SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***Tema Hari Pekerja CUEPACS 2018 : MEMBUDAYAKAN KEMAHIRAN MENGUNGGULI KEPAKARAN

08 Oktober 2011

BELANJAWAN 2012 BERJAYA FOKUS KEPENTINGAN RAKYAT - PEMBANGKANG

Bernama
7/10/2011KUALA LUMPUR, 7 Okt (Bernama) -- Pemimpin parti pembangkang dan Bebas mengakui Belanjawan 2012 yang dibentangkan Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak Jumaat berjaya memfokuskan kepentingan semua lapisan masyarakat.

Setiausaha Agung DAP yang juga Anggota Parlimen Bagan, Lim Guan Eng berharap kerajaan dapat mempertimbangkan pemberian atau sumbangan secara "one-off" yang terkandung dalam belanjawan diberikan secara berterusan.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub yang juga Anggota Parlimen Kubang Kerian berkata meskipun belanjawan itu baik, tetapi ada ruang yang perlu diberi perhatian lebih oleh kerajaan misalnya pembanterasan rasuah.Setiausaha Agung DAP yang juga Anggota Parlimen Bagan, Lim Guan Eng berharap kerajaan dapat mempertimbangkan pemberian atau sumbangan secara "one-off" yang terkandung dalam belanjawan diberikan secara berterusan.

Anggota Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri yang gembira dengan pelbagai bantuan dan insentif yang diberikan kerajaan kepada penjawat awam khususnya guru berharap ia dilaksanakan dengan telus.

Tiga berita gembira untuk penjawat awam ialah kenaikan umur persaraan kepada 60 tahun, pelaksanaan skim baru perkhidmatan yang menjanjikan kenaikan gaji antara tujuh dan 13 peratus serta pemberian bonus.

"Saya kira apa yang diumumkan kerajaan dengan memperuntukkan RM100 juta bagi pembangunan usahawan India di bawah Tabung Amanah Ikhtiar serta peluang-peluang lain termasuk pendidikan dan pembangunan masyarakat India, amat mengembirakan hati saya.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa sebahagian dari Belanjawan 2012 itu "dicedok" daripada Buku Jingga dan Belanjawan Alternatif pakatan pembangkang.

"Saya tak nafikan kita juga dalam Buku Jingga dan belanjawan alternatif ada membawa sebahagiannya. Sebahagiannya dicedok dan diberikan, tetapi belanjawan ini haruslah lebih bertanggungjawab," kata Anggota Parlimen Permatang Pauh itu.

Sementara itu, Anggota Parlimen Kulim Bandar Baru Datuk Zulkifli Nordin pula menganggap Belanjawan 2012 sebagai belanjawan yang begitu menyeluruh, realistik dan mendengar suara rakyat kerana melibatkan semua lapisan rakyat.

"Pada saya ia merupakan belanjawan yang layak dilabel sebagai belanjawan 'syumul' (menyeluruh) dan bukan merupakan belanjawan rakyat kerana ia merangkumi semua sektor seperti sektor korporat, peniagaan , perdagangan, perladangan dan lain-lain.

"Ia juga meliputi semua lapisan rakyat daripada yang kecil sampailah warga tua termasuk mereka yang disyaki melakukan jenayah turut mendapat peruntukan seperti peruntukan Yayasan Guaman Kebangsaan dan ini tidak pernah berlaku dalam mana-mana belanjawan," katanya.

-- BERNAMA

1 ulasan:

Ezzu Raza berkata...

http://ezzuraza.blogspot.com/2011/10/siapa-layak-dapat-bantuan-rm-500.html