SELAMAT DATANG KE BLOGSPOT CUEPACS

*** KUNJUNGILAH BLOGSPOT INI UNTUK MENDAPAT MAKLUMAT TERKINI*** PEKERJA CEMERLANG RAKYAT SEJAHTERA***CUEPACS DI HATI KU***

12 Oktober 2011

SEMAKIN RAMAI PENJAWAT AWAM SEDAR KEBURUKAN RASUAH

Bernama
12/10/2011



GEORGE TOWN, 11 Okt (Bernama) -- Kesedaran mengenai rasuah dalam kalangan penjawat awam semakin tinggi apabila ramai antara mereka yang tampil membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung gejala itu tahun lepas.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Abu Kassim Mohamed berkata tindakan itu adalah satu perkembangan yang baik kerana ia menunjukkan penjawat awam semakin sedar tentang keburukan rasuah.

"Sebelum 2010 pun ada juga kita terima laporan daripada penjawat awam berhubung aktiviti rasuah tetapi tidak begitu banyak berbanding tahun lepas," katanya kepada pemberita selepas menjadi ahli panel forum bertajuk "Mengurus Persepsi Ke Atas Integriti: Tanggungjawab Siapa?" di sini Selasa.

Seorang lagi ahli panel pada forum anjuran Universiti Sains Malaysia (USM) itu ialah Presiden Institut Integriti Malaysia Datuk Dr Mohd Tap Salleh.

Abu Kassim berkata orang ramai perlu sedar bahawa memberi dan menerima rasuah adalah satu aktiviti yang berisiko tinggi yang boleh mengakibatkan seseorang itu dipenjara.

Beliau berkata daripada 944 kes rasuah yang didakwa di mahkamah tahun lepas, sebanyak 424 melibatkan pemberi rasuah dan lebih 300 kes melibat penerima rasuah manakala selebihnya melibatkan pelbagai kes rasuah lain.

"Tidak pernah berlaku dalam sejarah, jumlah kes melibatkan penerima rasuah adalah kurang daripada jumlah kes yang melibatkan pemberian rasuah," katanya.

Abu Kassim berkata statistik itu menunjukkan kesedaran mengenai rasuah dalam kalangan rakyat negara ini terutamanya penjawat awam semakin meningkat apabila mereka segera melaporkan kepada SPRM jika terdapat pihak yang cuba memberi rasuah.



-- BERNAMA

60 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

SKIM JURUTEKNIK BILA LAGI NAK UPGRADE?

CITY® berkata...

salam,

memang orang sedar itu salah, haram dan dosa..
tapi masih ramai yg buat pun kerana nafsu...

masih ramai yang tak lapor atau takut nak lapor atau tak tahu cara atau kaedah.
atau kalau laporkan pun, takut akan ada kesan pada pelapor
atau juga,
tak ada bukti , cuma tahu orang itu buat kerja tak betul @ rasuah dalam satu2 pembelian aset kerajaan( contohnya lah).

Tanpa Nama berkata...

latok2 ada taubat suda ka.... nampak macam mau tambah banyak saja bikin lasua ma..... omong kosong lato2 ha......

Tanpa Nama berkata...

bukan setakat dato yg bwah2 pn ade yg nk kaut untung..dari yg pernah terkena

Tanpa Nama berkata...

aku heran dgn sikap org yg mengaku dirinya Islam, Muslim serta Beriman. Khususnya PA.
Mengapa sanggup terima rasuah? dan makan duit haram utk diri dan klrga !

Renung2kanlah .. apa dosa dan hukuman org yg makan duit HARAM !
- di dunia, di alam barzah, di pdg masyar & neraka.

LanPendang berkata...

Tak setuju dengan jawatan rendah kenaikan gaji rendah sebab kelayakan spm/rendah. Sebabnya kebanyakan kumpulan sokongan sekarang ni sekurang2nya ada diploma malah ijazah sekalipun. Cadangan aku...

-basic gaji=ikut jawatan
-Kenaikan gaji tahunan = Ikut kelayakan dimiliki.

*Lebih adil kepada staf

Tanpa Nama berkata...

Sebab gaji rendahlah ramai mkn rasuah krn terpaksa ! Cuba bg kat PA mcm Singapore buat ! Gaji tinggi tak kira gred memang sah PA tak mkn duit rasuah tu !

Minta Vote berkata...

Hanya 1% sahaja golongan PA terlibat rasuah. mungkin 1/2 daripadanya terpaksa menerima dan 1/2 daripadanya memang meminta/menerima .pihak kerajaan kenal pasti puncanya ujudnya gejala rasuah itu, adakan mungkin :- 1. pendapatan diterima kurang dan tidak mampu menampung peningkat kos sara hidup buat masa kini. 2. kerenah birokrasi bagi berurusan dengan pihak kerajaan. 3.tiada jati diri dalam pejawat awam. sila vote/undi bagi kita kenal pasti masalah ini......

Ezzu Raza berkata...

Sekadar Info

http://ezzuraza.blogspot.com/2011/10/senarai-sijil-lesen-pasport-yang-tidak.html

Tanpa Nama berkata...

Saya Anti Rasuah

2bz4money berkata...

Dengan adanya Whistleblower Act yg diperkenalkan tahun lepas, sudah ada yg berani tampil untuk memberi maklumat mengenai kegiatan rasuah. Semua dah punyai pengetahuan mengenai rasuah, cuma nafsu yg membuat keputusan..

Tanpa Nama berkata...

sumer PA mang dah lama dah sedar...president cuepacs ja yang tak sedar2...dapat title datok pahtu up lagi 3M pi mampus la PA2 yang len...pi la report yang saya selaku president cuepacs telah terbeli dan dicucuk hidung oleh budak botak itu..

Tanpa Nama berkata...

ikan jerung perlu sedar juga bukan hanya ikan bilis

Tanpa Nama berkata...

hari tu Presiden Cupec, kena siasat SPRM.
Amacam. Nyata sah, Presden bayar dulu tapi projek tidak ada.
Bila bangkit dlm mesy Kongres, semua bising.
Presden pun kaku.
Amacam ... kes dah ditutup?

Tanpa Nama berkata...

Semakin tua, makin tinggi pangkat, makin besarlah jumlah rasuahnya. Ini tetap berlaku, especially yg pangkat2 tinggi. Geram gak tengok... nk report kang, sian lak kt anak bini... Umur dh tua, xreti2 lg halal haram.

Meh aku nk habaq, kegagalan kerajaan harinie;

1. Harga kenderaan, bila nk turun?
2. Harga perumahan, gagal kawal!
3. Jwtn org muda, gagal wujudkan!

PRU 13 Siap ko!

Tanpa Nama berkata...

baru nak sedar rupanye...
ayat 'semakin' xsesuai kot

Tanpa Nama berkata...

pa rasuah kecil2 je , yg lato2 lagi besar tak nampak ke..... pa jawatan tetap dan berpencen kerja 20 tahun tak boleh kaya, yg ybbbbb jawatan sementara (5 tahun sekali sambung kontrak) boleh kaya hairan...... mana lapat luit o.....

Tanpa Nama berkata...

kadang-kadang tak adil juga bila dilihat...projek besar-besar sampai berpuluh juta..tapi bila dilihat dgn mata tak logik harga projek tersebut dgn harga begitu...

Tanpa Nama berkata...

kos bangunan yang sepatutnya 1 juta boleh naik 8 juta...itu yang agaknya tak logik..benda-benda begini yang sepatutnya disiasat... sebenarnya kos 1 juta tu pun kontraktor dah untung..tapi..tujuh juta tu mana..ini yang perlu kita fikir....benda ni realitistik rasanya korang pun banyak dgr cerita macam ni...

Tanpa Nama berkata...

apa la bodoh sgt ko nak pertikai cola tu..ko dtg arrr keja kat bandar metropolis ni..ko tahu la sengsara idup sebagai pa jawatan rendah kat cni..sewa rumah flat pundah dkt 700 skrg ni..ko kat kg leh wat rumah banglo lg..kimak betol..satu lagi aku tak puas ati dgn pemberian elaun kritikal..aper jawatan lain tak kritikal ker..aku rasa nurse dgn ma yg dpt elaun krikal 15% drp basic tu cam kitaorg pa lain gak..ader yg responsible lg teruk drp depa pon ader..kerajaan mmg tak adil.asyik lebihkan guru/nurse/polis/ptd..dah la naik gaji pon tak banyak mana..miskin makin miskin..kaya makin kaya..jom tukar kerajaan..this gov corrupted

Tanpa Nama berkata...

kalau pemimpin pun rasuah bagaimana nak yang bawah tak rasuah, macam bapa yang merokok tapi tak mahu anak merokok....

Tanpa Nama berkata...

pemimpin yang rasuah nak rakyat jangan makan rasuah, lawak bodoh nampaknya...

Tanpa Nama berkata...

RAMAI KAKITANGAN KERAJAAN SEDAR PEMIMPIN BN MAKAN RASUAH, KALAU TAK PERCAYA BUAT SURVEY BEBAS

GM berkata...

MACC ...enforcing departments...n d most of all- politicians...they not come out clean.

tragic it is..when greedy has becoming part of d life!

antirasuah berkata...

Kalau Gaji RM 10K pun rasuah mmg terjadi juga..bergantung kepada individu juga

Tanpa Nama berkata...

cuepacs bongok. tak boleh jawab soalan RTM semasa temuramah baru-baru ini.

Tanpa Nama berkata...

Kalau nak gaji tinggi cam pegawai kenapa tak apply jawatan yang sesuai kalau rasa diri tak layak jawatan rendah. Kat negara mana yang bayar gaji tinggi untuk jawatan rendah? Takde pun!

Tanpa Nama berkata...

ini isu kesedaran rasuah bukan soal gaji tinggi atau rendah negara luar or dalam..jgn ubah topik

Tanpa Nama berkata...

wahai Ceupacs/JPA,

kalo lah semua time base abis lerr produktivit kakitangan awam, yang tak perform(buat kerja sambil lewat+ bisness luar) just tunggu jer masa yang sesuai untuk dapat pangkat baru & gaji baru sedangkan jawatan kenaikan pangkat kalo ikot contoh swasta base on (Skills+contribution+knowledge)baru lah yang pegang pangkat besar tu ada kreadibility.... ni tak kadang2 yang naik tu buat decision pun tak reti.....

Tanpa Nama berkata...

kalau pemimpin pun rasuah bagaimana nak yang bawah tak rasuah, macam bapa yang merokok tapi tak mahu anak merokok....
cakap jer .. kerajaan pas kelantan pun sama.

Tanpa Nama berkata...

hatta peminpin cuepacs di pusat pun sama jugak ..
hari tu kann SPRM dah masuk.

Tanpa Nama berkata...

IYa ke?

Tanpa Nama berkata...

sebenarnya wakil rakyat Umnolah yang banyak ambil rasuah.Dipejabat daerah contohnya.senarai projek disertakan sekali senarai kontraktor kroni (kena bagi komisyen).Orang politik telefon D.O suruh bagi pada kontraktor tertentu.

Tanpa Nama berkata...

Rasuah tu tak kira parti politik mana satu. Asalkan manusia...kalau takde iman bantai je terima rasuah.

PTD Cerdik berkata...

Majlis Fatwa Kebangsaan telah mengeluarkan fatwa bahawa secara amnya hukum Multi Level Marketing (MLM) adalah harus. MLM itu harus hukumnya sekiranya:
- Transaksi iaitu akad antara penjual dan pembeli dilakukan atas kerelaan dua-dua belah pihak iaitu atas dasar suka sama suka dan tiada paksaan.
- Barang yang diperdagang atau dijualbeli suci, bermanfaat dan sahih sehingga tiada unsur kesamaran atau penipuan.
- Harga barangan yang diperjualbeli adalah wajar dan tidak membebankan.

Tetapi ada beberapa sebab yang akan membatal dan mengubah hukum harus tersebut kepada HARAM:
- Hasil pendapatan bukan dari hasil penjualan barang.
- Barangan yang ditawarkan tidak berkualiti dan benar-benar berguna atau mempunyai kajian saintifik.
- Ahli menyertai MLM kerana keinginan terhadap pendapatan yang dijanjikan bukan produknya.
- Harga tinggi daripada biasa.
Belian peribadi minimum (target) sebagai syarat komisyen.
Jika ahli berdaftar menyertai MLM dengan yuran tertentu, tetapi tiada sebarang produk untuk diniagakan, perniagaannya hanyalah dengan mencari orang bawahanya (downline), setiap kali ia mendapat ahli baru, maka diberikan beberapa peratus dari yuran ahi tersebut kepadanya. Semakin banyak anggota baru bermakna semakin banyak jualah bonusnya. Ini adalah bentuk riba kerana memperdagangkan sejumlah wang untuk mendapat sejumlah lebih banyak yang lain di masa hadapan. Ia merupakan satu bentuk Riba Nasiah dan Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan MLM yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya hanyalah berupa ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian. Malah harga sebenar produknya juga adakalanya jauh dari harga yang dijual kepada ahli (sebagai contoh dijual produk web komputer, sedangkan harganya jauh lebih tinggi dan si ahli pula tidak mempunyai komputer pun). Pada hakikatnya, si ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193. (ini lebih kepada perniagaan internet seperti Login Facebook Dapat RM 100, TunaiSegera, RM20Segera, MySpaceMoney, DAPATWANG dan sebagainya).
- Jual beli melibatkan barangan yang diharamkan dalam Islam.
- Terdapat juga unsur mirip “shafqatayn fi shafqah”, atau bay’atayn fi bay’ah, (iaitu dua aqad jenis jual beli dalam satu). Contohnya “aku jual barang water filter ini dengan harga RM 2000 dengan syarat engkau jadi wakil jualanku dengan komisyen sebanyak 3 % dari harga jualanmu dan aku beri mandat kamu untuk jadi lantik ahli baru dan setiap jualannya kamu akan dapat 1 % dengan syarat kamu ada jualan sendiri sebanyak RM 1000 setiap bulan”.
(Jawapan dari pihak JAKIM berhubung Hukum MLM)

So, PA yang melayu x payah la berangan nak kaya dengan join MLM ni.. Kaya tanpa keberkatan nak buat apa?

Tanpa Nama berkata...

Kalau nak gaji tinggi cam pegawai kenapa tak apply jawatan yang sesuai kalau rasa diri tak layak jawatan rendah. Kat negara mana yang bayar gaji tinggi untuk jawatan rendah? Takde pun!

Jumaat, Oktober 14, 2011 8:34:00 AM
mangkuk hayun ni bodo nak mampus... org cakap bab lain dia cakap benda lain.. pi main jauh2... dah lah tak faham hujung pangkal cerita tiba2 menyampuk je...

Tanpa Nama berkata...

Kalau nak gaji tinggi cam pegawai kenapa tak apply jawatan yang sesuai kalau rasa diri tak layak jawatan rendah. Kat negara mana yang bayar gaji tinggi untuk jawatan rendah? Takde pun!

Jumaat, Oktober 14, 2011 8:34:00 AM
mangkuk hayun ni bodo nak mampus... org cakap bab lain dia cakap benda lain.. pi main jauh2... dah lah tak faham hujung pangkal cerita tiba2 menyampuk je...

Sabtu, Oktober 15, 2011 10:11:00 AM


----------------------------

cuba ko kerja di brunei... ko akan tahulah berapa gaji kakitangan kerajaan di sana.. yg menganggur pun diberi elaun...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

wahai Ceupacs/JPA,

kalo lah semua time base abis lerr produktivit kakitangan awam, yang tak perform(buat kerja sambil lewat+ bisness luar) just tunggu jer masa yang sesuai untuk dapat pangkat baru & gaji baru sedangkan jawatan kenaikan pangkat kalo ikot contoh swasta base on (Skills+contribution+knowledge)baru lah yang pegang pangkat besar tu ada kreadibility.... ni tak kadang2 yang naik tu buat decision pun tak reti.....

Jumaat, Oktober 14, 2011 11:38:00 AM

---------------------------
kalau mcm tu jgnlah bagi time based kepada semua gred... itu barulah adil namanya...

Tanpa Nama berkata...

cuba ko kerja di brunei... ko akan tahulah berapa gaji kakitangan kerajaan di sana.. yg menganggur pun diberi elaun...

__________________________
mudah je..ko mohon la kerakyatan brunai....kan senang....

Tanpa Nama berkata...

untuk bersikap adil....x perlu guna time based la....kan dh jd isu..ada PA dapat...ada x dapat...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama Tanpa Nama berkata...

Kalau nak gaji tinggi cam pegawai kenapa tak apply jawatan yang sesuai kalau rasa diri tak layak jawatan rendah. Kat negara mana yang bayar gaji tinggi untuk jawatan rendah? Takde pun!

Jumaat, Oktober 14, 2011 8:34:00 AM
mangkuk hayun ni bodo nak mampus... org cakap bab lain dia cakap benda lain.. pi main jauh2... dah lah tak faham hujung pangkal cerita tiba2 menyampuk je...

Sabtu, Oktober 15, 2011 10:11:00 AM

-----

Duh...your the idiotic one here. And this is not your blog so you just shut the hell up yourself dude!

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...

cuba ko kerja di brunei... ko akan tahulah berapa gaji kakitangan kerajaan di sana.. yg menganggur pun diberi elaun...

__________________________
mudah je..ko mohon la kerakyatan brunai....kan senang....

Sabtu, Oktober 15, 2011 10:54:00 AM

-----------------------------
tiada negara namanya brunai... kalau brunei tu adalah.. wakakakakakakakakaka...

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
Tanpa Nama berkata...

cuba ko kerja di brunei... ko akan tahulah berapa gaji kakitangan kerajaan di sana.. yg menganggur pun diberi elaun...

__________________________
mudah je..ko mohon la kerakyatan brunai....kan senang....

Sabtu, Oktober 15, 2011 10:54:00 AM

-----------------------------
tiada negara namanya brunai... kalau brunei tu adalah.. wakakakakakakakakaka...

Sabtu, Oktober 15, 2011 11:44:00 AM

org yg x bersyukur ni letak negara mana pun x berguna la.....brunei ka..brunai ka...malaysia ka...x memberi sumbangan pon

Tanpa Nama berkata...

yang bercakap pon ada bg sumbangan ke sekadar nak menyampuk tapi tak ada fakta.kita nak berjuang bersama. naik gaji sama nak tapi dalam diam kutuk orang tak tau syukur sekarang sapa yang tak tau syukur ni lu leeeeeee tau tak gaji naik sikit yessss jugak betul tak hahahaha idiot

Tanpa Nama berkata...

tingkatkan kesedaran, cetuskan penghayatan dan ubahkan sikap adalah keberhasilan terbaik ke arah transformasi yang holistik.

Tanpa Nama berkata...

semua sekim yg dibuat hendaklah lebih baik daripada sekim sedia ada. sekim baru penerangannya hendaklah lebih telus. supaya semua ke akar umbi faham apa yang dirancang dan akan dibuat. janganlah cuma presiden cuepacs sahaja yang faham bersara umur 60 tahun. apakah yang dimaksudkan dengan radikal. jangan lepas tandatangan borang sekeping baharu arahan2 dikeluarkan tanpa pengetahuan kakitangan. JPA jangan malas buat road show bagitau apakah yang tersurat dan juga tersirat. transformasi bagus tapi hendaklah ianya telus.

Tanpa Nama berkata...

Umur persaraan dilanjutkan kepada 60 tahun adalah untuk menggalakkan penjawat awam berhutang, memastikan penjawat awam membayar hutang serta riba yg dihalalkan oleh ustaz-ustaz yg dibayar gaji oleh bank melalui skim pembiayaan yg menggunakan istilah bahasa arab untuk memberi keuntungan dan kekayaan kepada bank dan institusi kewangan...

Tanpa Nama berkata...

UPM .. tuan tngk ler tatakelakuan staf tuan ... sdr omar presden cupec. cuba tanya ahli mjlis kongrs cupec ..!!! kes sprm dlm cupec ...

Tanpa Nama berkata...

makan duit anak yatim..makan duit yang diamanatkan...fffuuh tidak kau rasa malu ke....hasil duit penyelewengan anak kau makan isteri kau makan...bertapa hodohnya muka kau dengan dosa dosa yang kau lakukan..ketika ini muka kau nampak lagi macam orang..tapi hakikatnya daging kau busuk..sebusuk busuknya...nanti bila kau dah mati baru kau nampak muka kau sehingga kau sendiri tak sanggup tengok..anak dan isteri kau turut jadi mangsa busuk...hari ini kau boleh berkata "aaah itu bila dah mati lain cerita"..tapi kau jgn salah faham..lepas mati kau hidup kembali di alam selamanya....baru kau tahu kau melihat busuk dan dosa yang kau rasakan ketika itu.....

Tanpa Nama berkata...

PERUNTUKAN KERAJAAN----(bagi dana)---> PTPTN*kerajaan-----(yuran pengajian)---->IPTA*kerajaan----(HASIL Dana IPTA)----->PERUNTUKAN KERAJAAN= Jawapanya kerajaan dapat duit kerajaan balik..tapi pelajar dapat HUTANG...

so sepatutnya IPTA Free.. dan ptptn hanya bayar kos duit belanja je


kalau salah tolong betulkan ye..kami budak baru abis belajar...hehehe

Tanpa Nama berkata...

sepatutnya hutang ptptn tidak banyak..kalau pelajar hanya ditanggung kos duit belanja yang diberikan ptptn sahaja..yuran freelah..dah namanya IPTA..kalau sekolah rendah dan menengah boleh murah ..apa bezanya ipta yang ditanggung kerajaan...why kena bayar yuran begitu banyak sehingga membebankan pelajar kepada hutang ptptn yang berbelas-belas ribu...

Tanpa Nama berkata...

kawan di ipta jawab ler .. presden cupec kann dari UPM.!!!

Unknown berkata...

PERUNTUKAN KERAJAAN----(bagi dana)---> PTPTN*kerajaan-----(yuran pengajian)---->IPTA*kerajaan----(HASIL Dana IPTA)----->PERUNTUKAN KERAJAAN= Jawapanya kerajaan dapat duit kerajaan balik..tapi pelajar dapat HUTANG...

so sepatutnya IPTA Free.. dan ptptn hanya bayar kos duit belanja je


kalau salah tolong betulkan ye..kami budak baru abis belajar...hehehe
----------------------------------

zahar from UPM....
kerajaan bukan bagi dana..
kerajaan bagi pinjaman mudah...
mean mudah..senang nak apply..bukan sume kerajaan kat dunia ni bg pinjaman kat pelajar dorg...dorg kene buat pinjaman peribadi or saving untuk belajar,

aku masih rasa yuran yg dikena kan untuk ipta masih munasabah..kalu sume free sape nak bayar gaji staff sokongan? staf akademik? perbelanjaan pengurusan...

pinjaman yg dibagi oleh ptptn a.k.a gov...bukan sahaja meliputi perbelanjaan yuran dan belajar..termasuk dengan perbelanjaan peribadi/kegunaan harian..

plus..please la jangan la sama kan kos pembelajaran sek rendah n menengah dengan ipta...mcm sama kan proton saga blm ngan bmw..
dua2 kereta tapi perbezaan die masing2 tow...sekian tq

Tanpa Nama berkata...

rasanya IPTA tanggungan kerajaan dibawah kementerian pengajian tinggi,secara tidak langsung gaji dan kemudahan staf ditanggung kerajaan.

senang cerita ptptn tak payah tuntut pelajar duit pinjaman utk yuran..sebab itu duit (kerajaan to kerajaan).. ptptn tak rugi..ptptn hanya kutip pinjaman kos perbelanjaan peribadi....

PERUNTUKAN KERAJAAN----(memberi dana)kepada---------> PTPTN"Agensikerajaan"--(yuran pengajian)------->IPTA"Agensikerajaan"----(duit hasil yuran menjadi duit HASIL IPTA)------dan duit HASIL tersebut-----diberi kembali kepada kerajaan sebagai kutipan hasil pendapatan kerajaan-->= Jawapanya kerajaan dapat duit kerajaan balik..tapi pelajar dapat ilmu dan HUTANG...

***saya budak baru belajar kalau salah tolong maafkan cau dulu...bye..

Tanpa Nama berkata...

ape sebenarnya maksud rasuah ni yang sebenar benarnya? contohnya,seorang guru biasa mengajar di sekolah pedalaman. oleh kerana biasa tinggal di kampung. ramai orang kampung mengenali beliau yang sangat baik dan selalu membantu murid-murid dalam pelajaran,segelintir penduduk kampung memberi hasil tanaman mereka contohnya sayur-sayuran, beras dan sebagainya. beliau ingin membayar penduduk kampung, tetapi penduduk kampung menolak dengan mengatakan beliau banyak berjasa kepada anak2 di kampung tersebut.adakh ini juga dinamakan rasuah?

Tanpa Nama berkata...

kalau kita baca betul betul maksud rasuah dalam pekeliling jpa tu, maksudnya guru2 pun tak boleh terima HADIAH daripada murid2. betul tak? cikgu sepatutnya menolak HADIAH daripada murid murid terutamanya pada hari guru sebab guru pun makan gaji bulan dan tidak boleh menerima HADIAH atas sebab BUDI daripada pelajarnya dan PENDORONG untuknya untuk mengajar lebih baik. macammana ni y?, boleh ke soal siasat semua guru2 kat malaysia ni yang telah menerima hadiah hari guru heh, heh.

Tanpa Nama berkata...

pemberian bukan atas penyalahgunaan kuasa adalah disebut hadiah bukannya rasuah.hari guru kita bagi hadiah pada guru adalah bagi mengenang jasa guru bukan nak merasuah guru..ngok

Tanpa Nama berkata...

Rasuah adalah pemberian atau penerimaan yang bertujuan mendapat balasan dan tujuan tertentu. berbeza dengan sedekah(cari maksud sedekah)mungkin pasal cikgu diberi buah tanaman boleh dikategorikan sedekah.

rasuah.. contoh "saya luluskan projek bina sekolah..tapi mesti ada share atau habuan" sedangkan kontraktor tak ikut prosedur tander dan sebagainya.

penyelewengan kuasa..yang tak boleh jadi boleh..yang tak layak jadi layak..yang tak berhak jadi berhak...haaa..inilah intipati rasuah..

Tanpa Nama berkata...

murid bagi hadiah guru kerana jasa guru dan adanya sambutan hari guru..

bezalah kontraktor bagi hadiah pada pegawai kerana jasa pegawai dan sudah tentu mana ada sambutan hari pegawai...heheheh

yang penting melihat pada objektif pemberian dan penerima.

Tanpa Nama berkata...

Mcm baru2 nie di Sabah, barangan belum terima tapi LPO sdh dikeluarkan. Sebab mau dpt 'duit' cepat. hehe...Byk agensi(teknikal) yg terlibat kalau diaudit betul2. Minta siasat agensi2 awam(persekutuan)teknikal di Sabah yg telah diberi peruntukan utk melaksanakan projek di bawah RMK9.