA LAIN HABIS CERITA.

Tanpa Nama berkata...

KALAU TAK PUAS HATI LETAK JAWATAN SAJALAH.CARI KERJA LAIN HABIS CERITA.

############################################

kenyataan enche' atas ni mmg malatopp..apa mcm PA sekalian...ada berannn ka???

memasing ckp punya gah..bnyk pengalaman la..skill hebat la...apa mcm...ada berannn..???

toksah dok balas dgn maki hamun..buang masa saja..

ramai lagi luar sana yg mau kerja ;)

Tanpa Nama berkata...

JANGANLAH GENG2 J17 JURUTEKNIK DENGKI GAN PELUKIS PELAN J17 PULAK..WALAUPUN TANGGA GAJI KAMI PELUKIS PELAN IKOT SPM TPI KEJE SKANG NI DAH LEBIH KURANG SAMA GAN JURUTEKNIK..KAMI PELUKIS PELAN KENE BUAT SEBUTHARGA GAN JAGA SITE SEBAB PENGARAH CKP KAMI MAKAN GAJI BUTA SEBAB KLU DIIKOTKAN SKOP KERJA PELUKIS PELAN BUAT KERJA 15MINIT JE DAH SIAP..KAMI PUN ADA SIJIL DAN DIPLOMA DARI IPTA..KLU XDE PENGALAN DAH LEBIH SEPOLOH TAHUN BAI KEJE KERAJAAN, LOM AG MASUK PENGALAMAN KEJE SWASTA..KEJE SWSTA PELUKIS PELAN AG BOLE BUAT DUIT BAI..

Tanpa Nama berkata...

beb..!!lu org nie betul-betul tak faham soalan, betul-betul lu org nie, kepala butoh, masak asam, kah..!!kah..!!

Tanpa Nama berkata...

"..KEJE SWSTA PELUKIS PELAN AG BOLE BUAT DUIT BAI.."

Jumaat, Jun 15, 2012 10:56:00 AM

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

bahhh...jadik? apa tunggu lagi? masuk la swasta ramai2... hehe...

Tanpa Nama berkata...

Ngam la mu berenti kerja sgn kerajaan n mu maduk swasta la ommmm...bagi peluang kami baru graduet tapu masih tengah vari kerja ...aku betui betui tak sokong kakitgn kerajaan dilanjutkn 60 tahun..menyusahkan saja tu sedang ramai rakyat kelyar u ada ijajah,diploma,stpm,spm cari kerja sbb desakan ekonomi tapi ada kesilapan sambung 60 tahun penjawat awam...sedangkan umur umur masa tu mereka da mula nyanyuk kerja pun tak konsusten...sedgkn skrg ni da berlambak da penggangguran bukan kerana terlampau pilih tetapi tak dpt menampung....so nasib kami berfikiran rasional bekerja sendiri ...ko berenti la om dgn kerajaang supsya ada kekosongan peluang bagi glgn pencari kerja di mana mana

Tanpa Nama berkata...

j17 SPM ke j22/26
j17 Poli ke j27

Tanpa Nama berkata...

mana juga beliau2 ni faham apa yg disebut..diorang saja yg btul..

bila ditagur malenting..merajuk..kunun org nda hurmat sama diorang..kasian la juga bha sama anak-anak ni...kalau nda kasian sama anak org lain..kasian la sama anak sndri yg susah payah cari karja tu..

oopss...nda buleh juga sama diorang ni kunun..anak org lain biarpun ada degree..nda bule jadi boss..anak diorang saja yg bule..

bule bha kalau kao!!!!

sya dari KK bha ni... ;)

Tanpa Nama berkata...

j17 SPM ke j22/26
j17 Poli ke j27

Jumaat, Jun 15, 2012 2:59:00 PM

^
^
^
^>>>>> nang palui bha org ni..mcm la org lain nda penting..dia saja yg penting.. ;p

Tanpa Nama berkata...

Pemakluman Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam
15 JUN 2012

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan bahawa Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA) telah mengadakan mesyuarat pada 7 Jun 2012 dan 13 Jun 2012. Mesyuarat ini telah dipengerusikan oleh YABhg. Tun Dato’ Seri Zaki bin Tun Azmi, (bekas Ketua Hakim Negara), yang telah dilantik sebagai Pengerusi suruhanjaya tersebut.

Mesyuarat telah dihadiri oleh semua ahli suruhanjaya, iaitu YBhg. Tan Sri Ismail Adam, bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, YBhg. Tan Sri Dato’ Haji Alimuddin bin Haji Mohd Dom, bekas Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, YBhg. Tan Sri Datuk Dr. Hadenan bin A. Jalil, bekas Ketua Audit Negara, YBhg. Tan Sri Hussin bin Ismail, bekas Timbalan Ketua Polis Negara, YBhg. Mej. Jen. Dato’ Paduka Che Hasni bin Che Ahmad (B), bekas Panglima Latihan Tentera Darat, dan YBhg. Dato’ Omar bin Osman, Presiden CUEPACS. Sekretariat bagi SKMTPA adalah Bahagian Perancangan, Penyelidikan dan Korporat (BPP), JPA.

Tujuan asas Suruhanjaya adalah untuk menambahbaik kualiti perkhidmatan awam melalui penyampaian perkhidmatan berkesan kepada rakyat. Terma Rujukan (TOR) Suruhanjaya ini adalah:

Untuk merasionalisasi perkhidmatan awam bagi meningkatkan keberkesanan dan kecekapan penyampaian perkhidmatan;
Untuk memastikan transformasi kepimpinan perkhidmatan awam yang berupaya menyeimbangkan kepentingan politik dan pentadbiran;
Untuk memperkasakan modal insan perkhidmatan awam untuk menyampaikan perkhidmatan yang responsif kepada kehendak pelanggan; dan
Untuk mengutamakan kebajikan penjawat awam dengan memastikan perkhidmatan awam yang lebih fleksibel dan adil.
Suruhanjaya ini mengalu-alukan sebarang cadangan dan pandangan daripada semua pihak ke arah penambahbaikan perkhidmatan awam. Semua cadangan dan pandangan boleh dikemukakan dengan melayari http://docs.jpa.gov.my/skmtpa.

Sekretariat Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA)
Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia
Putrajaya
13 Jun 2012

Tanpa Nama berkata...

Pemakluman Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam
15 JUN 2012

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan bahawa Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA) telah mengadakan mesyuarat pada 7 Jun 2012 dan 13 Jun 2012. Mesyuarat ini telah dipengerusikan oleh YABhg. Tun Dato’ Seri Zaki bin Tun Azmi, (bekas Ketua Hakim Negara), yang telah dilantik sebagai Pengerusi suruhanjaya tersebut.

Mesyuarat telah dihadiri oleh semua ahli suruhanjaya, iaitu YBhg. Tan Sri Ismail Adam, bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, YBhg. Tan Sri Dato’ Haji Alimuddin bin Haji Mohd Dom, bekas Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, YBhg. Tan Sri Datuk Dr. Hadenan bin A. Jalil, bekas Ketua Audit Negara, YBhg. Tan Sri Hussin bin Ismail, bekas Timbalan Ketua Polis Negara, YBhg. Mej. Jen. Dato’ Paduka Che Hasni bin Che Ahmad (B), bekas Panglima Latihan Tentera Darat, dan YBhg. Dato’ Omar bin Osman, Presiden CUEPACS. Sekretariat bagi SKMTPA adalah Bahagian Perancangan, Penyelidikan dan Korporat (BPP), JPA.

Tujuan asas Suruhanjaya adalah untuk menambahbaik kualiti perkhidmatan awam melalui penyampaian perkhidmatan berkesan kepada rakyat. Terma Rujukan (TOR) Suruhanjaya ini adalah:

Untuk merasionalisasi perkhidmatan awam bagi meningkatkan keberkesanan dan kecekapan penyampaian perkhidmatan;
Untuk memastikan transformasi kepimpinan perkhidmatan awam yang berupaya menyeimbangkan kepentingan politik dan pentadbiran;
Untuk memperkasakan modal insan perkhidmatan awam untuk menyampaikan perkhidmatan yang responsif kepada kehendak pelanggan; dan
Untuk mengutamakan kebajikan penjawat awam dengan memastikan perkhidmatan awam yang lebih fleksibel dan adil.
Suruhanjaya ini mengalu-alukan sebarang cadangan dan pandangan daripada semua pihak ke arah penambahbaikan perkhidmatan awam. Semua cadangan dan pandangan boleh dikemukakan dengan melayari http://docs.jpa.gov.my/skmtpa.

Sekretariat Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA)
Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia
Putrajaya
13 Jun 2012

Tanpa Nama berkata...

Pemakluman Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam
15 JUN 2012

Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) memaklumkan bahawa Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA) telah mengadakan mesyuarat pada 7 Jun 2012 dan 13 Jun 2012. Mesyuarat ini telah dipengerusikan oleh YABhg. Tun Dato’ Seri Zaki bin Tun Azmi, (bekas Ketua Hakim Negara), yang telah dilantik sebagai Pengerusi suruhanjaya tersebut.

Mesyuarat telah dihadiri oleh semua ahli suruhanjaya, iaitu YBhg. Tan Sri Ismail Adam, bekas Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, YBhg. Tan Sri Dato’ Haji Alimuddin bin Haji Mohd Dom, bekas Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, YBhg. Tan Sri Datuk Dr. Hadenan bin A. Jalil, bekas Ketua Audit Negara, YBhg. Tan Sri Hussin bin Ismail, bekas Timbalan Ketua Polis Negara, YBhg. Mej. Jen. Dato’ Paduka Che Hasni bin Che Ahmad (B), bekas Panglima Latihan Tentera Darat, dan YBhg. Dato’ Omar bin Osman, Presiden CUEPACS. Sekretariat bagi SKMTPA adalah Bahagian Perancangan, Penyelidikan dan Korporat (BPP), JPA.

Tujuan asas Suruhanjaya adalah untuk menambahbaik kualiti perkhidmatan awam melalui penyampaian perkhidmatan berkesan kepada rakyat. Terma Rujukan (TOR) Suruhanjaya ini adalah:

Untuk merasionalisasi perkhidmatan awam bagi meningkatkan keberkesanan dan kecekapan penyampaian perkhidmatan;
Untuk memastikan transformasi kepimpinan perkhidmatan awam yang berupaya menyeimbangkan kepentingan politik dan pentadbiran;
Untuk memperkasakan modal insan perkhidmatan awam untuk menyampaikan perkhidmatan yang responsif kepada kehendak pelanggan; dan
Untuk mengutamakan kebajikan penjawat awam dengan memastikan perkhidmatan awam yang lebih fleksibel dan adil.
Suruhanjaya ini mengalu-alukan sebarang cadangan dan pandangan daripada semua pihak ke arah penambahbaikan perkhidmatan awam. Semua cadangan dan pandangan boleh dikemukakan dengan melayari http://docs.jpa.gov.my/skmtpa.

Sekretariat Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA)
Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia
Putrajaya
13 Jun 2012

Tanpa Nama berkata...

RUJUKAN:http://www.jpa.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=1647%3Apemakluman-suruhanjaya-khas-mengkaji-transformasi-perkhidmatan-awam&catid=79%3Apress-release-statement&Itemid=70&lang=ms

Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam (SKMTPA)ini mengalu-alukan sebarang cadangan dan pandangan daripada semua pihak ke arah penambahbaikan perkhidmatan awam. Semua cadangan dan pandangan boleh dikemukakan dengan melayari http://docs.jpa.gov.my/skmtpa.

Tanpa Nama berkata...

pakat ramai2 bagi maklum balas...http://docs.jpa.gov.my/skmtpa/

Tanpa Nama berkata...

aku dah antaq cadangan.
ngko bila lagi bro.?

nama dan emel jangan lupa isi dlm borang tu ..

cakap bau taik tak guna bro., tulis cadangan dan antaq kat dia orang !
Fuuhhh !!

Tanpa Nama berkata...

salam.. kpd semua gred g, j, sains dan gred2 yg telah menerima impak diturunkan gred hasil pembatalan sbpa.. kita semua hendakla bising atau war2kan benda ni pd PM sementara sbelom pru 13.. .. kita bgtau pd pm bahawa apsal dgn mudahnya jpa luluskan gred n11 jumud n17, nt 17 ke nt27.. tapi bila gred pertanian, sains,dan teknikal byk gred2 lain x puas hati?? utk makluman semua pihak kami (gred pertanian, sains, teknikal) hanya meminta hak kami sahaja yg telah diluluskan mengikut pekeliling tahun 1983 bahawa sijil politeknik adalah sama dgn sijil stpm!!! itu je.. tapi nape stpm dpt 27 tapi poli 17?? mana adil.. 1 pekeliling tapi tak guna.. 1 perkara lg yg memalukan kami pd hujung thn 2011 dipanggil utk sign sbpa option pencen 60 dan naik gred tapi bila sbpa batal, option besara 60 kekal manakala kenaikkan gred kami dibatalkan!!! memang memalukan kami dan menyusahkan sahaja.. kpd jpa, dgn adanya suuhanjaya penambahbaikan diharap jpa tidak tuli dan buta spt dulu.. perjuangan 27

Tanpa Nama berkata...

Bodohnya komen cuepacs- Ada kaum Iban, Kadazandusun,Bajau,Suluk, Orang Sungei, orang India atau Orang Asli jadi KSN atau Ketua Polis Negara kah? Betul betul otak budak yang tak dapat memikir dengan mendalam.

kakitangan sokongan BERIJAZAH berkata...

syabas kepada pengwujudan sistem cadangan atas talian tersebut!

kepada yang mempunyai idea bernas (baca: kumpulan sokongan) diharap dapat hantar cadangan bernas kepada suruhanjaya terbabit.

buktikan anda seorang kakitangan sokongan yang berfikiran matang dan mempunyai idea yang bernas!

Tanpa Nama berkata...

Sebagai orang bukan melayu tetapi bukan cina, kurang bersetuju dengan kenyataan yang mengatakan kaum bukan melayu kurang berminat untuk menyertai sektor awam. Melalui pengalaman saya sendiri dan orang lain, saya dapati setiap kali ada temuduga yang diadakan ramai juga calon bukan melayu tetapi yang menjadi persoalannya ialah apabila diumumkan keputusan didapati jumlah kaum melayu yang dipilih acapkali melebihi kaum orang melayu. Dalam kata lain orang melayu sentiasa diberi keutamaan. Senario inilah yang merupakan kaum bukan melayu fobia menyertai sektor awam. Saya masih dihantui oleh satu sesi temuduga yang dilalui anak saya sedikit masa dulu, di mana anak saya digagalkan pada saat akhir walaupun telah berjaya melalui semua peringkat ujian semasa temuduga yang memakan masa sehari.Sama ada memang dirancang atau tidak, secara kebetulan seorang lagi calon yang turut digagalkan juga calon bukan melayu. Apabila anak saya bertanya mengapa dia digugurkan: jawapan yang diberi oleh pegawai berkenaan amat tidak rasional. Dia mengatakan anak saua tidak serius. Tidak serius yang macam mana dimaksudkan menjadi persoalan. Andaikan dia tidak serius mengapa tidak singkirkan dia dari awal lagi seperti mana calon-calon lain yang disingkirkan pada sesi pagi dan petang.I guess that there must play dirty game and as a result my son becomes fobia whenever one talks about joining gov't sectors.

Tanpa Nama berkata...

Di sarawak kaum bumiputera bukan melayu adalah yang paling ramai dan pada pengetahuan saya, ramai juga kaum bumiputera bukan melayu yang memohon jawatan melalui SPA dan e-recruitment(kerajaan swak) namun andainya kita masuki mana-mana jabatan kerajaan di SWAK, peratus jumlah kakitangannya sentiasa dikuasai oleh orang melayu. Adakah kita tidak tahu membuat kajian secara adil dan saksama untuk mencari bukti daripada sekadar membuat kenyataan2 yang tidak logik. Fade-up to hear the same old reason - 'org bukan melayu tidak minat sertai sektor awam' Terlalu bodohkah kaum lain, hanya bersekolah tinggi tapi tak nak memohon kerja dengan sektor awam? KITA SAMA-SAMA MAKHLUK TUHAN.

Tanpa Nama berkata...

Pemakluman Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam
15 JUN 2012

takut kami baca, yg hadir tue ada tan sri, dato'.. kepimpinan, keberkesanan, kecekapan semuanya dah terjawab di mana 1.4 juta PA, telah menjalankan tanggungjawabnya dengan penuh keikhlasan dan berkesan, cuma kerajaan jea yg tidak menjaga kebajikan 1.4 juta PA.. di mana beberapa masalah tidak di ambil kepeduliannya iaitu harga rumah yg melambung tinggi RM300 ribu,peratusan pinjaman perumahan di kurangkan dari 4% kepada 1%.. kenaikan pangkat dan gred di takuk lama walaupun berpuluh tahun berkerja dan ada yg berpencen di bawah gred 17.. tiada keutamaan PA yg berijazah dan master di dlm kenaikan pangkat dan menjawat perjawatan baru, membubarkan sistem perperiksaan dengan mengantikan sistem tugasan, dalam kenaikan pangkat,anjakan gaji.. bagi PA yg telah berkhidmat di dalam kerajaan tidak perlu menduduki perperiksaan malah terus sahaja di temuduga bagi perjawatan baru dan kenaikan pangkat kekananan.. sistem timeb based dari 15 tahun kepada 7-8 tahun sahaja bagi kenaikan gred di bawah gred 40.. lonjakan gred cthnya gred 17 terus ke 26, dengan pengenalan sistem kakitangan awam cermerlang (KC).. spt guru cermerlang (GC)..cuti tahunan ditambah dari 20hari kepada 25 hari, kemudahan perubatan pakar setahun sekali bagi medical check-up bagi satu keluarga, pembiayaan 20% bagi pembelian kereta nasional bagi PA dan sebagainya..faktor-faktor inilah yg akan menaikkan semangat 1.4 juta PA secara tidak langsung mencapai kecermerlang di mata dunia..

Tanpa Nama berkata...

Pada pdpt saya...jika kerajaan telus dan adil..mereka tak sepatutnya memilih buluh kpd semua rakyat malaysia yg sedang mencari pekerjaan di sektor awam....di mlysia amat jelas komposisi kaum dlm sesuatu kementerian atau jabatan...bilangan bukan melayu dan bumiputra bukan melayu terlalu kurang...kalo nak tau minta senarai nama penjawat awam dari gred 1 hingga Peringkat tertinggi samada di sektor awam persekutuan atau negeri...memang amat ketara...ini kerajaan patut kaji semula sistem agihan baru la negara kita 1malaysia disanjung tinggi negara lain..pasti mereka hairan malaysia berbilang bangsa tapi mampu duduk semeja berkongsi pengalaman....adakah kerajaan skrg mampu atau sanggup mengubah sistem ini atau menanti kerajaan lain mengubah....fikur fikir ka sbb kita hidup dlm negara yg sudah merdeka lebih 50 tahun lalu...adakah perlu mengganti jambatan sediada kpd jambatan baru design terkini yg mampu memuaskan hati kpd semua glgn....penghuni dunia skrg sudah terlalu tamak dan bermcm mcm da...

Tanpa Nama berkata...

Sesebuah negara bukan milik sesuatu kaum kerana jika negara kita diceroboh tentu semua kaum yg mendiaminya akan bangun menentang.Jgnlah konsep 1msia sekadar slogan. Rasanya tak salah jika disesuatu negeri ramai kaum bukan melayu maka peratus atau bilangan bukan melayu harus lebih ramai dar org melayu.Jika kita lihat jabatan pelajaran swak, lebih 70% ketua jabatan tertinggi peringkat jpn dan ppd dikuasai org melayu.Kaum lain takda yg pandai sekolah dan pandai memimpinkah? Sepatutnya kerajaan turut membuat transformsi dlmhal ini. Selagi hal ini berterusan perasaan perkauman tetap tidak dikikis dari sanubari setiap kaum.Sorry i'm not racist coz what i say can easily be proof.Go to any govt offices you may see what i say and see.

Tanpa Nama berkata...

AKU DAH DARI DULU LAGI:
"Bila gaji SPM sama dengan gaji sijil dikatakan tidak adil.Tapi jika gaji sijil sama dengan gaji diploma dikatakan adil.Inikah keadilan wahai G17 dan J17"

Sebenarnya mereka dari kalangan G17 dan J17 ialah mereka yang SPMnya pangkat 3 terendah atau sekadar SAP.

Tanpa Nama berkata...

CUEPACS sedang dalam krisis kepimpinan sebab ada bantahan dari Kesatuan Gabungan yang tidak berpuashati dengan pemilihan pemimpin yang terbaru untuk 2012-2013

Pemimpin tersebut semakin MENGARUT dan HILANG ARAH apabila suka keluar kenyataan yang berbau POLITIK dan POLIMIK murahan. Tunggu lah pemilihan akan datang selepas PRU13.
Tunggu... dan .....

Tanpa Nama berkata...

omar upm berkata...

"CUEPACS MINTA KERAJAAN NAIKKAN GRED 50,000 PEKERJA PERHUTANAN, PERTANIAN DAN TEKNIKAL"

ULASAN:

Anda dalam Gred G17 dan J17 jangan terlalu menaruh harapan. Sebab Pak Omar buat kenyataan kerana terdesak.Kalau Gred 17 ke 27. Gred 27 yang ada nak kemana. Kalau jadinya nanti anda Gred 17 mungkin jadi Gred 27-1(sijil 2 tahun), Gred 27-2 (Diploma 3 tahun) dan Gred 27-3 (Diploma KUP 15 tahun). Itu pun Gred 27-1 matagaji permulaan tidak jauh beza antara
rm100 - rm150 dengan Gred 17 yang lain. Tak percaya korang tunggulah Circular itupun kalau lulus.Kesian.

Tanpa Nama berkata...

Belanja sekarang sehari sampai rm 300 sebulan 30 hari berikutnye kira jumlah sebulan dah rm 9000. Gaji sebulan bersih yang dapat rm 200 walaupun jumlah gaji ialah 4000tapi gaji bersih tinggal rm 200 sebab meminjam loan bank ini kah dikatakan pedapatan besar, br1m tidak dapat, rumah bantuan tidak dapat dipaksakan diri meminjam loan bank bagi membeli rumah, kereta, bayar insuran/cukai/bilbil sampai gaji bersih pun tidak cukup terpaksa buat loan bank pula, saya pasti golongan ini pun amat-amat miskin jugak dengan dunia sekarang ini, sampai bila kita berada dalam cengkaman loan bank ini dengan interestnye, bagai mana hendak selesaikannya

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

Di sarawak kaum bumiputera bukan melayu adalah yang paling ramai dan pada pengetahuan saya, ramai juga kaum bumiputera bukan melayu yang memohon jawatan melalui SPA dan e-recruitment(kerajaan swak) namun andainya kita masuki mana-mana jabatan kerajaan di SWAK, peratus jumlah kakitangannya sentiasa dikuasai oleh orang melayu. Adakah kita tidak tahu membuat kajian secara adil dan saksama untuk mencari bukti daripada sekadar membuat kenyataan2 yang tidak logik. Fade-up to hear the same old reason - 'org bukan melayu tidak minat sertai sektor awam' Terlalu bodohkah kaum lain, hanya bersekolah tinggi tapi tak nak memohon kerja dengan sektor awam? KITA SAMA-SAMA MAKHLUK TUHAN.
Jumaat, Jun 15, 2012 7:26:00 PM

+++++++++++++++++++++++++

setuju dengan pendapat anda.. aku dah berpuluh kali isi borang spa kerajaan negeri tetapi sekali pun tak dipanggil temuduga.. pernah sampai ke satu tahap semasa serah borang permohonan & belum sempat diproses pun dah kena tolak dengan alasan dah ada stpm.. tugas tersebut cuma untuk lepasan srp / pmr ja...

Tanpa Nama berkata...

BUKAN KURANG MINAT TP PELUANG JE XDER. LGPUN BKN KE SEKTOR AWAM LEBIH TERBUKA UTK ORG MELAYU...
MMG HAK ORG MELAYU LEBIH BYK PELUANG DR ORG BKN MELAYU..SISTEM KEMASUKAN NIE PUN MMG DAH TERMAKTUB SEJAK MALAYSIA MERDEKA LG...

CONTOH :
JIKA TERDAPAT 6 KEKOSONGAN JAWATAN DI SEKTOR AWAM..

1/6 = CINA
1/6 = INDIA
4/6 = MELAYU

MMG SISTEM KEMASUKAN NI DAH LAMA ADA CUMA ADA YG XTAHU SISTEM DI ATAS NIE...KALAU IA DIPOLITIKKAN...KERAJAAN KALAH UTK PRU KALI NIE..BOLEH JE PIHAK PEMBANGKANG UBAH SISTEM NIE BG SAMA RATA....BG ADIL...ASIK2 ORG MELAYU JE DPT PELUANG :)

Tanpa Nama berkata...

TEMPAT AKU ADA SORANG PEGAWAI CINA, KERJA MACAM CIBAI, BAHASA MALAYSIA (MELAYU) HANCUR KERJA HANCAI, DOK SUH ORANG BAWAH JE BUAT, HANYA PANDAI BODEK /AMPU YANG BENGONGNYA PEGAWAI ATAS MELAYU JUGA SENANG DIBODEK BANGSA NI, SEPATUTNYA KALAU NAK KERJA KERAJAAN PASTIKAN BM BOLEH BERTUTUR DENGAN BAIK .DAN PASTIKAN PATRIOTIK BUKAN SOKONG "BIA'DAP" ADA FAHAM

Tanpa Nama berkata...

Komen diatas macam orang itu akan mati langgar dengan tiang lampu. Orang melayu tak kotor mulut mudah begitu yang malu bangsa.

Tanpa Nama berkata...

TAHUKAH KENAPAH sedikit kaum cina ingin menyertai pasukan polis pada tahun 1950 hingga 1970 mereka yang datang untuk temuduga difitnahkan oleh penemu duga orang melayu dengan soalan seperti berikut " Pernahkah bapa mu seorang komunis" atau "Kau sempati dengan komunis kah"

Tanpa Nama berkata...

Adalah tidak haram menceburi sektor yang menjana keuntungan yang banyak dalam masa singkat.Jangan sakit jiwa.

Tanpa Nama berkata...

Sikit2 kata org bukan melayu tak minat sertai sektor awam..... jawapan yg lapuk. Cubalah pihak kerajaan tubuhkan jwtnkuasa untuk turun padang dgn ke pelosok negeri swak yg didiami masy bumiputera bukan melayu.Tanya mereka samada ada yg berkelulusan dan berkelayakan.Tanya mengapa mereka enggan sertai sektor awam.Tentu jawapan2 yg akan anda peroleh adalah mereka ada memohon tapi tak pernah di temuduga, peluang sgt tipis kerana keutamaan diberi kpd org melayu kerana yg menjadi panel penemenduga adalah org melayu juga yg kuasai.Kaum lain seolah2 calon simpanan saja. Ramai juga calon bukan melayu yg mempunyai pengalaman buruk semasa temuduga.Org bukan melayu turut sedar memang ada calon bukan melayu yang memang tak layak tapi takkan majoriti. Cthnya jika ada 10 kekosongan jawatan 7 adalah utk kaum melayu bakinya terpaksa direbut antara kaum cina dan bumiputera bukan melayu yg jumlahnya tentu ramai. Dlm kegairahan kerajaan hendak membuat transformasi PA, kerajaan harus hapuskan sistem kuota yg amat tidak adil ini.

Tanpa Nama berkata...

Pendatang haram dari Indonesia dan juga dari selatan Thai jika diberi hak kerakyatan menang rasa kenegaraan tetapi bukan dengan kaum kaum lain yang bukan orang meleyu,khususnya orang orang bumiputra bukan melayu seperti orang asli iban sungei dan kadazandusun. Mau tahu alasan alasan lebih lanjut kah?

Tanpa Nama berkata...

Kalo sbpa dibatalkan..batalkan juga umur persaraan 60 tahun sbb mereka yg bekerja dlm umur da meningkat ni nampak mcm da rsk oefuli kan hal kerja da...tunggu gaji maduk ja so ini bole dianggap tak perform dan merugikan...ramai lagi lepasan sekolah perlu cari peluabg ketja dgn penuh semangat..

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Kalo sbpa dibatalkan..batalkan juga umur persaraan 60 tahun sbb mereka yg bekerja dlm umur da meningkat... dgn penuh semangat..
Sabtu, Jun 16, 2012 9:18:00 PM

Kalau batal SBPA batal juga semua orang melayu yg buat kerja skim J kerana pemalas dan asyik goyang telur je kerana kerja2 J banyak dah dikontrekkan. Kekosongan yang ade elok diberi ke Cina/India yg sanggup kerja sampai umur 60 tahun dan ade digree walaupun akta belum diwarta. Kerajaan tak perlu takut kerana skim J ramai dalam kumpulan musuh dalam selimut, derhaka dan pengikut BERSIH3.

Tanpa Nama berkata...

SEBAB YANG PALING UTAMA IALAH KEUPAYAAN KAUM BUKAN MELAYU UTK BERKOMUNIKASI DALAM BAHASA MALAYSIA. MEREKA KURANG MAHIR DLM BM KERANA SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN(SJK). INI KESAN DARIPADA SJK YANG TUMBUH BAGAI CENDAWAN DI MALAYSIA PADA MASA INI.

Tanpa Nama berkata...

Jumudkan Pelukis Pelan dalam JPPH kerana ketua perkhidmatan mereka Ketua Pengarah JKR bukan lagi Ketua Pengarah Penilaian,kerja kurang mencabar dalam JPPH,biar mereka tahu alam JKR pula.

Tanpa Nama berkata...

Jumudkan PAP dalam jabatan penilaian malaysiakerja mereka kurang, tidak ada arah halatuju,mereka berangan nak naik gred 17.jpa kaji dulu sebelum memberi.

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Jumudkan PAP dalam jabatan penilaian malaysiakerja mereka kurang, tidak ada arah halatuju,mereka berangan nak naik gred 17.jpa kaji dulu sebelum memberi.

Ahad, Jun 17, 2012 7:50:00 AM
---------------------------------------
stuju

Tanpa Nama berkata...

APA YANG DIMAKSUDKAN DENGAN FASIH BERBAHASA MELAYU. SEDANGKAN ORANG MELAYU SENDIRI TIDAK FASIH BERBAHASA MELAYU. BAHASA MELAYU DIROJAKKAN. KALAU ORANG MELAYU BERJUMPA DENGAN ORANG MELAYU BELUM TENTU BOLEH BERKOMUNIKASI DENGAN BAIK. TETAPI KALAU ORANG CINA/INDIA BERJUMPA MEREKA BOLEH BERKOMUNIKASI DENGAN BAIK. APA MAKNA FASIH TAPI KITA TAK FAHAM. LEBIH BAIK TAK FASIH TAPI MESSANGE FAHAM.

Tanpa Nama berkata...

Kalau nak jadikan penguasaan bahasa msia yg baik sbg kayu pengukur sektor awam saya tak setuju sebab bukan semua pekerjaan memerlukan kemahiran BM yg baik tapi yg paling penting ialah keikhlasan dan komitmen yg tinggi terhadap tugas.Penggunaan BM dikalangan org melayu turut terabai khasnya semasa mereka berbual sesama kaum.Penggunaan BM hanya digunakan sepenuhnya pada majlis2 yg turut dihadiri kaum lain.Paling popular bahasa rojak pelbagai loghat.Pelakon filem/drama tv lagi lah menyampah. Pakailah bahasa standard supaya rakyat msia yg krg fasih BM dpt belajar secara tak langsung.

Tanpa Nama berkata...

PERKARA BAHASA. Jika kaum cina dipanggil cibai oleh penulis maka tiada taraf moral atau tiada amalan agama antara orang berkennaan.Sedilah keadaan kaum ini. Penulis telah hilang akalnya dalam hidup yang sebenarnya didalam dunia ini. Ramai kaum cina kalau bukan 99% yang balik kepada tanah malaysia mereka yang tidak pandai bertutur dalam bahasa malaysia tetapi mampu menduduki peperiksaan SPM selepas 4 bulan sahaja dan dapat gred satu (1) dalam matapelajaran BM. Bolehkah penulis yang hendam orang lain mengambil matapelajaran bahasa cina dalam SPM selepas 4 bulan sahaja dan dapat gred satu (1). Malulah.

Tanpa Nama berkata...

GAJI BULAN JULAI DAPAT 1/2 BULAN BONUS BAKINYA KALAU BN MENANG DAPAT GAJI BULAN DEC 2012

Tanpa Nama berkata...

CADANGAN AMAT PENTING. Pemimpin khususnya kesetuan Cuepacs patut dapat bertutur dalam bahasa kaum lain. Alasan, pemimpin haruslah bukan seorang dengan otak sempit. Encih Omar sila ingatlah.Sila jangan buka mulut mu begitu besar.Semuanya patut adil dan sebenarnya.

Tanpa Nama berkata...

takut kami baca, yg hadir tue ada tan sri, dato'.. kepimpinan, keberkesanan, kecekapan semuanya dah terjawab di mana 1.4 juta PA, telah menjalankan tanggungjawabnya dengan penuh keikhlasan dan berkesan, cuma kerajaan jea yg tidak menjaga kebajikan 1.4 juta PA.. di mana beberapa masalah tidak di ambil kepeduliannya iaitu harga rumah yg melambung tinggi RM300 ribu,peratusan pinjaman perumahan di kurangkan dari 4% kepada 1%.. kenaikan pangkat dan gred di takuk lama walaupun berpuluh tahun berkerja dan ada yg berpencen di bawah gred 17.. tiada keutamaan PA yg berijazah dan master di dlm kenaikan pangkat dan menjawat perjawatan baru, membubarkan sistem perperiksaan dengan mengantikan sistem tugasan, dalam kenaikan pangkat,anjakan gaji.. bagi PA yg telah berkhidmat di dalam kerajaan tidak perlu menduduki perperiksaan malah terus sahaja di temuduga bagi perjawatan baru dan kenaikan pangkat kekananan.. sistem timeb based dari 15 tahun kepada 7-8 tahun sahaja bagi kenaikan gred di bawah gred 40.. lonjakan gred cthnya gred 17 terus ke 26, dengan pengenalan sistem kakitangan awam cermerlang (KC).. spt guru cermerlang (GC)..cuti tahunan ditambah dari 20hari kepada 25 hari, kemudahan perubatan pakar setahun sekali bagi medical check-up bagi satu keluarga, pembiayaan 20% bagi pembelian kereta nasional bagi PA dan sebagainya..faktor-faktor inilah yg akan menaikkan semangat 1.4 juta PA secara tidak langsung mencapai kecermerlang di mata dunia..

Gambus berkata...

Tak nak sudah. Buat apa bising2 korang sibuk nak layan? Orang Cina bangsa yang bercita-cita tinggi.Matlamat dunia dan selepas mati dia adalah wang. Kalau keje gomen, tak kaya lorrr. so tak payahlah Cina nak hina Melayu dalam servis, vice versa.

Tanpa Nama berkata...

KITA NI MELAYU......INGATLAH :

JIKA KITA BERBAHASA....DORANG JUGA BERBAHASA,

JIKA KITA SOPAN ...... DORANG JUGA SEGAN,

JIKA KITA MENGHORMATI.... DORANG JUGA AKAN MATI AKAL,

JIKA KITA CINTAKAN AGAMA DAN BANGSA KITA ...... DORANG AKAN TAKUT DAN SEGAN NAK PIJAK KIA,

TAPI APAKAN DAYA ....:

MELAYU DAH TAK MACAM MELAYU DAH SEKARANG NI,

MELAYU SENDIRI HINA MELAYU....,

MELAYU SENDIRI MENJATUHKAN MERTABAT SENDIRI,

MELAYU SENDIRI DAH TAHU BERAGAMA,

MELAYU SENDIRI YANG MENGAIBKAN BANGSA SENDIRI.....

MELAYU SENDIRI YANG LUPA ASAL USUL ,
MELAYU JUGA DAH TAK ADA SOPAN SANTUN ,

MELAYU SENDIRI YANG MENGGUNAKAN KATA KATA KESAT...

INGATLAH MELAYU JIKA BERSATU KITE KUAT..... JGN ASYIK KUAT MENGAMPU,

INGATLAH MELAYU ,KITA KITA DI PANDANG DARI SEGI AKHLAK, BUDI BAHASA DAN AGAMA YANG KITA ANUTI...JGN CEMARKAN AGAMA MURNI KITA "ISLAM"...

SEKIAN TERIMA KASIH....

Tanpa Nama berkata...

SKIM J NAK PIJAK SKIM N, J MELAYU N MELAYU,...APA N TAK ADE MARUAH KE,..ENGKAU BUAT KERJA KALAU PANJAT BANGUNAN PERGI SAMPAI 2/3 ORANG KERANA YG SATU ASYIK KERJA MENGGAGKANG JE DAN YANG LAGI SATU ASYIK GOYANG TELUR JE....KETUANYA PULA SELALU PERGI KEHULU HILIR JE, WAKTU KERJA HANYA JAGA LEMBU BERANAK JE. TAK CAYA TANYAK OMAR ROJAK.

SIAPA DULU YANG NAK PIJAK, BANGGANG..

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 234   Terbaru› Baru»