SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

11 Julai 2012

SPA SERIUS DALAM MEMIKAT BUKAN MELAYU SERTA SEKTOR AWAM

Bernama
11/7/2012


Laporan Khas Oleh Ravichandran D.J Paul

KUALA LUMPUR, 11 Julai (Bernama) -- Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu melihat komposisi kaum yang lebih saksama dalam perkhidmatan awam selaras dengan dasar-dasar transformasi beliau dan matlamat 1Malaysia.

Begitu juga dengan ketua setiausaha negara yang baru Datuk Seri Dr Ali Hamsa yang mahu melihat perkhidmatan awam menampilkan imej berbilang kaum.

Sekarang ini, lebih 80 peratus penjawat awam adalah Melayu dan Bumiputera lain sementara Cina (5 peratus) dan India (4 peratus). Bahagian yang diwakili bukan-Melayu begitu kecil sekali jika dibandingkan dengan 1.4 juta kakitangan awam di negara ini.

Pada satu ketika dahulu Jabatan Kerja Raya, Perkhidmatan Pos dan Keretapi Tanah Melayu didominasi pegawai daripada masyarakat India. Begitu juga golongan Bukan-Bumiputera hadir dalam bilangan ketara dalam bidang perguruan.

Hari ini, hanya sebilangan kecil penjawat awam India dan bilangan lebih kecil lagi penjawat awam Cina boleh ditemui di jabatan-jabatan tertentu khasnya dalam bidang profesional.

Sementara pintu terus terbuka bagi bukan-Melayu untuk menyertai perkhidmatan awam, mereka memandang sepi terhadap jawatan-jawatan sektor awam kerana menganggap peluang untuk meningkat naik dalam kerjaya adalah terhad berbanding rakan-rakan Melayu mereka.

Masalah ini diburukkan lagi oleh hakikat yang tidak ramai bukan-Melayu sekarang ini berminat dengan perkhidmatan awam. Masyarakat India lebih selesa dengan persekitaran berbilang budaya sementara masyarakat Cina pula memilih persekitaran berorientasi perniagaan.

Bagaimanapun, kerajaan kini serius dalam menarik penyertaan lebih ramai bukan-Melayu dalam usaha memastikan perkhidmatan awam diwakili semua kaum dan menerimapakai pendekatan abad ke 21 dalam menunaikan janji Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

USAHA GALAK RAMAI BUKAN MELAYU

Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) Tan Sri Mahmood Adam menunjukkan bahawa kerajaan mengambil pelbagai usaha untuk menggamit bukan-Melayu menyertai perkhidmatan awam dan ia bukan sekadar omong-omong kosong.

SPA mengendalikan kira-kira 48 peratus daripada jumlah pengambilan kakitangan kerajaan.

Bagi Mahmood, perkara pertama untuk dilakukan adalah menggalakkan lebih ramai bukan-Melayu memohon jawatan-jawatan perkhidmatan awam supaya SPA mempunyai lebih ramai orang untuk dipilih berdasarkan kepada kelayakan dan merit yang ditetapkan bagi semua pemohon.

Sementara penjawat awam Melayu dan Bumiputera lain akan kekal dominan dalam perkhidmatan awam, memandangkan masyarakat itu mewakili majoriti, masih terdapat ruang bagi kaum lain untuk turut memainkan peranan.

Tetapi, untuk meyakinkan bukan-Melayu bahawa perkhidmatan awam bukan terhad kepada masyarakat Melayu sahaja pasti bukan mudah memandangkan Generasi Y adalah segmen populasi yang memasuki pasaran kerja sekarang ini.

SPA juga sedar yang ia perlu mencetuskan perubahan dalam minda masyarakat bukan-Melayu dan dengan itu ia mengambil inisiatif untuk terbabit secara langsung dengan komuniti terbabit.

LUPAKAN YANG LAMPAU

Jadi SPA kini mengambil satu pendekatan baru. Di sebalik hanya mengiklankan peluang-peluang pekerjaan, SPA kini turun padang untuk menggamit bukan-Melayu yang layak untuk mengisi kekosongan dalam perkhidmatan awam.

Antara inisiatif terawal adalah satu sesi dialog bersama 40 guru India dan pemimpin masyarakat untuk menyampaikan mesej di sekolah hinggalah kejiranan akan peluang-peluang yang terdapat dalam perkhidmatan awam bagi masyarakat India.

Sesi dialog bagi wilayah tengah pada Jumaat lepas (6 Julai), akan disusuli oleh sesi lebih kurang sama di wilayah selatan dan utara. Satu dialog lebih kurang sama bagi masyarakat Cina juga sedang diusahakan.

Menurut penyelaras sesi dialog ini G. Perumal, seorang anggota suruhanjaya perkhidmatan awam; "Pada sesi itu Tan Sri menjelaskan bahawa tidak ramai anggota masyarakat India memohon untuk menyertai perkhidmatan awam.

"Beliau menunjukkan bahawa daripada lebih 1.2 juta orang yang memohon mengisi kekosongan dalam perkhidmatan awam pada 2011, masyarakat India diwakili oleh 36,729 (3.27 peratus) orang dan masyarakat Cina jauh kurang iaitu seramai 23,547 (2.1 peratus) sementara pemohon Melayu mengatasi kedua-dua kaum dengan 893,292 (79.5 peratus) pemohon.

"Daripada bilangan ini, 2,316 India (6.3 peratus) dan 3,686 Cina (10.1 peratus) berjaya dipilih berbanding dengan 28,367 Melayu (77 peratus)."

"Tan Sri meminta masyarakat India untuk melupakan apa sahaja yang menghalang mereka sebelum ini daripada menyertai perkhidmatan awam memandangkan pintu bagi mereka terbuka luas sekarang ini."

"Buat julung kali bukan-Melayu boleh memohon sehingga 15 jawatan yang diiklankan oleh SPA dan bukan lima seperti sebelum ini dengan jawatan-jawatan itu diiklankan di akhbar-akhbar harian berbahasa Tamil," katanya dan menambahkata, sehinggakan SPA sedia mengatur temuduga mengikut keperluan pemohon.

BANYAK PERLU DILAKUKAN

Bagaimanapun, banyak lagi yang perlu dilakukan untuk meyakinkan bukan- Melayu.

Mereka yang menghadiri dialog itu, khasnya kaum guru, tidak puas hati dengan pelbagai perkara yang berkaitan dengan perkhidmatan awam.

Mereka menggunakan forum itu untuk menyuarakan keluhan mereka - ketinggalan dari segi kenaikan pangkat dan sumbangan mereka tidak diiktiraf.

Mereka juga menunjukkan peluang kenaikan pangkat yang terhad dan lain-lain lagi yang terhad bagi bukan-Melayu dalam pasukan polis dan angkatan tentera.

Perumal berkata Mahmood memberitahu anggota dialog yang keluhan mereka boleh diselesaikan pada forum relevan dan apa yang penting adalah untuk lihat kepentingan bersama demi masa hadapan.

Dan untuk maju dalam kerjaya dalam sektor awam, mereka perlu bermula dari bawah seperti semua yang lain.

-- BERNAMA

62 ulasan:

PA BUKAN MELAYU berkata...

Penjawat Awam Kaum CINA DISELURUH NEGARA yang berkhidmat cemerlang dan melebihi 8 tahun sepatutnya dinaikkan GRED ATAU PANGKAT YG LEBIH TINGGI BERASASKAN REKOD AKADEMIK DAN PRESTASI BERKHIDMAT DALAM JABATAN SEKIAN LAMA.
INI ADALAH BERASASKAN KECEMERLANGAN BERTUGAS SEKIAN LAMA DI MANA PENJAWAT AWAM KAUM CINA/INDIA BOLEH MENGUASAI BAHASA MALAYSIA DGN BAIK DISAMPING BAHASA CINA, IBAN, BAHASA MELAYU KAMPUNG DAN LAIN-LAIN DIALEK DALAM KAUM CINA SEPERTI HAKKA, TEOCHEW, HOKKIEN, FOOCHOW DAN LAIN2 DIALEK YG TIDAK DAPAT DIKUASAI OLEH PENJAWAT AWAM KAUM MELAYU PATUT DIBERI ELAUN, KENAIKAN GRED DAN PANGKAT YG BERSESUAIAN.
PIHAK KERAJAAN PATUT MENINJAU BALIK KELULUSAN AKADEMIK YG MEREKA MILIKI IAITU PENCAPAIAN DALAM MATAPELAJARAN SPM...CONTOHNYA SAYA PENJAWAT AWAM KAUM CINA YG BERKHIDMAT 18 TAHUN MEMPUNYAI KELULUSAN SPM IAITU SEPERTI BERIKUT;

SUBJEK PANGKAT

BAHASA MALAYSIA 2
BAHASA INGGERIS 2
KESUSASTERAAN MELAYU 1
PENDIDIKAN ISLAM 3
SAINS 2
SEJARAH 2

DI ATAS ADALAH KELULUSAN YG SAYA MILIKI, SAYA KAUM CINA TETAPI MEMILIKI KELULUSAN YG JAUH LEBIH BAIK DARI KAUM BUMIPUTERA DALAM PENJAWAT AWAM TETAPI HANYA MENDAPAT KENAIKAN PANGKAT KUP 15 TAHUN SAJA SELAMA 18 TAHUN BERKHIDMAT.
DI SINI SAYA BUKAN NAK MEMPERSEDAKAN RAKAN2 SAYA KAUM MELAYU DI PERKHIDMATAN AWAM TETAPI INI ADALAH REALITI YG BOLEH DIBUKTIKAN MELALUI TINJAUAN KE SELURUH JABATAN DI SELURUH MALAYSIA UNTUK DAPATKAN BUKTI YG SAYA KATAKAN DI ATAS.
KEBOLEHAN DAN PRESTASI SAYA BEKERJA CEMERLANG DAN MEMPUNYAI BYK KELEBIHAN BERASASKAN AKADEMIK DAN PENGALAMAN NAMUN TAK PERNAH DIIKTIRAF DALAM KENAIKKAN GRED DAN PANGKAT....KECEWA SUNGGUH!!!
SAYA MEMOHON SUPAYA KERAJAAN JPA, SPA, CUEPACS TOLONG TURUN PADA KE PERINGKAT KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN NEGERI BAGI MEMANTAU PERKARA INI. PIHAK KERAJAAN SEPATUT MENGAMBIL KESEMUA DATA PENJAWAT AWAM BUKAN BUMIPUTERA DAN IKTIRAF KELEBIHAN/KEBOLEHAN MEREKA DARI SEGI AKADEMIK DAN PRESTASI DGN MENAIKKAN PENGKAT MEREKA KE GRED YANG LEBIH TINGGI. DGN INI TRANSFOMASI PERKHIDMATAN AWAM MELALUI GAGASAN 1 MALAYSIA PASTI LEBIH EFISIEN DAN BERJAYA DAN ADIL BAGI KAUM BUKAN BUMIPUTERA DLM SEKTOR AWAM.

SEKIAN.TERIMA KASIH.

Tanpa Nama berkata...

1 malaysia.

Tanpa Nama berkata...

Ceciter ....
ceciter ..
ceciter.

Tanpa Nama berkata...

Ape cerita bangan, tengok belum lagi ramai bukan bumi dalam PA dah banyak demand , kalau cam tu kami PA bumi pun nak buat tuntutan....

Tanpa Nama berkata...

Krjaan tidak perlu mempolitikkan isu Bukan melayu utk menjawat di sektor awam demi memancing undi bukan Melayu terutamanya undi Cina dlm PRU 13 untk menyokong BN kerana sudah terang2 kaum cina tidak akan menyokong parti Dacing .
Kaum bukan Bumiputera lebih berminat utk menjawat jawatan Profesional dlm Krjaan seperti Doktor , Peguam , Akauntan , Pegawai Farmasi , Pergigian & jawatan P&P yg lain . iNi adalah Fakta ?
Dalam jawatan Sokongan Krjaan dianggap mereka didlam Kerugian kerana tiada banyak kemudahan & Keistimewaan berbanding dgn Sektor Swasta lebih mengutamakan Pengalaman & Prestasi .
Lebih baik Kaum Bukan Bumiputera berniaga @ bekerja dgn Syarikat mereka menampakkan mudah peningkatan kerjaya mereka .

Jangan mempolitikkan isu ini . !

Tanpa Nama berkata...

Tak payah buat apa apa untuk kaum cina dan India. Naikkan gaji sebanyak 30% lagi sudah mencukupi. Semua PA akan berdiam dibawah meja.

Tanpa Nama berkata...

Cantik LUUU punya muka.. apa Lu ingat asal saja kaum Cina terus kerja cemerlang dan kaum lain tidak cemerlang? Baru sikit nak masuk penjawat awam sudah nak Control pulak? Piiiiih lah...

Tanpa Nama berkata...

Penjawat Awam Kaum CINA DISELURUH NEGARA yang berkhidmat cemerlang dan melebihi 8 tahun sepatutnya dinaikkan GRED ATAU PANGKAT YG LEBIH TINGGI BERASASKAN REKOD AKADEMIK DAN PRESTASI BERKHIDMAT DALAM JABATAN SEKIAN LAMA.
INI ADALAH BERASASKAN KECEMERLANGAN BERTUGAS SEKIAN LAMA DI MANA PENJAWAT AWAM KAUM CINA/INDIA BOLEH MENGUASAI BAHASA MALAYSIA DGN BAIK DISAMPING BAHASA CINA, IBAN, BAHASA MELAYU KAMPUNG DAN LAIN-LAIN DIALEK DALAM KAUM CINA SEPERTI HAKKA, TEOCHEW, HOKKIEN, FOOCHOW DAN LAIN2 DIALEK YG TIDAK DAPAT DIKUASAI OLEH PENJAWAT AWAM KAUM MELAYU PATUT DIBERI ELAUN, KENAIKAN GRED DAN PANGKAT YG BERSESUAIAN.
PIHAK KERAJAAN PATUT MENINJAU BALIK KELULUSAN AKADEMIK YG MEREKA MILIKI IAITU PENCAPAIAN DALAM MATAPELAJARAN SPM...CONTOHNYA SAYA PENJAWAT AWAM KAUM CINA YG BERKHIDMAT 18 TAHUN MEMPUNYAI KELULUSAN SPM IAITU SEPERTI BERIKUT;

SUBJEK PANGKAT

BAHASA MALAYSIA 2
BAHASA INGGERIS 2
KESUSASTERAAN MELAYU 1
PENDIDIKAN ISLAM 3
SAINS 2
SEJARAH 2

DI ATAS ADALAH KELULUSAN YG SAYA MILIKI, SAYA KAUM CINA TETAPI MEMILIKI KELULUSAN YG JAUH LEBIH BAIK DARI KAUM BUMIPUTERA DALAM PENJAWAT AWAM TETAPI HANYA MENDAPAT KENAIKAN PANGKAT KUP 15 TAHUN SAJA SELAMA 18 TAHUN BERKHIDMAT.
DI SINI SAYA BUKAN NAK MEMPERSEDAKAN RAKAN2 SAYA KAUM MELAYU DI PERKHIDMATAN AWAM TETAPI INI ADALAH REALITI YG BOLEH DIBUKTIKAN MELALUI TINJAUAN KE SELURUH JABATAN DI SELURUH MALAYSIA UNTUK DAPATKAN BUKTI YG SAYA KATAKAN DI ATAS.
KEBOLEHAN DAN PRESTASI SAYA BEKERJA CEMERLANG DAN MEMPUNYAI BYK KELEBIHAN BERASASKAN AKADEMIK DAN PENGALAMAN NAMUN TAK PERNAH DIIKTIRAF DALAM KENAIKKAN GRED DAN PANGKAT....KECEWA SUNGGUH!!!
SAYA MEMOHON SUPAYA KERAJAAN JPA, SPA, CUEPACS TOLONG TURUN PADA KE PERINGKAT KERAJAAN PERSEKUTUAN DAN NEGERI BAGI MEMANTAU PERKARA INI. PIHAK KERAJAAN SEPATUT MENGAMBIL KESEMUA DATA PENJAWAT AWAM BUKAN BUMIPUTERA DAN IKTIRAF KELEBIHAN/KEBOLEHAN MEREKA DARI SEGI AKADEMIK DAN PRESTASI DGN MENAIKKAN PENGKAT MEREKA KE GRED YANG LEBIH TINGGI. DGN INI TRANSFOMASI PERKHIDMATAN AWAM MELALUI GAGASAN 1 MALAYSIA PASTI LEBIH EFISIEN DAN BERJAYA DAN ADIL BAGI KAUM BUKAN BUMIPUTERA DLM SEKTOR AWAM.

SEKIAN.TERIMA KASIH.

Khamis, Julai 12, 2012 9:15:00 AM

***********************************


SAYA SOKONG AWAK BROTHER!!! IDEA BERNAS!!! TINJAU DAN IKTIRAF KEBOLEHAN MEREKA.

Tanpa Nama berkata...

Cantik LUUU punya muka.. apa Lu ingat asal saja kaum Cina terus kerja cemerlang dan kaum lain tidak cemerlang? Baru sikit nak masuk penjawat awam sudah nak Control pulak? Piiiiih lah...

Khamis, Julai 12, 2012 11:26:00 AM

*************************************

Awak bumiputera/Melayu kah??? Patut lah kerajaan dan perkhidmatan awam mundur sebab ada PA macam lu yg tak paham bahasa, kerja malas dan u pandai cakap Cina dialek hakka, teochew, foocchow, kantonis kah??? MEMEANG U LANGSUNG TAK PANDAI, HANYA MULT TERNGAGA SAJA TUNGGU LALAT TERBANG MASUK...HAHAHA...TAPI SAYA BOLEH BERBAHASA MELAYU/MALAYSIA DENGAN BAIK...TENGOKLAH SIAPA YG BODOH....STUPID IDIOT...BANGANG, OTAK UDANG.

Tanpa Nama berkata...

Kalau berani Kerajaan ambil inisiatif pantau dan nilai Sijil SPM setiap Penjawat Awam di semua peringkat di seluruh Malaysia.
Bandingkan keputusan Sijil SPM dan lain2 yg ada, tengok bumiputra baik atau bukan bumiputra!!!
Sila buat kerajaaan, JPA dan pihak berkenaan..janga lengah lagi!!! Siapa cemerlang dia boleh naik pangkat dan gred.

Pak Adil berkata...

Tidak dapat dinafikan bahawa Penjawat Awam kaum Cina lebih komited, proaktif berbanding dgn laum lain dlm Sektor Awam...ini telah terbukti dari dulu lagi di mana masyarakat Cina rajin dan komited dalam apa jua bidang/sektor yg diceburi NAMUN kini semangat mereka lemah disebabkan hasil kerja, prestasi baik mereka tidak diiktiraf oleh ketua Jabatan kerana dasar puak2 berleluasa di sektor awam...Sila tinjau hasil kerja sebenar yang dihasilkan...siapa yg buat kerja dan siapa yg ambil nama saja...SAPI PUNYA SUSU, LEMBU DAPAT NAMA.
INI LAH FAKTOR YG PALING UTAMA MENYEBABKAN MEREKA TIDAK BERMINAT DENGAN SEKTOR KERAJAAN KINI YG DIMONOPOLI OLEH SESUATU KAUM/PIHAK...KERAJAAN SILA PANTAU KE AKAR UMBI JIKA ANDA EFISIEN DAN SAKSAMA LAGI TELUS.

Tanpa Nama berkata...

ini cier ako pulak, lepas SPR mohon konstable, tunngu punya tunggu temuduga pon tak bagi chance, lepas STPM pulak, mohon pulak inspektor polis, hantar borang, tunggu ponya tunggu, temuduga punya chance pon tak bagi, o.k... lepas ijazah pulak, mohon ASP, nak dapat borang permohonan pon kena penuhi syarat, hantar borang, tunggu ponya tunggu, entah permohonan ako dah sampai belum ke tangan pihak pemilihan, last2 dapat jugak surat tapi surat mengatakan terlampau banyak saingan,jadi nama ako digugurkan dan entah apo lagi alasan lain?????, apabila orang lain join sgt pon hang tak bagi peluang, lepas tu, utusan malaysia dan berita harian menyiarkan berita palsu bahawa kaum bukan bumi tak minat join pasukan keselamatan pulak??? blah..blah...blah...blah...hantu betui...

Tanpa Nama berkata...

YA, GUA MELAYU..LU ..CINA CIBAI DAN BABI..MAU GAJI SAJA BESAR...

Tanpa Nama berkata...

TAK PERLU MEMANASKAN ISU INI , ISU INI SENSITIF & BOLEH MENIMBULKAN PERKAUMAN TIDAK BAIK UNTUK PERPADUAN KEBANGSAAN MALAYSIA .
SUDAH TERBUKTI KAUM BUKAN MELAYU SEBENARNYA LEBIH BERMINAT MENJAWAT JAWATAN PROFESIONAL & SKIM P&P DALAM KRJAAN .
MEREKA TIDAK BERMINAT UNTUK JAWATAN DALAM PERKHIDMATAN SOKONGAN YANG MENAMPAKKAN TIADA APA2 PUN KEISTIMEWAAN DALAM SKIM TERSEBUT . - Sila rujuk data permohonan dalam SPA (utk mendapatkan Fakta yg sebenar)

Kecenderungan Kaum bukan Bumiputera lebih minat memohon jawatan P&P dlm sektor Krjaan berbanding Sokongan . (BUATLAH RESEARCH dpatkan Dependent Variable & non dependent variable , cari jawapan , jgn mengikit Hipotesis semata2.

Tanpa Nama berkata...

Krjaan tidak perlu mempolitikkan isu Bukan melayu utk menjawat di sektor awam demi memancing undi bukan Melayu terutamanya undi Cina dlm PRU 13 untk menyokong BN kerana sudah terang2 kaum cina tidak akan menyokong parti Dacing .
Kaum bukan Bumiputera lebih berminat utk menjawat jawatan Profesional dlm Krjaan seperti Doktor , Peguam , Akauntan , Pegawai Farmasi , Pergigian & jawatan P&P yg lain . iNi adalah Fakta ?
Dalam jawatan Sokongan Krjaan dianggap mereka didlam Kerugian kerana tiada banyak kemudahan & Keistimewaan berbanding dgn Sektor Swasta lebih mengutamakan Pengalaman & Prestasi .
Lebih baik Kaum Bukan Bumiputera berniaga @ bekerja dgn Syarikat mereka menampakkan mudah peningkatan kerjaya mereka .

Ini bukan cina punya tulisan, ini orang lain punya tulisan, gua boleh tahu punya. Ini manyak musuk punya hati

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata
Khamis, Julai 12, 2012 12:59:00 PM
- Janganla kamu dengki kaum lain yang sama ciptaan Tuhan...apa bezanya bumi / tak bumi tu..tak baik tu..mak hang takde CIB....I ke??? jangan marah..lain kali kalo nak komen pon bior la elok sikit...perangai bukan sebagai seorang pejawat awam...sopan sikit bang..

Tanpa Nama berkata...

Maaf tuan dan puan, Bukan nak menghina tapi terlampau geram dengan ..... Ok, cubalah lihat komen dia orang dahulu,siapa yang yang provoke dahulu. Cara dia orang berkata se olah-olah orang melayu ni 2nd class punya penjawat awam dan mereka ini semuanya 1st class. Maaf sekali lagi

Tanpa Nama berkata...

Histroy has shown that every non bumi in the civil service regardless in Military or Police, their career advancement is much better than the bumi. All the statements and comments shown are non other than to belittle the bumi especially Malays. What is so good about them that the Malays cannot do in the civil service? Please stop this provocation. I know where you are heading to. First the civil service, then the government policy, then change the perlembagaan by justifying the number of non-bumi in the civil service equals to bumi and that KSN should be non bumi. Then, the rest is history. By the way, majority my non-bumi friends voted others not the current party. Just my 2 cents.

Tanpa Nama berkata...

Bangang .... otak udang galah .
makan kangkong woiiiii !

Tanpa Nama berkata...

I agree 200% wat anom @1400 had said above. Semua yang dia kata iti benar belaka. Saya banyak bergaul dengan kaum ini, sebab itulah saya setuju apa yang diperkatakan...

Tanpa Nama berkata...

Cuba lihat Negeri Perak & Selangor , negeri tersebut 50-50 % untuk kemengan BN dlm PRU13 nanti kerana untuk Bukan Melayu adalah Penentu .
Krjaan BN sekarang mahu mendapat sokongan undi Minoriti dlm penentu kemenangan .
Jadi isunya adalah Bukan Melayu tidak berminat sebenarnya dlm Skim Kumpulan Sokongan sahaja kerana Mahjoriti adalah ramai dlm skim tersebut& hanya menyalahkan SPA . Inilah masanya apa2 tuntutan & rasa ketidakpuasan hati diketengahkan demi memancing undi .
Tak payahlah layan sangat isu BODOH ni

Tanpa Nama berkata...

(SUA)..LOK YIM PENG...CINA...(PRESIDEN)..OMAR OSMAN..MELAYU..KONVENSYEN CUEPACS 2013..KITA BAGI CINA SEMUA...AMACAM..
APA LA HAL SANGAT DENGAN CINA / INDIA TAK MAU KHIDMAT DALAM PA..DEPA DAH LAMA DAH SENANG DAN SELESA DALAM SEKTOR SWASTA DAN NIAGA...BERAPA SEN SANGAT DEPA DAPAT DALAM PA...MAMPUIH..POLITIK PUNYA PASAI..KALAM KABUT SPA LA NI..

Tanpa Nama berkata...

salam adakah kerajaan sekarang ingin jadikan malaysia ini seperti singapura yang dipimpin oleh cina dan india?Malaysia bemaksud melayu jadi ini adalah tempat oranag melayu sebelum dtukar nama malaysia negara kita adalah malay dan tanah melayu·Raja kita pun melayu so nak suruh orang melayu kuar dari negara ini ke dan biarkan dikuasai cina dan india·Mereka ini adalah pendatang dalam negara kita

Tanpa Nama berkata...

Histroy has shown that every non bumi in the civil service regardless in Military or Police, their career advancement is much better than the bumi. All the statements and comments shown are non other than to belittle the bumi especially Malays. What is so good about them that the Malays cannot do in the civil service? Please stop this provocation. I know where you are heading to. First the civil service, then the government policy, then change the perlembagaan by justifying the number of non-bumi in the civil service equals to bumi and that KSN should be non bumi. Then, the rest is history. By the way, majority my non-bumi friends voted others not the current party. Just my 2 cents.
----------------------------------
dont talk, but show proof. i for once can see that non bumi's progression in the service is humiliatingly slow. blame the person, the boss who is evaluating him or the ketuanan melayu policy?

If the malays are good like what some of the anon's declared, then why not challenge this non bumis on a level playing field? takut kalah? if ur good, u would win them anyway. but as usual, the ketuanan melayu rhetoric's will come out to defend their unproductive and dismal results. this is exactly like the ptd skim. if u cant enter, u blame everyone except urself. wat lawak je korg ni. usahala lebey keras, x dok minta sedekah. buktikan korg ni mampu saing dgn kaum pendatang la breder.

and pls dun mix politics and civil service. dats a lame reason to justify ur racist comments.

Tanpa Nama berkata...

and so wat if an indian or chinese heads the civil service or the country? achievements and results before skin color. but i tink u guys are too stupid to understand that. thats why our forex rate is S$1 = M$2.51.

p/s our current KSN looks very much an Indian, same with half of our ministers who are mamak.

Tanpa Nama berkata...

Bersikap matang dan dewasalah sikit, jgn cakap mcm budak2. Isu pokok yg nak diselesaikan tak akan diselesaikan. Asyik nak timbulkan isu perkauman je.Kalau kaum melayu, cina dan india asyik berpuak2 bagaimana dgn kaum lain yg menjadi majoriti di sabah dan sarawak? We are the sons of GOD and there is only one GOD. Why should we be so racist? Tak kira kaum mana sekalipun DARAH kita tetap berwarna merah dan dalam kes kesihatan untuk menyelamatkan nyawa, kita tak pilih darah yg datang dari kaum masing2. Amat GILA kalau sikit hal libatkan isu perkauman dan yg pasti malaysia tidak akan dpt maju sepenuhnya jika isu perkauman terus dimainkan dalam apa jua perkara. CERMINKAN DIRI BETUL2 DAN LIHAT KAUM MANA YG SGT TAMAK, TIDAK BERTIMBANG RASA,........

Tanpa Nama berkata...

Mamak .. ?

Tanpa Nama berkata...

Aku tengok news kehadiran PM dalam Anugerah Guru Cemerlang nampak sesangat kehadiran PM tu bermotifkan Politik .
Ada ke PM / Menteri yg berkenaan pergi memriahkan Anugerah Jabatan yg lain ?
ANUGERAH GURU CEMERLANG , TEMBELANG & TEMBERANG .
PM ingat Guru nak pangkah Dacing sangat ke , tu sbb bagi Time Base .

p/s - Menteri lain tidor .

Tanpa Nama berkata...

SEDAPNYA MULUT KALAU KENA CILI:

Kalau setakat Subjek Pangkat BM.2,
BI.2, KS.M1, Pend.Isl.3, Sains.2 dan SEJ.2 JANGAN nak cakap besar ye. Aku (Melayu) semua dapat 1 takde pun menyalak macam kamu Cina. Tengok cakap Melayu kamu PELAT Cina, Cakap Inggeris PELAT Cina, Kesedaran dan pemahaman Melayu kamu tak ada, sebab cakap kat sini tak sopan tak macam orang MELAYU yang sopan santun (kamu setakat menghafal sebab cuma nak lulus periksa,tapi kamu tak tahu
apa2 dan tak faham),kamu kata Pend. Islam dapat 3 (kamu cuma hafal untuk lulus periksa, tapi tak mahu memahami dan menghayati dan masuk Islam, Sains dapat 2 (tapi orang2 kamu dari usahawan dan pengilang bangsa Cina yang banyak merosak dan mencemar alam sekitar, cuma fikir untung dan laba tapi buang bahan buangan ke sungai dan mana2 tempat yang kamu suka), dan kamu lulus Sejarah 2 (sebab kamu menghafal tapi tak mahu memerima hakikat bahawa Sejarah tidak boleh dipadam) sebab Malaysia itu bermakna Tanah Melayu, tak boleh dipersoalkan lagi kerana telah menjadi kontrak sosial penubuhan Malaysia. Kamu baru 18 tahun dah dapat KUP tapi aku dah 31 tahun baru dapat KUP 2010 tak menyalak pun. TAPI memang benar orang kata kalau tak fikir UNTUNG dan MENIPU bukan Cina tulen.
Bapak aku Jawa dan Mak aku Banjar, nenek aku Bugis dan moyang aku Belanda. Aku tahu dan boleh bertutur dengan BAIK bahasa JAWA, BANJAR, BUGIS, BELANDA, MELAYU dan INGGERIS. Tapi aku tak menyalak macam kamu. Kamu ni patut dibuang negara sebab cubaan menghasut dan menghina bangsa MELAYU mengikut Akta Hasutan 1948 (Akta Harmoni Kebangsaan 2012). Insaflah wahai kawan2 ku bangsa Cina dalam Perkhidmatan Awam, kedaulatan Melayu jangan diusik, kami Melayu dah terlalu banyak bertoleransi dengan bangsa kamu sejak dulu lagi.
Buka balik Sejarah dan jangan setakat dapat A2 dalam periksa.
Kawan2 Melayu yang BACA tulisan Wak Jawa ni, tolong beri komen juga. Jangan biarkan orang lain mempersenda kita bangsa MELAYU.

Tanpa Nama berkata...

KALAU MULUT KENA CABAI LAGI BAGUS:

Bukan Melayu (Bukan Bumiputra), mesti beragama Islam, sebab 80% dalam perkhidmatan awam adalah orang Melayu (Islam). Bukan apa dalam bulan Ramadhan mereka sesuka hati hisap rokok, makan dan minum tanpa menghormati rakan Islam yang sedang berpuasa. Seterusnya mereka sebelah petang lepas pejabat je ikut sama2 pergi beli makanan
di Bazar Ramadhan. Pulaknya mereka makan dalam kereta atau sorok2 tepi Bazar Ramadhan. Nak kata tak boleh mereka non Muslim. Nak beli makanan/ juadah berbuka puasa tak apa, boleh tapi kena memahami toleransi hidup berharmoni rakyat Malaysia.

Tanpa Nama berkata...

Tak payah layan isu BOdoh macam ni , kaum cina cuma tak berminat untuk menjawat jawatan dalam Skim Sokongan dalam Krjaan tetapi Jawatan Skim Profesioanal merekalah Juara cuba lihat statistik SPA tentu ada jawpannya .
Kalao seingat kita pergi kursus BTN , Statistik itu ditunjukkan , ramai kalangan bukan Bumiputera mengisi tempat tersebut ., lebih baik berniaga @ bekerja didalam sektor Swasta .
Jadi Kaum Bukan Melayu hanya memilih pekerjaan .

Tanpa Nama berkata...

KALAU DAH MAKAN LADA MEMANG PEDAS:

Tanpa rasa prajudis atau emosional dari sudut politik pula, bukan Melayu(non-muslim)sebenarnya masih belum nampak benar2 keikhlasannya untuk keharmonian negara, sebab baik dalam parti pembangkang atau pemerintah, tindak tanduknya masih belum ikhlas mengenai ISLAM. Banyak yang dipersoalkan baik dalam dewan rakyat/ parlimen ataupun diluar mereka berani dengan lantang memepersoal hal-hal mengenai Islam, sedangkan hidup mereka bukan dalam Islam. Dari segi pelajaran pula mereka mempersoalkan dasar pendidikan berkonsepkan Islam walaupun tidak di maksudkan begitu kepada mereka, tapi dalam pada yang sama ada pelajar non-muslim yang menduduki peperiksaan Islam dan lulus, sebab mereka (menghafal) tapi bukan menghayati dan hidup sebagai orang Islam. Sebab itu mereka berani mempersoal Islam sebab mereka ada asas mengenai Islam. Satu ketika kerajaan menyentuh keutamaan Melayu, mereka lantang bersuara mahu kesamarataan sebab mereka warganegara. Kewarganegaraan bukan melayu tidak jadi soal, sebab mereka layak dan lahir di Malaysia, mengikut Konvensyen Komanwel,tetapi dari segi ras (bangsa) mereka perlu menoleh kembali kepada sejarah negara. Ingatlah sejarah lama TIDAK akan terpadam walau sampai saat hari kiamat, sebab ada hari ini kerana ada hari dahulu.

Tanpa Nama berkata...

PA semakin berkurangan disebabkan ada yg pencen wajib, opsyen awal, kematian, sakit kronik, cacat kekal, sakit mental, dpt peluang baik, cabut, dsbnya, tinggallah kami semua khususnya Pembantu Tadbir yg terpaksa menanggung kerja yg sepatutnya di buat oleh 2-3 org PA lain, kami terpaksa buat 2-3 kerja serentak, kamilah yang buat perkhidmatan, persuratan, pembangunan dan sebagainya, dahlah tue alat bantu tak da, komputer jenis lama tak cukup unit pulak tue,line asyik problem jea, telepon kena pakai duit sendiri, ke sana-sini pakai kereta sendiri, kenderaan jabatan tak da, kami PA 1.4 juta meminta agar gred dan elaun kami dinaikkan, barulah kami dapat berfikir di luar kotak, nak berapa kotak, berkotak-kotak kami boleh bagi..!! memandangkan bebanan kerja sekarang semakin bertambah dan kompleks.. naikan semua gred 1.4 juta PA, satu lagi BONUS ada tak tahun nie.. 4 bulan bonus kami mahu.. menurut sumber bonus tahun nie tak da.. betul kea..!! sekirannya tiada, tunggulah nasib kerajaan di kemudian hari,BURUK PADAHNYA, kami mampu mengubahnya..!!!

Tanpa Nama berkata...

KENAIKAN GRED, ELAUN DAN BONUS BAGI 1.4 JUTA PA, TAHUN NIE TIADA, KERAJAAN MENGALAMI DEFISIT YANG MELAMPAU, HARAP MAKLUM.

Tanpa Nama berkata...

Melayu bangsa dominan, kaum lain masih kurang minat sertai sektor awam.
kenapa?
lihat statistik .. bagi satu jawatan yang kosong berapa ramai mengikut peratusan kaum yang memohon??
Jawaban mudah, Melayu masih yang kental dominan.

Apakah kelayakan Akademik sebagai kriteria penting untuk memasuki perkhidmatan awam?
Tidak .. yang diutamakan ialah berjaya melepasi tapisan kelayakan akademik.
Mutakhir ini, 6 kredit dalam SPM dikira berada di atas pagar.

Kaum lain perlu berusaha untuk memohon kerja dalam perkhidmatan awam dan bukan memperkecilkan bangsa Melayu yang telah sekian lama mendominasi sektor awam.

Tanpa Melayu, sektor awam tidak akan berdaya maju ...
usah buruk sangka kerana sifat demikian membawa celaka !

Tanpa Nama berkata...

Kami menyokong penuh kenyataan KSN, supaya ketua-ketua jabatan turun padang, pertamanya dapat SPONSOR untuk turun ke padang GOLF, lepas penat main golf turun ke SPA, urut badan pulak,layanan istimewa dari amoi-amoi bergetah, malam nanti turun pulak ke pusat hiburan spt pub,delux, paradise, hotel pan pacific,jb-kl, berkaraoke dengan GRO,sampai jam 3-4 pagi, esoknya turun ke pejabat jam 9-10 pagi, BOS katakan, itulah diistilahkan turun padang oleh KSN..

Tanpa Nama berkata...

Apala bangang punyer kerajaan. Dah non bumi tak minat dah la. Yg dok menyembah tu pasai apa..bagus sgt depa tu? Aku pernah berboskan cina & india...mmg teruk bg markah teruk kat aku tang org dia bg tinggi sdgkan aku lg bagus dari kaum dia tu. PM/SPA tak payah la nak merayu/menyembah macam tak da maruah je.

Tanpa Nama berkata...

Tgk plk nasib org bumiputra kt kilang..brape ramai yg jd kuli x naik2 pangkat..ade satu kilang tu budak cine kelulusan spm blh jd engineer...bdk melayu tg dh lame koje je x naik2 pangkat pun..memang dasar mkn babi cine ni...dh bg betis nk peha..memang matlamat die org nk perintah tanah melayu ni...

Tanpa Nama berkata...

OK, KITA HENTIKAN BAB RACIST DISINI. KITA CAKAP PASAL BONUS RAYA PULAK. APA MACAM BRADER?

Tanpa Nama berkata...

ISU BODOH . BANGANG TAK PAYAH LAYAN .... DAAAA .
BONUS OK

Tanpa Nama berkata...

KENAIKAN GRED, ELAUN DAN BONUS BAGI 1.4 JUTA PA, TAHUN NIE TIADA, KERAJAAN MENGALAMI DEFISIT YANG MELAMPAU, HARAP MAKLUM.

=====================================

utusan malaysia kata kedudukan kewangan kukuh.Mesti ada bonus tahun ni...

Tanpa Nama berkata...

itu utusan yg kata, bukan menteri kewangan yg kata, apelah kau nie bebal..

Tanpa Nama berkata...

Yang kau ni kata orang bebal, jadi mana kamu dapat berita ini dari mana? Kau anak Mentri Kewangan ke?. CERMIN DULU MUKA TU...

Tanpa Nama berkata...

mmm ada orang mempunyai majikan dari kaum cina tuan, satu malaysia tahu dengan perangainya yang buruk.. tak kira dari anak meridnya dahulu yang pernah di ajarnya hinggalah pekerjanya semua tak suka dia kerana perangainya.

Tanpa Nama berkata...

Kalau org melayu ingin terus menguasai kerajaan dan PA, org melayu mesti bersatupadu menyokong BN. Andaikan undi org melayu pecah 2 alamat org melayu akan hilang kuasa dan berputih mata di tanahair sendiri spt di singapura.Tak payah ribut2, PRU13 org melayu undi BN 100% ok.. Barulah kaum lain tak berani nak minta itu dan desak ini.Politik hari gunakan teknik pecah dan perintah.INSAF DAN SEDARLAH ORG MELAYU SBLM TERLAMBAT.

Tanpa Nama berkata...

AKU SOKOMG 10000% STATEMENT DIATAS. MEREKA TUNGGU SAJA MELAYAU BERPECAH. APABILA MELAYA BERPECAH MEREKA SENANG MASUUUK. LEPAS TU... APA LAGI BERMAHARAJALELEA MEREKA NI....

Tanpa Nama berkata...

Ekonomi malaysia mengalami DEFISIT menyebabkan harga barang, barangan binaan, elektrik, cukai pintu, takrif api-air, insurans, yuran pengajian ipta, minyak, cukai tanah, cukai pendapatan, astro, internet, tambang teksi, kenderaan nasional,harga rumah kos murah-sederhana,interest bank, perubatan, GST, pangkat dan gaji bagi pegawai GRED 41-52, JUSA, akan naik dan terus naik..

TURUN DAN KEKAL adalah gred dan gaji 1.4 juta PA, BONUS dari sebulan kepada 1/2 bulan gaji tahun nie, kenaikan pangkat 1.4 juta PA tiada dan kekal,UNDI BN PUN MENURUN PRU-13..

Tanpa Nama berkata...

Untuk menangani isu2 perkauman di negara ini, ubat yg paling mujarab ialah perpaduan yg erat dan kukuh di kalangan kaum itu sendiri. Kalau kaum itu sendiri berpecah belah bagaimana nak berkuasa? Skrg ini kaum melayu sudah sangat ketara berpecah di sebabkan fahaman politik. Jika keadaan ini berterusan kaum melayu akan kehilangan kuasa dan menjadi pengemis di laman sendiri. Kukuhkan perpaduan dlm kaum anda dahulu sblm lantang utk bersuara dan berkuasa.

Tanpa Nama berkata...

BAIK HATI SANGAT LA TU...
ORANG XMINTA PN....

Tanpa Nama berkata...

Depa dulu mintak nak scholarship (takde pun kita bising), pastu mintak masuk UITM (depa pun tak bg melayu masuk kolej depa), pastu mintak org depa nak jd PM (tak dapat sbb perlmbagaan Malaysia kata kena islam baru bole jd pm), pastu ni mintak masuk civil service konon tak cukup kuota, nak buat apa kuota, nak buat group? group nak menjahanamkan secara halus. Toksah dok buat lok lak la, dulu masa uni, aku dpt pass year paper dr lecturer, depa pulun cari aku nak past year paper siap janji bagai, pastu bila depa ada pass year dr lecturer lain, suh geng depa diam diam. jgn bagitau org lain. Betui taktik halus la depa ni. Aku ingat kat uni aje ada hal mcm ni, civil service pun dh meresap. Bukan nak ckp apa, tak rugi pun kalau SPA tak bukak civil service kat depa ni Boring betul la asyik minta tu minta ni. Aku lempang kang.

Tanpa Nama berkata...

Taken from a Chinese News Paper - "Berkaitan isu wang subsidi, boleh menyebabkan orang-orang Cina kurang senang dan berteriak, mengikut perangkaan, di bawah perancangan Malaysia ke-10, nisbah bilangan murid di sekolah Cina hanya sebanyak 20 peratus sahaja mendapat wang daripada keseluruhan wang subsidi, iaitu sebanyak 3.6 peratus yang diagihkan, dengan nisbah setiap murid hanya mendapat RM17.00 ringgit seorang dari wang peruntukkan subsidi, berbanding peruntukan subsidi di sekolah kebangsaan sebanyak RM120.00 ringgit seorang, sekolah rendah Tamil pula sebanyak RM80.00 ringgit seorang".Sejak bila pula peruntukan belanja mengurus yang diberikan kepada SKJC dan SJKT berbeza? Jangan lupa, bil elektrik SJKC yang rata-rata mempunyai penghawa dingin dan kelengkapan elektrik, termasuk komputer yang lebih banyak dibayar oleh kerajaan. Sejak bila pula geran per kapita di beri berbeza mengikut jenis sekolah? Nama pun per kapita, ia akan diberikan berdasarkan jumlah pelajar di dalam sebuah sekolah. You see this is a manupulation at its finest just because it's a chinese news paper, they can turn around facts to skew towards their favour. If they control the civil service, the similar going to happen. Hey yaw chi lay

笨女人 berkata...

walau bukan melayu dah masuk kerja goverment, ia tetap dapat layanan yang tidak sama. lebih baik letak jawatan. kalau betul-betul nak 1 malaysia, tolong jaga juga kebajikan pekerja goverment yang bukan melayu.

Tanpa Nama berkata...

Semua mangkuk yg hidup di Malaysia adalah pendatang asing...samada Melayu, Cina, India n so n so. Melayu asli di bumi ini ialah Sakai, Jakun n ianya orang asli. Melayu konon. India dr India, Cina dari China dan Melayu dari Infonesia(Jawa,Sumatera, Sulawesi, etc). Apa nak bising! Semua pendatang asing laa kat Malaysia. Bahlul!!! Katalah apa nak kata, byk makan lembu...hasilnya bodoh macam lembu...berapalah ramai jutawan Melayu banding lain...10 terbaik Msia pun..puiihhh..semuanya disudu dan disuap utk u org...walau sejuta tahun...x maju bangsa mu la...jilat la bumi Singapura

Tanpa Nama berkata...

apabila panel penemuduga dari SPA adalah orang cina, yang akan diambil pada sesi temuduga adalah cina. sama juga apabila wakil dari SPA menjadi penemuduga itu orang india, jika ada calon diluar keturunan india, dia pasti dapat. begitu juga sekiranya panel tersebut melayu, calon diluar yang melayu akan dapat

itu adalah lumrah. mana-mana tempat pun perkauman akan berlaku. jadi tak perlu la kecoh.

kalau nak flashback balik sejarah, benda mudah sahaja. ini semua salah british sebab pegi angkut 2 bangsa ni masuk ke tanah melayu. lepastu bertambah-tambah lagi silap tunku abdul rahman yang bersetuju untuk menerima kemerdekaan dengan syarat bangsa yang kena angkut oleh british ni diiktiraf sebagai warganegara.

jadilah kita penduduk tanah melayu yang sudah menjangkau ribuan tahun dikelilingi oleh bangsa yang dikutip oleh british baru tak sampai 100 tahun.

terimalah hakikat. mereka tetap akan beranak pinak dan membiak di bumi tanah melayu. jangan bising-bising. bukan ada apa benda pun kita boleh buat. pendatang tanpa izin dari indon, vietnam, filipina, laos, myanmar, bangladesh pun sudah ramai dalam malaysia.

lagi 2-3 tahun, slogan 1malaysia bolehlah diubah menjadi 1asia!

amacam, harmoni tak malaysia? banyak makhluk asing?

Tanpa Nama berkata...

tanah melayu ku ini telah dipenuhi dek makhluk asing sepet dan hitam sejak perang dunia pertama lagi.

sungguh malang tanah melayu ku ini. sehingga kini masih lagi dijajah oleh makhluk asing, malah makin bertambah lagi dengan myanmar, bangla, vietnam, philiphine.

Tanpa Nama berkata...

bukan melayu tak sebodoh melayu untuk di perbodohkan UMNO, mahathir pun kata melayu mudah lupa

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

tanah melayu ku ini telah dipenuhi dek makhluk asing sepet dan hitam sejak perang dunia pertama lagi.

sungguh malang tanah melayu ku ini. sehingga kini masih lagi dijajah oleh makhluk asing, malah makin bertambah lagi dengan myanmar, bangla, vietnam, philiphine.

Selasa, Julai 17, 2012 4:07:00 PM


...dan juga MAMAK. jangan lupa, MAMAK itu pun pendatang. mereka itu BUKAN MELAYU. mereka itu MAMAK. M.A.M.A.K.

Gumbys berkata...

Nampak sangat SPA sekarang ni mabuk glamer tapi calon yang dihantar ke Jabatan dan Kementerian tak hebat mana. Pirahhh Mahmood dok kipas Najib jer semua ni. Ingat kat swasta company Cina dan India layan ke benda-benda macam ni? Bodoh! Anak tirikan bangsa sendiri.12 tahun aku kerja ngan Cina dan India macam-macam peel dalam servis. Kerja berkira, perasan bagus dan tak patuh terhadap arahan pegawai. Mengular masa kerja. Dahlah SPA, HENTIKAN atau orang Melayu vote PAS jer nanti.

guru lama berkata...

Sepatutnya peluang kerja dalam sektor perkhidmatan awam di negara ini dari dulu lagi dibuat secara terbuka tanpa pilih kasih. Inilah salah satu sebabnya ramai penduduk dari keturunan Dusun di Sabah tidak mendapat tempat yang sewajarnya kerana nama dan agama mereka seolah-olah bukan tergolong dalam keutamaan pihak kerajaan.

Lihatlah berapa ramai sahaja orang-orang Dusun yang mempunyai kedudukan tinggi dalam sektor perkhidmatan awam. Bukan tiada kelulusan dan bukan tidak berkebolehan malah lebih daripada itu tapi ada sekatan naik pangkat. Yang dipandang ialah orang yang beragama Islam juga kerana mentaliti pemimpin juga mengatakan jika Islam maka itulah Melayu sedangkan dalam keluarga Dusun ada Islam dan ada Bukan Islam. Jadi yang terpinggir ialah mereka yang beragama selain daripada agama Islam

Terima kasih lah kepada kerajaan kerana setelah 55 tahun merdeka baru terbuka minda membuka ruang yang lebih luas kepada semua bangsa di Malaysia peluang dalam kerja di sektor perkhidmatan awam. Walau pun tempoh ini sdh lambat dan sepatutnya tidak berlaku tetapi kerana kelemahan dan kecurigaan serta pilih kasih pihak-pihak tertentu maka keadaan ini telah berlanjutan hingga ke hari ini..


terima kasih

Tanpa Nama berkata...

BULLSHIT!!!!!!!....

Tanpa Nama berkata...

cuepacs tak berani mengatakan bahawa 80 peratus pekerja kerajaan adalah melayu, sebaliknya perkataan bumiputera yang digunakan. yang saya mahu, berapa jumlah penjawat awam yang berbangsa iban, bidayuh, orang ulu, kadazan, dusun dan sebagainya di sarawak dan di sabah yangtelah diambil oleh kerajaan? Tangan saya ni dah tak sabar menghantar BN ke neraka pada pilihan raya akan datang. sembahyang bukan main, programa agama bukan main banyak, tapi menipu dan bersikap tidak adil dalam pemberian peluang pekerjaan.

Tanpa Nama berkata...

Macam mna org bumiputra x mau memohon baru ambil exam suda gagal, padahal memang berabis suda bersedia itu ini..Yang diambil orang2 dia, agama itu..apa macam 1malaysia seperti yg diagung2kan tu..ramai kawan2 saya fed up mau apply..bertahun2 apply berharap bukan x minat tapi mmg suda tau keputusannya macam tu juga macam tu pilihanraya juga klau bukan ada org dalam jangan harapla dapat..ada yg kakitangan beruniform bermasalah spt ambil dadah dan sebagainya senang2 ja drg dapat tapi tgk semua yg dari kg2 x pun kna pandang..padahal drg lagi yg bagus2 cuba tgk la org apa yg slalu kna ambil kerja d semenanjung..drg tau org sabah/sarawak x MALAS.. Tau juga bukan org senang..
Anak pemotong Gata/Government worker